Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, θα επισκεφτεί τη Μεσσηνία το Σάββατο 12 Νοέμβρη. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
-- Στις 18.00 θα συναντηθεί με τον Αγροτοκτηνοτροφικό Σύλλογο Μεσσήνης και άλλους φορείς της περιοχής, στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του δημαρχείου Μεσσήνης.
-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε πολιτική εκδήλωση της Τομεακής Επιτροπής Μεσσηνίας του Κόμματος, στο Αίθριο Β2 της Λαϊκής Αγοράς Καλαμάτας (παραπλεύρως της Βιολογικής Αγοράς).
-- Στη συνέχεια θα παρευρεθεί σε συνεστίαση και λαϊκό γλέντι.
Τη Δευτέρα 14 Νοέμβρη στις 18.00 θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα Φλώρινας σχετικά με το κόστος θέρμανσης. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.
Το Σάββατο 19 Νοέμβρη θα επισκεφτεί τον νομό Πέλλας. Το πρόγραμμα της επίσκεψης έχει ως εξής:
-- Στις 12.00 θα συναντηθεί με σωματεία και φορείς του νομού στα Γιαννιτσά, στο δημαρχείο (αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου), για τα ζητήματα της Υγείας στον νομό.
-- Στις 18.00 θα συναντηθεί με αγρότες της περιοχής στο Ριζό Σκύδρας, στην αίθουσα του Κέντρου Νεότητας.
-- Στις 19.45 θα συναντηθεί με την δήμαρχο Σκύδρας, Κατερίνα Ιγνατιάδου, στο δημαρχείο Σκύδρας.
-- Στις 20.00 θα μιλήσει σε πολιτική - πολιτιστική εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Πέλλας στο Κλειστό Γυμναστήριο Σκύδρας «Αλέξανδρος Νικολαΐδης».
Την Κυριακή 20 Νοέμβρη στις 13.00 θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό σε εκδήλωση - συνεστίαση αφιερωμένη στην επέτειο ίδρυσης του Κόμματος. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου.
Θα ακολουθήσει γλέντι με τον Βαγγέλη Κορακάκη.
Μπροστά σε αυτήν την ανάγκη δεν πρέπει να ξεχνιέται σε ποιες συνθήκες οργανώθηκε η μεγάλη μάχη εδώ και πάνω από δύο μήνες: Σε συνθήκες όξυνσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου και συμμετοχής της Ελλάδας σε αυτόν με οδυνηρές επιπτώσεις και νέους κινδύνους για τον λαό. Σε συνθήκες που η ακρίβεια τσακίζει το εισόδημα, η ενεργειακή φτώχεια διαλύει τα νοικοκυριά και κάθε μήνα τα βυθίζει όλο και περισσότερο σε νέα χρέη. Αλλά και σε συνθήκες που μεγαλώνει η ρευστότητα στο πολιτικό σύστημα, που οι συγκρούσεις ανάμεσα σε επιχειρηματικά μπλοκ και διάφορους πολιτικούς «διαχειριστές» των συμφερόντων τους «ξερνάνε» όλη τη σαπίλα του καπιταλισμού, με τα νοσηρά φαινόμενα των τελευταίων μηνών. Με την κυβέρνηση να καλεί τους εργαζόμενους να «προσαρμοστούν» στην αθλιότητα και να ανταγωνίζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ για τα ψίχουλα, με κριτήριο πάντα τις «δημοσιονομικές αντοχές».
Σε αυτές τις συνθήκες, λοιπόν, δόθηκε η μάχη για να μη μείνει ο λαός απαθής και φοβισμένος. Για να μην κυριαρχήσει στις γραμμές των εργαζομένων η αναμονή για τις κάλπες, επομένως και η παραίτηση από ζωτικές διεκδικήσεις όπως επιδίωκε η εργοδοσία. Για να εμποδιστεί η επιδίωξη να «στριμωχτεί» αυτός ο αγώνας στον πολιτικό σχεδιασμό της κυβερνητικής εναλλαγής.
Η γενική απεργία και κυρίως η «επόμενη μέρα» δίνει την ευκαιρία να διοχετευτεί ακόμα περισσότερο στον συλλογικό αγώνα η γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια, να μην πάνε στράφι η αηδία και το μπούχτισμα που νιώθουν οι εργαζόμενοι για τον βίο που τους κάνουν αβίωτο οι καπιταλιστές, οι κυβερνήσεις και το κράτος τους.
Υπάρχουν μια σειρά από στοιχεία που φανερώνουν νέες δυνατότητες, που φέρουν τη σφραγίδα της δράσης των ταξικών δυνάμεων, όπως οι δεκάδες μεγάλοι χώροι δουλειάς όπου μπήκε «λουκέτο» λόγω της καθολικής απεργιακής συμμετοχής, τα πολύ μαζικά μπλοκ στους δρόμους, η έντονη παρουσία νέων σε ηλικία εργαζομένων, η μεγάλη συμμετοχή αυτοαπασχολούμενων που σε πολλές πόλεις έκλεισαν και τα μαγαζιά τους για να κατέβουν στην πορεία.
Και τώρα, οι χιλιάδες που δεν πήγαν για δουλειά σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, οι πολλοί εργατοϋπάλληλοι που έκαναν πρώτη φορά το βήμα και ήρθαν κοντά στα σωματεία τους, που δήλωσαν απεργοί και συγκρούστηκαν με την εργοδοτική τρομοκρατία δείχνουν ακριβώς αυτές τις δυνατότητες πάνω στις οποίες θα ξεδιπλωθεί η δράση το επόμενο διάστημα.
Η αγωνία για τη συνέχεια της πάλης μπορεί να τροφοδοτήσει και τη συζήτηση στα συνδικάτα για την «επόμενη μέρα» της μεγάλης απεργιακής μάχης. Και μέσα από αυτήν τη συνέχεια να δοθεί απάντηση σε όσους ήθελαν την 9η Νοέμβρη μια απλή «τουφεκιά», ενταγμένη στην προεκλογική τους καμπάνια για την κυβερνητική εναλλαγή, για να πάρουν τη σκυτάλη της αντιλαϊκής πολιτικής. Σε όσους, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρούσαν μπροστά στην απεργία να εξαφανίσουν από την προπαγάνδα τους την εργοδοσία, να ξελασπώσουν τους επιχειρηματικούς ομίλους που τα κέρδη τους εκτοξεύονται από την εξαθλίωση του λαού και την εκμετάλλευση των εργαζομένων. Στο «πινγκ πονγκ» μάλιστα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ, με την πρώτη να μιλά για «εισαγόμενη ακρίβεια» και τον δεύτερο για «ακρίβεια Μητσοτάκη», ώστε να μένει στο απυρόβλητο η κερδοφορία του κεφαλαίου που όλοι μαζί υπηρετούν, η απεργία και η κλιμάκωση του αγώνα μπορούν να βάλουν «σφήνα», σημαδεύοντας τον πραγματικό ένοχο.
Χωρίς να χαθεί χρόνος, λοιπόν, με την αισιοδοξία και την ορμή που αντλούν οι εργαζόμενοι από τη συμμετοχή τους στα απεργιακά συλλαλητήρια, με τη βαθιά ανάσα που πήραν ξεφεύγοντας από τον ζόφο που πλακώνει τον λαό, οργανώνεται η κλιμάκωση για το αμέσως επόμενο διάστημα.
Αυτήν την κλιμάκωση θα την υπηρετήσουν η ενίσχυση των διεκδικήσεων, το άνοιγμα και νέων πεδίων αντιπαράθεσης με την κυβέρνηση και τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους βιομήχανους και τους άλλους καπιταλιστές, με τον κάθε αγώνα που δίνεται σε χώρους, κλάδους και γειτονιές να ενισχύει αυτήν τη σύγκρουση, να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τις νέες μεγάλες πανελλαδικές κινητοποιήσεις το αμέσως επόμενο διάστημα. Την αγωνιστική κλιμάκωση θα τροφοδοτήσει η όξυνση της διαπάλης και με τις συνεχιζόμενες προσπάθειες των άλλων αστικών κομμάτων να βάλουν τους εργαζόμενους στον «πάγο της αναμονής», να καλλιεργήσουν την ανοχή στο «μικρότερο κακό», στην αναζήτηση «σωτήρα» ώστε να κερδίσει πολύτιμο χρόνο το κεφάλαιο.
Η οργάνωση της διεκδίκησης με επίκεντρο τον χώρο δουλειάς, τον κλάδο, τη γειτονιά και την πόλη θα δώσει νέα ώθηση σε αυτήν την προσπάθεια. Εκεί δηλαδή που δόθηκε η μάχη τους προηγούμενους μήνες, με στοιχεία που ξεχωρίζουν, όπως η αναμέτρηση με την εργοδοσία για την υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις, που σε άλλους χώρους κερδήθηκε και τώρα δίνεται η μάχη της εφαρμογής, ενώ σε άλλους έχει μείνει στη «μέση» και η απεργία δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις, όπως στο Φάρμακο και τα Τρόφιμα, όπου η συμμετοχή απεργών ήταν ακόμα μεγαλύτερη από τις πρόσφατες κλαδικές απεργίες, αφήνοντας πολύτιμη παρακαταθήκη.
Την κλιμάκωση θα τροφοδοτήσει και η συνέχεια στον συντονισμό ανάμεσα σε συνδικαλιστικές οργανώσεις εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και βιοπαλαιστών αγροτών, αλλά και με μαζικούς φορείς σε επίπεδο γειτονιάς και πόλης.
Τώρα πρέπει να εξαντληθούν επίσης όλα τα περιθώρια για την αναβάθμιση της λειτουργίας και της δραστηριότητας πολλών σωματείων, για τη συμπόρευση ακόμα περισσότερων με το ΠΑΜΕ, που για μια ακόμα φορά αποδείχθηκε ότι αποτελεί το πιο ζωντανό και μαχητικό τμήμα του οργανωμένου εργατικού κινήματος.
Οι επόμενες βδομάδες αποτελούν «πεδίο δόξης» για τα συνδικάτα, τις επιτροπές αγώνα, τις μαζικές οργανώσεις για να ξεδιπλώσουν αυτήν τη δράση, να ενισχύσουν με ακόμα περισσότερες δυνάμεις τον κοινό συντονισμένο αγώνα.
Πρώτος μεγάλος σταθμός είναι ο αγωνιστικός εορτασμός της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα, που θα στείλει δυνατό μήνυμα ενάντια στην εμπλοκή στον πόλεμο, ενάντια στο φόρτωμα των επιπτώσεών του στον λαό.
Σε εξέλιξη είναι η αναμέτρηση με έναν ακόμα αντεργατικό - αντιλαϊκό προϋπολογισμό, που στις συνθήκες της ακρίβειας και της ενεργειακής φτώχειας αναμένεται να φορτώσει νέα βάρη στους εργαζόμενους με τη φοροληστεία ώστε να τροφοδοτούνται οι επενδύσεις των επιχειρηματικών ομίλων.
Είναι ο αγώνας ενάντια στον εφιάλτη της ακρίβειας, στην κοροϊδία της κυβέρνησης με τα «καλάθια», την ίδια στιγμή που οι επιχειρηματικοί όμιλοι του κλάδου τροφίμων μετράνε το ένα ρεκόρ κερδοφορίας πίσω από το άλλο.
Επίσης, οι δεκάδες χιλιάδες πλειστηριασμοί που προγραμματίζονται από τα κοράκια των funds και των τραπεζών μέχρι το τέλος του χρόνου, μια μάχη που αφορά κάθε συνδικάτο, για να προστατευτεί η περιουσία του λαού.
Ξεχωρίζει η μάχη που έχει ήδη ξεκινήσει ενάντια στο νομοσχέδιο - έκτρωμα της κυβέρνησης για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, απαιτώντας την απόσυρσή του.
Και προφανώς ο αγώνας για ρεύμα φθηνό για τον λαό, μια διεκδίκηση που όσο περνάει ο καιρός, μέσα στον χειμώνα θα γίνεται όλο και πιο ζωτική, με την ενεργειακή φτώχεια να απειλεί ακόμα περισσότερο τα λαϊκά νοικοκυριά, με την κυβέρνηση να δίνει «ζεστό» χρήμα στους παρόχους.
Με παρακαταθήκη την 9η Νοέμβρη, ο δρόμος είναι ανοιχτός για την οργάνωση της πάλης και της αντεπίθεσης, για να βγει ο λαός στο προσκήνιο, και διεκδικώντας τις ανάγκες του να συγκρουστεί με κράτος, κυβερνήσεις και εργοδοσία. «Καμιά αναμονή - ξεσηκωμός»: Το σύνθημα αυτό που αντηχεί ακόμα από τις μεγάλες συγκεντρώσεις θα γίνεται πράξη μέρα με τη μέρα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλη τη χώρα. Μπορούμε να τα καταφέρουμε!
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα διαβάστηκε από τον Αγγελο Θωμόπουλο, πρόεδρο του Φοιτητικού Συλλόγου Τοπογράφων ΕΜΠ, ψήφισμα αλληλεγγύης στον στρατευμένο νέο - φοιτητή που τιμωρήθηκε επειδή κατήγγειλε τον πόλεμο και την εμπλοκή της Ελλάδας.
Το ψήφισμα που υπογράφουν φοιτητικοί σύλλογοι της Αθήνας καταγγέλλει την απαράδεκτη επίθεση των κυβερνητικών επιτελείων και της διοίκησης του 6ου ΕΤΕΘ Ρόδου σε βάρος του στρατευμένου φοιτητή. Και υπογραμμίζει: «Η περήφανη στάση του μας γεμίζει όλους με περηφάνια και αισιοδοξία. Ο συνάδελφός μας δεν είναι μόνος! Καθημερινά η πλειοψηφία του λαού με κάθε τρόπο εκφράζει την αντίθεσή της στον πόλεμο Ρωσίας - ΝΑΤΟ στο έδαφος της Ουκρανίας και απαιτεί να σταματήσει κάθε συμμετοχή της Ελλάδας στα εγκληματικά σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της ΕΕ.
Η στάση αυτή του στρατευμένου καθώς και πολλές άλλες όμοιες ενόχλησαν και αναστάτωσαν τα κυβερνητικά επιτελεία και τις διοικήσεις στρατιωτικών μονάδων που για μια ακόμη φορά κατέφυγαν σε μια απαράδεκτη τιμωρία, με σκοπό τον εκφοβισμό των στρατευμένων και την αποτροπή τέτοιων ελεύθερων εκφράσεων.
Σαν να μην έφτανε αυτό κλιμακώνουν την αυταρχική, εκδικητική και κατασταλτική στάση τους καλώντας τον στρατευμένο συμφοιτητή μας, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα του Στρατοδικείου Αθηνών, για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για όσα νόμιμα εξέφρασε για τον πόλεμο στην Ουκρανία τον Ιούλη 2022!
Εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας στον στρατευμένο και σ' όλους τους στρατευμένους νέους της χώρας μας! Απαιτούμε να ανακληθεί αμέσως η ανυπόστατη και σκόπιμη προσπάθεια για ποινικοποίηση της κατοχυρωμένης ελεύθερης έκφρασης και άποψης των στρατευμένων.
Οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά, έχουν δικαιώματα πολιτικά!».
Από την ομιλία του Σπύρου Μαρίνη, γενικού γραμματέα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ)
Σήμερα, ο καθαρός αέρας που φυσάει στις απεργιακές μας συγκεντρώσεις διώχνει για λίγο πάνω από την πόλη τη δυσωδία που αναβλύζει από το πολιτικό σύστημα των νόμιμων και παράνομων παρακολουθήσεων, των επιχειρηματικών συγκρούσεων για το μοίρασμα της λείας από τη νόμιμη κλοπή του δικού μας μόχθου.
Σήμερα λοιπόν κι εμείς, οι χιλιάδες απεργοί δάσκαλοι και δασκάλες, ενώνουμε τη φωνή μας με τους γονείς, τους παππούδες και τις γιαγιάδες των μαθητών και των μαθητριών μας στον αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για Συλλογικές Συμβάσεις, για δουλειά με δικαιώματα, για φθηνά τρόφιμα και προϊόντα για τον λαό, για φθηνή Ενέργεια και φθηνά καύσιμα.
Δεν πάει άλλο πια με τους μισθούς πείνας των 700 και 800 ευρώ για χιλιάδες νεοδιόριστους και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς, δεν πάει άλλο με τους παγωμένους μισθούς και τα κομμένα Δώρα για όλους τους συναδέλφους που αναγκάζονται να νοικιάζουν και δεύτερο σπίτι γιατί εργάζονται μακριά από τον τόπο τους και την οικογένειά τους, που ξοδεύουν ένα νοίκι ακόμα για να μετακινηθούν από και προς το σχολείο. Και επειδή βρισκόμαστε στο 2022, θέλουμε να πούμε και κάτι ακόμα: Δεν έχουμε κανέναν σκοπό να γυρίσουμε έναν αιώνα πίσω, τότε που οι δημόσιοι υπάλληλοι μαζεύονταν εδώ δίπλα στην πλατεία Κλαυθμώνος και έκλαιγαν τη μοίρα τους εκλιπαρώντας να αλλάξει η κυβέρνηση και ο υπουργός. Ξεκαθαρίζουμε ότι η σημερινή απεργία θα είναι μόνο η αρχή.
Τις επόμενες μέρες οι Σύλλογοι και οι ΕΛΜΕ, οι χιλιάδες εκπαιδευτικοί θα συζητήσουμε συλλογικά και θα αποφασίσουμε για την κλιμάκωση του αγώνα μας, προετοιμάζοντας έναν θερμό, αγωνιστικό, απεργιακό χειμώνα στην κυβέρνηση και σε όλους όσοι μας λένε να κάτσουμε στα αυγά μας και να κάνουμε υπομονή. Ας το πάρουν αυτό και ως μια προειδοποίηση. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα σχολείο να παγώσει, κανένας μαθητής μας να πεινάσει, να μείνει μόνος και μόνη στο έλεος της εξαθλίωσης που μας ετοιμάζουν. Δεν θα επιτρέψουν την παραπέρα οικονομική, εργασιακή και παιδαγωγική εξαθλίωση των εκπαιδευτικών.
