Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

 • Αποσπάσματα των ομιλιών στη διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης της ΚΝΕ για το Προσφυγικό, που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.
 • Αναλυτικό ρεπορτάζ από το Μαθητικό Διήμερο της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ στο Λαύριο.
ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Συνεχίζουμε πιο δυναμικά στην ίδια αλυσίδα με τους πρόσφυγες, στην πάλη για ζωή με δικαιώματα

Αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία στη Διεθνιστική εκδήλωση αλληλεγγύης για το Προσφυγικό, που έγινε το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη

Με πλήθος κόσμου έγινε το περασμένο Σάββατο στη Θεσσαλονίκη η μεγάλη Διεθνιστική εκδήλωση για το Προσφυγικό που οργάνωσε η Κομμουνιστική Νεολαία Ελλάδας, με τίτλο «Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες. Εχθρός μας είναι ο καπιταλισμός, που γεννά κρίσεις, πολέμους, προσφυγιά». Στην εκδήλωση μίλησε ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και χαιρέτισαν εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Νεολαιών από τη Γερμανία, την Ισπανία, την Ιταλία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από την κεντρική ομιλία και τους χαιρετισμούς στην εκδήλωση.

Στην ομιλία του, ο Νίκος Αμπατιέλος αναφέρθηκε αναλυτικά στο 20ό Συνέδριο του ΚΚΕ και στην ανάγκη για ολόπλευρο ιδεολογικό - πολιτικό ατσάλωμα και ορμητική ανάπτυξη της ΚΝΕ και, επικεντρώνοντας στο θέμα της εκδήλωσης, επισήμανε:

Αποτελέσματα ισχυρών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων

«Ρωτάμε: Γιατί το 2017 να ξεριζώνονται ως πρόσφυγες πάνω από 65 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, από τους οποίους περισσότερα από 30 εκατομμύρια είναι παιδιά; Γιατί σήμερα στην Ελλάδα (σύμφωνα πάντα με τα επίσημα στοιχεία) να βρίσκονται περίπου 62.000 πρόσφυγες, όπου από αυτούς περίπου 24.000 πρόσφυγες μένουν σε καταυλισμούς, ενώ χιλιάδες είναι τα παιδιά που βρίσκονται σε σχολική ηλικία; Αν κάποιος επιχειρήσει να κάνει έναν απολογισμό από τη συμπλήρωση ενός περίπου χρόνου από τη συμφωνία Ευρωπαϊκής Ενωσης - Τουρκίας για το Προσφυγικό, θα βγάλει αρκετά χρήσιμα συμπεράσματα. Ας θυμηθούμε ότι τότε η κυβέρνηση σχεδόν πανηγύριζε γι' αυτήν τη συμφωνία, διαλαλώντας ότι θα δώσει διέξοδο στο ζήτημα των προσφυγικών ροών.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ποια είναι η πραγματικότητα;

 • Χιλιάδες πρόσφυγες έχουν εγκλωβιστεί μόνιμα, συσσωρεύοντας μεγάλα προβλήματα σε νησιά και άλλες περιοχές της χώρας, ενώ χιλιάδες ακόμα που βρίσκονται στην Τουρκία γίνονται πιόνι των γεωπολιτικών παιχνιδιών και των αντιθέσεων ανάμεσα στην Τουρκία και την ΕΕ.
 • Αξιοποιώντας αυτήν την κατάσταση, για την οποία κυβέρνηση και ΕΕ έχουν τεράστιες ευθύνες, χύθηκε πολύ ρατσιστικό δηλητήριο, "αλείφτηκε βούτυρο στο ψωμί" διαφόρων ακροδεξιών και φασιστικών στοιχείων.
 • Τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων που βρίσκονται στη χώρα μας, απαγορεύεται όχι μόνο να μετακινηθούν για τις χώρες που θέλουν να πάνε - και όταν αυτό συμβαίνει, γίνεται με το σταγονόμετρο - αλλά και να μετεγκατασταθούν από τους καταυλισμούς στα νησιά για άλλους χώρους στην ηπειρωτική χώρα.
 • Στους περισσότερους προσφυγικούς καταυλισμούς οι συνθήκες διαβίωσης είναι επικίνδυνες για την υγεία και τη σωματική ακεραιότητα αυτών των ανθρώπων. Είναι γεγονός ότι υπήρξαν ακόμα και νεκροί πρόσφυγες και μικρά παιδιά, στην προσπάθειά τους να ζεσταθούν την περίοδο του χιονιά, αφού δεν υπάρχουν οι απαραίτητες υποδομές θέρμανσης.
 • Αυτή η κατάσταση επιδρά αρνητικά στα νησιά, με χρυσαυγίτες, φασίστες, από τη μια, και ΜΚΟ - που αλωνίζουν στους καταυλισμούς με ευθύνη της ΕΕ και της κυβέρνησης - αλλά και διάφορους άλλους μηχανισμούς, από την άλλη, να παίζουν παιχνίδια στην πλάτη των προσφύγων αλλά και των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων αυτών των περιοχών.


MotionTeam

Αυτός είναι ένας μικρός απολογισμός της επετείου της συμφωνίας ΕΕ - Τουρκίας. Υπάρχει, όμως, και κάτι ακόμα: Η συμφωνία για την οποία μιλάμε, προέκυψε από ένα άθλιο παζάρι της λυκοσυμμαχίας της ΕΕ με την άρχουσα τάξη της Τουρκίας, που όχι μόνο δεν έλυσε κάποιο πρόβλημα, όχι μόνο επιδείνωσε τις συνθήκες εγκλωβισμού και καταστολής για ακόμη περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες, αλλά είχε και ένα άλλο αποτέλεσμα: Με τη συμφωνία, η άρχουσα τάξη της Τουρκίας πήρε από την ΕΕ αυτό που επιδίωκε εδώ και καιρό, δηλαδή να "βάλει πόδι" στην περιοχή της Συρίας όπου βρίσκονται κυρίως Κούρδοι, στο όνομα δήθεν του να δημιουργηθούν όπως λένε "ασφαλέστερες περιοχές" για τους πρόσφυγες "σε ορισμένες περιοχές κοντά στα τουρκικά σύνορα".

