Κυριακή 11 Αυγούστου 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ
Στα όρια της εξάντλησης παλεύουν με τις φλόγες

Eurokinissi

Πριν προλάβουν να κατακάτσουν οι στάχτες από τις πυρκαγιές σε Μαρκόπουλο, Πάρνηθα, Μαραθώνα και Πόρτο Ράφτη, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη αναζητά τους υπεύθυνους για τις μεγάλες καταστροφές... Την κύρια ευθύνη για τις πυρκαγιές την έχουν οι αστικές κυβερνήσεις που με τις πολιτικές τους τόσα χρόνια τώρα, αφήνουν τόσο το δασικό πλούτο της χώρας να καταστρέφεται προς όφελος καταπατητών (σ.σ. χαρακτηριστική περίπτωση τα περίπου 60 στρέμματα που χαρίστηκαν στο Καζίνο της Πάρνηθας) όσο και τους πυροσβέστες να εξαντλούν τα ανθρώπινα όρια, να χρησιμοποιούν γερασμένα και επικίνδυνα οχήματα και - σε πολλές περιπτώσεις - κατεστραμμένο υλικοτεχνικό εξοπλισμό.

Οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών δεν έφεραν κάτι καινούριο στο φως. Απέδειξαν όμως, το ποια είναι η πολιτική της κυβέρνησης και σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Πυροσβεστικής, το πόσο έτοιμο ήταν το Σώμα για να αντιμετωπίσει αυτές τις καταστάσεις, το βαθμό πρόληψης και τις συνθήκες κάτω από τις οποίες δουλεύουν οι εργαζόμενοι. Ο υπουργός Ν. Δένδιας την περασμένη Τρίτη ευχαριστούσε το προσωπικό για την «αυταπάρνηση των πυροσβεστών μας και τον επιτυχημένο συντονισμό από την ηγεσία του Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με τις καταγγελίες που έχουν γίνει στο ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ, οι κάτοικοι που είδαν τις φλόγες να «γλύφουν» τις αυλές των σπιτιών τους σε όλες τις παραπάνω περιοχές, έδειξαν την ευγνωμοσύνη τους στους πυροσβέστες με απλές κινήσεις, σε αντίθεση με την πολιτική και φυσική ηγεσία της Πυροσβεστικής που τους άφησε έρμαια της κούρασης, της εξάντλησης και των διαφόρων ασθενειών.

Κοριοί, ελλιπής σίτιση και ταξίδι... στο κατάστρωμα

Οι πολίτες βοηθούν καθημερινά, στις δύσκολες ώρες, τους πυροσβέστες
Οι πολίτες βοηθούν καθημερινά, στις δύσκολες ώρες, τους πυροσβέστες
Είναι γνωστές οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό στο Σώμα, όπως και η χρόνια υποχρηματοδότησή του από τον προϋπολογισμό. Ενώ λοιπόν δαπανώνται εκατομμύρια ευρώ για την ενοικίαση ελικοπτέρων από οργανισμούς του ΝΑΤΟ, πυροσβέστες από την Αθήνα και από άλλες περιοχές της χώρας κλήθηκαν να συνδράμουν στο έργο κατάσβεσης της πυρκαγιάς στη Ρόδο που εκδηλώθηκε στις 28 Ιούλη στην περιοχή Ιστριο. Το επόμενο πρωί, σύμφωνα με την καταγγελία, 12 οχήματα της Πυροσβεστικής ξεκίνησαν από υπηρεσίες της Αθήνας για να ενισχύσουν τις δυνάμεις στο νησί.

Το ταξίδι για τους πυροσβέστες κράτησε σχεδόν 18 ώρες και οι οδηγοί ήταν οι μόνοι που είχαν -κατά τη διάρκειά του- καμπίνα για να ξεκουραστούν. Εκεί, παρέμειναν για πέντε ημέρες χωρίς να πιουν νερό ή να σιτιστούν την πρώτη «λόγω της επικινδυνότητας της κατάστασης» όπως τους είπαν. Τις δύο τελευταίες ημέρες μεταφέρθηκαν προκειμένου να ξεκουραστούν σε στρατόπεδο τεθωρακισμένων στο νησί, όπου οι συνθήκες διαβίωσης ήταν (το λιγότερο) επικίνδυνες. Οπως κατήγγειλαν, έμεναν σε βρώμικους κοιτώνες, πήγαιναν σε άθλιες τουαλέτες, ενώ πολλοί από τους πυροσβέστες είπαν πως είχαν να αντιμετωπίσουν και τσιμπήματα κοριών την ώρα που ξεκουράζονταν. Αυτά, σύμφωνα με πληροφορίες καταγγέλθηκαν πριν λίγες μέρες και στο Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος.

