Παρασκευή 12 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ
Ασφυκτιούν από τις ελλείψεις και η μετατροπή σε «μιας νόσου» συνεχίζεται

Eurokinissi

Ασφυκτική είναι η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, που μέρα με τη μέρα επιδεινώνεται. Μόνο χτες οι νέες εισαγωγές ασθενών Covid αυξήθηκαν κατά 13,9%, ξεπερνώντας τις 500. Από τη Δευτέρα έγιναν συνολικά 1.671 νέες εισαγωγές. Μια πραγματικότητα, δηλαδή, που δείχνει πόσο επιτακτική είναι η ανάγκη για επίταξη του ιδιωτικού τομέα, και ειδικά των μεγάλων ιδιωτικών νοσοκομείων στην Αττική, που μπορούν να προσφέρουν εντασσόμενα στην εφημερία του ΕΣΥ εκατοντάδες κλίνες.

Μετατροπή και ...ογκολογικών κρεβατιών σε Covid στο ΓΟΝΚ

Μαζική ήταν η Γενική Συνέλευση των γιατρών που πραγματοποιήθηκε προχτές στο Γενικό Ογκολογικό Νοσοκομείο Κηφισιάς, αποτυπώνοντας την αγωνία του προσωπικού για την επιδείνωση της κατάστασης. Στη Συνέλευση ψηφίστηκε πλαίσιο πάλης και αγωνιστικές πρωτοβουλίες, ξεκινώντας με παρέμβαση στον διοικητή του νοσοκομείου και τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, το επόμενο διάστημα. Σε αυτές τις συνθήκες, τόνισε μιλώντας στη συνέλευση η Ελένη Παπαγεωργίου, παθολόγος στο Νοσοκομείο, κυβέρνηση, 1η ΥΠΕ και διοίκηση τολμούν να σκέφτονται τη μετατροπή κλινών του Ογκολογικού Νοσοκομείου σε Covid κλίνες, ακόμα και τη μετατροπή ολόκληρου του νοσοκομείου σε Covid, που σε καθημερινή βάση δίνει θεραπείες σε περισσότερους από 100 καρκινοπαθείς. Ανέδειξε την ανάγκη συντονισμού της πάλης με τους τοπικούς φορείς του Μενιδίου και των υπόλοιπων γειτονικών περιοχών. Η απόφαση της συνέλευσης απαιτεί, μεταξύ άλλων, να μη θιχτεί ή ακυρωθεί ο βασικός ρόλος του νοσοκομείου που είναι η αντιμετώπιση ογκολογικών περιστατικών, μαζικές προσλήψεις προσωπικού κ.λπ.

Στη συνέλευση απηύθυνε χαιρετισμό ο αντιπρόεδρος του ΔΣ του Συνδέσμου Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Αχαρνών, Γιώργος Ψαραδέλλης, μεταφέροντας την έντονη ανησυχία των κατοίκων του Μενιδίου για την ενδεχόμενη μετατροπή και του ΓΟΝΚ σε νοσοκομείο μιας νόσου. Είναι ανησυχητικό, συνέχισε, ότι την ίδια στιγμή που με ευθύνη της κυβέρνησης, δημοτικών αρχών των όμορων δήμων και της Περιφέρειας Αττικής η βασική αιτία, σύμφωνα με μελέτες, της αύξησης των καρκινογενέσεων στη Δυτική Αττική, ο ΧΥΤΑ Φυλής, είναι σε διαδικασία επέκτασης, αποδυναμώνεται από τον βασικό του ρόλο το μεγαλύτερο Ογκολογικό Νοσοκομείο της περιοχής.

Ούτε ογκολογικά περιστατικά θα χειρουργούνται!

Εκτός ΜΕΘ, σε απλούς θαλάμους βρίσκονται εδώ και 4 μέρες 7 διασωληνωμένοι ασθενείς (non covid) στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» στην Πάτρα, μια εικόνα ενδεικτική για την κατάσταση που διαμορφώνεται στα περισσότερα νοσοκομεία της χώρας. Ηδη από τις 300 κλίνες του νοσοκομείου έχουν μετατραπεί σε Covid οι 90 και στόχος είναι οι 150 τις επόμενες μέρες μπροστά στην 100% πληρότητα. Ο «σχεδιασμός» προβλέπει τη σύμπτυξη όλων των χειρουργικών κλινικών σε έναν όροφο, κάτι που όπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι «σημαίνει ότι θα μείνουν ελάχιστα κρεβάτια. Δεν θα μπορούν να χειρουργηθούν ούτε τα ογκολογικά, παρά μόνο όσα επείγοντα έρχονται στις εφημερίες. Είναι έγκλημα»... Οσο για τους νοσούντες από κορονοϊό, «πλέον στέλνουμε πολλά περιστατικά με οξυγόνο σπίτι. Και πάλι τα κρεβάτια είναι φουλ. Για το άνοιγμα του νοσοκομείου Θώρακος ούτε κουβέντα»...

