Τρίτη 12 Δεκέμβρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή & Δράση» μπορείτε να διαβάσετε:

-- Θερμή υποδοχή του νέου «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Μεγάλη εξόρμηση των ΚΟ του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα

-- Με εκδηλώσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ

-- Διήμερο της ΚΟ Κ. Μακεδονίας, αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά. Το Σάββατο ξεκινούν οι εκδηλώσεις

«ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟΥ»
Υποδοχή με μεγάλη πανεξόρμηση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Στο πράκτικερ Αιγάλεω
Στο πράκτικερ Αιγάλεω
Μια νέα σελίδα άνοιξε για την εφημερίδα μας αλλά και για την πολιτική δράση των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με την κυκλοφορία του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου». Η καινούρια, αναβαθμισμένη βδομαδιάτικη έκδοση κυκλοφόρησε από το πρωί του Σαββάτου που μας πέρασε και έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από τα χιλιάδες μέλη και τους φίλους του Κόμματος. Αποφασισμένοι για τη βελτίωση της διακίνησης και της αξιοποίησης του «Ριζοσπάστη», μέλη, φίλοι και οπαδοί του ΚΚΕ ρίχτηκαν στη μάχη της πανεξόρμησης.

Από την πρώτη στιγμή, της παραλαβής της εφημερίδας στα γραφεία του Κόμματος σε όλη την Ελλάδα, ήταν διάχυτη η ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου» μπορεί να αξιοποιηθεί για μια μέρα παραπάνω, ώστε να οργανωθεί καλύτερα η διακίνηση. Ετσι κι έγινε. Ολη την περασμένη βδομάδα οι ΚΟ έθεταν τους στόχους τους και συζητούσαν με τους οπαδούς για τη νέα έκδοση.

Η εξόρμηση ξεκίνησε νωρίς το Σάββατο και ολοκληρώθηκε χτες, απόγευμα Δευτέρας, με συνεργεία του Κόμματος να μπαίνουν σε χιλιάδες σπίτια και χώρους δουλειάς. Με καλό καταμερισμό δυνάμεων, σπίτι το σπίτι, άνθρωπο τον άνθρωπο, η πολιτική συζήτηση φουντώνει. Στο επίκεντρο η επίθεση κυβέρνησης - κεφαλαίου που κλιμακώνεται, η επιχειρούμενη περιστολή του απεργιακού δικαιώματος και προφανώς η απάντηση που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη την Πέμπτη 14 Δεκέμβρη, στην πανελλαδική απεργία.

Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς στην Καλαμάτα όπως και στην ύπαιθρο από χωριό σε χωριό.
Εξορμήσεις πραγματοποιήθηκαν σε χώρους δουλειάς στην Καλαμάτα όπως και στην ύπαιθρο από χωριό σε χωριό.
Το ενδιαφέρον των αναγνωστών της εφημερίδας μας κέντρισε τόσο η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, σε εκδήλωση της ΚΟ Αττικής, για την απάντηση που πρέπει να δώσει η εργατική τάξη στη στρατηγική του κεφαλαίου, που ήταν και το πρώτο θέμα, όσο και η ανάλυση της τρίτης «αξιολόγησης» του μνημονίου, που αποτελεί άλλον ένα «βαρύ» κρίκο αυτής της στρατηγικής. Τη συζήτηση τροφοδότησε και η νέα στήλη του «Ριζοσπάστη», το δισέλιδο που είναι αφιερωμένο στους ένστολους. Προφανώς και λόγω της επικαιρότητας της επίσκεψης Ερντογάν στην Ελλάδα, τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος κουβέντιασαν με βάση το ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», που ήταν άλλωστε και η μόνη εφημερίδα που φώτισε το υπόβαθρο της αναβάθμισης των τουρκικών αμφισβητήσεων από τη σκοπιά των κινδύνων για τον ελληνικό και τον τουρκικό λαό.

Στη μάχη της διακίνησης αξιοποιήθηκαν και οι δεκάδες εκδηλώσεις και συνεστιάσεις, αλλά και η μεγάλη πολιτική εξόρμηση που είναι σε εξέλιξη.

Τα πλάνα των ΚΟ ήταν αισθητά αυξημένα, ώστε η «επίσημη πρώτη» του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου» να σηματοδοτήσει την αποφασιστικότητα για βελτίωση της κυκλοφορίας και της αξιοποίησης της εφημερίδας μας. Στοίχημα ενόψει της κορυφαίας επετείου των 100 χρόνων από την ίδρυση του ΚΚΕ, είναι να κερδίσει ο «Ριζοσπάστης» νέους αναγνώστες, ειδικά εργαζόμενους από κλάδους και χώρους στρατηγικής σημασίας.

Η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής ξεκινάει την εξόρμηση. Το φύλλο έφτασε σε τηλεφωνικά κέντρα, εταιρίες πληροφορικής κ.α.
Η ΤΟ Τηλεπικοινωνιών Αττικής ξεκινάει την εξόρμηση. Το φύλλο έφτασε σε τηλεφωνικά κέντρα, εταιρίες πληροφορικής κ.α.
Στην ΚΟ Αττικής το πλάνο ήταν αυξημένο κατά 15% και συνεργεία του Κόμματος διακίνησαν τον «Ριζοσπάστη», εκτός από γειτονιές, σε εργοστάσια, οικοδομές, μεγάλα εμπορικά καταστήματα, τράπεζες, πανεπιστήμια κ.α. Αντίστοιχα κλιμακώθηκε και η εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα. Η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας έβαλε φιλόδοξο στόχο για υπερδιπλασιασμό του αριθμού των φύλλων που διακινούσε τις Κυριακές. Μέχρι χτες το πρωί, η εικόνα που υπήρχε αναδείκνυε ότι ο στόχος ήταν εφικτός. Π.χ. η ΤΟ Σερρών κάλυψε το 100% του πλάνου της, ενώ από κοντά ακολουθούσε η ΤΟ Βιομηχανίας.

