Παρασκευή 12 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καθημερινή δραστηριότητα

Καθημερινές είναι οι συσκέψεις και οι συγκεντρώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ σε συνοικίες της Αττικής, με θέμα τις πολιτικές εξελίξεις, τις θέσεις του Κόμματος και την προετοιμασία της πανελλαδικής πανεργατικής απεργίας. Για αυτές τις μέρες, το πρόγραμμα έχει ως εξής:

-- Σήμερα, Παρασκευή:

Στις 7 μ.μ., στη Δραπετσώνα, στο 1ο ΚΑΠΗ (Πόντου 60), θα μιλήσει η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ.

Στις 7 μ.μ., στο Ολυμπιακό Χωριό, στην Αίθουσα της Λαϊκής Επιτροπής (Κακλαμανάκη 21), θα μιλήσει η Γιούλη Αγγελοπούλου, μέλος της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

-- Αύριο, Σάββατο:

Στις 7 μ.μ., στα Ανω Λιόσια, στο Δημοτικό Ωδείο (Δημαρχείου 7), θα μιλήσει ο Γιώργος Τάτσης, Γραμματέας της ΤΕ Μενιδίου - Φυλής.

Στις 7 μ.μ., στο Μενίδι, στην Αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Δεκελείας 42), θα μιλήσει ο Βασίλης Τοπαλιανίδης, στέλεχος του ΚΚΕ.

-- Τη Δευτέρα, 15 Μάη:

Στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ στην Ελευσίνα (Δήμητρος 23), θα μιλήσει ο Γιώργος Μπαγιαρτάκης, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής.

Στις Σέρρες περιοδεύει ο Σ. Ζαριανόπουλος

Στις Σέρρες περιοδεύει σήμερα Παρασκευή, ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, μαζί με αντιπροσωπεία της Κομματικής Οργάνωσης Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα της περιοδείας είναι το εξής:

-- Στις 6.30 π.μ., θα επισκεφθεί το εργοτάξιο του TAP AG Σερρών (EO Σερρών - Δράμας)

-- Στις 8 π.μ., θα επισκεφθεί το εργοστάσιο ΠΑΝ - Μετάλ.

-- Στις 9.30 π.μ., στα γραφεία της ΤΟ Σερρών του ΚΚΕ, θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου για τις θέσεις του ΚΚΕ για την Ενέργεια και τον TAP.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ & ΔΡΑΣΗ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΟ 4ΣΕΛΙΔΟ «ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΔΡΑΣΗ»

-- «Λαϊκός ξεσηκωμός! Ενάντια στη νέα συμφωνία και τη λεηλασία ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία». Οργανώνουμε πλατιά εξόρμηση με το νέο φυλλάδιο του ΚΚΕ.

-- Οι ΚΟ του ΚΚΕ τιμούν την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

-- ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας: Ρεπορτάζ από την εκδήλωση τιμής στην Κούλα Ελευθεριάδου.

Λαϊκός ξεσηκωμός ενάντια στη νέα λεηλασία!

Με τον «Ριζοσπάστη» και το νέο φυλλάδιο του ΚΚΕ στο χέρι «οργώνουμε» όλη την Ελλάδα

Νέο φυλλάδιο κυκλοφόρησε το ΚΚΕ, απευθύνοντας κάλεσμα στις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Να δώσουν «μάχη ζωής, μάχη αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών». Να δυναμώσουν τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, παλεύοντας με προοπτική την εργατική εξουσία.

Με το υλικό αυτό στο χέρι και με την εφημερίδα μας, τον «Ριζοσπάστη», σήμερα και τις επόμενες μέρες, οργώνουμε όλη την Ελλάδα. Οργανώνουμε τη συζήτηση με συσκέψεις και συγκεντρώσεις και άνθρωπο τον άνθρωπο για την επιτυχία της απεργιακής αναμέτρησης.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του Κόμματος έχει ως εξής:

Λαϊκός ξεσηκωμός! Ενάντια στη νέα συμφωνία και τη λεηλασία, ο λαός έχει τη δύναμη να αλλάξει την πορεία.

Εργατοϋπάλληλοι, συνταξιούχοι, άνεργοι - άνεργες, επαγγελματίες, αγρότες, νέες και νέοι,

H κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το κεφάλαιο, η ΕΕ και το ΔΝΤ απευθύνονται ξανά σε σένα ζητώντας νέες θυσίες. Αλλη μια συμφωνία, ένα νέο μνημόνιο, που φέρνει άλλη μια λεηλασία στα ήδη σμπαραλιασμένα δικαιώματα, στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα. Οι επόμενες ώρες και μέρες είναι κρίσιμες! Το ΚΚΕ καλεί όποιον αγανακτεί, όποιον βλέπει ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο, να αφήσει πίσω δισταγμούς και να κάνει τώρα το βήμα! Να πούμε όλοι μαζί φτάνει πια!

Οταν ο υπουργός Οικονομίας είπε πως «το κλείσιμο της αξιολόγησης θα στεναχωρήσει κάποιους», δεν εννοούσε τον ΣΕΒ, τους τραπεζίτες, τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους. Το αντίθετο. Απροκάλυπτα όλοι αυτοί, μαζί με την ΕΕ, το ΔΝΤ, τις ΗΠΑ, δίνουν συγχαρητήρια στην κυβέρνηση για τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις που υλοποιεί. Ο λαός, οι μισθωτοί, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι συνταξιούχοι θα πληρώσουν για μια ακόμη φορά ασήκωτα βάρη.

  • Με τη μείωση του αφορολόγητου, ακόμη και για όσους έχουν μηνιαίο εισόδημα 400 ευρώ.
  • Με το νέο «τσεκούρωμα» σε συντάξεις, μισθούς, επιδόματα.
  • Με το «ξήλωμα» της κυριακάτικης αργίας, που είναι το επιστέγασμα της εργασιακής ζούγκλας, ενώ τα μεγαθήρια του Εμπορίου θα πετάξουν μια και καλή εκτός αγοράς τους αυτοαπασχολούμενους.
  • Με το χτύπημα στα συνδικαλιστικά δικαιώματα, το δικαίωμα στην απεργία που μπαίνει στο στόχαστρο.
  • Με την επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, τα νέα προνόμια και τις διευκολύνσεις για το κεφάλαιο.
Γύρισε την πλάτη στα κόμματα της διαχείρισης αυτού του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος


Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει το ιδιαίτερο ταλέντο να μοιράζει την κοροϊδία σαν τις καραμέλες. Θέλει να αποσπάσει την ανοχή του λαού, να εκμεταλλευτεί την προσδοκία του μήπως μπορέσει να ζήσει καλύτερα μετά από 8 χρόνια μεγάλων απωλειών. Λένε ότι «αυτά τα μέτρα είναι το εξιτήριο από τα μνημόνια και την κρίση, ότι έρχεται η ανάπτυξη». Κρύβουν ότι για να έρθει η περιβόητη «ανάπτυξη», δηλαδή η ανάκαμψη της κερδοφορίας του κεφαλαίου, προϋπόθεση είναι οι μνημονιακοί νόμοι να παραμείνουν, οι απώλειες για τα λαϊκά στρώματα να είναι μόνιμες. Η επιτροπεία της ΕΕ θα εξακολουθήσει να ισχύει, όπως ισχύει για όλα τα κράτη - μέλη. Αυτή η ανάπτυξη θα είναι βασανιστική, αβέβαιη και λόγω των αντιθέσεων στην παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία.

Η ΝΔ, μαζί με τα άλλα κόμματα - συνεταίρους του 3ου μνημονίου, υποκριτικά τονίζει πως δεν θα ψηφίσει τα μέτρα, αλλά θα τα εφαρμόσει. Προβάλλει το δικό της μείγμα διαχείρισης, με «λιγότερες δαπάνες - λιγότερους φόρους», όπου οι μεν «λιγότεροι φόροι» θα αφορούν το κεφάλαιο, οι δε «λιγότερες δαπάνες» τις λαϊκές κοινωνικές ανάγκες. Την καπιταλιστική ανάπτυξη υπηρετούν και εκείνες οι δυνάμεις - δεξιά και αριστερά - που εμφανίζουν ως λύση την καπιταλιστική Ελλάδα με εθνικό νόμισμα. Ζητούν από το λαό να υποκλιθεί σε τμήματα του κεφαλαίου, που - για τα δικά τους συμφέροντα - στηρίζουν, άμεσα ή έμμεσα, τις φυγόκεντρες τάσεις σε ΕΕ - Ευρωζώνη.

Τα «αντίμετρα» της εξαθλίωσης είναι το τυράκι στη φάκα. Ο φτωχός θα πληρώνει τον φτωχότερο και ο πλούσιος θα γίνεται πλουσιότερος!

H νέα βάρβαρη επίθεση δεν αντισταθμίζεται με ψίχουλα! Παίρνουν 10 απ' όλους για να δώσουν πίσω 1 σε λίγους και μάλιστα υπό την προϋπόθεση ότι πρέπει να πιάνονται τα ματωμένα πλεονάσματα (πάνω από 3,5%) για πολλά χρόνια. Μια σειρά από τα λεγόμενα «αντίμετρα» αφορούν τη στήριξη του κεφαλαίου, τη μείωση της φορολογίας τους, την επιδότηση του «μισθολογικού κόστους». Οσα αφορούν τη διαχείριση της πιο ακραίας φτώχειας, αποτελούν ομολογία ότι η ακραία φτώχεια θα πολλαπλασιαστεί τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της πολιτικής τους.

Το ΚΚΕ παλεύει έξω και μέσα στη Βουλή για οποιοδήποτε μέτρο ανακούφισης του λαού. Καταθέτει συνεχώς τροπολογίες και προτάσεις νόμου, με άμεση εφαρμογή και κάθε φορά αυτά απορρίπτονται από την κυβέρνηση.

Ο λαός με τη συμμαχία του μπορεί να τους σταματήσει! Μπορεί να αλλάξει την πορεία!

Το ΚΚΕ καλεί τις εργατικές - λαϊκές δυνάμεις να ξεσηκωθούν ενάντια στη νέα αντιλαϊκή επίθεση. Να δώσουν μάχη ζωής, μάχη αντεπίθεσης για την ανάκτηση των απωλειών, για την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Ολοι μαζί, σαν μια γροθιά, μέσα από τα ταξικά σωματεία, τους Συλλόγους των Αυτοαπασχολούμενων, τους Αγροτικούς Συλλόγους, τους φορείς της νεολαίας, τους Συλλόγους του ριζοσπαστικού γυναικείου κινήματος, να συναντηθούν στους καθημερινούς ταξικούς αγώνες, στα συλλαλητήρια, στις απεργίες.

Ο λαός δεν έχει δείξει ακόμη τη δύναμή του. Οποιος μέσα του αισθάνεται οργή και δυσαρέσκεια, να μην τα εκτονώσει σε μια ανώδυνη ή βουβή διαμαρτυρία. Να μη δώσει στον πρωθυπουργό την αφορμή να προσβάλλει το λαό, λέγοντας πως συμφωνεί με την κυβέρνηση γι' αυτό δεν βγαίνει στους δρόμους.

Χρειάζεται οργανωμένη λαϊκή παρέμβαση στις εξελίξεις. Αναγέννηση του εργατικού κινήματος. Κοινωνική Συμμαχία.

Σε όλη την Ιστορία, αυτό ήταν το μόνο που μπόρεσε να αλλάξει την πορεία των πραγμάτων προς όφελος των λαϊκών συμφερόντων. Ο καθημερινός αγώνας για τα οξυμένα προβλήματα, ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα, πρέπει να συμβάλλει στη συγκέντρωση δυνάμεων με στόχο την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας, την ανατροπή του βάρβαρου εκμεταλλευτικού συστήματος, που φέρνει μόνο φτώχεια και πολέμους για τα κέρδη των λίγων.

Σ' αυτόν το δρόμο, το εργατικό - λαϊκό κίνημα μπορεί να έχει αποτελέσματα, να βάζει εμπόδια. Ο δρόμος της σύγκρουσης δεν είναι εύκολος, όμως οι θυσίες της υποταγής είναι και μεγαλύτερες και χωρίς ημερομηνία λήξης.

Υπάρχει διέξοδος σε συμπόρευση με το ΚΚΕ!

Για να έρθει η εργατική τάξη στην εξουσία, να κοινωνικοποιήσει τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, να αποδεσμεύσει τη χώρα από ΕΕ και ΝΑΤΟ, να διαγράψει μονομερώς το χρέος, να αποσυρθεί η χώρα από στρατιωτικο-πολιτικές επεμβάσεις, από ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Μόνο έτσι θα μπορέσει να γίνει πραγματικότητα η ασίγαστη επιθυμία του λαού να ζήσει καλύτερα. Να απολαύσει τις δυνατότητες που προσφέρουν η επιστήμη και η σύγχρονη τεχνολογία, η παραγωγικότητα της εργασίας, οι μεγάλες πλουτοπαραγωγικές πηγές και δυνατότητες της Ελλάδας.

Στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη

Καταθέτοντας στεφάνι στο μνημείο του Σοβιετικού Στρατιώτη τίμησαν την 9η Μάη οι Οργανώσεις Καλλιθέας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ και το τοπικό Παράτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. Τη σύντομη εκδήλωση χαιρέτισαν η Χριστίνα Μπέλα, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής και Γραμματέας της ΤΕ Νοτίων Συνοικιών, και η Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ.

Το πρώτο εργατικό κράτος συνέτριψε το φασισμό

Με μαζική συμμετοχή του λαού της περιοχής, πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης, στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Σταυρούπολης (περιοχή Νικόπολης), η εκδήλωση της ΤΟ Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Η εκδήλωση περιλάμβανε μουσικό πρόγραμμα, προβολή βίντεο, και έκθεση φωτογραφίας.

Μίλησε ο Βασίλης Τομπουλίδης, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος, ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε ότι η συντριβή του ναζισμού - φασισμού από το πρώτο εργατικό κράτος, τη Σοβιετική Ενωση, δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν είχε προηγηθεί η πετυχημένη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση των μπολσεβίκων το 1917, με ηγέτη και καθοδηγητή τον Λένιν. «Ο Οχτώβρης απέδειξε τη δυνατότητα και ικανότητα της εργατικής τάξης να υλοποιήσει την ιστορική της αποστολή ως μοναδικής τάξης, πραγματικά επαναστατικής, να ηγηθεί της κοσμογονίας της οικοδόμησης του σοσιαλισμού - κομμουνισμού», ανέφερε το στέλεχος του Κόμματος και συμπλήρωσε: «Ο Οχτώβρης δείχνει ταυτόχρονα τον αναντικατάστατο ρόλο του καθοδηγητικού παράγοντα της σοσιαλιστικής επανάστασης, του Κομμουνιστικού Κόμματος, την τεράστια δύναμη του προλεταριακού διεθνισμού. Σήμερα, παρά τα όσα έχουν μεσολαβήσει, είμαστε ακόμα πιο σίγουροι και κατηγορηματικοί για την επικαιρότητα και αναγκαιότητα του σοσιαλισμού - κομμουνισμού».


Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις ΚΟ του ΚΚΕ για τα 72 χρόνια από την 9η Μάη, Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών:

-- Η ΤΕ Πειραιά διοργανώνει μεγάλη πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση αύριο Σάββατο 13 Μάη, στις 7 μ.μ., στη Μάντρα του Μπλόκου της Κοκκινιάς. Θα μιλήσει ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά του ΚΚΕ και θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Εκδήλωση, με θέμα «Η άνοδος του φασισμού και η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών μέσα από τα σχολικά βιβλία» διοργανώνει η ΤΟ Εκπαιδευτικών Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στην ΕΔΟΘ. Θα μιλήσει ο Φάνης Καρκατζούνης, στέλεχος του ΚΚΕ, εκπαιδευτικός. Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα γίνει προβολή βίντεο, αφιέρωμα στην Αντιφασιστική Νίκη και θα παρουσιαστούν αντιφασιστικά τραγούδια.

-- Εκδήλωση με θέμα «Από το Μάη του 1936 στην Αντιφασιστική Νίκη των Λαών και το κίνημα που χρειάζεται σήμερα» διοργανώνει η ΚΟ Πιερίας, τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 7.30 μ.μ., στην «ΕΚΑΒΗ». Το πρόγραμμα περιλαμβάνει προβολή ντοκιμαντέρ και ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ. Στο χώρο θα λειτουργεί βιβλιοπωλείο με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής».

Περηφάνια για τον ηρωισμό του σοβιετικού λαού

Η προσφορά των Ελλήνων της ΕΣΣΔ στην Αντιφασιστική Νίκη αναδείχθηκε στον Ασπρόπυργο

Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα
Για τους κατοίκους της περιοχής Γκορυτσά Ασπροπύργου, η 9η Μάη είναι μια ξεχωριστή μέρα. Πόντιοι στην πλειοψηφία τους, που έζησαν στη Σοβιετική Ενωση, τιμούν κάθε χρόνο την Αντιφασιστική Νίκη, αφού πολλοί από αυτούς έχουν δεσμούς αίματος με την ιστορική εποποιία. Ανάμεσά τους επιζούν ακόμα και μαχητές του Κόκκινου Στρατού, παρασημοφορημένοι για την προσφορά τους στον μεγάλο αγώνα.

Η φετινή εκδήλωση της ΚΟ Ασπροπύργου, την Κυριακή 7 Μάη, ξύπνησε τις μνήμες και την περηφάνια για τον ηρωισμό του σοβιετικού λαού που υπεράσπιζε τη σοσιαλιστική του πατρίδα. Οι Πόντιοι που έζησαν το σοσιαλισμό είναι οι αδιάψευστοι μάρτυρες της ανωτερότητάς του ως κοινωνικοοικονομικού συστήματος, έχοντας ζωντανές στη συνείδησή τους τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης και συγκρίνοντάς τις με τη σημερινή ανασφάλεια και εκμετάλλευση που βιώνουν στον καπιταλισμό.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Αναστάσης Γκίκας, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ, και ακολούθησε καλλιτεχνικό αφιέρωμα με σοβιετικά τραγούδια, με την Ευγενία Παναγιωτοπούλου, που έκλεισε με τους συγκεντρωμένους να υψώνουν τις γροθιές τους συγκινημένοι για το μεγαλείο της Αντιφασιστικής Πάλης.

