Τετάρτη 12 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Το «δέκα το καλό»

Οσο η κυβέρνηση φιλοτεχνεί το προφίλ του «μαχητικού διαπραγματευτή» με το κουαρτέτο, τόσο κερδίζει τα εύσημα επειδή υλοποιεί στοχοπροσηλωμένα την αντιλαϊκή πολιτική για την καπιταλιστική ανάπτυξη. Οπως έγραψε σε άρθρο του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί, «από το καλοκαίρι του 2015, διακόσια και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας, κάτι σχεδόν απίθανο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας... Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή;». Τα εύσημα που αποδίδονται στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ αποδεικνύουν για μια ακόμα φορά ότι αποτελεί το «δέκα το καλό» για το κεφάλαιο και την εξουσία του. Οτι η εκτίμηση των «σπάνιων» ικανοτήτων της «κερδίζεται» με τη σφαγή των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων που συντελείται εδώ και χρόνια στην Ελλάδα.

«Προφανείς» απαντήσεις...

«Τι θα κάνετε για τα πανάκριβα διόδια;», ρώτησε η «Αυγή» τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρ. Σπίρτζη. Κι εκείνος απάντησε ότι οι υποδομές έχουν λειτουργικά έξοδα και κόστος συντήρησης κι άρα «ακόμα κι αν ένας δρόμος είναι δημόσιος, το κόστος αυτό θα πρέπει να πληρώνεται είτε από τα διόδια και τους χρήστες, είτε από τον κρατικό προϋπολογισμό. Είναι κατά τη γνώμη μου προφανής η απάντηση». Μάλιστα, ο υπουργός στις πολλές λέξεις που αφιερώνει στο θέμα επαναφέρει το «δοξασμένο» επιχείρημα που χρησιμοποιείται σε όλων των μορφών τις ιδιωτικοποιήσεις και «απελευθερώσεις», ότι δεν μπορεί από τον κρατικό προϋπολογισμό «που πληρώνουμε όλοι» να πληρώνονται έργα που χρησιμοποιούν «κάποιοι». Το ακόμα πιο «προφανές» βέβαια είναι εκείνο που λέγεται στο τέλος της απάντησης και αποκαλύπτει για ποιο λόγο «γδέρνουν» το λαό στις μετακινήσεις του: «Εξετάζονται σενάρια όπως π.χ. η παράταση της περιόδου παραχώρησης, ώστε να μειωθεί το ύψος των διοδίων σε περιόδους που δεν υπάρχει ο απαιτούμενος κυκλοφοριακός φόρτος και η μείωση της περιόδου παραχώρησης όταν υπερβαίνεται ο απαιτούμενος κυκλοφοριακός φόρτος». Η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και των κατασκευαστικών να εξασφαλίζεται δηλαδή βρέξει - χιονίσει και μετά... «συζητάμε» για τα υπόλοιπα. Είναι εξάλλου «προφανές» σε μια οικονομία και κοινωνία που στην καρδιά της έχει το καπιταλιστικό κέρδος...

Και μαζί και χώρια

Την ίδρυση ενός νέου επιχειρηματικού φορέα με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη» ανακοίνωσαν πρόσφατα μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι που συμμετέχουν στον ΣΕΒ, δραστηριοποιούνται όμως κατά βάση στον τομέα της μεταποίησης. Επιχειρηματολογώντας υπέρ του νέου φορέα, μεγαλοβιομήχανοι που συμμετέχουν ως ιδρυτικά μέλη στην «Ελληνική Παραγωγή» σημείωναν στον Τύπο ότι μετά τον μετασχηματισμό του ΣΕΒ σε Σύνδεσμο Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ο Σύνδεσμος εκπροσωπεί και άλλους κλάδους πέρα από τη Βιομηχανία, όπως λιανεμπόριο, υπηρεσίες, Τουρισμό και τράπεζες. Επομένως, λένε, είναι εύλογο πολλές φορές τα συμφέροντα των μελών να μην ταυτίζονται, φέρνοντας ως παράδειγμα τους ηλεκτροπαραγωγούς, που θέλουν να πωλούν όσο πιο ακριβά γίνεται την Ενέργεια, αλλά το ενεργειακό κόστος είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα για την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών βιομηχανιών. Αλλο παράδειγμα που επικαλούνται είναι ο Τουρισμός, όπου η στήριξη από το κράτος είναι μεγάλη. Ο κλάδος όμως προσφέρει απασχόληση μόνο για έξι μήνες, «όταν η Βιομηχανία δίνει θέσεις εργασίας όλο το χρόνο». Αναμφίβολα, η κίνηση αυτή προδίδει ανταγωνιστικά συμφέροντα στο εσωτερικό της ελληνικής αστικής τάξης, ιδιαίτερα μπροστά στα νέα προνόμια, κονδύλια και ενισχύσεις που υπόσχεται να διανείμει η κυβέρνηση, μετά το κλείσιμο της νέας αντιλαϊκής συμφωνίας. Το βέβαιο ωστόσο είναι ότι κι εκείνοι οι κλάδοι που θα πάρουν τη μερίδα του λέοντος, και οι άλλοι που αισθάνονται ριγμένοι, θα συνεχίσουν με τον ίδιο αμείωτο ρυθμό να τσακίζουν τους εργαζόμενους, αφού σ' αυτό συμφωνούν και συγκλίνουν όλοι, πέρα από τις όποιες διαφωνίες και αντιθέσεις.