Στη Θεσσαλία, ο σχεδιασμός προέβλεπε, το Σάββατο και την Κυριακή, εξορμήσεις κυρίως στις γειτονιές των πόλεων και στα χωριά, ενώ, χτες Δευτέρα, οι κομματικές και ΚΝίτικες δυνάμεις κινήθηκαν, ιδιαίτερα, στους τόπους δουλειάς, εργοστάσια και υπηρεσίες, καθώς και στις σχολές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του ΤΕΙ Θεσσαλίας. Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», η Μαρία Γαβαλά, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, σημείωσε: «Με μαχητικό και οργανωτικό πνεύμα οργανώνουμε αυτές τις μέρες την προσπάθεια για την πλατύτερη διακίνηση του νέου φύλλου του "Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου". Περισσότερες δυνάμεις σχεδιάστηκε και μπήκανε σ' αυτήν τη μάχη, σταθμό και εργαλείο, που τη δίνουμε ταυτόχρονα με όλες τις άλλες που έχουμε μπροστά μας, όπως της Οικονομικής Εξόρμησης, της επιτυχίας της απεργίας στις 14 του μήνα και άλλες.

Συνεργείο ξεκινά την εξόρμηση στη Νίκαια
Συνεργείο ξεκινά την εξόρμηση στη Νίκαια
Εγινε προσπάθεια από τις ΚΟ να αξιοποιηθούν σ' αυτήν την εξόρμηση καλύτερα οι οπαδοί μας, πράγμα που σε ορισμένες περιπτώσεις έγινε με καλύτερους όρους και αυτό δείχνει και τις δυνατότητες. Επίσης, έγινε προσπάθεια από την ΚΝΕ να απευθυνθεί σε χώρους νεολαίας πιο θαρρετά και μαζικά, έχοντας και τη θετική πείρα της από τη δουλειά με τον "Οδηγητή" όλη τη βδομάδα που πέρασε.

Συνολικά, η δυνατότητα να έχουμε για περισσότερο χρόνο το φύλλο φαίνεται ότι βοηθά, ιδιαίτερα, στο να στοχεύουμε να πάμε σε περισσότερους τόπους δουλειάς.

Η συζήτηση που ανοίγει με εργαζόμενους, όταν μπορούν να μιλήσουν, αλλά και γενικότερα η επαφή της Κομματικής Οργάνωσης μαζί τους, φανερώνει και τα μεγάλα περιθώρια βελτίωσης της σχέσης μας με τους εργαζόμενους προς αυτήν την κατεύθυνση, με βασικό εργαλείο τον "Ριζοσπάστη"».

  • Στον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», που θα κυκλοφορήσει στις 16 Δεκέμβρη, θα δημοσιευτούν στοιχεία της πρώτης διακίνησης του νέου βδομαδιάτικου φύλλου μας.

Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
Το πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου»
ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές πρωτοβουλίες σε χώρους δουλειάς και συνοικίες

Με καθημερινές εξορμήσεις, περιοδείες και συγκεντρώσεις συνεχίζεται η πολιτική εξόρμηση του ΚΚΕ με σύνθημα «Δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα άδικο σύστημα. Συμπόρευση με το ΚΚΕ για δυνατό εργατικό κίνημα και Κοινωνική Συμμαχία, για την εξουσία». Στελέχη του Κόμματος έχουν βρεθεί σε δεκάδες χώρους δουλειάς και συνοικίες σε όλη την Ελλάδα καλώντας τους εργαζόμενους να μπουν αποφασιστικά στην πάλη για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών, να συστρατευτούν με το ΚΚΕ και την πολιτική του πρόταση, και με αφορμή την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Πέμπτης 14 Δεκέμβρη να δώσουν απάντηση στην αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης και κεφαλαίου. Να αποτελέσει αυτή η μάχη έναν σταθμό για την ένταξη νέων δυνάμεων στην πάλη, για την ανασύνταξη του εργατικού κινήματος και την ισχυροποίηση της Κοινωνικής Συμμαχίας.

Συνεχίζεται η εξόρμηση

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ., οι Οργανώσεις Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ καλούν σε συγκέντρωση, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου Γαλατσίου «Καμίνι» (Ρεθύμνης 36 & Καψάλη Χρήστου 14). Θα μιλήσει ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Περιοδείες μεταξύ άλλων προγραμματίζονται:

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 6.30 μ.μ., στις εργατικές κατοικίες της Ταραμπούρας στην Πάτρα, θα μιλήσει ο Νίκος Καραθανασόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής Αχαΐας.

-- Στις 10.30 π.μ., ο Χρήστος Μπάθας, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το ξενοδοχείο «Royal Olympic» για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1 μ.μ., ο Γρηγόρης Τιμπλαλέξης, μέλος της ΤΕ Περιστερίου Αττικής, θα επισκεφτεί τους εργαζόμενους στο δημαρχείο Περιστερίου.

-- Στις 7 π.μ. στις εγκαταστάσεις του ηλεκτροφωτισμού του δήμου Πατρέων στου «Λαδόπουλου» θα μιλήσει ο Σπ. Μπέτσης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

-- Στα ξενοδοχεία της Πάτρας «Βυζαντινό» (6 μ.μ.) και «Αστέρας» (7 μ.μ.), με επικεφαλής την Κ. Σίμου, μέλος του Γραφείου της ΤΕ Αχαΐας.

Αύριο, Τετάρτη, στις 7 π.μ., στη ΔΕΥΑ του δήμου Πατρέων θα μιλήσει ο Γιάννης Τόλης, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Δυτ. Ελλάδας.

Γιορτή Βιβλίου με εκθέσεις και εκδηλώσεις

Ξεκίνησε το περασμένο Σάββατο η φετινή Γιορτή Βιβλίου των Οργανώσεων Αττικής του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Η πρωτοβουλία αυτή του Κόμματος και της ΚΝΕ εντάσσεται στην προσπάθεια πλατιάς διάδοσης του μαρξιστικού - πολιτικού βιβλίου, τόσο σε μέλη όσο και φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ. Γι' αυτό ο προγραμματισμός της Γιορτής Βιβλίου περιλαμβάνει εκθέσεις στα γραφεία των ΚΟ αλλά και εκδηλώσεις και βιβλιοπαρουσιάσεις στο πλαίσιό τους. Οι επισκέπτες των εκθέσεων θα μπορούν να ενημερώνονται για πακέτα προσφορών ώστε να προμηθευτούν τα αγαπημένα τους βιβλία, αλλά και για να αγοράσουν ένα καλό δώρο για συγγενείς και φίλους ενόψει των γιορτών.

