Τετάρτη 12 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Αύριο η κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση, με 3ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, προχωρούν αύριο οι μεταλλωρύχοι, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ), διεκδικώντας την υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί την εφαρμογή και της ισχύουσας ΣΣΕ. Στο πλαίσιο της κινητοποίησης, προγραμματίζεται συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, στη 1 μ.μ.

Στην κινητοποίηση, με 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) συμμετέχει και το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας, με συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό. Να είναι η Σύμβαση κλαδική και όχι ομοιοεπαγγελματική. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Αύξηση 13% στους μισθούς με τη νέα ΣΣΕ.

Αλληλεγγύη από το ΠΑΜΕ

Την αλληλεγγύη και την αγωνιστική συμπαράσταση δεκάδων Εργατικών Κέντρων, Ομοσπονδιών και Συνδικάτων στον αγώνα των μεταλλωρύχων για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας του κλάδου εκφράζει η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ, ενώ καλεί σε συμμετοχή και στην αυριανή κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας.

Στην ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ επισημαίνει:

«Η εργοδοσία του κλάδου αρνείται να υπογράψει, επιδεικνύοντας πλήρη αδιαλλαξία και θέτοντας συνεχώς εκβιαστικά διλήμματα, όρους και προαπαιτούμενα σε σχέση με τον χαρακτηρισμό της ισχύουσας ΣΣΕ ως κλαδικής και απαιτώντας την εξαίρεση ειδικοτήτων του κλάδου από τη ΣΣΕ, αρνείται να διαπραγματευτεί επί της ουσίας, μην έχοντας απαντήσει σε κανένα απολύτως από τα αιτήματα που της έχουν τεθεί από τους εργαζόμενους.

Η άρνηση των εργοδοτών του κλάδου για διαπραγμάτευση στοχεύει στη λήξη της μετενέργειας της ισχύουσας κλαδικής ΣΣΕ (έληξε στις 10/6/2019) και παράλληλα με την προσφυγή τους στο ΣτΕ επιχειρείται η κατάργησή της.

Σε ορισμένους χώρους (όπως στη ΔΕΗ) δεν εφαρμόστηκε πλήρως η ισχύουσα ΣΣΕ, ενώ σε άλλους, πέρα από τις αντεργατικές πρακτικές των εργοδοτών, υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα με τη συστηματική παραβίαση των όρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς, έχοντας ως αποτέλεσμα πολλές φορές εργατικά ατυχήματα, ακόμη και θανατηφόρα».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΥΓΕΙΑ
Απεργία για την υπογραφή ενιαίας ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στον κλάδο

Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας
Πανελλαδική απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία, με τα ταξικά σωματεία του κλάδου να προτάσσουν το αίτημα για την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) με βάση τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων.

Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε απεργιακή συγκέντρωση στο υπουργείο Εργασίας.

Με την καθοριστική συμβολή του κλαδικού Σωματείου Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων Αθήνας, το οποίο πρωτοστάτησε και στη λήψη της απόφασης για την πανελλαδική κλαδική απεργία, εργαζόμενοι σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, στο «Ερρίκος Ντυνάν», στο Ωνάσειο, στον όμιλο «Υγεία» κι άλλες μονάδες, έκαναν το βήμα και απέργησαν, κόντρα στο κλίμα τρομοκρατίας που καλλιεργούσε η εργοδοσία με τη βοήθεια εργατοπατέρων.

Την ίδια ώρα, διάφορες ομάδες επιχειρηματιών που δραστηριοποιούνται στην ιδιωτική Υγεία συμμετείχαν σε φόρουμ παζαρεύοντας το μοίρασμα των μεριδίων αγοράς και τα ποσοστά κέρδους (οι 17 μεγαλύτερες επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας έχουν πάνω από 10 εκατομμύρια ευρώ ετήσιο τζίρο). Μεταξύ άλλων, για τη διασφάλιση των κερδών τους, διατυπώνουν την... «προσδοκία» να παραμείνει σε ισχύ για άλλα 5 χρόνια η κατάπτυστη ΣΣΕ που υπέγραψε η ηγεσία της Ομοσπονδίας του κλάδου (ΟΣΝΙΕ) το 2012, αποδεχόμενη τις αντεργατικές απαιτήσεις των εργοδοτών.