Με λίγα λόγια, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα ισχυρών ιμπεριαλιστικών συγκρούσεων συμφερόντων και άλυτων αντιθέσεων, σε συνθήκες καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης. Αλλωστε, εδώ και ένα χρόνο και σχεδόν αμέσως μετά το κλείσιμο της συμφωνίας, η Τουρκία διαρκώς απειλεί ότι θα ανοίξει την "κάνουλα" των προσφυγικών ροών προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους πρόσφυγες

Αυτή όμως είναι η μία πλευρά, γιατί μέσα στο χρόνο που πέρασε δεν έγιναν μόνο τα παραπάνω. Την ίδια στιγμή, το ΚΚΕ πάλεψε για την ανακούφιση των προσφύγων, για τον απεγκλωβισμό τους, για ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης στους καταυλισμούς, για ανάδειξη των προβλημάτων. Οι κομμουνιστές πρωτοστάτησαν μέσα στα εργατικά σωματεία, στους φορείς του λαϊκού κινήματος για να οργανωθεί ένα πλατύ κίνημα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες, πολέμησαν έμπρακτα το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Το ΚΚΕ έδωσε και δίνει προτεραιότητα στην ανάδειξη των αιτιών που προκαλούν τη μαζική μετανάστευση και προσφυγιά, όπως και στην οργάνωση της πάλης του λαού ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τη μήτρα του, τον καπιταλισμό.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, στις συνθήκες που δημιουργήθηκαν με το Προσφυγικό, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ και εδώ στην περιοχή, όπως και σε όλη την Ελλάδα, στήριξαν πρωτοβουλίες για την ένταξη των προσφυγόπουλων πιο ειδικά στην εκπαίδευση. Οι Λαϊκές Επιτροπές, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ υποδέχθηκαν τα προσφυγόπουλα στα σχολεία, τους προσέφεραν τα απαραίτητα για να ξεκινήσουν τα μαθήματα, καθώς επίσης ρούχα και τρόφιμα. Δεκάδες μαθητικά συμβούλια πήραν πρωτοβουλίες για την έκφραση της αλληλεγγύης των μαθητών προς τα παιδιά - θύματα του ιμπεριαλιστικού πολέμου, άνοιξε πλατιά η συζήτηση για τις αιτίες των ιμπεριαλιστικών πολέμων, για το ρόλο του ΝΑΤΟ, της ΕΕ αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης, των άλλων αστικών κομμάτων. Εχετε παραδείγματα πολλά, ορισμένα από αυτά που αξίζει να αναδείξουμε:

 • Στο ΓΕΛ Μενεμένης, όπου έχει ανακοινωθεί ότι θα έρθουν προσφυγόπουλα, το 15μελές πήρε απόφαση και τώρα το προετοιμάζει, μαζί με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, να διοργανώσουν εκδήλωση μετά το Πάσχα με αφορμή το Προσφυγικό, ενάντια στο ρατσισμό.
 • Στο Ωραιόκαστρο η Λαϊκή Επιτροπή προχώρησε σε κινητοποιήσεις το προηγούμενο διάστημα, δίνοντας αποστομωτική απάντηση σε ακροδεξιές και φασιστικές δυνάμεις.
 • Με πρωτοβουλία των Φοιτητικών Συλλόγων του Ιστορικού και του Γεωλογικού του ΑΠΘ, διοργανώθηκε συναυλία στα πανεπιστήμια με σύνθημα "Η αλληλεγγύη είναι το όπλο μας", που είχε μεγάλη απήχηση. Οπως βέβαια και το γιγαντοπανό που απλώθηκε σήμερα στο Λευκό Πύργο...

Ετσι, θα συνεχίσουμε και ακόμα πιο δυναμικά, χέρι - χέρι, στην ίδια αλυσίδα με τους πρόσφυγες, με τα παιδιά τους, στην πάλη για ζωή, για μόρφωση, για δουλειά με δικαιώματα. (...)

Η πολιτική της κυβέρνησης εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Χτες (σ.σ. την περασμένη Παρασκευή), νωρίς τα ξημερώματα, οι ΗΠΑ βομβάρδισαν με 59 πυραύλους τη Συρία από το στόλο που έχουν στη Μεσόγειο. Από πλοία τα οποία είχε φιλοξενήσει η βάση της Σούδας. Θέλουμε και από αυτό το βήμα να καταδικάσουμε αυτή την επίθεση των ΗΠΑ ενάντια στη Συρία και να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στον πολύπαθο συριακό λαό.

Οι λαοί γνωρίζουν πως τα γεράκια του πολέμου, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους, που δημιούργησαν τις εγκληματικές οργανώσεις, τύπου "Αλ Κάιντα" και "Ισλαμικό Κράτος", προβάλλουν και αξιοποιούν προσχήματα για να δικαιολογούν τις επεμβάσεις τους. Το έχουν κάνει ξανά και ξανά... Στη Συρία, στο Ιράκ, στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, στα Βαλκάνια, πάντα με θύματα τους λαούς.

Η πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι επικίνδυνη, εμπλέκει βαθύτερα τη χώρα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, διαθέτοντας μεταξύ των άλλων τη στρατιωτική βάση της Σούδας και άλλες στρατιωτικές βάσεις και υποδομές για επιχειρήσεις των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή.

Αυτές οι εξελίξεις δεν είναι άσχετες με όσα ζουν καθημερινά οι εργαζόμενοι. Η πολιτική που απαιτεί τσακισμένα εργατικά δικαιώματα και φθηνή εργατική δύναμη πίσω από την πόρτα του εργοστασίου, είναι η ίδια πολιτική που θέλει τους νέους κρέας στα κανόνια των ιμπεριαλιστών. Η πολιτική που με όλα τα μέσα και τη βία θα υπερασπιστεί τους όρους για νέα κέρδη. Είναι η ίδια πολιτική που με την ειρήνη κάνει "δουλειές" και με τον πόλεμο μοιράζει τις ζημιές.