Ο Αν. Γκίκας μέσα από ιστορικά στοιχεία παρουσίασε όλη την εξέλιξη, τα συμπεράσματα και τον χαρακτήρα του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, τη μεγάλη συμβολή του Κόκκινου Στρατού και τις θυσίες του σοβιετικού λαού. Ξεχώρισε η αναφορά που έκανε στην ηρωική συμβολή των Ελλήνων της ΕΣΣΔ τόσο στη γραμμή του πολεμικού μετώπου ενάντια στον Αξονα, όσο και στα μετόπισθεν. Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία:

Ψυχή και κύριος αιμοδότης τα απανταχού Κομμουνιστικά Κόμματα


Τα πραγματικά αίτια του φασισμού και του πολέμου αποτελούν δύο εξαιρετικά σημαντικές παραμέτρους των αστικών διαστρεβλώσεων γύρω από την Αντιφασιστική Νίκη. Μια άλλη, βεβαίως, έχει να κάνει με το ίδιο το περιεχόμενό της: Στοιχείο άρρηκτα συνδεδεμένο με τον καταλυτικό και εν πολλοίς καθοριστικό ρόλο των κομμουνιστών στη συντριβή του φασισμού. Στην ειδική συμβολή της Σοβιετικής Ενωσης και των εθνικοαπελευθερωτικών - αντιφασιστικών κινημάτων ανά την Ευρώπη, ψυχή, οργανωτής και κύριος αιμοδότης των οποίων υπήρξαν τα απανταχού Κομμουνιστικά Κόμματα.

(...)

Μόνο τον πρώτο χρόνο του πολέμου εντάχθηκαν στον Κόκκινο Στρατό και Ναυτικό κοντά 1 εκατομμύριο μέλη του Κόμματος και 2 εκατομμύρια μέλη της Νεολαίας του. Λίγο πριν από το τέλος του πολέμου ο ένας στους τρεις άνδρες και γυναίκες των σοβιετικών Ενόπλων Δυνάμεων ήταν οργανωμένος κομμουνιστής! Η πρωτοπορία τους βεβαίως στον αντιφασιστικό αγώνα, ο ηρωισμός τους στα πεδία των μαχών δεν ήταν δίχως βαρύ κόστος: Μόνο τους 6 πρώτους μήνες του πολέμου το Κόμμα είχε πάνω από 500.000 νεκρούς, ενώ έως το 1945 είχαν δώσει τη ζωή τους κοντά 2.000.000 κομμουνιστές (...)

Βεβαίως, οι κομμουνιστές δεν θα 'χαν καταφέρει να φέρουν εις πέρας ένα τέτοιο τιτάνιο έργο δίχως την αποφασιστική, μαζική και μαχητική υποστήριξη σύσσωμου του σοβιετικού λαού. Η ενεργή συμμετοχή του εργαζόμενου λαού της Σοβιετικής Ενωσης στον αντιφασιστικό αγώνα, πράγματι, δεν είχε προηγούμενο. Κι αυτό, γιατί ο σοβιετικός λαός δεν υπεράσπιζε απλά την πατρίδα του, γενικά και αόριστα, αλλά τη σοσιαλιστική του πατρίδα: Την πατρίδα των εκμεταλλευομένων, των εργατών και αγροτών, ενός ολόκληρου κόσμου που οικοδομούνταν εκεί στα θεμέλια της μεγάλης Οχτωβριανής Σοσιαλιστικής Επανάστασης. Το γεγονός αυτό υπήρξε και η πηγή των τεράστιων, ανεξάντλητων δυνάμεων που αντέταξε η Σοβιετική Ενωση: Δυνάμεων που στηρίχθηκαν στη σοσιαλιστική συνειδητότητα, στην αυτενέργεια και τον ηρωισμό του σοβιετικού λαού.

Οι Ελληνες στα πολεμικά μέτωπα

Οι Ελληνες της Σοβιετικής Ενωσης - σε μεγάλο ποσοστό Πόντιοι στην καταγωγή - ρίχτηκαν κατά χιλιάδες στα διάφορα μέτωπα του πολέμου, όπου διακρίθηκαν για τον ηρωισμό τους. Ορισμένες αναφορές κάνουν λόγο ακόμα και για 13.000 Ελληνες που πολέμησαν μέσα από τις γραμμές του Κόκκινου Στρατού, μόνο από τη Γεωργία. Ο βαθμός της αυτοθυσίας με την οποία οι Ελληνες ρίχτηκαν στη φωτιά της μάχης για την υπεράσπιση της σοβιετικής τους πατρίδας αντικατοπτρίζεται με τον πιο ανάγλυφο τρόπο στο μεγάλο αριθμό των πεσόντων: Από τους 40 μαχητές που έδωσε το ελληνικό χωριό Αβρανλό γύρισαν πίσω ζωντανοί μόλις οι 2. Από τους 87 που έδωσε το χωριό Ολιάνκ γύρισαν οι 16. Από τους 76 που έδωσε το χωριό Σπάρτα γύρισαν οι 13, κ.ο.κ.

Οι διακρίσεις των Ελλήνων της Σοβιετικής Ενωσης στον πόλεμο υπήρξαν πράγματι πολλές. 9 εξ αυτών, μάλιστα, θα τιμούνταν με την ανώτατη διάκριση του «Ηρωα της Σοβιετικής Ενωσης». Πρόκειται για τους Σπυρίδωνα Γεγκόροφ, διοικητή του 69ου λόχου πεζικού, Θεοφύλακτο Ζουμπάλοφ, ταγματάρχη, διοικητή του 184ου επίλεκτου τάγματος πεζικού, Θεόδωρο Κοτάνοφ, συνταγματάρχη, διοικητή του 384ου ανεξάρτητου αποβατικού τάγματος πεζοναυτών του στόλου της Μαύρης Θάλασσας, Ηλία Μουρζά, αντισυνταγματάρχη, διοικητή του 269ου συντάγματος πεζικού, Γρηγόριο Μπαχτσιβαντζή, άσο των αιθέρων που κατά την αεράμυνα της Μόσχας κατέρριψε πάνω από 10 εχθρικά αεροπλάνα, Κωνσταντίνο Ταλάχ, διοικητή ομάδας του 690ού συντάγματος πεζικού, Ηλία Ταχτάροφ., λοχαγό, διοικητή διμοιρίας του 1.164ου συντάγματος πεζικού, Γεώργιο Τσέλιο, διοικητή του τάγματος εφόδου του 605ου συντάγματος πεζικού, και Κωνσταντίνο Χάτζεφ, λοχαγό, διοικητή διμοιρίας του 1.001ου συντάγματος πεζικού. Οι 5 εξ αυτών ήταν μέλη του Κομμουνιστικού Κόμματος και δύο της Κομμουνιστικής Νεολαίας.