Αυτές τις μέρες συνειδητοποιήσαμε ως εργαζόμενοι για μια ακόμα φορά τη δύναμη που έχουμε στα χέρια μας. Το Σάββατο 5 Νοέμβρη, οι εκπαιδευτικοί, με το εμβληματικό 68% της αποχής από τις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια, που στην Αττική ξεπέρασε το 85%, κουρελιάσαμε στην πράξη τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ και της κας Κεραμέως να επιβάλουν τις απολύτως απαράδεκτες, διαβλητές και διάτρητες διαδικασίες επιλογής των εκπροσώπων των εργαζομένων.
Δώσαμε ένα ακόμα ισχυρό ράπισμα στην προσπάθεια εφαρμογής και γενίκευσης του εκτρωματικού νόμου του Χατζηδάκη στα σωματεία. Αναγκάστηκαν τα υπουργεία Παιδείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης να βγάζουν ανακοινώσεις αναφέροντας ως μεγάλη επιτυχία τη συμμετοχή του 32% τρολάροντας τον ίδιο τους τον εαυτό. Τι έχουν αλήθεια να μας πουν οι θιασώτες των ηλεκτρονικών εκλογών που μας ζάλισαν με τα περί «εμβάθυνσης και διεύρυνσης της δημοκρατίας», αυτοί που δεν χάνουν ευκαιρία να ξιφουλκήσουν με τα χυδαία επιχειρήματα περί μειοψηφιών στα συνδικάτα, με τα καμώματά τους; Το 2018, στις αντίστοιχες διά ζώσης εκλογές για τους αιρετούς συμμετείχε το 90% των εκπαιδευτικών, τώρα στις ηλεκτρονικές εκλογές συμμετείχε κάτι παραπάνω από 32%. Φοβερή και τρομερή εμβάθυνση των δημοκρατικών διαδικασιών, να τη χαίρονται...
Η αποχή αυτή των εκπαιδευτικών αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία γιατί έγινε κατορθωτή απέναντι σε «θεούς και δαίμονες». Δίπλα στο υπουργείο Παιδείας και τον μηχανισμό της διοίκησης βρέθηκαν και οι συνδικαλιστές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ που επέλεξαν τη συμμετοχή στην άθλια διαδικασία, που «έβαλαν πλάτη» στο κυβερνητικό σχέδιο στο όνομα της εκλογής αιρετού. Η στάση δε της ηγεσίας των συνδικαλιστών του ΣΥΡΙΖΑ σε ΔΟΕ και ΟΛΜΕ ήταν καθοριστική υπέρ αυτής της επιλογής. Πραγματικά δεν ξέρουμε αν κάτι τέτοιο το περίμενε ακόμα και η ίδια η υπουργός Παιδείας.
Το δίκιο όμως δεν φιμώνεται. Δίπλα στους 86 Συλλόγους και ΕΛΜΕ που τάχθηκαν ενάντια στις ηλεκτρονικές εκλογές στάθηκαν και εκατοντάδες ακόμα συνδικαλιστές σε όλη την Ελλάδα και φυσικά η πλειοψηφία του κλάδου που έδωσε περήφανη απάντηση.
Οι εργαζόμενοι έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να επιβάλουμε το δίκιο μας, μπορούμε να πετύχουμε νίκες ακόμα και κόντρα στον αρνητικό συσχετισμό, φτάνει να σπάσουμε τον φόβο, να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας χωρίς ανοχή στην αντιλαϊκή πολιτική, χωρίς να ζυγιάζουμε τις ανάγκες μας με τις επιδιώξεις των λίγων, χωρίς αναμονή για «μεσσίες» που υπόσχονται ότι θα μας λυτρώσουν και τελικά, είτε ως κυβέρνηση είτε ως αντιπολίτευση, ψηφίζουν και υλοποιούν τους αντιλαϊκούς νόμους.
Το επόμενο διάστημα θα βαδίσουμε μαζί με όσους και όσες δώσαμε μαζί τη μάχη της αποχής και της απεργίας, μαζί και με αυτούς τους συνδικαλιστές που μπορεί να μη συμφωνούμε σε όλα, που μπορεί να προσεγγίζουμε διαφορετικά ορισμένα ζητήματα, όμως συμφωνούμε στο βασικό, στην ανάγκη να υπερασπίσουμε τα σωματεία και τις Ομοσπονδίες στον χώρο της Εκπαίδευσης από τον εκφυλισμό, στην ανάγκη να αγωνιστούμε, χωρίς να περιμένουμε «σωτήρες», για τη ζωή μας.
Η απεργία κατέγραψε σημαντική συμμετοχή σε πολλούς χώρους δουλειάς, κόντρα στις εργοδοτικές απειλές και εκβιασμούς, στις δικαστικές αποφάσεις ποινικοποίησης του αγώνα, στα εμπόδια που υψώνουν οι αντεργατικοί νόμοι. Η συγκέντρωση και η πορεία κατέκλυσαν το κέντρο της Αθήνας, με χιλιάδες διαδηλωτές να ξεκαθαρίζουν πως δεν δέχονται «να σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι», να «προσαρμοστούν» στην ενεργειακή φτώχεια, στη ζωή με επιδόματα - ψίχουλα και να θέτουν επιτακτικά στο προσκήνιο τα αιτήματά τους για αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, ρεύμα, Ενέργεια και τρόφιμα φθηνά για τον λαό, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας.
Τα συνθήματα εκατοντάδων εργατικών σωματείων, φορέων επαγγελματιών, συλλόγων γυναικών και φοιτητών ακούστηκαν καθαρά καλώντας τον λαό να στρέψει τα βέλη της οργής και της αγανάκτησής του ενάντια σε όσους τον «νουθετούν» να έχει μονίμως σκυμμένο το κεφάλι και να πληρώνει αγόγγυστα τα «σπασμένα» είτε της κρίσης είτε της ανάπτυξης των κερδών των επιχειρηματικών κολοσσών.
«Λαέ που σε τσακίζουν άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία»: Το σύνθημα στο οποίο ενώθηκαν χιλιάδες φωνές έδωσε τον τόνο της απεργιακής κινητοποίησης. Στην κατεύθυνση αυτή, ήδη σωματεία και φορείς μεταφέρουν το ελπιδοφόρο μήνυμα στους χώρους τους και δίνουν συνέχεια στις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες. Σχεδιάζουν τα επόμενα βήματά τους στην κατεύθυνση που έχει ήδη χαράξει η επιτυχημένη απεργιακή μάχη, για να μην «προσαρμοστούν» οι ανάγκες του λαού στα ασφυκτικά περιορισμένα μέτρα που θέτουν η κυβέρνηση και η εργοδοσία.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στα Προπύλαια μίλησαν η Σοφία Κολιζέρα, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων «Βοήθεια στο Σπίτι» Ν. Αττικής, ο Σπύρος Μαρίνης, γενικός γραμματέας της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ) και ο Γιάννης Γαλανόπουλος, γιατρός στο «Θριάσιο Νοσοκομείο» και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).
Στο Σύνταγμα, όπου κατευθύνθηκε η πορεία, μίλησαν ο Γιώργος Κάζας, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα (βλ. σελ. 26), ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής (ΟΒΣΑ), ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ) (βλ. σελ. 26), και η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας.
Ο «Ριζοσπάστης» δίνοντας συνέχεια στο απεργιακό ρεπορτάζ δημοσιεύει σήμερα εκτενή αποσπάσματα από τις ομιλίες του Σπ. Μαρίνη και της Ντίνας Γκογκάκη.
Από την ομιλία της Ντίνας Γκογκάκη, προέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας
Με τις σημερινές μαζικές απεργιακές κινητοποιήσεις στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα σε κράτος και εργοδοσία ότι δεν θα πεινάσουμε, δεν θα κρυώσουμε εμείς, οι οικογένειες και τα παιδιά μας για τα κέρδη των λίγων.
Σήμερα η οργή και η αγανάκτηση που όλοι δικαιολογημένα νιώθουμε έγιναν δυναμική, μαζική συμμετοχή στον αγώνα. Εναν αγώνα που είμαστε αποφασισμένοι να τον δυναμώσουμε ακόμα περισσότερο σε κάθε κλάδο, σε κάθε εργασιακό χώρο, σε κάθε γειτονιά, απ' άκρη σ' άκρη της χώρας. Αγώνα που αγκαλιάζει και θα συνεχίσει να αγκαλιάζει όλο και περισσότερους εργαζόμενους, όλο και περισσότερα σωματεία και θα γίνεται χείμαρρος απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που μας πνίγει.
Αγώνας συλλογικός, ενωτικός, αλληλέγγυος που δεν θα λογαριάζει την τρομοκρατία και την καταστολή. Που θα εμπνέεται από το ανάστημα που σηκώνει κάθε εργαζόμενος, κάθε κλάδος στη χώρα μας και σε άλλες χώρες. Αγώνας που θα σπάει στην πράξη την αναμονή και την ανοχή που καλλιεργούν πρώην, νυν και επίδοξοι «σωτήρες». Που θα βάζει στο προσκήνιο τις σύγχρονες ανάγκες μας και όχι τις αντοχές της οικονομίας. Οχι άλλη θυσία για την πλουτοκρατία. Δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε με τα ψίχουλα, με «καλάθια» της ντροπής, με voucher και pass, με τα επιδόματα - κοροϊδία των επιχειρηματικών ομίλων.
Ποια ακριβώς ανάγκη να πρωτοκαλύψει ο εμποροϋπάλληλος με τον μισθό του 4ωρου που δεν ξεπερνάει τα 400 ευρώ ή ακόμα και του 8ωρου που για την πλειοψηφία των εργαζομένων είναι 713 ευρώ μεικτά; Το φαγητό, το ενοίκιο, το ρεύμα, το νερό, το φροντιστήριο των παιδιών;
Η ακρίβεια σπάει το ένα ρεκόρ πίσω από το άλλο, οι τιμές βασικών καταναλωτικών αγαθών έχουν εκτοξευτεί, οι μισθοί μας όμως εδώ και μια 10ετία παραμένουν καθηλωμένοι. Το 2022, μας λένε ότι πρέπει να προσαρμοστούμε με την πείνα, με τα κρύα σπίτια, ακόμα και τα κρύα σχολεία των παιδιών μας, να συμβιβαστούμε με το σκοτάδι.
Θέλουν ανοιχτά μια Κυριακή του Νοέμβρη οι μεγαλέμποροι τα καταστήματα, τρέχει η κυβέρνηση και νομοθετεί το άνοιγμα των καταστημάτων. Από το 2013 και μέχρι σήμερα όποιος και να κυβέρνησε και να συγκυβέρνησε, όλοι τους, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και λοιποί κολαούζοι βάλανε τη σφραγίδα τους στο τσάκισμα της κυριακάτικης αργίας, με δεκάδες νόμους έλυσαν τα χέρια της εργοδοσίας δίνοντάς της το ελεύθερο να κάνει ακορντεόν τον εργάσιμο χρόνο καταπώς εξυπηρετούνται τα συμφέροντά της.
Ολο το προηγούμενο διάστημα δεν τους αφήσαμε σε χλωρό κλαρί και θα συνεχίσουμε σε αυτόν τον δρόμο. Θα μας βρίσκουν συνέχεια μπροστά τους με παρεμβάσεις και κινητοποιήσεις, με την οργάνωση των εργαζομένων στα σωματεία, με τη συμμετοχή στους αγώνες. Σήμερα οι εμποροϋπάλληλοι που απήργησαν είναι περισσότεροι από κάθε άλλη φορά και αυτό είναι αισιόδοξο, μας γεμίζει δύναμη για τη συνέχεια.
Στη σήψη του συστήματος που αναδίνεται από την υπόθεση των υποκλοπών η λύση δεν είναι η κυβερνητική αλλαγή, είναι η ρήξη και η ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου, που καταφεύγει για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντά του στην καταστολή, στο φακέλωμα και τις παρακολουθήσεις.
Ρήξη με την καλλιέργεια της υποταγής και της κοινωνικής ειρήνης, τη στήριξη της γραμμής της κυβερνητικής εναλλαγής που βάζουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στη ΓΣΕΕ, στην ΑΔΕΔΥ και σε μεγάλα συνδικάτα.
Δεν είναι τυχαίο ότι στρέφονται μόνο απέναντι στην κυβέρνηση, αλλά δεν λένε κουβέντα για τα τεράστια κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, αφήνουν τους μεγαλοεργοδότες έξω από το κάδρο των ευθυνών για την άσχημη κατάσταση του λαού. Δεν είναι τυχαίο ότι δεν βγάζουν ούτε μια ανακοίνωση ενάντια στους εργοδότες για τα δεκάδες εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται στους χώρους δουλειάς, για το γεγονός ότι μετράμε έναν νεκρό εργάτη κάθε τρεις μέρες.
Δεν είναι τυχαίο ότι η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης έχει βρει στους χώρους δουλειάς και στους κλάδους έναν πολύ καλό σύμμαχο και στις ηγεσίες των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ, που, για παράδειγμα, εφαρμόζουν στα συνδικάτα το ηλεκτρονικό φακέλωμα του νόμου Χατζηδάκη και τις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες της Κεραμέως.
Τους αφήνουμε όλους αυτούς στην απέξω και συνεχίζουμε τραβώντας περήφανα μπροστά, όλοι μια γροθιά με τα σωματεία μας, τους αγώνες μας, την αλληλεγγύη μας, να τους κάνουμε εμείς δύσκολο τον χειμώνα τους.
Η σημερινή απεργία είναι ένας σταθμός κλιμάκωσης των εργατικών και λαϊκών αγώνων σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε κλάδο, σε κάθε τόπο. Ο λαός μας να βγει μαζικά στο προσκήνιο. Συνεχίζουμε και από το βήμα της σημερινής μας απεργιακής συγκέντρωσης καλούμε όλους εσάς να στηρίξετε τον αγώνα μας ενάντια στο άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές.
Στη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα, σε ένδειξη αλληλεγγύης βρέθηκε, λοιπόν, σύσσωμη η Γραμματεία της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας, με συνδικαλιστές από όλες τις ηπείρους, με επικεφαλής τον ΓΓ Πάμπη Κυρίτση από την Κύπρο».
«Solidarity with the workers of Greece», έγραφε το πανό που κρατούσαν οι συνδικαλιστές από Ινδία, Παναμά, Αργεντινή, Ιταλία, Κογκό, Συρία, Γαλλία.
Μέλη του Μετώπου της Κομμουνιστικής Νεολαίας (FGC) στην Ιταλία την Τετάρτη κατά τη διάρκεια της απεργίας έστειλαν το δικό τους μήνυμα στήριξης στον αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα από διάφορες πόλεις της Ιταλίας. Στα σχολεία και στα πανεπιστήμια τα μέλη της FGC ενημέρωναν τους συμφοιτητές και συμμαθητές τους για την απεργία στην Ελλάδα και τις κινητοποιήσεις που εξελίσσονται σε διάφορες χώρες στην Ευρώπη.
Παράλληλα καλούσαν σε συμμετοχή στα μαθητικά συλλαλητήρια στις 18 Νοεμβρίου αλλά και στις συγκεντρώσεις στις 2 Δεκεμβρίου στην πανιταλική απεργία που έχουν προκηρύξει τα συνδικάτα βάσης.
Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της διαδήλωσης βρισκόταν στη Βουλή, στο ύψος του «Μ. Βρετάνια», οι διαδηλωτές κύκλωναν το Σύνταγμα από την Αμαλίας, τη Σουρή (Εθνικός Κήπος) και τη Φιλελλήνων, ενώ συνεχίζοντας από τη Σταδίου, την Αμερικής, «έβγαινε» ξανά στην Πανεπιστημίου, φτάνοντας χαμηλά μέχρι το «Τιτάνια».
Σε Πανεπιστημίου, Σταδίου, Πειραιώς, Πατησίων η κίνηση αυτή την ώρα αιχμής ήταν ελάχιστη, αφού δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι δεν πήγαν για δουλειά.
Ετσι οι δρόμοι, που άλλες μέρες τέτοια ώρα παρουσιάζουν τη γνωστή ασφυκτική εικόνα από τα χιλιάδες αυτοκίνητα, τη μέρα της απεργίας θύμιζαν κυριακάτικο πρωινό! Η ίδια εικόνα άλλωστε αποτυπωνόταν και στους χάρτες της Google, που την ίδια ώρα είχαν πρασινίσει λόγω της μαζικής συμμετοχής στην απεργία.
Πολλοί από τους απεργούς είχαν έρθει στη συγκέντρωση αφού πρώτα είχαν δώσει τη μάχη στους χώρους δουλειάς από τα ξημερώματα, δίνοντας απάντηση στην εργοδοτική τρομοκρατία, στις πιέσεις να μπουν οι εργαζόμενοι για δουλειά.
Με αίσθημα ικανοποίησης έβλεπαν τη μέρα αυτή να κατεβαίνουν μαζί τους χιλιάδες εργάτες και εργάτριες, να παραμερίζουν τον φόβο και τη στάση αναμονής και να βρίσκονται μαζί στο ίδιο απεργιακό μετερίζι. «Τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, μετά από αυτήν την απεργία υπάρχουν χώροι δουλειάς που δεν θα είναι ίδια η κατάσταση»: Αυτή η αίσθηση επιβεβαιώνεται από τις συζητήσεις εργαζομένων σε μια σειρά μπλοκ, πίσω από τα πανό τους, που διαπιστώνουν ότι για πρώτη φορά συναντιούνται με τόσους συναδέλφους τους στη διαδήλωση.
Εντυπωσιάζει το μπλοκ των οικοδόμων, με τη συμμετοχή να ξεπερνάει κάθε προηγούμενο. Εργάτες που βγαίνουν από μια πολύμηνη μάχη με την οποία κατάφεραν να υπογράψουν ΣΣΕ με αυξήσεις και τώρα δίνουν τη μάχη της εφαρμογής της.
Το δικό τους στίγμα δίνουν τα μπλοκ των εργαζομένων και των σωματείων από τον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών. Τον τόνο έδινε το κεντρικό πανό του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής (ΣΕΤΗΠ) με σύνθημα «Think and Fight out of the box» (σκέψου και πάλεψε εκτός πλαισίου) και τις διεκδικήσεις για υπογραφή Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο και μέτρα προστασίας από την ακρίβεια. Οι εργαζόμενοι που συμμετείχαν ήταν εκατοντάδες. Το «παρών» έδωσαν οι Σωματειακές Επιτροπές του ΣΕΤΗΠ σε «Skroutz», «Cosmote TV», διοικητικό μέγαρο ΟΤΕ, ΟΤΕ Παιανίας, «Teleperformance», «Qualco», «Openbet», «Intracom» καθώς και τα επιχειρησιακά σωματεία «Cosmote - Evalue» Ν. Αττικής, «Wind», «Forthnet - Netmend», «Nokia», «Atos unify», «Vodafone - 360 Connect».
