Πέμπτη 12 Απρίλη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι ρόλο παίζουν;

Γρηγοριάδης Κώστας

Μέχρι πριν από λίγες βδομάδες, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ζητούσε εκλογές για να μη διαταραχθεί η «κοινωνική συνοχή», όπως έλεγε, συμμετέχοντας στην προπαγάνδα των αστικών κομμάτων περί «χάους», από τις εργατικές λαϊκές κινητοποιήσεις που κλιμακώθηκαν τους τελευταίους μήνες. Τώρα που φτάσαμε ένα μήνα πριν τις εκλογές, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ αναπροσαρμόζει την ίδια επικίνδυνη προπαγάνδα του, με τον Αλ. Τσίπρα να δηλώνει προχτές: «Το μπόνους των 50 εδρών που δίνει αυτός ο καλπονοθευτικός εκλογικός νόμος, αυτή τη φορά, εάν δοθεί σε ένα από τα δύο κόμματα, θα οδηγήσει τη χώρα σε παρατεταμένη πολιτική αστάθεια, σε κοινωνικό και πολιτικό χάος. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι αν την επομένη των εκλογών σχηματιστεί κυβέρνηση των κομμάτων του μνημονίου, με στόχο την εφαρμογή απρόσκοπτα της δανειακής σύμβασης και του δεύτερου μνημονίου, θα έχουμε τον Ιούνη κατάσταση χάους στη χώρα. Νέα επώδυνα σκληρά μέτρα, φυσικά αγανάκτηση, οργή και αντίδραση από το λαό, καταστολή, δακρυγόνα, χημικά. Θα έχουμε μια κατάσταση χάους». Τι ακριβώς λέει ο Τσίπρας και ποιον τελικά προσπαθεί να φοβερίσει; Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίζεται ότι οι εργατικοί αγώνες ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική ισοδυναμούν με χάος. Ο,τι λέει και το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα επιτελεία τους, για να τρομοκρατήσουν το λαό και να του κλέψουν την ψήφο. Η προπαγάνδα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, είναι η άλλη όψη της κινδυνολογίας των αστών, αφού και αυτός ταυτίζει με «χάος» την παρέμβαση του λαού στις εξελίξεις. Αρα, συμβάλει στην καλλιέργεια του φόβου και τελικά στέλνει ψήφους στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, που εγγυώνται την «κοινωνική ομαλότητα» μετεκλογικά, με καταστολή και τρομοκράτηση του λαϊκού κινήματος. Συμπληρωματικά μάλιστα στα παραπάνω, ο Αλ. Τσίπρας, μετά από συνάντηση με εκπροσώπους των εργαζομένων της ΕΥΠ, «εξέφρασε την ανησυχία του για τη σημερινή κατάσταση της υπηρεσίας, μιας και δείχνει σημάδια πλήρους αποδιοργάνωσης και διαφθοράς»! Ανησυχεί δηλαδή για το αν η ΕΥΠ μπορεί να παίξει αποτελεσματικά το ρόλο της, όταν είναι γνωστό ότι στο πλαίσιο του αστικού συστήματος, αυτός ταυτίζεται με τη διασφάλιση της σταθερότητάς του, ενάντια στον εχθρό λαό. Είναι γνωστή η πρεμούρα τους να διαχειριστούν από αναβαθμισμένο πόστο την εξουσία των αστών. Και αυτή τους η λιγωμάρα τους αναγκάζει να αποκαλύπτονται για το τι πραγματικά έχουν στο πίσω μέρος του κεφαλιού τους, όταν μιλάνε για «άλλο συνασπισμό εξουσίας» και «κυβέρνηση της αριστεράς»...

Προβοκάτσια δίχως πάτο

Το έχουμε ξαναπεί ότι δεν υπάρχει πάτος στα μέσα που θα αξιοποιήσουν για να χτυπήσουν (και προεκλογικά) το ΚΚΕ, αλλά και στο βρώμικο ρόλο που παίζουν και θα παίξουν στην επίθεση τα διάφορα μπλογκς και σάιτς του διαδικτύου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί χτεσινό «αποκλειστικό» - όπως το προβάλλει - δημοσίευμα μιας ιστοσελίδας με την επωνυμία «diktionews.gr», η οποία γράφει:

«Χαλασμός κόσμου γίνεται στον Περισσό εξαιτίας της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συνεργασία όλων των αριστερών δυνάμεων προκειμένου να χτυπηθεί ο δικομματισμός. Σύμφωνα με απολύτως ασφαλείς και αποκλειστικές πληροφορίες του diktionews.gr με πλάγιους τρόπους εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα η ηγεσία του κόμματος προσπαθεί να κρατήσει τα όργανα μακριά από τη λήψη μιας απόφασης που θα λέει "ναι" στην πρόταση συνεργασίας.

