Κυριακή 12 Γενάρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοβαρότατοι κίνδυνοι

Ολοκληρωτικά παράνομη, εγκληματική, ανήθικη και αδικαιολόγητη είναι η προετοιμαζόμενη πολεμική επιδρομή των ΗΠΑ και όποιων άλλων τις ακολουθήσουν ενάντια στο Ιράκ. Προσχήματα και, μάλιστα, γελοία είναι, και τίποτε περισσότερο, τα όσα λένε διάφοροι, είτε για τον έως προχτές στενό φίλο της Ουάσιγκτον, δικτάτορα Σ. Χουσεΐν, είτε για τα όποια όπλα μαζικής καταστροφής.

Ολοφάνερα είναι πλέον τα παραπάνω, στον οποιονδήποτε σκεπτόμενο άνθρωπο, στον οποιονδήποτε άνθρωπο καλής θέλησης. Δεν είμαστε σίγουροι, όμως, πόσο φανεροί και κατανοητοί είναι και οι μεγάλοι κίνδυνοι, που απειλούν την ειρήνη και τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής, από τους προετοιμαζόμενους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς. Δεν είμαστε σίγουροι, πόσο συνειδητοποιεί ο κάθε εργαζόμενος της χώρας μας ότι η σημερινή στάση της ελληνικής κυβέρνησης - π.χ., ο ρόλος της Σούδας στην προετοιμασία του πολέμου - δίνει κάθε δικαίωμα στα σημερινά και αυριανά θύματα του πολέμου, να συμπεριλάβουν και την Ελλάδα στις εχθρικές και καταφάνερα αδίκως επιτιθέμενες χώρες και, επομένως, να πράξουν ό,τι επιβάλλουν οι αμυντικές τους ανάγκες.

Και αναφερόμαστε στους εργαζόμενους, γιατί οι κυβερνώντες τα γνωρίζουν πολύ καλά τα παραπάνω, παρότι παριστάνουν τους αφελείς. Δεν έχουμε την παραμικρή αμφιβολία γι' αυτό...

Υπαρξιακά ... προβλήματα

Μερικά πρωτοκλασάτα στελέχη του ΠΑΣΟΚ έχουν έντονα ...υπαρξιακά προβλήματα, αλλά τα βγάζουν στην επιφάνεια μόνον όταν δε στρογγυλοκάθονται σε κάποια υπουργική καρέκλα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Θ. Πάγκαλος, ο οποίος δήλωσε τις προάλλες και το εξής: «Εθετα σχεδόν σε κάθε συνεδρίαση (του ΕΓ) το θέμα της διαφθοράς. Κάθε φορά, είχα την εντύπωση ότι ο πρωθυπουργός ήταν πολύ δυσαρεστημένος. Αλλά δεν είχα ποτέ καταλάβει, αν ήταν δυσαρεστημένος γι' αυτό που άκουγε ή για το ότι το ανέφερα».

Μήπως, μπορείτε εσείς να του λύσετε την ...απορία;

Το ζήτημα...

Τον Οκτώβρη του 2000, η ΛΔ Κορέας και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, με Πρόεδρο τον Μπ. Κλίντον, υπέγραψαν διακήρυξη, η οποία, ουσιαστικά, είχε τη σημασία συμφώνου μη επίθεσης. Από τότε, όμως, έχουν αλλάξει αρκετά πράγματα. Λίγο μετά την τρομοκρατική επίθεση στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και χωρίς ούτε καν αφορμή, ο νέος Αμερικανός Πρόεδρος συμπεριέλαβε τη ΛΔ Κορέας στο διαβόητο «άξονα του κακού». Ταυτόχρονα, άρχισε να ξεδιπλώνεται εκστρατεία πιέσεων στους γείτονες της Πιονγκ - Γιανγκ, για την επιβολή οικονομικών και διπλωματικών κυρώσεων σε βάρος της ΛΔ Κορέας. Λίγο μετά, εφευρίσκεται η κατηγορία για βορειοκορεατικό πυρηνικό «οπλικό» πρόγραμμα και πάει λέγοντας.