Μέχρι στιγμής εκθέσεις θα λειτουργήσουν στην έδρα της ΚΟ Αττικής στην Ομόνοια, στα γραφεία της οδού Κολωνού και στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ (Τροίας 36, Βικτώρια). Τις επόμενες μέρες, αυτός ο προγραμματισμός θα εμπλουτιστεί και από άλλες Οργανώσεις της Αττικής. Μέχρι τώρα έχει ως εξής:

  • Βερανζέρου και Κοτοπούλη 1, Αθήνα: Από το Σάββατο 9/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30. Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Κολωνού 3, Αθήνα: Από το Σάββατο 16/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12 και από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
  • Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ: Από το Σάββατο 9/12 μέχρι την Παρασκευή 22/12, με ωράριο: Δευτέρα - Παρασκευή 17.30 - 20.30 και Σαββατοκύριακα 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30. Από την Τετάρτη 27/12 μέχρι την Παρασκευή 29/12, με ωράριο: 10.00 - 13.00 και 17.30 - 20.30.
Οι εργαζόμενοι πληρώνουν και την κρίση και την ανάπτυξη

Στα ΕΛΠΕ περιόδευσε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

«Οι εργαζόμενοι θα πληρώσουν το μάρμαρο της ιδιωτικοποίησης των ΕΛΠΕ, γι' αυτό χρειάζεται ένταση της πάλης και μαζική συμμετοχή στην απεργία της 14ης Δεκέμβρη»: Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε ο Χρήστος Κατσώτης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής του ΚΚΕ, περιοδεύοντας στις εγκαταστάσεις των «Ελληνικών Πετρελαίων» στον Ασπρόπυργο. Το στέλεχος του Κόμματος έκανε αναφορά και στο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος που επιχειρεί η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι και αυτό εντάσσεται στη βρώμικη δουλειά που έχει αναλάβει για να ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων.

Οι επικείμενες εξελίξεις με την παραπέρα ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης, που προβλέπονται στο 3ο μνημόνιο, απασχολούν έντονα τους εργαζόμενους. Ο Χρ. Κατσώτης τους κάλεσε να μην ασχολούνται με το «ύψος του τιμήματος» αλλά με την κατάσταση που θα διαμορφώσει αυτή η εξέλιξη. Και γι' αυτό πρέπει να διεκδικήσουν μόνιμη σταθερή δουλειά και Συλλογικές Συμβάσεις, κόντρα στο σχεδιασμό για μεγαλύτερη ευελιξία, που αποτελεί στρατηγική της αστικής τάξης για να βγάζει περισσότερα κέρδη. Αλλωστε, η δουλειά - λάστιχο εδώ και πολλά χρόνια έχει μπει στη ζωή των εργαζομένων στα ΕΛΠΕ με τις εργολαβίες σε δραστηριότητες του εργοστασίου. Εργαζόμενοι με προσωρινές - ελαστικές συμβάσεις και συνθήκες δουλειάς, χωρίς μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, όπως φάνηκε με τραγικό τρόπο στο τελευταίο μεγάλο ατύχημα με τους τέσσερις νεκρούς, είναι οι προϋποθέσεις της μεγάλης κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων, όπως τα ΕΛΠΕ.

Οπως επισήμανε ο Χρ. Κατσώτης, οι εργαζόμενοι πλήρωσαν και την κρίση και την ανάπτυξη. Εφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πρόσφατες φονικές πλημμύρες στη γειτονική Μάνδρα, σε μια περιοχή δηλαδή που η κερδοφορία για τους καπιταλιστές είναι τεράστια, κι όμως αυτό για τους εργαζόμενους σημαίνει να πνίγονται στην πρώτη νεροποντή. Χαρακτήρισε πρόκληση το «αναπτυξιακό συνέδριο» που ετοιμάζει η κυβέρνηση στην Ελευσίνα με αφορμή τις πλημμύρες, σημειώνοντας ότι την ίδια στιγμή δεν έχει πάρει κανένα μέτρο για την αντιπλημμυρική προστασία, την αντισεισμική θωράκιση, ακόμα και για την πρόληψη ενός βιομηχανικού ατυχήματος μεγάλης έκτασης.

Αναλύοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ο Χρ. Κατσώτης υπογράμμισε ότι ο δρόμος ανάπτυξης για τον οποίο παλεύει το ΚΚΕ, με τα μέσα παραγωγής κοινωνικοποιημένα, και με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό στο πλαίσιο της εργατικής εξουσίας, μπορεί να εξασφαλίσει για το λαό φθηνή Ενέργεια, αλλά και μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΡΙΝΟΣ
Κάλεσμα πάλης για την ανατροπή της βαρβαρότητας

Από τη συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Από τη συγκέντρωση στην πύλη της ΛΑΡΚΟ
Στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ, στη Λάρυμνα, περιόδευσε την Παρασκευή 8/12 κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Γιώργο Μαρίνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος, στο πλαίσιο της μεγάλης πολιτικής εξόρμησης.

Το κλιμάκιο συναντήθηκε αρχικά με το επιχειρησιακό σωματείο και στη συνέχεια με τη διοίκηση του εργοστασίου. Ακολούθησε περιοδεία στους χώρους δουλειάς, στα καμίνια, τις περιστρεφόμενες καμίνους και τη μηχανολογική συντήρηση. Ακόμα, επισκέφθηκε το ιατρείο και το σουπερμάρκετ του οικισμού. Το μεσημέρι πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου και το απόγευμα το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας πραγματοποίησε σύσκεψη στην οποία παραβρέθηκε ο Γ. Μαρίνος και συζητήθηκαν τα ιδιαίτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στη ΛΑΡΚΟ.

