Πέμπτη 12 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στον ίδιο ντορό κυβέρνηση και ΣΕΒ

«Οσο πιο σωστά και γρήγορα υλοποιήσουμε το πρόγραμμα, τόσο πιο εύκολα θα μπορέσει η Ελλάδα να ακολουθήσει έναν δρόμο πιο ομαλό». Τάδε έφη πρόεδρος του ΣΕΒ, Θ. Φέσσας, σε πρόσφατη συνέντευξή του. Βέβαια, όταν οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες βάζουν μπροστά τη λέξη «Ελλάδα», εννοούν τα δικά τους ταξικά συμφέροντα. Συμφέροντα που, όπως ξεκαθαρίζει, ταυτίζονται με τη «σωστή» και «γρήγορη» εφαρμογή του αντιλαϊκού προγράμματος που υλοποιεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Και για να μην υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για το τι θέλει ο ΣΕΒ, ο πρόεδρός του γίνεται απολύτως σαφής: «Ο ΣΕΒ πιστεύει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους... Αυτό είναι εφικτό με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και τον εξορθολογισμό των ασφαλιστικών εισφορών, σε συνδυασμό με φορολογικά κίνητρα για νέες προσλήψεις και επενδύσεις στην κατάρτιση και πρακτική άσκηση νεοεισερχόμενων στην αγορά εργασίας ή ανέργων στις επιχειρήσεις». Οι βιομήχανοι δεν πρέπει να ανησυχούν. Στο δρόμο που την καλούν προχωρά ακάθεκτη η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας νέες ανατροπές στο Ασφαλιστικό, αλλά και φορολογικά κίνητρα στις επιχειρήσεις. Κυβέρνηση και κεφάλαιο εκπέμπουν στο ίδιο μήκος κύματος, το οποίο ήταν και παραμένει αντεργατικό. Και αυτό μπορεί να το «βραχυκυκλώσει» και να το εξαλείψει μόνο ο ταξικός αγώνας, βήμα του οποίου είναι και η σημερινή πανελλαδική πανεργατική απεργία.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «απεργεί» εναντίον της κυβέρνησής του!

Δεν είναι «τρολιά», είναι πέρα για πέρα αληθινή η ανακοίνωση του τμήματος Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ που διαβάζουμε στο διαδίκτυο και καλεί σε συμμετοχή στη σημερινή απεργία. Και βέβαια, δεν μπορούμε να φανταστούμε ότι τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν τα μούτρα να κάνουν εξόρμηση στους τόπους δουλειάς και στις γειτονιές μ' αυτή την ανακοίνωση, που έχει τίτλο «αγωνιζόμαστε για τα δικαιώματά μας στην εργασία, στην Ασφάλιση και την αξιοπρεπή διαβίωση». Και μάλιστα, όταν πρόκειται για μια απεργία που από την αρχή σαμποτάρισαν. Πώς γίνεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να ισοπεδώνει ό,τι έχει απομείνει από εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, να κόβει μισθούς και συντάξεις, να βομβαρδίζει με φόρους το λαό, να παζαρεύει πόσοι θα χάσουν το σπίτι τους στους πλειστηριασμούς και από την άλλη, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ να διαδηλώνει ενάντια σε όλα αυτά; Θα μπορούσαμε να αναζητήσουμε την απάντηση στην Ψυχιατρική και να ξεμπερδεύουμε, αλλά τα πράγματα είναι πιο σοβαρά. Και την απάντηση μπορεί να την αναζητήσει κανείς στην πρακτική της σοσιαλδημοκρατίας, που είναι «μανούλα» στην εξαπάτηση και στην κοροϊδία του λαού. Φαίνεται ότι μελετούν καλά τις πρακτικές του ΠΑΣΟΚ.

Στάχτη στα μάτια

Ο Αλ. Τσίπρας, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, είπε ότι η κυβέρνηση δεν πρέπει να περιοριστεί απλώς στην υλοποίηση και διαχείριση της συμφωνίας με τους δανειστές, αλλά να επιταχύνει την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων σε μια σειρά τομείς (Δημόσια Διοίκηση, διαφθορά, καταπολέμηση αδήλωτης εργασίας, Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας - ΠΦΥ, σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, εθνικός διάλογος για την Εκπαίδευση). Στόχος της κυβέρνησης, είπε, είναι να αφήσει ένα ανεξίτηλο προοδευτικό ίχνος και να προχωρήσει σε μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές που έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια του λαού, ότι εκτός από την υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων του μνημονίου υπάρχει και η υλοποίηση του προγράμματός της. Ελα μου ντε, όμως, που αυτά τα δύο υπηρετούν τους ίδιους στόχους, το πώς δηλαδή θα στηριχθεί η κερδοφορία των μονοπωλιακών ομίλων, στόχος που προϋποθέτει το τσάκισμα του λαού;

Το «δίκαιο φορολογικό σύστημα», για παράδειγμα, είναι αυτό που, όπως είπε πρόσφατα ο Τρ. Αλεξιάδης, δίνει νέες φοροαπαλλαγές ως κίνητρα στο κεφάλαιο για επενδύσεις, ακόμη και στους εφοπλιστές, που θα εντείνει τη φοροληστεία στο λαό. Οσον αφορά την ΠΦΥ, όπως και σε όλο τον τομέα Υγείας, μεγαλώνουν οι περικοπές από τον κρατικό προϋπολογισμό, αυξάνονται οι πληρωμές από το λαό, ενώ σε αυτήν θα ενταχθούν τα «κοινωνικά ιατρεία», προσφέροντας ελάχιστες υπηρεσίες προς εξαθλιωμένους. Η Δημόσια Διοίκηση θέλουν να γίνει πιο αποτελεσματική για να στηρίξει την «επιχειρηματικότητα» (π.χ. γοργές άδειες για επενδύσεις κ.λπ.). Και όλα αυτά ενώ θα εφαρμόζονται εσαεί όλοι οι αντιλαϊκοί - αντεργατικοί νόμοι των μνημονίων. Τέτοια προοδευτικότητα και φιλολαϊκότητα.