Πολλοί ήταν επίσης οι Ελληνες που έδρασαν στα μετόπισθεν του εχθρού: Ο Γιακουστίδης, για παράδειγμα, υπήρξε υπεύθυνος της αντικατασκοπίας, ο Κερμετζίδης υπηρέτησε ως αξιωματικός του τμήματος των παρτιζάνων της Σεβαστούπολης. Εκατοντάδες πολέμησαν στις αντάρτικες ομάδες που επιχειρούσαν στις κατεχόμενες από τους ναζί περιοχές (όπως οι Αποστολίδης, Γιακουσίδης, Μιχαηλίδης, Ποπαντόπουλος, Σπάη, Τσαλουχίδης, τα αδέλφια Σελεσκερίδη - Γκρέκοφ και Τσούσση, και πολλοί άλλοι). Σύμφωνα με μια μαρτυρία μάλιστα, το πρώτο χωριό που καταστράφηκε ολοσχερώς στην Κριμαία ως αντίποινα για τη βοήθεια που έδιδε στους παρτιζάνους ήταν το ελληνικό χωριό Λάκκοι. Στη συνέχεια οι ναζί κατέστρεψαν άλλα δύο, το Αρμουτλούκ και το Σαχ Μουρζά.

Τέλος, πολλοί ήταν και εκείνοι που διακρίθηκαν στο μέτωπο της παραγωγής, όπως ο Γεώργιος Σαββίδης, ο Κωνσταντίνος Χρυσοχοΐδης, κ.ά., οι οποίοι τιμήθηκαν με το μετάλλιο για «Ηρωική Εργασία στο Μεγάλο Πατριωτικό Πόλεμο».

Η Πάσα Αγγελίνα, η πρώτη Ελληνίδα βουλευτής του Ανώτατου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ενωσης (και πρώτη Ελληνίδα βουλευτής στην Ιστορία, μιας και τότε οι γυναίκες στην Ελλάδα δεν είχαν καν δικαίωμα ψήφου), την περίοδο του πολέμου δεν ήταν σε κάποιο γραφείο (όπως ενδεχομένως να περίμενε κανείς), αλλά πάνω στο τρακτέρ (αγρότισσα η ίδια) δίνοντας τη σκληρή μάχη της παραγωγής στα μετόπισθεν του Καζακστάν. Οταν η ίδια και η ομάδα της έφτασε στο Καζακστάν οι ντόπιοι της είπαν ότι η γη εκεί ήταν φτωχή και δεν μπορούσε να παράξει πάνω από 250 κιλά στάρι ανά εκτάριο. Αλλά, όπως τόνισε η ίδια, τα «όρια» δεν ήταν για τους Σοβιετικούς ανθρώπους. Ετσι, την επόμενη χρονιά, το κολχόζ της πέτυχε υπερδιπλάσια παραγωγή. Η ίδια τιμήθηκε ως «Ηρωας της Σοσιαλιστικής Εργασίας» ενώ οι αγρότες της ομάδας της έλαβαν 20 τόνους στάρι παραπάνω ως επιβράβευση της σκληρής δουλειάς τους. Εκείνοι, όμως, σύσσωμοι, αποφάσισαν να κρατήσουν μόνο ό,τι τους χρειαζόταν για την επιβίωσή τους στέλνοντας το υπόλοιπο στο μαχόμενο Κόκκινο Στρατό!

(...)

Αυτός ήταν ο σοβιετικός λαός, ο νικητής σοβιετικός λαός. Πηγή της δύναμής του, οι αρχές και οι αξίες που γεννήθηκαν και σφυρηλατήθηκαν εκεί με τη Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση του '17.

72 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 9η ΜΑΗ 1945
Τιμάμε την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών

Την αθάνατη εποποιία της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών τιμούν αυτές τις μέρες με εκδηλώσεις τους οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ, 72 χρόνια μετά την ηρωική 9η Μάη, μέρα που παραδόθηκε άνευ όρων ο φασιστικός στρατός.

Οι εκδηλώσεις αυτές, εκτός από φόρο τιμής στα εκατομμύρια των Σοβιετικών και όλων των λαών που έχυσαν το αίμα τους για να νικηθεί ο φασισμός, δίνουν και απάντηση στην επιχείρηση διαστρέβλωσης και συκοφάντησης που επιχειρεί η αστική τάξη και τα κόμματά της. Μεταξύ άλλων, εκδηλώσεις έγιναν στην Γκορυτσά Ασπροπύργου, στη συνοικία των Ποντίων, με τους περισσότερους να έχουν ζήσει στη Σοβιετική Ενωση και να έχουν δεσμούς αίματος με τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη. Αντίστοιχες εκδηλώσεις έγιναν στη Θεσσαλονίκη, ενώ στεφάνια κατατέθηκαν όπως κάθε χρόνο στο μνημείο του Σοβιετικού στρατιώτη, στην Καλλιθέα Αττικής.

Μαχητική πορεία στην Πολίχνη Θεσσαλονίκης

Μαχητική πορεία στους δρόμους της Πολίχνης Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησαν το βράδυ της Τρίτης 9 Μάη οι Οργανώσεις Βορειοδυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ. Η πορεία ξεκίνησε από το δημοτικό κινηματοθέατρο «Τζένη Καρέζη», στην Πολίχνη, και πέρασε από όλες της γειτονιές της περιοχής.

Το κεντρικό πανό έγραφε: «9 Μάη Αντιφασιστική Νίκη των λαών -Την τύχη των ΝΑΖΙ θα έχουν οι απόγονοι των ταγματασφαλιτών».

Με την κινητοποίησή τους αυτή οι κομμουνιστές αποκάλυψαν το πρόσωπο του φασισμού, που ενσωματώνει ό,τι πιο αντιδραστικό έχει παραχθεί στην αστική ιδεολογία και πολιτική, καθώς και το σύστημα που τον γεννά, το σύστημα της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και της ανεργίας, τον καπιταλισμό.

Αποκάλυψαν επίσης την εγκληματική δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής που επιτίθεται στους φτωχούς, σε μετανάστες και Ελληνες εργάτες. Που υμνεί όσους αιματοκύλησαν το λαό μας, τους Γερμανούς και Ιταλούς φασίστες και τους συνεργάτες τους την περίοδο '40-'44.

Κάλεσαν το λαό και τη νεολαία της δυτικής Θεσσαλονίκης να απομονώσουν τους δολοφόνους της Χρυσής Αυγής, τους ιδεολογικούς απογόνους των ναζί, να «μην μπορούν να σταθούν σε κανένα χώρο δουλειάς, σε κανένα σχολειό, σε καμιά λαϊκή γειτονιά».