Τόσο ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όσο και ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου, συμφωνούν στα περί "αναβάθμισης της χώρας με την αξιοποίηση της γεωστρατηγικής της θέσης". Ολοι αυτοί δεν είναι που συμφώνησαν στην έλευση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με αφορμή τάχα το προσφυγικό ζήτημα; Οταν αυτά τα κόμματα αναφέρονται στα κύματα των προσφύγων, τολμούν να μιλήσουν για τις αιτίες και τις επεμβάσεις των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που ξεριζώνουν τους λαούς και τους φέρνουν εδώ; Το αντίθετο, μάλιστα, τα στηρίζουν. Αντιπάλεψε ποτέ η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ τα σχέδια του υπουργού Αμυνας Καμμένου να εγκαταστήσει νέα ΝΑΤΟική βάση στην Κάρπαθο και να αναβαθμιστεί η Σούδα; Αμφισβήτησε κανείς την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης στις αποφάσεις του ΝΑΤΟ στη Βαρσοβία, στην πιο πρόσφατη Σύνοδο των υπουργών Αμυνας, που συνιστούν πολεμική προετοιμασία απέναντι στη Ρωσία;

Κανένας καβγάς για αυτά τα ζητήματα δεν σηκώθηκε, ούτε πρόκειται, γιατί όλοι τους συμπίπτουν στους στρατηγικούς στόχους της αστικής τάξης για αύξηση του ενεργού ρόλου της Ελλάδας στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας ως εμπορικού και ενεργειακού κόμβου στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και Ανατολικής Μεσογείου. Στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής αστικής τάξης να διεκδικήσει μερίδια, αλλά και νέες αγορές για τα ελληνικά μονοπώλια, γι' αυτό η Ελλάδα συμμετείχε και συμμετέχει σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους. Γι' αυτό ελληνικά στρατεύματα βρέθηκαν έξω από τα σύνορα της χώρας στο Κόσσοβο, στη Βοσνία, στο Αφγανιστάν, στο Λίβανο, στη Σομαλία, στο Μάλι. Γι' αυτό η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με πολύ μεγάλη προθυμία και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ και όλων των άλλων κομμάτων, στηρίζει τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ.

Σε όλα αυτά συμφωνούν και οι ναζιστές υπόδικοι εγκληματίες της Χρυσής Αυγής, τα τσιράκια του συστήματος, που χύνουν το ρατσιστικό τους δηλητήριο, επιτίθενται ακόμη και σε ανήλικα παιδιά - προσφυγόπουλα.

Οι "λεονταρισμοί" που βλέπουμε και από τις δύο πλευρές του Αιγαίου, όπως οι δηλώσεις Τούρκων πολιτικών και οι παραβιάσεις των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, αλλά και οι εκδρομικές αποστολές του υπουργού Αμυνας σε ακριτικά νησιά, όπως π.χ. η πρόσφατη συνύπαρξη στο Καστελόριζο των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τη ναζιστική Χρυσή Αυγή, ως τάχα "απάντηση" στην τουρκική επιθετικότητα, καλλιεργούν ένα πολεμικό κλίμα και την απαραίτητη για τις επιδιώξεις τους "εθνική ομοψυχία", που όμως είναι ψευδεπίγραφη.

Χρήσιμα εργαλεία για την αστική τάξη και της Ελλάδας και της Τουρκίας, ώστε να σύρουν το λαό κάτω από τις σημαίες τους. Αρα, όταν μπλέκουν τους λαούς σε επικίνδυνα σχέδια, τους ενοχλεί η στάση του ΚΚΕ, που τα αποκαλύπτει και καλεί το λαό σε επαγρύπνηση.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό να μην ταχθεί κάτω από «ξένη σημαία»

Τους ενοχλεί - και είναι λογικό - ότι το ΚΚΕ δεν θα πάψει να αναδεικνύει ότι και οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν συμβάλει στο "φιτίλι" του πολέμου, συμμετέχοντας ενεργά στους σχεδιασμούς των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, παραχωρώντας στρατιωτικές βάσεις, στέλνοντας στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό.

Το ΚΚΕ δεν θα πάψει να αποκαλύπτει ότι οι "λεονταρισμοί" και στις δύο πλευρές του Αιγαίου δεν πρέπει να κρύψουν ότι και οι δύο χώρες παραμένουν εγκλωβισμένες στο ΝΑΤΟ, που είναι παράγοντας εκχώρησης κυριαρχικών δικαιωμάτων, δημιουργεί κινδύνους "θερμών επεισοδίων".

Τους ενοχλεί - και είναι λογικό - ότι το ΚΚΕ θα συνεχίσει να παλεύει αυτοτελώς αλλά και μέσω των μελών και στελεχών του που δρουν στα σωματεία και στους μαζικούς φορείς:

 • Για την έξοδο της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς συνασπισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ.
 • Για να μην υπάρχει καμιά συμμετοχή της χώρας σε αποστολές εκτός συνόρων.
 • Για το κλείσιμο των ξένων βάσεων στην Ελλάδα. Για να τερματιστεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Ολα αυτά την ώρα που οι ανταγωνισμοί στην Ευρώπη και σε όλο τον κόσμο απαιτούν ένταση της πάλης με κατεύθυνση να βάλει ο λαός τη σφραγίδα του στις εξελίξεις. (...)

Το ΚΚΕ ήταν και είναι το μοναδικό κόμμα που με συνέπεια διεξάγει την πάλη ενάντια στη συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ, όπως και σε κάθε είδους ιμπεριαλιστική ένωση, όπως είναι και το ΝΑΤΟ. Ηταν και είναι το μοναδικό κόμμα που σταθερά έβαζε το ζήτημα ότι η καταδίκη της ΕΕ, η πάλη για την αποδέσμευση από αυτή, για να είναι αποτελεσματική και προς όφελος του λαού, πρέπει να συνδεθεί με την ανάγκη ανατροπής της εξουσίας του κεφαλαίου, με την εργατική - λαϊκή εξουσία.

