Κυριακή 12 Ιούνη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ευλογία» η μετανάστευση

Γρηγοριάδης Κώστας

Με τη «γλώσσα» της πλουτοκρατίας μιλάνε ανοιχτά πλέον τα κυβερνητικά στελέχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος που ούτε λίγο ούτε πολύ χαρακτήρισε ευλογία για τον τόπο τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, θυμίζοντας παρόμοια ανατριχιαστική ρήση πολιτικού ηγέτη της ΕΡΕ στη δεκαετία του 1960. Μιλώντας στον «Φλας» ο Γ. Πεταλωτής είπε χαρακτηριστικά: «Και οι νέοι μας, οι οποίοι έχουν εξαιρετικό πρόβλημα όταν η ανεργία, ειδικά στους νέους έχει χτυπήσει πραγματικά στα ύψη, έχει πιάσει ταβάνι, πραγματικά βλέπουμε νέους ανθρώπους με πολλά προσόντα, που δεν ήταν της εποχής μας, με τα μεταπτυχιακά τους, τα διδακτορικά τους, πολλές ξένες γλώσσες, εξειδικευμένους σε συγκεκριμένα συστήματα, να αναλογίζονται "τι κάνουμε τώρα;". Να φεύγουν στο εξωτερικό, και κατ' εμέ αυτό δεν είναι απαραιτήτως κακό(!), εφόσον δε γίνεται από άμεση αναγκαιότητα, αλλά απλώς θέλω να πω ότι υπάρχουν νέοι με κινητικότητα που πηγαινοέρχονται και βλέπουν τα ρεύματα και τους συλλογισμούς οι οποίοι επικρατούν». Με άλλα λόγια, η κυβέρνηση ενθαρρύνει τη μετανάστευση των νέων στο εξωτερικό, ως την καλύτερη λύση στο πρόβλημα της ανεργίας που έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Ταυτόχρονα όμως η παραπάνω δήλωση του εκπροσώπου αποτελεί τρανή ομολογία αποτυχίας της κυβέρνησης να μειώσει έστω και λίγο στο ορατό μέλλον το πρόβλημα της ανεργίας. Ομως η ανεργία είναι σύμφυτη με το καπιταλιστικό σύστημα και την παράγει είτε είναι σε ύφεση είτε σε ανάπτυξη. Δεν μπορεί λοιπόν να αντιμετωπιστεί παρά μόνο με την ανατροπή του.

Ηλεκτρική ενέργεια για τα κέρδη ή για το λαό

Η λεγόμενη «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας δεν έχει δείξει ακόμη όλα της τα... δόντια.

Σύντομα θα τεθεί σε εφαρμογή και ο συνυπολογισμός του κόστους εκπομπής αερίων ρύπων στην παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, σε ένα μεταβατικό στάδιο μέχρι να αρχίσει η πλήρης χρέωση των δικαιωμάτων αυτών.

Φυσικά, το όποιο κόστος θα καταλήξει τελικά να βαρύνει τους καταναλωτές, με σημαντικές αρνητικές συνέπειες για τα λαϊκά νοικοκυριά, σε μια περίοδο που αυξάνονται ιδιαίτερα και οι απλήρωτοι λογαριασμοί.

Η κυβερνητική πολιτική και η ΕΕ καταδίκασαν στο «σκοτάδι» χιλιάδες οικογένειες και ο αντιλαϊκός κατήφορος δεν έχει τέλος.

Η ασκούμενη πολιτική όμως, αυτό το στόχο έχει. Να εξασφαλιστούν τα κέρδη των εταιρειών και όχι το δικαίωμα και η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών σε ηλεκτρική ενέργεια.

Κι ακόμη δεν έχουμε δει τίποτα.

Τελικά όλα ένα μνημόνιο είναι. Και τα προηγούμενα και τα επόμενα. Ολα τα μέτρα, οι ρυθμίσεις, οι αποφάσεις, εξυπηρετούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Και η μόνη διέξοδος είναι πλέον η ολοκληρωτική στροφή.

Στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, όλες οι παραγωγικές μονάδες και ο φυσικός πλούτος στο λαό για το λαό, λαϊκή εξουσία και λαϊκή οικονομία.

Κανένα ημίμετρο δεν μπορεί πλέον να εφαρμοστεί, κανένα περιθώριο δεν υπάρχει.