Ποιος είναι ο πλάγιος τρόπος; Εχει αυξήσει τα μέλη που συμμετέχουν στα όργανα αυτά σε ζυγούς αριθμούς οπότε σε περίπτωση ισοψηφίας δεν περνά η όποια απόφαση έχει τεθεί σε ψηφοφορία. Η μεθόδευση αυτή έχει δημιουργήσει σοβαρότατα εσωκομματικά προβλήματα αφού μπορεί η ηγεσία του ΚΚΕ να απορρίπτει μετά βδελυγμίας ένα ενδεχόμενο συνεργασίας, όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και με τα στελέχη που βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Μάλιστα προχωρώντας ένα βήμα παραπάνω τα στελέχη που τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των αριστερών δυνάμεων κάνουν λόγο για την αντικατάσταση ακόμη και της Γενικής Γραμματέως της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα! Σημειωτέον ότι η συγκεκριμένη πληροφόρηση έρχεται με αρκετή καθυστέρηση δεδομένων των στεγανών που υπάρχουν στο ΚΚΕ. Παρά ταύτα δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης».

Η προβοκάτσια βγάζει μάτι. Γράφουν ανώνυμα δέκα αράδες γεμάτες από διαστροφικά ψέματα, τις πετάνε σε μια ιστοσελίδα σαν «έγκυρες» και «αποκλειστικές» πληροφορίες, οι οποίες αναπαράγονται με ταχύτητα από άλλες, αναλόγου ποιότητας ιστοσελίδες, και έτσι λειτουργεί η προβοκάτσια. Είναι βρώμικοι και επικίνδυνοι. Αλλά, ταυτόχρονα, είναι και αδίστακτοι στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να πολεμήσουν το ΚΚΕ, με άθλια και δόλια μέσα. Η στάση τους απέναντι στο ΚΚΕ είναι κριτήριο ψήφου για το λαό. Πανίσχυρο ΚΚΕ στην κάλπη και τσακισμένα τα κόμματα που θέλουν το λαό φοβισμένο στη γωνία, καταδικασμένο στη φτώχεια και την εξαθλίωση, για να σωθεί η πλουτοκρατία.

Οι εργάτες με το Κόμμα τους

Μπορούν και πρέπει οι εργάτες να ψηφίζουν τα ίδια κόμματα με τ' αφεντικά; Να ψηφίζουν αστικά κόμματα όπως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου; Μα έτσι σκορπούν τις ελπίδες τους δεξιά - αριστερά και τελικά απογοητεύονται. Το λέμε γιατί τώρα στις εκλογές εντείνεται η προπαγάνδα για να εγκλωβιστούν λαϊκές δυνάμεις σε ΠΑΣΟΚ - ΝΔ ή η αντίδραση και η οργή τους απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική να μην εκφραστεί με ουσιαστικό τρόπο, αλλά να καναλιζαριστεί σε «λύσεις» κομμάτων που η στρατηγική τους δεν είναι αντίθετη στο σύστημα. Θέλουν να συσκοτίσουν ότι, δηλαδή, κάθε κόμμα υπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα συγκεκριμένης τάξης. Επιδιώκουν να κρύψουν πως υπάρχουν κόμματα που υπηρετούν τα μονοπώλια και την πλουτοκρατία. Κόμματα, που θέλουν μια «καλύτερη διαχείριση» του καπιταλισμού που αναπαράγει εξαθλίωση και φτώχεια. Πως υπάρχει το ΚΚΕ, το κόμμα της εργατικής τάξης, που έχει στρατηγική να πάρουν οι εργάτες την εξουσία σε όφελος του λαού.