«3G-4G-5G και οι μισθοί μας σταθεροί», σχολίαζε χαρακτηριστικά το πανό του Σωματείου Εργαζομένων στη «Nokia», «ενιαία Συλλογική Σύμβαση για όλους - όχι στις "ελαστικές" εργασιακές σχέσεις» ζητούν οι εργαζόμενοι στην «Cosmote TV» όπως και οι εργαζόμενοι στη «Skroutz» που δίνουν τη μάχη για την υπογραφή σύμβασης αυτήν την περίοδο. «Εμείς δημιουργούμε την ψηφιακή οικονομία - διεκδικούμε ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας», έγραφε το πανό των εργαζομένων στην «Unify».
Μια μικρή συγκέντρωση αποτέλεσε από μόνη της η προσυγκέντρωση των εργαζομένων σε Επισιτισμό - Τουρισμό - Ξενοδοχεία που αντάμωσε και ενώθηκε με αυτήν της Κάνιγγος, έξω από το ξενοδοχείο «Τιτάνια».
«Χειμώνας δεν βγαίνει με δεύτερο πουλόβερ, στους καπιταλιστές να πούμε game over» ήταν άλλο ένα ευρηματικό σύνθημα, αυτήν τη φορά στο πανό του κλαδικού Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.
Με το ξεκίνημά της λοιπόν η προσυγκέντρωση της Κάνιγγος απλώθηκε στην Πατησίων και έστριψε στην Πανεπιστημίου, με τους τελευταίους να βρίσκονται ακόμα στη συμβολή των οδών Πατησίων και Χαλκοκονδύλη όταν η κεφαλή της έφθανε στα Προπύλαια. Μαζί ενσωματώθηκε και η προσυγκέντρωση της Ομόνοιας, με τους εκατοντάδες συνταξιούχους και τις Ομάδες της ΟΓΕ, ενώ λίγο πιο πίσω ακολουθούσαν η ιδιαίτερα μαζική προσυγκέντρωση των «φασαριόζων» ΕΒΕ με τα τρία ταξί που προπορεύονταν να πατάνε τις κόρνες.
Στα Προπύλαια τους υποδέχθηκε η προσυγκέντρωση των εργαζομένων στην Παιδεία και των Φοιτητικών Συλλόγων που έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό τόνο και αγωνιστικό παλμό. Εκεί, με τα πανό τους, τις σημαίες τους, τα πλακάτ και τα συνθήματά τους, ήταν συγκεντρωμένοι από νωρίς εκπαιδευτικοί, φοιτητές, εργαζόμενοι σε πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα, σπουδαστές και μαθητές.
«Δεν προσαρμοζόμαστε, δεν συμβιβαζόμαστε. Σχολείο που θα μορφώνει όλα τα παιδιά. Συλλογική Σύμβαση Εργασίας τώρα. Αυξήσεις στους μισθούς μας», ανέγραφε ένα από τα πολλά πανό πρωτοβάθμιων Σωματείων Εκπαιδευτικών, που η τεράστια συμμετοχή από σχολεία θα μπορούσε να συγκροτήσει μια ξεχωριστή διαδήλωση δασκάλων και καθηγητών. Τη δική τους θέση στις διεκδικήσεις είχαν και τα αιτήματα για την Ειδική Αγωγή, ενάντια στην υποβάθμιση, για μαζικούς μόνιμους διορισμούς.
«Πτυχία καπαμά και δίδακτρα φωτιά. Ούτε να το σκέφτεστε. Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης - Πτυχία με αξία», έγραφε το πανό των φοιτητικών συλλόγων, εμπνευσμένο από την επικαιρότητα και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Εκεί με τα πανό τους και οι Σύλλογοι Σπουδαστών δημόσιων ΙΕΚ και ο Σύλλογος Σπουδαστών Ιδιωτικών Σχολών.
«Μαθητική πορεία και στην απεργία. Ακρίβεια, εξετάσεις και κενά. Μόνο απ' τους αγώνες θα βρείτε μπελά», έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Αθήνας.
Ολες μαζί οι προσυγκεντρώσεις συγκρότησαν τη λαοθάλασσα, και από τα Προπύλαια συνέχισαν προς την πλατεία Συντάγματος, που την «αγκάλιασαν» συγκροτώντας ένα τεράστιο απεργιακό ποτάμι.
«Σήμερα συμμετέχω στην απεργιακή κινητοποίηση του ΠΑΜΕ για πρώτη φορά. Είπα ως εδώ. Πρέπει να συμμετάσχω, να είμαι μαζί με τους χιλιάδες που διεκδικούν. Δουλεύουμε και δεν μπορούμε να εξασφαλίσουμε ούτε τα ελάχιστα και ο όμιλος μόνο σε μια βάρδιά μας βγάζει εκατομμύρια. Ε, δεν γίνεται σε μέρα απεργίας να είμαι σπίτι», μας λέει ο 26χρονος Βαγγέλης, εργάτης στην καπνοβιομηχανία «Παπαστράτος» («Phillip Morris»).
Την 27χρονη Χαρά τη συναντήσαμε στα μαζικά μπλοκ των εμποροϋπαλλήλων και συγκεκριμένα αυτών της «Σκλαβενίτης». «Πρώτη φορά απεργώ. Ξεπατωνόμαστε πηγαίνοντας σε όλα τα πόστα. Εχω αποκτήσει ραχιαλγίες και προβλήματα στη μέση από αυτά που σηκώνω για να παίρνω εγώ 600 ευρώ και να βγάζει ο Ομιλος "Σκλαβενίτη" μόνο από ένα τμήμα 50.000 ευρώ. Θα πρέπει να πάθω χειρότερα για να απεργήσω; Και ας φάω "χαστούκι" αύριο από την εργοδοσία. Πρέπει να αρχίσουμε να σηκώνουμε το κεφάλι. Μπορεί να μην ακολούθησαν πολλοί συνάδελφοι, όμως είναι όλοι μέχρι τον λαιμό από την αγανάκτηση. Μικρός ο μισθός, ακόμα και 3μηνες οι συμβάσεις, δεν μπορείς να ζήσεις έτσι. Θα καταλάβουν όμως ότι το μόνο που έχουν να φοβηθούν είναι αυτή η χαμοζωή που μας καταδικάζουν. Οτι αν είμαστε ενωμένοι, είμαστε στο Σωματείο μας, έχουμε στήριγμα, έχουμε δύναμη. Εγώ ξέρω πως αν με απολύσουν έχω στο πλευρό μου την Ντίνα, τον Γιάννη, τον Νίκο, όλο το Σωματείο μου».
Στην ίδια παρέα που διαδηλώνει είναι και ο Γιώργος, 45 ετών. «Ηθελα να απεργήσω», είπε, «να βγω και εγώ στον δρόμο για να φωνάξω πως με 750 ευρώ, οικογένεια, με νοίκι, ρεύμα και φαΐ, δεν ζω. Οτι είμαι 8 ώρες όρθιος και συνεχώς κουβαλάω βάρη χωρίς να παίρνω ανάσα για να βγάζει τεράστια κέρδη ο επιχειρηματίας. Μπορεί ακόμα να μην έχω προβλήματα σκελετικά και στη μέση όπως άλλοι συνάδελφοι, όμως πρέπει να αποκτήσω δηλαδή; Και δικαιώθηκα σήμερα για την απόφασή μου να πω ότι απεργώ. Γράφτηκα πριν από έναν χρόνο στο Σωματείο και σήμερα με όλο αυτόν τον κόσμο που δεν περίμενα να είμαστε τόσο πολλοί, κατάλαβα αυτό που μου λένε οι συνάδελφοι συνδικαλιστές ότι εμείς είμαστε οι δυνατοί, ότι εμείς μπορούμε να φέρουμε τα πάνω κάτω. Ναι, σήμερα, ένιωσα πιο δυνατός, ένιωσα λίγο αγωνιστής, απέκτησα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση και θα τα δώσω όλα την επόμενη φορά να φέρω και άλλους συναδέλφους, να καταλάβουν ότι εμείς, με την οργάνωση και τον αγώνα μας, είμαστε η λύση των προβλημάτων μας, ότι εμείς είμαστε αυτοί που μπορούμε να υπερασπιστούμε το δίκιο μας και όχι να το εναποθέτουμε στην όποια κυβέρνηση που έχουμε δει, μάθαμε πια, ποιο είναι στο τέλος το αποτέλεσμα».
Στο τεράστιο μπλοκ του Φαρμάκου βρίσκεται ο Βασίλης, 37 ετών, «νέο αίμα» στην απεργία και στις δυνάμεις του ΠΑΜΕ. «Σήμερα πήρα μεγάλο κουράγιο για να συνεχίσω. Να πω την αλήθεια, δεν περίμενα τόσο κόσμο», μας λέει. Και μιλάει για το Σωματείο: «Πριν από δύο μήνες γράφτηκα στο Σωματείο και κατάλαβα πια, γιατί μας λένε να μην ανακατευόμαστε, να μη γραφόμαστε στα σωματεία. Γιατί μας θέλουν να είμαστε ο καθένας μόνος του και να κλαίει τη μοίρα του, με τα 730 ευρώ που δεν φτάνουν για νοίκι, ρεύμα, βενζίνη, και να δέχεται σαν πρόβατο η πολυεθνική να βγάζει τεράστια κέρδη από τον απλήρωτο ιδρώτα του. Από αύριο που θα γυρίσουμε στη δουλειά θα μεταφέρω όσα είδα σήμερα σε όσους συναδέλφους έχουν ακόμα αμφιβολίες ή φοβούνται. Εμείς είμαστε οι πολλοί και οι δυνατοί».
Ο 27χρονος Θεοδόσης και ο 26χρονος Νίκος, οικοδόμοι σε μεγάλη εταιρεία, μπήκαν στο εντυπωσιακό μπλοκ των οικοδόμων κατά τη διάρκεια της πορείας. «Είδαμε το πανό και μπήκαμε. Πήραμε την απόφαση να συμμετάσχουμε αυτήν τη φορά στην απεργία και ήρθαμε εδώ στο Σωματείο μας. Από μέρες το κουβεντιάζαμε να απεργήσουμε και να ανέβουμε σήμερα στη συγκέντρωση. Είπαμε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε αυτήν τη φορά. Εδώ είναι η θέση όλων των συναδέλφων. Εκτός αν κάποιος πει ότι ζει μια χαρά με τα 680 ευρώ, ότι του αρέσει η ακρίβεια, να δουλεύει για να κερδίζουν άλλοι, τη βρίσκει να τον δουλεύουν οι κυβερνήσεις και τα κόμματα, όπως ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα το παίζει ότι και καλά ενδιαφέρεται και θέλει να μας σώσει».
Ενώ ο Νίκος συμπλήρωσε: «Εντάξει σήμερα δεν ζεις. Απλά επιβιώνεις. Γιατί ζωή για έναν άνθρωπο είναι πολύ περισσότερα. Σκέφτομαι να συγκατοικήσω με την κοπέλα μου και δεν μπορώ. Δεν πάει άλλο. Θα πρέπει οι εργαζόμενοι να γυρίσουμε το πράγμα αλλιώς. Η Ιστορία έχει δείξει ότι όταν το αποφασίσουμε μπορούμε να τα καταφέρουμε. Και βέβαια δεν υπάρχει αυτό με την κοροϊδία από τα κόμματα που κυβέρνησαν και θέλουν να ξανακυβερνήσουν. Ο ένας είναι κάθε φορά χειρότερος από τον άλλον. Εμείς οι εργάτες πρέπει να στηριχθούμε στα δικά μας πόδια, στις δικές μας δυνάμεις, στα σωματεία, στην οργάνωσή μας και μπροστά στην κάλπη να το σκεφτούμε καλά με ποιους πρέπει να πάμε».
Στην απεργία και στη συγκέντρωση συμμετείχε για πρώτη φορά και η 33χρονη Μαρία με την 30χρονη Ειρήνη, που δουλεύουν στο check-in του αεροδρομίου «Ελ. Βενιζέλος». «Πεθαίνουμε το καλοκαίρι από τις υπερωρίες με την αύξηση των πτήσεων χωρίς το απαραίτητο προσωπικό, με ατομικές συμβάσεις ακόμα και ενός μήνα, με βάρδιες νύχτα, που ειδικά για μένα με δύο μικρά παιδιά είναι πολύ δύσκολο και οι αποδοχές λίγο πάνω από τα 700 ευρώ. Καμία σχέση δηλαδή με τις ανάγκες μας και όταν γίνεται πάρτι εκατομμυρίων ευρώ μπροστά μας. Είμαστε χιλιάδες οι εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο και κάθε μέρα γίνεται φανερή η ανάγκη να οργανωθούμε καλύτερα, να αντέξουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς», ανέφερε η Μαρία. Για να προσθέσει η Ειρήνη: «Γι' αυτό σήμερα απεργήσαμε και ήρθαμε στις γραμμές του ΠΑΜΕ που ξέρουμε ότι αυτή η δύναμη πραγματικά διεκδικεί και ότι θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να συνεχίσουμε ακόμα πιο μαζικά γιατί σίγουρα μόνο έτσι μπορεί να αλλάξει κάτι».
Τεράστιο είναι το μπλοκ των αυτοαπασχολούμενων με τα ταξί μπροστά του να σφυρίζουν διαρκώς. Ο Ακης είναι ιδιοκτήτης καταστήματος χρωμάτων και σιδηρικών στις Αχαρνές. Οπως λέει, «η θέση κάθε αυτοαπασχολούμενου, μικρού επαγγελματία και εμπόρου, που ενδιαφέρεται για την οικογένειά του, το σπίτι του, το μέλλον των παιδιών του, τον μόχθο του, είναι εδώ, δίπλα στους εργαζόμενους γιατί παλεύουμε με τα ίδια θηρία. Τους μεγάλους ομίλους και τις κυβερνήσεις τους. Πρέπει να πληρώσω δάνεια, ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη, φόρους. Και από πάνω έχουμε τον διπλασιασμό του κόστους της πρώτης ύλης. Πώς να τα βγάλω πέρα με όλα αυτά, όταν ο τζίρος έχει μειωθεί δραματικά αφού έχει μειωθεί και το μεροκάματο των εργαζομένων και βλέπεις να σου κάνουν παζάρια σε ένα εμπόρευμα που η τιμή του είναι 2 ή 3 ευρώ; Ενώ οι "μεγάλοι" δεν πληρώνουν μία φόρο και επιδοτούνται με χρήμα. Γι' αυτό εδώ όλοι μαζί να τους δώσουμε την απάντηση».
Το καλύτερο μάθημα αγωνιστικής στάσης και διεκδίκησης παρέδωσαν στους μαθητές τους οι εκπαιδευτικοί που απήργησαν και συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Κοραή, πίσω από τα πανό των Συλλόγων τους, συγκροτώντας ένα μπλοκ με πρωτοφανή μαζικότητα. Γιατί «οι εκπαιδευτικοί πρέπει να δίνουμε το καλό παράδειγμα», όπως μας είπε ο Γιάννης, απεργός εκπαιδευτικός στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση.
«Οπως δώσαμε έναν δυναμικό αγώνα το Σάββατο ενάντια στις ψευτοεκλογές της Κεραμέως, όπου αγγίξαμε σχεδόν το 70% αποχή, έτσι δίνουμε δυναμικό "παρών" και στην πανεργατική απεργία για να διαδηλώσουμε ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στο πάγωμα των μισθών μας που εδώ και 12 χρόνια δεν έχουμε πάρει καμία αύξηση, τα μισθολογικά μας κλιμάκια είναι από το '15 και '16 παγωμένα», επισημαίνει η Δήμητρα, δασκάλα εδώ και 20 χρόνια. «Είναι πολύ δυνατή η απεργία», σημειώνει, «πάρα πολλοί συνάδελφοι απεργούν και τα σχολεία έχουν κλείσει. Εχουμε τους γονείς με το μέρος μας, γιατί κατανοούν τον λόγο που απεργούμε», και τονίζει: Το θέμα είναι το μήνυμα που περνάμε στα παιδιά, ότι οφείλουν να παλεύουν για το δίκιο τους, να διεκδικούν για τα δικαιώματά τους και η απεργία είναι ένας τρόπος για να διεκδικήσεις το δίκιο σου».
Αυτονόητο ήταν για την Εμμανουέλα, δασκάλα σε σχολείο στον Βύρωνα, νεοδιόριστη φέτος, το να απεργήσει: «Μετά από μια 8ετή πορεία περιπλάνησης τώρα ήρθε η μόνιμη δουλειά αλλά με έναν πενιχρό μισθό. Το ίδιο ισχύει και για τους υπόλοιπους νεοδιόριστους συναδέλφους στο σχολείο μου. Ολοι απεργούμε σήμερα». «Σήμερα και σε μια λογική συνέχειας από το περασμένο Σάββατο, θέλουμε να κρατήσουμε όρθια και ζωντανά τα σωματεία μας, πρέπει να είμαστε στην απεργία και γι' αυτό είμαστε εδώ», τονίζει.
«Οι διορισμοί ήταν αποτέλεσμα πολλών αγώνων που κάναμε και αποτελούν μια σταγόνα στον ωκεανό, γιατί είναι πάρα πολλές οι ανάγκες στα σχολεία. Γι' αυτό δεν σταματάμε εδώ», λέει από την πλευρά της η Νίκη, νεοδιόριστη και αυτή μετά από πολλά χρόνια αναπληρώτρια. «Είμαστε όλοι στους δρόμους, νεοδιόριστοι, αναπληρωτές, απαιτούμε ΣΣΕ, ασφαλή κτίρια, θέρμανση για όλα τα παιδιά, για όλα τα σχολεία, δημόσια Υγεία, στήριξη σε οικογένειες που δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα με τα έξοδα».
«Είμαστε εδώ σήμερα μαζί με όλους τους εργαζόμενους, ενώνουμε τη φωνή μας μαζί με όλους τους εργαζόμενους για να δηλώσουμε δυνατά ότι δεν πάει άλλο, θέλουμε τις ζωές τις δικές μας, των μαθητών μας, των παιδιών μας και όλου του λαού πίσω», λέει η Βασιλική, εκπαιδευτικός Αγγλικών σε σχολείο στου Ζωγράφου.
