Σάββατο 11 Σεπτέμβρη 2021 - Κυριακή 12 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥ ΝΑΤΟ
Στην Αθήνα οι επόμενες αποφάσεις - μπαρούτι στην κόντρα με άλλα κέντρα

Eurokinissi

Στην Αθήνα συνεδριάζει την επόμενη βδομάδα, 17/9 - 19/9, η λεγόμενη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ, που συνιστά και την ανώτατη στρατιωτική αρχή της λυκοσυμμαχίας, με στόχο την εξειδίκευση και υλοποίηση των πολύ επικίνδυνων αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνη στις Βρυξέλλες, ιδίως τη «Στρατηγική ΝΑΤΟ 2030».

Στο συνέδριο της Αθήνας, με οικοδεσπότη του Συνεδρίου της τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κων. Φλώρο, προγραμματίζονται και μαγνητοσκοπημένος χαιρετισμός Μητσοτάκη, όπως και εισαγωγική ομιλία του υπουργού Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλου.

Επισήμως, «τους Αρχηγούς θα απασχολήσουν οι Επιχειρήσεις, οι Αποστολές και οι Δράσεις του ΝΑΤΟ, η Διάταξη Αποτροπής και Αμυνας της Συμμαχίας, όπως και η υλοποίηση των δυο νέων θεσμικών της προσεγγίσεων με τίτλους "Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής" και "Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ". Η Στρατιωτική Επιτροπή θα συζητήσει επίσης την πρωτοβουλία "ΝΑΤΟ 2030", καθώς και τις απορρέουσες στρατιωτικές επιπτώσεις και ευκαιρίες της», διευκρινίζεται σχετικώς από το ΓΕΕΘΑ.

Σύσσωμη η στρατιωτική ηγεσία για τη «μετουσίωση» των επικίνδυνων αποφάσεων σε δολοφονικά σχέδια

Η Στρατιωτική Επιτροπή συγκαλείται σε Επίπεδο Αρχηγών Αμυνας δύο φορές το χρόνο στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες και μια φορά το χρόνο στο πλαίσιο Συνεδρίου, η διεξαγωγή του οποίου αναλαμβάνεται από ένα κράτος - μέλος της Συμμαχίας.

Συνεδριάζει για να συζητήσει τις επιχειρήσεις, αποστολές και δράσεις του ΝΑΤΟ, προκειμένου «να υποβάλει στο Βορειοατλαντικό Συμβούλιο ομόφωνες στρατιωτικές εισηγήσεις επί του τρόπου με τον οποίο η Συμμαχία δύναται να αντιμετωπίσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις προκλήσεις παγκόσμιας ασφάλειας», όπως αναφέρεται αρμοδίως από πλευράς ΓΕΕΘΑ.

Σε καθημερινή βάση, εξάλλου, το «έργο» της υλοποιείται από τους μόνιμους Στρατιωτικούς Αντιπροσώπους στο Στρατηγείο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με το ίδιο το ΝΑΤΟ, «είναι η κύρια πηγή συμβουλών που βασίζονται στη συναίνεση προς το Βορειοατλαντικό Συμβούλιο (NAC - το ανώτατο πολιτικό όργανο του ΝΑΤΟ) και την Ομάδα Πυρηνικού Σχεδιασμού, σχετικά με στρατιωτική πολιτική και στρατηγική και παρέχει καθοδήγηση στους δύο στρατηγικούς διοικητές - τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Ευρώπης (SACEUR) και τον Ανώτατο Συμμαχικό Διοικητή Μετασχηματισμού (SACT)». «Ως τέτοια, είναι ένας ουσιαστικός σύνδεσμος μεταξύ της διαδικασίας λήψης πολιτικών αποφάσεων και της στρατιωτικής δομής του ΝΑΤΟ», προσθέτουν τα στελέχη της λυκοσυμμαχίας.