Ούτε νερό να πιουν...

Παράλληλα με την παραπάνω καταγγελία, 5ετείς πυροσβέστες τόνιζαν πως πλέον «είναι ζήτημα αν έχουμε δύο μπουκάλια νερό την ημέρα όταν είμαστε στην πυρκαγιά. Καταλαβαίνετε τι σημαίνει να είσαι αντιμέτωπος με την πυρκαγιά για ώρες, να τρέχεις να στήσεις σωλήνες, να οδηγάς σε δρόμους που δεν πάει εύκολα όχημα, να βλέπεις τα σπίτια των ανθρώπων να καίγονται και να έχεις δύο μπουκάλια νερού την ημέρα; Παλαιότερα, ερχόταν το "τροφό" (σ.σ. το όχημα της υπηρεσίας που λειτουργούσε σαν καντίνα) και σου έδινε μέχρι και καφέ ο οποίος ήταν ευεργετικός μετά από πολύωρη μάχη με όλα τα παραπάνω. Τώρα, είμαστε ευχαριστημένοι και ευγνώμονες με το νερό που μας δίνουν οι πολίτες. Οχι η Υπηρεσία»...

Εκτός από αυτό, τονίζουν πως οι ώρες υπερωρίας που είχαν εγκριθεί για τους πενταετούς υποχρέωσης τελειώνουν αν και ήταν να καλυφθούν μέχρι τέλος του χρόνου. Ως γνωστόν, είχαν εγκριθεί τον Ιούλη ελάχιστες ώρες για απασχόληση των εργαζομένων ως υπερωρίες, Κυριακές και αργίες και οι οποίες ήδη τελειώνουν. Χαρακτηριστικό είναι πως για τις 24 Κυριακές μέχρι τέλος του χρόνου είχε εγκριθεί η εργασία για μόλις πέντε. Μάλιστα, όπως μας είπαν πυροσβέστες, «δε θα υπήρχε πρόβλημα να εγκριθούν πολύ περισσότερες καθώς αν δεν καλύπτονταν, τα χρήματα θα επιστρέφονταν. Ομως, έχουμε να αντιμετωπίσουμε το "κώλυμα" του εκάστοτε διοικητή, ο οποίος δε θέλει να αιτηθεί νέες ώρες υπερωρίας και αρχίζει ένα "αλισβερίσι" με τους εργαζόμενους. Π.χ. κάνε δύο νυχτερινά για να σου δώσω δύο μέρες ρεπό».

Μέσα σε αυτά προστίθεται το γεγονός πως ακόμα δεν έχουν εγκριθεί τα εκτός έδρας. Καταγγέλλεται από εργαζόμενους πως αν και μπορούσαν να συνεισφέρουν στην κατάσβεση πυρκαγιάς, δεν πήγαν καθώς η απόσταση ήταν μεγαλύτερη από 40 χιλιόμετρα από το Σταθμό που υπηρετούν. Σημειώνεται πως η αποζημίωση εκτός έδρας αφορά είτε την απόσταση άνω των 40 χιλιομέτρων από την Υπηρεσία είτε τη νυχτερινή απασχόληση.


Π. Α.

ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΙΚΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ
Εμπρηστής είναι η εμπορευματοποίηση της γης

Από την πρόσφατη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής

Icon

Από την πρόσφατη φωτιά στο Μαρκόπουλο Αττικής
Οι φωτιές που εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες σε όλη τη χώρα, και μάλιστα σε επιλεγμένες περιοχές - φιλέτα (όπως Βαρυμπόμπη, Μαρκόπουλο, Κουβαρά, Μαραθώνα, Πόρτο Ράφτη), καίγοντας και σπίτια, αναδεικνύουν την έλλειψη ετοιμότητας της κυβέρνησης, συνολικά τις τεράστιες ευθύνες των αστικών κυβερνήσεων και των Τοπικών Διοικήσεων τις τελευταίες δεκαετίες. Ευθύνες όμως που δεν «περιορίζονται» στα λειψά κονδύλια, την υποχρηματοδότηση Δασικής Υπηρεσίας και Πυροσβεστικής. Εχουν να κάνουν συνολικά με την εφαρμοζόμενη χρόνια τώρα πολιτική των αστικών κυβερνήσεων που αντιμετωπίζουν τους ορεινούς όγκους ως εμπόρευμα, με νόμους κι άλλες μεθοδεύσεις τους δίνουν βορά στην «αξιοποίηση» και την «επιχειρηματικότητα», αφού πρώτα περάσει από πάνω τους μια λαίλαπα φωτιάς για να ...καθαρίσει το τοπίο.