Εικόνες που σφράγισαν την παγκόσμια Ιστορία

Την ανάγκη να διδαχτεί η εργατική τάξη από την Ιστορία ανέδειξε η εκδήλωση στην Τούμπα Θεσσαλονίκης

Με μαζική συμμετοχή του εργαζόμενου λαού πραγματοποιήθηκε, το απόγευμα της Τρίτης 9 Μάη, στο πάρκο του Αγίου Θεράποντα στην Τούμπα, η εκδήλωση της ΤΟ Κεντροανατολικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Στην εκδήλωση μίλησε ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και στη διάρκειά της παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα βασισμένο σε αποσπάσματα από το έργο του Μ. Πλωρίτη «Διάλογοι Μπρεχτ - Χίτλερ». Επίσης, προβλήθηκε βίντεο για την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών.

Ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος σημείωσε ότι η εργατική τάξη, ο λαός μας έχει κάθε συμφέρον να διδαχτεί από την Ιστορία, να μην επαναλάβει λάθη και να συνδέσει την πάλη του με τη διεκδίκηση της εξουσίας, την ανατροπή αυτών που στην ειρήνη τον εκμεταλλεύονται και στον πόλεμο τον χρησιμοποιούν σαν κρέας για τα κανόνια τους.

Μεταξύ άλλων και αναφερόμενος στην 9η Μάη και στις εικόνες της νίκης του Σοβιετικού Κόκκινου Στρατού, όπως τη σημαία με το σφυροδρέπανο στο Ράιχσταγκ, ανέφερε: «Πρόκειται για εικόνες που σφράγισαν και σφραγίζουν ανεξίτηλα την παγκόσμια Ιστορία. Τίποτα και κανείς, όσο κι αν προσπαθεί, δεν μπορεί να τις θολώσει, να τις διαγράψει, να τις εξαφανίσει. Ηταν, είναι και θα είναι οι εικόνες που θα θυμίζουν αυτό που είναι διαχρονικά - και σήμερα και πάντα - αναγκαίο: η ανθρωπότητα, όσο μαύρες περιόδους κι αν περνά, δεν γίνεται, δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη βαρβαρότητα. Αυτό που σε κάθε ιστορική περίοδο φαίνεται ότι δεν κινείται, δεν αλλάζει, ότι είναι ανίκητο και αιώνιο, θα έρθει η ώρα που θα αλλάξει, θα νικηθεί, θα ανατραπεί. Οσο πιο ανίκητο φαίνεται, τόσο πιο ευάλωτο είναι. Και την ώρα της νίκης, της ανατροπής την καθορίζει ο ίδιος ο λαός, οι λαοί όταν συνειδητοποιούν και χρησιμοποιούν την αστείρευτη, ανίκητη δύναμή τους, κινητήριο μοχλό της Ιστορίας, κάθε βήματος της ανθρωπότητας μπροστά, από τη βαρβαρότητα του βασιλείου της ανάγκης στην κοινωνία της ελευθερίας. Είναι οι μόνοι ικανοί να την επιτύχουν, χωρίς αναθέσεις, διαμεσολαβήσεις, υποχωρήσεις και συμβιβασμούς με άθλιες πραγματικότητες».


Και συμπλήρωσε: «Σήμερα, 72 χρόνια μετά, πάλι 9 του Μάη, τιμάμε τα εκατομμύρια των θυμάτων του ναζισμού. Οσους τον αντιμετώπισαν με το όπλο στο χέρι, σε στρατό τακτικό ή αντάρτικο, όσους δοκίμασαν τη θηριωδία του σε βασανιστήρια και τόπους εκτελέσεων, στρατόπεδα συγκέντρωσης.

(...) Τιμάμε τη μνήμη, το δίδαγμα και την προσφορά στην ανθρωπότητα των πρωτοπόρων της αντιφασιστικής πάλης: των κομμουνιστών. Που είτε σαν καθοδηγητές της εργατικής εξουσίας οργανωμένης σε κράτος, τη Σοβιετική Ενωση, είτε σαν εμπνευστές, οργανωτές και πρώτοι μαχητές των αντιστασιακών κινημάτων σε κάθε χώρα της Ευρώπης, σάλπισαν το αντιφασιστικό προσκλητήριο, καταφέρνοντας καίριο χτύπημα στον εχθρό. Είμαστε περήφανοι γιατί το Κόμμα μας, το ΚΚΕ, στάθηκε στο ύψος των ευθυνών του. Με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, την ΕΠΟΝ και τις άλλες οργανώσεις, έναν λαό άοπλο, παρατημένο από την αστική πολιτική ηγεσία του που δραπέτευσε στο εξωτερικό ή συνεργάστηκε με τους κατακτητές, τον έκανε νικητή των πανίσχυρων κατακτητών.

Υπάρχει ακόμα η μήτρα του φασισμού και του πολέμου

Διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη όχι απλά μουσειακά, αλλά διδασκόμενοι και με τη σειρά μας διδάσκοντας τις νεότερες γενιές.

(...) Η μήτρα που έθρεψε τον φασισμό - ναζισμό, ο καπιταλισμός, υπάρχει ακόμα. Οσο σαπίζει μέσα στις αλλεπάλληλες αναπόφευκτες κρίσεις του, γίνεται όλο και πιο επιθετικός, πιο δολοφονικός. Ολο και πιο πρόθυμος να προσφύγει στις υπηρεσίες του γεννήματός του, του φασισμού. Ολο και πιο κοντά στον πόλεμο.

Είναι, λοιπόν, άμεση ανάγκη να διδαχτεί ο λαός μας, να προετοιμαστεί.

(...) Οσο μεγαλώνει η κρίση του συστήματος, δύο πράγματα εντείνονται για να απαντήσουν στη λαϊκή δυναμική: ο αυταρχισμός και ο αντικομμουνισμός. Είναι οι προειδοποιητικές βολές ότι έρχονται ακόμα χειρότερα.

Να γιατί η εργατική τάξη, ο λαός μας έχει κάθε συμφέρον να διδαχτεί από την Ιστορία.

(...) Ο λαός μας με τον αγώνα του πρέπει να απαιτήσει να μην εμπλακεί σε ανταγωνισμούς που καμιά σχέση δεν έχουν με τα δικά του συμφέροντα. Είναι για τα συμφέροντα μιας χούφτας καπιταλιστών που κερδίζουν άλλοτε σε ειρήνη και άλλοτε σε πόλεμο.

Να προετοιμαστεί. Να διδαχτεί από την Ιστορία, να μην επαναλάβει λάθη. Αν χρειαστεί να υπερασπίσει τα σύνορα της χώρας - που αυτός θα είναι ο πρωτομάχος και όχι όσοι τον βάζουν σε τέτοιες περιπέτειες - να συνδέσει την πάλη του αυτή με τη διεκδίκηση της εξουσίας, την ανατροπή αυτών που στην ειρήνη τον εκμεταλλεύονται και στον πόλεμο τον χρησιμοποιούν σαν κρέας για τα κανόνια».