Από κάθε συζήτηση με τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ, βγαίνουν στην επιφάνεια τα οδυνηρά αποτελέσματα του σημερινού, καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, τόσο για τα εργατικά δικαιώματα όσο και για τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας. Η βιομηχανία αυτή, που αποτελεί τον μοναδικό παραγωγό νικελίου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με αξιόλογες υποδομές και πολύ μεγάλες δυνατότητες, διαρκώς υποβαθμίζεται, παραπαίει ανάμεσα στην καπιταλιστική κρατική ιδιοκτησία που την απαξιώνει και την ιδιωτικοποίηση, με μόνιμα θύματα τους εργαζόμενους, οι οποίοι στο όνομα της ανταγωνιστικότητας πληρώνουν τη νύφη, τόσο της ανάπτυξης όσο και της κρίσης. Μειώσεις μισθών, ανεργία, χτύπημα στις εργασιακές σχέσεις με την ανάπτυξη των εργολαβιών, είναι στην ημερήσια διάταξη τα τελευταία χρόνια. Μια πορεία που ξεκίνησε από την περίοδο της καπιταλιστικής ανάπτυξης και οξύνθηκε την περίοδο της κρίσης, αποδεικνύοντας ότι η εργατική τάξη είναι μόνιμα ο μεγάλος χαμένος στον καπιταλισμό.

Στη μεσημεριάτικη συγκέντρωση, ο Γ. Μαρίνος κάλεσε τους εργαζόμενους να αναλογιστούν ότι αυτοί είναι οι παραγωγοί του πλούτου και ότι πρέπει να «υψώσουν ισχυρή φωνή αντίστασης και πάλης στην πολιτική που υπηρετεί τα κέρδη των καπιταλιστών».

Αναφερόμενος στη μεγάλη μάχη της απεργίας, σημείωσε: «Εχουμε πείρα που μας επιτρέπει να δυναμώσουμε την απαιτητικότητά μας σε σύγκρουση με το κεφάλαιο και τους εκπροσώπους του (...). Στη γραμμή αυτή, έχει σημασία να δώσουμε τη μάχη της απεργίας στις 14 Δεκέμβρη. Πρώτα απ' όλα απαντά στην επίθεση της κυβέρνησης και του κεφαλαίου για την κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. (...) Να είναι καθολική η συμμετοχή. Να απαιτήσουμε την επαναφορά των κλαδικών συμβάσεων, να επανέλθει η Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με νέες αυξήσεις, κανένας μισθός κάτω από τα 751 ευρώ».

Ενώ, απαντώντας στην απάτη της κυβέρνησης περί «δίκαιης ανάπτυξης», τόνισε: «Δίκαιη ανάπτυξη σε αυτό το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα που στηρίζεται στο κέρδος του κεφαλαίου δεν μπορεί να υπάρξει. Οι εργαζόμενοι στους κλάδους που είχαν ανάπτυξη την προηγούμενη περίοδο, είτε ήταν τουρισμός, είτε ναυτιλία, είτε άλλοι κλάδοι, έχουν υποστεί και αυτοί περικοπές στους μισθούς, στα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Αυτό που αυξήθηκε ήταν τα κέρδη της εργοδοσίας.

(...) Εχουν υποχρέωση οι εργάτες να παλέψουν για την ανατροπή αυτής της βαρβαρότητας, για να οικοδομηθεί μια άλλη κοινωνία, να παλέψουν για το σοσιαλισμό. Γιατί να ανεχθούμε να έχουν την εξουσία στα χέρια τους 5-10 καπιταλιστές στην Ελλάδα; Ο καθένας μπορεί να καταλάβει ότι με την εξουσία της εργατιάς σε συμμαχία με την αγροτιά μπορεί να κοινωνικοποιηθεί ο πλούτος, να γίνει λαϊκή περιουσία. Να υπάρχει αποκλειστικά κρατικός φορέας μεταλλουργικών βιομηχανιών, ορυκτού πλούτου».

Το στέλεχος του Κόμματος, με αφορμή την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ερντογάν στην Αθήνα, σημείωσε ότι όταν η κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα μιλούν «για γεωστρατηγική αναβάθμιση της χώρας, εννοούν μεγαλύτερη εμπλοκή σε ιμπεριαλιστικούς πολέμους και επεμβάσεις. Αυτό υπηρετεί η συμφωνία που έκανε ο Τσίπρας με τον Τραμπ. (...) Η επίσκεψη του Ερντογάν αυτές τις μέρες στην Ελλάδα έβγαλε πολύ σοβαρά ζητήματα (...). Πρόβαλλε τις διεκδικήσεις της τουρκικής αστικής τάξης και είπε ότι "βάζω θέμα αμφισβήτησης των συνόρων μέσα από την αμφισβήτηση της Συνθήκης της Λοζάνης"». Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης είπε ότι «προσβλέπουν στην οικονομική συνεργασία με το τουρκικό κεφάλαιο προς όφελος των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κανένας εφησυχασμός. Κάθε αλλαγή συνόρων είναι εγκληματική, οδηγεί σε πολέμους. Απαιτούμε να απεμπλακεί η Ελλάδα από όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς».

ΛΟΥΙΖΑ ΡΑΖΟΥ
Να περάσουμε στην αντεπίθεση!

Από τη συγκέντρωση με τη Λ. Ράζου
Από τη συγκέντρωση με τη Λ. Ράζου
Στη γεμάτη από κόσμο αίθουσα της 4ης Δημοτικής Κοινότητας Αθήνας μίλησε το απόγευμα της περασμένης Κυριακής η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Από τις πρώτες φράσεις κιόλας, η Λουίζα Ράζου έδωσε στην εκδήλωση χαρακτηριστικά «συγκέντρωσης μάχης», τονίζοντας ότι το ζητούμενο είναι πώς θα αξιοποιηθούν δημιουργικά οι επόμενες ώρες και μέρες ώστε η πανεργατική απεργία στις 14 Δεκέμβρη να είναι μεγάλη σε όγκο και απεργούς, να αποτελέσει «κρίκο στην αλυσίδα της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος, προκειμένου να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις μιας συνολικότερης αντεπίθεσης στην πολιτική του κεφαλαίου, της εργοδοσίας, όπως αυτή η πολιτική εξυπηρετείται και από τη σημερινή αστική κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ».

Οπως τόνισε αναφερόμενη στα ιδεολογήματα της κυβέρνησης, «δεν υπάρχει δίκαιη ανάπτυξη σε ένα σύστημα που η αδικία του ξεχειλίζει από όλες τις πλευρές». Εξάλλου, επισήμανε, «αν είχαν σκοπό να ικανοποιήσουν τα λαϊκά αιτήματα, δεν θα χρειαζόταν κανένας νόμος για τον περιορισμό των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων και την κατάργηση της απεργίας (...) Αν είχαν ξεμπερδέψει με το λαϊκό κίνημα, δεν θα χρειαζόταν να πάρουν πρόσθετα μέτρα».

