Κυριακή 12 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Διαβάζοντας...

Διαβάσαμε το βιβλίο «Μακρυγιάννη - Ακρόπολη» των εκδόσεων «Φιλιππότη». Οι συγγραφείς του έργου Μάρω Βουγιούκα και Βασίλης Μεγαρίδης, με γνώση και ευαισθησία, ζωγραφίζουν ένα μαγικό πίνακα του πιο ενδιαφέροντος τμήματος της πρωτεύουσας. Το ταξίδι στο χώρο και στο χρόνο αρχίζει από την προϊστορική εποχή και μας επιφυλάσσει εξαιρετικές «συναντήσεις». Πανάρχαιοι μύθοι σκιτσάρουν το περίγραμμα των παμπάλαιων καιρών, ενώ τα αρχαιολογικά ευρήματα φωτίζουν τη ζωή των ανθρώπων της αυγής των ιστορικών χρόνων. Η περιήγηση στην περιοχή της Ακρόπολης είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, γιατί - εκτός των άλλων - μας παρουσιάζει το χτες μέσα στο σήμερα. Οι περίοδοι της ιστορίας και της εξέλιξης της πόλης δεν παρουσιάζονται μουσειακά. Οι εποχές υπάρχουν στο βιβλίο ολοζώντανες! Οι τοποθεσίες και όλα όσα έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη ζουν και λειτουργούν μέσα στο τώρα! Οι συγγραφείς του βιβλίου πέτυχαν το μεγάλο άθλο, να αποδείξουν ότι η πρωτεύουσα, τουλάχιστον ετούτο το τμήμα της, παρά την ...ηλικία και τα προβλήματα, είναι μια εγκατάσταση ανθρώπων αιωνίως ζωντανή! Ιδιαίτερα επιτυχής είναι και η περιγραφή των περιπετειών της περιοχής στα χρόνια της Επανάστασης του 1821. Οι συγγραφείς, με γνώση και μαεστρία, αφηγούνται τους υπεράνθρωπους αγώνες των υπερασπιστών της Ακρόπολης από τον Αύγουστο του 1826 μέχρι τον Απρίλη του 1827, την παράδοσή της στους Τούρκους και την οριστική της απελευθέρωση το Μάρτη του 1833. Βεβαίως, εντυπωσιακή είναι και η συνάντησή μας με το θρυλικό στρατηγό Μακρυγιάννη, μια ειδικού βάρους μορφή στην ιστορία του Αγώνα και της Αθήνας! Φυσικά και παίρνουμε μια ...γεύση της εποχής της Βαυαροκρατίας μέσα από τη σύντομη σκιαγράφηση της ρομαντικής ιστορίας του Μιμίκου και της Μαίρης. Οι περιπέτειες της πρωτεύουσας και κατά τη διάρκεια του 20ού αιώνα - Β' Παγκόσμιος Πόλεμος, Κατοχή, Δεκεμβριανά - παρουσιάζονται με σεβασμό και ιδιαίτερη ζωντάνια!

Ακολουθεί της μαγικής περιπλάνησης η απόλαυση! Εξαιρετικά ενδιαφέρων είναι ο θαυμάσιος περίπατος στις εκκλησίες της περιοχής Μακρυγιάννη - Ακρόπολη, στα σχολεία της γειτονιάς, στα παγκόσμιου ενδιαφέροντος μουσεία, στις αρχαιολογικές αποστολές... Και κυρίως στους δρόμους, αυτές τις οδούς με τα φορτωμένα ιστορία ονόματα, όπου γράφτηκε και γράφεται η ζωή της πανάρχαιας πόλης της Παλλάδας! Διαβάστε αυτό το θαυμάσιο βιβλίο! Μετά την υπέροχη περιπέτεια της ανάγνωσης, πάρτε το μαζί σας και βγείτε βόλτα... Μακρυγιάννη - Ακρόπολη, ταξίδι της καρδιάς, δρομολόγιο που ονειρεύονται εκατομμύρια εραστών της πρωτεύουσάς μας σε όλες τις ηπείρους της Γης!