Στον «αέρα» οι κατασκηνώσεις των ΑμΕΑ

Ανακοίνωση με την οποία καταγγέλλει, για μια ακόμα χρονιά, ότι έχει φτάσει Ιούνης και δεν έχουν δοθεί τα αναγκαία κονδύλια για τη λειτουργία των κατασκηνώσεων των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ), κυκλοφόρησε η ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ (ΠΟΣΓΚΑμΕΑ).

Οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ έκλεισαν τις δημόσιες κατασκηνώσεις που λειτουργούσαν το ΠΙΚΠΑ και το υπουργείο Υγείας και τα τελευταία χρόνια χρηματοδοτούν την ΠΟΣΓΚΑμΕΑ για ένα περιορισμένο κατασκηνωτικό πρόγραμμα (πηγαίνουν στις κατασκηνώσεις μόλις 2.500 - 3.000 παιδιά, ενώ συνολικά στη χώρα υπάρχουν 200.000 παιδιά με ειδικές ανάγκες), ενώ η χρηματοδότηση γίνεται με έκτακτες επιχορηγήσεις απ' το υπουργείο Υγείας και τις Νομαρχίες. Ετσι, οι γονείς σπρώχνονται στον ιδιωτικό τομέα που χρεώνει έως και 1.500 ευρώ για 14 μέρες στην κατασκήνωση.

Οπως συμβαίνει κάθε χρόνο τέτοια εποχή, η ΠΟΣΓΚΑμΕΑ διαμαρτύρεται για τη χρηματοδότηση των κατασκηνώσεων, ενώ είναι συνυπεύθυνη, γιατί αντί να διεκδικήσει δημόσιο δωρεάν δίκτυο κατασκηνώσεων για όλα τα παιδιά, διευκολύνει το κράτος να αποποιηθεί την ευθύνη του και στο συγκεκριμένο τομέα, αναλαμβάνοντας την ευθύνη της λειτουργίας αυτού του περιορισμένου κατασκηνωτικού προγράμματος, με έκτακτα κονδύλια. Και μάλιστα, χρησιμοποιεί και αυτή τη μεσολάβηση, προκειμένου να χειραγωγεί το γονεϊκό κίνημα, αφού οι 15 μέρες κατασκήνωσης αποτελούν για πολλά παιδιά τη μοναδική ευκαιρία να απολαύσουν κάποιες μέρες στην εξοχή και για τους γονείς να ξεκουραστούν για λίγες μέρες.

Στις απολύσεις μέσω ... Στάνφορντ

«Η εντύπωση που έχει δημιουργηθεί ότι κόβονται οι έκτακτοι δεν είναι ακριβής», υποστήριξε ο υφυπουργός Παιδείας, για την απόφαση της κυβέρνησης να μη δοθούν θέσεις συμβασιούχων σε τμήματα πανεπιστημίων που έχουν παραπάνω από 25 μέλη Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) και σε τμήματα ΤΕΙ που έχουν παραπάνω από 15 μέλη Εκπαιδευτικού Προσωπικού (ΕΠ).

Η προοπτική που άφησε να διαφανεί ο υφυπουργός είναι αυτή που θέτει και ο αναμενόμενος νόμος - πλαίσιο, δηλαδή τα ιδρύματα μέσω της «αυτοτέλειας»... «να έχουν ένα συνολικό προϋπολογισμό και μέσα από αυτόν να προσδιορίζουν καλύτερα τις ανάγκες τους». Από πού θα προέρχονται οι πόροι τους; Απ' το μειωμένο κρατικό προϋπολογισμό, που θα διαχειρίζονται τα ίδια - με όρους επιχείρησης - και απ' τις μπίζνες που θα κάνουν ως επιχειρήσεις (προοπτική με την οποία συμφωνούν και οι διοικήσεις των ιδρυμάτων)!

Και για του λόγου το αληθές για τα ιδρύματα που θα λειτουργούν ως επιχειρήσεις, ο υφυπουργός έφερε το εξής παράδειγμα: «Το 2008 όταν ξεκίνησε η παγκόσμια οικονομική κρίση, πανεπιστήμια τα οποία δεν είχαν τόσο μεγάλη εξάρτηση από την κεντρική κυβέρνηση, έκαναν εντυπωσιακές ενέργειες για να ανταποκριθούν στην κρίση, συγκεκριμένα τα πανεπιστήμια του Στάνφορντ και του Μπέρκλεϊ, το μεν αναγκάστηκε να απολύσει διοικητικό προσωπικό και να παγώσει όλους τους διορισμούς για ένα χρόνο, το δε Berkeley έκοψε ένα μισθό από τους καθηγητές του». Μετά ...διευκρίνισε πως «αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να το ακολουθήσουμε και εμείς, αλλά στην προκειμένη περίπτωση - στους έκτακτους καθηγητές - τα ίδια τα πανεπιστήμια να βρουν τρόπους»... Ο νοών νοείτω!

