Πέμπτη 12 Απρίλη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κακαρίσματα

Το στίγμα της «τελικής ευθείας» στην οποία μπαίνουν οι διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ έδινε ο Τύπος το περασμένο Σαββατοκύριακο, κάνοντας καταμέτρηση για το «πόσα στα πόσα» σημεία της συμφωνίας φέρονται να εκπληρώνονται. Ολες οι διαπιστώσεις συγκλίνουν λίγο - πολύ στο ότι «τώρα φτάνουμε στον πυρήνα των ζητημάτων», που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα είναι η erga omnes χρήση του ονόματος, οι συνταγματικές αλλαγές, που όλοι παρέπεμπαν σε παράκαμψή τους με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, κ.ο.κ. Βέβαια, ο πυρήνας των ζητημάτων με την ΠΓΔΜ κάθε άλλο παρά αυτός είναι, παρά τα κυβερνητικά και άλλα «κακαρίσματα». Αντίθετα, ο «πυρήνας» βρίσκεται στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στα Βαλκάνια, στην περιβόητη «ευρωατλαντική ολοκλήρωση» της περιοχής, στην οποία φιλοδοξεί να πρωταγωνιστήσει η κυβέρνηση για λογαριασμό της αστικής τάξης, που βλέπει άλλωστε τα Βαλκάνια ως «ζωτικό χώρο» για τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες της. Αυτόν τον «πυρήνα», ο οποίος πλασάρεται ως «αυτονόητος», είναι που πρέπει να βάλει στο στόχαστρό του ο λαός, δυναμώνοντας την πάλη ενάντια στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια και την εμπλοκή της χώρας σε αυτά.

Λάθος

«Συγγνώμη, λάθος!». Αυτή ήταν λίγο - πολύ η ...βαρυσήμαντη απολογία του μεγαλομετόχου και ιδρυτή του «Facebook», Μ. Ζάκερμπεργκ, κατά την εξέτασή του από την επιτροπή του Κογκρέσου για τη διαρροή των προσωπικών δεδομένων 87 εκατομμυρίων χρηστών στις ΗΠΑ, που αξιοποιήθηκαν από την εταιρεία «Cambridge Analytica» για «εξατομικευμένη» προπαγάνδα, με στόχο την εκλογή του Ντ. Τραμπ στην προεδρία. Μοιάζει πρόκληση, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς, ήταν μια ταιριαστή απάντηση σε μια «οπερέτα», όπου γερουσιαστές και άλλοι κρατικοί παράγοντες των ΗΠΑ, οι «πρώτοι διδάξαντες» δηλαδή στην «αξιοποίηση» των μέσων για τον επηρεασμό εκατομμυρίων ανθρώπων, ζητούν το λόγο από ένα «δικό τους παιδί» για τα «κενά ασφαλείας» στη χρήση τους. Πόσο μάλλον που τέτοιες υποθέσεις αποκαλύπτονται και παίρνουν δημοσιότητα ύστερα από «αλληλοκαρφώματα», στο πλαίσιο του επιχειρηματικού και πολιτικού ανταγωνισμού. Και μετά απ' όλη αυτήν τη φασαρία, «η ζωή συνεχίζεται», με υποσχέσεις για μέτρα που ανεξάρτητα απ' το αν ενσωματώνονται στην «πολιτική ασφάλειας» των τεχνολογικών κολοσσών για τους δικούς τους λόγους («πρόκειται για μια κούρσα εξοπλισμών», είπε ο Ζάκερμπεργκ), σε τίποτα δεν αλλάζουν το ρόλο αυτών των μέσων, που αξιοποιούν τα εκατομμύρια των δεδομένων και τις προσωπικές ζωές των χρηστών, ως «σπάνιο πόρο» για την κερδοφορία τους, την κερδοφορία άλλων μονοπωλίων και βέβαια ως «πεδίο δόξης λαμπρό» για μυστικές υπηρεσίες και πάει λέγοντας...