Τα αιτήματα των ταξικών σωματείων

Οπως επισημαίνουν οι εργαζόμενοι του χώρου, οι οποίοι βλέπουν από κοντά «τη σκληρή εκμετάλλευση του πόνου και των αναγκών ασθενών» κι από την άλλη βιώνουν οι ίδιοι τη στυγνή εκμετάλλευση, με μισθούς πείνας, χωρίς δικαιώματα, καθώς «είμαστε φιλέτο, τζάμπα εργατικό δυναμικό, στην καλύτερη ηλικία», διεκδικούν: Ενιαία υποχρεωτική κλαδική ΣΣΕ για όλους τους εργαζόμενους στην ιδιωτική Υγεία με αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς, επαναφορά των επιδομάτων που κόπηκαν το 2012, επαναφορά ειδικών αδειών, των μειωμένων ωραρίων όπου καταργήθηκαν και των τριετιών. Κατάργηση του διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Παράλληλα, σε ψήφισμα που κατέθεσε το κλαδικό Σωματείο στο υπουργείο απαιτεί: Επαναφορά της υποχρεωτικότητας των ΣΣΕ. Οι ΣΣΕ να ισχύουν για όλους, ανεξάρτητα από εργασιακή σχέση. Να καταργηθεί όλο το αντεργατικό πλαίσιο που αφορά τις ΣΣΕ. Κατάργηση του αντεργατικού νόμου 4172/2013 με τον οποίο ο κατώτατος μισθός ρυθμίζεται με Υπουργική Απόφαση. Αμεση επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Κανένας άνεργος χωρίς ασφαλιστική κάλυψη. Επίδομα ανεργίας για όλο το διάστημα της ανεργίας.

Σε Θεσσαλονίκη και Λάρισα

Στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι στην ιδιωτική Υγεία πραγματοποίησαν απεργιακή συγκέντρωση μπροστά στο ΙΚΑ στην Αριστοτέλους, μετά από κάλεσμα του κλαδικού Σωματείου. Ακολούθησε σύσκεψη, στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η σημασία της αγωνιστικής εγρήγορσης των εργαζομένων του κλάδου για τη διεκδίκηση της ΣΣΕ.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών οργάνωσε απεργιακή σύσκεψη το πρωί στο Εργατικό Κέντρο, όπου έγινε συζήτηση για την απεργία και την παραπέρα πορεία του αγώνα.

Με τη σφραγίδα της εμπορευματοποίησης της Υγείας...

Με αφορμή το «lock out» των ιδιωτικών διαγνωστικών κέντρων, με χιλιάδες ασθενείς που χρήζουν επείγουσων εξετάσεων να βρίσκονται μετέωροι, αναδεικνύονται για ακόμα μια φορά οι τραγικές συνέπειες της εμπορευματοποίησης και του χτυπήματος της δημόσιας Υγείας από όλες τις κυβερνήσεις, ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ, γκρεμίζεται με πάταγο το προπαγανδιστικό παραμύθι του ΣΥΡΙΖΑ περί «αναβάθμισης του δημόσιου συστήματος Υγείας», περί «τομής στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας» και άλλα παρόμοια...

Η πραγματικότητα είναι ότι εξαιτίας αυτής της ενιαίας αντιλαϊκής πολιτικής:

  • Το 75 - 90% των διαγνωστικών εξετάσεων στις δημόσιες δομές Υγείας είναι πλήρως εξαρτημένες από την ιδιωτική επιχειρηματική δράση, καθώς σε πολλές απ' αυτές δεν μπορεί να γίνει ούτε μια απλή γενική εξέταση αίματος.
  • Το μεγαλύτερο ποσοστό της τεχνολογίας στην Υγεία, του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, είναι στον ιδιωτικό τομέα, και μάλιστα το πιο σύγχρονο κομμάτι.
  • Ο δημόσιος τομέας υπολείπεται και σε αριθμό και σε εκσυγχρονισμό, δηλαδή έχει λιγότερα και παλιότερα μηχανήματα, με αποτέλεσμα τις πολύμηνες αναμονές για ραντεβού, το να σπρώχνονται κατά χιλιάδες οι ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα για μια μαγνητική ή αξονική τομογραφία, βάζοντας το χέρι ακόμα πιο βαθιά στην τσέπη... Ακόμη κι εκεί όπου υπάρχει σύγχρονος ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός προέρχεται όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά από εκβιαστικές «ευεργεσίες», για ανταλλάγματα, του εφοπλιστικού κεφαλαίου.
  • Δημόσια νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας, ΤΟΜΥ, όλα διεμβολισμένα και σχεδόν πλήρως εξαρτώμενα από τον ιδιωτικό τομέα για προμήθειες, εργαστήρια, φάρμακα, αναλώσιμα, συνθέτουν το γιαλαντζί «δημόσιο τομέα» που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ. Αποτυπώνουν τις συνέπειες της ολοένα και μεγαλύτερης εμπορευματοποίησης, της υποχρηματοδότησης από τον κρατικό προϋπολογισμό, της υποστελέχωσης...

