Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

-- 1η Μάη 2018: Οι ταξικές συνδικαλιστικές οργανώσεις προετοιμάζουν πλατύ άνοιγμα στους χώρους δουλειάς μπροστά στην Εργατική Πρωτομαγιά

-- ΠΑΜΕ: Με εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης ξεκινά την Κυριακή το Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου

-- Επιχειρηματικοί όμιλοι: «Επένδυση» στη χειραγώγηση των εργαζομένων και το «ξέπλυμα» της εκμετάλλευσης

-- Εργαζόμενοι στους δήμους: Πάλη για μόνιμη και σταθερή δουλειά

-- Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης: Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
«Επενδύουν» στη χειραγώγηση των εργαζομένων και στο «ξέπλυμα» της εκμετάλλευσης

Από την περσινή φιέστα με τα βραβεία για το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον»
Από την περσινή φιέστα με τα βραβεία για το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον»
«Ανάπτυξη με ανθρώπινο πρόσωπο», «Εργασία σε συντροφικό κλίμα», «Σιγουριά και υπερηφάνεια», «Στην υπηρεσία του εργαζόμενου»...

Κάτω από «μότο» όπως τα παραπάνω φιγουράρουν τα ονόματα 25 επιχειρήσεων, για τις οποίες αναφέρεται ότι έχουν το «καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα», σύμφωνα με την αξιολόγηση της έκθεσης «Best Workplaces» του οργανισμού «Great Place to Work Hellas». Στη φετινή έκθεση - «έρευνα» συμμετείχαν 49 εταιρείες, από τις οποίες οι μισές και κάτι παραπάνω είδαν την επωνυμία και την... αγιογραφία τους να περιλαμβάνεται στην πολυσέλιδη έκδοση, με τον τίτλο «Επενδύοντας στους ανθρώπους», που δημοσιεύτηκε στις αρχές του μήνα.

Η παρουσίαση κάθε επιχείρησης στην προαναφερόμενη έκδοση πλαισιώνεται από σύντομες δηλώσεις εργαζομένων, που εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους για όσα απολαμβάνουν, για την ασφάλεια και την περηφάνια που νιώθουν ως εργαζόμενοι του ενός ή του άλλου επιχειρηματικού κολοσσού: «Η εταιρεία αυτή για μένα είναι η "άλλη" μου οικογένεια». «Είμαστε πολύ τυχεροί που υπάρχουν ακόμα τέτοιες σοβαρές εταιρείες». «Νιώθω μια αίσθηση ασφάλειας όταν στις πιο δύσκολες στιγμές μου, είτε προσωπικές, σε θέματα υγείας, είτε οικονομικές, την περίοδο των capital controls, η εταιρεία ήταν δίπλα μας και μας υποστήριζε όλους». «Δεν αισθάνθηκα ούτε μία στιγμή ως υπάλληλος, παρά μόνο ως συνεργάτης της εταιρείας».

Τα «καλά λόγια» των εργαζομένων, που παρουσιάζονται δίπλα στα δεκάδες εκατομμύρια του ετήσιου τζίρου των εργοδοτών τους, επιβεβαιώνουν τη βαρύτητα που δίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι στην προσπάθεια να «ξεπλύνουν» την εκμετάλλευση, να ενισχύσουν την απάτη της «υγιούς επιχειρηματικότητας», αλλά και να καλλιεργήσουν το «πρότυπο» του εργαζόμενου που ταυτίζει τα συμφέροντά του με τα συμφέροντα του εργοδότη και θεωρεί δική του υπόθεση τα κέρδη της επιχείρησης.

Συνιστούν «ευχαριστημένους εργαζόμενους» για αυξημένη κερδοφορία

Διαφωτιστικά για την προσπάθεια αυτή είναι και τα κείμενα των συντελεστών της «έρευνας», που περιλαμβάνονται στις σελίδες της έκδοσης.

«Ευχαριστημένοι εργαζόμενοι = επιτυχημένη επιχείρηση», αναφέρει ένας από αυτούς. Αναλύοντας την παραπάνω εξίσωση, εξηγεί πως ένας «ευχαριστημένος εργαζόμενος», ο οποίος «εμπιστεύεται το "αφεντικό" του» και «νιώθει περήφανος για την εταιρεία "του", ίσως ακόμη και υποχρεωμένος προς αυτήν γιατί του "στάθηκε" με πράξεις σε μια δύσκολη προσωπική του στιγμή», είναι τελικά «πιο αποδοτικός για την επιχείρηση».

«Μήπως αξίζει η επιχείρηση να ξοδέψει κάτι παραπάνω για να έχει ευχαριστημένους εργαζομένους, οι οποίοι με τη σειρά τους θα κάνουν το κάτι παραπάνω για την εταιρεία "τους", φέρνοντας έτσι επιπλέον κέρδη;», αναρωτιέται, και απαντά θετικά: «Είναι ερευνητικά αποδεδειγμένο ότι οι ευχαριστημένοι εργαζόμενοι παραμένουν περισσότερο καιρό στην εταιρεία, αλλά είναι και πιο παραγωγικοί/αποδοτικοί. Αυτό οδηγεί σε προσφορά καλύτερης υπηρεσίας στους πελάτες, πράγμα που κάνει τους πελάτες περισσότερο ευχαριστημένους από την εταιρεία. Και φυσικά ευχαριστημένοι πελάτες σημαίνει πιστοί πελάτες και αυξημένη κερδοφορία», εξηγεί το σκεπτικό.

Προσθέτει ακόμα πως ο «ευχαριστημένος» εργαζόμενος είναι πιθανό να «"ξεπερνά" τα στενά όρια του ρόλου του και να προτείνει, για παράδειγμα, νέες ιδέες για καινούργια προϊόντα/υπηρεσίες, για μείωση του κόστους παραγωγής ή για διευκόλυνση των διαδικασιών». Επισημαίνει μάλιστα πως σε ορισμένες περιπτώσεις «ιδέες εργαζομένων αποτέλεσαν το έναυσμα για βελτιώσεις ύψους εκατομμυρίων ευρώ στα οικονομικά αποτελέσματα της επιχείρησης».

Στην πραγματικότητα, προτείνουν την καλλιέργεια ενός τέτοιου «κλίματος» από την πλευρά της εργοδοσίας, μέσα από διάφορες τεχνικές, που να συσκοτίζει ακόμα περισσότερο την εκμετάλλευση των εργαζομένων, κάνοντάς τους, όπως χαρακτηριστικά λένε, να αισθάνονται «υποχρεωμένοι απέναντι στο αφεντικό και την εταιρεία»...