Διόλου τυχαία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ την Τρίτη, κι ενώ μαίνονταν οι πυρκαγιές στην Αττική, σημείωνε μεταξύ άλλων ότι: «Τα δάση για την κυβέρνηση αποτελούν εμπόρευμα, γι' αυτό και ενισχύει την επιχειρηματική δράση σ' αυτά με διαδικασίες fast track, ενώ, σε συνδυασμό με τους αντιδασικούς νόμους, αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και εκχωρεί τη διαχείριση ορεινών όγκων σε ιδιώτες. Ολα αυτά συνθέτουν το αντιλαϊκό - αντιδασικό νομοθετικό πλαίσιο, που αποτελεί την αιτία των εμπρησμών. Την ίδια στιγμή, είναι διαρκής η υποβάθμιση, συρρίκνωση και αποδυνάμωση, μέσω της υποχρηματοδότησης, της Δασικής Υπηρεσίας και του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ μεγάλες είναι οι ελλείψεις σε μέσα και έμψυχο δυναμικό. Σε αρκετές περιπτώσεις δεν υπάρχει ούτε πετρέλαιο για τις περιπολίες των πυροσβεστικών οχημάτων».

Κρανίου τόπος ο Μαραθώνας

Eurokinissi

Κρανίου τόπος ο Μαραθώνας
Και τι άλλο να ειπωθεί, εφόσον εμπρηστής είναι η πολιτική εμπορευματοποίησης της γης σε όφελος του μεγάλου κεφαλαίου. Εφόσον εξακολουθεί να υλοποιείται η πολιτική που επί δεκαετίες αποχαρακτηρίζει δασικές εκτάσεις και τις μετατρέπει σε «φιλέτα». Εφόσον ζουν και βασιλεύουν οι δασοκτόνοι νόμοι που ψήφισαν ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και που οπλίζουν το χέρι των εμπρηστών, των καταπατητών και των οικοπεδοφάγων.

Είναι ταξική επιλογή, τα δάση της χώρας μας να παραμένουν απροστάτευτα. Εξ ου και τα τελευταία χρόνια μια νέα σειρά αντιπεριβαλλοντικών νόμων προστέθηκε στο οπλοστάσιο της άρχουσας τάξης, προκειμένου να επεκταθεί παραπέρα το πεδίο δράσης του κεφαλαίου σε βάρος δασών και δασικών εκτάσεων, οικοσυστημάτων, φυσικών πόρων, της δημόσιας γης. Π.χ.:

  • Με το νόμο 3818/2010, που ψηφίστηκε δήθεν για προστασία των δασών της Αττικής, «θολώνει» ακόμη περισσότερο ο ορισμός του δάσους, επιτρέποντας την αλλαγή χρήσης σε δάση και δασικές εκτάσεις.
  • Με το νόμο για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), παραχωρούν στο κεφάλαιο δάση και δασικές εκτάσεις, προστατευόμενες περιοχές, εθνικά πάρκα και δρυμούς, παράκτιες περιοχές, ακόμη και τη χρήση αιγιαλών, προκειμένου να εγκαταστήσει (κατά παρέκκλιση ακόμη και της υπάρχουσας ψευδεπίγραφης διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης) ιδιωτικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ανάμεσά τους και μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων.
  • Με το νόμο για τη συγκρότηση του «Πράσινου Ταμείου», γίνεται ένα ακόμη βήμα για πλήρη εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση των δασών και του φυσικού μας πλούτου. Η διαχείριση του δασικού πλούτου φεύγει από τη Δασική Υπηρεσία και γίνεται από ιδιώτες. Στην ουσία, βάζουν «το λύκο να φυλάει τα πρόβατα». Αφαιρείται ουσιαστικά η αρμοδιότητα κατάρτισης των δασικών χαρτών από τη Δασική Υπηρεσία και παραδίδεται σε εργολάβους με ενδιάμεσο την «ΚΤΗΜΑΤΟΛΟΓΙΟ ΑΕ».
  • Με τον εφαρμοστικό νόμο του «μεσοπρόθεσμου», παρέχεται η δυνατότητα στο κεφάλαιο να εγκαταστήσει τουριστικές, βιομηχανικές και άλλες εγκαταστάσεις του όπου θέλει (ακόμη και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις) και μάλιστα με διαδικασίες - εξπρές κ.ο.κ.
Υποβάθμιση και ελλείψεις

