Πέμπτη 11 Ιούλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Γλέντι στην Πιερία

Θερινό γλέντι οργανώνει η Γραμματεία Πιερίας του ΠΑΜΕ, την Παρασκευή 19/7 στις 8.30 μ.μ., στο 5ο Γυμνάσιο Κατερίνης.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οχι στη δίωξη υπαλλήλων για τις πλημμύρες στη Μάνδρα

Στάση εργασίας σήμερα (11 π.μ. έως λήξη ωραρίου) για τους εργαζόμενους των Υπηρεσιών της Γενικής Διεύθυνσης Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Εργων και Υποδομών κήρυξε το ΔΣ του Συλλόγου Υπαλλήλων Περιφέρειας Αττικής. Στο πλαίσιο της στάσης θα γίνει συγκέντρωση στις 11.30 π.μ. έξω από το κτίριο 9 της πρώην Σχολής Ευελπίδων. Η κινητοποίηση αποτελεί έκφραση συμπαράστασης σε εργαζόμενους της Διεύθυνσης Τεχνικών Εργων της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής, στους οποίους επιχειρείται να φορτωθούν ποινικές ευθύνες για τις πλημμύρες του 2017 στη Μάνδρα.

ΔΑΣ ΟΣΝΙΕ
Το μονοπαραταξιακό προεδρείο ναρκοθετεί τον αγώνα για την κλαδική Σύμβαση

Την εκλογή μονοπαραταξιακού προεδρείου από την πλειοψηφούσα παράταξη στην Ομοσπονδία Συλλόγων Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ελλάδας (ΟΣΝΙΕ) καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η ΔΑΣ.

Οπως τονίζει, η απόφαση το προεδρείο να αποτελείται μόνο από μέλη της πλειοψηφούσας παράταξης (που φέρει τον τίτλο «Ταξική Ενότητα» και ελέγχεται από τη ΔΑΚΕ), η οποία πάρθηκε την περασμένη Δευτέρα, «καταπατά κάθε έννοια συλλογικής λειτουργίας της Ομοσπονδίας», «κάθε έννοια αναλογικής εκπροσώπησης των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου στο νέο προεδρείο» και σε τελική ανάλυση «τη θέληση και την επιλογή των ίδιων των εργαζομένων».

Η πρόταση της ΔΑΣ για εκλογή αναλογικού προεδρείου, που να αποτυπώνει τον συσχετισμό όπως διαμορφώθηκε στο 19ο Συνέδριο, απορρίφθηκε από την πλειοψηφία. Οπως καταγγέλλει, «το 45% των συνέδρων, που εκλέγονται από 2.500 εργαζόμενους του κλάδου, αποκλείονται απευθείας από την εκπροσώπηση στο νέο προεδρείο της Ομοσπονδίας, παρά το γεγονός ότι κατέλαβαν τις 5 από τις 13 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο».

«Η σημασία αυτής της εκλογής δεν βρίσκεται στα αξιώματα αλλά στις διαπραγματεύσεις για τη Σύμβαση, τις οποίες διεξάγει αποκλειστικά το προεδρείο της ΟΣΝΙΕ», εξηγεί η ΔΑΣ και προσθέτει: «Οι συνδικαλιστές που υπέγραψαν τις μειώσεις στους μισθούς μας το 2012 και βρίσκονται στην ηγεσία της ΟΣΝΙΕ, μοίρασαν μεταξύ τους τα αξιώματα για να συνεχίσουν την ίδια τακτική που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Μυστικές συναντήσεις με τους εργοδότες, χωρίς σχέδιο διεκδίκησης Σύμβασης, χωρίς πλαίσιο αιτημάτων, αποκλεισμός κάθε διαφορετικής άποψης, εμπόδια σε κάθε αγωνιστική κίνηση».

Στην κατεύθυνση αυτή, η επόμενη συνάντηση με τους εργοδότες, ενώ έχει οριστεί, δεν έχει ανακοινωθεί στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΣΝΙΕ.

«Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την υπεράσπιση και διεύρυνση των δικαιωμάτων μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής Σύμβασης που να ικανοποιεί τις ανάγκες μας. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα μέσα στους χώρους δουλειάς, με το βλέμμα μας στραμμένο στους εκατοντάδες εργαζόμενους του κλάδου, στην ικανοποίηση των αναγκών μας και όχι στις θεσούλες και τα αξιώματα», καταλήγει η ΔΑΣ.

Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες στην περιοχή του Τυρνάβου

Να ληφθούν άμεσα μέτρα ανακούφισης και αποζημίωσης των πληγέντων αγροτών απαιτούν οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου - Αργυροπουλίου - Λυγαριάς

Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι άνεμοι και το χαλάζι
Μεγάλες καταστροφές προκάλεσαν οι άνεμοι και το χαλάζι
Μεγάλες ζημιές σε καλλιέργειες προκάλεσαν ισχυροί άνεμοι σε συνδυασμό με χαλαζόπτωση που χτύπησαν το μεσημέρι της Τετάρτης την ευρύτερη περιοχή του Τυρνάβου, με επίκεντρο το Αργυροπούλι.

Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Τυρνάβου - Αργυροπουλίου - Λυγαριάς σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν:

«Η χαλαζόπτωση, μαζί με την απερίγραπτη σε ένταση ανεμοθύελλα, διέλυσε και γκρέμισε τα πάντα στις αγροτικές μας παραγωγές, ξερίζωσε πολυετείς καλλιέργειες (δένδρα, αμπέλια), αλλά και σταβλικές εγκαταστάσεις. Η καταστροφή για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους είναι πρωτοφανής και ολοκληρωτική, φέρνοντάς μας σε απόγνωση. Τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα επιβίωσης, τίθεται σήμερα κιόλας ζήτημα αποζημίωσης, αλλά και αποκατάστασης των καταστροφών. Εχουμε ήδη έρθει σε επαφή με τον τοπικό προϊστάμενο του ΕΛΓΑ, ο οποίος μας διαβεβαίωσε ότι θα επισκεφθεί με κλιμάκιο αύριο τις πληγείσες περιοχές.

Από τη νέα κυβέρνηση δεν θέλουμε συμπαράσταση και δάκρυα, όπως έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, θέλουμε άμεσα πράξεις. Αμεσα να υπάρξει πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών, των δόσεων των δανείων και κάθε μορφής χαρατσιών για τους πληγέντες συναδέλφους μας, γιατί θα έχουν καλλιεργητικά έξοδα χωρίς έσοδα, εξαιτίας της ανυπολόγιστης καταστροφής. Απαιτούμε άμεση αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, να γίνει κρατικός φορέας που θα καλύπτει και θα αποζημιώνει στο 100% της ζημιάς από όλες τις αιτίες της καταστροφής σε φυτική - ζωική παραγωγή και πάγιο κεφάλαιο, χωρίς καθυστερήσεις.

Μία ακόμη καταστροφή δείχνει το πόσο επίκαιρο και αναγκαίο είναι το πάγιο αίτημά μας: Ο δήμος Τυρνάβου να κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης».

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ «ΑΦΟΙ ΒΛΑΧΟΥ»
Η αγωνιστική στάση τους έφερε αποτελέσματα

Συσπειρωμένοι στο Συνδικάτο Τύπου και Χάρτου και τη Σωματειακή Επιτροπή ανάγκασαν την εργοδοσία να αποδεχτεί αιτήματά τους

Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» σε παλιότερη κινητοποίηση
Από τη συμμετοχή των εργαζομένων στην «Αφοί Βλάχου» σε παλιότερη κινητοποίηση
Στη σθεναρή και ενιαία αγωνιστική στάση των εργαζομένων στην εταιρεία «Αφοί Βλάχου» που ανάγκασαν την εργοδοσία να αποδεχτεί αιτήματά τους, αναφέρεται με ανακοίνωσή του το Συνδικάτου Τύπου και Χάρτου. Καλεί ταυτόχρονα «σε ετοιμότητα και ενωμένοι σαν μια γροθιά να υποχρεώσουμε την εργοδοσία να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, να απορροφήσει σταδιακά τους εργολαβικούς εργαζόμενους, ξεκινώντας από αυτούς που η σύμβασή τους λήγει μέσα στον Ιούλη. Μπορούμε και θα επιβάλουμε το δίκιο μας».

Το κλαδικό Συνδικάτο επισημαίνει ότι το ίδιο, μαζί με την Σωματειακή Επιτροπή του και τους εργαζόμενους στην επιχείρηση, «προχωρήσαμε το προηγούμενο διάστημα σε κινητοποιήσεις για τη διεκδίκηση αιτημάτων που να καλύπτουν τις ανάγκες των συναδέλφων. Από την πρώτη στιγμή το Συνδικάτο και η Σωματειακή Επιτροπή του εργοστασίου δεν έκαναν κανέναν διαχωρισμό ανάμεσα σε εργολαβικούς και μόνιμους εργαζόμενους, διεκδικούσε και διεκδικεί την μονιμοποίηση καθώς και αυξήσεις στους μισθούς όλων των εργαζομένων».

Στο πλαίσιο αυτό διεκδίκησε «αυξήσεις στους μισθούς των εργολαβικών συναδέλφων, για να πάρουν το 10% ανθυγιεινό επίδομα και να πληρώνονται τη νυχτερινή εργασία από 25% σε 50% όπως και οι μόνιμοι συνάδελφοι. Αυτή ήταν και η πρότασή μας στην εργοδοσία, που αυθαίρετα έδωσε αύξηση σε κάποια λίγα άτομα και δεν δεχόταν τίποτα παραπάνω».