Οι Ζουρμπίν

«Η πείρα;... Πραγματικά είναι ένας θησαυρός. Μα, είναι πολύ λίγο πράγμα για έναν καλό ειδικό, κυρίως στην εποχή μας. Χρειάζονται τεράστιες θεωρητικές γνώσεις. Επισκέφτηκα τελευταία ένα αυτόματο εργοστάσιο στη Μόσχα. Φανταστείτε μια επιχείρηση που είχε μονάχα δυο - τρεις εργάτες. Παράγει έμβολα για μοτέρ αυτοκινήτων. Ολες οι επεξεργασίες, από το χύσιμο έως το αμπαλάρισμα των τελειωμένων κομματιών, γίνονται από μηχανές. Ποια έπρεπε, λοιπόν, να είναι η πείρα εκείνων που δημιούργησαν αυτήν την επιχείρηση; Είχε ξαναδεί κανείς ποτέ τέτοιο πράγμα; Οχι, δεν είναι η πείρα. Το δημιουργικό πνεύμα, βασισμένο στις θεωρητικές γνώσεις, δημιούργησε το πρώτο στον κόσμο αυτόματο εργοστάσιο. Γιατί, επιτέλους, χρειαζόταν πρώτα να το δει κανείς με τη φαντασία και αυτό δεν ήταν δυνατό, παρά μέσα από χιλιάδες και χιλιάδες αριθμούς και πολύπλοκους υπολογισμούς, μέσα από τη θεωρία. Μάλιστα, από τη θεωρία!» Οι Ζουρμπίν είναι το τελευταίο έργο του Βσέβολοντ Κοτσέτοφ. Το είχε συλλάβει μες στον πόλεμο. Ο συγγραφέας είχε γράψει προηγούμενα πολλά ρεπορτάζ και διηγήματα για τους εργάτες, ιδιαίτερα για τους ναυπηγούς που τη ζωή τους και το μόχθο τους ο συγγραφέας είχε μάθει να τα γνωρίζει από τα νιάτα του. Αυτό το μυθιστόρημα το έγραψε μέσα σε δύο χρόνια και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζβεζντά. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Ογιάντα Ουμάλα

Γρηγοριάδης Κώστας

Ο Ογιάντα Ουμάλα, έστω και με μικρή διαφορά κατόρθωσε να εκλεγεί στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών του Περού εν αντιθέσει με το 2006 που είχε χάσει με μικρή διαφορά. Αντίπαλός του φέτος ήταν η Κέικο Φουχιμόρι, η κόρη του πρώην Προέδρου Αλμπέρτο Φουχιμόρι που βρίσκεται στη φυλακή.

Καταλυτικός παράγοντας της εκλογής του ήταν η αλλαγή της πολιτικής του ατζέντας, η αποστασιοποίησή του από τους «άτακτους» όπως ο Πρόεδρος Ούγο Τσάβες, που εσχάτως μόνο άτακτος δεν είναι και η προβολή του παραδείγματος της Βραζιλίας ως «πρότυπου». Αμέσως μετά την εκλογή του δεσμεύτηκε εκ νέου «για οικονομική ανάπτυξη σε συνδυασμό με την κοινωνική ένταξη», έωλες δηλώσεις που έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τη σαφήνεια των δηλώσεών του περί σεβασμού όλων των υφιστάμενων συμφωνιών. Και φυσικά σε πλήρη αντίθεση με τα λαϊκά αιτήματα. Εξάλλου, η ψήφος προς τον Ουμάλα είχε σαφές και ξεκάθαρο μήνυμα: πλήρης απόρριψη και στροφή 180 μοιρών από τη χρόνια ακολουθούμενη πολιτική εξόντωσης των εργαζομένων και παράδοσης των πλουτοπαραγωγικών πόρων της χώρας στο κεφάλαιο, εγχώριο, αλλά, κατά κύριο λόγο, πολυεθνικό.

Η εκλογή Ουμάλα όντως συνιστά αλλαγή αλλά μόνο στα πλαίσια του συστήματος και οι λαϊκές προσδοκίες μάλλον γρήγορα θα διαψευσθούν. Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι το χρηματιστήριο του Περού κατέγραψε άνοδο - ρεκόρ 12,5% και γνωστά «γεράκια» όπως οι «Goldman Sachs» και «JP Morgan», καλούν τους επενδυτές «να αγοράσουν Περού».


Χρ.Μ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