Στο ΠΑΓΝΗ, όπως και σε όλα τα νοσοκομεία για να εξοικονομηθεί προσωπικό και κρεβάτια, εκτός από τις περικοπές στα τακτικά χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία, συνεχίζονται εκτεταμένες συμπτύξεις και συρρικνώσεις σχεδόν σ' όλες τις κλινικές. Η πληρότητα είναι στο 100% σε ΜΕΘ και απλές κλίνες Covid, ενώ σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζει και η γεμάτη ράντζα ψυχιατρική κλινική του νοσοκομείου. Κι ενώ το νοσοκομείο αγκομαχά από τις ελλείψεις προσωπικού, η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ και του Βενιζέλειου Νοσοκομείου γνωστοποίησαν τη διενέργεια rapid test στους συνοδούς ασθενών, με το «κόστος των τεστ να καλύπτεται από τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων».

«Φιλί της ζωής» σε κλινικάρχες

Κι όσο οι ασθενείς κινδυνεύουν με ασφυξία, η κυβέρνηση της ΝΔ όχι μόνο αρνείται να επιτάξει τις μεγάλες ιδιωτικές μονάδες Υγείας, αλλά ικανοποιεί κάθε αίτημά τους, δίνοντας το «φιλί της ζωής» σε όσες το χρειάζονται, φορτώνοντας το κόστος στον λαό και προωθώντας «συμπράξεις» με το αζημίωτο.

Στο «Ερρίκος Ντυνάν» - το οποίο εντάχθηκε στο σχέδιο «έκτακτης ανάγκης» της κυβέρνησης - τα τελευταία δύο 24ωρα, έγιναν περίπου 50 εισαγωγές, κατά κύριο λόγο εμφράγματα και εγκεφαλικά. Συνολικά το νοσοκομείο διαθέτει 35 κρεβάτια ΜΕΘ, για τα οποία θα αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ 1.600 ευρώ τη μέρα και 285 απλές κλίνες. Υπενθυμίζουμε ότι το «Ερρίκος Ντυνάν» έχει χρέος περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ (82 εκατομμύρια στην Τράπεζα Πειραιώς και τα υπόλοιπα σε ασφαλιστικά ταμεία κ.λπ.). Ως χρεοκοπημένη επιχείρηση είχε πολύ χαμηλή πληρότητα, υπολειτουργούσε και δεν παρήγαγε κερδοφορία. Η «συνεργασία με το Δημόσιο για το καλό των πολιτών» λειτουργεί ως ένεση κερδοφορίας, καθώς εκτοξεύει την πληρότητα και ξελασπώνει οικονομικά έστω και κατ΄ ελάχιστο, με τις αποζημιώσεις από τον ΕΟΠΥΥ, δηλαδή με τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων. Τις επόμενες μέρες αναμένεται να υπογραφεί το μνημόνιο συνεργασίας με το Δημόσιο, που μέχρι στιγμής τηρείται σιγήν ιχθύος για τους όρους του κι επιβάλλεται η δημοσιοποίησή του.

Την ίδια ώρα εντελώς απροετοίμαστα φαίνονται το Μαιευτήριο «Λητώ» και το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου, που χτες μπήκαν στη μάχη της πανδημίας για Covid περιστατικά, με λιγότερες από 200 κλίνες, κάτι που σημαίνει ότι θα γεμίσουν σε μια εφημερία. Οπως φαίνεται, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν ως πάρκινγκ ασθενών και όχι νοσοκομεία. Και οι δύο κλινικές διαθέτουν ελάχιστο προσωπικό με κατακρεουργημένα δικαιώματα και μισθούς. Οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν δύο μέρες πριν για τη μετατροπή σε Covid ακόμη και χτες - σύμφωνα με πληροφορίες - διαπραγματεύονταν οι ενδοομιλικές μετακινήσεις προσωπικού, καθώς π.χ. το «Λητώ» δεν διαθέτει καν πνευμονολογική κλινική, ενώ δεν έχει γνωστοποιηθεί αν και πότε θα γίνει η αναγκαία μετακίνηση εξοπλισμού, πνευμονολόγων, παθολόγων, αναισθησιολόγων κ.λπ. Οσο για το Ιατρικό Κέντρο Περιστερίου - σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων - θα δουλέψει με το υπάρχον προσωπικό, με βάρδιες που έτσι κι αλλιώς έβγαιναν στο όριο.

«ΘΡΙΑΣΙΟ» ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ
«Παραιτηθείτε»: Απάντηση - ντροπή στις αγωνιώδεις προειδοποιήσεις για κατάρρευση του δικτύου οξυγόνου

Τα έγγραφα που αποτυπώνουν την αγωνία του προσωπικού του «Θριάσιου» Νοσοκομείου
Τα έγγραφα που αποτυπώνουν την αγωνία του προσωπικού του «Θριάσιου» Νοσοκομείου
«H παροχή οξυγόνου είναι οριακή και δεν είναι δυνατόν κανείς να εγγυηθεί για την ασφαλή κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών. Οι μετρήσεις της πίεσης οξυγόνου που γίνονται αδιαλείπτως δείχνουν τάσεις επιδείνωσης και είμαστε μόλις στην αρχή της εφημερίας»: Τα παραπάνω λόγια απόγνωσης διατυπώνονταν σε «εξαιρετικά επείγον» έγγραφο από την Τεχνική Υπηρεσία στις 10/3 προς τη διοίκηση του «Θριάσιου» Νοσοκομείου.