Ενώ προειδοποίησε ότι πίσω από την τροπολογία υπάρχουν συνολικότερες αντιδραστικές αλλαγές σε βάρος του συνδικαλιστικού κινήματος, αξιοποιώντας μάλιστα φαινόμενα σήψης, νοθείας, διαφθοράς και εκφυλισμού που υπάρχουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, «που είναι δικό τους κομμάτι», τόνισε και παρέθεσε παραδείγματα, όπως το συνέδριο απάτης και νοθείας στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας που έστησε η ΠΑΣΚΕ, δηλαδή δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας κ.ο.κ.

Αναφέρθηκε στα νέα δυσβάσταχτα μέτρα που έρχονται σε βάρος του λαού για την κερδοφορία του κεφαλαίου αλλά και στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων στην περιοχή, διαμορφώνοντας «ένα πλαίσιο συνολικότερης επικίνδυνης κατάστασης για τη ζωή της εργατικής τάξης και των παιδιών της».

Απηύθυνε κάλεσμα «να περάσουμε στην αντεπίθεση» και πρόσθεσε: «Αυτοί που είμαστε σήμερα. Γιατί είμαστε μια κρίσιμη μάζα αποφασισμένων αγωνιστών, όλων των γενεών, στο Κόμμα και γύρω από το Κόμμα, που πρέπει πιο πλατιά και πιο βαθιά να στρέψουμε την προσοχή μας σε νέα τμήματα της εργατικής τάξης, να ριζώσουμε μέσα στους τόπους δουλειάς, να διαμορφώσουμε προϋποθέσεις να συγκεντρωθούν νέες δυνάμεις στην αντιπαράθεση με το σύστημα, με το κεφάλαιο και με την εξουσία του». Συνεχίζοντας, τόνισε: «Αναγνωρίζουμε ότι ο συσχετισμός είναι δύσκολος, όμως δεν πρόκειται να αλλάξει αν δεν παρέμβει με αποφασιστικότητα αυτή η κρίσιμη πρωτοπόρα μάζα που υπάρχει σήμερα», η οποία να αποκαλύπτει ότι «μπορεί να κλονιστεί η αστική εξουσία (...) Στο Πρόγραμμα του ΚΚΕ έχουμε διατυπώσει με πολύ μεγάλη σαφήνεια ποιος είναι εκείνος ο παράγοντας που μπορεί να την κλονίσει. Είναι η εργατική τάξη, που παράγει όλο τον πλούτο, και οι σύμμαχοί της, τα μικροαστικά στρώματα της πόλης και του χωριού. Αυτοί μπορούν να βρεθούν να συγκροτήσουν τη συμμαχία τους. Το ΚΚΕ με τα μέλη του θα συμβάλει ώστε στη βάση μέσα στο κίνημα με όρους αγώνα και αντεπίθεσης να συγκροτείται η λαϊκή συμμαχία». Και όπως υπογράμμισε, «έχουμε ήδη ξεκινήσει. Σε εμβρυακό επίπεδο. Με λίγα βήματα που πρέπει να επιταχυνθούν και να γίνουν περισσότερα (...) Αυτό το σπέρμα υπάρχει στη κοινή δράση πάνω στο διεκδικητικό πλαίσιο του ΠΑΜΕ».

Κατέληξε λέγοντας ότι «και σε αυτές τις συνθήκες που δρούμε, η προσπάθεια που κάνουμε έχει και θετικά αποτελέσματα (...) Γιατί απέναντι στον εντεινόμενο και πολύμορφο αντικομμουνισμό, υπάρχει ένα σημαντικό τμήμα του λαού μας αναγνωρίζει το ρόλο του ΚΚΕ, τη συνέπεια, αντοχή, ανιδιοτέλειά του. Δεν υπάρχει καμιά άλλη ευρωπαϊκή χώρα στην οποία να έγιναν εκδηλώσεις για την Οκτωβριανή Επανάσταση, δεν ξέρω και αν έγιναν, που να συγκεντρώθηκαν χιλιάδες λαού και χειροκρότησαν με σθένος την αναπαράσταση της εφόδου των εργατών στα χειμερινά ανάκτορα. Αυτό είναι ένα κουράγιο για αυτούς που παλεύουν εδώ στην Ελλάδα και κρατούν ψηλά τη σημαία για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών για την αποδέσμευση του λαού από τα δεσμά της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και βαρβαρότητας».

Αντιπαλεύουμε την «απελευθέρωση» της Ενέργειας στοχεύοντας τον πραγματικό αντίπαλο

Σε εκδήλωση στην Πτολεμαΐδα με θέμα την Ενέργεια μίλησε ο Γρ. Λιονής, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Εκδήλωση με θέμα «Ενέργεια για τις εργατικές - λαϊκές ανάγκες ή για τα κέρδη των καπιταλιστών;» έγινε στην Πτολεμαΐδα, την περασμένη Πέμπτη 7/12, με ομιλητή τον Γρηγόρη Λιονή, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για τα 100 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση και διοργανώθηκε από την ΤΟ Ενέργειας Δυτικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Εορδαίας, ενώ πριν από την ομιλία προβλήθηκε βίντεο για την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Ξεκινώντας, ο ομιλητής αναφέρθηκε στις επιπτώσεις της πολιτικής της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, σημειώνοντας ότι παρά τον πλούτο της Ελλάδας σε ενεργειακές πηγές, η ενεργειακή φτώχεια αγκαλιάζει το λαό. Οπως είπε, ένοχος γι' αυτήν την κατάσταση είναι η εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής που έχουν ανάγκη οι μονοπωλιακοί όμιλοι για να διασφαλίσουν την ανταγωνιστικότητά τους, τη διευρυμένη αναπαραγωγή του κεφαλαίου. Το μέλος της ΚΕ ανέδειξε ότι «στην απελευθερωμένη ενεργειακή αγορά, το ενεργειακό μείγμα καθορίζεται με κριτήριο το ποσοστό κέρδους των επενδύσεων. Ετσι, τεχνικές λύσεις, που ήταν καταφανώς ανώτερες (λιγνιτικοί σταθμοί υπερκρίσιμου κύκλου, μεγάλα υδροηλεκτρικά κ.ά.) όχι απλά έμειναν στα συρτάρια αλλά υπονομεύτηκαν συστηματικά, αφού δεν συμβάδιζαν με την κερδοφορία των επενδυτών...». Στάθηκε στις απαιτήσεις της «απελευθερωμένης» αγοράς, τονίζοντας ότι μεγάλοι κερδισμένοι είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου της Ενέργειας, που καταγράφουν τεράστια κέρδη.