Ικανότατοι να τσακίζουν...

Εχει περάσει μία βδομάδα από τότε που χρυσαυγίτες επιτέθηκαν και χτύπησαν τον Γ. Κουμουτσάκο της ΝΔ και οι δράστες παραμένουν ακόμα ασύλληπτοι, με την Αστυνομία να διενεργεί - όπως λέει - έρευνες. Πολλά γράφτηκαν και ειπώθηκαν με αφορμή αυτό το περιστατικό περί «ανικανότητας», «επιχειρησιακού λάθους» κ.λπ. κ.λπ. Βέβαια, χτες, οι αστυνομικές δυνάμεις αποδείχτηκαν και «ικανότατες» και «επιχειρησιακά άρτιες», όταν στα Γιάννενα, έξω από το εργοστάσιο της «Γενικής Ανακύκλωσης ΑΕ», προχώρησαν σε κατασταλτική επίθεση με δακρυγόνα και ξύλο εναντίον απεργών εργαζομένων στην εταιρεία, αλλά και συνδικαλιστών που βρίσκονταν εκεί για την περιφρούρηση της 24ωρης απεργίας. Επιπλέον, σε μια επίδειξη «επιχειρησιακής ικανότητας», η Αστυνομία προχώρησε σε 8 συλλήψεις εργαζομένων. Αρα ανικανότητα δεν υπάρχει, απλώς υπάρχει συγκεκριμένος προσανατολισμός και στόχος η καταστολή των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων και η υπεράσπιση των συμφερόντων της εργοδοσίας, των αφεντικών. Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει την πρώτη ευθύνη και μπορεί να λέει ότι δήθεν υπερασπίζεται τα «δίκαια του λαού», μπορεί να δηλώνει «ευαίσθητη», όμως οι δικές της δυνάμεις καταστολής λειτουργούν άψογα στο τσάκισμα των εργαζομένων που κινητοποιούνται...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1840 Γεννιέται ο Γάλλος γλύπτης Φρανσουά Ογκίστ Ρενέ Ροντέν, διάσημος για το αριστούργημά του «Ο Στοχαστής».

1896 Πεθαίνει ο μουσουργός Σπυρίδων Ξύνδας.

1912 Με την κατάληψη της Χίου, στα πλαίσια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ολοκληρώνεται η απελευθέρωση όλων των νησιών του Αιγαίου (πλην των Δωδεκανήσων, που παραμένουν υπό ιταλική κυριαρχία).

1918 Ανακήρυξη της δημοκρατίας στην Αυστρία.

1923 Πεθαίνει ο Γερμανός αρχιτέκτονας Ερνστ Τσίλερ.

1926 Με πρωτοπόρο το Κομμουνιστικό Κόμμα ξεσπά αντιιμπεριαλιστική εξέγερση στην Ινδονησία κατά της ολλανδικής κυριαρχίας. Η εξέγερση καταστέλλεται μέσα σε λίγες βδομάδες. Χιλιάδες εξεγερθέντες συνελήφθησαν, φυλακίστηκαν ή στάλθηκαν εξορία, όπου άφησαν την τελευταία τους πνοή.

1944 Πεθαίνει ο ποιητής Τέλλος Αγρας (πραγματικό όνομα Ευάγγελος Ιωάννου).

1947 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας «Για σταθερή ειρήνη, για τη Λαϊκή Δημοκρατία» - όργανο του Γραφείου Πληροφοριών των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (Κομινφόρμ).

1951 Ορκίζονται οι επτά εξόριστοι βουλευτές της ΕΔΑ από τις εκλογές της 9ης Σεπτέμβρη.

1969 Ο αμερικανικός στρατός ανακοινώνει για πρώτη φορά ότι βρίσκεται στη διαδικασία ανάκρισης του Γουίλιαμ Κάλεϊ, σχετικά με την άγρια σφαγή αμάχων στο βιετναμέζικο χωριό Μάι Λάι, το Μάρτη του 1968. Από τους 5 στρατιώτες που τελικά θα κάτσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου, θα «βρεθεί» ένοχος μόνο ο επικεφαλής της επιχείρησης, υπολοχαγός Κάλεϊ, ο οποίος και καταδικάζεται σε ισόβια κάθειρξη. Στη συνέχεια, τα ισόβια θα μετατραπούν σε κάθειρξη 20 ετών και κατόπιν 10 ετών. Εντέλει, ο Κάλεϊ θα παραμείνει σε κατ' οίκον περιορισμό στο διαμέρισμά του στο στρατόπεδο Φορτ Μπένινγκ της Τζόρτζια για μόλις 3,5 χρόνια, ωσότου του δοθεί χάρη από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Νίξον.

1981 Εκτοξεύεται για δεύτερη φορά το διαστημόπλοιο «Κολούμπια». Ηταν το πρώτο διαστημόπλοιο που χρησιμοποιήθηκε πάνω από μία φορά.

1998 Ο ηγέτης του ΡΚΚ (Κουρδικού Εργατικού Κόμματος), Αμπντουλάχ Οτσαλάν, καταφεύγει στην Ιταλία και συλλαμβάνεται, προκαλώντας διεθνή διπλωματική εμπλοκή.

1999 Σεισμός 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Τουρκία, με επίκεντρο κοντά στην Κωνσταντινούπολη. Οι νεκροί έφτασαν τους 894 και οι τραυματίες τις 5.000.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org