Με κάθε τρόπο προσπάθησε η κυβέρνηση να φρενάρει τη συμμετοχή στην απεργία. Εφτασε στο σημείο να σύρει στα δικαστήρια συνδικαλιστικές οργανώσεις στις αστικές συγκοινωνίες και στις αερομεταφορές, ζητώντας να χαρακτηριστεί παράνομη η συμμετοχή τους στην πανεργατική απεργία.
Ωστόσο «έφαγε τα μούτρα της», αφού ακόμα και εκεί που τα δικαστήρια έπαιξαν τον γνωστό απεργοσπαστικό ρόλο, τα σωματεία αντέδρασαν συμμετέχοντας στην απεργία, όπως έγινε με τα λεωφορεία και τις γραμμές 2 και 3 του Μετρό. Ετσι, για μια ακόμα φορά οι εργαζόμενοι έστειλαν στα σκουπίδια τον αντεργατικό νόμο - έκτρωμα και τις προβλέψεις του για «ελάχιστη εγγυημένη υπηρεσία», δηλαδή για θεσμοθετημένη απεργοσπασία.
Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση δεν δίστασε να βάλει σε κίνδυνο ακόμα και την ασφάλεια των επιβατών και πληρωμάτων στα αεροπλάνα, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες εργαζομένων και συνδικαλιστών στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), παρά την απόφαση δικαστηρίου με την οποία απορρίφθηκε αγωγή του κράτους εναντίον της 24ωρης απεργίας, δεν εκδόθηκε η αντίστοιχη - με δεδομένη την απεργία - αγγελία προς αεροναυτιλλομένους (NOTAM) προκειμένου να ενημερώσει τις αεροπορικές εταιρείες (ελληνικές και ξένες) για την απεργία. Ενδεικτικά, η ΝΟΤΑΜ που αφορά την 24ωρη απεργία περιλαμβάνει τους ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας, τους ηλεκτρονικούς ασφαλείας, τους τηλεπικοινωνιακούς, τους οδηγούς - πυροσβέστες κ.ά.
Ανάλογη καταγγελία έκανε η Ομοσπονδία Συλλόγων Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ) για την πραγματοποίηση αεροπορικών δρομολογίων «δίχως τις απαραίτητες από τον νόμο προϋποθέσεις, βάζοντας σε κίνδυνο τους επιβάτες». Χαρακτηριστικό της παραβίασης των κανόνων ασφάλειας πτήσεων, αναφέρει η ΟΣΥΠΑ, είναι ότι στην προσπάθειά της να παρακάμψει την απεργία η διοίκηση της ΥΠΑ ζήτησε και έφερε σε αεροδρόμιο όχημα της Πυροσβεστικής προκειμένου να συνδράμει σε προσγείωση αεροσκάφους, κάτι που είναι παράνομο, γιατί δεν είναι πυροσβεστικό αεροδρομίου και δεν έχει κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό. Η ΟΣΥΠΑ ζητά την παρέμβαση εισαγγελέα για την παραβίαση των κανόνων ασφαλείας.
Ο,τι περνούσε από το χέρι τους έκαναν η κυβέρνηση και οι διορισμένες διοικήσεις της στα νοσοκομεία, προκειμένου να ανακόψουν τη μαζική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία.
«Με λεκτικές επιθέσεις, απειλές και τρομοκρατία απαντούν σε κάθε προσπάθεια εργαζόμενου να διεκδικήσει τα αυτονόητα (...) εγκάλεσαν μεταφορέα γιατί δεν δέχτηκε να κάνει μία επιπλέον βάρδια στο ρεπό της μετά από 9 σερί βάρδιες, ενώ προϊσταμένη απείλησε εργαζόμενη όταν στο ρεπό της δεν σήκωσε το προσωπικό της τηλέφωνο σε κλήση υπηρεσίας, με την εξωφρενική απαίτηση "να γνωρίζει η υπηρεσία πού βρίσκεται ο καθένας στο ρεπό του". Στην πανυγειονομική απεργία στις 20/10 η διοίκηση απαίτησε εξηγήσεις από τους αναισθησιολόγους για το ότι δεν λειτούργησαν όλα τα χειρουργικά κρεβάτια. Η τρομοκρατία κορυφώθηκε στην απεργία της 9ης Νοέμβρη, όπου ξαφνικά απεργοί βαφτίζονταν προσωπικό ασφαλείας και με την απειλή του νόμου αναγκάζονταν να προσέλθουν στη δουλειά», καταγγέλλει το Σωματείο Εργαζομένων ΠαΓΝΗ.
Τρόπους για να σπάσει την απεργία «σκαρφίστηκε» η εργοδοσία της εφοπλιστικής εταιρείας «Levante Ferries». Δεν φτάνει που αυγατίζει τα κέρδη της στις πλάτες των ναυτεργατών και του λαού των νησιών Ζακύνθου, Κεφαλονιάς και Ιθάκης, προχωρώντας σε αγορές πλοίων και στην επέκταση των δραστηριοτήτων της με δρομολόγια ακόμα και από Θεσσαλονίκη προς Σμύρνη, δοκίμασε και το εξής κόλπο:
Με το πρόσχημα να μη μείνουν τα νησιά από καύσιμα την Τετάρτη, πραγματοποίησε «έκτακτο δρομολόγιο» του πλοίου «Mare Di Levante» από την Κυλλήνη προς την Κεφαλονιά την Τρίτη στις 11.50 μ.μ. και εν συνεχεία από εκεί προς Ζάκυνθο, δηλαδή το πλοίο να είναι εν πλω ενώ είχε ξεκινήσει η απεργία...
Παράλληλα, οργάνωσε δρομολόγιο δέκα λεπτά αφού έληξε η απεργία, τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη. Λες και δεν μπορούσε να οργανώσει διαφορετικά τα δρομολόγια για τα καύσιμα, μέσα στη διάρκεια των προηγούμενων ημερών.
Φαρμακοβιομηχανία ΦΑΜΑΡ |
Κάθε χώρος δουλειάς και κάθε κλάδος, κάθε σωματείο «μέτρησε» αυτήν τη φορά πολύ περισσότερους απεργούς από προηγούμενες μάχες, στοιχείο που αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη. Χιλιάδες είναι οι εργαζόμενοι που έκαναν αυτό το βήμα για πρώτη φορά και δήλωσαν «απεργοί», συγκρούστηκαν με την εργοδοσία, τις ανοιχτές και συγκαλυμμένες απειλές και κατάφεραν να «νεκρώσουν» εργοστάσια, εργοτάξια, υπηρεσίες, λιμάνια και αεροδρόμια.
Στην Αττική από νωρίς το πρωί αντιπροσωπείες των συνδικάτων βρέθηκαν σε μια σειρά από χώρους και κλάδους, όπως γάλα - ποτά - τρόφιμα, επισιτισμό - τουρισμό - ξενοδοχεία, φάρμακο κ.λπ.
Στο λιμάνι του Πειραιά αξημέρωτα ακόμα βρέθηκαν με τις απεργιακές τους φρουρές οι ναυτεργάτες στους καταπέλτες των πλοίων. Αντίστοιχα και τα σωματεία της ΕΝΕΔΕΠ (COSCO), του Μετάλλου βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς, δίνοντας κουράγιο σε κάθε εργάτη για να απεργήσει. Αποτέλεσμα, για μια ακόμα φορά, να «νεκρώσει» το λιμάνι.
Καθολική η απεργία στη «ΜΙΜΙΚΟΣ» |
Εξω από δεκάδες καταστήματα σούπερ μάρκετ στην Αττική βρέθηκε από τα ξημερώματα ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας. Στο πλευρό του σωματείου στάθηκαν μαζικοί φορείς των συνοικιών, διεκδικώντας μέτρα ενάντια στην ακρίβεια, γενναία μείωση και πλαφόν στις τιμές, ρεύμα και τρόφιμα φθηνά. «Λέμε ως εδώ! Τώρα όλοι 5ήμερο, 8ωρο, αυξήσεις στον μισθό», έγραψαν στο πανό τους οι εργαζόμενοι στον Ομιλο Σκλαβενίτη έξω από καταστήματά του. Μεγάλη ανταπόκριση από τους εργαζόμενους και τους κατοίκους συνάντησε το απεργιακό κάλεσμα στο κατάστημα της επιχείρησης «Lidl» στην Πατησίων (στο ύψος του πάρκου ΦΙΞ). «Αγωνιζόμαστε για να ζήσουμε με αξιοπρέπεια. Κανένας παγωμένος, κανένας πεινασμένος» ήταν το σύνθημα που ένωσε εργαζόμενους και κατοίκους.
Μαζική ήταν η περιφρούρηση στη φαρμακοβιομηχανία «Demo» ενώ η εργοδοσία στην EMFI (πρώην ΕΒΓΑ) προσπάθησε να στήσει απεργοσπαστικό μηχανισμό στην αποθήκη, χωρίς όμως να τα καταφέρει, χάρη στην αποφασιστική στάση των απεργών. Οπως καταγγέλλει το Σωματείο, η εργοδοσία έστησε απεργοσπαστικό μηχανισμό αποτελούμενο από «τον προϊστάμενο της αποθήκης και 4 εργαζόμενους της αποθήκης. Ενώ η απεργία βρισκόταν σε εξέλιξη με ανοιχτή την πόρτα του εργοστασίου, οι συγκεκριμένοι εισήλθαν από την μικρή πόρτα του πάρκινγκ, προκαλώντας και βρίζοντας με χυδαίες εκφράσεις τους απεργούς συναδέλφους του Σωματείου μας. Είναι ξεκάθαρο ότι αυτή η προβοκάτσια έγινε με εντολή της Γενικής Διεύθυνσης».
Λάρισα |
Μεγάλα ήταν τα ποσοστά συμμετοχής στη ΦΑΜΑΡ, στον ΛΑΒΙΔΑ, στη «Johnson» και την «Boehringer», ακόμα σημαντικά ήταν στην ΕΛΠΕΝ. Χαρακτηριστικά, στη ΦΑΜΑΡ, η συμμετοχή από την πρώτη βάρδια έφτασε σε καίρια πόστα, όπως αυτά της παραγωγής και της συσκευασίας στο 70% (Αυλώνας, 49ο χιλιόμετρο) και άγγιξε το 100% (Αλιμος, Ανθούσα), ενώ η απεργία συνεχίστηκε και στην απογευματινή βάρδια με ακόμη μεγαλύτερα ποσοστά συμμετοχής.
Καθολική ήταν η συμμετοχή στην απεργία στα μεγάλα εργοτάξια της Αττικής, ενώ υψηλά ήταν τα ποσοστά και στη συμβατική οικοδομή. Το 100% έφθασε η συμμετοχή στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη.
Σε Τύπο - Χαρτί μεγάλα ποσοστά συμμετοχής σημειώθηκαν σε μεγάλα εργοστάσια όπου υπάρχουν και δρουν Σωματειακές Επιτροπές του Συνδικάτου Τύπου - Χάρτου.
Στον Χρηματοπιστωτικό κλάδο τα ποσοστά συμμετοχής ήταν μεγαλύτερα από προηγούμενες φορές στις τράπεζες και στις εταιρείες.
Εργοστάσια έκλεισαν στην Πάτρα |
Από τα χαράματα δόθηκε η μάχη της περιφρούρησης της απεργίας σε δεκάδες χώρους δουλειάς στη Θεσσαλονίκη. «Νέκρωσαν» εργοτάξια (μετρό) και μεγάλες επιχειρήσεις («Hellenic Train», ΑΜΣΤΕΛ, Κ+Ν ΕΥΘΥΜΙΑΔΗΣ, Λιμάνι, ΟΑΣΘ), ενώ μεγάλα ποσοστά συμμετοχής στην απεργία καταγράφηκαν σε πάρα πολλούς χώρους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα (σχολεία και υπηρεσίες έμειναν κλειστά, κ.λπ.).
Στην πύλη του εργοστασίου της «Μαλαματίνα», όπου οι εργαζόμενοι συνεχίζουν τον ηρωικό αγώνα ενάντια στις απολύσεις και τις συνδικαλιστικές διώξεις της εργοδοσίας, για την υπογραφή ΣΣΕ, πραγματοποιήθηκε μεγάλη συγκέντρωση με τη συμμετοχή εργαζομένων άλλων κλάδων και φοιτητών.
Τη μάχη της περιφρούρησης έδωσαν οι απεργοί εργαζόμενοι και στον χώρο των κατασκευών. «Νέκρωσαν» τα εργοτάξια του μετρό όπου κυριολεκτικά δεν σηκώθηκε ούτε μυστρί, ως αποτέλεσμα της παρέμβασης του Συνδικάτου Οικοδόμων όλο το προηγούμενο διάστημα που με περιοδείες, εξορμήσεις και συσκέψεις, με στάσεις εργασίας και κινητοποιήσεις, οργάνωνε την πάλη των εργαζομένων.
Δεμένα τα βαπόρια στον Πειραιά |
Ανάλογο μαχητικό κλίμα επικράτησε σε μεγάλους εργασιακούς χώρους, σε διάφορους κλάδους της βιομηχανίας όπως Μέταλλο (ΠΥΡΑΜΙΣ, ΣΙΔΕΝΟΡ, ΑΛΟΥΜΙΛ), Τύπος - Χαρτί (UNIPAK), Φάρμακο (ΣΕΛΦΑΡ), Εμπόριο, όπου ξεχώρισαν με την είσοδο νέων δυνάμεων στη μάχη («Praktiker», ΝΟΤΟΣ, αποθήκες «Lidl», «Σκλαβενίτη»), Υπηρεσίες, Επισιτισμό - Τουρισμό (ΜΕΤ HOTEL), στον ΟΤΕ σε Φοίνικα και Καρόλου Ντηλ, σε ελεγκτικές εταιρείες όπως η «Deloitte».
Στην Πάτρα, για πρώτη φορά, σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια έμειναν κλειστά. Ιδιαίτερα σε κλάδους όπως του μετάλλου («Hellas Cun», ΒΙΟΣΕΝ, «Ζήκος», «Φραγκοπαναγιώτης», NOVATEC, «Μπενετάτος», «Νικολής», «Λιαρομάτης»), του χαρτιού (ΕΛΠΑΚ, «Πατραϊκή Χαρτοποιία»), των τροφίμων - ποτών («Αθηναϊκή Ζυθοποιία», ΝΟΥΝΟΥ) η συμμετοχή στην απεργία ήταν καθολική. Φύλλο δεν κουνήθηκε στα εργοτάξια της υπό κατασκευή Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, όπως και στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ, ενώ δεν έπεσε σκεπαρνιά γενικότερα στις οικοδομές. Καθολική ήταν η συμμετοχή και στο λιμάνι, όπου δεν έλυσε κανένας κάβος.
Σε σούπερ μάρκετ στην Αθήνα |
Αντίστοιχα, οι προηγούμενες αλλά και νεότερες παρεμβάσεις του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, του Συνδικάτου και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, η προσπάθεια ανάπτυξης δεσμών με εργαζόμενους, έφεραν την καθολική συμμετοχή στην απεργία των εργαζομένων στα έργα της υπό κατασκευή Αμβρακίας Οδού.
Παρόμοια παρέμβαση από το Συνδικάτο Οικοδόμων Ηλείας, από κοινού με αυτό της Πάτρας και την Ομοσπονδία τους, είχε ως αποτέλεσμα να μη δουλέψει τίποτα στο μεγάλο εργοτάξιο του Γερακιού, στην υπό κατασκευή Εθνική οδό Πατρών - Πύργου.
Βασικό ποιοτικό χαρακτηριστικό της απεργιακής κινητοποίησης σε Στερεά Ελλάδα και Εύβοια αποτελούν τα υψηλά ποσοστά συμμετοχής εργαζομένων σε πολλούς χώρους δουλειάς.
Σε μια περιοχή που συγκεντρώνει έναν τεράστιο όγκο βιομηχανιών και επιχειρήσεων σε μια σειρά από κλάδους (βιομηχανική περιοχή Οινοφύτων - Σχηματαρίου - Θήβας, επιχειρήσεις τροφίμων στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας, μεταλλευτικές δραστηριότητες, Ενέργεια κ.λπ.), ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός εργαζομένων έκανε το απεργιακό βήμα, ιδιαίτερα εκεί που το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν μικροί ή μεγάλοι αγώνες ή υπήρχε έντονη παρέμβαση των συνδικάτων.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα το πτηνοσφαγείο της HQF - «Μιμίκος» (Ομιλος Φιλίππου) στη Νέα Αρτάκη Εύβοιας και της δυναμικής δράσης που έχει αναπτύξει το επιχειρησιακό Σωματείο στον ενάμιση περίπου χρόνο λειτουργίας του, που είχε ως αποτέλεσμα την καθολική συμμετοχή στην απεργία των περίπου 400 εργαζομένων, αλλά και την εξίσου δυναμική παρουσία τους στην απεργιακή συγκέντρωση.
Η εικόνα αυτή επικράτησε σε αρκετούς ακόμη μεγάλους χώρους στην Εύβοια είτε στον κλάδο τροφίμων είτε σε άλλους κλάδους, όπως σε «Αλλατίνη», «Αγροζωή», «Κελαϊδίτης ΕΠΕ», GALENICA, «Παλίρροια», ΑΙΓΙΣ, «Κελαϊδίτης ΑΕ», ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, στην ΑΓΕΤ στο Αλιβέρι κ.α., όπου καταγράφηκε μεγάλη συμμετοχή στην απεργία.
«Η επιτυχία της απεργίας στη Χαλκίδα και συνολικότερα στην Εύβοια σε μεγάλο βαθμό είναι αποτέλεσμα και της δράσης που ανάπτυξαν αρκετά σωματεία στους χώρους δουλειάς διεκδικώντας και πετυχαίνοντας μικρές ή μεγάλες κατακτήσεις αλλά και της δουλειάς που έγινε για την προετοιμασία της, με στήριξη της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας», αναφέρει στον «Ριζοσπάστη» ο Γιάννης Τζαβάρας, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας.