Πρακτικές που καλλιεργούν τη «δέσμευση»

Στην κατεύθυνση αυτή, οι συντελεστές της έκδοσης συνιστούν στις εταιρείες να υιοθετούν «παροχές και πρακτικές που καλλιεργούν τη δέσμευση» των εργαζομένων, διευκρινίζοντας μάλιστα ότι αυτές δεν αφορούν απαραίτητα τις απολαβές τους.

«Τα υψηλά πακέτα αποδοχών δεν αρκούν από μόνα τους να δημιουργήσουν έναν αφοσιωμένο εργαζόμενο», μπορεί κανείς να διαβάσει σε άλλη σελίδα. Αντιθέτως, «η αίσθηση της αποτελεσματικής συνεισφοράς στην ομάδα, στους στόχους της εταιρείας και στην κοινωνία, παράλληλα με την αναγνώρισή της, δημιουργούν δέσμευση που διαρκεί». Για παράδειγμα, η συλλογή «βελτιωτικών προτάσεων» από τους εργαζομένους και η υιοθέτηση κάποιων από αυτές «συμβάλλει ουσιαστικά στη δέσμευση και στην αίσθηση συμβολής», όπως διαπιστώνουν. Στην πράξη, πρόκειται για πρακτικές που όχι μόνο δεν κοστίζουν ούτε ευρώ στην εργοδοσία αλλά επιδιώκουν να στρατεύσουν τους εργαζόμενους πίσω από τους στόχους των ιδιοκτητών των επιχειρήσεων για αυξημένη κερδοφορία και ανταγωνιστικότητα.

Τα παραδείγματα που μπορεί να αλιεύσει κανείς μέσα από τις παρουσιάσεις των επιχειρήσεων είναι δεκάδες: «Η εταιρεία στηρίζει έμπρακτα το ανθρώπινο δυναμικό της και έχει θεσπίσει σχήματα αναγνώρισης και επιβράβευσης προσωπικού», μέσα από τα οποία επιβραβεύονται οι εργαζόμενοι «που έχουν αναπτύξει και εφαρμόσει μέσα στο έτος κάποια ατομική ή ομαδική ιδέα που συνέβαλε στην ανάπτυξη της εταιρείας», αναφέρει χαρακτηριστικά μια εταιρεία.

Αλλη επιχείρηση παρουσιάζει τον «Θεσμό Βελτιωτικών Προτάσεων», σύμφωνα με τον οποίο όλοι οι εργαζόμενοι «μπορούν να καταθέσουν προτάσεις για βελτίωση των διαδικασιών, καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών, αλλά και τρόπους αύξησης των πωλήσεων», οι οποίες «αξιολογούνται και στο τέλος κάθε έτους βραβεύονται με χρηματικό έπαθλο και προχωρούν προς υλοποίηση».

«Περηφάνια» και «γλυκιά ενοχή»

Οι εν λόγω πρακτικές συνοδεύονται και από μπόλικη κοροϊδία: «Προγράμματα όπως τα "Chat with HR" και "MD Lunch" προσφέρουν στους εργαζομένους τη δυνατότητα να συζητήσουν με τη Διεύθυνση Προσωπικού και τον γενικό διευθυντή θέματα που τους απασχολούν, να μιλήσουν για τον εαυτό τους, το αντικείμενο της δουλειάς τους, τα ενδιαφέροντά τους, να αναλύσουν προβλήματα που απασχολούν τους ίδιους και τους συναδέλφους, καθώς και να έχουν γεύμα με τη διοίκηση», διαφημίζει μια επιχείρηση...

«Το BBQ event "Seniors Grill for You" είναι μια εκδήλωση όπου τα μέλη της ανώτατης διευθυντικής ομάδας ψήνουν για το προσωπικό της εταιρείας σε εκδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ελλάδα», περηφανεύεται μια άλλη...

Και μπορεί με τέτοιες πρακτικές να καλλιεργείται ένα κλίμα «όλοι είμαστε μια οικογένεια», μπορεί η εργοδοσία να καμαρώνει ότι έχει «ανοιχτά αυτιά» στις προτάσεις του προσωπικού, από τις οποίες προσδοκά βελτίωση των οικονομικών της αποτελεσμάτων, όσον αφορά όμως τους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζομένων τα πράγματα μοιάζουν πιο «στενόχωρα».

Ετσι, δίπλα στο αίσθημα της «περηφάνιας», οι «ειδικοί» προτείνουν στις επιχειρήσεις να προωθούν σε κάθε εργαζόμενο και αυτό της «γλυκιάς ενοχής» (!) επειδή «μπορεί να απολαμβάνει τέτοιες εργασιακές συνθήκες μέσα σε ένα τόσο αρνητικό οικονομικό περιβάλλον κρίσης, ανεργίας, ανασφάλειας, κ.λπ.». Οι εργοδότες τέτοιων επιχειρήσεων διαλαλούν πως αμείβουν τους εργαζόμενους «με μισθό μεγαλύτερο από τον κατώτατο νομοθετημένο μισθό», πως οι «νέες προσλήψεις γίνονται με υψηλότερους μισθούς συγκριτικά με αυτά που προβλέπει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας». Επιχειρούν δηλαδή να καλλιεργήσουν στους εργαζόμενους... «ενοχή» (!) για το γεγονός πως από τον τεράστιο πλούτο που παράγουν παίρνουν κάτι παραπάνω από τα ψίχουλα των 586 ευρώ μεικτά!

«Εθελοντισμός» για τη βελτίωση του προφίλ της εταιρείας

Μια ξεχωριστή σελίδα αφιερώνει η έκδοση στον «εθελοντισμό», καθώς οι επιχειρηματικοί όμιλοι ενδιαφέρονται να εντάσσουν σχετικές ενέργειες στη δραστηριότητα της εταιρείας, στους απολογισμούς «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» και κυρίως να εξασφαλίζουν τη συμμετοχή των εργαζομένων σε αυτές.