Λίζα ΚΟΝΤΟΜΙΧΑΛΟΥ
Winnenden

Καθ'οδόν: Στην Πορτογαλία

Συνεχίζουμε σήμερα το συναρπαστικό ταξίδι στην επαναστατημένη Πορτογαλία της δεκαετίας του '70, μέσα από το ζωντανό οδοιπορικό της Κυριακής Γεροζήση.

Γεμίζοντας όνειρα για το μέλλον

«Το τρένο διάσχισε τα Πυρηναία και μέσα από ένα πανέμορφο τοπίο κατευθύνθηκε προς τη Λισσαβόνα. Το ζευγάρι δεν είχε χρόνο να επισκεφτεί τις ομορφιές του βορρά, την Κοΐμπρα, την τρίτη σε πληθυσμό πόλη της Πορτογαλίας, με το πιο παλιό πανεπιστήμιο της Ευρώπης ούτε άλλες ενδιαφέρουσες τοποθεσίες. Επιθυμούσαν να βρεθούν το συντομότερο στην πρωτεύουσα της επαναστατημένης χώρας. Σε μια φτηνή πανσιόν της πολυσύχναστης Πράσα δα Αλεγρία, τα δυο Ελληνόπουλα είχαν την πρώτη επαφή με την επαναστατημένη χώρα. Το ραδιόφωνο μετάδινε συνθήματα που δεν είχαν καμιά δυσκολία να καταλάβουν. Το τραγούδι Γκράντολα Βίλα Μορένα, που έδωσε το έναυσμα για την εξέγερση και το σύνθημα «Ου πόβου ουνίδου γιαμάις σερά βενκίδου» (Λαός ενωμένος ποτέ νικημένος), επαναλαμβάνονταν ταχτικότατα. Τραγούδια λαϊκά κι επαναστατικά της Πορτογαλίας, τα ωραιότερα του Μίκη Θεοδωράκη, βραζιλιάνικα, ρωσικά κι αφρικάνικα, γέμιζαν την καμαρούλα, ανέβαζαν τον νεανικό ενθουσιασμό στα ουράνια, άνοιγαν νέους ορίζοντες, έδιναν άλλο νόημα στη ζωή του ζευγαριού και τους γέμιζαν όνειρα για το μέλλον.

Η επανάσταση των γαρυφάλων
Η επανάσταση των γαρυφάλων
Οι μελωδίες από το Πράσινο Ακρωτήρι, τα φάδο και τα μόρνο, τα επαναστατικά της Λατινικής Αμερικής, της Γαλλίας, της Ιταλίας, του Ισπανικού Δημοκρατικού στρατού, η Διεθνής και τα αντάρτικα της Ελλάδας τους έβρισκαν αγκαλιά στο κρεβάτι, να χορεύουν στην αυλή και το δρόμο, στο τραμ και τα δρομάκια της πάνω πόλης, στα παγωμένα νερά του Ατλαντικού, στις πλατείες, στα μουσεία, στα εστιατόρια και τα καφενεία. Περπάτησαν ατέλειωτες ώρες στις όχθες του ποταμού Τάγου και τις μεγάλες λεωφόρους που διασχίζουν την πρωτεύουσα, τη λεωφόρο της ανεξαρτησίας (Avenida da Liberdade), τη λεωφόρο της Δημοκρατίας (Avenida da Republica), ανέβηκαν στους εφτά λόφους και στον Πύργο του Μπελέμ.

Διάβαζαν εφημερίδες σε μια γλώσσα που δεν γνώριζαν αλλά αντιλαμβάνονταν χωρίς πρόβλημα, χαμογελούσαν στον κάθε διαβάτη, φωτογραφίζονταν με τους αδερφωμένους με το λαό στρατιώτες. Για να 'ναι σίγουροι ότι τίποτα δεν τους ξεφεύγει, έκαναν ατέλειωτες συζητήσεις μέχρι τα ξημερώματα με γαλλομαθείς Πορτογάλους, διάβαζαν όποια εφημερίδα στα γαλλικά ή αγγλικά έπεφτε στα χέρια τους. Κι ενώ η χώρα ζούσε σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα μεγάλων προσδοκιών, καταξιωμένες δυτικές εφημερίδες με την ετικέτα του «προοδευτικού τύπου» παρουσίαζαν μια Πορτογαλία στα πρόθυρα του εμφύλιου, μια κατάσταση χαοτική, ένα μέλλον αβέβαιο κι επικίνδυνο για το λαό, έσειαν τον κώδωνα για τον κίνδυνο που παραμόνευε από την άνοδο του κομμουνιστικού κόμματος, με γραμματέα τον Αλβάρο Κουνιάλ και Πρωθυπουργό τον Βάσκο Κονζάλβες. Σήμερα ο καθένας ξέρει ότι πολλές από αυτές τις εφημερίδες είχαν βάλει ρότα προς τα δεξιά και ότι οι ιδιοκτήτες τους είναι από τους πιο αντιδραστικούς κεφαλαιοκράτες. Οι συζητήσεις των παιδιών με γαλλομαθείς εργαζόμενους και φοιτητές άρχισαν να φωτίζουν ορισμένες σκιές.

Το λαϊκό ρεύμα και η αντίδραση...


Στην πρώτη φάση της, η Επανάσταση των γαρίφαλων εφάρμοσε ορισμένα ριζοσπαστικά μέτρα κατά των μονοπωλίων και των μεγάλων γαιοκτημόνων, προώθησε σειρά δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για την απαλλαγή του κρατικού μηχανισμού από τα φιλοδικτατορικά στοιχεία και για την αποκατάσταση των δημοκρατικών ελευθεριών. Στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών βρισκόταν το Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα που είχε πολύ δυνατό λαϊκό ρεύμα και τα ριζοσπαστικά στοιχεία του ΚΕΔ. Οι εξελίξεις στην Πορτογαλία ανησύχησαν τη διεθνή αντίδραση που έβαλε μπροστά τη μηχανή του ψεύδους, της παραπληροφόρησης και της κινδυνολογίας, για να ανακόψει την πορεία τους. H κυρίαρχη τάξη ανησύχησε τόσο που βομβάρδισε ακόμα και τις κεραίες ραδιοφωνικού σταθμού και σιγά, σιγά με τη βοήθεια των δυτικών χωρών άρχισε να οργανώνεται. Με την υποστήριξη των κομμάτων Σοσιαλιστικού, Δημοκρατικού και Κοινωνικού Κέντρου και επικεφαλής τον αντιδραστικό Αρχιεπίσκοπο Ντα Σίλβα, άρχισε μια μεσαιωνική θρησκευτική σταυροφορία για το κάψιμο «χαρτιών και ανθρώπων».

Διακοπές με ...αβέβαιο αύριο

Το ζευγάρι έφυγε ανήσυχο και με πολλά ερωτηματικά για το Αλγάρβε, την ειδυλλιακή περιοχή της νότιας Πορτογαλίας. Στις απέραντες ακρογιαλιές και τις ανοιχτές θάλασσες, τις πανέμορφες ζεστές ημέρες και τα έναστρα βράδια στην αμμουδιά, χαλάρωναν, ξεκουράζονταν, χαίρονταν τη ζωή και τον έρωτά τους, ξανάχτιζαν τον κόσμο. Κοιμούνταν στα πάμφθηνα κάμπινγκ της περιοχής κι έτρωγαν με ελάχιστα γαλλικά φράγκα λουκούλλεια γεύματα με φρεσκότατα ψάρια του Ατλαντικού. Επισκέφτηκαν βιομηχανικές πόλεις, γραφικά χωριά κι ανεβοκατέβηκαν φρούρια, λόφους και λοφίσκους. Αγνάντευαν για ώρες το ήρεμο ή μανιασμένο πέλαγος καθισμένοι νωχελικά σε ηλιόλουστες ταράτσες, ή όρθιοι πάνω από γκρεμούς που σου έκοβαν την ανάσα. Μπήκαν σε μουσεία όπου ζωντάνευε το παρελθόν των θαλασσοπόρων της χώρας, διάβασαν βιβλία για τις κατακτήσεις την εποχή της ακμής της υπερδύναμης, για την «ανακάλυψη Νέων Κόσμων» για τις αποικίες της Πορτογαλίας στην Αφρική που στέναζαν κάτω από το ζυγό, για τη Βραζιλία, την πρώην αποικία που έγινε χώρα ισχυρότερη από τη Μητρόπολη, για την παρακμή και τα μαύρα χρόνια του φασισμού. Ηταν οι πιο όμορφες διακοπές που θ' αναπολούσαν με νοσταλγία σ' όλη τους τη ζωή.