Το ΚΚΕ ήταν το μοναδικό κόμμα που αντιτάχθηκε στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, που καταψήφισε τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που εναντιώθηκε στην ένταξη της χώρας στην Ευρωζώνη. Τις τελευταίες μέρες, μία σειρά απολογητές του συστήματος προσπαθούν να διαστρεβλώσουν τις θέσεις του ΚΚΕ με γραφικότητες.

Είναι γνωστή η ιστορία όλων αυτών που δήθεν τώρα "σοκάρονται". Από οπαδοί του Μάαστριχτ, της ΕΕ και της ΟΝΕ παλιότερα, δηλαδή της Ευρωζώνης, σήμερα έγιναν οπαδοί της δραχμής. Από συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, που ως υπουργοί και βουλευτές πρωτοστάτησαν στην εξαπάτηση του λαού, σήμερα εμφανίζονται ως απατημένες σύζυγοι.

Λέμε καθαρά: Το συμφέρον του ελληνικού λαού είναι να μην ταχθεί κάτω από "ξένη σημαία". Να μην υποταχθεί στα συμφέροντα της αστικής τάξης και των διαφόρων τμημάτων της, που καθορίζουν τις επιλογές και τις διεθνείς τους συμμαχίες με κριτήριο την καπιταλιστική κερδοφορία και τη μεγαλύτερη δυνατή εκμετάλλευση των εργαζομένων. (...)

Εχουμε ακλόνητη πεποίθηση ότι ο 21ος αιώνας θα είναι ο αιώνας καινούργιας ανόδου του παγκόσμιου επαναστατικού κινήματος και μιας νέας σειράς σοσιαλιστικών επαναστάσεων. Η ανάγκη θα γίνει ιστορία, η νέα έφοδος στον ουρανό θα αξιοποιήσει την τεράστια ιστορική παρακαταθήκη, τους αγώνες των κομμουνάρων του Παρισιού, των μπολσεβίκων, του εργατικού κινήματος όλα αυτά τα χρόνια, και θα αποκτήσει και την εξωτερική αλλά και την εσωτερική δύναμη για να νικήσει οριστικά! Ζήτω τα 100χρονα της Μεγάλης Σοσιαλιστικής Οχτωβριανής Επανάστασης! Εχουμε μπροστά μας μια μεγάλη πρόκληση! Την ανάπτυξη της κοινής πάλης των Κομμουνιστικών Νεολαιών με ειδικό ρόλο στην προσπάθεια ανασυγκρότησης του Διεθνούς Κομμουνιστικού Κινήματος. Στέλνουμε μήνυμα από τη σημερινή συγκέντρωση, μαζικά και μαχητικά στους νέους των χωρών μας: ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Ο ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ, το σύστημα της φτώχειας και της ανεργίας, των πολέμων και της προσφυγιάς... ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ, Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ!».

ΔΙΕΘΝΙΣΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο «Ριζοσπάστης» θα συνεχίσει και στο αυριανό φύλλο τη δημοσίευση αποσπασμάτων από τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων Κομμουνιστικών Νεολαιών στην εκδήλωση.

ΕΝΩΣΗ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ (ΣΕΡΒΙΑ)
Ας βάλουμε τέλος στην επιθετικότητα των ΕΕ και ΝΑΤΟ

MotionTeam

Ευχαριστώντας την ΚΝΕ για τη διοργάνωση και τη φιλοξενία, η Νάντια Πάβλιτσα, μέλος του ΚΣ της Ενωσης Νέων Κομμουνιστών Γιουγκοσλαβίας από τη Σερβία, είπε στον χαιρετισμό της:

«Θα θέλαμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες που πονούν και υποφέρουν, και θα θέλαμε επίσης να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές επεμβάσεις είναι υπεύθυνες για τις κακουχίες των προσφύγων. Παράλληλα, θέλουμε να καταδικάσουμε τις δυνάμεις της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των κρατικών στελεχών της Σερβίας καθώς και άλλων οργανώσεων υπέρ των συμφερόντων της αστικής τάξης, που στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό - τον βασικό ένοχο που ευθύνεται όχι μόνο για την προσφυγική κρίση, αλλά και για τους πολέμους που διεξήγαγαν στα εδάφη της πατρίδας μας στη Γιουγκοσλαβία, που είχε ως αποτέλεσμα εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες. Ακόμα και σήμερα, πολλοί πρόσφυγες δεν έχουν σπίτι και ζουν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης και στερούνται βασικών συνθηκών διαβίωσης. Καταδικάζουμε την κυβέρνηση της Σερβίας που δεν λογαριάζει τις συνθήκες υγιεινής ή άλλου είδους συνθήκες στις οποίες ζουν οι πρόσφυγες. Για παράδειγμα, δεν έχουν εξασφαλίσει καν επαρκείς τουαλέτες! Τα αστικά ΜΜΕ διεξάγουν συνεχώς πόλεμο ενάντια στους πρόσφυγες, καλλιεργώντας την ξενοφοβία και το ρατσισμό.

Καταδικάζουμε το τείχος που έχτισε η Ουγγαρία στα σύνορά της με τη Σερβία. Το χτίσιμο του τείχους αντιπροσωπεύει μια κίνηση απάνθρωπη, μια κίνηση ρατσιστική από πλευράς της ουγγρικής κυβέρνησης. Καταδικάζουμε την Ουγγαρία και την ΕΕ που χρησιμοποιούν επί τούτου τις έννοιες "μετανάστες" και "ζητούντες άσυλο", ώστε να παραβλέψουν το Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών όσον αφορά τους πρόσφυγες.

Οι τελευταίες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στη Μέση Ανατολή και την Αφρική δημιουργούν προβλήματα και αδιόρθωτες βλάβες, κυρίως βάζοντας σε κίνδυνο τις ζωές αθώων ανθρώπων, αλλά επίσης δημιουργώντας υλικές ζημιές που πρώτα και κύρια επηρεάζουν την εργατική τάξη. Ανθρωποι αναγκάζονται να αποδράσουν στην Ευρώπη και σε γειτονικές χώρες. Ο ιμπεριαλισμός λίγο νοιάζεται για το θάνατο και τα βάσανα αθώων ανθρώπων - τα συμφέροντά του κυρίως αφορoύν σε νέες κατακτήσεις στις αγορές και στη συσσώρευση κερδών, που επιτυγχάνονται χρησιμοποιώντας την κρίση του συστήματος που δημιούργησε και για την οποία είναι υπεύθυνος.