«Είναι εύκολο να βγάλεις από το ταμείο ένα ποσό και να το στείλεις σε μια ΜΚΟ ή να βάλεις έναν κάδο ανακύκλωσης μπαταριών (...) Αυτό που είναι δύσκολο είναι να εμπνεύσεις τον εργαζόμενό σου να ξεκουνηθεί από την καρέκλα του, να πάει να καθαρίσει μια παραλία ή να φυτέψει ένα δέντρο ή να πάει να φτιάξει σάντουιτς για έναν καταυλισμό προσφύγων», διαπιστώνουν οι «ειδήμονες» και τονίζουν πως στόχος των εταιρειών είναι να «εμπνέουν τους εργαζομένους τους να προσφέρουν στην κοινωνία οι ίδιοι ως μονάδες από το δικό τους υστέρημα και χρόνο». Και προκειμένου να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην προσπάθεια αυτή, επισημαίνουν πως τα στελέχη επωμίζονται την ευθύνη να εξηγήσουν στις επιχειρήσεις «τα οφέλη μιας δράσης εθελοντισμού για την εταιρεία». Να εξηγήσουν δηλαδή πως η αύξηση του «αισθήματος περηφάνιας» για την εταιρεία, που αναμένεται να προκύψει από τις «εθελοντικές» της δράσεις, συνδέεται με τη βελτίωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, την ανάπτυξη της «εταιρικής εμπιστοσύνης» και τη βελτίωση του «εργασιακού κλίματος».

Εκτός από την εκμετάλλευση της δουλειάς των εργαζομένων για να μεγεθύνουν τα κέρδη τους, οι εργοδότες παρεμβαίνουν και στο περιεχόμενο του μη εργάσιμου χρόνου του προσωπικού τους, επιδιώκουν να κάνουν μόνιμο μέλημα των εργαζομένων το πώς θα συμβάλλουν συνεχώς στη βελτίωση του «προφίλ» της επιχείρησης. Αυτό είναι το περιεχόμενο που δίνουν στην «ενεργητική συμμετοχή», στην «κοινωνική αλληλεγγύη», οι ίδιοι που παθαίνουν αλλεργία στο άκουσμα και μόνο της λέξης «σωματείο», πόσο μάλλον στη συμμετοχή των εργαζομένων στη δράση του, όταν αυτό έχει κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και των οικογενειών τους και δεν «λιβανίζει» την «καλή εργοδοσία».

Αρχαιρεσίες και συνελεύσεις
 • Σε αρχαιρεσίες για την ανάδειξη νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και αντιπροσώπων στη ΓΣΕΕ προχωρά σήμερα Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου. Οι αντιπρόσωποι μπορούν να ψηφίζουν από τις 2 μ.μ. έως τις 7 μ.μ., με αστυνομική ταυτότητα ή βιβλιάριο Υγείας.
 • Εκλογοαπολογιστική Συνέλευση πραγματοποιεί αύριο Παρασκευή το Σωματείο Εργαζομένων Τηλεπικοινωνιών Πληροφορικής Νομού Θεσσαλονίκης, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ.
 • Ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αθήνας πραγματοποιεί εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας (Μάρνης και 3ης Σεπτεμβρίου 48Β).
 • Το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής προχωρά σε εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση τη Δευτέρα 16/4, στις 5 μ.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων. Για τη διευκόλυνση της συμμετοχής των εργαζομένων, έχει προκηρύξει για εκείνη τη μέρα στάση εργασίας (4 μ.μ. - 8 μ.μ.).
Σύσκεψη στην Εύβοια

Τα Συνδικάτα Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, Μετάλλου Εύβοιας, Τεχνιτών Οικοδόμων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας καλούν σε πλατιά σύσκεψη αύριο Παρασκευή, στις 7 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο στη Χαλκίδα.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ
Τιμάμε την 1η Μάη με διεθνισμό και αλληλεγγύη

Με διεθνισμό και αλληλεγγύη τιμά την 1η Μάη η Παγκόσμια Συνδικαλιστική Ομοσπονδία (ΠΣΟ) και χαιρετίζει τους εργαζόμενους που παλεύουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.

«Η Πρωτομαγιά ήταν, είναι και θα παραμείνει, παρά τις προσπάθειες των εχθρών μας, φωτεινός φάρος για τους αγώνες του χτες και του αύριο, ένα μήνυμα αντίστασης στις πολιτικές της μπουρζουαζίας, των ιμπεριαλιστών και των διεθνών συμμαχιών τους», τονίζει στην ανακοίνωσή της. Επισημαίνει ότι «το αίμα των εργατών που χύθηκε στο Σικάγο το 1886 υπενθυμίζει το καθήκον μας σήμερα, πως τίποτα δεν χαρίζεται: Οποιο δικαίωμα ή ελευθερία έχει κερδίσει η τάξη μας έχει κερδηθεί με θυσίες και συγκρούσεις, με οργανωμένους αγώνες».

«Σήμερα, την ίδια στιγμή που η τεχνολογία και η επιστημονική πρόοδος έχουν συνεισφέρει στην αύξηση του παραγόμενου κοινωνικού πλούτου, οι όροι ζωής της τάξης μας επιδεινώνονται», σημειώνει η ΠΣΟ, και επισημαίνει ότι εκτός από τους μισθούς, τις συντάξεις και την Κοινωνική Ασφάλιση, στο στόχαστρο της επίθεσης βρίσκεται και το δικαίωμα στην απεργία: «Η απεργία είναι το πιο ισχυρό όπλο που έχουμε στα χέρια μας και δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την περιορίσει, να την αποδυναμώσει ή να την μετατρέψει σε ένα νεκρό γράμμα», διαμηνύει.

Ταυτόχρονα, η ΠΣΟ εστιάζει την προσοχή της στους ανταγωνισμούς των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών και κρατών που «στρώνουν το έδαφος για νέες σφαγές οι οποίες θα οδηγήσουν στη μεγιστοποίηση των κερδών τους, για νέες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που θα ματώσουν τους λαούς και θα τους στερήσουν από τους φυσικούς τους πόρους».

Η Ομοσπονδία αντιτείνει το διεθνισμό και την αλληλεγγύη, ώστε κανένας εργαζόμενος να μη βρίσκεται μόνος απέναντι στην επίθεση των καπιταλιστών και τον ανταγωνισμό των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών.

Εκφράζει ιδιαίτερα την αλληλεγγύη της στους πρόσφυγες και μετανάστες που αφήνουν τις πατρίδες τους κυνηγημένοι «είτε από τις ιμπεριαλιστικές σφαίρες είτε από τη φτώχεια και την εξαθλίωση που γεννά αυτό το σύστημα». Ξεκαθαρίζει πως στέκεται στο πλευρό τους, αγωνιζόμενη «για έναν κόσμο χωρίς εκμετάλλευση και πρόσφυγες», παλεύοντας για να γίνουν οι μετανάστες «αναπόσπαστο κομμάτι των συνδικάτων» και του αγώνα τους.