DiEM25: Νέοι σωτήρες του καπιταλισμού

Το DiEM25, το λεγόμενο Κίνημα για τη Δημοκρατία στην Ευρώπη, που ιδρύθηκε από τον Γιάνη Βαρουφάκη, υπουργό Οικονομικών στην πρώτη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, και άλλους διανοούμενους, πίσω από τα περί «ρήξεων» και «ριζοσπαστικών» προτάσεων δεν μπορεί να κρύψει τις επιδιώξεις του: Τον εξωραϊσμό της καπιταλιστικής βαρβαρότητας και ταυτόχρονα να αποκοιμίσει τους λαούς με τη ...χαρά της «συμμετοχικής δημοκρατίας». Δηλαδή άλλη μια δοκιμασμένη σοσιαλδημοκρατική φούσκα. Στο πλαίσιο αυτού του παραμυθιού κινείται και σχετική αρθρογραφία του Γ. Βαρουφάκη, στην «Εφημερίδα των Συντακτών», που τοποθετείται για την ...επιλογή των προοδευτικών ανθρώπων στη Γαλλία ενόψει του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών της 23ης Απρίλη. Οι σοσιαλδημοκράτες Μακρόν, Αμόν (πρώην υπουργοί του Ολάντ, Οικονομίας και Παιδείας αντίστοιχα) και Μελανσόν (του Μετώπου Αριστεράς με το μεταλλαγμένο Γαλλικό ΚΚ) είναι η πρόταση του DiEM25 και στη συνέχεια, στον β' γύρο, όποιος περάσει να στηριχτεί ενάντια στον εθνικισμό της Λεπέν. Σε τόσο «ριζοσπαστικές λύσεις» και σε τέτοιες «ρήξεις» αναφέρεται ο Βαρουφάκης. Επαναλαμβάνεται δηλαδή ό,τι έγινε και το 2002, όταν όλοι οι «προοδευτικοί» ψήφισαν τον δεξιό Σιράκ για να μην βγει ο ακροδεξιός Λεπέν. Μόνο που το «μικρότερο κακό» έχει αποδειχτεί ο εύκολος τρόπος για να παγιδεύεται ο λαός σε μεγάλα δεινά.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Ο Αλέξανδρος Υψηλάντης αναγορεύεται αρχηγός της Φιλικής Εταιρείας. Η Φιλική Εταιρεία υπήρξε η σημαντικότερη από τις οργανώσεις με αστικά - εθνικοαπελευθερωτικά χαρακτηριστικά που συγκροτήθηκαν εκείνη την περίοδο, τόσο από την άποψη της μαζικότητας και της μαχητικότητας, όσο και του ρόλου τον οποίο έπαιξε για την Επανάσταση του 1821.

1861 Με την επίθεση των Νοτίων στο Οχυρό Σάμτερ, στο λιμάνι του Τσάρλεστον της Βιρτζίνια, ξεκινά ο Αμερικανικός Εμφύλιος Πόλεμος (1861 - 1865).