Μεγάλη έως καθολική ήταν η συμμετοχή σε ΕΑΒ, «Μινέρβα», «Knor», «Coca-Cola», «Κορωνάκης ΑΕ», κ.α. Επίσης, μεγάλη συμμετοχή ιδιαίτερα στο κομμάτι της παραγωγής υπήρξε στο εργοστάσιο της «Eurodrip» στα Οινόφυτα, όπου εργαζόμενοι μαζί με το επιχειρησιακό Σωματείο και τη στήριξη συνδικάτων της περιοχής περιφρούρησαν την απεργιακή κινητοποίηση, ενώ μπροστά στις πύλες του εργοστασίου βρέθηκαν και οι εργαζόμενοι στη «Μόρνος ΑΕ» στη Θήβα, όπου επίσης υπήρξε μεγάλη συμμετοχή.
Σημαντική και σε υψηλά ποσοστά ήταν επίσης η συμμετοχή των εργαζομένων στις εγκαταστάσεις της ΦΑΜΑΡ στον Αυλώνα - όπως και στις υπόλοιπες εγκαταστάσεις της φαρμακοβιομηχανίας - έχοντας παράλληλα διακριτή παρουσία στις απεργιακές συγκεντρώσεις και στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοσία για συνέχιση της διεκδίκησης και του αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, για μονιμοποίηση εργολαβικών συναδέλφων, για υπογραφή Επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.
Αυξημένη συμμετοχή στην απεργία καταγράφηκε και στον κλάδο των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων, όπου εκτός από την αναμενόμενη καθολική συμμετοχή των εργαζομένων στο εργοστάσιο και τα μεταλλεία της ΛΑΡΚΟ, καθολική συμμετοχή υπήρξε και στις εγκαταστάσεις της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ στο Μαντούδι της Εύβοιας. Αυξημένη συμμετοχή σημειώθηκε και στα μεταλλεία της «Imerys» στη Φωκίδα, όπου πρόσφατα υπήρξε το θανατηφόρο δυστύχημα, αλλά και παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας.
Εκατοντάδες εργαζόμενοι από διάφορους κλάδους στη Λάρισα αψήφησαν την εργοδοτική τρομοκρατία και απήργησαν, κατέβηκαν μαζικά και οργανωμένα στην απεργιακή συγκέντρωση, μετατρέποντάς την σε βήμα κλιμάκωσης του αγώνα.
Η δράση και οι πρωτοβουλίες των σωματείων και των μαζικών φορέων όλες τις προηγούμενες μέρες είχαν την αντανάκλασή τους στην καθολική συμμετοχή στην απεργία, εργαζομένων από το εργοτάξιο της «Αρμός», της «Alfa wood», της «Ιντρακάτ», τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τα γιαπιά. Ξεχώρισε ακόμα η συμμετοχή των εργαζομένων στον δήμο Λάρισας, στους παιδικούς σταθμούς και σε ορισμένα σχολεία που απήργησαν όλοι οι εκπαιδευτικοί, όπως σε Γιάννουλη και Φαλάνη.
Στα Τρίκαλα, ξεχωρίζει η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο των τροφίμων, υπηρεσιών του δήμου και εκπαιδευτικών.
Στον Βόλο, ξεχωρίζει η συμμετοχή εργαζομένων από το εργοστάσιο Μετάλλου ΒΕΜΕΚΕΠ, την υπηρεσία καθαριότητας του δήμου.
Στην Καρδίτσα, η συμμετοχή εργαζομένων από τον κλάδο των κατασκευών, κυρίως στα γιαπιά και από ορισμένα σούπερ μάρκετ.
Τη δύναμη του οργανωμένου εργάτη απέδειξαν για ακόμη μία φορά εκατοντάδες βιομηχανικοί εργάτες στην Ηπειρο με την καθολική συμμετοχή τους στην απεργία. Στα Γιάννενα τα «Πλαστικά Θράκης», η «Ανακύκλωση» και η μονάδα επεξεργασίας σκουπιδιών της «ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής» νέκρωσαν. Στην Αρτα στο σφαγείο του Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού δεν δούλεψε κανείς, ενώ η συμμετοχή στην απεργία στο σύνολο της εταιρείας ξεπέρασε το 70%. Σημαντική ήταν επίσης η συμμετοχή των εργατών της «Intercom» ενώ στη Θεσπρωτία διευρύνεται ο πυρήνας των εργατών στην AVRAMAR στις ιχθυοκαλλιέργειες που σταθερά συμμετέχει στις απεργίες.
Ολοι τους εργασιακοί χώροι με συνδικάτα ριζωμένα, που δίνουν μάχη για αύξηση στους μισθούς και υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων. Παράλληλα εργοτάξια σε Γιάννενα και Κέρκυρα παρέλυσαν, με τη μαζική συμμετοχή των οικοδόμων να δίνει στίγμα στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Πρόσθετα, εμποροϋπάλληλοι, ιδιαίτερα νέα παιδιά, σε μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ στα Γιάννενα, έκαναν για πρώτη φορά το βήμα και συμμετείχαν μαζικά στην απεργία με στήριγμά τους τις απεργιακές φρουρές του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Λοιπών Ιδιωτικών Υπαλλήλων του νομού.
Eurokinissi |
Το δρώμενο συνεχίστηκε και σε όλη τη διάρκεια της πορείας. Μπροστά ο ...Αδωνις και δίπλα του έξι νεολαίοι, ντυμένοι με πιτζάμες, σκουφιά, γάντια και τυλιγμένοι με κουβέρτες, άλλοι κρατούσαν άδεια μπιτόνια, κεριά, γκαζόλαμπες και άλλοι έσπρωχναν τρία καρότσια σούπερ μάρκετ. Στο ένα είχε λογαριασμούς από ρεύμα και φυσικό αέριο, στο άλλο τις «σούπερ προσφορές» των ανατιμημένων προϊόντων και στο τρίτο την αμίμητη φράση του υπουργού της κυβέρνησης πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει».
Eurokinissi |
Αισιόδοξο μήνυμα αγωνιστικής ανάτασης αποτέλεσαν οι νέες δυνάμεις εργαζομένων, Σωματειακές Επιτροπές, Επιτροπές Αγώνα και φορείς, που για πρώτη φορά συγκροτημένα και μαζικά συμμετείχαν στην απεργία και στη μεγάλη κινητοποίηση.
Οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση των εργατικών σωματείων στο Αγαλμα Βενιζέλου, και στην πορεία στους δρόμους της πόλης, έστειλαν δυνατό μήνυμα προς την κυβέρνηση και την εργοδοσία ότι δεν συμβιβάζονται με τη ζωή που τους ετοιμάζουν. Απάντησαν στον φόβο, στην υποταγή, στην αναμονή, στα ψίχουλα, έδωσαν υπόσχεση ότι ο αγώνας θα κλιμακωθεί για την κάλυψη των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.
Οι υγειονομικοί ανάρτησαν γιγαντοπανό στην πρόσοψη του Εργατικού Κέντρου, αναδεικνύοντας ότι η φωνή των νοσοκομειακών γιατρών, συνολικά των υγειονομικών, δεν φιμώνεται. Απαίτησαν «Υγεία λαϊκό δικαίωμα, ΟΧΙ εμπόρευμα και προνόμιο για λίγους» και βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για την Υγεία, οι ασθενείς δεν είναι πελατεία».
Eurokinissi |
Ο χώρος της συγκέντρωσης πλημμύρισε από χιλιάδες απεργούς που πήραν τη θέση τους στη μάχη.
Από το βήμα της ο Γιάννης Νιβορλής, απεργός στη «Μαλαματίνα» και αναπληρωτής γενικός γραμματέας της ΠΟΕΕΠ, αναφέρθηκε στον ηρωικό αγώνα των απεργών της επιχείρησης και στη συγκινητική αλληλεγγύη που εκφράστηκε από την εργατική τάξη, δίνοντάς τους δύναμη να συνεχίσουν. «Λέμε ΟΧΙ στην ποινικοποίηση και στην προσπάθεια καταστολής των εργατικών αγώνων, απαιτούμε την ανάκληση των παράνομων απολύσεων και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, για να αποκατασταθεί η εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης. Λέμε ΟΧΙ στον αντεργατικό και αντισυνδικαλιστικό νόμο - έκτρωμα του Χατζηδάκη και απαιτούμε την κατάργησή του, καθώς και την κατάργηση όλων των αντεργατικών νόμων και διαταγμάτων», είπε.
Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα για να μην περάσουν τα σχέδια για το «νέο ΕΣΥ» απηύθυνε ο Χρήστος Καραχρήστος, πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης. Κατήγγειλε την κυβέρνηση της ΝΔ, που παίρνοντας το νήμα από όλες τις υπόλοιπες βιάζεται να βάλει την ταφόπλακα στον τάφο του δημόσιου συστήματος Υγείας. «Με το επαίσχυντο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη από τη μια και την ανακοίνωση με τυμπανοκρουσίες για την έναρξη των επί πληρωμή απογευματινών χειρουργείων στο ΕΣΥ από την άλλη, διαλύουν ό,τι έχει απομείνει από το δικαίωμα των ασθενών στη δημόσια και δωρεάν Υγεία. Εξαναγκάζουν τους ασθενείς να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για να έχουν πρόσβαση σε ακόμα πιο υποβαθμισμένες υπηρεσίες Υγείας», ανέφερε και τόνισε ότι πρέπει «να σημάνει μαζική αντεπίθεση από τους υγειονομικούς και όλο τον λαό!».
Ο Νίκος Τσακλίδης, από την Επιτροπή Εργαζομένων Κεντρικού Μηχανοστασίου Θεσσαλονίκης της «Hellenic Train», αναφερόμενος στη μάχη που δίνουν οι εργαζόμενοι κόντρα στην εργοδοσία τόνισε ότι η απεργία ήταν μόνο η αρχή: «Παλέψαμε ενάντια στους φραγμούς που προσπάθησε να βάλει η εργοδοσία στη συμμετοχή μας στην απεργία, ζητώντας μέχρι και 30% προσωπικό ασφαλείας, αξιοποιώντας όλους τους αντεργατικούς νόμους. Εφαγε όμως τα μούτρα της, απέναντι σε αποφασισμένους απεργούς που έδειξαν για άλλη μια φορά ότι αυτοί οι νόμοι θα μείνουν στα χαρτιά. Το επόμενο διάστημα θα δώσουμε μάχη για την υπογραφή ΣΣΕ με τα αιτήματα που έχουν διαμορφωθεί μέσα στους χώρους δουλειάς, για σημαντικές αυξήσεις, βελτίωση των επικίνδυνων εγκαταστάσεων, να ενταχθούν όλοι στα ΒΑΕ. Η σημερινή κινητοποίηση για μας είναι μόνο η αρχή».
Η Ντίνα Παπαδοπούλου, απολυμένη από την «Αλουμίλ», κάλεσε σε δυνάμωμα της πάλης ενάντια στην πολιτική που αντιμετωπίζει σαν αναλώσιμους τους εργάτες για να αυγαταίνει η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων: «Χωρίς μισθό, χωρίς τίποτα, δεν ξέρω τι θα κάνω. Το μόνο που ξέρω είναι ότι με πετάξανε σαν την τρίχα από το ζυμάρι. Γιατί; Γιατί η εργοδοσία δεν νοιάζεται αν θα πεινάσουμε. Νοιάζεται μόνο για τα κέρδη της. Γι' αυτούς είμαστε αριθμοί. Και δυστυχώς κι εγώ ήμουν ένας αριθμός. Πρέπει να παλέψουμε όλοι μαζί. Οχι να καθόμαστε στον καναπέ και να λέμε "εντάξει, τον γείτονα έδιωξαν, τον διπλανό μου, όχι εμένα". Σήμερα ήμουν εγώ, αύριο θα είναι ο άλλος. Να βγούμε όλοι στους δρόμους, να στηρίξουμε τους εργαζόμενους, όχι το κεφάλαιο».
Η Λία Ματζώρου, πρόεδρος του παραρτήματος Θεσσαλονίκης του Σωματείου «Praktiker», ανέφερε ότι «τον τελευταίο χρόνο δέχονται ανελέητο πόλεμο από την εργοδοσία όλοι οι συνδικαλιστές στα κατά τόπους παραρτήματα, φτάνοντας ακόμα και σε απολύσεις. Ολες μα όλες τις πήραμε πίσω. Διεκδικούμε υπογραφή επιχειρησιακής ΣΣΕ, χτυπώντας στα ίσα το απαράδεκτο 4ωρο που ισχύει στο τμήμα ταμείων, απαιτούμε αναγνώριση προϋπηρεσίας, σταθερό πρόγραμμα εργασίας, κατάργηση της κυριακάτικης εργασίας. Βάζουμε το λιθαράκι μας στον αγώνα για το τέλος του εργασιακού μεσαίωνα».
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, αντιπρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Τουριστικών - Επισιτιστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕΠΕ). «Η εργατιά μίλησε και θα συνεχίσει πιο αποφασιστικά. Ηρθε η ώρα του λαού!», είπε, για να προσθέσει: «Η αναμονή τελείωσε εδώ και καιρό, όπως και η υπομονή μας! Ας το ακούσει καλά αυτό η κυβέρνηση. Δεν μας πείθουν τα επιχειρήματά της περί δίκαιης ανάπτυξης από την οποία έχουμε όλοι να προσμένουμε κάτι καλύτερο. Ας ακούσουν το μήνυμά μας καλά και οι διάφοροι εν δυνάμει κυβερνητικοί μνηστήρες. Μαζί ζητάνε την αναμονή του λαού, γιατί έχουν κοινή στρατηγική».
Κόντρα στα καλέσματα αναμονής «διαλέγουμε τον σίγουρο δρόμο του αγώνα! (...) Με οργάνωση και μαζικά συνδικάτα, με νέα σωματεία, με εργαζόμενους που τώρα θα κάνουν το βήμα στην πάλη, με εστίες αντίστασης και διεκδίκησης παντού.
Αυτή η απεργία είναι σταθμός για πιο ορμητικό αγώνα. Συνεχίζουμε. Σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Δεν αφήνουμε τίποτα αναπάντητο και, προπαντός, βάζουμε μπροστά τις δικές μας διεκδικήσεις».
Η μεγάλη, μαχητική πορεία που ακολούθησε στους δρόμους της πόλης σάλπισε αγωνιστικό ξεσηκωμό παντού. Με συνθήματα όπως «Λαέ που σε τσακίζουν, άλλαξε πορεία, να σπάσει ο τσαμπουκάς σε κάθε εργοδοσία», «Οχι στην ακρίβεια και την ανεργία, την κρίση να πληρώσει η πλουτοκρατία» και «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», οι χιλιάδες εργάτες στα Τρόφιμα και στα Ποτά, στο Μέταλλο, στο Φάρμακο, στην Ανακύκλωση, στις Τηλεπικοινωνίες, υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, υπάλληλοι στους ΟΤΑ και στα προγράμματα των δήμων, οικοδόμοι, εμποροϋπάλληλοι και από πολλούς άλλους κλάδους, μικροί και αυτοαπασχολούμενοι έμποροι, φοιτητές και μαθητές καταδίκασαν την πολιτική που τσακίζει τα λαϊκά εισοδήματα και ενισχύει τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων και του κεφαλαίου, που τσακίζει το δικαίωμα στην Υγεία και στην Παιδεία.
Με τα πανό πρόβαλαν τις διεκδικήσεις τους, με τα συνθήματά τους διαμήνυσαν «Συμβάσεις κλαδικές, αυξήσεις των μισθών - Αυτή είναι η απαίτηση των εργατών» και απαίτησαν «Για όλους τους ανέργους μέτρα προστασίας και όχι άλλα ψίχουλα φιλανθρωπίας».
Η επιτυχία της απεργίας είχε διαφανεί άλλωστε από νωρίς το πρωί, καθώς για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες «νέκρωσαν» το λιμάνι, η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, οι προβλήτες της COSCO και άλλοι μεγάλοι χώροι δουλειάς της πόλης.
Στη συνέχεια η πλατεία Καραϊσκάκη, όπου είχε οριστεί η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Πειραιά, γέμισε από απεργούς, ναυτεργάτες, μεταλλεργάτες, λιμενεργάτες, εμποροϋπάλληλους, εκπαιδευτικούς, εργαζόμενους στα νοσοκομεία της πόλης («Μεταξά», Τζάνειο, Νίκαιας), στους ΟΤΑ κ.α.
«Μαθητική πορεία και στην απεργία» έγραφε το πανό της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών Πειραιά, ενώ το «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές του Πανεπιστημίου Πειραιά με το πανό του Συλλόγου τους, αλλά και Γυναικείοι Σύλλογοι της πόλης και των γύρω δήμων, Σύλλογοι Γονέων κ.λπ.
Το «παρών» στη συγκέντρωση έδωσε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής την βουλευτή Β' Πειραιά, Διαμάντω Μανωλάκου.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του ΕΚ Πειραιά και του σωματείου ΕΝΕΔΕΠ, Μάρκος Μπεκρής, που μεταξύ άλλων σημείωσε: «Είναι η ώρα να γυρίσουμε την πλάτη σε όσους μας λένε ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει κάτι. Για να κοπιάσουν εδώ στον Πειραιά και να πάνε στα βαπόρια, στο λιμάνι και στη Ζώνη να ρωτήσουν τι έχουμε καταφέρει με τους αγώνες μας. Η αλήθεια είναι ότι με τους αγώνες δεν αλλάζει απλά κάτι, με τους αγώνες και μόνο με αυτούς μπορούν να αλλάξουν τα πάντα».
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Ανδρέας Πουλικόγιαννης, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων - Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, η Μαίρη Αγρογιάννη, γενική γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, ο Μιχάλης Φαναρτζής, πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου του Πανεπιστημίου Πειραιά, και ο Βασίλης Βατίστας, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Κερατσινίου - Περάματος «Νίκος Πλουμπίδης».
Μετά τις ομιλίες, η Δήμητρα Σταματέλου, οργανωτική γραμματέας της ΟΕΝΓΕ, διάβασε το ψήφισμα ενάντια στο νομοσχέδιο για τη δευτεροβάθμια περίθαλψη, το οποίο υιοθέτησε η συγκέντρωση.
Ακολούθησε η μεγάλη πορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η οποία πέρασε από το Πασαλιμάνι και κατέληξε στο Δημοτικό Θέατρο, στην κεφαλή της οποίας βρέθηκαν οι σημαίες των εργατικών Ομοσπονδιών USB της Ιταλίας και CGT της Γαλλίας, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στους εργαζόμενους όλης της Ευρώπης που αγωνίζονται.