Η ΠΣΟ ενώνει επίσης τη φωνή της με τον ηρωικό Παλαιστινιακό λαό που παλεύει για να αποκτήσει τη δική του ανεξάρτητη πατρίδα.

Τέλος, η Ομοσπονδία μετατρέπει τη φετινή χρονιά σε «έτος συνδικαλιστικής εκπαίδευσης και κατάρτισης», με στόχο «οι νέες βάρδιες εργαζομένων να είναι ανυπότακτες, μαχητικές, εχθροί του συμβιβασμού και της ταξικής συνεργασίας», και καλεί κάθε συνδικάτο της να συνεισφέρει «παρουσιάζοντας το πραγματικό νόημα της Πρωτομαγιάς και των θυσιών που έκανε γι' αυτήν η εργατική τάξη».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ
Πρόγραμμα δράσης για τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς

Με κάλεσμα αγώνα «ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, για την τελική νίκη των λαών» τιμά το ΠΑΜΕ την Πρωτομαγιά και προετοιμάζει την επιτυχία της απεργίας και των συγκεντρώσεων σε όλη τη χώρα.

Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Συνδικάτα καταρτίζουν ήδη πρόγραμμα δράσης για να φτάσει παντού το αγωνιστικό κάλεσμα, με εξορμήσεις και περιοδείες σε χώρους δουλειάς, συσκέψεις και συνελεύσεις, που θα θέτουν στο επίκεντρο της συζήτησης με τους εργαζόμενους το παραπάνω σύνθημα.

Στην Αθήνα, η απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς θα γίνει στις 10 π.μ. στο Σύνταγμα.

Στη Θεσσαλονίκη, θα γίνει την ίδια ώρα στο Αγαλμα Βενιζέλου.

Ενάντια στην εκμετάλλευση και τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

«Η 1η Μάη είναι απεργία, ημέρα της παγκόσμιας εργατικής τάξης, επιθεώρησης των δυνάμεών μας και εφαλτήριο νέων αγώνων», τονίζει το ΠΑΜΕ στην ανακοίνωσή του και υπογραμμίζει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει τους εργαζόμενους μπροστά σε σύνθετες εξελίξεις.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ «μιλάει για έξοδο από τα μνημόνια και για "δίκαιη ανάπτυξη"», ενώ στην πραγματικότητα «προετοιμάζει το επόμενο μνημόνιο, το οποίο θα πλασαριστεί από τον Αύγουστο ως το "εθνικό στρατηγικό σχέδιο"», έχοντας τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του κεφαλαίου. «Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να έχει αυταπάτες για το ποιος θα είναι ο ωφελημένος από μια τέτοια ανάπτυξη!», τονίζει το ΠΑΜΕ και προσθέτει: «Μόνο ο οργανωμένος ταξικός αγώνας μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για δουλειά, ζωή με δικαιώματα με βάση την εποχή μας και τις ανάγκες μας».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προωθεί τα ίδια συμφέροντα, των επιχειρηματικών ομίλων, και στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, «παίρνοντας ενεργά μέρος στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συμμετέχοντας σε πολεμικές ΝΑΤΟικές επεμβάσεις ενάντια σε άλλους λαούς, με διακηρυγμένο στόχο τη λεγόμενη "γεωστρατηγική αναβάθμιση της Ελλάδας"».

Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη
Από τη χτεσινή μαζική σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη
Το ΠΑΜΕ προειδοποιεί πως «η βάρβαρη πολιτική που τσακίζει τους εργαζόμενους είναι η άλλη όψη του ίδιου νομίσματος με τη συμμετοχή της χώρας στις ΝΑΤΟικές επεμβάσεις, με τη μετατροπή όλης της Ελλάδας, από τον Εβρο έως την Κρήτη, σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών, σε ένα απέραντο πεδίο βολής!». Καλεί τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των συνδικάτων, να βγουν στην αντεπίθεση, απαιτώντας την απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τις επεμβάσεις του ΝΑΤΟ.

Σύσκεψη προετοιμασίας στη Θεσσαλονίκη

Με μαζική συμμετοχή σωματείων, συνδικαλιστών, Λαϊκών Επιτροπών, πραγματοποιήθηκε χτες η σύσκεψη που οργάνωσε η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ για την προετοιμασία του αγωνιστικού γιορτασμού της 1ης Μάη και του ηρωικού ξεσηκωμού των εργατών το Μάη του '36.

Η απεργιακή συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη ορίστηκε στις 10 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου, ενώ ανακοινώθηκε πλούσιο πρόγραμμα κεντρικών δράσεων των σωματείων, το οποίο θα κορυφωθεί με τη συμμετοχή στην πορεία ειρήνης που διοργανώνει η ΕΔΥΕΘ στις 13 Μάη.

Αναλυτικά, προγραμματίζονται οι εξής δράσεις:

-- Παρασκευή 20/4: Πανεξόρμηση των συνδικάτων στις ΒΙΠΕ Θεσσαλονίκης και Κιλκίς.

-- Στις 24/4 και 25/4: Κοινές εκδηλώσεις σωματείων και συλλόγων σπουδαστών και μαθητών νυχτερινών σχολείων.

-- Πέμπτη 26/4: Πικετοφορίες σε Δυτική και Ανατολική Θεσσαλονίκη.

-- Σάββατο 28/4: Παρεμβάσεις στις Λαϊκές Αγορές.

-- Σάββατο 5/5: Ιστορικός περίπατος των σωματείων, με αφετηρία το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36.

-- Τετάρτη 9/5: Κατάθεση στεφάνων στο χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου.

Αποφασίστηκε επίσης συμμετοχή στις εκδηλώσεις της ΕΔΥΕΘ: Στον Λαϊκό Δρόμο στη μνήμη του Γρηγόρη Λαμπράκη (6 Μάη) και στην Πορεία Ειρήνης (13 Μάη).

Η χτεσινή σύσκεψη ξεκίνησε με προβολή βίντεο για τη μάχη για τις Συλλογικές Συμβάσεις και την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο.

Εισηγητικά, ο Λεωνίδας Στολτίδης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της φετινής Πρωτομαγιάς, τονίζοντας ότι αντίστοιχος σχεδιασμός είχε ξεδιπλωθεί και πέρυσι, στο πλαίσιο του Αντιιμπεριαλιστικού Βαλκανικού Διημέρου που έγινε στη Θεσσαλονίκη, με σύνθημα «Με τους εργαζόμενους όλων των χωρών, για έναν κόσμο χωρίς πολέμους, εκμετάλλευση, προσφυγιά».