Μάλιστα, η διεύθυνση της Ιατρικής Υπηρεσίας, απευθυνόμενη εγγράφως στη 2η ΥΠΕ, καλούσε «κατεπειγόντως στο κλείσιμο της εφημερίας (...) ώστε να παρέχουμε στους ήδη νοσηλευόμενους ασθενείς επαρκή ποσότητα οξυγόνου και να μην μπει σε κίνδυνο όλο το νοσοκομείο, με νέες εισαγωγές που θα έχουν ως αποτέλεσμα την κατάρρευση του δικτύου».

Μπροστά στις παραπάνω τραγικές προειδοποιήσεις, που δείχνουν ότι η λειτουργία του νοσοκομείου είναι σε τεντωμένο σχοινί, η απάντηση της, διορισμένης από την κυβέρνηση, διοίκησης της 2ης ΥΠΕ προς τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας ήταν να ...παραιτηθεί!

Η απαράδεκτη στάση προκάλεσε την άμεση αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων «Θριάσιου» Νοσοκομείου, που καταγγέλλει την 2η ΥΠΕ, που αντί να πάρει μέτρα για να εξασφαλιστεί η ασφαλής λειτουργία του «Θριάσιου», ζητάει παραιτήσεις. «Αυτές οι ενέργειες αποτελούν συνέχεια της προσπάθειας τρομοκράτησης των υγειονομικών που αγωνίζονται και αναδεικνύουν τα προβλήματα και τις ελλείψεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η σχεδιαζόμενη απόλυση του προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο νοσοκομείο "Αγιος Σάββας"», αναφέρει το Σωματείο και προσθέτει: «Αντί να επιχειρούν να "φιμώσουν" υγειονομικούς, ο διοικητής της 2η ΥΠΕ και η κυβέρνηση να "φροντίσουν" να επιτάξουν τις μεγάλες ιδιωτικές κλινικές και να ενισχύσουν τις δημόσιες μονάδες Υγείας - με επείγουσες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και μονιμοποίηση των συμβασιούχων συναδέλφων - για να μην "καταρρεύσουν" κάτω από το βάρος του 3ου κύματος της επιδημίας».


Σημειώνεται ότι στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο, από τα 17 κρεβάτια ΜΕΘ μέχρι χτες το μεσημέρι τα 16 ήταν γεμάτα, οι 74 απλές κλίνες έχουν πάνω από 100% πληρότητα και νοσηλεύονται 86 ασθενείς, ενώ 16 ειδικευμένοι παθολόγοι και πνευμονολόγοι έχουν την ευθύνη για δεκάδες ασθενείς, Covid και μη, που είναι διασκορπισμένοι σε διαφορετικές κλινικές σε διαφορετικούς ορόφους του νοσοκομείου.

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων προχωρά σε στάση εργασίας από τις 11 π.μ. έως τις 3 μ.μ. και συγκέντρωση στο υπουργείο Υγείας (αναχώρηση πούλμαν από το «Θριάσιο» νοσοκομείου στις 11 π.μ. και από το Δημ. Πάρκινγκ Ελευσίνας στις 11.15 π.μ.). Στην κινητοποίηση θα συμμετέχουν και Σωματεία και μαζικοί φορείς της περιοχής.

Ελλειψη οξυγόνου και στο Νοσοκομείο Νίκαιας

«Το σύστημα παροχής οξυγόνου του νοσοκομείου ήδη παρουσιάζει σοβαρότατα προβλήματα που δημιουργούν μεγάλο κίνδυνο τόσο για τους μηχανικά αεριζόμενους ασθενείς όσο και τους μη διασωληνωμένους ασθενείς. Απλούστατα δεν μπορεί να αντέξει τόσους ασθενείς που λαμβάνουν ταυτόχρονα οξυγόνο. Και τώρα ασκούνται πιέσεις να νοσηλεύονται συνολικά (...) πάνω από 140 ασθενείς COVID (...) Λείπει απαραίτητος εξοπλισμός (π.χ. συσκευές οξυγόνου high flow και αναπνευστήρες)», καταγγέλλει η Γενική Συνέλευση Γιατρών στο Νοσοκομείο Νίκαιας, με απόφασή της. Ηδη στο νοσοκομείο νοσηλεύονται πάνω από 120 ασθενείς COVID-19, «τους περισσότερους από αυτούς υπό άθλιες συνθήκες, με τραγικές ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, με ανεπαρκέστατες υποδομές που απλά ήταν "βαφτίσια" προϋπαρχουσών κλινικών και θαλάμων σε "πτέρυγες νοσηλείας COVID" απλά με το κόλλημα ενός χαρτιού σε μια πόρτα με σελοτέιπ (Πνευμονολογική, Β' και Γ' Παθολογική κλινική)».

