Πέμπτη 12 Γενάρη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Να συμμετέχουν όλοι... »

Οσο επιβεβαιώνεται ότι έρχεται και νέο πετσόκομμα στο αφορολόγητο όριο, τόσο εντείνεται και το σχετικό προπαγανδιστικό «μασάζ» από επιτελεία του συστήματος. Με την προηγούμενη μείωση, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έριξε το αφορολόγητο από τα 9.545 στα 8.636 ευρώ το χρόνο για μισθωτούς και συνταξιούχους χωρίς παιδιά, δηλαδή σε επίπεδο εισοδήματος που βρίσκεται ελάχιστα πάνω από τον κατώτατο μισθό. Τώρα που μεθοδεύεται η νέα μείωση του αφορολόγητου, προκειμένου ο φόρος εισοδήματος να πιάσει ακόμα και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα που δεν παίρνουν ούτε καν αυτόν τον πετσοκομμένο κατώτατο μισθό, διάφοροι «αναλυτές» έπιασαν δουλειά: «Επώδυνη, αλλά η μόνη λύση η μείωση του αφορολόγητου ορίου», λένε, «πρέπει να συμμετέχουν όλοι στα φορολογικά βάρη». Αλήθεια; Δηλαδή, όσοι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι βρίσκονται σήμερα κάτω από το αφορολόγητο όριο, δεν «συμμετέχουν» στα «φορολογικά βάρη» που φορτώνει το αστικό κράτος σε όλο το λαό; Δεν χαρατσώνονται από τον ΦΠΑ και την εκτόξευσή του; Δεν χαρατσώνονται από τον ΕΝΦΙΑ αν έχουν ένα κεραμίδι ή ένα κομμάτι γης; Δεν χαρατσώνονται από όλους τους έμμεσους φόρους, παλιούς και νέους, που επιβάλλονται στα είδη μαζικής λαϊκής κατανάλωσης και αυξάνονται διαρκώς; Ας αφήσουν τις εξυπνάδες, λοιπόν, και την προσπάθεια να ντύσουν με όρους... «κοινωνικής δικαιοσύνης» τη νέα κλιμάκωση της αντιλαϊκής φοροληστείας. Η παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου είναι ανάγκη του κεφαλαίου, για να έχει το αστικό κράτος μεγαλύτερα περιθώρια στήριξης των κερδών του, με φοροαπαλλαγές, επιδοτήσεις κ.ο.κ., μέσα από το μεγαλύτερο ξεζούμισμα του λαού.

Αυτά που κρύβουν

Η υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Γερμανίδα ομόλογό της, από την οποία - όπως υποστηρίζει - βρήκε «θετική ανταπόκριση» «αναφορικά με την κομβική θέση που κατέχουν οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο». Η προσπάθεια της κυβέρνησης να δημιουργήσει εντυπώσεις γύρω από τη ...διαπραγματευτική της δεινότητα και την πρόθεσή της να οικοδομήσει «συμμαχίες» για το συμφέρον τάχα των εργαζομένων, απέναντι στο ΔΝΤ, έχει αποκαλυφθεί ότι είναι παραμύθι δίχως δράκο. Η κοροϊδία έχει όρια. Ας απαντήσει η κυβέρνηση: Από τη δημοσιοποίηση της απόφασης του Δικαστηρίου της ΕΕ για τις ομαδικές απολύσεις έχει περάσει σχεδόν ένας μήνας. Υποτίθεται ότι η απόφαση αυτή ήταν που θα καθόριζε και την αλλαγή στη νομοθεσία για τις ομαδικές απολύσεις. Τι έχει συμφωνήσει επομένως η κυβέρνηση με το κουαρτέτο; Λένε επίσης ότι το 95% των μέτρων για την «αξιολόγηση» έχουν συμφωνηθεί και ότι αν δεν ήταν η κόντρα με το ΔΝΤ αυτή θα είχε κλείσει. Τι έχουν συμφωνήσει επομένως για τα Εργασιακά; Αυτά είναι που κρύβουν από τους εργαζόμενους, τους οποίους κατά τ' άλλα βομβαρδίζουν με επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και αποπροσανατολιστικές αερολογίες...