Τονίζουν εξάλλου ότι η Στρατιωτική Επιτροπή «είναι υπεύθυνη για τη μετουσίωση της πολιτικής απόφασης και καθοδήγησης σε στρατιωτική κατεύθυνση και για τη σύσταση μέτρων που κρίνονται απαραίτητα για την άμυνα της περιοχής του ΝΑΤΟ και την εφαρμογή αποφάσεων σχετικά με στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αναπτύσσει επίσης στρατηγική πολιτική και έννοιες και προετοιμάζει μια ετήσια μακροπρόθεσμη αξιολόγηση της δύναμης και των δυνατοτήτων χωρών και περιοχών που θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του ΝΑΤΟ».

«ΝΑΤΟ 2030»: Μπούσουλας νέων ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων

Ακριβώς σε αυτό το πλαίσιο, οι Αρχηγοί των Ενόπλων Δυνάμεων των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ θα δουν στην Αθήνα τα επόμενα βήματα υλοποίησης του «ΝΑΤΟ 2030», το νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ για την επόμενη δεκαετία στην αντιπαράθεσή του με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα για τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών και διαύλων.

Θυμίζουμε, το «ΝΑΤΟ 2030» εγκρίθηκε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Ιούνη στις Βρυξέλλες, με τη συμφωνία και της ελληνικής κυβέρνησης, προκειμένου να εισαγάγει «πρόσθετα μέτρα για να διασφαλιστεί ότι το ΝΑΤΟ θα παραμείνει ισχυρό στρατιωτικά, θα γίνει ακόμη πιο ισχυρό πολιτικά και θα υιοθετήσει μια πιο παγκόσμια προσέγγιση στην ασφάλεια», να απλώσει τα νύχια του βασικά σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Εξ ου και ως προτεραιότητες μπήκαν οι:

-- «Βαθύτερη πολιτική διαβούλευση και συντονισμός», όπου οι ηγέτες συμφώνησαν «να εμβαθύνουν και να διευρύνουν τις πολιτικές διαβουλεύσεις στο ΝΑΤΟ», «να διαβουλεύονται συχνότερα για όλα τα ζητήματα που επηρεάζουν την ασφάλεια των συμμάχων», αλλά και «για οικονομικά θέματα που σχετίζονται με την ασφάλεια, όπως έλεγχοι εξαγωγών και μεταφορές τεχνολογίας», με φόντο και τους ανταγωνισμούς στο εσωτερικό της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας.

-- «Ενισχυμένη αποτροπή και άμυνα» των κρατών - μελών, με τους ηγέτες να «επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους για διατήρηση κατάλληλου συνδυασμού πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων», προκαλώντας σύγκρυο.

-- «Βελτιωμένη ανθεκτικότητα»: Οι ηγέτες συμφώνησαν τον Ιούνη «να αναπτύξουν στόχους ανθεκτικότητας για να καθοδηγήσουν εθνικά προσαρμοσμένους στόχους αντοχής και σχέδια εφαρμογής», με το ΝΑΤΟ να «αξιολογεί» τα εθνικά σχέδια. Στην πράξη, το ΝΑΤΟ αποκτά τον πρώτο λόγο σε ζητήματα όπως ανάπτυξη υποδομών (π.χ. οδικά ή τηλεπικοινωνιακά δίκτυα) και ποιος θα τα ελέγχει, ξορκίζοντας το ενδεχόμενο να πέσουν στα χέρια π.χ. κινεζικών επιχειρηματικών ομίλων.

-- «Διατήρηση της τεχνολογικής αιχμής». Αποφασίστηκε να στήσουν έναν νέο πολιτικο-στρατιωτικό «Επιταχυντή Καινοτομίας Αμυνας για τον Βόρειο Ατλαντικό» (Defence Innovation Accelerator for the North Atlantic - DIANA) που θα έχει γραφεία και κέντρα δοκιμών σε ολόκληρη τη Συμμαχία, όπως και ένα «Ταμείο Καινοτομίας». Βάζουν, άλλωστε, ανοιχτά θέμα ότι «οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δεν μπορούν πλέον να θεωρούν δεδομένο το τεχνολογικό τους πλεονέκτημα. Η Κίνα, για παράδειγμα, σκοπεύει να γίνει η κορυφαία δύναμη στον κόσμο στην τεχνητή νοημοσύνη την επόμενη δεκαετία».