ΕΝΙΘ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ενισχύστε τώρα την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΥ Θέρμης
Από πρόσφατη κινητοποίηση στο ΚΥ Θέρμης
Σε πολύμορφη δράση με αίτημα την ενίσχυση με προσωπικό, εξοπλισμό και υποδομές των Κέντρων Υγείας Μηχανιώνας και Θέρμης, προχωρούν φορείς των δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης, μαζί με την Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης. Ηδη έχει ξεκινήσει συγκέντρωση υπογραφών (εκατοντάδες μαζεύτηκαν έως τώρα), έχουν γίνει επισκέψεις στα ΚΥ και συζητήσεις με τους εργαζόμενους και το επόμενο διάστημα προγραμματίζεται να πραγματοποιηθούν και κατά τόπους συσκέψεις με τους εργαζόμενους των ΚΥ.

Την πρωτοβουλία ξεκίνησαν η ΕΝΙΘ, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Ανατολικής Θεσσαλονίκης, ο Σύλλογος Γυναικών Θερμαϊκού, η Ομάδα Γυναικών Θέρμης, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το Σωματείο Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ), το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ. Την προηγούμενη βδομάδα επισκέφθηκαν τα δύο Κέντρα Υγείας, συζήτησαν με τους εργαζόμενους που πλέον έχουν επωμιστεί και την ευθύνη των εμβολιασμών και κατέγραψαν βασικές ελλείψεις.

Οπως αναφέρουν, στο ΚΥ Μηχανιώνας, η κατάσταση παραμένει τραγική, «με μεγάλες ελλείψεις σε ιατρικό - νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό (καθαριότητας και φύλαξης). Λείπουν γυναικολόγος, ορθοπεδικός, καρδιολόγος. Δεν υπάρχει ακτινολόγος και οι γιατροί δυσκολεύονται στις γνωματεύσεις. Υπάρχει ψυχίατρος και δερματολόγος κάθε 15 μέρες. Ο παιδίατρος έρχεται από το ΚΥ Θέρμης. Συνολικά έχει 10 γιατρούς συν τον διευθυντή, ενώ θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 25. Ολοι οι γιατροί απασχολούνται στο εμβολιαστικό κέντρο και επιπλέον κάνουν εμβολιασμούς μαίες και παρασκευάστριες. Τουλάχιστον 600 τακτικά ραντεβού κάθε μήνα αναβάλλονται λόγω έλλειψης προσωπικού».

Το ΚΥ Θέρμης «εξυπηρετεί και γειτονικούς δήμους (Καλαμαριάς, Πυλαίας Χορτιάτη, ΠΕ Χαλκιδικής), έχει επίσης την ευθύνη των περιφερειακών ιατρείων 13 οικισμών της περιοχής και του Αεροδρομίου "Μακεδονία" της ιδιωτικής εταιρείας "Fraport" εκτελώντας και εφημερίες. Τον τελευταίο χρόνο συνταξιοδοτήθηκαν 4 γιατροί και δεν αναπληρώθηκαν ενώ επί χρόνια λείπουν οι ειδικότητες ορθοπεδικού, χειρούργου, ΩΡΛ, καρδιολόγου, οφθαλμίατρου, ψυχίατρου αλλά και ακτινολόγου. Στις χρόνιες ελλείψεις καταγράφονται και η απουσία μαστογράφου, σύγχρονου ακτινολογικού κ.ά.».

Και στα δύο ΚΥ το μειωμένο προσωπικό τους είναι εξουθενωμένο και με εξαντλητικά ωράρια, με αποτέλεσμα σοβαρές καθυστερήσεις στις νόμιμες άδειες και τα ρεπό τους.

Λόγω της έλλειψης προσωπικού ακόμα και η διαλογή των εισερχομένων στο Κέντρο Υγείας, σε συνθήκες πανδημίας, γίνεται από προσωπικό που δεν διαθέτει την απαιτούμενη γνώση και εμπειρία, με όσους κινδύνους συνεπάγεται αυτό.

Ιδιαίτερα σοβαρά είναι και τα προβλήματα επαρκούς καθαριότητας και φύλαξης.

Τα Σωματεία και οι φορείς της περιοχής απαιτούν, μεταξύ άλλων:

-- Μαζικά δωρεάν τεστ σε χώρους εργασίας, αλλά και σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες της περιοχής.

-- Μέτρα για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων.

-- Αμεση πύκνωση των δρομολογίων των αστικών συγκοινωνιών ώστε να αποφεύγεται ο συνωστισμός.

-- Να καλυφθούν άμεσα τα σημαντικά κενά στα Κέντρα Υγείας, σε γιατρούς με προσλήψεις μόνιμου ιατρικού - νοσηλευτικού προσωπικού και οι επείγουσες ανάγκες λόγω πανδημίας.

-- Να ενισχυθούν με ασθενοφόρα πλήρως στελεχωμένα.

-- Να μονιμοποιηθεί όλο το προσωπικό που σήμερα εργάζεται με συμβάσεις.

Σημειώνεται ότι Ερώτηση για τα προβλήματα του ΚΥ Ν. Μηχανιώνας κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Ζητούν να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων, με προσλήψεις μονίμων και πλήρους απασχόλησης εργαζομένων, ώστε να εξασφαλιστεί η σωστή λειτουργία του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας και να καλύπτονται με επάρκεια οι ανάγκες των ασθενών. Επίσης την πλήρη και επαρκή χρηματοδότηση του Κέντρου Υγείας Μηχανιώνας από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εξασφαλιστεί η αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών Υγείας.