Οπως στην παραγωγική διαδικασία, στο εργοστάσιο, εργάτες και εργοδότες έχουν εκ διαμέτρου αντίθετα συμφέροντα, έτσι και στην πολιτική τα συμφέροντά τους είναι διαφορετικά. Δε συναντούνται σε κανένα σημείο. Αυτοί που νομοθέτησαν μειώσεις μισθών, μείωση των αποζημιώσεων, αυτοί που εκτίναξαν την ανεργία στα ύψη, αυτοί που λένε στους εργάτες να δουλεύουν για τρεις μήνες και μετά να μένουν άνεργοι, αυτοί που χαρατσώνουν τα λαϊκά νοικοκυριά, αυτοί που συντρίβουν τα δικαιώματα των λαϊκών στρωμάτων, υπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα. Τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η εργατική τάξη πρέπει να σκεφτεί, ιδιαίτερα σε αυτές τις εκλογές, κι ενώ ξεδιπλώνεται η μεγαλύτερη αντεργατική επίθεση, αν έχει το δικαίωμα να ψηφίσει αυτούς που είναι ταγμένοι στο να «μαυρίσουν» τη ζωή τη δική τους και των παιδιών τους.

Τα κόμματα αυτά υπηρετούν συμφέροντα αντίθετα απ' τα συμφέροντα των εργατών - κι αυτό σήμερα είναι πιο φανερό από ποτέ. Οι εργοδότες, η πλουτοκρατία συνολικά, έχει κάθε δικαίωμα να ψηφίσει κόμματα που υμνούν την «ανταγωνιστικότητα». Διότι «ανταγωνιστικότητα» σημαίνει να πέσουν κι άλλο τα μεροκάματα, αφού μόνο έτσι θα μπορέσει η εργοδοσία να αναπληρώσει ένα μέρος απ' τη χασούρα που έχει λόγω της κρίσης. Οι εργοδότες έχουν κάθε συμφέρον να υμνούν το «ρεαλισμό» που επικαλούνται το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ και τα «νέα» κόμματα που βγήκαν απ' τα «γεννοφάσκια» τους και όσα είναι πιστά στον ευρωμονόδρομο. Διότι το «εφικτό» και «ρεαλιστικό», για το οποίο μιλάνε, έχει για «θεό» του τα κέρδη των επιχειρήσεων.

Ας σκεφτούν οι εργαζόμενοι, τι κοινό έχουν με όλα αυτά; Αν αυτοί επικαλούνται το «ρεαλισμό» των επιχειρηματικών κερδών, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να σκεφτούν το ρεαλισμό του πόσου πλούτου παράγουν και πόσος πλούτος τσεπώνεται από λίγους μεγαλοεπιχειρηματίες. Οι εργάτες δεν έχουν κανένα λόγο να βρεθούν στα ίδια κόμματα με τα κόμματα - υπηρέτες των μονοπωλίων. Αυτά ανήκουν στους πλουτοκράτες - αυτοί ας τα ψηφίσουν. Δεν έχουν κανένα λόγο να στηρίξουν τα κόμματα που στηρίζουν την Ευρωπαϊκή Ενωση, διότι όλα όσα εφαρμόζονται σήμερα είναι πολιτική της ΕΕ και των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Οι εργάτες έχουν το δικό τους κόμμα, το ΚΚΕ, που έχει συγκεκριμένη στρατηγική όχι μόνο για την έξοδο από την κρίση, αλλά για να μπορούν οι εργάτες, τα πλατιά λαϊκά στρώματα, η συντριπτική πλειοψηφία του λαού, να χαίρεται τον πλούτο που παράγει.


Κώστας ΤΡΑΚΟΣΑΣ

Ο λαός να κρίνει από την πείρα του...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΚΑΙ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ είναι σαφέστατο μετά τη σύλληψη του Α. Τσοχατζόπουλου: Στην Ελλάδα δεν γίνεται ανεκτή η διαφθορά και κανείς δεν ξεφεύγει από την τσιμπίδα του νόμου...

Ακόμη και ένας πρώην υπουργός και μεγαλοστέλεχος του (συγ)κυβερνώντος κόμματος μπορεί να βρεθεί στη θέση του απλού πολίτη και να τον «χώσουν» σε ένα περιπολικό.

Το μόνο περίεργο είναι πώς αυτό το θαυμάσιο «εκσυγχρονισμένο» και καθ' όλα «ευρωπαϊκό» σύστημα παρουσιάζει ώρες - ώρες κάτι μεγάλες... τρύπες.

Τόσο μεγάλες που μπορεί να χωρέσει ολόκληρο το σκάνδαλο της SIEMENS, για το οποίο κανείς δεν βρέθηκε ένοχος, κανείς δεν πήρε τα λεφτά που αποδεδειγμένα μπήκαν στην Ελλάδα και η εταιρεία... δεν ήξερε τίποτε για το φόνο.