-- «Υποστήριξη της διεθνούς τάξης βάσει κανόνων», όπως λέγεται η προσπάθεια να αποτραπούν βασικά η άνοδος της Κίνας και η επιρροή της Ρωσίας, προωθώντας ΝΑΤΟικές δυνάμεις ως την ...αυλή τους, σε συνεργασία με άλλα κράτη παντού στον πλανήτη, στη λογική του «Παγκόσμιου ΝΑΤΟ». Σε αυτό το πλαίσιο, οι ηγέτες συμφώνησαν «να ενισχύσουν τις σχέσεις του ΝΑΤΟ με ομοειδείς εταίρους και διεθνείς οργανισμούς και να δημιουργήσουν νέες δεσμεύσεις, όπως στην Αφρική, στην Ασία και τη Λατινική Αμερική».

-- «Ενίσχυση της κατάρτισης και ανάπτυξη ικανοτήτων». Αποφασίστηκε «να εντείνουν τις προσπάθειες του ΝΑΤΟ για την οικοδόμηση της ικανότητας των εταίρων μας σε τομείς όπως η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η σταθεροποίηση, η αντιμετώπιση υβριδικών επιθέσεων, η διαχείριση κρίσεων, η διατήρηση της ειρήνης και η αμυντική μεταρρύθμιση, μεταξύ άλλων», καθώς «η ενίσχυση των εταίρων και η κατάρτιση των τοπικών δυνάμεων είναι ένας πιο βιώσιμος και οικονομικά αποδοτικός τρόπος για την αύξηση της ασφάλειας και της σταθερότητας...».

-- «Καταπολέμηση και προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή». Εγκρίθηκε ένα «σχέδιο δράσης του ΝΑΤΟ για την αλλαγή του κλίματος και την ασφάλεια, με στόχο να καταστήσουν το ΝΑΤΟ τον κορυφαίο διεθνή οργανισμό όσον αφορά την κατανόηση και την προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ασφάλεια». Κι αυτό γιατί «οι συνέπειες για την ασφάλεια της αλλαγής του κλίματος γίνονται αισθητές στη γειτονιά του ΝΑΤΟ, είτε στο Σαχέλ στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική, είτε στην Αρκτική, καθώς και εντός της συμμαχικής επικράτειας του ΝΑΤΟ».

-- Ανανέωση της «Στρατηγικής Αντίληψης» («Strategic Concept», το δόγμα του ΝΑΤΟ). Οι ηγέτες κάλεσαν τον γγ της λυκοσυμμαχίας να ξεκινήσει τη διαδικασία, αφού, όπως λένε, «ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά την τελευταία δεκαετία. Το περιβάλλον ασφαλείας μας είναι πιο περίπλοκο και απρόβλεπτο από ποτέ, με μια πολύ περισσότερο διεκδικητική Ρωσία, πιο βάναυση μορφή τρομοκρατίας, συνεχιζόμενη αστάθεια στη γειτονιά μας, αυξανόμενες απειλές στον κυβερνοχώρο και υβριδικές, νέες τεχνολογίες, πανδημίες και κλιματική αλλαγή. Βασικά, η άνοδος της Κίνας μετατοπίζει ριζικά την ισορροπία ισχύος», μην κρύβοντας λόγια.

-- Τέλος, «η Επένδυση στο ΝΑΤΟ», σε μια προαναγγελία νέας κούρσας εξοπλισμών, με τους συμμάχους να δεσμεύονται «να διασφαλίσουν ότι η Συμμαχία έχει τους κατάλληλους πόρους, τόσο μέσω των εθνικών αμυντικών δαπανών όσο και της κοινής χρηματοδότησης του ΝΑΤΟ, για να υλοποιήσει τις αποφάσεις του "ΝΑΤΟ 2030"», καθώς για όσα βάζει προς υλοποίηση «θα χρειαστούν αυξημένοι πόροι και στους τρεις προϋπολογισμούς του ΝΑΤΟ: Στρατιωτικό, πολιτικό και υποδομών», που βέβαια θα φορτωθούν κι αυτά στις πλάτες των λαών.