Το ΚΚΕ, πέρα από την κάθετη αντίθεσή του στα προαναφερόμενα νομοθετήματα, την αποκάλυψη από το Κόμμα του φιλομονοπωλιακού και γι' αυτό βαθιά αντιπεριβαλλοντικού και αντιλαϊκού χαρακτήρα τους, από την αρχή και της φετινής αντιπυρικής περιόδου (1η Μάη) με επανειλημμένες παρεμβάσεις εντός και εκτός Βουλής είχε προειδοποιήσει για τους σοβαρούς κινδύνους απ' αυτήν την κατάσταση και την ανάγκη να παρθούν άμεσα μέτρα. Ανέδειξε τις ελλείψεις και τα κενά στη Δασική Υπηρεσία και την Πυροσβεστική, την ανάγκη στελέχωσης με μόνιμο προσωπικό, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και σύγχρονο εξοπλισμό. Να μην υπάρχουν τριών ειδών εργασιακές σχέσεις στην Πυροσβεστική (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί).

Ενδεικτικά ήδη από τις αρχές Απρίλη κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «η εμπορευματοποίηση των δασικών συστημάτων εντείνεται και με αφορμή την οικονομική καπιταλιστική κρίση και τις πολιτικές του μνημονίου από την (σ.σ. τότε) τρικομματική κυβέρνηση. Η υποβάθμιση και ο παραγκωνισμός της Δασικής Υπηρεσίας σε βάρος της ενιαίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης των δασικών μας οικοσυστημάτων, η μεταφορά και ανάθεση δασικού αντικειμένου σε ιδιώτες, οι αντιδραστικές - αντιδασικές αλλαγές στη δασική νομοθεσία, οι διαδικασίες "fast track", οι ελλείψεις σε μόνιμο δασικό προσωπικό και σε υλικοτεχνική υποδομή καθορίζουν το περιβάλλον μπροστά στη νέα αντιπυρική περίοδο».

Τόνιζε χαρακτηριστικά ότι οι πιστώσεις των προϋπολογισμών για το Πυροσβεστικό Σώμα κατά τα έτη 2009 - 2013, καταδεικνύουν ότι το ύψος της μείωσης που έχει επέλθει από το 2009 μέχρι και σήμερα, ανέρχεται σε 149.542.293 ευρώ και σε ποσοστό 30%. Συγκεκριμένα έχουμε:

-- Οικονομικό έτος 2009: 499.601.293 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2010: 451.626.000 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2011: 370.277.000 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2012: 394.681.130 ευρώ.

-- Οικ. έτος 2013: 350.059.000 ευρώ.

Με τέτοιες πολιτικές και επιλογές έχουμε φτάσει σήμερα στο σημείο στο Πυροσβεστικό Σώμα να υπολειτουργούν οι υπηρεσίες, να υπάρχει αποσάθρωση υποδομών και εγκαταστάσεων με την πλήρη υποβάθμιση της συντήρησης και της επισκευής του μηχανολογικού εξοπλισμού, που μεταφράζεται με την κακή κατάσταση της πλειοψηφίας των οχημάτων και μηχανημάτων του, πλήττοντας σε μεγάλο βαθμό την επιχειρησιακή του ετοιμότητα, εκχωρώντας αρμοδιότητες πυρόσβεσης σε ιδιώτες.

Οι δε πυροσβέστες βιώνουν οικονομική εξαθλίωση από το πετσόκομμα των αποδοχών τους, εξαιτίας των δυσβάσταχτων περικοπών, καθώς και επιδείνωση των συνθηκών εργασίας, με τα εξαντλητικά ωράρια, την έλλειψη της απαιτούμενης προστασίας κατά τις επεμβάσεις στα διάφορα πολύπλοκα συμβάντα, θέτοντας σε διαρκή κίνδυνο την ασφάλεια και τη ζωή τους.

Απέναντι στα παραπάνω, δεν υπάρχει άλλος καιρός για χάσιμο. Εδώ και τώρα, άμεσα ο λαός πρέπει να διεκδικήσει ενιαίο φορέα δασοπροστασίας και δασοπυρόσβεσης σε πανελλαδικό επίπεδο με ευθύνη και κεντρικό σχεδιασμό από τη Δασική Υπηρεσία σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους συναρμόδιους φορείς της κεντρικής εξουσίας. Ανάπτυξη και εφαρμογή μεθόδων για ουσιαστική βελτίωση της προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων, με έμφαση στην πρόληψη, την ανάπτυξη - διαχείριση του δασικού πλούτου, την προστασία και αξιοποίησή του, προς όφελος του λαού.


Θ. Μπ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org