Ο ένοχος για τη γύμνια του δημόσιου συστήματος Υγείας, που αποτυπώνεται ανάγλυφα αυτές τις μέρες, είναι συγκεκριμένος: Είναι η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ για τη στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, για να «κοστίζει» όσο γίνεται λιγότερο στο κεφάλαιο και το κράτος του η δημόσια Υγεία, για να ανοίγουν με την εμπορευματοποίηση νέα πεδία κερδοφορίας για τα μονοπώλια και στον «δημόσιο» και στον ιδιωτικό τομέα.

Οι εργαζόμενοι και ο λαός μπορούν να βγάλουν συμπεράσματα, να πάρουν θέση και στο δρόμο και στην κάλπη, για την ενίσχυση της πάλης για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας, με πλήρη στελέχωση και εξοπλισμό, όπου εκεί θα μπορούν να κάνουν όλες τις διαγνωστικές εξετάσεις, θα καλύπτουν όλες τις ανάγκες τους για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΤΑΙΡΕΙΑ «MELLON»
Συνεχίζουν τον αγώνα με τέταρτη μέρα απεργίας

Με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα συνεχίζουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», πραγματοποιώντας και σήμερα 24ωρη απεργία, για τέταρτη μέρα, διεκδικώντας υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και απαντώντας στη νέα πρόκληση της εργοδοσίας, που τους κάλεσε να αποδεχτούν τα ψίχουλα.

Μεγάλη ήταν η συμμετοχή και στη χτεσινή απεργία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπως και στη συγκέντρωση έξω από τα γραφεία της εταιρείας στη λεωφόρο Πειραιώς. Η εργοδοσία από τη μεριά της κόλλησε χτες χαρτί στην τζαμαρία της εισόδου, με το οποίο τους καλούσε να αποδεχτούν τα 20 ευρώ «αύξηση» το μήνα με τη μορφή κουπονιών και να γυρίσουν στη δουλειά, ενώ δεν δέχεται η Σύμβαση να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους, γιατί δεν το αντέχουν τα οικονομικά της! Η προκλητική ενέργεια της εργοδοσίας κυριολεκτικά εξόργισε τους εργαζόμενους, γιατί μεταξύ άλλων αγνόησε το Σωματείο τους, δηλαδή τους ίδιους, και συνεχίζει να απορρίπτει το σύνολο των αιτημάτων τους. Την απάντηση έδωσαν στη Γενική Συνέλευση που ακολούθησε, αποφασίζοντας να συνεχίσουν τον αγώνα τους με μεγαλύτερη δύναμη.

Σήμερα τελικά αναμένεται η αντιπροσωπεία των απεργών συναδέλφων τους από τη Θεσσαλονίκη, που αρχικά είχε προγραμματιστεί να έρθει στην Αθήνα χτες, αλλά δεν ήταν δυνατό. Υπενθυμίζεται ότι η υπάρχουσα Σύμβαση λήγει στις 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

ΚΑΤ
Κινητοποίηση ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου

Από την κινητοποίηση της Δευτέρας
Από την κινητοποίηση της Δευτέρας
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν την περασμένη Δευτέρα στη διοίκηση του Νοσοκομείου ΚΑΤ εργαζόμενοι με πρωτοβουλία της «Ταξικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) και τη συμμετοχή του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Αμαρουσίου και γύρω δήμων, ΟΓΕ Αμαρουσίου και της Λαϊκής Επιτροπής Αμαρουσίου. Αιχμή της κινητοποίησης στάθηκε η απόφαση της διοίκησης να δοθούν τα τηλεφωνικά ραντεβού του νοσοκομείου σε ιδιωτική εταιρεία και το κόστος να μετακυλίεται στον ασθενή, με χρεώσεις τύπου 5ψήφιου και 090!