Και «εγχειρίδια πολέμου» για την επόμενη εικοσαετία

Με «μπούσουλα» τα παραπάνω, στο τραπέζι της Συνόδου στην Αθήνα θα βρεθούν και τα «εγχειρίδια πολέμου» της ιμπεριαλιστικής συμμαχίας:

-- Σχετικά με την «Αποτροπή και Αμυνα της Ευρω-Ατλαντικής Περιοχής» στα σχετικά ευρωατλαντικά κείμενα τονίζεται ότι «η ικανότητα αποτροπής και άμυνας του ΝΑΤΟ υποστηρίζεται από ένα κατάλληλο μείγμα πυρηνικών, συμβατικών και πυραυλικών αμυντικών δυνατοτήτων, που αλληλοσυμπληρώνονται, και υποστηρίζεται από μια σειρά πολιτικών και στρατιωτικών πόρων για την υποστήριξη αυτών των δυνατοτήτων και της ευρύτερης δομής δυνάμεων».

Και εδώ τονίζεται η ανάγκη της περιλάλητης «Ανθεκτικότητας» («Resilience»), ως «πρώτης γραμμής αποτροπής και άμυνας». Στην πράξη οι ΝΑΤΟικοί βάζουν θέμα, πρώτον μια σειρά πολιτικές υποδομές, δρόμοι, λιμένες, σιδηροδρομικά δίκτυα, να κατασκευάζονται με τέτοιες προδιαγραφές που να καλύπτουν τις ανάγκες της λεγόμενης στρατιωτικής κινητικότητας, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων, οπλισμού και εφοδίων προς τα ανατολικά. Δεύτερον, τέτοιες υποδομές, όπως λιμένες και σιδηροδρομικά δίκτυα, μαζί και τα δίκτυα τηλεπικοινωνιών να μην πέφτουν στα χέρια επιχειρηματικών ομίλων αντίπαλων κέντρων, π.χ. σε κινεζικούς κολοσσούς.

-- Το δε «Προεξάρχον Κείμενο Διεξαγωγής Πολέμου ΝΑΤΟ» («ΝΑΤΟ Warfighting Capstone Concept» - NWCC), σύμφωνα με όσα αναφέρονται από τη Διοίκηση Μετασχηματισμού του ΝΑΤΟ (ACT), λειτουργεί ως «ένας φιλόδοξος "πολικός αστέρας" που περιγράφει λεπτομερώς πώς οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ πρέπει να αναπτύξουν τα στρατεύματά τους για να διατηρήσουν το πλεονέκτημά τους για τα επόμενα είκοσι χρόνια».

Η ACT προειδοποιεί ότι «η μελλοντική επιτυχία της Συμμαχίας εξαρτάται από την ικανότητα των Συμμάχων να μετασχηματίζονται συνεχώς (...) το NWCC υποστηρίζει ότι σε έναν κόσμο όπου η στρατιωτική νίκη δεν ισοδυναμεί με στρατηγική νίκη, η Συμμαχία πρέπει να είναι πιο προληπτική στον τρόπο που προετοιμάζεται για το αύριο προκειμένου να διατηρήσει το στρατιωτικό της πλεονέκτημα».

Επιμένει ότι «για να διαμορφώσει θετικά το περιβάλλον στα δυνατά της σημεία, συμπεριλαμβανομένης της δημιουργίας επιλογών και της επιβολής διλημμάτων στους αντιπάλους, η Συμμαχία πρέπει να είναι προληπτική, προσβλέποντας στην ανάληψη πρωτοβουλιών με διάφορα μέσα για την επίτευξη των στόχων της».