«Σήμερα, με τις κλιμακούμενες εξελίξεις, το νέο περιβάλλον που διαμορφώνεται», υπογράμμισε, «χρειάζεται να πάρουμε επείγοντα πρόσθετα μέτρα, που να μην περιοριστούν μόνο στην Πρωτομαγιά, αλλά να σταθεροποιηθούν για τη συνέχεια (...) Η συγκέντρωση της 1ης Μάη πρέπει να αποτελέσει πρώτο σταθμό, μαζικό, μαχητικό, δυναμικό, του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, και εναρκτήριο λάκτισμα για την άνοδο των αγώνων, των διεκδικήσεων στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς, για την ανασύνταξη του κινήματος».

Αναφερόμενος στην πείρα που αναδείχθηκε το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε: «Εχουμε ανοίξει μια σειρά μέτωπα με επιτυχία απέναντι στην εργοδοσία, την κυβέρνηση, τον εργατοπατερισμό σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και μεγάλες Ομοσπονδίες. Από το μέτωπο για τις ΣΣΕ, ενάντια στους πλειστηριασμούς, για μαζικούς διορισμούς σε Παιδεία, Υγεία, ενάντια στην απλήρωτη δουλειά, για την Κοινωνική Ασφάλιση και τις συντάξεις. Ξεχωρίζουμε τη μάχη που δώσαμε για την υπεράσπιση του απεργιακού δικαιώματος, ενάντια στα "αναπτυξιακά" συνέδρια - φιέστες της κυβέρνησης στην περιοχή μας, και την πάλη για την αποκάλυψη του ψευδεπίγραφου συνθήματος της "δίκαιης ανάπτυξης"».

Αναφερόμενος ειδικότερα στη δουλειά για την πρόσφατη κινητοποίηση ενάντια στην «αναπτυξιακή» φιέστα που στήθηκε στην Κεντρική Μακεδονία, σημείωσε: «Σε γενικές γραμμές δώσαμε ικανοποιητικά την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση και την Περιφέρεια, αποκαλύπτοντας το αφήγημα της "δίκαιης ανάπτυξης", αλλά και προβάλλοντας τις δικές μας διεκδικήσεις. Μέσα σε λίγες μέρες έγινε ένα μεγάλο σχετικά άνοιγμα. Είναι θετικό ότι έγινε προσπάθεια εξειδίκευσης κατά χώρο, κρατώντας τον γενικό άξονα για το ιδεολόγημα της ανάπτυξης. (...) Αυτή η πάλη μάς έφερε πιο κοντά σε εργαζόμενους, ενίσχυσε τους δεσμούς σωματείων που πρωτοστάτησαν στην πάλη. Επίσης η κόντρα με τον εργατοπατερίστικο μηχανισμό της νοθείας και του εκφυλισμού σε μια σειρά σωματεία, η μαχητικότητα και η συνέπεια που δείξαμε, όλα αυτά έχουν δημιουργήσει δυνατότητες για να απεγκλωβιστούν εργαζόμενοι και συνδικαλιστές».

Ο Λ. Στολτίδης κάλεσε, τέλος, σε ετοιμότητα για νέα αγωνιστική απάντηση και με απεργιακή κινητοποίηση στη νέα επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη, αλλά και για την κλιμάκωση της πάλης σε κλάδους που βρίσκονται στη μάχη, όπως οι Οικοδόμοι.

Πλούσιο πρόγραμμα από το Εργατικό Κέντρο Λάρισας

Τη μάχη για την επιτυχία της απεργίας και του ταξικού γιορτασμού της Πρωτομαγιάς δίνει και το Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

Η απεργιακή συγκέντρωση έχει οριστεί για τις 10 π.μ., στην κεντρική πλατεία της Λάρισας.

Για την καλύτερη οργάνωση της δουλειάς, σήμερα Πέμπτη το Εργατικό Κέντρο οργανώνει σύσκεψη των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των σωματείων της δύναμής του, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του ΕΚΛ.

Ηδη έχει αποφασιστεί να οργανωθούν από κοινού με τα σωματεία εκδηλώσεις σε χώρους δουλειάς για την Εργατική Πρωτομαγιά, και γι' αυτόν το λόγο το ΕΚΛ έχει κηρύξει στάση εργασίας μιας ώρας, για την Παρασκευή 27/4 και τη Δευτέρα 30/4.

Ακόμα, θα οργανωθούν περιοδείες σε σχολές ΟΑΕΔ, ΙΕΚ, ΕΠΑΛ και ΤΕΙ, προβολή αντιπολεμικής ταινίας, σύσκεψη με μετανάστες για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ενώ το ΕΚΛ θα συμμετάσχει στην πορεία ειρήνης που οργανώνει στις 14 Μάη η Επιτροπή Ειρήνης Λάρισας.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Πρωτομαγιά, το Εργατικό Κέντρο Λάρισας διοργανώνει επίσης εργατικό τουρνουά ποδοσφαίρου 5x5, αφιερωμένο στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το ΕΚΛ καλεί τα σωματεία εργαζομένων, τους συλλόγους σπουδαστών από την κατάρτιση και την μαθητεία, να δηλώσουν συμμετοχή της ομάδας τους στο Εργατικό Κέντρο και στα τηλέφωνα 2410.250.708 και 6972.871.078, μέχρι την Παρασκευή 20/4.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν την περασμένη βδομάδα για να ανακοινώσουν όλα τα παραπάνω, οι εκπρόσωποι της διοίκησης του ΕΚΛ κατήγγειλαν επίσης την απόφαση της κυβέρνησης για παραχώρηση του ιδιόκτητου οικοπέδου του ΙΚΑ στο δήμο Λάρισας. Το ΕΚΛ απαιτεί να προχωρήσει η κυβέρνηση άμεσα την δημοπράτηση και κατασκευή ενός σύγχρονου κτιρίου που θα στεγάσει όλες τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ, όπως είχε αποφασιστεί και εξαγγελθεί το 2010 από τη διοίκηση του ΙΚΑ, στο ιδιόκτητο οικόπεδο του ΙΚΑ στη συμβολή των οδών Ασκληπιού και Ηπείρου.