Για πρώτη φορά, άλλωστε, κι αυτό είναι το ελπιδοφόρο, σχεδόν όλα τα μεγάλα εργοστάσια της Πάτρας έμειναν κλειστά (βλ. και σελ. 22 - 23).
Οι δρόμοι της Πάτρας, από νωρίς, φάνηκε ότι θα αποδειχτούν μικροί για το μεγάλο απεργιακό ποτάμι που τους κατέκλυσε σε συνέχεια όλης της προηγούμενης δράσης που ανέπτυξε το Εργατικό Κέντρο και η πλειοψηφία των εργατικών σωματείων. Στους δρόμους του αγώνα συναντήθηκαν τρεις γενιές: Από τον παππού και τη γιαγιά, στον πατέρα, τη μάνα και τα παιδιά, σε ένα ξεχωριστό μάθημα αγώνα.
«Σήμερα δεν δίνω νούμερο, η υπομονή μας δεν είναι απεριόριστη. ΑΠΕΡΓΟΥΜΕ», ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα (ένα από τα πολλά), εργαζομένου στην Cosmote που συμμετείχε στην απεργία, στο μπλοκ του κλαδικού Συνδικάτου νέων τεχνολογιών και Πληροφορικής. Την ίδια ώρα, το Συνδικάτο Μετάλλου τόνιζε: «Με τα κομμάτια μας δένει τ' ατσάλι. Στην πρώτη γραμμή του αγώνα για τα δικαιώματα και τη ζωή μας», δίπλα στα πολλά καλαίσθητα πανό και άλλων σωματείων, με τα μεγάφωνα να παίζουν γνωστά εργατικά και λαϊκά τραγούδια, δίνοντας τον τόνο!
Μέσα από τη συνολική μάχη και κινητοποίηση, βρήκε ταυτόχρονα έκφραση το κεντρικό σύνθημα του ΕΚΠ «Λαέ μην σφίξεις άλλο το ζωνάρι... Ξεσηκωμός! Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια», που ήταν στο πανό της κεφαλής της μεγάλης πορείας που ακολούθησε. Μαζί δεκάδες ντελιβεράδες με τα μηχανάκια τους, τα καπνογόνα, τα τρικάκια που έδιναν τόνο. Επίσης, οχήματα του δήμου Πάτρας, με απορριμματοφόρο να τίθεται «επικεφαλής». Ακολούθησαν μουσικοί με τύμπανα και μουσικές, ενώ κάθε μπλοκ είχε τη δική του δυναμική.
INTIME NEWS |
«Το αποτέλεσμα της μεγάλης απεργιακής μάχης δείχνει τη δύναμή μας, είναι η ελπίδα για τη συνέχεια», ανέφερε νωρίτερα στην κεντρική του ομιλία ο γραμματέας του ΕΚΠ, Δημήτρης Αγγελόπουλος, σημειώνοντας ανάμεσα σε άλλα: «Το ελπιδοφόρο σήμερα είναι ότι όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται ότι δεν έχει καμιά αξία να περιμένουν από τη σημερινή κυβέρνηση, αλλά και τις επόμενες να τους λύσουν τα προβλήματα».
Λίγο νωρίτερα, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, ο πρόεδρος του ΕΚΠ Δημήτρης Μαρμούτας, χαιρέτιζε τους χιλιάδες απεργούς, όλους όσοι έκαναν το βήμα και για πρώτη φορά απέργησαν. Ολους τους συναδέλφους από τους μεγάλους βιομηχανικούς χώρους δουλειάς και άλλους κλάδους. «Τους λέμε ψηλά το κεφάλι και τους καλούμε να συνεχίσουν τον αγώνα τους, σε κοινό βηματισμό, με το Εργατικό Κέντρο, τα συνδικάτα σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς».
Χαιρετισμούς απηύθυναν επίσης η Μάγδα Δημητρακοπούλου, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων Εμπορίου - Υπηρεσιών Αχαΐας, η Αντα Νικολακοπούλου, μαθήτρια, εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών, ο Βασίλης Παπανδριανός, πρόεδρος του Σωματείου Οδηγών Χειριστών του Δήμου Πατρέων, ο Γιώργος Κάππος, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Πάτρας και ο Κώστας Τσακριλής, πρόεδρος του Σωματείου Κομμωτών - Κουρέων Πάτρας.
Το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση έδωσε πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής, με επικεφαλής τον δήμαρχο, Κώστα Πελετίδη.
Επίσης, αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με τα μέλη της Δημήτρη Τζαβάρα (και Γραμματέα της ΕΠ Δυτικής Ελλάδας) και Νίκο Καραθανασόπουλο (και βουλευτή Αχαΐας).
Με τα πανό και τα συνθήματά τους, δεκάδες Σύλλογοι και Ομοσπονδίες διαφόρων κλάδων και επαγγελμάτων έστειλαν το μήνυμα του συντονισμένου κοινού αγώνα με τους εργαζόμενους. Στην Αθήνα, μάλιστα, μια σειρά επαγγελματίες ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων και «κατέβασαν ρολά», κρατώντας κλειστά τα μαγαζιά τις ώρες της κινητοποίησης.
Τον δικό τους παλμό έδωσαν στη συγκέντρωση οι απεργοί οδηγοί ταξί με το σωματείο τους, το ΣΑΤΑ, οι οποίοι κατέφτασαν συγκροτημένα στη συγκέντρωση και έγιναν δεκτοί με χειροκροτήματα από τους διαδηλωτές. Το σύνθημα «Καύσιμο φτηνό για όλο τον λαό» ακούστηκε δυνατά σε όλη τη διάρκεια της πορείας, με τη συμμετοχή των οδηγών ταξί στην Αθήνα να είναι καθολική, παρά τις απέλπιδες προσπάθειες ορισμένων κυβερνητικών συνδικαλιστών να υπονομεύσουν την απεργία του κλάδου.
Με το σύνθημα «Χρέη, κατασχέσεις και κυνηγητό - Δούλο των μεγάλων θέλουν τον μικρό», οι αυτοαπασχολούμενοι κατήγγειλαν την πολιτική που ασκήθηκε διαχρονικά υπέρ των μονοπωλίων από όλες τις κυβερνήσεις για να πνίξουν τους μικρούς ΕΒΕ.
«Είμαστε για κλείσιμο, χρέη παντού», μας αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γιάννης από το Σωματείο Αυτοαπασχολούμενων Ιδιοκτητών Φορτηγών Οδικών Μεταφορών. «Το πετρέλαιο κίνησης μας "καίει". Από 1,35 ευρώ πέρυσι, στα 2,10 ευρώ φέτος. Επιπλέον είναι το κόστος σε λάδια, λάστιχα, που και αυτά αυξήθηκαν από 40% έως 80%. Συνολικά υπολογίζουμε ότι το μέσο κόστος για να κάνουμε τη δουλειά μας ανέβηκε τουλάχιστον κατά 50%. Δεν μπορούμε πλέον να επιβιώσουμε ως κλάδος και να μπορέσουμε με το μεροκάματο να συντηρήσουμε τις οικογένειές μας...».
Τη μεγάλη ανταπόκριση των αυτοκινητιστών στην απεργία μετέφερε στον χαιρετισμό του στην απεργιακή κινητοποίηση στο Σύνταγμα ο Θύμιος Λυμπερόπουλος, πρόεδρος του Σωματείου Αυτοκινητιστών Ταξί (ΣΑΤΑ). «Πάμε το μεσημέρι να βάλουμε πετρέλαιο και δεν μας μένει μεροκάματο να πάμε στα παιδιά μας», τόνισε, αναφερόμενος στα πλήγματα που δέχονται από την ακρίβεια, και διαβεβαίωσε ότι ο κλάδος θα είναι «παρών» στους αγώνες του επόμενου διαστήματος.
«Αρνούμαστε να μείνουμε κλεισμένοι στα μαγαζιά μας μέχρι να μας κλείσουν», επεσήμανε στην ομιλία του στο Σύνταγμα ο Θανάσης Καλαμπαλίκης, πρόεδρος της ΟΒΣΑ, καλώντας σε μαζικό και συλλογικό αγώνα.
Χαιρέτισε «τα 37 Σωματεία και τις 5 Ομοσπονδίες επαγγελματιών που συμμετέχουμε στη σημερινή μεγάλη κινητοποίηση», ξεχωρίζοντας μάλιστα «τα Σωματεία αυτά που για πρώτη φορά συναντιόμαστε στον δρόμο του αγώνα, παραμερίζοντας επιμέρους δισταγμούς, προβάλλοντας τις κοινές ανάγκες, τα κοινά προβλήματα και αιτήματα», αλλά και «τους συνάδελφους ταξιτζήδες, που σήκωσαν χειρόφρενα στα οχήματά τους και συμμετέχουν σήμερα εδώ. Τους εκτελωνιστές, τους κρεοπώλες, τους αισθητικούς και τους οδοντοτεχνίτες, τις δεκάδες Ενώσεις από τις γειτονιές της Αθήνας, τους εκατοντάδες συνταξιούχους του ΟΑΕΕ».
Ο Θ. Καλαμπαλίκης κατήγγειλε από το βήμα της συγκέντρωσης την απόφαση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των καταστημάτων την Κυριακή 27 Νοέμβρη, σημειώνοντας ότι πρόκειται για «ένα ακόμα αντιδραστικό βήμα στην επιδίωξη για κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Πριμοδοτεί τις μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και οδηγεί τους χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους στο εμπόριο στην εξάντληση».
«Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει τα δίκαια αιτήματα των επαγγελματιών και εμπόρων, προκειμένου να περιοριστούν οι δραματικές συνέπειες από την ενεργειακή φτώχεια, το μεγάλο κύμα της ακρίβειας, τις απειλές από προμηθευτές και παρόχους Ενέργειας και τα συσσωρευμένα χρέη λόγω της φοροληστείας που επέβαλαν στους μικρούς επαγγελματίες όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αρνείται ακόμα και το στοιχειώδες, «το πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, που βάσει του νόμου Κατρούγκαλου αυξάνονται για το 2023 όσο ο πληθωρισμός (...) Απαντάμε με ανυποχώρητο αγώνα».
Μίλησε για τη στρατηγική που ακολουθούν όλες οι κυβερνήσεις, της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει φέρει ως αποτέλεσμα σήμερα το 46,3% των πολύ μικρών επιχειρήσεων να καταγράφει μείωση του τζίρου σε σχέση με πέρυσι και σχεδόν 4 στους 10 εκφράζουν φόβο για λουκέτο...
Και απαντώντας στην προπαγάνδα περί «πρωτόγνωρων εξωγενών παραγόντων», ανέδειξε ότι «τα συσσωρευμένα χρέη που έχουμε οι επαγγελματίες δεν εμφανίστηκαν από τον ουρανό. Δημιουργήθηκαν από τον ανταγωνισμό, τις κρίσεις, αλλά και εξαιτίας της άδικης έμμεσης και άμεσης φορολογίας, των απαράδεκτων χαρατσιών όπως του ΕΝΦΙΑ και του Τέλους Επιτηδεύματος, που καμία κυβέρνηση δεν τα κατάργησε. Δημιουργήθηκαν από την απαράδεκτη διαχείριση της πανδημίας, που κράτησε για μήνες τις επιχειρήσεις μας κλειστές και σήμερα είμαστε υποχρεωμένοι να επιστρέφουμε ακόμα και τα ψίχουλα των επιστρεπτέων προκαταβολών, όταν οι μεγάλοι όμιλοι πήραν ζεστό παραδάκι εκατομμυρίων που δεν θα επιστρέψουν ποτέ».
«Είναι η ώρα να αγωνιστούμε για τη ζωή μας, για το εισόδημά μας, για τις ανάγκες των οικογενειών μας. Αγώνας μακρύς, αγώνας διαρκείας», κατέληξε ο πρόεδρος της ΟΒΣΑ.
Στην Αθήνα κατέβηκαν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ και διαδήλωσαν στο υπουργείο Οικονομικών
Οι απεργοί της ΛΑΡΚΟ με τις μαύρες σημαίες και το πανό τους έστειλαν ξανά το μήνυμά τους: «Κάτω τα χέρια από τη ΛΑΡΚΟ». «Οχι στο κλείσιμο. Δεν φεύγουμε από τη δουλειά μας. Δεν φεύγουμε από τα σπίτια μας. Δεν εγκαταλείπουμε τον τόπο μας».
Και, τη στιγμή που το απεργιακό ποτάμι έφτανε στο Σύνταγμα από τα Προπύλαια και ενώθηκε με τους εργάτες της ΛΑΡΚΟ, περίσσεψαν η ανταλλαγή συνθημάτων, τα χαμόγελα και το «κρατάτε γερά - είμαστε μαζί σας».
«Οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ βρισκόμαστε στην πιο κρίσιμη φάση του τρίχρονου αγώνα μας. Ο καυγάς μεταξύ των υποψήφιων επενδυτών οξύνεται. Η διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της, οι θέσεις εργασίας και τα δικαιώματά μας σε αυτή είναι στον αέρα», ανέφερε μιλώντας στη συγκέντρωση στο Σύνταγμα ο Γιώργος Κάζας, ταμίας του Σωματείου Εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.
Και μεταφέροντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων ξεκαθάρισε: «Εμείς βαστάμε την ενότητά μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να την κλονίσει. Είμαστε ζωντανοί, μέσα στη ΛΑΡΚΟ, την εργασία και τα σπίτια μας, όρθιοι και συνεχίζουμε να τα υπερασπιζόμαστε».
Ο συνδικαλιστής ανέδειξε τις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων για τη σημερινή κατάσταση στην επιχείρηση, τονίζοντας ότι «δεν έχουμε τίποτα να περιμένουμε από όσους κυβέρνησαν, πριν, σήμερα και αύριο.
Το μόνο που μπορεί να διασφαλίσει τη συνέχιση της ενιαίας λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, την παραπέρα ανάπτυξή της, τη διασφάλιση όλων των θέσεων εργασίας στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ και τα δικαιώματά μας είναι η συνέχιση του αγώνα στον δρόμο που έχουμε χαράξει μέχρι σήμερα».
«Σήμερα είναι μια μέρα σταθμός και συντονισμένου αγώνα για όλη την εργατική τάξη που ζούμε όλα αυτά που από κοινού έχουν ψηφίσει όλες οι κυβερνήσεις και μέσα από αυτά όλο και περισσότεροι οδηγούμαστε στα προγράμματα ανεργίας, στις ευέλικτες μορφές εργασίας, δεν μπορούμε να σηκώσουμε την ακρίβεια, να διαχειριστούμε το δάνειο της πρώτης κατοικίας, την εκπαίδευση και τις σπουδές των παιδιών μας, τα περιστατικά υγείας στις οικογένειές μας, τον χειμώνα που έχουμε μπροστά μας.
Την επί 6 δεκαετίες λειτουργία της ΛΑΡΚΟ οι εργαζόμενοί της την έχουμε πληρώσει ακριβά, είτε αυτή ήταν στην ιδιοκτησία του Μποδοσάκη, είτε στη διαχείριση των κυβερνήσεων.
Τα "δίδακτρα" της τέχνης που μετατρέπει το χώμα σε ατσάλι, τα έχουμε "πληρώσει" με 80 νεκρούς, με εκατοντάδες θανάτους από επαγγελματικές ασθένειες, με εκατοντάδες ασθενείς και σακατεμένους εφ' όρου ζωής».
Ο Γ. Καζάς θύμισε ότι «τρία χρόνια τώρα οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ, παραμερίζοντας τις επιμέρους διαφορές, έχουμε συσπειρωθεί γύρω από τα Σωματεία μας, υπερασπίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας της, την εργασία μας σε αυτή, την ανάπτυξή της, τα δικαιώματά μας». Και αναδεικνύοντας τη δύναμη της αλληλεγγύης υπογράμμισε ότι «αυτή η αλληλεγγύη μάς κρατάει ζωντανούς, μας σηκώνει στα χτυπήματα, μας γεμίζει αποφασιστικότητα.
Τρία χρόνια, με σημαία τη συσπείρωσή μας γύρω από τα τίμια αιτήματά μας, έχουμε κρατήσει την αξιοπρέπεια των εργαζομένων, έχουμε κατακτήσει να μετρά ο λόγος των Σωματείων και των εργαζομένων.
Κυβερνήσεις και επενδυτές, αλλά και όλοι όσοι μας έχουν συμπαρασταθεί, μέσα από τις πράξεις μας γνωρίζουν ότι όσο πρόθυμοι είμαστε για έναν ουσιαστικό διάλογο, άλλο τόσο έτοιμοι είμαστε να συγκρουστούμε όταν αυτός είναι προσχηματικός, όταν κινδυνεύουν τα συμφέροντα των εργαζομένων.
Σε αυτήν τη βάση, 3 χρόνια δεν επιτρέψαμε σε κανέναν να αλλάξει το περιεχόμενο του αγώνα, καπελώνοντας τους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ που το έχουν διαμορφώσει μέσα από φωτιά, αίμα, ιδρώτα και σίδερο».
Ο Γ. Καζάς επανέφερε τα αιτήματα των εργαζομένων, για να πάρει τέλος η απαξίωση και η ανασφάλεια που γεννά η εκκαθάριση και η εκποίηση, για να διασφαλιστούν η ενιαία επαναλειτουργία της, η επισκευή των εγκαταστάσεων, ο εκσυγχρονισμός και η παραπέρα ανάπτυξή της. Για εξασφαλισμένη εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με την αυτόματη κατάργηση του σκλαβοπάζαρου των εργολαβιών και την ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ.
Επίσης, για επαναφορά δώρων και επιδόματος αδείας, για αυξήσεις, για καταβολή των χρηματικών ποσών που προκύπτουν, σύμφωνα με τις Επιχειρησιακές Συλλογικές Συμβάσεις, ως διαφορά στις αποζημιώσεις και την κατάργηση του ασφαλιστηρίου ζωής.
ΧΑΛΚΙΔΑ |
Από τα ορεινά Αγραφα μέχρι την Κάρυστο και από τη Βόρεια Εύβοια μέχρι τη Φωκίδα, εργαζόμενοι του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, βιοπαλαιστές αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι, συνταξιούχοι, γυναίκες, νέοι, φοιτητές και μαθητές απαίτησαν μέτρα για την επιβίωση των λαϊκών νοικοκυριών, «να μην πεινάσουν οι πολλοί για να χορτάσουν λίγοι».