Ο Γρ. Λιονής
Ο Γρ. Λιονής
Υπογράμμισε ακόμη: «Η ιστορική πείρα θρυμμάτισε τις ψευδεπίγραφες επικλήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνδικάτων της ΔΕΗ και άλλων, πως είναι εφικτή μια "άλλη, καλή απελευθέρωση" (...) Η νομοτελειακή πορεία της "απελευθέρωσης" δεν χωράει αμφισβήτηση. Και αποδεικνύεται πως όποιος δεν την αντιπαλεύει, όποιος συνειδητά ή ασυνείδητα κινείται στη λογική του λεγόμενου μικρότερου κακού, τελικά στρώνει το έδαφος για το μεγαλύτερο...».

Στη συνέχεια ο ομιλητής έκανε αναφορά στην ανωτερότητα των σοσιαλιστικών σχέσεων παραγωγής για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, ξεχωρίζοντας τα κατορθώματα της ΕΣΣΔ, όπου η νεαρή σοβιετική εξουσία, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, μέσα σε ελάχιστα χρόνια πολλαπλασίασε την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, και από τα μέσα της δεκαετίας του '20 ανέπτυξε δικά της συστήματα ηλεκτροπαραγωγής.

Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην κατεύθυνση που πρέπει να έχει η πάλη των εργαζομένων σήμερα, τονίζοντας ότι η επίθεση αυτή αφορά όλους τους εργαζόμενους, αφού οι αλλαγές στη ΔΕΗ θα πλήξουν τόσο τους εργαζόμενους του κλάδου όσο και συνολικά τα λαϊκά στρώματα, που θα πληρώνουν πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ο Γρ. Λιονής ανέδειξε τη μεγάλη αγωνιστική πείρα που έχουν οι εργαζόμενοι της «ενεργειακής καρδιάς» της χώρας, όπως με τη μεγάλη απεργία και τη ναυμαχία της Σφηκιάς. Τόνισε ότι αυτή η «ιστορική πείρα φωτίζει πως απαραίτητη συνθήκη για να είναι η πάλη του εργατικού κινήματος πετυχημένη, είναι να στοχεύει τον πραγματικό αντίπαλο, τους μονοπωλιακούς ομίλους και την εξουσία του κεφαλαίου, πως αναγκαία προϋπόθεση είναι το αταλάντευτο μέτωπο στον οπορτουνισμό, που προσπαθεί συνεχώς να αποπροσανατολίσει το εργατικό κίνημα (...) Σήμερα πρέπει να πολλαπλασιάσουμε την πάλη μας ενάντια στην πολιτική των μονοπωλιακών ομίλων με το ριζοσπαστικό πλαίσιο πάλης του ταξικού εργατικού κινήματος, που απαιτεί αυξήσεις, ανάκτηση των απωλειών, Συλλογικές Συμβάσεις με βάση τις ανάγκες για όλους τους εργαζόμενους, κατάργηση της αντιλαϊκής φορολογίας, με μετακίνηση των φορολογικών βαρών στο μεγάλο κεφάλαιο. Που αντιστέκεται στην προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων και στον αστικό αναπτυξιακό σχεδιασμό, που παλεύει για φθηνό ρεύμα για το λαό, αντιπαλεύει την πολιτική της "απελευθέρωσης" που φέρνει την περαιτέρω διάσπαση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, την πώληση λιγνιτικών σταθμών και πεδίων, αντιστέκεται στην κρατική ενεργειακή πολιτική και στον ενεργειακό σχεδιασμό με γνώμονα το κέρδος των μονοπωλίων. Πρέπει να βαδίσουμε σ' αυτόν το δρόμο οργάνωσης της αντεπίθεσης των εργαζομένων για τη μοναδική λύση που μπορεί να εγγυηθεί την κάλυψη των αναγκών μας, την ανατροπή του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος, τον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, το σοσιαλισμό».

Το πρόγραμμα του Διημέρου

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Διημέρου περιλαμβάνει:

Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., ομιλία από τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Μουσικοθεατρικό δρώμενο αφιερωμένο στην πολιτική προσφυγιά, από τη θεατρική ομάδα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ «Πολιτική Σκηνή» και τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ. Το σενάριο του θεατρικού δρώμενου είναι της Ιωάννας Στεφανίδου. Αναφέρεται στον αγώνα του ΔΣΕ, στο πέρασμα των μαχητών στις Λαϊκές Δημοκρατίες, παρακολουθεί την προσαρμογή τους στη νέα ζωή και τον αγώνα τους για επαναπατρισμό. Η σκηνοθεσία είναι της καταξιωμένης ηθοποιού Ελένης Μακίσογλου.

Ξεχωριστή στιγμή της πρώτης μέρας αποτελεί και το μουσικό πρόγραμμα με το συγκρότημα «Μπουζούκι», το συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων που ιδρύθηκε στην Τασκένδη το 1967, την περίοδο της δικτατορίας στην Ελλάδα, για να στηρίξει τον αντιδικτατορικό αγώνα του λαού μας, τη συγκέντρωση χρημάτων, τη βοήθεια στους πολιτικούς κρατούμενους και την προσπάθεια διεθνούς αφύπνισης ενάντια στη δικτατορία.

Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Οι θεματικές εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν είναι:

  • «Η οργάνωση της ζωής των πολιτικών προσφύγων. Ο αγώνας για τον επαναπατρισμό», με ομιλήτρια την Ρούλα Ελευθεριάδου, μέλος του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.
  • «Μπούλκες: Οι πρώτοι πολιτικοί πρόσφυγες. Συμπεράσματα και εκτιμήσεις», με ομιλητή τον Μάκη Μαΐλη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Η υποδοχή και η περίθαλψη των παιδιών στις σοσιαλιστικές χώρες. Η εκπαίδευσή τους και η δουλειά της ΕΒΟΠ», με ομιλήτρια την Κυριακή Καμαρινού, συνεργάτη του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ, απόγονο πολιτικών προσφύγων.
  • «Οι εξελίξεις στο ΚΚΕ τη δεκαετία του 1950 και οι πολιτικές επιπτώσεις τους στους πολιτικούς πρόσφυγες», με ομιλητή τον Κώστα Σκολαρίκο, μέλος του Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • «Πολιτική προσφυγιά και αντικομμουνιστική προπαγάνδα», με ομιλητή τον Γιώργο Μαργαρίτη, καθηγητή Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ.

Μετά τη λήξη της ημερίδας θα ακολουθήσει γλέντι με ζωντανή μουσική και τσέχικα εδέσματα.

Οι ώρες λειτουργίας των μεγάλων θεματικών εκθέσεων στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ έχουν ως εξής:

-- Παρασκευή 15/12 και Σάββατο 16/12 από τις 10 π.μ. έως τις 9 μ.μ.

-- Την Κυριακή 17/12 από τις 10 π.μ. έως τη λήξη της εκδήλωσης.

Πούλμαν από την ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ

Η ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ δρομολογεί πούλμαν από την Αθήνα για τη Θεσσαλονίκη, με σκοπό τη συμμετοχή στο διήμερο εκδηλώσεων της ΚΟ Κ. Μακεδονίας για την πολιτική προσφυγιά. Δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα: 697.6395.988 και 697.2740.347.

ΚΟΜΜΑΤΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην Πολιτική Προσφυγιά

Σημαντικά ντοκουμέντα και έργα ζωγραφικής θα παρουσιάζονται στις θεματικές εκθέσεις που φιλοξενούνται από την Παρασκευή στο περίπτερο 16 της ΔΕΘ

Διήμερο πολιτικών - πολιτιστικών εκδηλώσεων αφιερωμένο στην Πολιτική Προσφυγιά διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, το Σαββατοκύριακο 16 και 17 Δεκέμβρη, στο περίπτερο 16 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Το Διήμερο πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μεγάλη Οκτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση. Το Σάββατο 16 Δεκέμβρη, στις 6.30 μ.μ., θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Την Κυριακή 17 Δεκέμβρη, στις 10.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί ημερίδα για τη ζωή των πολιτικών προσφύγων στις Λαϊκές Δημοκρατίες.

Εκθέσεις σημαντικών τεκμηρίων

Για την πραγματοποίηση της σημαντικής αυτής εκδήλωσης δούλεψαν πολλοί σύντροφοι και φίλοι, με κεντρικό «κορμό» τους απογόνους των πολιτικών προσφύγων στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Η σημαντική αυτή δουλειά αποτυπώνεται ιδιαίτερα και στις τρεις σημαντικές εκθέσεις που θα λειτουργούν στα πλαίσια του Διημέρου:

-- Εκθεση της ΚΕ του ΚΚΕ για την Οκτωβριανή Επανάσταση και όλη την περίοδο μέχρι την αντεπανάσταση.

-- Εκθεση τεκμηρίων για τη ζωή και τη δράση των μαχητών και μαχητριών του ΔΣΕ και τη ζωή τους ως πολιτικών προσφύγων στις σοσιαλιστικές χώρες, με σπάνιο αρχειακό υλικό από το προσωπικό αρχείο πολιτικών προσφύγων και απογόνων, καθώς και το Αρχείο του ΚΚΕ.

-- Εκθεση ζωγραφικής με έργα καλλιτεχνών που σπούδασαν και αναδείχθηκαν στην πολιτική προσφυγιά και ειδικότερα, του Ευθύμιου Τσομάκου, του Δημοσθένη Μιχαηλίδη και του Σάββα Κωνσταντινίδη.

Μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» για το υλικό που συγκεντρώθηκε και θα παρουσιαστεί στην έκθεση, η Βούλα Καραμπίδου, μέλος της οργανωτικής επιτροπής της εκδήλωσης, σημείωσε:

Δύο ακόμα σημαντικά ντοκουμέντα που θα παρουσιαστούν στις θεματικές εκθέσεις: Καταστατικό του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ατομικό βιβλιάριο μαχητή του ΔΣΕ
Δύο ακόμα σημαντικά ντοκουμέντα που θα παρουσιαστούν στις θεματικές εκθέσεις: Καταστατικό του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (Μπολσεβίκων) και ατομικό βιβλιάριο μαχητή του ΔΣΕ
«Η προσέγγιση των πολιτικών προσφύγων και των απογόνων τους από πλευράς του Κόμματος έγινε με μεγάλη ευαισθησία και σεβασμό, πράγμα που κέρδισε την εμπιστοσύνη τους, ώστε με προθυμία, χαρά και συγκίνηση να παραδώσουν στη μεγάλη αυτή έκθεση τα προσωπικά και οικογενειακά τους ενθυμήματα από το ΔΣΕ και από τη ζωή τους στο σοσιαλισμό. Το φωτογραφικό υλικό είναι τόσο πλούσιο που μόνο ένα μέρος θα χρησιμοποιηθεί στην έκθεση.

Μέσα από τη φωτογραφική έκθεση παρακολουθούμε όλη την πορεία της ζωής των πολιτικών προσφύγων: Αρχικά τους μαχητές και τις μαχήτριες του ΔΣΕ (που είναι οι γονείς μας και οι παππούδες μας), το πέρασμα των παιδιών στις Λαϊκές Δημοκρατίες, την υποδοχή, περίθαλψη και εκπαίδευσή τους, στη συνέχεια την προσφορά των Ελλήνων πολιτικών προσφύγων στη σοσιαλιστική οικοδόμηση, τη ζωή τους μέσα από τις οργανωμένες ελληνικές λέσχες, τα ελληνικά σχολεία, τους δασκάλους μας, τα βιβλία, την εκπολιτιστική μας διαπαιδαγώγηση. Ολα αυτά που μας κράτησαν "με τη σκέψη στην πατρίδα", όλα αυτά που μας διαπαιδαγώγησαν με τα ιδανικά του σοσιαλισμού.