  • Στο μεταξύ, έξι νέα κρούσματα κορονοϊού σε φιλοξενούμενους οι οποίοι είναι ασυμπτωματικοί, ανακοίνωσε χτες το «Χαρίσειο γηροκομείο», μετά τους ελέγχους που διενεργήθηκαν την Τρίτη από μονάδα του ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα αποτελέσματα των εργαζομένων βγήκαν όλα αρνητικά. Από τα έξι θετικά κρούσματα οι τρεις είχαν εμβολιαστεί και έχουν αναπτύξει αντισώματα σύμφωνα με πρόσφατο έλεγχο.
Νότια Ρόδος: Χωρίς γιατρούς, νοσηλευτές και ΕΚΑΒ

Συμβολική συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Κέντρο Υγείας Αρχαγγέλου πραγματοποίησαν τις προηγούμενες μέρες η Επιτροπή Αγώνα Κατοίκων Νότιας Ρόδου και ομάδες γυναικών της ΟΓΕ, απαιτώντας την ενίσχυσή του με το αναγκαίο προσωπικό καθώς και τη δημιουργία ΚΥ στη Νότια Ρόδο και σταθμού του ΕΚΑΒ.

Παράλληλα, επισημαίνουν την ανάγκη στελέχωσης του Περιφερειακού Ιατρείου Γενναδίου, ώστε να εξασφαλιστεί η εικοσιτετράωρη λειτουργία του, με ειδικευμένο γιατρό, νοσηλευτή, αγροτικό γιατρό και ΕΚΑΒ.

Κατά τη διάρκεια συζήτησης με τους εργαζόμενους του ΚΥ Αρχαγγέλου, αναδείχτηκαν τα σοβαρά κενά προσωπικού, όπως οι τρεις κενές θέσεις γιατρών γενικής ιατρικής και μια παιδιάτρου, ενώ δεν προβλέπονται στο οργανόγραμμα θέσεις καρδιολόγου και γυναικολόγου, αποδεκατισμένες είναι και η φύλαξη και συντήρηση.

Με το φιλότιμο των εργαζομένων, χωρίς καμία ενίσχυση, έχουν κατορθώσει μέχρι και τις 8 Μάρτη να εμβολιάσουν 900 ανθρώπους.

Κρούσματα στις φυλακές Βόλου

Ξεπέρασαν τα 10 τα θετικά κρούσματα κορονοϊού, στο Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Βόλου. Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ επισκέφτηκε τις φυλακές Βόλου και διενήργησε rapid tests, τόσο στους εργαζόμενους, οι οποίοι είναι περίπου 70, όσο και στους κρατούμενους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα αποτελέσματα των ελέγχων προέκυψε ότι άλλοι πέντε υπάλληλοι είναι θετικοί στον ιό, πέραν των τριών πρώτων που έγινε γνωστό ότι προσβλήθηκαν την περασμένη Παρασκευή και κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου. Επιπλέον, τις μέρες που μεσολάβησαν μέχρι τον χτεσινό έλεγχο παρουσίασαν συμπτώματα και άλλοι υπάλληλοι.

Ο κρατούμενους που ήταν περιορισμένος στον ειδικό χώρο για Covid-19 επιβεβαιώθηκε επίσης ότι είναι θετικός στον ιό. Πρόκειται για το μοναδικό θετικό τεστ σε κρατούμενους, καθώς υποβλήθηκε σε έλεγχο και το σύνολο των φυλακισμένων. Εντούτοις, σαφής εικόνα για το μέγεθος της διασποράς στους κρατούμενους εκτιμάται ότι θα προκύψει σήμερα, αφού αυτός κρατούταν σε θάλαμο με πάνω από 20 άτομα.

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ
Αυξάνονται νεκροί, διασωληνωμένοι, νέες εισαγωγές, μειώνονται τα τεστ

Ο καιρός, οι μεταλλάξεις και οι συνωστισμοί φταίνε κατά την κυβέρνηση

Αυξάνεται μέρα με τη μέρα ο αριθμός των νεκρών, των διασωληνωμένων, των νέων εισαγωγών, και παρ' όλα αυτά μειώνεται ο αριθμός των - έτσι κι αλλιώς ελάχιστων - τεστ στην κοινότητα.

Χτες καταγράφηκαν 51 θάνατοι και πλέον ο συνολικός αριθμός των νεκρών αγγίζει τις 7.000 (έχουν καταγραφεί συνολικά 6.937 θάνατοι), ενώ ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 214.661 (ημερήσια μεταβολή +1,2%).

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 506, με διάμεση ηλικία τα 67 έτη. Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.457 ασθενείς.

Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσω ΕΚΑΒ) είναι 501 (ημερήσια μεταβολή +13,09%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 408 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα που καταγράφηκαν είναι 2.570, παρόλο που χτες μειώθηκαν κατά σχεδόν 2.000 τα τεστ (σημειώνεται ότι τις τελευταίες δύο μέρες έχουν μειωθεί κατά πάνω από 10.000). Από τα 2.570 νέα κρούσματα, 136 είναι υπό διερεύνηση, 1.282 εντοπίστηκαν στην Αττική (317 στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, 226 στην Περιφερειακή Ενότητα Πειραιώς, 210 στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, 160 στον Βόρειο Τομέα Αθηνών, 144 στον Νότιο Τομέα Αθηνών, 141 στην Ανατολική Αττική, 67 στη Δυτική Αττική και 17 στα νησιά), 229 στη Θεσσαλονίκη, 131 στην Αχαΐα. 27 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, μεταξύ των οποίων: 82 στη Λάρισα, από 48 σε Εύβοια και Ηράκλειο, 40 στην Κορινθία, 35 στη Βοιωτία, από 34 σε Χαλκιδική και Κοζάνη.

Συνολικά έχουν ταυτοποιηθεί 2.098 κρούσματα μεταλλαγμένων στελεχών, εκ των οποίων τα 1.287 της μετάλλαξης της Μ. Βρετανίας εντοπίστηκαν στην Αττική και τα 43 από τα συνολικά 51 της μετάλλαξης της Ν. Αφρικής εντοπίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.

«Στον καιρό, στις μεταλλάξεις και στους συνωστισμούς» απέδωσε χτες η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη τη «μεγάλη μεταδοτικότητα του ιού κατά το τελευταίο διάστημα», επιμένοντας μάλιστα ότι «βασικοί λόγοι μετάδοσης είναι η κινητικότητα και ο συγχρωτισμός», στοχοποιώντας κατά βάση κινητοποιήσεις και αποσιωπώντας την έλλειψη βασικών μέτρων θωράκισης του συστήματος Υγείας, η ευθύνη για την οποία βαραίνει την κυβέρνηση.

Επικαλέστηκε το «έκτακτο σχέδιο» του υπουργείου Υγείας, που προβλέπει μέτρα για τη μετατροπή ολόκληρου του συστήματος σε μίας νόσου, και προειδοποίησε για «τουλάχιστον 10 δύσκολες ημέρες». Χαρακτήρισε «προτεραιότητα» της κυβέρνησης την «επαναλειτουργία σταδιακά τομέων της οικονομίας, μόλις το επιτρέψουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, και με τη βοήθεια των εμβολιασμών που επιταχύνονται για να μπορέσουμε πλέον να μπούμε σε άλλη φάση από τον Απρίλιο, Μάιο και μετά». Επανέλαβε τις δηλώσεις του υπουργού Τουρισμού, που δείχνουν ότι προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι το άνοιγμα με κριτήριο τα κέρδη των ομίλων του κλάδου, ενώ για τις δόσεις των εμβολίων παρέπεμψε για «αυξημένες παραδόσεις στο δεύτερο τρίμηνο του έτους».

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Εντείνονται οι οικονομικοί και γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί γύρω από τα εμβόλια

Copyright 2020 The Associated

Εντείνονται όλο και περισσότερο οι γεωπολιτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί γύρω από την «κούρσα των εμβολίων», σε βάρος των λαών που μένουν εκτεθειμένοι στην πανδημία. Εναν ακριβώς χρόνο μετά την επίσημη ανακήρυξή της από τον ΠΟΥ, η πανδημία εξαπλώνεται ραγδαία, με πάνω από 118,7 εκατ. επιβεβαιωμένα κρούσματα και 2,634 εκατ. νεκρούς σε όλο τον κόσμο.

Εγκριση EE στο εμβόλιο της «Johnson & Johnson» - Κινητικότητα για το «Sputnik V»

Σε αυτό το πλαίσιο, χτες, την ίδια ώρα που ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ενέκρινε το εμβόλιο της «Johnson & Johnson», η Κομισιόν επέκτεινε, όπως είχε προαναγγελθεί, μέχρι το τέλος Ιούνη τον μηχανισμό ελέγχου εξαγωγής εμβολίων («διαφάνειας και έγκρισης» όπως αποκαλείται), από εταιρείες με τις οποίες η ΕΕ έχει συνάψει προκαταρκτικές συμφωνίες αγοράς. Ο μηχανισμός επιβλήθηκε στα τέλη Γενάρη και η «πρεμιέρα» της εφαρμογής του έγινε πρόσφατα από την Ιταλία, όταν μπλόκαρε την εξαγωγή προς την Αυστραλία 250.000 δόσεων εμβολίου της «AstraZeneca», η οποία παραδίδει στην ΕΕ πολύ λιγότερες δόσεις από τα συμφωνηθέντα.

Σε ό,τι αφορά το μονοδοσικό εμβόλιο της «Johnson & Johnson», ο ΕΜΑ ενέκρινε την υπό όρους χρήση στην ΕΕ σε άτομα άνω των 18 ετών. Είναι το τέταρτο εμβόλιο που εγκρίνει, μετά τα εμβόλια των «Pfizer/BioNTech», «Moderna», «AstraZeneca», ενώ είναι σε εξέλιξη το αίτημα για το ρωσικό «Sputnik V».