Κι όταν στις «τρύπες» χωράει ολόκληρη πολυεθνική, τότε πώς να μην χωρέσει ο Μάνεσης της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» που απολύει και εκβιάζει όπως και ο κάθε εργοδότης που καταστρατηγεί συμβάσεις, δεν πληρώνει, εκμεταλλεύεται και κοροϊδεύει.

Δεν συζητάμε φυσικά για τις off shore εταιρείες που αποτελούν, όπως έχει πει στο παρελθόν επίσημα η κυβέρνηση, «κοινοτικό κεκτημένο». Δεν συζητάμε για τα απόρρητα των τραπεζιτών και των βιομηχάνων ή για τα μαύρα κρατικά κονδύλια...

Καλό είναι να γνωρίζουν όσοι πρόκειται να μας ζαλίσουν τις επόμενες μέρες τα αυτιά με την «κάθαρση» του συστήματός τους, ότι ο κόσμος αυτά τα γνωρίζει και μπορεί να σκέφτεται.

Οσα προεκλογικά αστυνομικά - δικαστικά δράματα και αν στήσουν λοιπόν, δεν θα μπορέσουν να τον αποπροσανατολίσουν. Ούτε θα καταφέρουν να συζητά γι' αυτά και όχι για τη φτώχεια και την εξαθλίωσή του.

Είτε τους αρέσει είτε όχι, οι πολιτικές που ακολούθησαν έχουν κάνει το λαό σοφότερο...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θρασύδειλοι και αναξιόπιστοι

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οταν ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πέταξε το πυροτέχνημα της συνεργασίας των «κομμάτων της αριστεράς», για να μην πάρει το ΠΑΣΟΚ ή η ΝΔ τις 50 έδρες που βάσει του εκλογικού νόμου πάνε στο πρώτο κόμμα, ο «Ριζοσπάστης» κατήγγειλε την πολιτική αγυρτεία τους, αποκαλύπτοντας ότι με κανένα τρόπο ένας συνασπισμός κομμάτων δεν μπορεί να πάρει το μπόνους των 50 εδρών, ακόμα κι αν το συνεργατικό ψηφοδέλτιο αναδεικνυόταν πανελλαδικά πρώτο σε ψήφους. Στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη», που επιβεβαίωνε τον ψηφοθηρικό στόχο της πρότασής του, ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έκανε κυριολεκτικά την πάπια. Λίγες μέρες μετά, οι οπορτουνιστές επανήλθαν με νέο πυροτέχνημα, προτείνοντας αυτή τη φορά συνεργασία με το ΚΚΕ, τη ΔΗΜΑΡ και τους Οικολόγους στις μονοεδρικές, με αλληλοστήριξη των υποψηφίων τους, για να εκλεγούν και να «κόψουν» 8 έδρες (όσες είναι οι μονοεδρικές) από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Ο «Ριζοσπάστης» αποκάλυψε ξανά την απατεωνιά τους, γράφοντας ότι, βάσει του εκλογικού νόμου, ακόμα κι αν συνεργάζονταν τα τέσσερα κόμματα με τον τρόπο που λέει ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και κέρδιζαν τις οκτώ έδρες, ο δικομματισμός δε θα τις έχανε, αλλά θα του προστίθονταν αναλογικά με το ποσοστό του στην υπόλοιπη Ελλάδα. Στην αποκάλυψη του «Ριζοσπάστη» ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ έκανε ξανά την πάπια και σε χτεσινή δήλωση του εκπροσώπου του, χωρίς να λέει τίποτα για την ουσία, ισχυρίζεται ότι «η στάση του ΚΚΕ απέναντι στην ενωτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ είναι αναντίστοιχη των σημερινών αναγκών και προσδοκιών του ελληνικού λαού»! Δηλαδή, άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε! Από τη μια κοροϊδεύουν στα μούτρα το λαό, επιβεβαιώνοντας ότι οι επιθέσεις «ενότητας» είναι δημαγωγία και ψηφοθηρία, και από την άλλη καταγγέλλουν το ΚΚΕ επειδή τους αποκαλύπτει στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Για την ταμπακιέρα βέβαια της απατεωνιάς τους, καταπίνουν τη γλώσσα τους, επιβεβαιώνοντας ότι, εκτός όλων των άλλων, είναι αδίστακτοι και θρασύδειλοι στον τρόπο με τον οποίο προσπαθούν να ξεγελάσουν το λαό.