Ο δυτικός ιμπεριαλισμός είναι ο βασικός λόγος αιματοχυσίας σε χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες και αφορά σε νέες κατακτήσεις στις αγορές και στη συσσώρευση κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Στην Ευρώπη, ποικίλα ρεύματα εμφανίστηκαν ως απάντηση σε αυτή την κατάσταση που, μεταξύ άλλων, δημιούργησε την προσφυγική κρίση. Από τη μία, έχουμε κυρίως κρυφές, αλλά μερικές φορές και ανοιχτές ρατσιστικές τάσεις και ξενοφοβία, που η έκφρασή τους εκτείνεται από το χτίσιμο τειχών στα σύνορα και το κλείσιμο των συνόρων μέχρι και σε ξεκάθαρα φαινόμενα επιθετικότητας. Από τη άλλη είναι οι σοσιαλδημοκρατικές και κάλπικες αριστερές οργανώσεις, που δημόσια προωθούν τη φιλοξενία, αλλά στην πραγματικότητα στηρίζουν τον ιμπεριαλισμό της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Είναι σημαντικό να δούμε ότι αυτά αποτελούν τις δύο όψεις του ίδιου νομίσματος, και ότι το πρόβλημα των προσφύγων δεν θα λυθεί με τη στήριξη τέτοιων δυνάμεων, μονάχα η άνοδος του ιμπεριαλισμού στην εξουσία θα στηριχτεί.

Θα ήθελα να επισημάνω ότι το προσφυγικό πρόβλημα δεν θα λυθεί όσο ο δυτικός ιμπεριαλισμός κυριαρχεί στη Μέση Ανατολή, την κρατά κάτω από τον στρατιωτικό του έλεγχο και επιβάλλει τα πιο οπισθοδρομικά καθεστώτα. Δεν θα υπάρξει λύση στο προσφυγικό πρόβλημα, δεν θα υπάρξει ειρήνη, δεν θα υπάρξει δικαιοσύνη αν δεν ανατρέψουμε τον καπιταλισμό.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε δυναμικά και ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την πολιτική του!

Ας βάλουμε ένα τέλος στην επιθετικότητα των ΕΕ και ΝΑΤΟ!

Ας βάλουμε τέλος στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις!

Κάτω η ξενοφοβία και ο ρατσισμός!

Ζήτω ο προλεταριακός διεθνισμός!»

ΚΟΛΕΚΤΙΒΕΣ ΝΕΩΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Βλέπουμε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται...

Η Μαρίνα Γκόμες, Γραμματέας της οργάνωσης Κολεκτίβες Νέων Κομμουνιστών της Ισπανίας, σημείωσε μεταξύ άλλων:

«Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ καταδίκασαν σε μιζέρια τους Σύρους εργαζόμενους και βομβαρδίζουν τη χώρα τους, την ίδια ώρα τούς αρνούνται το άσυλο σε ευρωπαϊκό έδαφος και τους καταδικάζουν σε άσχημες συνθήκες διαβίωσης σε πραγματικά στρατόπεδα συγκέντρωσης.

Ολα αυτά αποδεικνύουν τον αμιγώς ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα της ΕΕ, που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι να αυξήσει το ποσοστό κέρδους της μέσω του ελέγχου τον αποθεμάτων Ενέργειας και των στρατηγικών οδών, χωρίς να ενδιαφέρεται για τις ζωές και τους λαούς που ξεκληρίζονται. Για την Οργάνωσή μας καμία μεταρρύθμιση δεν είναι δυνατή προς μια ΕΕ στην υπηρεσία του εργαζόμενου λαού. Η Ευρωπαϊκή Ενωση επιβεβαίωσε με αυτή τη σύγκρουση αυτό που οι κομμουνιστές εδώ και καιρό λέμε: Είναι μια ένωση της οποίας η ουσία και η δημιουργία είναι στην υπηρεσία των μονοπωλίων.

Τίποτα δεν έχουν να προσφέρουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες στους εργαζόμενους της Συρίας, δεδομένου ότι το μοναδικό τους ενδιαφέρον είναι το πώς θα αποκομίσουν το μεγαλύτερο κέρδος από τη σύγκρουση. Αυτό μας υπενθυμίζει, επίσης, το ρόλο των ευρωπαϊκών δυνάμεων κατά τη διάρκεια του εθνικού επαναστατικού μας πολέμου πριν από περισσότερα από 80 χρόνια. Αυτές οι δυνάμεις μάς άφησαν στο έλεος του φασισμού, με εμάς να έχουμε μόνο την αδελφική βοήθεια της Σοβιετικής Ενωσης και όλων εκείνων των γενναίων των Διεθνών Ταξιαρχιών που ήρθαν από όλο τον κόσμο. Σε αυτές τις Διεθνείς Ταξιαρχίες συμμετείχαν Ελληνες, και ήταν περισσότεροι από 2.000 αυτοί που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΚΚΕ, να συμμετάσχουν σε αλληλεγγύη με τον ισπανικό λαό. Με την ευκαιρία αυτή, η δικτατορία του γνωστού Μεταξά έκλεισε τα σύνορά της για να αποτρέψει τους Ελληνες εργαζόμενους να συμμετάσχουν γενναία στην ενίσχυση του ισπανικού λαού που πολεμούσε τον φασισμό. Σε όλους εκείνους, σύντροφοι, θέλουμε να εκφράσουμε τις εγκάρδιες ευχαριστίες μας ως διάδοχοι των Ισπανών αντιφασιστών μαχητών.