Ακόμη και προχτές, όταν - σύμφωνα με τα διεθνή πρακτορεία ειδήσεων - το κρατικό ραδιόφωνο της ΛΔ Κορέας μετέδωσε ότι η διπλωματική διαμάχη μπορεί να τερματιστεί, εάν οι ΗΠΑ επιβεβαιώσουν τη διακήρυξη του 2000, Αμερικανοί διπλωμάτες απάντησαν, ως εξής: «Το ζήτημα δεν είναι η επιθετικότητα των ΗΠΑ, αλλά το πυρηνικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας».

Σωστά... Η ΛΔ Κορέας επιτέθηκε στη Γιουγκοσλαβία και το Αφγανιστάν... Αυτή ενισχύει πολύμορφα την ισραηλινή επιθετικότητα και ετοιμάζεται να επιτεθεί στο Ιράκ. Βορειοκορεάτες στρατιώτες, επίσης, βρίσκονται σε εκατό και πλέον χώρες του κόσμου, ανάμεσά τους και στη Νότια Κορέα... Ετσι δεν είναι..;

Η ... πρώτη προτεραιότητα...

Οξύτατο πρόβλημα λειτουργίας αντιμετωπίζει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, εξαιτίας της έλλειψης αναισθησιολόγων γιατρών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, μετά από παραιτήσεις και άδειες που έχουν δοθεί, στο νοσοκομείο εργάζονται, εκτός από τον καθηγητή, μόνο δυο αναισθησιολόγοι - πιθανόν να μείνει ένας, αφού ένας ενδέχεται ν' απουσιάσει λόγω ασθένειας - ενώ κανονικά χρειάζονται τουλάχιστον 24. Η έλλειψη αυτή έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορούν να λειτουργήσουν τα 56 χειρουργεία του νοσοκομείου και να την πληρώνουν, φυσικά, οι ασθενείς, καθώς αποτελεί καθημερινό, σχεδόν, φαινόμενο η αναβολή τακτικών χειρουργείων.

Ελλείψεις, βέβαια, υπάρχουν και σε όσες κλινικές του νοσοκομείου λειτουργούν - άλλες δε λειτουργούν καν, αν και το νοσοκομείο ξεκίνησε πριν 3,5 χρόνια, λόγω έλλειψης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού - αφού μόνο δυο διευθυντές βρήκαν τον τρόπο και κατάφεραν να έχουν κάποια επάρκεια σε προσωπικό και μέσα.

Και παρ' όλα αυτά, ο Λαρισαίος υφυπουργός Υγείας, Εκτ. Νασιώκας, συνεχίζει να ισχυρίζεται ότι το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα για το υπουργείο του και την κυβέρνηση. Σκεφτείτε και να μην αποτελούσε, δηλαδή...

Θράσος αρχαιοκαπήλων

Γνωστές σε όλο τον κόσμο είναι οι περίφημες, επιβλητικές και γιγάντιες πέτρινες φιγούρες των Νήσων Πάσχα, αποτυπώματα ενός πανάρχαιου πλην εξαφανισμένου σήμερα πολιτισμού. Πολλά έχουν γραφτεί και ειπωθεί για χάρη τους και πάμπολλοι οι επιστήμονες, που έχουν επιχειρήσει να ερευνήσουν την προέλευση και κατασκευή τους.