Εργαζόμενοι και φορείς απαίτησαν να παρθεί πίσω η απόφαση και να δημιουργηθεί ένα σύγχρονο τηλεφωνικό κέντρο, το οποίο θα στελεχώνεται με μόνιμο προσωπικό και οι κλήσεις για τα ραντεβού των ασθενών να είναι δωρεάν. Η απάντηση της διοίκησης ήταν ότι δεν διαθέτει χρήματα για τον εκσυγχρονισμό του τηλεφωνικού κέντρου.

Σε ανακοίνωσή της, η «Ταξική Αγωνιστική Συσπείρωση» επισημαίνει τον τρόπο με τον οποίο δρομολογήθηκε το ξεπούλημα, παρατώντας εδώ και χρόνια το τηλεφωνικό κέντρο στη μοίρα του, και προσθέτει πως «αποτελεί μια πάγια επιδίωξη των κυβερνήσεων και των διοικήσεων να παραδώσουν στους ιδιώτες υπηρεσίες της Υγείας με στόχο τη σίγουρη κερδοφορία τους! Το ζήσαμε παλιότερα με την παραχώρηση κλινών σε ασφαλιστικές εταιρείες. Επιδίωξη πλήρως εναρμονισμένη με τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ, για Υγεία - εμπόρευμα».

Σημειώνει ακόμη πως «η ίδια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που καυχήθηκε για την κατάργηση του 5ευρου για την εξέταση στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία, είναι η ίδια που το επαναφέρει "από το παράθυρο" και μάλιστα κατευθείαν στην τσέπη του ασθενή», κάνοντας πράξη «άλλη μία Οδηγία της ΕΕ για τη μείωση της πρόσβασης των αρρώστων στα νοσοκομεία, στο πλαίσιο της βιωσιμότητας του νοσοκομείου - επιχείρηση που θα λειτουργεί στη λογική κόστους - οφέλους».

«Εως τώρα, με το φιλότιμο του προσωπικού που προσπαθούσε να απαλύνει την τραγική κατάσταση στα νοσοκομεία, κάποιος κόσμος να εξετάζεται στα πρωινά εξωτερικά ιατρεία σαν υπεράριθμος προκειμένου να μην περιμένει μήνες για να εξυπηρετηθεί. Τώρα ανατίθεται σε μια ιδιωτική εταιρεία να κρατάει πιο σφιχτά τα "λουριά" στις πύλες του νοσοκομείου και με τελικό αποτέλεσμα να παίρνουν οι λίστες αναμονής τεράστιες διαστάσεις.

Η ιδιωτικοποίηση του τηλεφωνικού κέντρου, δηλαδή, έχει άμεσο και σίγουρο κέρδος για το κεφάλαιο και απώτερο στρατηγικό στόχο για το σύστημα Υγείας που ονειρεύονται ΕΕ και κυβερνήσεις», υπογραμμίζει η παράταξη που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ.

ΣΕΡΡΕΣ
Μεγάλες οι καταστροφές για τους αγρότες από τη χαλαζόπτωση

Τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και της Τοπικής Διοίκησης αναδεικνύει η Οργάνωση του ΚΚΕ

Μεγάλο μέρος της αναμενόμενης παραγωγής σε βαμβάκι, καλαμπόκι, ντομάτα και άλλα αγροτικά προϊόντα κατέστρεψε η έντονη βροχόπτωση του Σαββατοκύριακου, που συνοδεύτηκε με χαλάζι σε όλη σχεδόν την περιοχή των Σερρών.

Με ανακοίνωσή της, η ΤΕ Σερρών του ΚΚΕ αναδεικνύει τις ευθύνες κυβέρνησης και Τοπικής Διοίκησης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που υπηρετούν είναι που κάνει καταστροφικά τα όποια «έντονα καιρικά φαινόμενα». Αναδεικνύει τις παρεμβάσεις του Κόμματος στη Βουλή και την Τοπική Διοίκηση, που θέτει διαρκώς το ζήτημα των απαραίτητων αντιπλημμυρικών και άλλων έργων υποδομής, προτάσεις που «δυστυχώς αντιμετωπίστηκαν και αντιμετωπίζονται διαχρονικά ως γραφικές από τις διοικήσεις των δήμων της περιοχής μας».

Η Οργάνωση του Κόμματος απαιτεί «να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και οι καταστροφές. Να υπάρξει άμεση αποκατάσταση. Να αποζημιωθούν οι πληγέντες στο 100% των ζημιών. Να προχωρήσουν άμεσα ο σχεδιασμός, οι διαδικασίες και τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας».

