Πέμπτη 11 Σεπτέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τσεκούρι στα επιδόματα

Την ίδια ώρα που εξετάζονται τρόποι να χρηματοδοτηθούν οι επιχειρήσεις, η κυβέρνηση επανεξετάζει από μηδενική βάση προνοιακά επιδόματα ύψους 5 δισ. ευρώ. Στο όνομα του ότι πλέον όλα θα τα διαχειρίζεται το υπουργείο Εργασίας, σχεδιάζεται αναδιάρθρωση της κοινωνικής πολιτικής και εξεύρεση πόρων για το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα». Ετσι «θα υπάρξει ολοκληρωμένη και σαφής στρατηγική, με ιεράρχηση των προτεραιοτήτων και γνώμονα τη διάθεση των διαθέσιμων κάθε φορά κονδυλίων, σε αυτούς που έχουν ανάγκη. Μέχρι σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο (κάτι που καταγράφεται και στην έκθεση του ΟΟΣΑ) μόνο το 50% των δικαιούχων να ανήκει στο πιο φτωχό 30% του πληθυσμού», αναφέρεται σε ρεπορτάζ της «Καθημερινής». Η έκθεση του ΟΟΣΑ μιλά για κάλυψη μόνο της ακραίας φτώχειας, δηλαδή των πιο εξαθλιωμένων. Ετοιμάζεται λοιπόν ένα ακόμη πιο χοντρό τσεκούρι σε προνοιακά επιδόματα προκειμένου: Αφενός να μειωθούν δραστικά τα κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό, αφετέρου να δοθεί το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» από το κόψιμο προνοιακών επιδομάτων.

Προσαρμόζεται στα πάντα

Δεν πάει μια βδομάδα που ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε το «παρών» κατά τη διαδικασία ψήφισης στο Γ' Θερινό Τμήμα της Βουλής του λεγόμενου «αντιρατσιστικού» νομοσχεδίου, που ενσωμάτωσε στην ελληνική νομοθεσία το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ για την εφαρμογή των ανιστόρητων και αντιεπιστημονικών θεωριών των «άκρων», της ταύτισης δηλαδή φασισμού - κομμουνισμού, την ποινικοποίηση της ταξικής πάλης, την ποινικοποίηση, όπως ανέφερε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, «του αναφαίρετου δικαιώματος κάθε λαού να επιλέγει, αν το αποφασίσει, ένα διαφορετικό δρόμο οικονομικής και κοινωνικής εξέλιξης».

Χτες, η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ στο αντιδραστικό νομοσχέδιο για τα οικονομικά των κομμάτων Ολγα Γεροβασίλη... επιφυλάχτηκε για τη στάση που θα κρατήσουν! Τι κι αν το νομοσχέδιο αυτό νομιμοποιεί τις συναλλαγές των αστικών κομμάτων με τους μεγαλοεπιχειρηματίες, ενώ την ίδια ώρα φακελώνει τον εργάτη που δίνει μια δεκάρα στο ΚΚΕ ή σε οποιοδήποτε άλλο κόμμα; Ψιλά γράμματα για το ΣΥΡΙΖΑ. Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επιφυλάχτηκε, παρότι αναγνώρισε ότι τίθεται ζήτημα νομιμοποίησης της συναλλαγής, ζήτημα φακελώματος κλπ. ...

Τα δείγματα γραφής που δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ - και σε ό,τι αφορά τη συμμόρφωσή του με ένα όλο και πιο ασφυκτικό για το εργατικό - λαϊκό κίνημα και την πολιτική του πρωτοπορία πλαίσιο - είναι αποκαλυπτικά και πάντως ταιριαστά με τη συνολικότερη στάση του ως επίδοξου διαχειριστή της αστικής εξουσίας.

Επαγρύπνηση

Η «Καθημερινή» 7/9/2014, έγραψε: «Ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, πριν ακόμη επισκεφθεί το Παρίσι, είχε έρθει σε συμφωνία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας (ILO), ώστε να τεθεί επικεφαλής μιας προσπάθειας διεξαγωγής διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους της Ελλάδας. Ο ίδιος έχει παραδεχθεί ότι είναι πλέον ώριμες οι συνθήκες, ώστε αυτονόητα θέματα, όπως η αλλαγή ενός ξεπερασμένου πλαισίου, να συζητηθούν και να συμφωνηθούν μεταξύ των κοινωνικών εταίρων. Ο υπουργός Εργασίας επιδιώκει να θέσει τους πάντες και κυρίως τη ΓΣΕΕ προ των ευθυνών τους. Και μάλιστα για ένα θέμα όπως το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τη συνδικαλιστική δράση στην Ελλάδα». Τι αποκαλύπτει το ρεπορτάζ; Οτι έχει δρομολογηθεί ήδη, και μάλιστα από την κυβέρνηση, η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου έτσι που ουσιαστικά να «βάζει στο γύψο» το κίνημα, εμποδίζοντάς το να αποφασίζει απεργίες και άλλες κινητοποιήσεις. Το κεφάλαιο θέλει άκρα του τάφου σιωπή από το κίνημα, για να κάνει επενδύσεις. Βεβαίως, από τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, παλιό και νέο, μην περιμένει η εργατική τάξη αντίσταση σε τέτοιους σχεδιασμούς. Ο κοινωνικοεταιρισμός τους αυτό δείχνει. Ταξική επαγρύπνηση και συσπείρωση με το ΚΚΕ.

Δείξε μου τους φίλους σου...

Δεν είναι μόνο τμήματα του κεφαλαίου της Ελλάδας που στηρίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Οπως πληροφορεί η «Αυγή», 9 / 9 / 2014, από την πρώτη της σελίδα, εκτός από Μόντι - Πρόντι που - όπως είπαμε - στηρίζουν Τσίπρα, εκφράζονται θετικά για το ΣΥΡΙΖΑ τμήματα του κεφαλαίου και σε ΗΠΑ και σε Γερμανία, όπως τουλάχιστον φαίνεται από έντυπά τους. Γράφει λοιπόν η «Αυγή»: «Διεθνές ενδιαφέρον για το ΣΥΡΙΖΑ. Φόρουμ AMBROSETTI (το φόρουμ των ευρωενωσιακών του κεφαλαίου στο Κόμο της Ιταλίας), Μόντι - Πρόντι για τον Αλ. Τσίπρα, το "Spiegel" για τη Ρένα Δούρου, οι "New York Times" για τον Μανώλη Γλέζο».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