Εκλεψε την παράσταση

Χτες το βράδυ, ο δημοσιογράφος Νίκος Χατζηνικολάου σε εκπομπή στην ιστοσελίδα «enikos.gr» είχε καλεσμένο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο. Σε αυτήν, ήταν παρόντες 40 πολίτες για να θέσουν ερωτήματα μπροστά στις εκλογές. Κάποια από αυτά είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Ομως, η παρουσία ενός πολίτη (συνταξιούχος πλοίαρχος) «έκλεψε την παράσταση». Πήρε το μικρόφωνο και είπε: «Ευχαριστώ για την πρόσκληση τον κ. Χατζηνικολάου. Επειδή θεωρώ τελείως ουτοπικό να σας κάνω την οποιαδήποτε ερώτηση και να πάρω την οποιαδήποτε απάντηση, δράττομαι της ευκαιρίας, μιας και η εκπομπή είναι ζωντανή, να απευθυνθώ στο εκλογικό Σώμα και να του πω: εάν θέλεις λύση στα προβλήματά σου ψήφισε Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

Λαϊκός «φραγμός» στα κόμματα του κεφαλαίου

Τα τρία νέα μεταλλικά φράγματα συνολικού μήκους 36 μέτρων, που κατασκευάζει η ΕΛ.ΑΣ. για να «αναχαιτίσει» τις διαδηλώσεις και να δημιουργήσει «ζώνες αποκλεισμού» στο κέντρο της Αθήνας, δε δείχνουν μόνο την αδυναμία διαχείρισης της καπιταλιστικής κρίσης από το αστικό πολιτικό σύστημα και το φόβο απέναντι στο οργανωμένο λαϊκό κίνημα, αλλά και τη βούληση της κυβέρνησης του μαύρου μετώπου να κλιμακώσει την καταστολή και να περάσει τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα διά πυρός και σιδήρου. Οι τρεις νέοι φραγμοί, που θα κοστίσουν στο δημόσιο 68.000 ευρώ, είναι όμοιοι με το φραγμό που τοποθετούνταν για τον «αποκλεισμό» των διαδηλωτών συνήθως στην οδό Βασ. Σοφίας και, σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση του «Βήματος», αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΛ.ΑΣ. στα τέλη Απρίλη, με προφανή στόχο να χρησιμοποιηθούν ως σιδερένιος «κυματοθραύστης» απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις, που δικαιολογημένα αναμένουν ότι θα ενισχυθούν με τα άγρια αντιλαϊκά μέτρα που θα πάρουν αμέσως μετά τις εκλογές. Για τον ίδιο στόχο, προετοιμάζουν το νομοσχέδιο για την κατάργηση των διαδηλώσεων και «εκπαιδεύουν» τις δυνάμεις καταστολής για προβοκάτσιες με κουκουλοφόρους. Ασφαλής ένδειξη για το όργιο τρομοκρατίας και καταστολής που ετοιμάζουν για μετά τις εκλογές αποτελεί αναμφίβολα η «στοχοποίηση» κάθε απεργιακής κινητοποίησης ως πράξης εσχάτης προδοσίας, που υπονομεύει την «εθνική οικονομία» και τους πυλώνες της (τουρισμό, ναυτιλία κ.ά.). Ο λαός δεν πρέπει να τους φοβηθεί, αντίθετα πρέπει να βάλει «φραγμό», να τιμωρήσει σκληρά το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ με την πάλη και την ψήφο του για όσα βάρβαρα έκαναν εναντίον του και για τα χειρότερα που φέρνουν, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Λιπασματοβιομηχανία για την αγροτιά

Τα όσα συμβαίνουν τελευταία με τη «Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων» στην Καβάλα, έρχονται να επιβεβαιώσουν πλήρως τις προτάσεις και τις θέσεις του ΚΚΕ. Η πολιτική διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των λιπασματοβιομηχανιών της χώρας, που χάρη του επιχειρηματικού κέρδους ακολούθησαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, προκάλεσε πολλαπλές αρνητικές επιπτώσεις. Σε βάρος της φτωχομεσαίας αγροτιάς και της αγροτικής οικονομίας, σε βάρος των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και όλους μας ως καταναλωτές αγροτικών προϊόντων. Τώρα, απειλείται με κλείσιμο και η τελευταία λιπασματοβιομηχανία, ενώ μαίνεται ένα βρώμικο παιχνίδι ανάμεσα στους τελευταίους ιδιοκτήτες (όμιλος Λαυρεντιάδη) και την κυβέρνηση.