Για τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα

Συνεχίζονται τις επόμενες μέρες οι εκδηλώσεις Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με θέμα τα 50 χρόνια από το στρατιωτικό πραξικόπημα της 21ης Απριλίου 1967. Πιο συγκεκριμένα:

Στην Αττική

Αύριο Σάββατο:

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Βιομηχανίας διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας (Βερανζέρου 1, πλ. Κάνιγγος, 2ος όροφος). Θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 6.30 μ.μ., η ΤΟ Υγείας - Πρόνοιας διοργανώνει βιβλιοπαρουσίαση, στα πρώην κρατητήρια ΕΑΤ - ΕΣΑ στο Πάρκο Ελευθερίας (μετρό Μέγαρο Μουσικής). Θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

-- Στις 7 μ.μ., η ΚΟΒ Ωρωπού καλεί στο ΚΑΠΗ ΝΕΩΝ ΠΑΛΑΤΙΩΝ (Μαρμαρά 31). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Ξεκαλάκης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

Στη Λαμία

-- Σήμερα, Παρασκευή, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚ Φθιώτιδας, σε ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, θα μιλήσει ο Κώστας Μπάτσικας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Αν. Στερεάς και Εύβοιας.

Στο Κιλκίς

-- Η ΤΟ Κιλκίς καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση, σήμερα, Παρασκευή, στις 6.30 μ.μ., στο Πάρκο Κήπου. Θα μιλήσει ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στη Βέροια

-- Η ΤΕ Ημαθίας καλεί σε βιβλιοπαρουσίαση, τη Δευτέρα 15 Μάη, στις 7 μ.μ., στον πολυχώρο της Ελιάς, στη Βέροια. Θα μιλήσει ο Γιώργος Σιδηρόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Για τον Μάη του '36 στη Θεσσαλονίκη

Εκδήλωση με θέμα «Μάης '36: Ετούτος 'δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του» διοργανώνουν οι κλαδικές Οργανώσεις της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας, την Κυριακή 14 Μάη, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης. Θα μιλήσει ο Νίκος Χριστάνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Εκδηλώσεις αφιερωμένες στον ΔΣΕ

Την Κυριακή 14 Μάη, στις 7 μ.μ., η ΚΟ Λασιθίου του ΚΚΕ καλεί σε εκδήλωση στην πλατεία Παπαγεωργίου Ιεράπετρας, με θέμα: «9 Μάη 1947 - 9 Μάη 2017. 70 χρόνια από την είσοδο του ΔΣΕ Ανατολικής Κρήτης στην Ιεράπετρα. Διδάγματα και συμπεράσματα». Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Θα προηγηθεί, στις 6 μ.μ., προσυγκέντρωση στο Τελωνείο Ιεράπετρας, στο σημείο που δόθηκε η μάχη του ΔΣΕ με τους φασίστες.

Το ντοκιμαντέρ της ΚΕ για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας προβάλλει η ΚΟΒ Γόννων Λάρισας του ΚΚΕ, αύριο, Σάββατο, 13 Μάη, στις 8 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Γόννων. Την παρουσίαση θα κάνει ο Θανάσης Σερδένης, στέλεχος του ΚΚΕ.

Συνεχίζουμε στα ίχνη των αλύγιστων της ταξικής πάλης

Την ηρωίδα εκτελεσμένη κομμουνίστρια Κούλα Ελευθεριάδου τίμησε η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας

Με μαζική συμμετοχή της νεολαίας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 5 Μάη, στο Γεντί Κουλέ, στη Θεσσαλονίκη, η εκδήλωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ για τα 70 χρόνια από την εκτέλεση της Κούλας Ελευθεριάδου, στελέχους του ΚΚΕ, που, όπως και χιλιάδες ακόμα ήρωες του λαϊκού κινήματος, θυσίασε τη ζωή της στον αγώνα για να ξημερώσουν καλύτερες μέρες. Στην εκδήλωση μίλησε ο Αριστείδης Θάνος, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος.

Η Κούλα Ελευθεριάδου υπήρξε μια από τις πιο ηρωικές μορφές, μια ακόμη αλύγιστη του ταξικού αγώνα. Κομμουνίστρια και ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης. Με την κατηγορία της «στρατολόγου», το Εκτακτο Στρατοδικείο της Θεσσαλονίκης την καταδίκασε δις σε θάνατο και εκτελέστηκε στις 6 Μάη του 1947, σε ηλικία 23 χρόνων.

Στον χώρο μαρτυρίου, ζωντάνεψαν οι μνήμες, μέσα από το θεατρικό έργο που παρουσιάστηκε για τη ζωή και τη δράση της Κούλας Ελευθεριάδου, ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, την ακλόνητη πίστη της στα ιδανικά του Κόμματος, την περήφανη στάση που κράτησε απέναντι στους δικαστές και τους δημίους της.

Σ' αυτόν το χώρο, οι κομμουνιστές και οι κομμουνίστριες, στο πρόσωπο της Κούλας Ελευθεριάδου, τίμησαν τους χιλιάδες αλύγιστους της ταξικής πάλης και, κρατώντας τα κόκκινα λάβαρα και το κεντρικό πανό της εκδήλωσης, δήλωσαν: «Ακολουθούμε πιστά τα ματωμένα σας ίχνη».

Ακολούθησε μαχητική πορεία στους δρόμους του Επταπυργίου, η οποία κατέληξε στα παλιά νεκροταφεία του Αγίου Παύλου, όπου βρίσκεται ο τάφος της ηρωίδας μας. Εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Στο άνθος της νιότης της

Η Κούλα Ελευθεριάδου γεννήθηκε το 1923 στο Σοχό Λαγκαδά. Το 1943 εντάχθηκε στην ΕΠΟΝ. Με την οικογένειά της κατεβαίνει στη Θεσσαλονίκη και συνδέεται με την οργάνωση της ΕΠΟΝ του Πανεπιστημίου και παίρνει δραστήρια μέρος στον αγώνα ενάντια στους κατακτητές. Στις 25 Μάρτη 1943, με ομάδα ΕΠΟΝιτών κατέθεσαν στεφάνι στο άγαλμα του Βότση. Το 1944 πιάνεται μαζί με τα αδέλφια της από τους ταγματασφαλίτες και παραδίνεται στους Γερμανούς. Κρατήθηκε στις φυλακές, βασανίστηκε, αλλά δεν της απέσπασαν καμιά ομολογία. Τον Αύγουστο του 1944 αφέθηκε ελεύθερη και συνέχισε τη δράση της έως την απελευθέρωση, που τη βρίσκει Γραμματέα της ΑΕ Ανατολικών Συνοικιών.