1919 Πραγματοποιείται η πρώτη κομμουνιστική σαββατιάτικη υπερωριακή εξόρμηση στο αμαξοστάσιο του σιδηροδρομικού σταθμού της γραμμής Μόσχα - Σορτιροβότσναγια, με την οποία καθιερώθηκαν τα «Κομμουνιστικά Σάββατα».

1942 Οι δημόσιοι υπάλληλοι κηρύσσουν απεργία που κρατά έως τις 21 του Απρίλη. Στην απεργία αυτή πήραν μέρος πάνω από 50.000 εργαζόμενοι στο Δημόσιο. Είναι ο πρώτος μεγάλος απεργιακός αγώνας της Κατοχής (και πρώτη δημοσιοϋπαλληλική απεργία σε όλη την κατεχόμενη Ευρώπη). Τα έκτακτα μέτρα της επιστράτευσης, οι συλλήψεις και οι απειλές δεν πτόησαν την αποφασιστικότητα των απεργών, οι οποίοι πέτυχαν τελικά μικρή αύξηση στους μισθούς τους.

1945 Πεθαίνει ο Φράνκλιν Ντελάνο Ρούσβελτ, 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ (ο μοναδικός που εξελέγη τέσσερις φορές στο αξίωμα αυτό).

1946 Στη Θεσσαλονίκη σε Αχτίφ στελεχών της ΚΟΘ του ΚΚΕ μιλά ο Νίκος Ζαχαριάδης με θέμα «Η κατάσταση στην Ν/Α Ευρώπη και η θέση της Ελλάδας». Κλείνοντας την ομιλία του τόνισε: «Τα γεγονότα που έγιναν στο Λιτόχωρο είναι γνωστά. Πριν τα γεγονότα, μέσα σε 10-15 μέρες είχαν δολοφονηθεί στην περιοχή αυτή τέσσερις δημοκρατικοί πολίτες και είχαν καταβασανισθεί δεκάδες. Φυσικά ο κόσμος πήρε τα βουνά και επειδή πολλές φορές πήρε τα βουνά δίχως όπλα και δίχως αποτέλεσμα αυτή τη φορά πήρε και όπλα για να αμυνθεί. Και αμύνθηκε (...) Θα' ρθει η στιγμή που ο λαός θ' αποφασίσει να μην τον σφάζουν πια σαν κότες και τότε θα πάρει κι αυτός τ' άρματα. Αν δεν αλλάξει ριζικά η πολιτική των Αγγλων και των τσιρακιών τους θα φθάσουμε μοιραία αυτού».

1949 Αρχίζει στο Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης η δίκη του δημοσιογράφου Γρηγόρη Στακτόπουλου, κατηγορούμενου για τη δολοφονία του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, ανταποκριτή του ραδιοφωνικού δικτύου CBS στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής. Η δολοφονία αξιοποιήθηκε για να συκοφαντηθεί το ΚΚΕ, ωστόσο τα πραγματικά της αίτια παραμένουν άγνωστα. Ο «φάκελος Πολκ» έχει εξαφανιστεί, ενώ ο Αρειος Πάγος απορρίπτει μέχρι και σήμερα αιτήσεις για αναψηλάφηση της δίκης και την αθώωση και με δικαστική απόφαση του Γρηγόρη Στακτόπουλου, έστω και μετά θάνατον.

1949 Στον Πύργο Στράτσανης και στο ύψωμα 1.700 συντρίβεται από τον Δημοκρατικό Στρατό η μεγαλύτερη σε ένταση και έκταση επιθετική προσπάθεια του κυβερνητικού στρατού. Τα τμήματα του ΔΣΕ με αντεπιθέσεις τον καταδίωξαν έως τις βάσεις του, προκαλώντας του μεγάλες απώλειες.

1961 Το σοβιετικό διαστημόπλοιο «Βοστόκ 1» με τον Γιούρι Γκαγκάριν διέγραψε θριαμβευτικά μια πλήρη τροχιά γύρω από τη Γη (1 ώρα και 48 λεπτά).

1975 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέραλντ Φορντ, εισηγείται τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα με όρους τόσο προκλητικούς, όπως, π.χ., την αλλαγή της πολιτικής στο Κυπριακό, που υποχρεώνουν ακόμη και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή να απορρίψει την υπό όρους βοήθεια με έντονη δήλωσή του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