Πέμπτη 12 Μάη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολύμορφες εκδηλώσεις για το Μάη του '36

Το εξώφυλλο του λευκώματος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, που διακινείται στις εκδηλώσεις για το ματωμένο Μάη του '36
Το εξώφυλλο του λευκώματος της ΕΠ Κ. Μακεδονίας του ΚΚΕ, που διακινείται στις εκδηλώσεις για το ματωμένο Μάη του '36
Πολύμορφες εκδηλώσεις για την 80ή επέτειο του ηρωικού Μάη του 1936 διοργανώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, οι οποίες και θα κορυφωθούν την Κυριακή 15/5, με την ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στις 7.30 μ.μ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Αύριο, Παρασκευή

Στις 6 μ.μ. εκδήλωση - ημερίδα: «80 χρόνια από το Μάη του 1936. Οι ιστορικές συνθήκες της εποχής. Τα γεγονότα και η επίδρασή τους. Ο ρόλος και οι θέσεις του ΚΚΕ».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής Σύγχρονης Ιστορίας στο ΑΠΘ: «Βιέννη - Παρίσι - Οβιέδο - Μαδρίτη - Θεσσαλονίκη. Το κομμουνιστικό κίνημα στην πολυτάραχη δεκαετία του '30 - '39».

-- Μάκης Μαΐλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υπεύθυνος του Τμήματος Ιστορίας: «Το ιστορικό πλαίσιο μέσα στο οποίο διαδραματίστηκαν τα γεγονότα του Μάη του '36».

-- Ζήσης Λυμπερίδης, Γραμματέας της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ: «Ο Μάης του '36 δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Τα γεγονότα. Ο ρόλος του ΚΚΕ. Συμπεράσματα - διδάγματα».

Η εκδήλωση θα γίνει στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του δημαρχείου Θεσσαλονίκης.

Το Σάββατο, 14/5
 • Στις 11 π.μ. ιστορικός περίπατος στα βήματα των εργατών του Μάη του '36.
 • Στις 6 μ.μ. στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Θεσσαλονίκης, εκδήλωση - ημερίδα με θέμα: «Η ανάπτυξη του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή τη δεκαετία του '30. Πείρα και διδάγματα για το σήμερα. Κριτήρια και προϋποθέσεις για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος».

Θα μιλήσουν:

-- Γιώργος Λεοντιάδης, ιστορικός: «Η πορεία του εργατικού κινήματος στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή».

-- Σωτήρης Ζαριανόπουλος, μέλος της ΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, ευρωβουλευτής: «Μάης '36. Διδάγματα και πείρα για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος. Οροι και προϋποθέσεις της ανασύνταξης».

Θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις:

-- «Η δουλειά στα σωματεία: Το παράδειγμα και η πείρα από τον κλάδο των καπνεργατών» - Μαργαρίτα Αρβανιτάκη, υποψήφια διδάκτωρ Ιστορίας.

-- «Στρατευμένος λαός και Μάης '36» - Γιώργος Χρανιώτης, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.

-- «Μάης '36: Η αλληλεγγύη του λαού» - Κώστας Τζιάρας, υποψήφιος διδάκτωρ Ιστορίας.

-- «Οι γυναίκες της εργατικής τάξης βάζουν τη δική τους σφραγίδα στα γεγονότα του Μάη» - Μαρία Τσολάκη, μέλος του ΤΓ Βιομηχανίας.

Στο χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφίας, βιβλίου και αρχειακού υλικού.

Την Κυριακή, 15/5
 • Στις 11 π.μ. εκδήλωση για τον Τάσο Τούση στο Ασβεστοχώρι. Θα μιλήσει ο Ηλίας Γκουτζιγιάννης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.
 • Στις 7.30 μ.μ. στη Ρωμαϊκή Αγορά μεγάλη πολιτική - πολιτιστική συγκέντρωση με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Θα ακολουθήσει παρουσίαση του έργου των Γ. Ρίτσου και Μ. Θεοδωράκη «Επιτάφιος». Την ορχήστρα θα διευθύνει ο Μ. Ανδρουλιδάκης. Θα ερμηνεύσει η Ρ. Αντωνοπούλου.

ΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ
Πλούσιες δραστηριότητες στο πλαίσιο του εργατικού δεκαημέρου
Σήμερα, Πέμπτη

Στην Πάτρα

 • Στις 7 μ.μ., στο Λαϊκό Θέατρο (Γερμανού & Ηλείας) θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση - απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Επιτάφιος» από τις ΚΟΒ Εκπαιδευτικών και Εργαζομένων στα νοσοκομεία του ΚΚΕ.

Στις 9 μ.μ., θα προβληθεί η ταινία «Η απεργία» του Σ. Αϊζενστάιν.

Στην Αιτωλοακαρνανία

 • Στις 7.30 μ.μ., στα γραφεία του ΚΚΕ (Ι. Σταΐκου 2, 2ος όροφος), η ΚΟΒ Εκπαιδευτικών Αγρινίου διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη «στα 130 χρόνια από την 1η Μάη του Σικάγο και τα 80 χρόνια από το Μάη του '36». Θα παρουσιαστεί το βιβλίο «Η αριστερή παράταξη των δασκάλων στο μεσοπόλεμο», από την Πένυ Τριάντη, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ, και θα γίνει απαγγελία του ποιήματος «Ο δάσκαλος» του Κώστα Βίρβου.

Στην Ηλεία

 • Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Πόλης Πύργου και Υπαίθρου Πύργου προβάλλουν την ταινία «Ludlow, οι Ελληνες στους πολέμους του άνθρακα», στο αμφιθέατρο του διοικητηρίου της αντιπεριφέρειας στον Πύργο.
 • Στις 7.30 μ.μ., οι ΚΟΒ Αρχαίας Ολυμπίας και Ζαχάρως προβάλλουν την ίδια ταινία στο χώρο «Γιορτή της σταφίδας», στα Κρέστενα.
Αύριο, Παρασκευή

Στην Πάτρα

 • Αρχίζει το Εργατικό Διήμερο της ΚΝΕ (πλ. Παπανδρέου, Ζαρουχλέικα). Στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα «Ανεργία: ποιος φταίει; Υπάρχει λύση;». Στις 9 μ.μ. θα παρουσιαστεί ο «Επιτάφιος» του Γ. Ρίτσου, από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Στις 11 μ.μ. λαϊκό γλέντι.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

 • Στις 8 μ.μ., στο Αργοστόλι, στην αίθουσα του ΕΚΚΙ, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση με θέμα «Η συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες του ναυτεργατικού κινήματος». Ομιλητής: Διονύσης Αλιβιζάτος, μέλος της ΤΕ Κεφαλονιάς και Ιθάκης του ΚΚΕ, ναυτεργάτης.
Το Σάββατο 14/5

Στην Πάτρα

 • Ολοκληρώνεται το Εργατικό Διήμερο της ΚΝΕ. Στις 7 μ.μ. συζήτηση με θέμα την κατάρτιση. Στις 9 μ.μ. κεντρική ομιλία. Στις 10 μ.μ. μεγάλη συναυλία με το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη».

Υπαιθρος Αχαΐας

 • Στο Αρχοντικό Παναγιωτόπουλου, έκθεση αρχειακού υλικού και φωτογραφίας με θέμα «Η πάλη των σταφιδεργατριών και της φτωχής αγροτιάς στην Αιγιάλεια τη δεκαετία του '30» (ώρες λειτουργίας: 18.00 - 21.00).

Στην Αιτωλοακαρνανία

 • Στις 8.30 μ.μ., στην αίθουσα του Δημαρχείου Βόνιτσας, η ΚΟΒ Βόνιτσας διοργανώνει εκδήλωση αφιερωμένη «στα 130 χρόνια από την 1η Μάη του Σικάγο και στα 80 χρόνια από το Μάη του '36». Θα γίνει ομιλία με θέμα «Οι αγώνες των καπνεργατών και καπνοπαραγωγών» από τον Νώντα Μωραΐτη, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αιτωλοακαρνανίας του ΚΚΕ.

Στην Ηλεία

 • Στις 7.30 μ.μ., η ΤΟ Ηλείας διοργανώνει εκδήλωση για το σταφιδικό ζήτημα στην αίθουσα της ΠΕΔ στον Πύργο. Θα μιλήσει ο Νίκος Γκότσης, μέλος της ΤΕ Ηλείας του ΚΚΕ.