Συμπάθεια

Παρά τους τόνους λάσπης που έχουν ξοδευτεί και στη Ρωσία για να συκοφαντηθεί η περίοδος της σοσιαλιστικής οικοδόμησης κατά την οποία ο Στάλιν ήταν στο «τιμόνι» του ΚΚΣΕ και του πρώτου εργατικού κράτους, το όνομά του συνεχίζει και σήμερα να αντιμετωπίζεται με σεβασμό από μεγάλη μερίδα των Ρώσων, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις. Μια από τις πιο πρόσφατες, που έγινε τον περασμένο Μάρτη, δείχνει ότι το 40% των σημερινών κατοίκων της Ρωσίας εξακολουθούν να βλέπουν θετικά τον Στάλιν. Απ' αυτό το ποσοστό, το 32% δηλώνει ότι αντιμετωπίζει με σεβασμό τον Σοβιετικό ηγέτη, ενώ σε μικρότερα ποσοστά καταγράφονται «θαυμασμός» και «συμπάθεια» στο πρόσωπό του. Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι μόλις ένα 12% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι η είναι αρνητική η στάση του απέναντι στον Στάλιν, ενώ ένα 16% δηλώνει ότι του είναι δύσκολο να περιγράψει τα συναισθήματά του. Ανάλογα ευρήματα (και μάλιστα σε μικρότερες ηλικίες) καταγράφουν κατά καιρούς και άλλες «έρευνες κοινής γνώμης» στη Ρωσία, επιβεβαιώνοντας ότι η συμπάθεια στον ηγέτη μιας σημαντικής και κρίσιμης περιόδου της ΕΣΣΔ δεν είναι συγκυριακό φαινόμενο. Πέρα από την ταύτισή του με τη μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη των Λαών, έχει τις ρίζες της στο θαυμασμό για το ότι η χώρα τους μπόρεσε να μεγαλουργήσει, να κάνει βήματα μπροστά στηριγμένη στις επιτυχίες της σοσιαλιστικής οικοδόμησης, με το λαό όρθιο, να ζει αξιοπρεπή ζωή και να έχει στα χέρια του την εξουσία και τα μέσα παραγωγής.

Βιβλιοθήκη

Στα σοβαρά έχει πάρει την προσπάθεια να φτιάξει τη «βιβλιοθήκη του αντικομμουνιστή» και του κάθε λογής φασιστοειδούς η εφημερίδα «Δημοκρατία». Ετσι, μετά την «πλούσια βιβλιογραφία» για τα «κατορθώματα» του δικτάτορα Μεταξά και ορισμένων από τους επιφανέστερους «κομμουνιστοφάγους» αξιωματικούς του στρατού, που «ξέθαψε» από την περίοδο του Εμφυλίου, τώρα πάει να το τερματίσει, προσφέροντας βιβλίο για τον «Αγνωστο Γεώργιο Παπαδόπουλο»! Βέβαια, καθόλου άγνωστοι δεν είναι στον ελληνικό λαό ούτε ο δικτάτορας ούτε τα υπόλοιπα «ινδάλματα» των φασιστοειδών, οι ανά καιρούς επιλογές της αστικής τάξης, που έχει πληρώσει με ανείπωτες θυσίες. Κι ακριβώς γι' αυτό έχουν βαλθεί να τους «ξεπλύνουν» έντυπα όπως η «Δημοκρατία».

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια, ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861 - 1865). Ο Αμερικανικός Εμφύλιος υπήρξε το αποτέλεσμα της σύγκρουσης μεταξύ του βιομηχανικού βορρά και των μεγάλων γαιοκτημόνων του νότου, που έφτασε έως το σημείο της πλήρους ρήξης, με αφορμή το ζήτημα της κατάργησης της δουλείας.

1871 Γεννιέται ο Ι. Μεταξάς, αντικομμουνιστής στρατιωτικός, πολιτευτής και κατοπινός δικτάτορας της Ελλάδας (1936 - 1941).

1919 Πραγματοποιείται η πρώτη κομμουνιστική σαββατιάτικη υπερωριακή εξόρμηση στο αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Μόσχα - Σορτιροβότσναγια. Η ανταπόκριση στην προτροπή του κόμματος των Μπολσεβίκων για «δουλειά με επαναστατικό τρόπο» ήταν μεγάλη. Η καθιέρωση των «Κομμουνιστικών Σαββάτων» αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο ξεκινά να οργανώνεται κοινωνικά η εργασία μέσα στο πλαίσιο των καινούργιων σχέσεων παραγωγής, των σοσιαλιστικών.

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους. Καθοδηγητικός νους και ψυχή της μεγάλης αυτής κινητοποίησης του δημοσιοϋπαλληλικού κόσμου υπήρξε ο Κώστας Νικολακόπουλος, Γραμματέας της Κεντρικής Πανυπαλληλικής Επιτροπής στην περίοδο της Κατοχής, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ και στέλεχος της Κομματικής Οργάνωσης Αθήνας του ΚΚΕ.

1945 Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ και ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό.

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ. Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Αξίζει να σημειωθεί πως ο αρχηγός της αντικατασκοπίας των ΗΠΑ και ιδρυτής της CIA, στρατηγός Ουίλιαμ Ντόνοβαν, ήρθε στη Θεσσαλονίκη και παρακολούθησε ανελλιπώς τη δίκη. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για την αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά το θάνατό του.

1961 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» με τον Γιούρι Γκαγκάριν διέγραψε θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (1 ώρα και 48 λεπτά).

1975 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως π.χ. την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