Τονίζει, τέλος, ότι η υλοποίηση των στόχων του ΝWCC συνδυάζει «διπλωματικά, πληροφοριακά, οικονομικά και στρατιωτικά μέσα», αντανακλώντας βασικά το πώς η ιμπεριαλιστική αντιπαράθεση απλώνεται σε όλα τα πεδία, με «αλληλεπίδραση μεταξύ πολιτικού και στρατιωτικού τομέα». Στο πλαίσιο αυτό προτρέπει και σε «συνεργασία» με «εταίρους και διεθνείς οργανισμούς», όπως η ΕΕ, την οποία θέλουν πιο ενισχυμένη στρατιωτικά, αλλά πάντα σε συμπληρωματική προς το ΝΑΤΟ δράση.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΟΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΒΑΣΕΙΣ
Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών!
  • Με συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9 στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα «υποδέχεται» τη Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ
  • Θα ακολουθήσει πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία

Συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9 στις 7 μ.μ. στο Σύνταγμα και πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία, ενάντια στη συνεδρίαση της Στρατιωτικής Επιτροπής του ΝΑΤΟ στην Αθήνα και στην εμπλοκή της χώρας στους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ, πραγματοποιεί η Επιτροπή Αγώνα ενάντια στην Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις, όπως αποφασίστηκε σε σύσκεψη εργατικών σωματείων, σωματείων αυτοαπασχολούμενων, εκλεγμένων σε φοιτητικούς συλλόγους, της ΕΕΔΥΕ, της ΟΓΕ και άλλων φορέων του λαϊκού κινήματος, που πραγματοποίησαν σύσκεψη την περασμένη Πέμπτη.

Με το σύνθημα «Να ακυρωθεί η Ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις Βάσεις - Ούτε γη ούτε νερό στους φονιάδες των λαών», η Επιτροπή καλεί τον λαό και τη νεολαία σε μαζική συμμετοχή στη συγκέντρωση, σε οργάνωση του αγώνα και αποφασιστική ενίσχυση της λαϊκής πάλης «ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπλοκής στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς, που ρίχνει τον λαό μας και τους άλλους λαούς στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, σε μεγάλους κινδύνους».

Τονίζει ότι η Σύνοδος «αποτελεί μέρος της υλοποίησης της εγκληματικής στρατηγικής "ΝΑΤΟ 2030" για να ενισχυθούν η ΝΑΤΟική παρουσία και η επιχειρησιακή ικανότητα στο Αιγαίο, στην Ανατ. Μεσόγειο, στα Βαλκάνια, στη Μαύρη Θάλασσα, στη Μέση Ανατολή και στον Περσικό Κόλπο, να επεκταθεί σε όλο τον κόσμο, να δημιουργηθούν νέες υποδομές πολέμου, να προετοιμαστεί το "πρώτο πυρηνικό πλήγμα", στο πλαίσιο του οξύτατου ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού με τη Ρωσία και την Κίνα. (...)

Συνδέεται με την προώθηση του "στρατηγικού διαλόγου" ανάμεσα στην Ελλάδα και στις ΗΠΑ, με την πενταετή ανανέωση της "Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας Ελλάδας - ΗΠΑ" και την άμεση εγκατάσταση νέων βάσεων δίπλα στη Σούδα, στη Λάρισα, στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη».

Προσθέτει δε πως «η ελληνική αστική τάξη ενισχύει την επιθετικότητά της για λογαριασμό των μεγάλων οικονομικών ομίλων, για να διεκδικήσει μερίδιο από τη λεία των ιμπεριαλιστικών πολέμων. Αυτό υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας στα βήματα της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και με τη στήριξη όλων των αστικών κομμάτων, απογειώνει την εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, βάζοντας τον λαό και τη νεολαία σε θανάσιμους κινδύνους.

Καταδικάζουμε την αποστολή πυραύλων "Πάτριοτ" στη Σαουδική Αραβία ενάντια στο Ιράν, την αποστολή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή του Σαχέλ στην Αφρική. Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δεν έχουν καμία θέση στις ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό και στις ΝΑΤΟικές ασκήσεις όπως η "Defender Europe", που χρησιμοποιούνται για την περικύκλωση της Ρωσίας.

Με τις αμερικανικές βάσεις η χώρα μας μετατρέπεται σε πολεμικό ορμητήριο και την ίδια στιγμή σε στόχο αντιποίνων, όπως έχουν δηλώσει η Ρωσία και το Ιράν, σε περίπτωση που εκτιμήσουν ότι κινδυνεύει η ασφάλεια αυτών των κρατών.