Και καλεί το λαό να μη δεχτεί ότι αυτή είναι η ζωή που του αξίζει, «να συγκεντρώσει δυνάμεις για τη λαϊκή αντεπίθεση και ένα δρόμο ανάπτυξης που θα έχει στο επίκεντρό του τον άνθρωπο και την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ταυτόχρονα, να τιμωρήσει τους υπεύθυνους που μας έφεραν σε αυτήν την κατάσταση. Στις εκλογές της 7ης Ιούλη να δυναμώσει τη φωνή του, να ισχυροποιήσει το ΚΚΕ».

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ»
Απλήρωτοι επί μήνες οι εργολαβικοί

Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ διατυμπανίζει ότι «έδιωξε τους εργολάβους από τα νοσοκομεία» και μέριμνά του είναι «ούτε μια ώρα απλήρωτης εργασίας», στον «Ευαγγελισμό» 70 εργολαβικοί εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για μήνες.

Χτες το πρωί, με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (ΣΕΝΕ), πραγματοποιήθηκαν στάση εργασίας, συγκέντρωση στο Τμήμα Επειγόντων και παρέμβαση στη διοίκηση του νοσοκομείου. Κεντρικό αίτημα να πληρωθούν οι τραπεζοκόμοι, βοηθοί μάγειρες, σεκιούριτι που παραμένουν εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι. Και μόνο στο άκουσμα της κινητοποίησης και μπροστά στην πίεση που ασκεί ανελλιπώς το Σωματείο, ο ένας από τους δύο εργολάβους πλήρωσε τους σεκιούριτι για τον Απρίλη. Στη συνέχεια το Σωματείο πραγματοποίησε παρέμβαση στην Επιθεώρηση Εργασίας και αναφορά στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ), περιμένοντας άμεσα αντιδράσεις.

Ενδεικτική της διαχρονικής «προάσπισης του δημόσιου συστήματος Υγείας» απ' όλες τις μέχρι τώρα κυβερνήσεις είναι και η κατάσταση στην Τεχνική Υπηρεσία, όπου αντί για 120 εργαζόμενους (ακόμη και με το «απαρχαιωμένο» οργανόγραμμα), 40 μόνιμοι και 30 εργολαβικοί της Υπηρεσίας μετακινούνται διαρκώς από τη μια θέση στην άλλη, από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, σε αλλότρια καθήκοντα, χωρίς ανάλογη εκπαίδευση.

«Το υπουργείο Υγείας νίπτει τα χείρας του σε σχέση με τη συνέχιση των εργολαβιών σε πολλά νοσοκομεία κι εκτός αυτού δεν παίρνει μέτρα ώστε να πληρώνονται άμεσα οι εργαζόμενοι. Δεν παίρνει μέτρα ούτε για να αναπληρωθεί έστω και στοιχειωδώς ο αριθμός των εργαζομένων στην Τεχνική Υπηρεσία. Απ' άκρη σ' άκρη του νοσοκομείου ελάχιστοι εργαζόμενοι, σε σχέση με τις ανάγκες, γίνονται "λάστιχο". Ολα αυτά στη "μεταμνημονιακή" ζούγκλα. Είναι η ώρα οι εργαζόμενοι και στο χώρο της Υγείας να εκφραστούν ταξικά ενάντια σε αυτούς που "σκέπασαν" κυριολεκτικά τον χώρο της Υγείας με μνημόνια, πετσοκομμένους προϋπολογισμούς, ελαστικές εργασιακές σχέσεις», δήλωσε ο Ηλίας Σιώρας, πρόεδρος του ΣΕΝΕ και υποψήφιος βουλευτής του ΚΚΕ.

  • Με αφορμή την επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, Π. Πολάκη, σε βάρος του στελέχους του ΚΚΕ Ηλία Σιώρα, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ «καταδικάζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη φραστική επίθεση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας εναντίον του Γραμματέα της Ενωσης. Ο συνάδελφος περιέγραψε με σαφή τρόπο την κατάσταση στην Υγεία από το 2010 μέχρι σήμερα (...) Κοινή πεποίθηση είναι ότι η σκιά των τριών μνημονίων είναι βαριά πάνω από τη δημόσια Υγεία και καμιά κυβέρνηση δεν μπορεί να την εξωραΐσει. Τέτοιες φραστικές επιθέσεις (...) προσβάλλουν βάναυσα τον τίμιο αγώνα χιλιάδων μαχόμενων υγειονομικών που μοχθούν καθημερινά για τους ασθενείς, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν σύστημα Υγείας».
Συνεχίζονται οι εκλογές

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη των νέων οργάνων στον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων μέχρι και την Κυριακή 16 Ιούνη.