Σε Κεφαλονιά - Ιθάκη

 • Στις 8 μ.μ., στο Μουσείο στο Ληξούρι θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση της μπροσούρας της ΚΕ του ΚΚΕ «Η εμφάνιση της εργατικής τάξης, ο ρόλος της στους κοινωνικούς και πολιτικούς αγώνες στον 20ό αιώνα και η στρατηγική του ΚΚΕ». Θα μιλήσει ο Διονύσης Γεωργόπουλος, μέλος της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ.
Για τις ηρωικές απεργίες του 1936 στο Βόλο

Στο πλαίσιο των εορτασμών για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ και τιμώντας την 80ή επέτειο του Μάη του 1936, η ΤΕ Βόλου του ΚΚΕ οργανώνει σειρά εκδηλώσεων με θέμα «80 χρόνια από τις ηρωικές απεργίες του Μάη και Ιούνη του 1936 στο Βόλο. Εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε από τους μεγάλους αγώνες του εργατικού κινήματος».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:

-- Την Κυριακή 15/5, με έναρξη την πλατεία Πανεπιστημίου στις 11.30 π.μ., ιστορικό περίπατο στα χνάρια της μεγάλης απεργίας της 2/6/1936, με τις μεγάλες συγκρούσεις των εργατών με τους απεργοσπαστικούς μηχανισμούς των βιομηχάνων και τις κρατικές δυνάμεις καταστολής.

-- Από την Τρίτη 17/5 έως και την Πέμπτη 19/5, στο Εργατικό Κέντρο Βόλου, έκθεση φωτογραφίας και αφήγηση του χρονικού των γεγονότων μέσω του ιστορικού υλικού που θα εκτίθεται (ώρες λειτουργίας 17.30 - 20.30).

-- Την Πέμπτη 19/5, στις 19.30, εκδήλωση - ομιλία στο Εργατικό Κέντρο.

ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΗΣ ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
Εκδήλωση προς τιμήν του Ναπολέοντα Σουκατζίδη

Η ΤΟ Εμπορίου - Υπηρεσιών της ΚΟ Αττικής διοργανώνει την Κυριακή 15/5, στις 11 π.μ., στο Στέκι Πολιτισμού Χαϊδαρίου (πρώην ΝΕΛΕ, Κολοκοτρώνη 36, πλησίον ΜΕΤΡΟ «Αγ. Μαρίνα»), εκδήλωση τιμής για τον αλύγιστο της ταξικής πάλης, κομμουνιστή Ναπολέοντα Σουκατζίδη. Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση απ' το προσωπικό αρχείο του.

Στις 9 π.μ. θα γίνει επίσκεψη - κατάθεση στεφάνου στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, όπου θα μιλήσει και ο δήμαρχος της πόλης, Μιχάλης Σελέκος. Στις 11 π.μ. θα γίνει η κεντρική ομιλία από την Χρύσα Κακουλίδου, μέλος της ΚΕΟΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσουν παρουσίαση του χρονικού της περιόδου, απαγγελία ποιημάτων, μουσικό αφιέρωμα.

Στην «Καλύβα του Στεφανή»

Η ΤΕ Φθιώτιδας του ΚΚΕ και το Παράρτημα Λαμίας της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ πραγματοποιούν εκδήλωση τιμής και μνήμης για το ξεκίνημα του αντάρτικου το Μάη του 1942 από την Καλύβα Στεφανή, την Κυριακή 15/5, στις 10.30 π.μ., στην «Καλύβα Στεφανή». Η εκδήλωση θα ολοκληρωθεί με πολιτική ομιλία από στέλεχος του ΚΚΕ στην κεντρική πλατεία της Σπερχειάδας, στις 11.30 π.μ.

ΚΟ ΣΕΡΒΙΩΝ - ΒΕΛΒΕΝΤΟΥ ΚΟΖΑΝΗΣ
Για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης

Εκδήλωση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης διοργανώνουν οι ΚΟ Σερβίων και Βελβεντού Κοζάνης του ΚΚΕ την Κυριακή 15/5, στις 11 π.μ., στο φυτώριο Σερβίων.

Θα μιλήσει ο Γιάννης Βήττας, Γραμματέας της ΕΠ Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, θα αποκαλυφθεί τιμητική πλάκα για τους ήρωες κομμουνιστές στην περιοχή, που έδωσαν ακόμα και τη ζωή τους αγωνιζόμενοι ενάντια στην ταξική εκμετάλλευση.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org