Αφορμή, πάντως, για να ασχοληθούμε μαζί τους, δε μας έδωσαν τα παραπάνω, αλλά το γεγονός πως τουλάχιστον δύο από τις τεράστιες αυτές πέτρες ...εγκατέλειψαν τις Νήσους Πάσχα και (καθώς φαίνεται...) βρίσκονται εδώ και μέρες σε γκαλερί τέχνης στο Μαϊάμι! Δίχως, εξυπακούεται, την άδεια των αρχών της Χιλής, οι οποίες αιφνιδιάστηκαν και έσπευσαν να στείλουν αξιωματούχους, για να διερευνήσουν την υπόθεση. Μια υπόθεση, που, για την ώρα, δεν είναι ξεκάθαρο, εάν πρόκειται για κλοπή ή για έκθεση αντιγράφων...

Βέβαια, αν πιστέψουμε το δικτυακό κόμβο της γκαλερί και τον περιεχόμενο σ' αυτόν ισχυρισμό, ότι οι πέτρινες κεφαλές που εκτίθενται είναι ηλικίας 1.000 και 700 ετών, αντίστοιχα, τότε πρόκειται για μια αδιαμφισβήτητη περίπτωση αρχαιοκαπηλίας και, μάλιστα, ασυνήθιστου θράσους και ξεδιαντροπιάς. Για φανταστείτε, να ξυπνήσουν μια μέρα οι Αθηναίοι και να ανακαλύψουν ότι λείπουν οι Στύλοι του Ολυμπίου Διός και, αμέσως μετά, να μάθουν ότι εκτίθενται σε κάποια γκαλερί της Νέας Υόρκης...

ΒΙΒΛΙΟ
Ιστορία και ατομική μνήμη

Ποιος από τους σημερινούς νεολαίους που διαβαίνουν ή συχνάζουν στην ψευτοκοσμοπολίτικα ενταφιασμένη σε μάρμαρα γη της πλατείας Συντάγματος θα πίστευε ότι κάποτε σπάρθηκε με κουκιά; Οτι τον πρώτο χρόνο της γερμανικής κατοχής, εργάτες έσπειραν κουκιά στην κορυφαία πλατεία της ανοχύρωτης Αθήνας, για να «παρηγορήσουν» την πείνα που θέριζε τη φτωχολογιά της; Το γεγονός αυτό - απαθανατισμένο και φωτογραφικά - είναι μια από τις αμέτρητες ιστορικές μνήμες που περιλαμβάνει ο α` τόμος του βιβλίου των Κώστα Ν. Χατζηπατέρα - Μαρίας Φαφαλιού - Δραγώνα «Μαρτυρίες '41-'44 Η Αθήνα της Κατοχής» (εκδόσεις «Κέδρος»). Πρόκειται για ένα ελκυστικότατο βιβλίο - λεύκωμα μεγάλης πληθώρας και ποικιλίας προσωπικών μαρτυριών επωνύμων και ανωνύμων ανθρώπων, που βίωσαν την ιταλογερμανική κατοχή στην Αθήνα. Οι δυο συγγραφείς, ερευνώντας επί μακρόν αρχεία φορέων (αντιστασιακών οργανώσεων, μουσείων, βιβλιοθηκών κλπ.), ιδιωτικών συλλογών στην Ελλάδα και το εξωτερικό, προσφεύγοντας σε κείμενα Ελλήνων και ξένων πολιτικών και σε αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης, συνέλεξαν άπειρες και πολύπλευρες μαρτυρίες. Ο τόμος περιέχει κείμενα γραπτά και προφορικά (αρκετά δημοσιευμένα κατά καιρούς, κυρίως, όμως, αδημοσίευτα και επόμενα άγνωστα). Επίσημα έγγραφα και έντυπα της ΕΑΜικής Αντίστασης. Χειρόγραφα, φωτογραφίες - ντοκουμέντα και πλήθος εικαστικών έργων (κυρίως Ελλήνων καλλιτεχνών της ΕΑΜικής Αντίστασης), έργων για έκδοση εντύπων, σε τοίχους σπιτιών της Αθήνας για την προπαγάνδιση της Αντίστασης, σε τοίχους κελιών φυλακών από κρατούμενους αγωνιστές, αλλά και ξένων καλλιτεχνών (όπως, λ.χ., του Πικάσο), που απεικονίζουν τα πάθη, αλλά και τους άθλους του αγωνιστή λαού της Αθήνας. Υμνους κορυφαίων ξένων δημιουργών αναφορικά με το αντιστασιακό έπος του ελληνικού λαού (λ.χ., του Αλμπέρ Καμύ, σε γράμμα του στον Ροζέ Μιλλιέξ), κρίσεις ξένων ιστορικών, ακόμα και απόψεις του Χίτλερ για την ανίερη εισβολή των ναζί στην Ελλάδα και τον αγώνα του λαού μας.