Η κεντρική κάλπη θα βρίσκεται όλες τις μέρες (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ψηφοφορία θα γίνεται και στα παραρτήματα: Στο παράρτημα Δυτικών, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου (Αιμίλιου Βεάκη 36, 2ος όροφος) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και τις καθημερινές μέχρι και το Σάββατο 15/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Βορείων, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας (Νισύρου 20) σήμερα και την Παρασκευή 14/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) σήμερα και την Παρασκευή 14/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Νοτίων, στο τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Καλλιθέας 6, Αγιος Δημήτριος) την Πέμπτη 13/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.).

Κάλπη θα στηθεί και στα ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181, 2ος όροφος) σήμερα και αύριο (9 π.μ. - 11.30 π.μ.), καθώς και στις εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς στα Ειδικά Σχολεία.

ΜΕΣΣΗΝΙΑ
Επιχείρηση εκφοβισμού αγωνιζόμενων αγροτών

Στο Αστυνομικό Τμήμα καλούνται αγρότες που συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις του περασμένου χειμώνα, αλλά και εργάτες που τους συμπαραστάθηκαν

Από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη
Από τις κινητοποιήσεις του περασμένου Φλεβάρη
Δεν έχουν τελειωμό η «φάμπρικα» των «αγροτοδικείων» και οι εκφοβισμοί ενάντια στο συνεπές αγροτικό κίνημα, καθώς λίγους μήνες μετά τις μεγάλες κινητοποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο των σχετικών αποφάσεων που είχε λάβει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, ο κρατικός κατασταλτικός μηχανισμός ξεκινά τη γνωστή του δράση.

Οπως καταγγέλλει ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Μεσσήνης, δεκάδες αγρότες και άλλοι συνδικαλιστές που συμμετείχαν σε κινητοποίηση στις 7 Φλεβάρη 2019 αποκλείοντας συμβολικά τον κόμβο του «Πράκτικερ», καλούνται στην Αστυνομική Διεύθυνση Καλαμάτας για ανωμοτί καταθέσεις κατόπιν σχετικής εντολής του εισαγγελέα της περιοχής και αναφοράς που είχε συντάξει αρμόδιο αστυνομικό όργανο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή του ο Σύλλογος, «ενώ ο υπουργός επιμένει ότι κατάργησε τα "αγροτοδικεία", ο κατασταλτικός μηχανισμός είναι σε εγρήγορση, με μεθόδους που θυμίζουν άλλες εποχές (έκαναν κρυφά καταγραφή οχημάτων για να προχωρήσουν σε διώξεις).

Με απίστευτη γρηγοράδα προχωρούν τις διώξεις. Ομως δεν δείχνουν την ίδια γρηγοράδα στην επίλυση των προβλημάτων μας, στην ικανοποίηση των αιτημάτων μας. Για το δάκο και την αντιμετώπισή του δεν δίνουν λεφτά, επικαλούνται μια σειρά καθυστερήσεις κ.τ.λ. Ενώ για να μας σύρουν στα δικαστήρια τρέχουν αμέσως».

Ο Αγροτικός Σύλλογος τονίζει ακόμη πως «η δικαστική δίωξη, επί της ουσίας, στρέφεται ενάντια στο ίδιο το συνδικαλιστικό μας δικαίωμα», καθώς και ότι «η ευθύνη για τη συγκεκριμένη, απαράδεκτη και προκλητική δικαστική δίωξη ανήκει στην κυβέρνηση», προειδοποιώντας ταυτόχρονα «την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την νέα, όποια και αν είναι αυτή που θα προκύψει, ότι μάταια και άδικα κοπιάζει να μας τρομοκρατήσει. (...)

Το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, η αγροτιά που μάχεται στα μπλόκα για την επιβίωσή της, δεν πρόκειται να φοβηθεί και να κάνει πίσω.

Δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα, ακόμα πιο μαζικά, με πιο μεγάλο πείσμα, ακόμη πιο δυνατά και αποφασιστικά, οργανωμένοι στο σύλλογό μας και συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org