Φταίει το ... φαινόμενο

«Κανείς δεν περίμενε αυτή την ένταση του καιρικού φαινομένου που είχαμε», ήταν το έτοιμο «επιχείρημα» του υπουργού Εσωτερικών, Π. Σκουρλέτη, για να δικαιολογήσει την κατάσταση στην οποία βρήκε η βαρυχειμωνιά χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να συγκαλύψει τις ευθύνες της τόσο για την πολιτική του εγκλωβισμού, όσο και για τις συνθήκες διαβίωσης στις οποίες είναι καταδικασμένοι να ζουν οι κατατρεγμένοι από τις χώρες τους, στοιβαγμένοι οι περισσότεροι σε ακατάλληλες και υπερπλήρεις υποδομές. Βέβαια, κανείς δεν μπορεί να πιστέψει τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης, ξέροντας ότι και με πιο ήπια καιρικά φαινόμενα, οι σημερινές υποδομές παρέχουν ελάχιστη προστασία (πόσο να προφυλάξει μια σκηνή από το βαρύ ψύχος και την υγρασία, ακόμα κι αν δεν έχει χιόνι;). Τέτοια ζητήματα, τα είχαν αναδείξει πολλές φορές συνδικάτα και άλλοι φορείς του κινήματος, πολύ πριν «χτυπήσει» ο χιονιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνθήκες διαβίωσης αυτών των ανθρώπων, που επιδεινώθηκαν δραματικά από την κακοκαιρία. Ειδικά στη Λέσβο, όπου τώρα η κυβέρνηση τρέχει να βρει τρόπο να απομακρύνει πρόσφυγες και μετανάστες από τις σκηνές. Ολα αυτά, όμως, καθόλου δεν αποθάρρυναν τον υπουργό Εσωτερικών να εκτοξεύσει την πρόκληση και την κοροϊδία, επικαλούμενος ακόμα και το... κλίμα της χώρας, η οποία, ως μεσογειακή, έχει έναν μηχανισμό που «δεν μπορεί να απαντήσει αποτελεσματικά στη σφοδρότητα και την ένταση των φαινομένων που είχαμε τις τελευταίες ημέρες». Και έκλεισε με την ...ευχή να μην έχουμε πλημμύρες μετά το χιόνι!

«Κόφτες» στα πάντα

Κομπορρημονούν οι παράγοντες του υπουργείου Εργασίας ότι το νέο υπερταμείο έκτρωμα που συγκρότησαν με τον νόμο - λαιμητόμο 4387, δεν θα αντιμετωπίσει οικονομικά προβλήματα και ως εκ τούτου δεν θα χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο «κόφτης» σε βάρος των συνταξιούχων. Την ίδια ώρα, όμως, προκύπτει από τα δικά τους στοιχεία ότι ο ΕΦΚΑ από τα γεννοφάσκια του θα είναι ελλειμματικός και ότι ο πρώτος μπαταχτσής σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων είναι το κράτος! Ετσι, τον προηγούμενο μήνα, με σχετική ΚΥΑ, η κυβέρνηση αποφάσισε να καθορίσει την εισφορά του Δημοσίου ως εργοδότη για τους δημοσίους υπαλλήλους μόλις στο 3,33% επί των συντάξιμων αποδοχών για το 2017, αντί στο 13,33% που ισχύει στην περίπτωση όλων των υπολοίπων μισθωτών. Μικρότερες θα είναι οι εισφορές του κράτους ως εργοδότη για τους δημοσίους υπαλλήλους και τα δύο επόμενα χρόνια. Ετσι το κράτος - εργοδότης θα αφαιρέσει από τον ΕΦΚΑ λόγω μειωμένων εισφορών 875 εκατ. ευρώ το 2017, 575 εκατ. ευρώ το 2018 και 281 εκατ. ευρώ το 2019. Συνολικά, δηλαδή, την επόμενη τριετία θα επιβαρύνει τον ΕΦΚΑ κατά 1,731 δισ. ευρώ, θέτοντας τη βάση για την ελλειμματικότητα του Ταμείου από την ίδρυσή του και δημιουργώντας το πρόσχημα για νέες περικοπές στις συντάξεις.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1628 Γεννιέται ο Γάλλος παραμυθάς Σαρλ Περό, που έγραψε παραμύθια όπως «Η Σταχτοπούτα», «Η ωραία κοιμωμένη», «Ο Καρυοθραύστης», κ.ά.

1848 Η αστικοδημοκρατική εξέγερση που ξεσπά στο Παλέρμο της Σικελίας αποτελεί προοίμιο του γενικότερου επαναστατικού κύματος, που, με επίκεντρο τη Γαλλία το Φλεβάρη του ίδιου έτους, θα εξαπλωθεί σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο.

1873 Γεννιέται ο ολυμπιονίκης Σπύρος Λούης.