Σήμερα βλέπουμε πως η Ιστορία επαναλαμβάνεται. Το κλείσιμο των συνόρων, ο συνωστισμός χιλιάδων ανθρώπων σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, η επιστροφή των μεταναστών στην Τουρκία, η βίαιη απομάκρυνση σε στρατόπεδα συγκέντρωσης... είναι οι πιο επίκαιρες και πιο δραματικές καταστάσεις που οι πρόσφυγες ζουν στο ευρωπαϊκό έδαφος.

Πριν από χρόνια η Ισπανία δεσμεύτηκε να φιλοξενήσει 16.000 πρόσφυγες, από τους οποίους μόνο το 5% έχουν φτάσει στη χώρα. Αλλά δεν μας εκπλήσσει αυτό το γεγονός. Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση της Ισπανίας είναι επίσης εκείνη που κατασκευάζει φράχτες με λεπίδες στα σύνορα της Θέουτα και της Μελίγια για να αποκρούεται η διέλευση μεταναστών από την Αφρική. Είναι η ίδια Ισπανία που κλείνει τα σύνορα, πράγμα που βοηθά στην "προστασία" του Νότου της Ευρώπης για την ενίσχυση των μονοπωλίων.

Για μας είναι σημαντικό να σημειωθεί το επιλεκτικό άνοιγμα και κλείσιμο των συνόρων. Οι διάφορες αστικές κυβερνήσεις έχουν εργαλειοποιήσει τη ροή των προσφύγων, για να εξασφαλίσουν εξειδικευμένο εργατικό δυναμικό με χαμηλό κόστος. Ετσι, όπως λένε μερικοί Ευρωπαίοι ηγέτες με έμμεσο τρόπο (όπως η Μέρκελ), το άνοιγμα των συνόρων έγινε σύμφωνα με συγκεκριμένες επιχειρηματικές ανάγκες. Οταν δεν υπήρχε πια ανάγκη για περισσότερη εργατική δύναμη, έκλεισαν τα σύνορα κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου, εγκλωβίζοντας τους πρόσφυγες εκεί όπου βρίσκονταν. (...)

Σε αυτό το πλαίσιο θα θέλαμε να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στον κυνικό και προδοτικό ρόλο του οπορτουνισμού και της νέας σοσιαλδημοκρατίας. Αυτές οι δυνάμεις στη χώρα μας αποτελούνται από ανώτατα στελέχη του ισπανικού στρατού και του ΝΑΤΟ (όπως στην περίπτωση του Χούλιο Ροντρίγκεζ, στελέχους των "Podemos"). Πώς θέλουν να πιστέψουμε τα ωραία λόγια τους και τις υποσχέσεις τους; Η πρακτική της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ μας δίνει ένα καλό παράδειγμα γι' αυτό.

Εμείς από την Ισπανία θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε έναν καθημερινό αγώνα ενάντια στο ρόλο που το ισπανικό κράτος παίζει σ' αυτόν τον πόλεμο. Θα συνεχίσουμε να καταγγέλλουμε το ρόλο των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, που καταδικάζουν εκατομμύρια ανθρώπους σε φυγή από έναν πόλεμο που προκλήθηκε για να εξασφαλιστούν τα τρέχοντα και μελλοντικά οφέλη των μονοπωλίων».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΟΥΡΚΙΑΣ
Μεγάλη πιθανότητα για γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο

Ο Ιμπραήμ Τζαν Ούστα, μέλος της Επιτροπής Διεθνών Σχέσεων του ΚΣ της Κομμουνιστικής Νεολαίας Τουρκίας, επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Είναι μια μεγάλη πιθανότητα οι τοπικοί πόλεμοι, οι οποίοι εντείνονται σε διάφορα μέρη του κόσμου, να μετατραπούν σε έναν γενικευμένο ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Και μια τέτοια κατάσταση θα πυροδοτήσει όλο και πιο μαζικές μετακινήσεις πληθυσμών με έναν πολύ πιο βίαιο τρόπο. Επομένως, η τωρινή δουλειά μας στο προσφυγικό ζήτημα σημαίνει, επίσης, μια ιδεολογική και πολιτική προετοιμασία για μια μελλοντική επαναστατική κατάσταση (...)

Στην Τουρκία οι πρόσφυγες είναι κυριολεκτικά σκλάβοι... Τα παιδιά των προσφύγων δουλεύουν κατά μέσο όρο 12 ώρες τη μέρα, ενώ δεν παρέχεται φαγητό στους χώρους δουλειάς.

Η πλειονότητα των προσφύγων δεν έχουν καν την ευκαιρία ικανοποίησης των βασικών τους αναγκών στα στρατόπεδα στα οποία ζουν και γι' αυτόν το λόγο, τα προηγούμενα χρόνια, είχαν γίνει εξεγέρσεις σε κάποια από αυτά.

Για την αστική κυβέρνηση της Τουρκίας, τα εκατομμύρια προσφύγων που ζουν στη χώρα αποτελούν αντικείμενο παζαρέματος που χρησιμοποιείται ως φτηνή εργατική δύναμη. Επιπλέον, οι περιοχές των νεόκτιστων προσφυγικών στρατοπέδων έχουν επιλεχθεί ώστε να προκαλούν συγκεκριμένες εθνοτικές και θρησκευτικές εντάσεις. Οι αντιδραστικές θρησκευτικές οργανώσεις μπορούν πολύ εύκολα να εισέλθουν στα στρατόπεδα, ωστόσο απαγορεύεται η είσοδος σε δημοσιογράφους, ερευνητές ή μέλη διαφόρων πολιτικών κομμάτων. Με την επίσημη οδηγία της κυβέρνησης στους πρυτάνεις, την οποία αποκαλύψαμε από το πόρταλ μας, απαγορεύεται η ενασχόληση πανεπιστημίων για ακαδημαϊκό έργο στους πρόσφυγες. Επίσης, το κυβερνών κόμμα, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, διατηρεί υπό τον έλεγχό του και την εμπορία ανθρώπων (...)