Κατήγγειλαν επίσης την άρνηση της κυβέρνησης να ικανοποιήσει το αίτημα των 114 απολυμένων της πρώην Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας να πληρωθούν τα χρήματα από δεδουλευμένα και αποζημιώσεις που τους οφείλονται εδώ και 5 χρόνια.

Την Κυριακή η εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης

Στο πλαίσιο της έναρξης του Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου του ΠΑΜΕ

Εκδήλωση αλληλεγγύης στο λαό της Παλαιστίνης οργανώνει το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της έναρξης του 12ου Εργατικού Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 5x5, την Κυριακή 15/4, στις 10 π.μ., στο δημοτικό γήπεδο «Τ. Χαραλαμπίδης» του δήμου Χαϊδαρίου (Ιερά Οδός 240). Καλεί τα Συνδικάτα και τις 88 ομάδες που έχουν δηλώσει συμμετοχή στο Εργατικό Πρωτάθλημα να δώσουν μαζικό «παρών».

Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ο δήμαρχος Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος, ο πρέσβης της Παλαιστίνης, Μαρουάν Τουμπάσι, αντιπροσωπεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα της, Γιώργο Μαυρίκο.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα πραγματοποιηθεί φιλικός αγώνας για την έναρξη του Πρωταθλήματος, ανάμεσα σε ομάδα από την Ενωση Παλαιστινίων Φοιτητών Ελλάδας και ομάδα Νέων Εργαζομένων.

Μετά τον αγώνα θα γίνουν η παρουσίαση των 88 ομάδων και η κλήρωση των ομίλων για το Εργατικό Πρωτάθλημα.

Υπενθυμίζεται ότι η 1η αγωνιστική των ομίλων έχει προγραμματιστεί για την Κυριακή 22/4.

«Με αυτήν την εκδήλωση συνεχίζουμε τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης του ΠΑΜΕ στον Παλαιστινιακό λαό, που για χρόνια υποφέρει από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ στον δίκαιο αγώνα του να αποκτήσει το δικό του ανεξάρτητο κράτος, εντός των συνόρων του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ», σημειώνει στην ανακοίνωσή της η Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ. Καταγγέλλει την κλιμακούμενη επιθετικότητα του Ισραήλ εναντίον των κινητοποιήσεων των Παλαιστινίων, με τις πλάτες των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, που «έχει οδηγήσει σήμερα πάνω από 300 παιδιά Παλαιστινίων φυλακισμένα στο Ισραήλ, ενώ πάνω από 8.000 ανήλικοι Παλαιστίνιοι έχουν συλληφθεί και περάσει από ισραηλινά στρατοδικεία από το 2000». Ενα από αυτά τα παιδιά είναι η 17χρονη Αχέντ Ταμίμι, «που καταδικάστηκε από το ισραηλινό στρατοδικείο σε 8μηνη φυλάκιση και πρόστιμο 1.500 δολαρίων, επειδή αντιστάθηκε στις ισραηλινές αρχές κατοχής».

Η πρόσβαση στο γήπεδο

Η πρόσβαση στο δημοτικό γήπεδο Χαϊδαρίου «Τ. Χαραλαμπίδης» μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:

-- Με τη Γραμμή 3 του μετρό («Αεροδρόμιο» - «Αγία Μαρίνα», μπλε γραμμή) και στη συνέχεια τη λεωφορειακή γραμμή Α16 (στάση «Σιδηροπούλου»).

-- Με το λεωφορείο της γραμμής Α16 (Πλατεία Κουμουνδούρου - Ελευσίνα), στάση «Σιδηροπούλου».

-- Το γήπεδο απέχει δέκα περίπου λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό «Αγ. Μαρίνα», ενώ κοντά σε αυτό υπάρχει χώρος στάθμευσης.

Για πληροφορίες σχετικά με την εκδήλωση και με το Εργατικό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου, μπορείτε να επικοινωνείτε με τα τηλέφωνα 210.33.01.842 και 697.42.15.136, καθώς και τα e-mailneoipame@pamehellas.gr και pame@pamehellas.gr.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ
Απαιτούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα

Τα αιτήματα για μετατροπή όλων των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε όλες τις υπηρεσίες των δήμων και καμιά απόλυση συμβασιούχου προβάλλει με ανακοίνωσή του το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής.

Αναφερόμενο στον αγώνα που δίνουν οι συμβασιούχοι στους δήμους, επισημαίνει ότι «από την πρώτη στιγμή, το Συνδικάτο μαζί με τα ταξικά σωματεία μπήκαμε μπροστά στην οργάνωση του αγώνα των συναδέλφων συμβασιούχων, με κύριο αίτημα το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή εργασία».

Απέναντί τους βρίσκεται η κυβέρνηση, που «προσπάθησε να σπείρει τον εφησυχασμό καλλιεργώντας ψευδαισθήσεις ότι θα μονιμοποιήσει τους συναδέλφους στο μέλλον», η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ «που ήταν αντίθετη στο δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά», η ΕΕ «που με Οδηγίες επιδιώκει να εκχωρήσει την καθαριότητα σε ιδιώτες», οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού «που έκαναν τα πάντα προκειμένου να βάλουν εμπόδια στην οργάνωση των συναδέλφων συμβασιούχων».

Οπως τονίζει το Συνδικάτο, «με όλους αυτούς απέναντι καταφέραμε και αναπτύξαμε πλούσια δράση (...). Και ο αγώνας αυτός έφερε αποτελέσματα. (...) Συνάδελφοί μας που μπήκαν για μερικούς μήνες στο δήμο δούλεψαν για δύο και τρία χρόνια, χάρη σε αυτόν τον αγώνα η κυβέρνηση αναγκάστηκε να προχωρήσει στο διαγωνισμό Μόνιμου Προσωπικού. Ο αγώνας μας δίνει ηχηρή απάντηση σε όλους αυτούς που λένε ότι οι αγώνες δεν έχουν αποτελέσματα. Δεν σταματάμε εδώ, συνεχίζουμε. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα!

(...) Σήμερα τα κενά στους δήμους είναι τεράστια. Ολοι γνωρίζουν ότι η εντατικοποίηση της εργασίας έχει χτυπήσει κόκκινο και οι 8.166 σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτουν αυτά τα κενά που δημιούργησαν οι κυβερνήσεις και η πλειοψηφία των δημάρχων. Σκοπός τους και στόχος τους είναι ένας. Να υποβαθμίσουν όσο περισσότερο γίνεται τις υπηρεσίες και από προσωπικό προκειμένου να τις χαρίσουν στο μέλλον στα επιχειρηματικά συμφέροντα, όπως επιτάσσουν οι κατευθύνσεις της ΕΕ αλλά και οι απαιτήσεις του ΣΕΒ.