Στην πόλη της Χαλκίδας πραγματοποιήθηκε μία από τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων ετών με πλήθος απεργών να διαδηλώνουν για ώρες στο κέντρο της πόλης, ενώ παράλληλα σε μια σειρά από μεγάλους χώρους δουλειάς της περιοχής καταγράφηκαν ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά συμμετοχής στην απεργία, που σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν καθολική (βλ. σελ. 22 - 23).
Από νωρίς το πρωί εργαζόμενοι και συνδικάτα δημιούργησαν κλίμα ξεσηκωμού με τις προσυγκεντρώσεις τους, οι οποίες κατέληξαν έξω από το Εργατικό Κέντρο Εύβοιας και συνενώθηκαν με τους υπόλοιπους απεργούς. Ξεχώρισαν τα μπλοκ των εργαζομένων στο πτηνοσφαγείο της «HQF - Μιμίκος» και συνολικότερα από τον κλάδο των τροφίμων, των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χαλκίδας, στη ΦΑΜΑΡ που διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς, των εκπαιδευτικών, του Συνδικάτου Οικοδόμων με τη σημαντική δραστηριότητα όλο το προηγούμενο διάστημα, καθώς και το μπλοκ των φοιτητών στις πανεπιστημιακές σχολές του ΕΚΠΑ στα Ψαχνά.
ΛΑΜΙΑ |
Με την ολοκλήρωση της συγκέντρωσης ακολούθησε πορεία στο κέντρο της Χαλκίδας με κατάληξη την παλιά γέφυρα, όπου έγινε συμβολική διακοπή της κυκλοφορίας.
Συνέχεια στον μεγαλειώδη αγώνα που δίνουν για να μπορέσουν να ζήσουν στον τόπο τους έδωσαν και οι εργαζόμενοι, αγρότες και αυτοαπασχολούμενοι στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου η εκτίναξη της ακρίβειας ήρθε να προστεθεί στην καταστροφή της πυρκαγιάς και την κοροϊδία της κυβέρνησης. Ρετσινάδες και δασεργάτες, που παραμένουν χωρίς μεροκάματο για πάνω από ένα χρόνο τώρα και οι λιγοστοί που μπήκαν τον Αύγουστο στο πρόγραμμα εργασίας στην αποκατάσταση του καμένου δάσους και είναι απλήρωτοι, ένωσαν τις φωνές τους με τους αγρότες και κτηνοτρόφους, τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της ΤΕΡΝΑ ΛΕΥΚΟΛΙΘΟΙ που απήργησαν μαζικά, με τους εργαζόμενους στον Τουρισμό, τους κατεστραμμένους βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους και συνολικότερα με τον πυρόπληκτο λαό της περιοχής, σε δύο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις στο Μαντούδι και την Ιστιαία.
ΘΗΒΑ |
Από τις πιο μαζικές των τελευταίων ετών ήταν η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο Λαμίας, η οποία ολοκληρώθηκε με πορεία στο κέντρο της πόλης.
Δυναμικό «παρών» έδωσαν αγρότες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Φθιώτιδας. Συγκεντρώθηκαν αρχικά με τρακτέρ και αγροτικά οχήματα στον χώρο της έκθεσης Λαμίας και με μηχανοκίνητη πορεία έφτασαν στον χώρο της συγκέντρωσης, ενώνοντας τις δυνάμεις τους με τους εργαζόμενους του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, τους υγειονομικούς του Νοσοκομείου Λαμίας και των Κέντρων Υγείας της περιοχής, τους συνταξιούχους, τις Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενους, τους εκπαιδευτικούς, τους φοιτητές.
Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απηύθυνε ο Νεόφυτος Θάνος, μέλος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Φθιώτιδας, ενώ ξεχωρίζουν οι χαιρετισμοί του Βαγγέλη Οικονόμου, προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου Λαμίας και ΚΥ Φθιώτιδας και του προέδρου της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, Γιάννη Μαρούλη.
Ιδιαίτερα μαζικές ήταν οι απεργιακές συγκεντρώσεις που πραγματοποίησαν τα συνδικάτα της Βοιωτίας σε Λιβαδειά και Θήβα.
Στη συγκέντρωση της Θήβας συμμετείχε αντιπροσωπεία των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ, με τον Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέλος της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου στο εργοστάσιο της Λάρυμνας, να απευθύνει χαιρετισμό, τονίζοντας την αποφασιστικότητα των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ να δώσουν συνέχεια στον αγώνα τους και υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι το «έγκλημα» που συντελείται σε μία από τις μεγαλύτερες μεταλλευτικές επιχειρήσεις της Ευρώπης και το τσάκισμα του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι αποτέλεσμα της ίδιας πολιτικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων. Κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση έκανε ο Κώστας Καπούλας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θήβας, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν μεταξύ άλλων εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΑΒ και στη «Μόρνος».
Μεγάλη ήταν η συμμετοχή εργαζομένων, ανάμεσα στους οποίους και υγειονομικοί του Νοσοκομείου Λιβαδειάς, αγροτών, συνταξιούχων, νέων καθώς και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ στη συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λιβαδειάς, με τον πρόεδρό του, Κώστα Κολιούση, να καλεί σε περαιτέρω κλιμάκωση της πάλης. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν και βιοπαλαιστές αυτοαπασχολούμενοι μετά από απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, κλείνοντας μάλιστα για δύο ώρες τα εμπορικά καταστήματα της πόλης.
Το δικό τους μήνυμα αντίστασης και αγώνα έστειλαν οι εργαζόμενοι και ο λαός στην ορεινή Φωκίδα και Ευρυτανία.
Στην Αμφισσα, στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, στις παρεμβάσεις των εκπροσώπων των συνδικάτων, λοιπών φορέων, εκτός από τις αναφορές στην εκτίναξη της ακρίβειας και το τσάκισμα του λαϊκού εισοδήματος, κυριάρχησαν οι αναφορές στα πρόσφατα εργοδοτικά εγκλήματα στα μεταλλεία της περιοχής. «Η ευθύνη βρίσκεται στην εργοδοσία που μπροστά στο όνομα του κέρδους δεν παίρνει τα απαραίτητα μέτρα», ξεκαθάρισε η Ειρήνη Καραχάλιου, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Φωκίδας, χαιρετίζοντας τους εργαζόμενους στα μεταλλεία της «Imerys» που έκαναν το βήμα και απήργησαν.
Με μεγάλη συμμετοχή εργαζομένων, συνταξιούχων και αγροτών πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις στο Καρπενήσι και την Βαλαώρα Ευρυτανίας, αναδεικνύοντας τα ιδιαίτερα ζητήματα, όπως το τεράστιο κόστος για θέρμανση σε μια περιοχή με βαρύ ψύχος για πολλούς μήνες, το υψηλό κόστος παραγωγής για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους.
ΑΓΡΙΝΙΟ |
Τη δική τους δυναμική παρουσία στη συγκέντρωση είχαν σχολικές καθαρίστριες και τροχονόμοι, που βρέθηκαν στην κεντρική πλατεία με προσυγκέντρωση, ενώ το «παρών» έδωσαν και αγρότες με τα τρακτέρ τους.
Κλειστά παρέμειναν τα εμπορικά καταστήματα, με απόφαση του Εμπορικού Συλλόγου, ενώ στη συγκέντρωση έδωσαν το δικό τους ξεχωριστό «παρών» και αρκετοί επαγγελματοβιοτέχνες.
Κάλεσμα κλιμάκωσης του αγώνα απηύθυνε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του ΕΚ Αγρινίου, Γιώργος Ντουντούμης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν οι Μάκης Αραβανής, πρόεδρος της ΕΙΝΝΑ, Δημήτρης Τσάμης, πρόεδρος του ΝΤ Αιτωλοακαρνανίας της ΑΔΕΔΥ, Μάρθα Σαράκη, πρόεδρος του ΣΕΠΕ Αγρινίου - Θέρμου, Θοδωρής Κοτσιλήρης, γραμματέας του Σωματείου Εργαζομένων στις ιχθυοκαλλιέργειες της «Avramar», Γιώργος Δημητρουλής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, Ελένη Ντόκα, πρόεδρος του Συλλόγου Σχολικών Τροχονόμων Αιτωλοακαρνανίας, και Νίκη Μπέρμπερη, μέλος του ΔΣ του Φοιτητικού Συλλόγου Μηχανικών Περιβάλλοντος.
Στο Μεσολόγγι, η απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στο προαύλιο του νοσοκομείου, με αφορμή και τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει.
Απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στη Ναύπακτο, όπου πραγματοποιήθηκε πορεία από την πλατεία του Λιμανιού μέχρι τη ΔΕΗ.
Απ' τις μεγαλύτερες απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων ήταν αυτές που πραγματοποιήθηκαν στην Ηλεία, σε Πύργο και Αμαλιάδα, δίνοντας αισιοδοξία για τη συνέχεια και την ανάγκη κλιμάκωσης του αγώνα εργαζομένων και λαού.
Το απεργιακό στίγμα έδωσαν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Εθνικής οδού Πατρών - Πύργου, όπου απ' το πρωί δεν δούλεψε τίποτα, ενώ συμμετοχή είχαν και άλλοι κλάδοι εργαζομένων από διάφορους χώρους.
Στη συγκέντρωση των σωματείων στον Πύργο το δικό τους δυναμικό «παρών» έδωσαν απεργοί εργαζόμενοι απ' τη μονάδα επεξεργασίας απορριμμάτων της Τριανταφυλλιάς Ηλείας, ενώ συμμετείχαν επίσης αγρότες, γυναίκες λαϊκών οικογενειών αλλά και νεολαία, με μπροστάρηδες τους μαθητές.
Σε κλιμάκωση της πάλης το επόμενο διάστημα κάλεσε στην κεντρική του ομιλία ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στις Ιδιωτικές και Εμπορικές Επιχειρήσεις, Νίκος Γκότσης.
Αντίστοιχα συγκέντρωση, νωρίτερα το πρωί, πραγματοποιήθηκε στην Αμαλιάδα, με τη συμμετοχή εργαζομένων από διάφορους χώρους, των Συλλόγων Εμπόρων και Δικηγόρων, οι πρόεδροι των οποίων απηύθυναν χαιρετισμό. Στην κεντρική της ομιλία, η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, κάλεσε σε συνέχεια των αγώνων το επόμενο διάστημα, με τους εργατοϋπαλλήλους και τον λαό μπροστά, στην πρώτη γραμμή.
Μαχητική, με παλμό, ζωντάνια και μαζική συμμετοχή, τη μεγαλύτερη των τελευταίων ετών, ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Αίγιο, που πραγματοποίησαν συνδικάτα και λαϊκοί φορείς.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ |
Στη Μεσσηνία τα μέλη των σωματείων από τα ξημερώματα βρέθηκαν στους χώρους δουλειάς προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζόμενους για το διακύβευμα της απεργίας, να τους καλέσουν να κάνουν το βήμα και να απεργήσουν. Σε εργοτάξια και εμπορικά καταστήματα περιφρουρήθηκε η απεργία και δεν λειτούργησε κανένα εργοτάξιο στην Καλαμάτα, όπως και της ΤΕΜΕΣ στην Πύλο.
Τον λόγο στη συγκέντρωση πήραν εκπρόσωποι των σωματείων, φέρνοντας εικόνα από τις μάχες στους χώρους δουλειάς, με χαιρετισμούς από το Σωματείο Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ Μεσσηνίας, από το Συνδικάτο Οικοδόμων και εκπροσώπους εκπαιδευτικών, ενώ η κεντρική ομιλία έγινε από τον Αρη Κομπότη, γραμματέα του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Απεργιακές συγκεντρώσεις με συμμετοχή δεκάδων εργαζομένων έγιναν στη Μεσσήνη, όπου δυναμική παρουσία είχαν και οι αγρότες, που παρέταξαν τρακτέρ στην πλατεία, καθώς και στην Κυπαρισσία.
Στην Κόρινθο έγινε μία από τις πιο μαζικές απεργιακές συγκεντρώσεις των τελευταίων χρόνων, καθώς και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, ενώ μαζική και με δυναμισμό ήταν η συγκέντρωση των σωματείων στην Τρίπολη. Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στο Αργος και στη Σπάρτη.
Και με τα τρακτέρ στη Μεσσήνη |
ΚΟΖΑΝΗ |
Τη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της πόλης χαιρέτισαν ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στη «Νηματουργία Βαρβαρέσος», Παναγιώτης Κουτσουπιάς, ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Νάουσας, Γρηγόρης Τούπος, ο αντιπρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Νάουσας ΟΑΕΕ, Ηλίας Κοτσικίδης, από το sos Βέρμιο ο Γιώργος Κασαπίδης, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», Δημήτρης Τσιουλάκος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών Νάουσας, Χρήστος Φραγκότσης, από την «Αγωνιστική Συσπείρωση Εμπόρων» ο Νίκος Μάντζιος, από το Σωματείο Εργαζομένων στον δήμο Νάουσας η πρόεδρος, Μαρία Μπόσκου, η Ελενα Βενετάτου, από το ΣΕΠΕ Νάουσας, ενώ τα αιτήματα των υγειονομικών τέθηκαν από μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Νάουσας.
«Μαύρος θα είναι ο δικός τους χειμώνας, όχι ο δικός μας και των παιδιών μας», τόνισε χαρακτηριστικά από το βήμα της συγκέντρωσης ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας του Εργατικού Κέντρου Νάουσας και του Σωματείου Εργαζομένων της «Βαρβαρέσος» Αλέξανδρος Κύρκας.
ΣΕΡΡΕΣ |
Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση στον Πολύγυρο Χαλκιδικής. Τη συγκέντρωση στο δημαρχείο χαιρέτισε ο Νίκος Τζανετής, γραμματέας του ΣΕΜΛΑ, ο οποίος αναφέρθηκε στο δίκαιο αίτημα των απολυμένων μεταλλωρύχων από την «Edilmac» να απορροφηθούν στην «Ελληνικός Χρυσός». Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Δημήτρης Λυρτζής, πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Χαλκιδικής.
Μαχητική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση στο Κιλκίς, ενώ συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης σε Εδεσσα, Γιαννιτσά και Κατερίνη.
Με αιχμή τα αιτήματα και τα συνθήματα για ρεύμα και θέρμανση φθηνά για όλο τον λαό πραγματοποιήθηκαν οι απεργιακές συγκεντρώσεις και οι πορείες στις πόλεις της Δυτικής Μακεδονίας.
Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή στην Κοζάνη, ενώ πολύ μεγάλα ήταν τα ποσοστά απεργών της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης Βοΐου, όπου οι εργαζόμενοι συσπειρωμένοι σε επιτροπή αγώνα διεκδικούν δεδουλευμένα 2 μηνών. Την κεντρική ομιλία έκανε η Μαρία Αραπογιάννη, εκ μέρους του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Κοζάνης, η οποία μεταξύ άλλων τόνισε την ανάγκη να μην υπάρχει επανάπαυση στην Κοζάνη σχετικά με τη λειτουργία της τηλεθέρμανσης, καθώς η λειτουργία του ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου δεν είναι εξασφαλισμένη, ενώ η λειτουργία της ΔΕΥΑΚ είναι στον «αέρα» λόγω της επιχειρηματικής της λειτουργίας στη λογική «κόστους - οφέλους» που την οδήγησε στα όρια της χρεοκοπίας.
ΚΑΒΑΛΑ |
Αντίστοιχα πολύ μεγάλη για τα δεδομένα της πόλης ήταν και η συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στα Γρεβενά.
Συγκεντρώσεις και πορείες από τα εργατικά σωματεία, τους φοιτητικούς συλλόγους και τους μαζικούς φορείς πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Πτολεμαΐδα, στη Φλώρινα και την Καστοριά.
Μία πολύ μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Καβάλα, όπου νέες δυνάμεις πήραν τη θέση τους δίπλα στους συναδέλφους τους δίνοντας τη μάχη της απεργίας σε πολλούς χώρους δουλειάς. Στη συγκέντρωση και τη μαχητική πορεία που ακολούθησε και γέμισε τους κεντρικούς δρόμους συμμετείχαν πάνω από 30 σωματεία, τόσο από τον ιδιωτικό όσο και τον δημόσιο τομέα, μαζικοί φορείς αυτοαπασχολούμενων και συνταξιουχικά σωματεία. Και στην Καβάλα ηχηρή ήταν η συμμετοχή των φοιτητικών συλλόγων.
Αισιοδοξία έδωσε στους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα η ιδιαίτερα μαζική απεργιακή συγκέντρωση στη Δράμα. Αντίστοιχα μαζική ήταν και η απεργιακή συγκέντρωση στην Ξάνθη, με ιδιαίτερα σημαντική τη συμμετοχή εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και εργαζομένων από τη γαλακτοβιομηχανία «Ροδόπη» και τη βιομηχανική μονάδα της GMC, όπως και των φοιτητών.
Με μεγάλη συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Κομοτηνή, ιδιαίτερα από χώρους δουλειάς του Δημοσίου.
Στο δημαρχείο πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη, όπου το χειροκρότημα των συμμετεχόντων απέσπασε η αναφορά του Νίκου Δινδίνη, μέλους του ΔΣ του ΣΕΠΕ Αλεξανδρούπολης, στη στάση των συναδέλφων του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες, όπου η μεγάλη αποχή στον νομό έδωσε ισχυρό χαστούκι στην κυβέρνηση.
Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν ο Γιάννης Χιώνης, πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, αναφέρθηκε σε επιστολή στρατευμένων που στάλθηκε στο Σωματείο, από μονάδα του νομού όπου δηλώνουν τη στήριξη του αγώνα των εργαζομένων.
Απεργιακές συγκεντρώσεις πραγματοποιήθηκαν επίσης στην Ορεστιάδα και τη Θάσο.
ΕΛΕΥΣΙΝΑ |
Χαρακτηριστική ήταν η μεγάλη συμμετοχή επαγγελματιών από τις Ενώσεις ΕΒΕ Ελευσίνας και Ασπροπύργου, με το μπλοκ των ΕΒΕ Ασπροπύργου να καταφτάνει με αυτοκινητοπορεία στον χώρο της συγκέντρωσης.
Εκεί, στην καρδιά της μεγάλης αυτής εργατούπολης του Θριάσιου Πεδίου, στη συγκέντρωση, που έκανε αίσθηση για τη μαζικότητά της, χαιρετισμούς απηύθυναν ο Γιάννης Παπαδάς, πρόεδρος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ο Δημήτρης Γκατζής, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ελευσίνας, Μάνδρας και Περιχώρων, και ο Βαγγέλης Γκίνης, πρόεδρος της Ενωσης ΕΒΕ Ελευσίνας - Μάνδρας.