Ενα ακόμα αστικό κίνημα, το οποίο είναι αντίθετο και την ίδια στιγμή ίδιο, είναι το λεγόμενο "ανθρωπιστικό" κίνημα, το οποίο "καλωσορίζει" τους πρόσφυγες αλλά αγνοεί το ρόλο του ιμπεριαλισμού και του ΑΚΡ όσον αφορά το ζήτημα των προσφύγων. Σε αυτό το κίνημα εντάσσονται οργανώσεις της Κοινωνίας των Πολιτών, κάποιες λεγόμενες αριστερές δυνάμεις και τροτσκιστές. Το κύριο πολιτικό αίτημα αυτών των οργανώσεων για τους πρόσφυγες είναι οι "ζώνες απαγόρευσης πτήσεων" ελεγχόμενες από το ΝΑΤΟ και η διακοπή των επιχειρήσεων του Συριακού Αραβικού Στρατού ενάντια στις οργανώσεις των τζιχαντιστών (...)

Θεωρούμε τους ανθρώπους που μετανάστευσαν από τη Συρία στη χώρα μας ως κομμάτι της δικής μας εργατικής τάξης. Είμαστε το μόνο πολιτικό κίνημα που παλεύει ενάντια στα σκοτεινά σχέδια του ΑΚΡ για την προσφυγική κρίση, όπως επίσης και ενάντια στην εχθρότητα προς τους μετανάστες και τον αστικό κοσμοπολιτισμό και που αποκαλύπτει τα καπιταλιστικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω από αυτές τις πολιτικές. Και υπό αυτήν την προοπτική, προτάσσουμε ότι ντόπιοι και μετανάστες εργάτες πρέπει να οργανωθούν μαζί.

Παρ' όλα αυτά, η κυβέρνηση κάνει από την αρχή μια τεράστια προσπάθεια ώστε να απομονώσει τους πρόσφυγες από την υπόλοιπη κοινωνία. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι η επιρροή μας ανάμεσα στους πρόσφυγες βρίσκεται στο επίπεδο ατόμων τα οποία δεν αντιπροσωπεύουν καθόλου το μέσο όρο και είναι ιδιαίτερα δύσκολο να οργανώσουμε τη δουλειά χωρίς ένα συγκεκριμένο σχέδιο που να αφορά τα στρατόπεδα, τα οποία βρίσκονται υπό τον άμεσο έλεγχο των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Ωστόσο, σήμερα έχουμε αρκετή εμπειρία ώστε να ξεκινήσουμε μια τέτοια δουλειά».

Ξενάγηση στην ιστορία του Λαυρίου

Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισαν οι ξεναγήσεις στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων εξόρυξης μεταλλευμάτων του Λαυρίου, όπου σήμερα βρίσκεται το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο. Κάθε ομάδα μαθητών, με αφετηρία τον εξωτερικό χώρο ενός εκ των μηχανουργείων, είχε την ευκαιρία να «ταξιδέψει» σε όλη την ιστορία του Λαυρίου από το 3000 π.Χ. μέχρι την ανάπτυξη των εργατικών αγώνων και του κινήματος τον προηγούμενο αιώνα αλλά και τις μέρες μας.

Οι μαθητές μεταφέρθηκαν μέσα στο χώρο του μηχανουργείου, όπου διατηρούνται ακόμα και σήμερα διάφορα εργαλεία της παραγωγής από τις αρχές του 20ού αιώνα.

Κυνήγι χαμένου θησαυρού

Με έναν πρωτότυπο και διασκεδαστικό τρόπο, μέσα από ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού, οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να διεισδύσουν στην ιστορία του εργατικού κινήματος και να μάθουν πλευρές του.

Το παιχνίδι περιελάμβανε ερωτήσεις πολλαπλής επιλογής πάνω στο περιεχόμενο των ξεναγήσεων που είχαν προηγηθεί, «χαλασμένο τηλέφωνο» με θέμα τους αγώνες του εργατικού κινήματος, ενώ οι μαθητές κλήθηκαν και να αναζητήσουν τα κομμάτια και να συνθέσουν την αφιέρωση που έδωσε ο Μενέλαος Λουντέμης στο βιβλίο του «Οδός Αβύσσου αριθμός 0»: «Εκείνη τη νύχτα σώπαιναν οι λύκοι, γιατί ούρλιαζαν οι άνθρωποι».

Πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων

Γεμάτο ήταν το πρόγραμμα του Διημέρου με αθλητικές δραστηριότητες, ξεναγήσεις στην έκθεση που υπήρχε στο χώρο για την ιστορία της περιοχής, παιχνίδια, αλλά και στιγμές χαλάρωσης, με προβολή ταινίας, συναυλία, με παρεΐστικη διάθεση.

Οι διοργανωτές ευχαρίστησαν το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου, καθώς και όλους όσους συνεισέφεραν στη φιλοξενία, στις ξεναγήσεις, αλλά και σε όλες τις δραστηριότητες που έγιναν στη διάρκεια του Διημέρου στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο.

ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Μαθαίνουμε, εμπνεόμαστε, διδασκόμαστε... »

Αποσπάσματα από την ομιλία του Μανώλη Ραπανάκη, στη συγκέντρωση που έγινε το απόγευμα του Σαββάτου στο Λαύριο

Μανώλης Ραπανάκης
Μανώλης Ραπανάκης
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο 8 - 9 Απρίλη το Μαθητικό Διήμερο της ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ στο Λαύριο με σύνθημα εμπνευσμένο από τους στίχους του Τ. Λειβαδίτη: «Εμείς που βγάζουμε το κάρβουνο και κρυώνουμε... εμείς που δεν έχουμε τίποτα, ερχόμαστε να πάρουμε τον κόσμο».

Το απόγευμα του Σαββάτου οι μαθητές έκαναν πορεία στο κέντρο της πόλης του Λαυρίου, όπου έγινε συγκέντρωση με ομιλητή τον Μανώλη Ραπανάκη, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα της Οργάνωσης Περιοχής Αττικής.