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και η εμπλοκή της χώρας μας στους σχεδιασμούς τους είναι σε αντίθεση με τα συμφέροντα του λαού μας και των άλλων λαών. Βάζουν "δυναμίτη" στην ειρήνη και την ασφάλεια στην περιοχή. Η ΕΕ κινείται μαζί με το ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα ετοιμάζει το δικό της στρατό, τον "ευρωστρατό".

Η πολιτική της εμπλοκής τροφοδοτεί τον ανταγωνισμό των αστικών τάξεων της Ελλάδας και της Τουρκίας για τη γεωστρατηγική αναβάθμιση και έχει "στρώσει το τραπέζι" για επικίνδυνα παζάρια σε βάρος κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας στο Αιγαίο και στην Ανατ. Μεσόγειο.

ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ τροφοδοτούν την τουρκική επιθετικότητα στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν πάση θυσία την Τουρκία στο δυτικό στρατόπεδο, να την αποσπάσουν από τη συνεργασία με τη Ρωσία, και ευθύνονται για την πολύχρονη κατοχή στην Κύπρο και την προετοιμασία διχοτομικών λύσεων στο νησί.

Να πέσει στο κενό ο εφησυχασμός που καλλιεργούν η κυβέρνηση και τα κόμματα του ευρωατλαντισμού!

Ο λαός να μη δείξει καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση και στα ευρωατλαντικά κόμματα, που έχουν ματώσει και ματώνουν τη λαϊκή οικογένεια με τα αντιλαϊκά μέτρα και ετοιμάζουν νέα πολεμικά σφαγεία!».

Η Επιτροπή καλεί τους εργαζόμενους, τους αυτοαπασχολούμενους, τους ανέργους και ιδιαίτερα τη νεολαία να συμμετάσχουν μαζικά στο συλλαλητήριο την Παρασκευή 17/9, να δυναμώσουν τον αγώνα για την καταδίκη των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων, για:

  • Την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους.
  • Την κατάργηση της Ελληνοαμερικανικής Συμφωνίας για τις Στρατιωτικές Βάσεις. Να κλείσει η βάση της Σούδας. Nα ξηλωθούν οι βάσεις του θανάτου από τη χώρα μας. Nα μη δημιουργηθεί καμία νέα ευρωατλαντική βάση και στρατιωτική υποδομή.
  • Να μην εγκατασταθούν πυρηνικά στον Αραξο και οπουδήποτε αλλού στην Ελλάδα.
  • Καμία συμμετοχή των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε ιμπεριαλιστικές αποστολές στο εξωτερικό, σε στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά άλλων λαών.
  • Οχι στους στρατιωτικούς εξοπλισμούς και στη διάταξη των Ενόπλων Δυνάμεων στην υπηρεσία του ΝΑΤΟ. Ανάκληση της κυβερνητικής απόφασης για την αύξηση της θητείας στον στρατό ξηράς.
  • Καμία αλλαγή των συνόρων και των Συνθηκών που τα καθορίζουν.
  • ΟΧΙ στον «ευρωστρατό» που ετοιμάζει η ΕΕ.
  • Αποδέσμευση από τις λυκοσυμμαχίες του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.
Ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό αναπτύσσονται στη Σαουδική Αραβία

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση

Τεράστιες ευθύνες αναλαμβάνει η κυβέρνηση, που στέλνει σε άλλη μια ιμπεριαλιστική αποστολή, χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη χώρα και στο «στόμα του λύκου» των ανταγωνισμών, τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις, καθώς, όπως επιβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές, «εντός των προσεχών ημερών» ελληνικοί «Patriot» και προσωπικό φεύγουν για να συμπληρώσουν την αντιαεροπορική - αντιπυραυλική ομπρέλα της Σαουδικής Αραβίας όπως στρέφεται ενάντια στο Ιράν και άλλα κέντρα, στην κλιμάκωση των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών για τον έλεγχο ζωνών, πλουτοπαραγωγικών πηγών και διαύλων.