Το Γενάρη του 1947 πιάνεται από την Αστυνομία και παραπέμπεται στο Εκτακτο Στρατοδικείο μαζί με τους αγωνιστές Γρηγόρη Ελευθεριάδη και Βασίλη Παναγόπουλο. Η Κούλα και ο Γρηγόρης Ελευθεριάδης καταδικάζονται από το Στρατοδικείο, με στρατοδίκη τον γνωστό Ταμβακά, σε θάνατο, ενώ ο Βασίλης Παναγόπουλος σε ισόβια.

Στις 6 Μάη 1947 εκτελούνται εδώ κοντά στο Γεντί Κουλέ. Η Κούλα Ελευθεριάδου σε όλο το διάστημα του αγώνα ενάντια στους κατακτητές και τους συνεργάτες τους, καθώς και σε όλη τη διάρκεια της δίκης, στάθηκε αγέρωχη, ακλόνητη και πιστή στα ιδανικά του ΚΚΕ μέχρι το τέλος της ζωής της. Στο γράμμα που έστειλε την παραμονή της εκτέλεσής της στην οικογένειά της, ανάμεσα στα άλλα γράφει: «Μην κλαίτε το χαμό μου, δε χάθηκα. Εκτελώντας το εθνικό, λαϊκό και κομματικό μου καθήκον, πότισα κι εγώ με το λιγοστό αίμα μου, το δέντρο της εθνικής ανεξαρτησίας, της λαϊκής Ενότητας και λευτεριάς».

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η Ιστορία της εργατικής τάξης

Στην ομιλία του, ο Αριστείδης Θάνος σημείωσε μεταξύ άλλων: «Εχουμε χρέος να αναδείξουμε και να τιμήσουμε την ακλόνητη, αμετακίνητη, αλύγιστη και αφοσιωμένη στάση χιλιάδων και χιλιάδων μελών του Κόμματος έως το τέλος, που δεν έκαναν ούτε βήμα πίσω, που έφτασαν έως το τέλος της ζωής τους "ορθοστατώντας και ορθοβαδίζοντας". Που δεν υποχώρησαν μπροστά σε καμία δυσκολία του ταξικού αγώνα. Που δεν έχασαν τον προσανατολισμό τους, όταν γύρω τους κυριαρχούσε σκοτάδι. Που δεν λύγισαν σε καμία δυσκολία - και δεν ήταν λίγες. Που διδάχτηκαν μέσα στη σκληρή ταξική πάλη να βάζουν, πάντα και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες, πάνω από όλα το Κόμμα. Να δίνουν και τη ζωή τους. Να τιμήσουμε αυτήν τη στάση που αναδείχνει μια ανώτερη ηθική, μοναδική και ανεπανάληπτη για όλους όσοι παλεύουν συνειδητά για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλης της κοινωνίας από την καπιταλιστική σκλαβιά. Να δείξουμε, με τη δύναμη του παραδείγματος, ότι δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή να ανήκεις σε αυτό το Κόμμα, να συνεχίζεις σταθερά τη μεγάλη αυτή πορεία, αποφασισμένος να φτάσεις έως το τέλος».

Ο Αριστείδης Θάνος
Ο Αριστείδης Θάνος
Τόνισε ότι κανένας αγώνας του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των κομμουνιστών δεν πήγε χαμένος και καμιά θυσία δεν είναι μάταιη. Οπως είπε «αυτό διδάσκει η Ιστορία των λαών και του επαναστατικού κινήματος. Μέσα από τις μικρές και μεγάλες νίκες, τις οδυνηρές ήττες και τα προσωρινά πισωγυρίσματα, το επαναστατικό κίνημα της εργατικής τάξης διδάσκεται, ανασυντάσσεται και προχωρά, γίνεται πιο ικανό και ισχυρό στην πάλη για την ανατροπή του καπιταλισμού και με περισσότερη ορμή εφορμά για τη νίκη των λαών, το Σοσιαλισμό.

Οι νέες γενιές των κομμουνιστών στεκόμαστε με περηφάνια, με συναίσθηση της ευθύνης που έχουμε μπροστά στην Ιστορία του ΚΚΕ. Η μελέτη της, τα συμπεράσματα, η αφομοίωση της κριτικής αποτίμησής της είναι βασικό στοιχείο ισχυροποίησης, ώστε να γινόμαστε πιο ικανοί στην οργάνωση της ταξικής πάλης για την κατάργηση της καπιταλιστικής ιδιοκτησίας και εξουσίας. Μας εμπνέει σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, πρόσθετων δυσκολιών αλλά και δυνατοτήτων.

Η Ιστορία του ΚΚΕ είναι η Ιστορία της εργατικής τάξης στην Ελλάδα ως μέρος του παγκόσμιου προλεταριάτου. Είναι η Ιστορία του ιδεολογικού, πολιτικού και οργανωτικού διαχωρισμού της από την αστική τάξη. Δεν είναι Ιστορία αποκλειστικά για εμάς, είναι η Ιστορία, τα βάσανα, η προσφορά και οι κατακτήσεις του λαού μας.

(...) Η ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, όλοι και όλες εμείς εδώ, σ' αυτό το χώμα, μπροστά σ' αυτόν τον ιστορικό τόπο, θέλουμε να δηλώσουμε ότι θα γίνουμε επάξια ο κρίκος της ιστορικής αλυσίδας των ταξικών αγώνων και συγκρούσεων για να έρθει, όσο εξαρτάται από εμάς, νωρίτερα και πιο στέρεα η κατάργηση της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και εξουσίας, ο Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός.

Στο πρόσωπο της Κούλας Ελευθεριάδου τιμάμε όλους αυτούς που δεν επέλεξαν το ατομικό τους βόλεμα. Αντίθετα, έφτασαν μέχρι την υπέρτατη θυσία, γιατί είχαν ανεξάντλητη αγάπη για την εργατική τάξη, τον λαό, γιατί είχαν ακλόνητη πίστη στο Κόμμα τους και στον ρεαλισμό της πάλης για μια κοινωνία απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, μια κοινωνία αληθινής ελευθερίας».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