Με την τελευταία προκήρυξη το Συνδικάτο μας έγκαιρα είχε προειδοποιήσει ότι η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων συμβασιούχων με παράταση θα αποκλειστούν. Στην προσπάθειά τους οι συνάδελφοι να μη χάσουν τη δουλειά τους, θα αξιοποιήσουν όλους τους τρόπους προκειμένου να παραμείνουν στη δουλειά. Τους δηλώνουμε ότι θα είμαστε δίπλα τους σε κάθε τους βήμα (...). Αλλωστε, το σπίτι των εργατών είναι το ταξικό σωματείο τους».

Με κινητοποιήσεις συνεχίζουν οι συμβασιούχοι στη Θεσσαλονίκη

Τη συνέχιση του αγώνα τους για μόνιμη και σταθερή δουλειά αποφάσισαν οι συμβασιούχοι μέσα από τη χτεσινή συνέλευση του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ νόμου Θεσσαλονίκης.

Στη Γενική Συνέλευση, που ήταν μαζική, συμμετείχαν συμβασιούχοι από μια σειρά δήμους της Θεσσαλονίκης, αλλά και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Αποφασίστηκε στάση εργασίας την Τετάρτη 18/4 (12 το μεσημέρι έως τις 4 μ.μ.) και συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου. Θα ακολουθήσει πορεία μέχρι το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης, όπου οι συμβασιούχοι θα έχουν συνάντηση στο πρωθυπουργικό γραφείο.

Σήμερα Πέμπτη, θα συναντηθούν με τον πρόεδρο της ΠΕΔ Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ έχουν αποφασίσει να πραγματοποιήσουν και παρέμβαση στη συνεδρίαση του ΔΣ της ΠΕΔΚΜ στις 24 Απρίλη.

Συνεχίζουμε τον αγώνα

Σε ανακοίνωσή τους, οι απολυμένοι συμβασιούχοι που εργάστηκαν στις υπηρεσίες καθαριότητας του δήμου Ρόδου τα τελευταία τρία χρόνια, δηλώνουν:

«Δεν δεχόμαστε την απόλυση και την επιστροφή των οικογενειών μας στην ανασφάλεια και την εξαθλίωση. Δεν δεχόμαστε να γυρίσουμε πάλι στην περιπλάνηση από δουλειά σε δουλειά, να είμαστε μισοάνεργοι - μισοεργαζόμενοι.

Δεν θα καταφέρουν να μας βάλουν σε αντιπαράθεση με τους χιλιάδες ανέργους που διορίστηκαν τώρα. Δεν θα μας μετατρέψουν σε κανιβάλους, να σκεφτόμαστε "ο θάνατός σου η ζωή μου" για μια μπουκιά ψωμί. Θέλουμε δουλειά και ζωή με αξιοπρέπεια για όλο το λαό. Θα παλέψουμε για το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι να δικαιωθούμε».

Σειρά κινητοποιήσεων από τους συνταξιούχους

Σειρά κινητοποιήσεων έχουν προγραμματίσει οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, Δημοσίου, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ, ΕΛΤΑ, ΟΣΕ, ΝΑΤ και ΠΣΣ Δικηγόρων, μπροστά στην εφαρμογή των αντισυνταξιουχικών διατάξεων του νόμου 4387/16 από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Στο παραπάνω πλαίσιο, στην Αττική έχουν αποφασιστεί οι εξής συγκεντρώσεις:

-- Την Τετάρτη 25/4, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Οικονομίας.

-- Την 1η Μάη, συμμετοχή στις κινητοποιήσεις του εργατικού κινήματος.

-- Την Τρίτη 15/5, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Εργασίας.

-- Την Παρασκευή 25/5, στις 10 π.μ., συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στο υπουργείο Υγείας.

-- Την Πέμπτη 19/6, συγκέντρωση στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης και πορεία στη Βουλή.

Στα Γιάννενα, την Τετάρτη 25/4 θα γίνει πανγιαννιώτικη - πανσυνταξιουχική συγκέντρωση από τα Συνταξιουχικά Σωματεία ΙΚΑ, Δημοσίου και ΟΑΕΕ Ιωαννίνων, στις 10.30 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Στο μεταξύ, σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Ηρακλείου, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου.

Πανθεσσαλική σύσκεψη της ΠΑΣΕΒΕ

Πανθεσσαλική σύσκεψη σωματείων αυτοαπασχολούμενων, βιοτεχνών και εμπόρων, με θέμα την οργάνωση και τον συντονισμό του αγώνα ενάντια στις κατασχέσεις και τους πλειστηριασμούς που απελευθερώνονται από την 1η Μάη, οργανώνει σήμερα, Πέμπτη, η ΠΑΣΕΒΕ, στις 7 μ.μ., στο Επιμελητήριο Λάρισας.

Σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) πραγματοποιεί τη Δευτέρα 16/4 σύσκεψη της Γραμματείας, με θέμα τη συμμετοχή στον εορτασμό της Πρωτομαγιάς με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ και σχέδιο δράσης για το επόμενο δίμηνο. Η σύσκεψη θα γίνει στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της ΣΕΑΑΝ (Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος).

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ - ΙΘΑΚΗΣ
Αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία

Διαδοχικές κινητοποιήσεις στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου και στο Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο στο Ληξούρι πραγματοποιήθηκαν πριν λίγες μέρες, με πρωτοβουλία του Εργατικού Κέντρου Κεφαλονιάς και Ιθάκης (ΕΚΚΙ), στο πλαίσιο των αγωνιστικών του παρεμβάσεων για να αναδειχτούν τα οξυμένα προβλήματα και να διεκδικηθούν δυναμικά από το εργατικό - λαϊκό κίνημα λύσεις στις δομές Υγείας σε όλο το νομό.

Μεταξύ άλλων, το ΕΚΚΙ και οι φορείς του νησιού ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα στο Ματζαβινάτειο, όπου μεταξύ άλλων οι δύο εναπομείναντες παθολόγοι πρόκειται να συνταξιοδοτηθούν αρχές καλοκαιριού, ενώ στην κλινική δεν υπάρχει ακτινολόγος. Αντίστοιχα, στο Γενικό Νοσοκομείο Αργοστολίου το προσωπικό είναι αντιμέτωπο με την εντατικοποίηση, καθώς οι κενές οργανικές θέσεις σήμερα σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό φτάνουν στο 55%.