Η λεωφόρος ανεξαρτησίας (Avenida da Liberdade)
Η λεωφόρος ανεξαρτησίας (Avenida da Liberdade)
Αφησαν με γλυκές αναμνήσεις το Αλγκάρβε. Η επιστροφή τους στη Λισσαβόνα τους προσγείωσε απότομα, τους έφερε αντιμέτωπους με το αβέβαιο αύριο της επανάστασης, προδομένο από μια μερίδα των πολιτικών και αξιωματικών του κινήματος, χτυπημένο από την ντόπια και παγκόσμια αντίδραση, από τη διεθνή συγκυρία, από τη γεωγραφική θέση της Πορτογαλίας και τη συμμετοχή της στο Βορειοατλαντικό σύμφωνο.

Γύρισαν στο Παρίσι ένα μουντό πρωινό το Σεπτέμβρη. Καταχώνιασαν μαγιό, σορτς και μπλουζάκια στο βάθος του μπαούλου, κειμήλιο της γιαγιάς που ακολουθούσε στα ξένα την κοπελιά. Φόρεσαν πουλόβερ, μπουφάν και μποτάκια, πήραν τις ομπρέλες και τα σακίδια κι έτρεξαν βιαστικά να προλάβουν το Μετρό, ανοίγοντας με κόπο δρόμο ανάμεσα στο βιαστικό, πολυάσχολο πλήθος».


Αποψη του ποταμού Τάγου
Αποψη του ποταμού Τάγου

Ο πύργος Μπελέμ
Ο πύργος Μπελέμ

Η Πράσα δα Αλεγρία
Η Πράσα δα Αλεγρία

Το παραθαλάσσιο Αλγκάρβε
Το παραθαλάσσιο Αλγκάρβε

Επιμέλεια:
Ελένη ΑΡΓΥΡΙΟΥ

Μικρές σελίδες

Από τις εκδόσεις «GEMA» κυκλοφόρησε το βιβλίο της Ελένης Μουσαμά «Η γαλάζια μαργαρίτα και άλλες ιστορίες».

Πρόκειται για συλλογή εφτά μικρών ιστοριών (Το πολύχρωμο μολύβι, Η γωνία, Το κινέζικο πινέλο, Θα σου πετάξω το δεινόσαυρο στο κεφάλι!, Το ιπποποταμάκι, Η γαλάζια μαργαρίτα, Τα πατίνια), που απευθύνονται σε παιδιά από 5 έως 9 χρόνων, αλλά και σε μεγάλους.

Εφτά όμορφες ιστορίες, που με λόγο απλό και κατανοητό μιλούν για θέματα που αγγίζουν και απασχολούν όλα τα παιδιά: Τη διαφορετικότητα, την ανάγκη της συλλογικότητας, την προβολή της ευγενούς άμιλλας σε σχέση με τον ανταγωνισμό, την εμπιστοσύνη στον εαυτό τους και την αυτοπεποίθηση, το δικαίωμα στη χαρά και την ανεμελιά.

Η πολύχρωμη και με καθαρές γραμμές εικονογράφηση της Yuri Kumada δένει πολύ αρμονικά με το κείμενο.

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΤΑΧΥΔΡΟΜΕΙΟ
Σε ήλιο και φεγγάρι

Προσπαθώντας να «ανασηκώσει» τον ήλιο που βυθίζεται κάθε ηλιοβασίλεμα και να «κατακτήσει» το φεγγάρι που χάνεται κάθε αυγή στο άγνωστο...

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org