Η έκθεση είναι ένα σημαντικό παράδειγμα για την υπεροχή του σοσιαλισμού.

Ενα μεγάλο μέρος της έκθεσης είναι και τα ενθυμήματα του ΔΣΕ. Παράδειγμα ένα γράμμα σε κάρτα "ΔΣΕ - Δημοκρατία της Ελλάδας", όπου στο φάκελο αναγράφεται το σύνθημα "ΟΛΟΙ ΣΤ' ΑΡΜΑΤΑ! ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ!". Από εδώ εμπνευστήκαμε και τον τίτλο της εκδήλωσης "ΟΛΟΙ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ - ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗ ΝΙΚΗ - ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΣ".

Επίσης, το στρατιωτικό πουκάμισο με τις κηλίδες αίματος της μαχήτριας υπολοχαγού του Υγειονομικού, Χρύσας Αθανασιάδου - Παπαδοπούλου, η οποία έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στην Πολωνία. Η στολή του ανθυπολοχαγού του ΔΣΕ Βαγγέλη Παπούλια (7η Μεραρχία Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης), ο οποίος έζησε ως πολιτικός πρόσφυγας στη Βουλγαρία, το βιβλιάριο του Νίκου Πολίτη, μαχητή του ΔΣΕ, το Καταστατικό του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος Μπολσεβίκων 1944, το όπλο του Γιώργου Δαούτη, μαχητή του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ από τη Νάουσα κ.ά.

Πολλά βιβλία λογοτεχνικά, σχολικά, ιστορικά, που εκδόθηκαν στην Ελεύθερη Ελλάδα, στο Μπούλκες και στην προσφυγιά. Μέρος των βιβλίων είναι από τα προσωπικά αρχεία των: Γιάννη Ράπτη και Χαράλαμπου Βλάχου από την Ουγγαρία, Γιώργου Ζοπουνίδη, μέλους του ΓΣ της ΠΕΑΕΑ, που τα συγκέντρωσε από πολιτικούς πρόσφυγες της περιοχής της Νάουσας. Ενα μέρος του φωτογραφικού υλικού είναι από την Τασούλα Ζησάκη από την Τσεχία».

Για την έκθεση ζωγραφικής

Στην έκθεση ζωγραφικής φιλοξενούνται έργα σημαντικών και αναγνωρισμένων καλλιτεχνών τόσο στις Λαϊκές Δημοκρατίες, αλλά και στην Ελλάδα όπου επαναπατρίστηκαν, καθώς και στο εξωτερικό.

Ο Ευθύμιος Τσομάκος (1941 - 2011), που ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Τασκένδη και το 1977 πήρε τον τίτλο του «μαγίστρου του ζωγράφου». Εργάστηκε ως διακοσμητής σε ψηφιδωτά και τοιχογραφίες μεγάλων διαστάσεων στην Τασκένδη και σε άλλες πόλεις της ΕΣΣΔ. Ελαβε μέρος με έργα του στη διακόσμηση των σταθμών του Μετρό της Τασκένδης (σταθμός ΠΑΧΤΑΚΟΡ), του αεροδρομίου και άλλων δημοσίων επιχειρήσεων, συμμετείχε σε διάφορες ομαδικές και ατομικές εκθέσεις.

Με τον επαναπατρισμό του, τον Οκτώβρη του 1981, αρχικά εργάστηκε ως γλύπτης σε διάφορα φεστιβάλ της Μακεδονίας. Από το 1982 έως το 1999 εργάστηκε ως ζωγράφος και γλύπτης στο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, όπου δημιούργησε εξαιρετικά και πρωτοποριακά σκηνικά για μεγάλα θεατρικά έργα. Τα σκηνικά του αποτέλεσαν κατοχυρωμένες ευρεσιτεχνίες μηχανικών επιτευγμάτων στη θεατρική σκηνογραφία. Από το 2000 έως το 2004 εργάστηκε στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης. Παράλληλα πραγματοποίησε σειρά σημαντικών εκθέσεων, ζωγραφικής και γλυπτικής στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Εργα του επιλέχθηκαν και τυπώθηκαν σε σλάιντς και φωτογραφίες στο άλμπουμ της UNICEF.

Ο Σάββας Κωνσταντινίδης (1943-2015), που το 1965 έλαβε την ειδικότητα του δασκάλου ζωγραφικής και γραμμικού σχεδίου. Συνέχισε τις σπουδές του στη ζωγραφική στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών της Ακαδημίας Τεχνών του Λένινγκραντ. Αποφοίτησε το 1971 και έως το 1979 εργάστηκε στην Ακαδημία.

Επαναπατρίστηκε το 1979. Από το 1984 έως το 2013, χρονιά που συνταξιοδοτήθηκε, ήταν καθηγητής Σχεδίου και Ζωγραφικής στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις και ασχολήθηκε με την εικονογράφηση βιβλίων.

Ο Δημοσθένης Μιχαηλίδης (γεννήθηκε το 1935), που σπούδασε σχεδιαστής- μηχανολόγος σε τεχνική σχολή στην Πολωνία. Εκεί ο καθηγητής του Τεχνικού Σχεδίου ανακαλύπτει την κλίση του στα εικαστικά και τον στέλνει να παρακολουθήσει παράλληλα και μαθήματα ζωγραφικής στο πνευματικό κέντρο του εργοστασίου, όπου δίδασκαν διακεκριμένοι καθηγητές της Σχολής Καλών Τεχνών. Δεν άργησε να διακριθεί ως ικανός ακουαρελίστας.

Από το 1975 ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη. Το πτυχίο του σχεδιαστή - μηχανολόγου δεν αναγνωρίστηκε από το ελληνικό κράτος, ωστόσο η τεράστια πείρα και οι γνώσεις που απέκτησε στα εργοστάσια της Τσεχοσλοβακίας τού επέτρεψαν να εργαστεί με αξιοπρέπεια στον ιδιωτικό τομέα. Παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετώπιζε, η ζωγραφική ήταν η δεύτερη ζωή του. Πραγματοποίησε σειρά εκθέσεων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπου πολλά έργα του βρίσκονται σε ατομικές και δημοτικές συλλογές, όπως επίσης στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης «ΒΟΡΡΕ».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