Η πολιτική ιδιωτικοποίησης της βιομηχανίας λιπασμάτων που επέβαλαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, οδήγησε σε κλείσιμο τις τρεις από τις τέσσερις λιπασματοβιομηχανίες της χώρας (Δραπετσώνας, ΑΕΒΑΛ Πτολεμαΐδας, ΒΦΛ Θεσσαλονίκης). Χιλιάδες εργαζόμενοι απολύθηκαν, αυξήθηκαν απότομα οι εισαγωγές, ενώ οι συνεχείς ανατιμήσεις ανάγκασαν τους αγρότες να ξεπαραδιάζονται για να αγοράσουν λιπάσματα. Τώρα, δημιουργείται θέμα έλλειψης λιπασμάτων, προς μεγάλη χαρά των εμπόρων - εισαγωγέων και νέων ανατιμήσεων που αναμένεται να εμφανιστούν, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο για το κόστος παραγωγής, όσο και τις λιανικές τιμές των αγροτικών προϊόντων.

Το ΚΚΕ από χρόνια θίγει το συγκεκριμένο πρόβλημα με παρεμβάσεις και συγκεκριμένες προτάσεις, κεντρικό σημείο των οποίων είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα λιπασματοβιομηχανίας, για παραγωγή φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων, που θα καλύπτουν τις ανάγκες των αγροτών και την υπόθεση της στήριξης της αγροτικής οικονομίας, για την παραγωγή φτηνών και ποιοτικών προϊόντων. Αλλά και για τώρα, άμεσα οι κομμουνιστές προτείνουν να αποτραπεί τυχόν κλείσιμο της μονάδας στην Καβάλα και να εξασφαλιστούν οι συνθήκες για τη λειτουργία της, την παραγωγή, διακίνηση και διάθεση φτηνών και καλής ποιότητας λιπασμάτων, προς όφελος των αγροτών, των εργαζομένων, όλης της περιοχής

Το συμφέρον των μικρομεσαίων αγροτών βρίσκεται στην πρόταση του ΚΚΕ για κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής και της γης και σχεδιοποιημένη οικονομική ανάπτυξη προς όφελος του λαού. Αυτό, για την περίπτωση της λιπασματοβιομηχανίας, στην πράξη σημαίνει ότι θα σχεδιάζονται τα είδη, θα καθορίζονται οι ποσότητες και θα παράγονται όσα λιπάσματα χρειάζονται, για να καλυφθούν πλήρως οι ανάγκες της αγροτικής παραγωγής. Μία τέτοια επιλογή, βέβαια, μπορεί να καρποφορήσει ενταγμένη σε ένα συνολικό σύστημα οικονομικών σχέσεων, που στο επίκεντρό της θα έχει τις ανάγκες του λαού συνολικά. Η διέξοδος για τους μικρομεσαίους αγρότες βρίσκεται στη δημιουργία και στήριξη των παραγωγικών συνεταιρισμών, με κοινές καλλιεργητικές φροντίδες και συλλογή, με κρατική επιστημονική στήριξη. Αυτό σημαίνει ότι κανένας μικρομεσαίος αγρότης δεν θα ξεκληριστεί. Οι μικρομεσαίοι αγρότες δεν θα έχουν καμία αγωνία σε τι τιμή θα αγοράσουν λιπάσματα, φυτοφάρμακα, σπόρους και ό,τι χρειαστούν και σε τι τιμές θα πουλήσουν τα προϊόντα. Γιατί μαζί με τον κοινωνικοποιημένο φορέα της λιπασματοβιομηχανίας, σε ενιαίο σύνολο θα υπάρχουν και θα συλλειτουργούν οι κοινωνικοποιημένοι φορείς της παραγωγής μηχανών, εφοδίων και ενέργειας, αλλά και το κοινωνικοποιημένο δίκτυο μεταφορών και διακίνησης, που μοναδικό τους μέλημα θα 'ναι η ικανοποίηση των αναγκών του λαού. Αυτό όμως απαιτεί πρώτα και κύρια ανατροπή των αντιδραστικών πολιτικών που μας έχουν φέρει στη σημερινή κατάσταση. Και αυτή η ανατροπή περνάει και μέσα από τις κάλπες του επόμενου μήνα, από όπου πρέπει να βγουν καταμαυρισμένα τα κόμματα του ευρωμονόδρομου και σημαντικά ενισχυμένο το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