Ακολούθησαν Γενικές Συνελεύσεις, στις οποίες, παρά τις προσπάθειες της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι υπερψήφισαν τις προτάσεις της Σωματειακής Επιτροπής για κινητοποιήσεις. Στην πορεία αυτή, στις 24 Ιούνη «έγινε ακόμα μια Γενική Συνέλευση που προετοιμάστηκε σωστά από όλη την Επιτροπή, για να σπάσει η γραμμή που ύπουλα η εργοδοσία προσπάθησε να περάσει στους εργαζόμενους για να τους διασπάσει. Δεν τα κατάφερε. Η απάντηση των εργαζομένων ήταν ομόφωνη υπέρ της πρότασης για τετράωρη στάση εργασίας σε κάθε βάρδια την Τετάρτη 26 Ιούνη.

Μια μέρα πριν από τη στάση εργασίας (...) η εργοδοσία αποδέχθηκε την πρώτη πρόταση για αυξήσεις στους "εργολαβικούς", να δώσει το 10% ανθυγιεινό επίδομα σε όσους εργαζόμενους δεν το παίρνουν και η νυχτερινή εργασία να πληρώνεται με 50% προσαύξηση για όλους». Ακόμα «δεσμεύτηκε το φθινόπωρο να κάνει αυξήσεις και στο μόνιμο προσωπικό, όπως και στο να απαντήσει στο αίτημα για απορρόφηση σταδιακά των "εργολαβικών" από την εταιρεία».

Εργαζόμενοι PDS: Σε ετοιμότητα για νέα απεργία

Για απεργία ετοιμάζονται οι εργαζόμενοι στην «PD Solutions» (PDS - θυγατρική της Τράπεζας Πειραιώς), όπως αποφάσισαν στη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησαν χτες το μεσημέρι, κατά τη διάρκεια στάσης εργασίας.

Βασικό αίτημα των εργαζομένων είναι η υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας για όλους τους εργαζόμενους, ανεξαρτήτως σχέσης εργασίας.

Η Συνέλευση αποφάσισε να ζητήσει από την εργοδοσία να παρουσιάσει την αντιπρότασή της μέχρι την Τετάρτη 17/7. Τη μέρα που η εργοδοσία θα παρουσιάσει τη δική της πρόταση θα γίνει στάση εργασίας και Γενική Συνέλευση, όπου οι εργαζόμενοι θα αποφασίσουν την περαιτέρω δράση τους. Αν η εργοδοσία δεν φέρει καμιά πρόταση, τότε θα κάνουν απεργία στις 18 Ιούλη.

Αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Εργαζομένων ΙΓΜΕ

Κάλεσμα στους εργαζόμενους του ΙΓΜΕ να το ενισχύσουν στις αρχαιρεσίες που γίνονται αύριο Παρασκευή, για την εκλογή νέας διοίκησης στο Συνδικάτο καθώς και αντιπροσώπων σε ΕΚΑ και Ομοσπονδία, απευθύνει με ανακοίνωσή του το «Ενωτικό Αγωνιστικό Μέτωπο».

Οπως επισημαίνει, «την επομένη των εκλογών απαιτείται η κλιμάκωση του αγώνα για την επανασύσταση του ΙΓΜΕ» και το Συνδικάτο να παίξει ουσιαστικό ρόλο «στις νέες δύσκολες συνθήκες που θα αντιμετωπίσουμε σαν εργαζόμενοι και Ινστιτούτο».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο ΙΓΜΕ σημειώνει μεταξύ άλλων: «Η νέα κυβέρνηση, παραλαμβάνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, έπιασε αμέσως δουλειά για να υλοποιήσει όλες τις αντιλαϊκές εξαγγελίες της. Η απελθούσα κυβέρνηση υπερηφανευόμενη για τη συνεπή υλοποίηση όλων σχεδόν των μνημονιακών προαπαιτούμενων, "παρέδωσε" με "καμάρι" στη νέα κυβέρνηση, όλες τις αντιλαϊκές δεσμεύσεις... Στο πλαίσιο αυτό διέλυσε το ΙΓΜΕ ως ερευνητικό Ινστιτούτο και το παρέδωσε υπό την επωνυμία "ΕΑΓΜΕ", ως μια δημόσια υπηρεσία που θα "παρέχει" γενικά υπηρεσίες σε κράτος και ιδιώτες με γνώμονα το συμφέρον των επιχειρηματικών ομίλων. Ετσι δημιούργησε έναν φορέα... που στην ουσία θα μοιράζει κονδύλια και δεδομένα στην αγορά, που δεν θα έχει τη δυνατότητα να επιτελέσει αυτοδύναμα κανένα ερευνητικό έργο, αφού μείωσε τις οργανικές θέσεις από 1.000 σε 220 (σήμερα υπηρετούν 180 εργαζόμενοι με μέσο όρο ηλικίας τα 58 χρόνια), "καθαρό" από εργασιακά δικαιώματα».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org