Κατά πληροφορίες, μαζί με την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς «Patriot», η οποία θα συμμετάσχει στην αποστολή της «διεθνούς πρωτοβουλίας» «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία (κατόπιν αιτήματος της τελευταίας και έγκρισης του ΚΥΣΕΑ), μεταβαίνει εκεί - σε περιοχή κοντά στο Ριάντ - κλιμάκιο περίπου 80 στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας, τα οποία θα εγκαταστήσουν και θα χειρίζονται τους πυραύλους σε συνεργασία με τις σαουδαραβικές Ενοπλες Δυνάμεις. Κατά τις ίδιες πηγές, σαν «τυράκι» η συμφωνία προβλέπει σταδιακή αναβάθμιση από τους Αραβες του συστήματος στη διαμόρφωση Pac-3, την πιο σύγχρονη δηλαδή έκδοση των «Patriot», με σχεδόν ανάλογες δυνατότητες με αυτές των ρωσικών «S-400».

Θυμίζουμε, προηγήθηκε τον περασμένο Απρίλη η επίσκεψη στο Ριάντ των υπουργών Εξωτερικών και Αμυνας για την υπογραφή διμερούς συμφωνίας η οποία αναβάθμιζε τη διμερή στρατιωτική «συνεργασία».

Το πρώτο βήμα σε υλοποίησή της έγινε τον περασμένο Μάρτη, όταν έξι σαουδαραβικά «F-15» μεταστάθμευσαν στην 115 Πτέρυγα Μάχης στη Σούδα, για την κοινή άσκηση «Μάτι του γερακιού Ι». Τον Μάη η Αθήνα και η Πολεμική Αεροπορία ανταπέδωσαν με τη συμμετοχή τεσσάρων «F-16» στην άσκηση «Falcon Eye II» που διοργάνωσε στη Σαουδική Αραβία η RSAF. Η άσκηση επισφραγίστηκε από την επίσκεψη εκεί του ίδιου του Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγού Κων. Φλώρου, ο οποίος, πανηγυρίζοντας χτες για την αποστολή των «Patriot», έγραψε σε ανάρτησή του: «Ετοιμες για μία ακόμα Αποστολή! Επί, Προ & Πέραν των Επάλξεων!», προδίδοντας την πρεμούρα τους για αποστολές όπου Γης για τα συμφέροντα γεωστρατηγικής αναβάθμισης των ντόπιων επιχειρηματικών ομίλων.

Επιβεβαιώνεται έτσι πόση σχέση έχουν οι «διαβεβαιώσεις» περί «ασφάλειας και σταθερότητας» που εξασφαλίζουν οι «συμμαχίες» και τα «σχήματα» συνεργασίας που στήνει η κυβέρνηση με χώρες του Κόλπου, υπό την καθοδήγηση των ΗΠΑ, στο πλαίσιο της αναδιάταξης των ευρωατλαντικών δυνάμεων συνολικά στην περιοχή, με το βλέμμα σε Κίνα, Ρωσία, Ιράν και τους συμμάχους τους.

Η κυβέρνηση βάζει κυριολεκτικά «στο στόμα του λύκου» τις Ενοπλες Δυνάμεις, αλλά και συνολικά τον λαό, για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Ανεβάζουν ταχύτητες για τη νέα Συμφωνία για τις Βάσεις

Την ίδια ώρα οι κυβερνήσεις Ελλάδας και ΗΠΑ ανεβάζουν ταχύτητες για την εκ νέου τροποποίηση της Συμφωνίας για τις Βάσεις, διευρύνοντας παραπέρα το «στρατιωτικό αποτύπωμα» των ΗΠΑ στη χώρα.

Πιθανολογείται πλέον ότι το νέο κείμενο θα υπογραφεί με την επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών Ν. Δένδια στην Ουάσιγκτον τον Οκτώβρη, όπως προγραμματίζεται.

Θυμίζουμε, η «ανανέωση» της Συμφωνίας έγινε τον Οκτώβρη του 2019, με βάση και την πολύτιμη «προεργασία» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, και περιλάμβανε μεταξύ άλλων την αναβάθμιση των υποδομών στη Σούδα, την «αξιοποίηση» υποδομών όπως της αεροπορικής βάσης της Λάρισας, της βάσης ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο Μαγνησίας και βέβαια το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης.