Το βιβλίο δε δηλώνεται ως ιστορία μιας περιόδου, που αρχίζει στις 27 του Απρίλη 1941, με την είσοδο της μηχανοκίνητης Μεραρχίας του στρατάρχη Λιστ στην Αθήνα και τελειώνει με την αποχώρηση των γερμανικών στρατευμάτων στις 12 Οκτωβρίου 1944. Υποδηλώνεται ως «ανθολόγηση» της ατομικής μνήμης, από μια οδυνηρή, αλλά και επική περίοδο των αγώνων του λαού μας. «Ανθολόγηση», με γνώμονα την άποψη του Ζ. Χάσουν ότι «η ιστορία είναι μια εγγραφή της προσωπικής μνήμης του καθενός συναρθρωμένη όχι με μια συλλογική μνήμη, αλλά μ' ένα διαφοροποιημένο σύνολο ατομικών μνημών».


Αρ. ΕΛΛΗΝΟΥΔΗ

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΡΟΣΩΠΟ
Χανς Μπλιξ

Γρηγοριάδης Κώστας

«Οι επιθεωρητές, κατά τη διάρκεια των δίμηνων ελέγχων τους, δεν ανακάλυψαν κανένα απαγορευμένο όπλο στο Ιράκ, έτσι ώστε να ληφθούν μέτρα κατά της χώρας αυτής». Αυτό κατέστησε σαφές ο Σουηδός διπλωμάτης Χανς Μπλιξ, επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ. Στο συμπέρασμα αυτό συμφώνησε και ο επικεφαλής της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας, Μοχάμαντ αλ Μπαραντάι, στη διάρκεια της ενημέρωσης που παραχώρησαν οι δύο άνδρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά την οποία παραδέχτηκαν ότι υπάρχουν «μεγάλα κενά» στην έκθεση του ιρακινού οπλοστασίου και ότι η ιρακινή ηγεσία δεν προβάλλει εμπόδια, αλλά δε δείχνει και ιδιαίτερο ζήλο.

Η πρώτη αυτή ενημέρωση του Μπλιξ προς το Συμβούλιο Ασφαλείας εκλήφθηκε, από όλους σχεδόν τους συμμετέχοντες, ως ένδειξη ότι το Ιράκ συνεργάζεται και ότι οι επιθεωρητές χρειάζονται περισσότερο χρόνο. Αντίθετη, όμως, ήταν η αμερικανική εκτίμηση. Τόσο ο Αμερικανός ΥΠΕΞ όσο και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου προχώρησαν σε ανεκδιήγητες δηλώσεις, σύμφωνα με τις οποίες «η ενημέρωση του Μπλιξ επιβεβαιώνει την αμερικανική άποψη ότι το Ιράκ έχει όπλα μαζικής καταστροφής και ότι τα κρύβει, γι' αυτό και δεν τα βρίσκουν οι επιθεωρητές». Ο Κόλιν Πάουελ, μάλιστα, απογυμνωμένος από το προσωπείο της «περιστεράς», αποκάλυψε, χωρίς περιστροφές, τις αμερικανικές προθέσεις, λέγοντας ότι «είναι τόσο βέβαιο ότι το Ιράκ διαθέτει τέτοια όπλα, που δε χρειάζονται αποδείξεις».


Ε.Μ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