Στο μεταξύ, η συμφωνία για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου από ιταλική φαρμακευτική εταιρεία έχει φέρει στην επιφάνεια το ενδιαφέρον και άλλων ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών να συμμετέχουν στην παραγωγή του. Η παραγωγή του εμβολίου στην Ιταλία φέρεται - σε πρώτη φάση τουλάχιστον - να προορίζεται για την αφρικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με το «Reuters», και ο ισπανικός βιοφαρμακευτικός όμιλος «Zendal» έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για παραγωγή του «Sputnik V» και φέρεται να έχει ενημερώσει τον Ισπανό υπουργό Βιομηχανίας.

Ανοιχτό ενδιαφέρον για παραγωγή του ρωσικού εμβολίου έχουν εκφράσει, επίσης, η Αυστρία, η Φινλανδία κ.ά., στη Γαλλία είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις, ενώ γερμανική εταιρεία φέρεται να είναι ένα βήμα πριν από τη συμφωνία.

Την ίδια ώρα, ο Αυστριακός ΥΠΕΞ, Αλεξάντερ Σάλενμπεργκ, σε τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του, Ουάνγκ Γι, εξέφρασε την «ελπίδα» ότι η Κίνα «σύντομα» θα ζητήσει την έγκριση της ΕΕ για τα εμβόλιά της. Ο Αυστριακός καγκελάριος, Σεμπάστιαν Κουρτς, είχε διαμηνύσει την πρόθεση να διατεθούν παραγωγικές ικανότητες εγχώριων εταιρειών για ρωσικά ή κινεζικά εμβόλια, όπως και άλλων χωρών.

Υπερασπίστηκαν ξανά την πατέντα

Στο μεταξύ, σε προχτεσινή συνεδρίαση επιτροπής του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ), αποτυπώνοντας για άλλη μια φορά τα «ιερά και τα όσια» της καπιταλιστικής οικονομίας, τα ισχυρότερα κράτη υπερασπίστηκαν, για ακόμη μια φορά, το «δικαίωμα» των φαρμακευτικών επιχειρηματικών ομίλων να κατέχουν την πατέντα και «πνευματική ιδιοκτησία» των εμβολίων, θέτοντας εμπόδια στην επέκταση της παραγωγής τους από άλλες παραγωγικές μονάδες, προκειμένου να εξασφαλιστούν η κερδοφορία, η ανταγωνιστικότητα των ομίλων και η ενίσχυση της παραγωγής στο δικό τους έδαφος.

Ισχυρά καπιταλιστικά κράτη όπως η Βρετανία, οι ΗΠΑ, τα κράτη της ΕΕ, η Ελβετία κ.ά. με ισχυρή ντόπια φαρμακοβιομηχανία, απέρριψαν για όγδοη φορά στον ΠΟΕ το αίτημα της Ινδίας και της Νότιας Αφρικής - χώρες με μεγάλη παραγωγή γενόσημων και όχι μόνο φαρμάκων και εμβολίων - να ανασταλούν οι κανόνες του ΠΟΕ περί πνευματικής ιδιοκτησίας. Αν και από τη δική της σκοπιά συμφερόντων, η οποία δεν αφορά βέβαια στην κατάργηση των πατεντών αλλά στα παζάρια για την προσωρινή «άρση» και τους όρους που θα γίνει αυτή, ενδεικτική είναι η υπενθύμιση της Νότιας Αφρικής ότι το σύστημα των πατεντών εμπόδισε την παραγωγή φαρμάκων που θα είχαν σώσει ζωές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του HIV/AIDS, που σκότωσε τουλάχιστον 11 εκατ. Αφρικανούς.

Κινήσεις με το βλέμμα στην Κίνα

Ενα ακόμη δείγμα της παραγωγής και διάθεσης εμβολίων ανάλογα με τα ευρύτερα γεωπολιτικά συμφέροντα είναι και η προσπάθεια συνεννόησης των ΗΠΑ με την Ιαπωνία, την Αυστραλία και την Ινδία στο πλαίσιο της Τετραπλής Συμμαχίας (Quad alliance) που πραγματοποιεί σήμερα τηλε-σύνοδο κορυφής.

Προτάσσοντας τον κίνδυνο, η Κίνα να αυξήσει ακόμη περισσότερο την επιρροή της στη Νοτιοανατολική Ασία μέσω της «διπλωματίας των εμβολίων», η Ινδία αναμένεται να ζητήσει από τις ΗΠΑ να χαλαρώσουν τις απαγορεύσεις υλικών και προϊόντων εμβολίων και τα άλλα κράτη να κάνουν επενδύσεις, ώστε να αυξηθεί η παραγωγή εμβολίων από ινδικές φαρμακοβιομηχανίες. Ετσι, αναφέρεται, «η συμμαχία Quad μπορεί να ξεκινήσει τη διανομή μεγάλης κλίμακας ξεκινώντας από τις χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας», όπως Ινδονησία και Φιλιππίνες που είναι στο «στόχαστρο» της Κίνας.

ΗΠΑ και Ιαπωνία ενδέχεται να χρηματοδοτήσουν ινδικές εταιρείες που κατασκευάζουν εμβόλια για τις φαρμακοβιομηχανίες των ΗΠΑ «Novavax» και «J&J».