Δύο - σύμφωνα με τον υπουργό Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο - είναι τα βασικά σενάρια για τη νέα συμφωνία, που αναμένεται να έχει 5ετή διάρκεια: Το πρώτο αφορά επέκταση της αμερικανικής παρουσίας σε νέες τοποθεσίες, ενώ το δεύτερο επικεντρώνεται στην περαιτέρω βελτίωση και αναβάθμιση των υφιστάμενων υποδομών. Δεν αποκλείεται, βέβαια, να επιλεγεί τελικά ένας συνδυασμός.

Εξάλλου, όλο το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει σειρά από συζητήσεις και συνεννοήσεις σχετικά με νέες περιοχές στις οποίες οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται να έχουν στρατιωτική παρουσία (όπως Σκύρος, Καβάλα ή Ξάνθη), μεταξύ άλλων και με περιοδική ανάπτυξη δυνάμεων και συνεχείς συνεκπαιδεύσεις με τις ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις.

Σημειωτέον ο ίδιος ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζ. Πάιατ, μιλώντας την Τρίτη σε εκδήλωση, εστίαζε στη σημασία της επέκτασης και εμβάθυνσης της MDCA, αποδίδοντας τα εύσημα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά σε Μητσοτάκη και Τσίπρα επειδή και οι δύο στηρίζουν τη «στρατηγική σχέση» με τις ΗΠΑ.

ΚΥΠΡΟΣ
Νέες προκλητικές δηλώσεις Τατάρ

Σε προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ξανά ο ηγέτης του ψευδοκράτους στην Κύπρο, Ερσίν Τατάρ. Μιλώντας σε συνάντηση στη Σμύρνη, επανέλαβε πως για το Κυπριακό χρειάζεται συμφωνία με τη συνεργασία δύο χωριστών κρατών που θα ζουν δίπλα - δίπλα, βασισμένη στην κυριαρχική ισότητα, και τόνισε ότι δεν ήταν δυνατόν η τουρκοκυπριακή πλευρά να δεχτεί την ομοσπονδία. Στο πλαίσιο αυτό κατηγόρησε την ελληνοκυπριακή πλευρά ότι μόνος της στόχος είναι να συνδέσει την Κύπρο με την Ελλάδα, για να καταλήξει ότι η Κύπρος πρέπει να μεταβιβαστεί στο οθωμανικό κράτος ή στον διάδοχό του, την Τουρκική Δημοκρατία. Ανέφερε ακόμα ότι «οι Ελληνοκύπριοι δεν κυβέρνησαν ποτέ τους Τουρκοκύπριους, αλλά οι πρόγονοί μας κυβέρνησαν την Κύπρο για περισσότερα από 300 χρόνια», όπως και ότι «αν υπάρχει ειρήνη στην Κύπρο σήμερα, εξαρτάται από την παρουσία των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο νησί».

Αυτά ενώ μπροστά στην ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ εξετάζονται περιθώρια για συνάντηση του γγ του Οργανισμού με τον Κύπριο Πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη και τον Τατάρ - οι οποίοι ούτως ή άλλως θα βρεθούν στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ΓΣ - για να ξαναζεσταθούν οι διεργασίες γύρω από τα διχοτομικά σχέδια.

Στο μεταξύ, την Παρασκευή 10/9 ο Κύπριος υπουργός Αμυνας Χαράλαμπος Πετρίδης παρακολούθησε μαζί με την Αμερικανίδα πρέσβειρα στη Λευκωσία Τζούντιθ Γκάρμπερ τη συνεκπαίδευση ομάδων ειδικών επιχειρήσεων Κύπρου - ΗΠΑ. «Η Κύπρος και οι ΗΠΑ βρίσκονται στο ίδιο στρατηγικό καράβι. Πρέπει να είμαστε σε θέση να ανταποκριθούμε σε ασύμμετρες απειλές και αναδυόμενες κρίσεις», δήλωσε ο Πετρίδης.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org