Ξεκινώντας από την ιστορία του Λαυρίου, που αποτέλεσε παράδειγμα της εξέλιξης του καπιταλισμού στην Ελλάδα και σκληρής ταξικής σύγκρουσης της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές, ο ομιλητής αναφέρθηκε στη σημασία που έχει να μελετούν οι νέοι την Ιστορία. «Ειδικά για εμάς, τις νεότερες γενιές, είναι μεγάλη η ευθύνη να μελετάμε και να μαθαίνουμε από την Ιστορία τους εργατικού κινήματος και του Κομμουνιστικού Κόμματος, ώστε να αντλούμε δύναμη και γνώση για τη σημερινή πάλη που διεξάγουμε μέσα στη νεολαία, στα σχολεία και αργότερα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, στις σχολές μαθητείας και κατάρτισης, στο χώρο δουλειάς που θα βρεθούμε αύριο. Η προγενέστερη πείρα, τα συμπεράσματα από την 100χρονη Ιστορία του ΚΚΕ και την 50χρονη της ΚΝΕ, από τα 100 χρόνια από την Οχτωβριανή Επανάσταση, είναι όπλα για να εμπνεύσουμε τη νέα γενιά με τα ιδανικά της εργατικής τάξης - που παιδιά της είμαστε και εμείς - με τους μεγάλους σκοπούς της σοσιαλιστικής επανάστασης και οικοδόμησης», τόνισε.

Αντικείμενο διαστρέβλωσης και απόκρυψης

Ιδιαίτερα στάθηκε ο ομιλητής στο πώς παρουσιάζεται η Ιστορία του Κομμουνιστικού Κινήματος και οι σχέσεις παραγωγής από το σχολείο, σημειώνοντας: «Η παραπάνω πραγματικότητα αποτελεί αντικείμενο διαστρέβλωσης και απόκρυψης από το σχολείο. Γιατί είναι ένα σχολείο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα των εκμεταλλευτών. Είναι ένα σχολείο του αστικού κράτους, που σκοπό έχει να διαπαιδαγωγεί τη νέα γενιά των εργαζομένων ώστε να αποδέχονται το βάρβαρο μέλλον που μας ετοιμάζουν. (...)

Διδάσκουν ότι οι πλούσιοι, οι εκμεταλλευτές, όλα αυτά τα έκαναν με τον κόπο τους και προκόψανε. Αρα, είναι άδικο να διεκδικεί ο εργάτης τον πλούτο που παράγει.

Η πραγματικότητα είναι ακριβώς αντίθετη. Η τεράστια κερδοφορία των επιχειρηματιών, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, στηρίχτηκε και στηρίζεται μέχρι τις μέρες μας πάνω στη σκληρή εκμετάλλευση των εργαζομένων. Το Λαύριο είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα των εξοντωτικών όρων δουλειάς, του ξεζουμίσματος των εργατών στα μεταλλεία για να κερδίζουν οι καπιταλιστές. Ολα τα μεγάλα "οικονομικά θαύματα" των καπιταλιστών έχουν στη βάση τους την εκμετάλλευση των εργατών. (...)

Μας λένε τώρα, δεν υπάρχει εργατική τάξη και προλεταριάτο. Τώρα είμαστε σε μια νέα εποχή που κυριαρχεί η πνευματική εργασία. Αλλωστε, οι εργαζόμενοι δεν ζουν σε τρώγλες όπως το 1900, δεν πεθαίνουν από ασθένειες, δεν υπάρχει παιδική εργασία. Πίσω από αυτά θέλουν να κρύψουν μια μεγάλη αλήθεια. Οτι από τον κόπο και τον ιδρώτα των εργατών η κοινωνία εξελίχθηκε. (...) Το γεγονός ότι έχουν εισαχθεί νέες τεχνολογίες στην παραγωγή δεν αξιοποιείται για να βελτιωθεί θεαματικά η ζωή των εργατών, αλλά για να αυγαταίνουν τα κέρδη των ομίλων, αφού με μια νέα τεχνολογία παράγουν περισσότερα σε λιγότερο χρόνο. Το ότι μεγάλο μέρος της εργατικής τάξης δεν χτυπάει το αμόνι όπως το 1900 αλλά χειρίζεται ένα μηχάνημα ή έναν υπολογιστή, επίσης δεν σημαίνει ότι εξαφανίστηκε η εργατική τάξη, αλλά ότι εξελίχθηκε και έγινε πιο μορφωμένη και ικανή στην παραγωγική διαδικασία. (...)

Λένε, εντάξει, έχετε δίκιο ότι υπάρχουν καπιταλιστές και εργάτες. Αλλά η λύση δεν είναι η ταξική πάλη. Είναι η συνεργασία, η εθνική ομοψυχία και συνεννόηση, για να πάει καλά ο τόπος, να προκόψει η επιχείρηση και να είμαστε όλοι καλά.

Αυτό είναι από τα πιο επικίνδυνα ψέματα που διδάσκει το σημερινό αστικό σχολείο. Θέλουν να πείσουν τη νέα γενιά να γίνει ένα πειθήνιο όργανο στα χέρια των εκμεταλλευτών της. Να μη διεκδικεί, να μην αγωνίζεται, και ό,τι έχει να το λύνει με το διάλογο όπως λένε, δηλαδή τη συνεννόηση με τους εκμεταλλευτές της».

Οπως σημείωσε μεταξύ άλλων ο Μ. Ραπανάκης, «η μάχη για το κέρδισμα της νέας γενιάς από το σύστημα είναι μια μάχη καθημερινή και δύσκολη. Είναι μάχη ιδεών και αγώνων που σήμερα πρέπει να δώσουμε για να μάθουμε από τα πρώτα βήματα της ζωής μας στη μαχητική ανυποχώρητη στάση απέναντι στον αντίπαλό μας, που είναι το καπιταλιστικό σύστημα, τα αφεντικά, οι κυβερνήσεις του, όπως η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και οι χτεσινές ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι λυκοσυμμαχίες του, όπως η ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

Η μάχη αυτή απαιτεί επαναστατικές κομμουνιστικές Οργανώσεις παντού. Σε κάθε σχολείο και σχολικό συγκρότημα, στα ΕΠΑΛ, στα Γενικά Λύκεια, ακόμα και στα Γυμνάσια. Απαιτεί δηλαδή γερή και μαζική ΚΝΕ, Νεολαία του Κόμματος της εργατικής τάξης!»Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