  • Η Δανία και η Νορβηγία αναστέλλουν προσωρινά τον εμβολιασμό με εμβόλια της «AstraZeneca» μετά από περιστατικά θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες. Ο EMA ανακοίνωσε πως μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνδέουν το εμβόλιο της «AstraZeneca» με τα δύο περιστατικά στην Αυστρία. Επίσης, άρχισε μια κυλιόμενη αξιολόγηση μονοκλωνικών αντισωμάτων που έχει αναπτύξει η αμερικανική εταιρεία «Eli Lilly» για την θεραπεία της COVID-19. Η «Vir Biotechnology» και η βρετανική GSK σκοπεύουν να ζητήσουν άδεια δικής τους θεραπείας με μονοκλωνικό αντίσωμα.
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Πολλαπλά τα προβλήματα στη διαδικασία του εμβολιασμού

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Κρήτης, που αναδεικνύουν οι βουλευτές του Κόμματος

Τα πολλαπλά προβλήματα στην Κρήτη, στη διαδικασία του εμβολιασμού για τον κορονοϊό, αφορά η Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, Μαρία Κομνηνάκα, Διαμάντω Μανωλάκου προς τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια.

Οπως θυμίζουν στην Ερώτησή τους, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες τον Νοέμβρη του 2020 προβλέπονταν να λειτουργήσουν 66 εμβολιαστικά κέντρα στο νησί. Ωστόσο, μέχρι 18/2/2021 λειτουργούν, σύμφωνα με την 7η ΥΠΕ, μόλις 22 εμβολιαστικά κέντρα.

«Το αποτέλεσμα είναι τεράστια εμπόδια στον εμβολιασμό», σημειώνεται στην Ερώτηση, και πιο συγκεκριμένα: «Υπερήλικες άνω των 85 ετών, με σοβαρά προβλήματα μετακίνησης και επιβαρυμένη υγεία, καλούνται να μετακινούνται δεκάδες χιλιόμετρα μακριά από τον τόπο κατοικίας τους, προκειμένου να εμβολιαστούν, καθώς αρκετά Κέντρα Υγείας (ΚΥ) δεν λειτουργούν ακόμη ως εμβολιαστικά κέντρα όπως π.χ. στο νομό Ρεθύμνου, όπου ο εμβολιασμός γίνεται μέχρι στιγμής μόνο στο νοσοκομείο, στα ΚΥ Ρεθύμνου και Περάματος και στην ΤΟΜΥ Ρεθύμνου. Συνάμα, δεν υπάρχει πρόβλεψη για κατ' οίκον εμβολιασμό ατόμων με κινητικά προβλήματα».

Επίσης, άτομα 60-64 ετών εμβολιάζονται (με το εμβόλιο της «AstraZeneca») μόνο σε 7 εμβολιαστικά κέντρα για όλο το νησί, κάτι που σημαίνει ότι πολλοί αναγκάζονται να διανύσουν πολλά χιλιόμετρα για να εμβολιαστούν. «Για παράδειγμα οι κάτοικοι Σελίνου - Καντάνου Χανίων, ορεινός και απομακρυσμένος δήμος με τους περισσότερους κατοίκους να είναι ηλικιωμένοι και βιοπαλαιστές, αναγκάζονται να μετακινούνται στα Χανιά, αφού το ΚΥ Καντάνου δεν λειτουργεί ως εμβολιαστικό κέντρο», αναφέρεται μεταξύ άλλων στοιχείων για τα ΚΥ του νησιού. Αναδεικνύονται επίσης τα προβλήματα που προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στον αναγκαίο εμβολιασμό, χωρίς κανένα μέτρο ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως και η λειτουργία των Νοσοκομείων ως εμβολιαστικών κέντρων, που επιδεινώνει την ήδη δύσκολη κατάσταση.

«Εκτός των παραπάνω, κυβέρνηση και Κομισιόν έχουν μεγάλες ευθύνες για τη βραδυπορία στον εμβολιασμό κατά της Covid-19, με την απαγόρευση στα κράτη - μέλη να διαπραγματεύονται αυτοτελώς την προμήθεια εμβολίων, προκειμένου να εξασφαλιστεί ο έγκαιρος και μαζικός εμβολιασμός του πληθυσμού, ενώ διεξάγεται ένας εμπορικός πόλεμος μεγάλων συμφερόντων που θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων», αναφέρουν οι βουλευτές του Κόμματος, σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση πορεύεται και στο θέμα των εμβολιασμών στο πλαίσιο της πολιτικής που λογαριάζει ως "κόστος" την ολοκληρωμένη προστασία της υγείας του λαού, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι και ο λαός να μένουν ξανά εκτεθειμένοι».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον υπουργό Υγείας ποια μέτρα προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ώστε να ενισχυθούν με μόνιμο προσωπικό, με νέες προσλήψεις και μονιμοποίηση των συμβασιούχων τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία, ώστε να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση, για να αναλάβουν τον εμβολιασμό, χωρίς καμία περικοπή της λειτουργίας τους, σε κατάλληλους χώρους και να απεμπλακούν τα νοσοκομεία από τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