«Μετά τις κινητοποιήσεις και με τη διαρκή πίεση σωματείων, φορέων και εργαζομένων, η κυβέρνηση αναγκάστηκε να εγκρίνει προκηρύξεις για πρόσληψη ιατρικού προσωπικού στο ΓΝ Αργοστολίου και στο Ματζαβινάτειο. Είναι όμως προκηρύξεις που ακόμη κι αν εκπληρωθούν στο σύνολό τους, δεν αρκούν στο ελάχιστο για να καλύψουν τα κενά», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» ο Σπύρος Καμπίτσης, αντιπρόεδρος του ΕΚΚΙ.

Χαρακτηριστικά της πίεσης που άσκησαν οι αγωνιστικές πρωτοβουλίες του ΕΚΚΙ και των φορέων του νησιού ακόμα και για αυτό το αποτέλεσμα της προκήρυξης, είναι τα όσα ανέφερε προηγούμενα - πριν τις προκηρύξεις - η διοίκηση του Ματζαβινάτειου Νοσοκομείου, κατά τη συνάντηση που είχαν μαζί της η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου και συνδικαλιστές από τα σωματεία των Εργαζομένων στα Νοσοκομεία, των Οικοδόμων Ληξουρίου, των Ιχθυοτροφείων κ.ά. Η διοίκηση του νοσοκομείου τότε είχε παρουσιάσει ως «λύση» στα σοβαρά ζητήματα που της έθεσαν οι φορείς την έλευση επικουρικών γιατρών για δύο χρόνια ή τη μετακίνηση γιατρών από το Γενικό Νοσοκομείου Αργοστολίου, που ήδη αντιμετωπίζει τεράστιες ελλείψεις!

Και μετά από όλα αυτά, σχολιάζει ο Σπ. Καμπίτσης, «το Τμήμα Υγείας της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ τολμάει να βγαίνει και να πανηγυρίζει για την έγκριση της προκήρυξης, χαρακτηρίζοντας το λαϊκό κίνημα και τους μαζικούς φορείς που κινητοποιούνται και ασκούν πίεση ως Κασσάνδρες! Ισχυρίζονται ότι μ' αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση δείχνει το... αμέριστο ενδιαφέρον της για την Υγεία, όταν την ίδια ώρα το ΓΝ Αργοστολίου λειτουργεί με λιγότερο από το μισό προσωπικό, ενώ ουδεμία επιδιόρθωση έχει γίνει στις κτιριακές υποδομές μετά το σεισμό του 2014».

Νέες κινητοποιήσεις αποφάσισε η χτεσινή σύσκεψη φορέων

Μπροστά σε αυτήν την κατάσταση, σε συνέχεια των κινητοποιήσεων και δράσεων που αναπτύσσει, το ΕΚΚΙ πραγματοποίησε χτες σύσκεψη φορέων, προκειμένου να συζητηθεί και να αποφασιστεί η κλιμάκωση της αγωνιστικής δράσης του.

«Το εργατικό - λαϊκό κίνημα δεν ξεγελιέται από τους κυβερνητικούς ελιγμούς. Δεν θα σταματήσουμε τη δράση μας απέναντι στην επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου στη δημόσια Υγεία, θα συνεχίσουμε έως ότου επιλυθεί το σύνολο των αιτημάτων μας», τονίζει ο Σπ. Καμπίτσης.

Στη χτεσινή σύσκεψη αποφασίστηκε να πραγματοποιηθεί τρίωρη στάση εργασίας σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα μέσα στο Μάη και κλιμάκωση της δράσης με συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Νοσοκομείο του Αργοστολίου, ενώ οι φορείς του νησιού απαιτούν συνάντηση με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ.

Κεντρικά αιτήματα του ΕΚΚΙ, φορέων και σωματείων είναι:

 • Να λειτουργήσουν τα χειρουργεία με άμεση στελέχωσή τους σε μόνιμο νοσηλευτικό, ιατρικό και λοιπό προσωπικό.
 • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων και του επικουρικού προσωπικού που εργάζονται σήμερα στα νοσοκομεία.
 • Να γίνουν όλες οι απαραίτητες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης στο ΓΝΝ Αργοστολίου και το Ματζαβινάτειο Νοσοκομείο Ληξουρίου, τα Κέντρα Υγείας, τα Αγροτικά Ιατρεία, τις δομές Ψυχικής Υγείας και το ΕΚΑΒ του νομού.
 • Να λειτουργήσουν η ΜΕΘ και η Ψυχιατρική με όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό.
 • Να υπάρξει αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού του 2014 με πλήρη θωράκιση του κτιρίου του Γενικού Νοσοκομείου και να λυθούν με όλα τα μέτρα ασφαλείας τα προβλήματα στον υποσταθμό της ΔΕΗ που είναι στο υπόγειο.
 • Να σταματήσει η «κινητικότητα» των εργαζομένων εντός και εκτός του νομού.
 • Να επανέρθει η οργανικότητα των δομών Υγείας στην προ του 2012 κατάσταση.
 • Να μην προχωρήσουν κανένας ντε φάκτο υποβιβασμός και καμιά συγχώνευση - κατάργηση νοσοκομείου.
Κάλεσμα αγώνα και από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ

Το Νομαρχιακό Τμήμα Κεφαλονιάς - Ιθάκης της ΑΔΕΔΥ συστρατεύεται με το ΕΚΚΙ και σε ανακοίνωσή του υπογραμμίζει την αλληλεγγύη του στις κινητοποιήσεις και σημειώνει ότι «μόνο ο οργανωμένος αγώνας ενάντια στην πολιτική του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του για την Υγεία μπορεί να δράσει αποτρεπτικά σε κάθε επιβουλή στο σήμερα, να ανοίξει το δρόμο για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών μας». Καλεί με τη σειρά του τα σωματεία και τους εργαζόμενους στο Δημόσιο να διεκδικήσουν «την πιο καίρια λαϊκή ανάγκη: Αυτήν της αποκλειστικά δημόσιας δωρεάν Υγείας, μέσα από την απρόσκοπτη λειτουργία όλων των δομών».

Σε αυτό το πλαίσιο, σήμερα το πρωί προχωράει σε παράσταση διαμαρτυρίας στον διοικητή του Νοσοκομείου Αργοστολίου και στον διευθυντή της Χειρουργικής, ενώ αργότερα θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο «Κρασσά» του Νοσοκομείου Αργοστολίου.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