1876 Γεννιέται ο σοσιαλιστής Αμερικανός συγγραφέας Τζακ Λόντον. Στην αρχή της ζωής του, έκανε διάφορα επαγγέλματα για να βγάλει το ψωμί του: Εφημεριδοπώλης, λιμενεργάτης, ναυτικός, αλλά και πολεμικός ανταποκριτής στη διάρκεια του πολέμου των Μπόερς στη Νότια Αφρική και του ρωσοϊαπωνικού πολέμου στα 1904. Συνδυάζοντας τις εμπειρίες του με τη μελέτη του Κομμουνιστικού Μανιφέστου, ο Λόντον στράφηκε προς το σοσιαλισμό, ενώ η απίστευτη ενέργειά του διοχετεύθηκε στη γραφή. Από το 1896 γίνεται μέλος του Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος και προσπαθεί με το συγγραφικό του ταλέντο και τη γεμάτη πάθος συμμετοχή του στην πολιτική να βοηθήσει το αμερικανικό προλεταριάτο.

Γράφει πολλά διηγήματα, μυθιστορήματα και πολιτικά δοκίμια. Ολα του τα έργα έχουν μεγάλη απήχηση και τεράστια εμπορική επιτυχία. Μόνο στην Αγγλία έχουν πουληθεί 7 εκατομμύρια αντίτυπα της «Σιδερένιας Φτέρνας».

1934 Συνέρχεται η 6η Ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Σε αυτήν στηρίχθηκε η προβληματική στρατηγική των σταδίων της περιόδου 1941 - 1944 που ακολούθησε, καθώς και σε αποφάσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς και του 6ου Συνεδρίου του ΚΚΕ (1935). Ακολούθως, η Ολομέλεια διαπίστωσε ότι η Ελλάδα ανήκε στον τύπο των χωρών, που στο Πρόγραμμα της Κομμουνιστικής Διεθνούς χαρακτηρίζονταν ως «χώρες με μέσο επίπεδο ανάπτυξης του καπιταλισμού... με σημαντικά υπολείμματα μισοφεουδαρχικών σχέσεων στην αγροτική οικονομία, με ορισμένο μίνιμουμ υλικών προϋποθέσεων, με όχι τελειωμένο ακόμα τον αστικοδημοκρατικό μετασχηματισμό» και για τις οποίες προβλεπόταν «πορεία λίγου ή πολύ γρήγορου περάσματος της αστικοδημοκρατικής επανάστασης σε επανάσταση σοσιαλιστική...».

1943 Οι Γερμανοί υποχρεώνονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους γύρω από το Λένινγκραντ. Η ηρωική αντίσταση των υπερασπιστών, των μαχητών και των κατοίκων της πόλης, έγραψε μια από τις ενδοξότερες σελίδες στην Ιστορία του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1943 Συνέρχεται στο μοναστήρι Αγιος Γεώργιος Μαυροματιού Καρδίτσας η πρώτη Συνδιάσκεψη ανταρτών Δυτικής Θεσσαλίας, από την οποία εκλέχθηκε 4μελές αρχηγείο.

1945 Ξεκινά η επιχείρηση «Βιστούλα - Οντερ» του Κόκκινου Στρατού, κατά την οποία τα σοβιετικά στρατεύματα έφτασαν έως και 70 χλμ. από την πρωτεύουσα της ναζιστικής Γερμανίας, το Βερολίνο. Στη διάρκεια της επιχείρησης, ο Κόκκινος Στρατός απελευθέρωσε πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης, μεταξύ των οποίων και το Αουσβιτς, όπου οι Σοβιετικοί βρέθηκαν πρόσωπο με πρόσωπο με μια από τις μεγαλύτερες φρικαλεότητες των ναζί.

1953 Διαλύεται με απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του υπουργείου Εσωτερικών η Πανελλήνια Ενωση Οικογενειών Πολιτικών Εξόριστων - Φυλακισμένων (ΠΕΟΠΕΦ).

1976 Πεθαίνει η Βρετανίδα συγγραφέας Αγκάθα Κρίστι.

1979 Η χούντα της Αργεντινής συλλαμβάνει 40 μητέρες εξαφανισθέντων. Οι γυναίκες αυτές, γνωστές ως «οι τρελές της πλατείας του Μάη», συγκεντρώνονταν επί ένα χρόνο στην κεντρική πλατεία Μάη του Μπουένος Αϊρες, ζητώντας πληροφορίες για την τύχη των χαμένων παιδιών τους.

1985 Για πρώτη φορά μετά το 1940 ανοίγουν ξανά τα ελληνοαλβανικά σύνορα στην Κακκαβιά.

2010 Ισχυρός σεισμός 7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ πλήττει την Αϊτή, σκορπώντας το θάνατο σε πάνω από 100.000 ανθρώπους.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org