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Νίκος Τουτουτζάκης, πρόεδρος του Παραρτήματος Ελευσίνας του Συνδικάτου Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας, ο οποίος μεταξύ άλλων στάθηκε στα εργατικά «ατυχήματα» που θερίζουν στους χώρους δουλειάς. Στον Ασπρόπυργο, μάλιστα, όπως είπε, «στον μήνα που πέρασε, δύο συνάδελφοί μας έχασαν τη ζωή τους εν ώρα εργασίας, ο πρώτος στον "Παΐρη" με τα πλαστικά και ο δεύτερος στην "Ελαστρον" με τα προϊόντα χάλυβα». «Αρνούμαστε να δεχτούμε ως σύγχρονη "κανονικότητα" να σκοτώνεται ένας εργάτης κάθε 4 μέρες», ξεκαθάρισε και κατήγγειλε την αποψίλωση της Επιθεώρησης Εργασίας, όπως και τη μετατροπή της σε «ανεξάρτητη αρχή» από την κυβέρνηση, «αφήνοντας ανεξέλεγκτους τους εργοδότες να ξεσαλώνουν, ποτίζοντας τα κέρδη τους με το αίμα εργατών».
ΚΟΡΩΠΙ |
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η απεργιακή συγκέντρωση και στο Κορωπί, από το Εργατικό Κέντρο Λαυρίου - Ανατολικής Αττικής και σωματεία της περιοχής.
Στη συγκέντρωση απηύθυναν χαιρετισμούς η Γεωργία Νέρη, εργαζόμενη στις αποθήκες «Lidl» και μέλος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Κώστας Αγόρος, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων Αρτέμιδας, Σπάτων και πέριξ δήμων, ο Μιχάλης Ζαχαρίας, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων Λαυρεωτικής, και η Χριστίνα Κακοταρίτου, μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου και γραμματέας του Παραρτήματος Νοτιοανατολικής Αττικής του Συνδικάτου Επισιτισμού, Τουρισμού και Ξενοδοχείων Νομού Αττικής.
Την κεντρική ομιλία πραγματοποίησε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου και Ανατολικής Αττικής, Μέντης Δαμασκηνός.
Μετά τη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε πορεία στον κεντρικό δρόμο του Κορωπίου, η οποία κατέληξε στο υποκατάστημα της ΔΕΗ ΑΕ. Εκεί, απεργιακή επιτροπή που εξέλεξαν οι συγκεντρωμένοι προχώρησε σε παρέμβαση στη διεύθυνση του υποκαταστήματος, διαμηνύοντας ότι κάθε προσπάθεια να αφήσουν στο σκοτάδι τα λαϊκά νοικοκυριά, που δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στην απίστευτη εκτίναξη των τιμών της Ενέργειας, θα βρει απέναντι το οργανωμένο ταξικό κίνημα.
Οι συγκεντρωμένοι απεργοί έδωσαν ραντεβού από την επόμενη κιόλας μέρα σε κάθε χώρο δουλειάς, στην προσπάθεια της καλύτερης οργάνωσης των εργαζομένων για την υπεράσπιση της ίδιας τους της ζωής.
Παρακαταθήκη η σημαντική συμμετοχή νέων δυνάμεων και η συμπόρευση εργαζομένων - αγροτών - αυτοαπασχολούμενων
ΚΑΡΔΙΤΣΑ |
Ταυτόχρονα, σε όλη τη Θεσσαλία συμμετείχαν στις διαδηλώσεις οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, μαζί με τους αυτοπασχολούμενους, μετρώντας νέα βήματα στη συμπόρευση και κοινή δράση εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων και αγροτών απέναντι στον κοινό αντίπαλο.
Στη Λάρισα, τα σημάδια ότι θα «βουλιάξει» η πλατεία και ότι η συγκέντρωση θα είναι η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων φάνηκαν από το πρωί, από τις απεργιακές φρουρές και τις εξορμήσεις που οργανώθηκαν σε εργοστάσια, σούπερ μάρκετ, χώρους του δήμου και σχολεία.
Μαχητικό «παρών» έδωσαν εκατοντάδες νέοι εργαζόμενοι, απεργοί από το εργοτάξιο της «Αρμός», της «Alfa Wood», της «Ιντρακάτ», τις τράπεζες, τον ΟΤΕ, τις υπηρεσίες του δήμου, την «e-food» και άλλους κλάδους, οι εποχικοί εργαζόμενοι της ΕΛΒΑΚ, που νωρίτερα είχαν πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ.
ΤΡΙΚΑΛΑ |
Στη συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία έγιναν χαιρετισμοί από τον Θανάση Νασιάρα, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων και της Επιτροπής Εργαζομένων στο εργοτάξιο «Αρμός», τον Γιάννη Ευσταθιάδη, μέλος της προσωρινής διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων «e-food», τον Μιχάλη Τζιατζιά, πρόεδρο του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, τον Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, και τον Γιώργο Σακελλαρόπουλο, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών - Βιοτεχνών - Εμπόρων Λάρισας. Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιάννης Σκόκας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου.
ΒΟΛΟΣ |
Στον νομό Λάρισας έγιναν ακόμα συγκεντρώσεις σε Τύρναβο, Ελασσόνα και Φάρσαλα.
Στον Βόλο η πορεία, που ξεκίνησε από την πλατεία Πανεπιστημίου, κυριολεκτικά τράνταξε τους δρόμους, τόσο από τα συνθήματα των εργαζομένων όσο και από τις κόρνες από τα δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα που είχαν φέρει οι Αγροτικοί Σύλλογοι και η Ομοσπονδία της Μαγνησίας.
Από τα χαράματα σχηματίστηκαν απεργιακές φρουρές σε εργοστάσια του Μετάλλου και σε μεγάλες αλυσίδες του Εμπορίου. Και από νωρίς το πρωί άρχισαν να συγκεντρώνονται οι εργαζόμενοι στην πλατεία Πανεπιστημίου. Το κονβόι των αγροτικών αυτοκινήτων υποδέχτηκαν με χειροκροτήματα οι συγκεντρωμένοι, με το σύνθημα «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» να δονεί την ατμόσφαιρα.
Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν στο βήμα ανέβηκαν να χαιρετίσουν απεργός εμποροϋπάλληλος και απεργός στην καθαριότητα, οι οποίοι τόνισαν ότι οι εργαζόμενοι, με την οργάνωσή τους, με τη στήριξη των ταξικών σωματείων, μπορούν να σπάσουν τον φόβο, τις απειλές και την τρομοκρατία.
ΛΑΡΙΣΑ |
Στα Τρίκαλα, εκατοντάδες εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, αγρότες και φοιτητές συμμετείχαν στην απεργία και στη μεγάλη διαδήλωση, στέλνοντας το μήνυμα: «Καμιά ανοχή, καμιά προσαρμογή στην ακρίβεια, στην ενεργειακή φτώχεια». Την κεντρική ομιλία έκανε ο Γιώργος Λιατίφης, πρόεδρος του Συνδικάτου Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών.
Η μάχη της απεργίας δόθηκε από τα χαράματα, με απεργιακές φρουρές και εξορμήσεις στη γαλακτοβιομηχανία «Ομηρος», σε άλλα εργοστάσια τροφίμων, σε υπηρεσίες του δήμου και σχολεία. Μαζί με τους εργάτες, σημαντική ήταν η συμμετοχή αγροτών, που κατέβηκαν στον δρόμο με τα τρακτέρ τους, αλλά και των αυτοαπασχολούμενων της πόλης. Μαχητικό «παρών» έδωσαν και οι φοιτητές του ΤΕΦΑΑ.
Στον νομό Τρικάλων έγινε συγκέντρωση και στην Καλαμπάκα.
Μαζική, μαχητική απεργιακή συγκέντρωση και πορεία στους κεντρικούς δρόμους πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία της Καρδίτσας. Μετά από κάλεσμα σωματείων εργαζομένων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, ενώσεων και συλλόγων αυτοαπασχολούμενων και εμπόρων, της Ομοσπονδίας αγροτών, συνταξιούχων, γυναικών από τον Σύλλογο και τις Ομάδες της ΟΓΕ στον νομό, μαθητές, φοιτητές γέμισαν ασφυκτικά τον χώρο. Δυναμικό «παρών» έδωσαν οι έμποροι της Καρδίτσας, οι οποίοι με απόφαση του Συλλόγου τους είχαν κλειστά τα μαγαζιά από τις 12 μ. έως τις 2 μ.μ., αλλά και αγρότες από όλο τον νομό. Παλμό έδωσαν το μπλοκ του Μουσικού Σχολείου και ο Σύλλογος Φοιτητών της Κτηνιατρικής Σχολής, που συμμετείχε με πανό.
Στη συγκέντρωση χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος των Νοσοκομειακών Γιατρών Εκτορας Γάζος, ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, ο Γιώργος Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων, μαθητής του Μουσικού Σχολείου, ο Γιώργος Καπράνας, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, ο Αποστόλης Ταξιάρχης, πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, και η Ρούλα Νιάκα, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου.
Το ψήφισμα της απεργιακής συγκέντρωσης εγκρίθηκε ομόφωνα από τους συγκεντρωμένους, ενώ αμέσως μετά ξεκίνησε δυναμική πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
ΖΑΚΥΝΘΟΣ |
Στα Γιάννενα ένα τεράστιο σε όγκο πλήθος κατέκλυσε το κέντρο της πόλης. Ο χώρος της απεργιακής συγκέντρωσης συνένωσε πάνω από 50 συνδικαλιστικούς φορείς του νομού, απ' όλο το φάσμα του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, των αυτοαπασχολούμενων επαγγελματιών και εμπόρων, των φοιτητών κ.ά. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν η κεφαλή της πορείας κατέφθανε στην κεντρική πλατεία, τα τελευταία μπλοκ των διαδηλωτών βρίσκονταν έξω από το Εργατικό Κέντρο, απόσταση πάνω από ένα χιλιόμετρο.
Η απεργιακή συγκέντρωση στην Αρτα σφραγίστηκε από τη μαζική συμμετοχή των εργατών της βιομηχανίας τροφίμων, των εμποροϋπαλλήλων και των αυτοαπασχολούμενων εμπόρων και βιοτεχνών που έκλεισαν μαζικά τα καταστήματά τους.
Ελπίδα αγωνιστικής ανάτασης έδωσε η απεργιακή συγκέντρωση στην Πρέβεζα που διοργανώθηκε από το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ μαζί με εργατικά σωματεία του νομού, στα παλιά ΚΤΕΛ. Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, η μαζική συμμετοχή δεκάδων απεργών για πρώτη φορά αφήνει παρακαταθήκη κλιμάκωσης του αγώνα του λαού για αυξήσεις στους μισθούς και μέτρα προστασίας του εισοδήματός του. Παράλληλα ξεχώρισε η δυναμική συμμετοχή του Εμπορικού Συλλόγου Πρέβεζας όπου κατέθεσε υπόμνημα με τα αιτήματά του στον προϊστάμενο της ΔΟΥ στον νομό.
ΓΙΑΝΝΕΝΑ |
Με μια πολύ μαζική συγκέντρωση πλαισιώθηκε η απεργία στη Ζάκυνθο. Από νωρίς τα πλοία είχαν δέσει στο λιμάνι, δεν λειτούργησε κανένα τραπεζικό κατάστημα, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων, των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΖ, στην Περιφέρεια, στο Νοσοκομείο (πολλοί με τις στολές τους), όπως και από άλλους κλάδους.
Παράλληλα, συγκλονιστική ήταν η συμμετοχή των μαθητών, που μαζί με τους εργαζόμενους γονείς τους πλημμύρισαν την πλατεία Αγίου Μάρκου στη συγκέντρωση που πραγματοποίησε το Εργατικό Κέντρο. «Στον δρόμο του αγώνα και της ανατροπής, στο πλάι του λαού και κάθε μαθητής», φώναξαν, ενώ μαζί τους βρέθηκαν και αρκετοί απεργοί εκπαιδευτικοί, δίνοντας το δικό τους στίγμα.
Βήμα κλιμάκωσης για τη συνέχεια ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε Κεφαλονιά - Ιθάκη. Από νωρίς είχαν μείνει δεμένα στα λιμάνια τα καράβια, ενώ μεγάλη ήταν η συμμετοχή στην απεργία σε σειρά χώρων δουλειάς όπως στα γραφεία (λογιστικά, τεχνικά κ.ά.), στα σχολεία, στις δημοτικές υπηρεσίες, π.χ. στη δομή Ψυχικής Υγείας «Μετάβαση» όπου έφτασε το 100%.
Μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα στο Εργατικό Κέντρο με τη συμμετοχή δεκάδων συνδικαλιστικών φορέων. Μαζική ήταν η συμμετοχή ξενοδοχοϋπαλλήλων, οικοδόμων και εμποροϋπαλλήλων που από το πρωί έδωσαν τη μάχη της περιφρούρησης έξω από χώρους δουλειάς.
Στη Λευκάδα η απεργιακή συγκέντρωση που οργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Λευκάδας - Βόνιτσας στην πλατεία Αγίου Μηνά έστειλε μήνυμα ανυποχώρητου αγώνα για αυξήσεις στους μισθούς, Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και μέτρα για ουσιαστική ανακούφιση από την ακρίβεια. Παράλληλα, οι διαδηλωτές έστειλαν μήνυμα υπεράσπισης της περιοχής του Κάστρου από την παράδοσή της στα επιχειρηματικά συμφέροντα.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
Στο Ηράκλειο, σε μια από τις μεγαλύτερες κινητοποιήσεις που έχει δει η πόλη, ξεχωριστή ήταν η παρουσία των εργαζομένων στο εργοτάξιο του αεροδρομίου Καστελλίου, που συνέχισαν μάλιστα και με νέα 24ωρη απεργία την επόμενη μέρα (στις 10/11), διεκδικώντας μεταξύ άλλων την κάλυψη του κόστους μετακίνησης από και προς τον χώρο δουλειάς. Κόντρα στην προσπάθεια προϊσταμένων και διοίκησης να καταπατήσουν το δικαίωμα στην απεργία, με όχημα το «προσωπικό ασφαλείας», έδωσαν το «παρών» οι εργαζόμενοι στο ΠαΓΝΗ, καλώντας σε νέες αγωνιστικές πρωτοβουλίες για την Υγεία.
Στα Χανιά, η μεγάλη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς. Στην πορεία που ακολούθησε, με προορισμό τα γραφεία της Περιφέρειας, προπορεύτηκαν οι εργαζόμενοι της «e-food» με τα μηχανάκια τους και οι βιοπαλαιστές αγρότες με τα δικά τους οχήματα.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στο Ρέθυμνο, δίπλα στα αιτήματα και στις διεκδικήσεις σωματείων και εργαζομένων αναδείχθηκε το οξυμένο πρόβλημα της στέγασης που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές, αλλά και η τραγική εικόνα των ελλείψεων στο Γενικό Νοσοκομείο της πόλης.
Απεργιακές συγκεντρώσεις με τη συμμετοχή πολλών σωματείων και φορέων έγιναν επίσης σε Αγιο Νικόλαο και Σητεία.
ΜΥΤΙΛΗΝΗ |
Μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας έστειλε η μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση στη Μυτιλήνη. Από την πλατεία Σαπφούς οι διαδηλωτές έκαναν πορεία που πέρασε από το δημαρχείο, βροντοφωνάζοντας τα αιτήματά τους για μέτρα απέναντι στην ακρίβεια που στραγγαλίζει εργαζόμενους, μικρούς επαγγελματίες και βιοπαλαιστές αγρότες. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε επιστολή των εργαζομένων στο «Μιχαλέλιο», οίκο ευγηρίας στο Πλωμάρι, που δίνουν τον δικό τους αγώνα για να μην κλείσει το ίδρυμα και για να πληρωθούν όλα όσα τους οφείλονται. Συγκέντρωση έγινε και στην Καλλονή, όπου ξεχώρισε η συμμετοχή των αγροτών που κατέβηκαν με τα τρακτέρ τους στον δρόμο.
Στη Σάμο, η απεργιακή κινητοποίηση ξεκίνησε από το Εργατικό Κέντρο στο Βαθύ, με τα αιτήματα για αυξήσεις των μισθών και Συλλογικές Συμβάσεις και τα συνθήματα ενάντια στην ακρίβεια να κυριαρχούν. Οι διαδηλωτές έκαναν στάση έξω από το Λιμεναρχείο Σάμου, προκειμένου να παραδώσουν ψήφισμα με το επιτακτικό αίτημα για μείωση του δυσβάσταχτου κόστους των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων, που είναι από τα ακριβότερα σε όλο το Αιγαίο. «Την ώρα που αυτοί πουλάνε LNG, εσύ δεν θα μπορείς να κάνεις διαδρομή», φώναξαν μεταξύ άλλων, στηλιτεύοντας τις «χρυσές» μπίζνες που κάνουν οι εφοπλιστές.
Απεργιακή συγκέντρωση, μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου ν. Σάμου, του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ και πλήθους σωματείων και φορέων, έγινε και στην Ικαρία.
Στην απεργιακή συγκέντρωση στη Χίο διαβάστηκε ψήφισμα με την απαίτηση των σωματείων για μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, καθώς το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι έχουν θρηνήσει έναν νεκρό συνάδελφό τους σε επιχείρηση ιχθυοκαλλιέργειας και έχουν δει άλλους δύο να τραυματίζονται κατά τη διάρκεια εργασιών στο Δημοτικό Κολυμβητήριο.
Η συγκέντρωση έξω από το κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης ν. Αιγαίου έγινε στη Σύρο, ενώ ακολούθησε πορεία η οποία κατέληξε στην πλατεία Μιαούλη.
Μετά από κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Βόρειου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν στην Κω, στην Κάλυμνο και στη Λέρο.
Μαζικά συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στο λιμάνι της Μύρινας οι απεργοί σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι και επαγγελματίες της Λήμνου.
Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν ακόμα σε Πάρο, Νάξο και Σαντορίνη, με τους κατοίκους των νησιών να ενώνουν τη φωνή τους στα αιτήματα για αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, για φτηνό ρεύμα, τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης.