Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
ΤΕ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
Οι ανάγκες εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων δεν χωράνε στο πρόγραμμα της ΝΔ

«Η "πολιτική αλλαγή" που ευαγγελίζεται η ΝΔ είναι ίδια με την "ελπίδα" του ΣΥΡΙΖΑ που... ακόμα έρχεται», τονίζει σε ανακοίνωσή της για την επίσκεψη του προέδρου της ΝΔ στη Ρόδο στις 8 Ιούνη η Τομεακή Επιτροπή Νότιας Δωδεκανήσου του ΚΚΕ και σημειώνει:

«Αποτελούν πρόκληση για τους εργαζόμενους και γενικότερα για τον ροδιακό λαό οι δηλώσεις του προέδρου της ΝΔ που εξυμνούν τις ιδιωτικοποιήσεις, την ανταγωνιστικότητα με μείωση της φορολογίας στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Εδώ φυσικά δεν χωρούν οι ανάγκες, οι αγωνίες των εργαζομένων και των αυτοαπασχολούμενων. Ωστόσο, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι το τουριστικό κεφάλαιο τους θέλει ...χαμογελαστούς.

Υπερασπίστηκε την ιδιωτικοποίηση του αεροδρομίου της Ρόδου, την οποία φρόντισε να διαφημίσει ως έργο της κυβέρνησής του (που το ολοκλήρωσε ο ΣΥΡΙΖΑ "κάνοντας το δίκαιο πράξη"), τη στιγμή που προσγειώθηκε σε ένα αεροδρόμιο στην κυριολεξία "γιαπί" και μάλιστα μέσα στην καρδιά της τουριστικής περιόδου, με ευθύνη της "Fraport" δημιουργώντας - πέρα από την απίστευτη ταλαιπωρία - και επικίνδυνες συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες.

Κατά τ' άλλα, άλλος ένας ηγέτης της αστικής τάξης εκδήλωσε τον θαυμασμό και το ενδιαφέρον του για την ανάπτυξη του τουρισμού, διαβεβαιώνοντας τους μεγαλοξενοδόχους συνομιλητές του για τη μείωση της φορολογίας τους και για άλλα προνόμια, που για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους μεταφράζονται σε ακόμα μεγαλύτερο ξεζούμισμα.

Φανταζόμαστε ότι τα στελέχη του στη Ρόδο τον διαβεβαίωσαν ότι οι 7 μέρες δουλειά εδώ έχουν ήδη κατακτηθεί. Το πρόβλημα τώρα είναι ότι δεν έχει ακόμα ανακαλυφθεί τρόπος να χωρέσουν περισσότερες μέρες σε μια βδομάδα...

Σίγουρα - όπως το είπε ο κ. Μητσοτάκης - όλοι οι Ελληνες χωράνε στη γαλέρα που λέγεται Ελλάδα. Μόνο που οι πολλοί, δηλαδή οι εργαζόμενοι, οι μισοάνεργοι, οι νέοι ετεροαπασχολούμενοι επιστήμονες βρίσκονται αλυσοδεμένοι από τις ανάγκες τους στον πάγκο και τραβάνε κουπί, ενώ οι ελάχιστοι απολαμβάνουν το ταξίδι από τα σαλόνια.

Οσο για το ενδιαφέρον και το "γλείψιμο" στη νεολαία, είναι κάλπικο. Αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι δεν βρήκε λέξη να πει για τους εκατοντάδες φοιτητές που είναι εκτός φοιτητικών εστιών, τους χιλιάδες νέους που λιώνουν μέσα στα ξενοδοχεία, πρακτικάριοι και μη.

Υποσχέθηκε τουριστική σχολή που θα εξασφαλίζει "δεξιότητες" (για ποιον αλήθεια;) με ξενόγλωσσα τμήματα και μάλιστα παγκόσμιας εμβέλειας! Ξέχασε όμως την πλήρη και διαχρονική υποβάθμιση, με ευθύνη και της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων και τις άθλιες συνθήκες σπουδών στην Ανώτερη Σχολή Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου, κωφεύοντας όπως και οι σημερινοί κυβερνώντες στα αιτήματα σπουδαστών και καθηγητών της σχολής.

Η "πολιτική αλλαγή" που ευαγγελίζεται η ΝΔ είναι ίδια με την "ελπίδα" του ΣΥΡΙΖΑ που... ακόμα έρχεται.

Το πρόγραμμα από την 8η Ιούλη είναι κοινό, ανεξάρτητα ποιος θα είναι στην κυβέρνηση. Περιγράφεται αναλυτικά στην έκθεση της ενισχυμένης εποπτείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Ελλάδα, που δημοσιεύτηκε αυτές τις μέρες και που όλοι, ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΚΙΝΑΛ, δεσμεύονται ότι θα ακολουθήσουν.

Γι' αυτό χρειάζεται ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ. Γιατί είναι η δύναμη του λαού για την επόμενη μέρα».

ΝΔ
Αποφασισμένη να αναλάβει τις αντιλαϊκές «εκκρεμότητες»

INTIME NEWS

Αποφασισμένοι να αναλάβουν τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες της επόμενης μέρας, σε ό,τι αφορά τόσο την καπιταλιστική οικονομία και τις ανάγκες του κεφαλαίου όσο και τη βαθύτερη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, εμφανίζονται διαρκώς στη ΝΔ.

Χαρακτηριστικά, ολοκληρώνοντας την περιοδεία του σε νησιά της Δωδεκανήσου το Σαββατοκύριακο, ο Κυρ. Μητσοτάκης έστειλε «σαφές μήνυμα» ότι «θα άρει τα εμπόδια που δεν επιτρέπουν στους επιχειρηματίες να αναπτυχθούν».

Μιλώντας άλλωστε σε τουριστικούς φορείς στη Ρόδο, ζήτησε από τους πολίτες «να του δώσουν μία ευκαιρία» να κάνει πράξη αυτά για τα οποία δεσμεύτηκε, φροντίζοντας ταυτόχρονα να περιορίσει στο ελάχιστο τις λαϊκές προσδοκίες. «Μετά από τα ψέματα, τους φόρους, την εξαπάτηση την οποία βιώσαμε, δεν θα ήθελα να ξαναβιώσετε την εμπειρία ενός πρωθυπουργού ο οποίος θα έρθει στην εξουσία λέγοντάς σας πράγματα τα οποία δεν μπορούν να γίνουν», τόνισε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, παρουσιάζοντας το λαϊκό συμφέρον ως ταυτόσημο με αυτό των επιχειρηματικών ομίλων και καλώντας τα λαϊκά στρώματα να υπομείνουν κι άλλες θυσίες για την ανάπτυξη των καπιταλιστών, υποστήριξε ότι η ΝΔ «θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της προκειμένου να ενισχύσει την ανάπτυξη από την οποία θα ωφελούνται όλοι».

Αποσιωπώντας εξάλλου ότι η αύξηση των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων έχει ως προϋπόθεση τη συνέχιση των αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων, την παραπέρα επιδείνωση στις εργασιακές σχέσεις, δουλειές χωρίς δικαιώματα, συμπίεση εισοδημάτων και δικαιωμάτων, όπως αυτά περιλαμβάνονται σε όλο το αντεργατικό πακέτο που έχει εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και αυτά που βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη για το άμεσο μέλλον, ο πρόεδρος της ΝΔ ισχυρίστηκε πως η μείωση των φόρων και των «εμποδίων» για τις επιχειρήσεις είναι «άρρηκτα συνδεδεμένη και με την ενίσχυση της θέσης των εργαζομένων»!

Απογειώνοντας μάλιστα την πρόκληση προς τους ξενοδοχοϋπαλλήλους, και την ίδια ώρα που έταζε νέες φοροαπαλλαγές στους μεγαλοξενοδόχους, ακόμα περισσότερες υποδομές με ΣΔΙΤ για τις ανάγκες τους, ανταλλάγματα όπως αυξημένους συντελεστές δόμησης για την ενεργειακή «αναβάθμιση» των ξενοδοχειακών τους μονάδων κ.ά., έλεγε πως οι εργαζόμενοι στις γαλέρες του τουρισμού χρειάζεται «να αισθάνονται όχι απλά συμμέτοχοι στην επιχειρηματική επιτυχία, αλλά να έρχονται στη δουλειά με το χαμόγελο» και ζητούσε από τους εκμεταλλευτές τους, που όπως είπε «δημιουργούν τον πλούτο» (!), να τον μοιράζονται... δίκαια με τους εργαζόμενους.

Παράλληλα, για να κουκουλώσει το γεγονός ότι η φοροληστεία και οι περικοπές με βάση τα οποία το αστικό κράτος θα συνεχίσει να παίρνει από το λαό για να δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους νέα προνόμια, φοροαπαλλαγές και εισφοροαπαλλαγές, αλλά και για να θολώσει τα νερά για την επίθεση απέναντι στους επαγγελματίες που θα συνεχιστεί, σημείωσε πως «θα το πετύχουμε μειώνοντας τους φόρους για κάθε Ελληνίδα, για κάθε Ελληνα, για κάθε επιχειρηματία, είτε είναι μικρός είτε είναι μεγάλος».

ΚΙΝΑΛ
Με πίστη στην ανάγκη «εθνικής συνεννόησης»

Ενίσχυσή τους, ώστε να διεκδικήσουν σημαντικότερο ρόλο στην αστική διακυβέρνηση, δρώντας ως «συγκολλητική ουσία» για σταθερά κυβερνητικά σχήματα, ικανά να περάσουν και τα επόμενα μέτρα, κομμένα και ραμμένα στην κερδοφορία του κεφαλαίου, διεκδικούν στο ΚΙΝΑΛ.

Χαρακτηριστικά είναι τα όσα είπε χτες η Φ. Γεννηματά μιλώντας σε εργαζόμενους στο Αμαξοστάσιο των Οδικών Συγκοινωνιών στου Ρέντη: «Είμαστε έτοιμοι (...) στο κέντρο της πολιτικής σκηνής. Σταθεροί στην αυτόνομη πορεία (...) Με πίστη στην ανάγκη εθνικής συνεννόησης για τα εθνικά θέματα, τις συνταγματικές αλλαγές και την αλλαγή των δεσμεύσεων προς τους εταίρους μας που ανέλαβε ο κ. Τσίπρας». Ετσι περιέγραψε τους «εθνικούς» στόχους του κεφαλαίου, τους οποίους το ΚΙΝΑΛ θα συνεχίσει να υπηρετεί από την επομένη των εκλογών, από κοινού με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Διαφημίζοντας άλλωστε το ρόλο που μπορεί να παίξει προς αυτήν την κατεύθυνση ένα ενισχυμένο ΚΙΝΑΛ, με βάση και το δικό τους σχέδιο για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας, την οποία - όπως και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα - παρουσιάζουν ως προϋπόθεση της λαϊκής ευημερίας, πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε δύναμη (...) πολιτικής σταθερότητας στη χώρα (...) Είμαστε όμως και δύναμη εξόδου από την κρίση. Με το "Σχέδιο Ελλάδα" και τις προτάσεις μας απαντάμε στην ανάγκη να ανακάμψουν οι επενδύσεις, να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας».

«Για να γίνει όμως αυτό», συνέχισε, «χρειάζεται μια καθαρή και ισχυρή εντολή από τους πολίτες στο ΚΙΝΑΛ στις ερχόμενες εκλογές. Εντολή που θα αποτρέπει την κυριαρχία της ΝΔ και παράλληλα θα αποδυναμώσει καθοριστικά τον ΣΥΡΙΖΑ», ώστε να μείνει χώρος και ρόλος στο ενδιάμεσο για το ΚΙΝΑΛ.

Την ίδια ώρα, ο ευρωβουλευτής του κόμματος, από τους διεκδικητές παλαιότερα της ηγεσίας, Ν. Ανδρουλάκης, συνεχίζει τις δημόσιες παρεμβάσεις του (η τελευταία στο «Εθνος» της Κυριακής) ότι «στόχος του ΚΙΝΑΛ πρέπει να είναι το διψήφιο ποσοστό, ώστε να ξεκινήσει μία νέα πορεία στο πολιτικό σκηνικό της χώρας», αφήνοντας να εννοηθεί ότι αν αυτό δεν επιτευχθεί, θα τεθούν εσωκομματικά ζητήματα.

ΑΝΕΛ
Δεν συμμετέχουν στις εκλογές, υπερασπίζονται την αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» τους

Τη μη συμμετοχή των ΑΝΕΛ στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές ανακοίνωσε ο Π. Καμμένος, μετά το απογοητευτικό για αυτούς αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές, επιχαίροντας ταυτόχρονα για την αντιλαϊκή «παρακαταθήκη» που αφήνει πίσω της η τετράχρονη συγκυβέρνησή τους με τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα όσα κατάφεραν για το κεφάλαιο και τα βρώμικα σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ στην περιοχή.

Σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος το μεσημέρι της Κυριακής, μεταξύ άλλων καυχήθηκε ότι «δημιουργήσαμε στενές σχέσεις με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία, που μας βοήθησαν να αποφύγουμε το γερμανικό σχέδιο και να παραμείνουμε στην ΕΕ και την Ευρωζώνη» και ότι «οικοδομήσαμε την ισχυρότερη συνεργασία με τις ΗΠΑ στη Μεσόγειο». Ξεχωριστή αναφορά έκανε στα ενεργειακά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, όπως π.χ. για την τράπεζα φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, που όπως είπε «αναβάθμισε τη γεωπολιτική και οικονομική σημασία του Εβρου».

Παράλληλα, δηλώνοντας «παρών» όπου επιτάξει το «καθήκον» της σταθερότητας του αστικού πολιτικού συστήματος, πρόσθεσε: «Αναγνωρίζω τη νίκη του Κυρ. Μητσοτάκη και του κόμματος της ΝΔ στις ευρωεκλογές και ειλικρινά ελπίζω ότι θα μπορέσει να επιφέρει την πολιτική αλλαγή που ψήφισε ο ελληνικός λαός», σημειώνοντας: «Πάντα πίστευα ότι η Ελλάδα χρειάζεται σταθερότητα».

Τέλος, προανήγγειλε τη συμμετοχή του στις διεργασίες στον ακροδεξιό χώρο που βρίσκονται σε εξέλιξη: «Εργαζόμενος με άλλες πατριωτικές δυνάμεις, θα δημιουργήσουμε μια κίνηση αδιάκοπης διαρκούς αλλαγής». Συμπλήρωσε δε ότι θα συνεργαστεί «με την κοινωνία των πολιτών, τόσο των ημεδαπών όσο και των αλλοδαπών (...) για να επανιδρύσουμε μαζί ένα πολιτικό κίνημα υπέρ των αρχών τις οποίες μαζί υπερασπιζόμαστε».

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΣΥΡΙΖΑ
Κρεσέντο κάλπικων προσδοκιών, εκβιαστικών διλημμάτων και υπεράσπισης όλων των αντιλαϊκών πεπραγμένων

Eurokinissi

Με έναν ορυμαγδό κάλπικων προσδοκιών, εκβιαστικών διλημμάτων και υπεράσπισης όλων των αντιλαϊκών πεπραγμένων της προηγούμενης τετράχρονης διακυβέρνησης, παρουσιάστηκε χτες σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη τετραετία, από υπουργούς και στελέχη της κυβέρνησης και τον πρόεδρο του κόμματος Αλ. Τσίπρα.

Ο Αλ. Τσίπρας, στην ομιλία του, προσπερνώντας τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που έχει υπογράψει με τους ιμπεριαλιστικούς «θεσμούς» και αποτελούν την αντιλαϊκή ατζέντα της επόμενης μέρας, όπως υπενθύμισε και η πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, ισχυρίστηκε για μια ακόμα φορά ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια (...) η Ελλάδα των μνημονίων» και πως «για πρώτη φορά μετά από δέκα χρόνια (...) συζητάμε για το δικό μας πρόγραμμα (...) που θα εγκρίνει ο ελληνικός λαός και όχι για ένα πρόγραμμα που θα κληθεί να εγκρίνει η τρόικα»!

Παράλληλα, επαναλαμβάνοντας για μια ακόμη φορά τη θεωρία του «ρεαλισμού» της υποταγής στα συμφέροντα του κεφαλαίου και του αντιλαϊκού «μονόδρομου», με την οποία «ξεπουπούλιασε» όλα τα προηγούμενα χρόνια αξίες και ιδανικά, ξεπλένοντας και ξαναφέρνοντας στον αφρό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ισχυρίστηκε με θράσος ότι «η Αριστερά δεν έγινε κυβέρνηση για να επαναλάβει ό,τι έκαναν και οι άλλοι», αλλά ότι «αναγκάστηκε να ακολουθήσει δύσκολα μονοπάτια ακριβώς για να μην επαναλάβει ό,τι οι άλλοι» και «για να πετύχει εκεί που οι άλλοι απέτυχαν», για να «είμαστε εκτός μνημονίων». Επαναλαμβάνοντας δηλαδή την πρόκληση περί «απεμπλοκής από τα μνημόνια» διά της πιστής εφαρμογής τους και της επέκτασής τους με τις μεταμνημονιακές δεσμεύσεις έως το 2060 και ζητώντας «την ευκαιρία να κυβερνήσουμε αυτήν τη φορά χωρίς τα χέρια δεμένα πίσω από την πλάτη, χωρίς μνημόνια και αυστηρή επιτροπεία», αλλά με σταθερή πάντα την προσήλωση στα συμφέροντα του κεφαλαίου που σημαίνουν τσάκισμα του λαού.

Υπερασπιζόμενος εξάλλου τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως «παραλάβαμε την Ελλάδα που δεν έβγαζε το μήνα» και σήμερα αφήνει μια Ελλάδα «ασφαλή» για το κεφάλαιο, «με υγιή δημοσιονομικά. Με ρυθμισμένο το χρέος της. Με 34 δισ. απόθεμα στα δημόσια ταμεία», συνεχίζοντας τη φοροληστεία και τις περικοπές σε βάρος του λαού, για τους στόχους του κεφαλαίου.

Ενώ ξεχωριστή - και εκτενή - αναφορά έκανε στις υπηρεσίες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους αμερικανοΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την επικίνδυνη εμπλοκή για τα συμφέροντα της αστικής τάξης, μιλώντας για «αυτοπεποίθηση που μας γεμίζει ο νέος ηγετικός ρόλος της Ελλάδας στα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο. Με συμφωνίες και πρωτοβουλίες όπως η συμφωνία των Πρεσπών, όπως η προώθηση του αγωγού EastMed, όπως η αναβάθμιση του ρόλου της Βόρειας Ελλάδας σε κόμβο μεταφορών και Ενέργειας...». Μίλησε ακόμα για «ασφάλεια που νιώθουμε ξανά στα βόρεια σύνορά μας, όπου μετράμε ένα νέο, σταθερό σύμμαχο, του οποίου τον εναέριο χώρο προστατεύουν ελληνικά και όχι τουρκικά μαχητικά (...) Από το γεγονός ότι το Κυπριακό για πρώτη φορά τέθηκε στη σωστή του βάση... από την έναρξη Στρατηγικού Διαλόγου με τις ΗΠΑ και τη συνεργασία με το Ισραήλ...». Ενώ παρουσιάζοντας την επικίνδυνη εμπλοκή στα ιμπεριαλιστικά σχέδια ως τάχα εγγύηση απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα, είπε ανάμεσα σε άλλα πως «οι γείτονές μας γνωρίζουν καλά ότι όσο αγνοούν την ανάγκη για διάλογο και συνεργασία, θα συνεχίσουν να χάνουν ερείσματα και στηρίγματα διεθνώς».

Σε αυτήν τη βάση, επιχείρησε να καλλιεργήσει κάλπικες προσδοκίες στο λαό, λέγοντας πως τάχα τώρα ο δρόμος μπροστά «είναι ανοιχτός», ώστε «να δώσουμε ανάσα σε όσους έβαλαν πλάτη στα δύσκολα» και κωδικοποιώντας τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα που είχαν προηγουμένως παρουσιάσει οι υπουργοί της κυβέρνησης (βλέπε δίπλα θέμα), παρουσίασε το κάλπικο και εκβιαστικό δίλημμα που θέτει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις εκλογές στο λαό, λέγοντας πως το «κρίσιμο» τάχα ερώτημα είναι αν η χώρα «θα συνεχίσει την πορεία προς τα μπρος ή αν θα ξαναγυρίσει πίσω (...) στα δύσκολα και δραματικά χρόνια που όλοι θέλουμε να ξεχάσουμε», κρύβοντας ότι είτε με ΣΥΡΙΖΑ είτε με ΝΔ προδιαγεγραμμένη είναι η πορεία των θυσιών χωρίς τέλος για τα συμφέροντα του κεφαλαίου.

Πρόγραμμα αντιλαϊκό ως το μεδούλι

Του πρωθυπουργού προηγήθηκαν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ανέπτυξαν, κατά τομείς, το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας τι παρέλαβαν, τι «πέτυχαν» και τι υπόσχονται για την επόμενη 4ετία, παρουσιάζοντας σειρά μέτρων που κάτω από το «φιλολαϊκό» πασπάλισμα περιλαμβάνουν όλες τις «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις που είναι δεδομένες για την επόμενη μέρα και για όλα τα αστικά κόμματα, με βάση τις ανάγκες του κεφαλαίου.

Επιχειρώντας να κρύψει αυτό ακριβώς το γεγονός και ανοίγοντας την όλη παράτα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δ. Τζανακόπουλος, υποστήριξε ότι «οι μνημονιακοί καταναγκασμοί αποτελούν παρελθόν. Ολα τώρα εξαρτώνται από τα προγράμματα και τις πολιτικές επιλογές των κομμάτων», και παρουσίασε «πέντε κεντρικούς πυλώνες» για το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ: «Ανάπτυξη για όλους - Αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς. Δικαιότερη φορολογία. Δημοκρατικό και αποτελεσματικό κράτος. Αλληλεγγύη και ασφάλεια για την κοινωνία». Κάλεσε δε διαδοχικά πέντε στελέχη - υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ να τους αναπτύξουν.

Πρώτος ο Αλέξης Χαρίτσης, που είπε ότι παρέλαβαν ένα «παρωχημένο αναπτυξιακό μοντέλο», ότι όταν ανέλαβαν τη διακυβέρνηση του τόπου, τα κονδύλια που προορίζονταν από την ΕΕ για επιδότηση της «ανάπτυξης» ήταν παγωμένα λόγω της «κακοδιαχείρισης και της διαφθοράς» και ότι επί ημερών τους πέτυχαν άνοιγμα των χρηματοδοτικών δυνατοτήτων στους «μικρομεσαίους» - όπως λέγονται στη γλώσσα της ΕΕ οι επιχειρηματικοί όμιλοι - με σειρά από προγράμματα γι' αυτούς, οργάνωση της βιομηχανίας σε βιομηχανικά και βιοτεχνικά πάρκα, δημιουργία Αναπτυξιακής Τράπεζας, παρεμβάσεις για «θεσμικό εκσυγχρονισμό» της αναπτυξιακής δραστηριότητας, αδειοδότηση επιχειρήσεων με απλούστευση διαδικασιών και άλλα μέτρα, όλα προς διευκόλυνση των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεσμεύτηκε, εξάλλου, για νέα μέτρα στήριξης της «εξωστρέφειας», ολοκλήρωση «κρίσιμων μεταρρυθμίσεων», στοχοπροσήλωση στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων και των εξαγωγών, ολοκλήρωση μεταρρυθμίσεων σε χωροταξία, επιτάχυνση στην απονομή δικαιοσύνης, στροφή στην «πράσινη Ενέργεια», όλα προτάγματα του κεφαλαίου, που θέλει νέα πεδία, με «σαφείς» κανόνες - εγγυήσεις για την κερδοφορία του.

Δεσμεύονται για την... εμπέδωση του εργασιακού μεσαίωνα

Τις γνωστές, παλιές και ανέξοδες υποσχέσεις για «νέες και ποιοτικές δουλειές με αυξημένους μισθούς», το ίδιο κούφιες και επικίνδυνες όπως αυτές της ΝΔ, πρόβαλε η υπουργός Εργασίας, Ε. Αχτσιόγλου, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τα Εργασιακά, βάζοντας μετά την αντεργατική επίθεση όλων των προηγούμενων χρόνων πλώρη... για τα επόμενα και παρουσιάζοντας τα μέτρα που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ για την καθήλωση των μισθών για μια επιπλέον τετραετία προς χάριν της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, τη συνέχιση υπονόμευσης των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και την ανακύκλωση της ανεργίας με την εμπέδωση των προγραμμάτων της «κοινωφελούς εργασίας» και της ευέλικτης και προσωρινής εργασίας.

Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι ο κατώτερος μισθός θα συνεχίσει να καθορίζεται με κυβερνητική απόφαση τουλάχιστον ακόμα δύο χρόνια, στερώντας αυτήν τη δυνατότητα από τα συνδικάτα, ενώ το ύψος του θα επανέλθει στα 750 ευρώ μεικτά το 2022, δηλαδή μια ολόκληρη δεκαετία μετά την περικοπή του και την κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, το 2012. Ζήσε Μάη μου δηλαδή...

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται 500.000 νέες θέσεις εργασίας στο ...τέλος της νέας τετραετίας και την παραπέρα επέκταση των ευέλικτων και προσωρινών μορφών απασχόλησης, όπως η «κοινωφελής εργασία», η οποία από 8μηνο μετατρέπεται σε 12μηνο. Ταυτόχρονα «κλείνοντας το μάτι» προς το κεφάλαιο, του υπόσχεται την απόδοση νέων «κινήτρων», προκειμένου οι επιχειρήσεις να προσλαμβάνουν με πλήρες ωράριο, εφαρμόζοντας και εδώ πλήρως τη στρατηγική της ΕΕ, η οποία αντί για προστασία στον άνεργο, χρηματοδοτεί και προστατεύει την «επιχειρηματικότητα» για να κάνει κάποιες προσλήψεις.

Τέλος, με γενικές αναφορές στην «ενίσχυση των μέτρων κατά της παραβατικότητας» στην εργασία επιχειρεί να συγκαλύψει το γεγονός ότι το θερμοκήπιο της «παραβατικότητας» είναι η τεράστια «ευελιξία» στην αγορά εργασίας, την οποία και ο ΣΥΡΙΖΑ, δίπλα στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, έχει αναγορεύσει με τα έργα του στο τυπικό μοντέλο απασχόλησης, όπως και ότι «νομιμότητα» στην εργασία που υποστηρίζει είναι η πλήρης ισχύς όλου του αντεργατικού πλαισίου, το οποίο όχι μόνο άφησε άθικτο την προηγούμενη τετραετία, αλλά το ενίσχυσε ακόμα παραπέρα.

Μπορούν ακόμα περισσότερες φοροαπαλλαγές για το κεφάλαιο

Ακολούθησε ο Ευκλ. Τσακαλώτος, που αφού αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του για να πει ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πήρε σειρά μέτρων για τη «μεσαία τάξη» και τα λαϊκά στρώματα, καλώντας τα «να σκεφτούν τι πήραμε, τι προσπαθούμε να κάνουμε, τι προσπαθούμε να αποτρέψουμε και τι προτείνουμε» και κρύβοντας ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται για την «υπεραπόδοση» της φοροληστείας και των υπόλοιπων μέτρων κατά του λαού για τα επόμενα χρόνια, παρουσίασε ως μέτρα «ανακούφισης» που θα φέρει ο ΣΥΡΙΖΑ, τα «αντίμετρα» που μόλις την περασμένη Παρασκευή κατάργησε, μαζί με την απόσυρση του μέτρου για το αφορολόγητο, όπως π.χ. την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για εισόδημα έως τα 20.000 ευρώ, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ (που κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ έλεγε ότι θα καταργήσει) κατά 30% μεσοσταθμικά κ.ά. Κατά τ' άλλα από το κυβερνητικό «μενού» δε θα μπορούσαν να λείπουν και οι δεσμεύσεις για νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο όπως π.χ. ην αύξηση του συντελεστή αποσβέσεων.

«Αποτελεσματικό» για το κεφάλαιο και «εντός δημοσιονομικού πλαισίου» κράτος

Η πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, υπουργός των κυβερνήσεων Γ. Παπανδρέου και Λ. Παπαδήμου, υπουργοποιημένη και επί ΣΥΡΙΖΑ Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε «δημόσια διοίκηση χωρίς αξιοκρατία», ότι το ...πάλεψε και εξασφάλισε διαφάνεια στην κινητικότητα του προσωπικού του Δημοσίου, «δημοκρατικό σύστημα αξιολόγησης», «αξιοκρατικές κρίσεις» και «στοχευμένες προσλήψεις». Εστειλε, δε, μήνυμα ότι μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν κάνει προσλήψεις «άκριτα», αλλά έχει «σχέδιο βάσει των αναγκών της χώρας» και του «δημοσιονομικού πλαισίου». Σε ανάλογο πλαίσιο διαβεβαιώσεων προς το κεφάλαιο έστειλε μήνυμα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει θεσμικές αλλαγές και πολιτικές που να εξασφαλίζουν «δημοκρατικό, σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος», που να ανταποκρίνεται, βασικά, στις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.

«Μαγική εικόνα» και συνέχιση της αντιλαϊκής επέλασης σε Υγεία, Παιδεία, Ασφάλιση

Τελευταίος στο βήμα, πριν τον Αλ. Τσίπρα, ανέβηκε ο Ν. Ηλιόπουλος, που παρουσίασε μια ...μαγική εικόνα για την Υγεία και την Παιδεία, επιχαίροντας που τα δημόσια νοσοκομεία παρουσίασαν ταμειακό πλεόνασμα 260 εκατ., αποσιωπώντας ότι οι ασθενείς φέρνουν έως και τις γάζες από το σπίτι, αναμένοντας σε ράντζα. Επιχαίροντας που έχουμε ένα τάχα βιώσιμο σύστημα στην Κοινωνική Ασφάλιση, σύστημα πλεονασματικό, αποσιωπώντας τις συνεχείς περικοπές στις συντάξεις, τις συντάξεις πείνας, τις περικοπές στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την εκτίναξη της λεγόμενης ιδιωτικής ιατρικής δαπάνης, τα τεράστια χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία. Επιχαίροντας για την καθιέρωση δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής, αποσιωπώντας ότι λόγω έλλειψης προσωπικού, σε εκατοντάδες δήμους της χώρας δεκάδες παιδιά μένουν εκτός. Απέναντι σε όλα αυτά έταξε 10.000 προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών «στην επόμενη τετραετία», αύξηση τότε της λεγόμενης «εθνικής σύνταξης» πείνας κ.ο.κ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να εκφραστεί στην κάλπη η εκτίμηση του λαού στο ΚΚΕ, μόνο του στήριγμα στη ζωή και στον αγώνα

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στην ΕΡΤ1 και την δημοσιογράφο Βάλια Πετούρη

-- Κύριε Γραμματέα, σας ευχαριστούμε πάρα πολύ γι' αυτή τη συνέντευξη (...) Σήμερα βλέπει το φως της δημοσιότητας μία δημοσκόπηση της «Metron Analysis» όπου είστε δεύτερος σε δημοτικότητα. Δεν ξέρω αν θέλετε να το σχολιάσετε πριν πάμε λίγο στα αποτελέσματα των εκλογών.

-- Το πρόβλημα δεν είναι οι δημοτικότητες, το πρόβλημα είναι ότι αυτή η θετική αποδοχή και ο προβληματισμός που υπάρχει στον κόσμο, το ότι ακούει πολύ προσεκτικά τι λέει το ΚΚΕ, ότι βλέπει ότι του λέει μεγάλες αλήθειες, ότι έχει προτάσεις, ότι βλέπει το ΚΚΕ να είναι δίπλα του στους αγώνες, και μέσα στη Βουλή και έξω κάθε μέρα, στο κίνημα, στην καθημερινότητά του, αυτό πρέπει να εκφραστεί και εκλογικά. Αρα λοιπόν αυτό που ενδιαφέρει εμάς είναι η ψήφος να πέφτει στο ΚΚΕ, όχι γενικώς «συμπαθώ τον κ. Κουτσούμπα», «συμπαθώ τον τάδε» και μετά όταν πάει στην κάλπη ψηφίζει διαφορετικά. Αρα, αυτό θα πρέπει να εναρμονιστεί με τη λαϊκή ψήφο.

Στις εκλογές δεν εκφράστηκε σε θετική κατεύθυνση η λαϊκή δυσαρέσκεια

-- Πάμε λοιπόν να αποτιμήσουμε τα αποτελέσματα, των ευρωεκλογών κυρίως, και των αυτοδιοικητικών.

-- Είναι φανερό ότι και στις ευρωεκλογές και στις περιφερειακές και στις δημοτικές εκφράστηκε μία γενικευμένη - δικαιολογημένη θα έλεγα - δυσαρέσκεια απέναντι στο κυβερνητικό κόμμα, στον ΣΥΡΙΖΑ, για όλη αυτήν την αντιλαϊκή πολιτική που ακολούθησε αυτά τα χρόνια ενάντια σε εργαζόμενους, σε μισθωτούς, σε λαϊκά στρώματα, σε συνταξιούχους, και βεβαίως αυτό εκφράστηκε και στην κάλπη. Αυτό φαινόταν και προεκλογικά, μπορεί να μη φαινόταν το εύρος, όμως αυτό ήταν. Το πρόβλημα που προκύπτει όμως, κα Πετούρη, είναι ότι αυτό δεν εκφράστηκε σε φιλολαϊκή κατεύθυνση, κατά την άποψή μας, το μεγαλύτερο μέρος πήγε σε κόμματα, κυρίως στη ΝΔ, η οποία εφάρμοσε αυτήν την πολιτική που συνέχισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ, υλοποιώντας τέτοιες πολιτικές, πηγαίνοντας και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ όλο και πιο δεξιά με επιταχυνόμενους ρυθμούς. Και αυτό εκφράζεται και στο τρίτο μνημόνιο και στα μέτρα που ψήφισε και στο τι εκφράζει όσον αφορά τις κοινωνικές δυνάμεις, δηλαδή το μεγάλο κεφάλαιο, μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και βεβαίως την τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ενωση, τους οργανισμούς αυτούς στους οποίους συμμετέχει η Ελλάδα. Αυτήν τη βασική πολιτική, που ήταν και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ πριν, την υλοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Και αυτό το ζήτημα πρέπει να προβληματίσει σήμερα τον ελληνικό λαό, εμάς μας προβληματίζει: Οτι υπάρχει μια γενικότερη συντηρητικοποίηση στην ελληνική κοινωνία, για την οποία βασική ευθύνη φέρει το σημερινό κυβερνών κόμμα, γιατί πήρε ιδανικά, προοδευτικές - αριστερές αξίες και τις ξεπουπούλιασε 4,5 χρόνια στην κυβερνητική εξουσία, και βεβαίως επανερχόμαστε σε μια αντιλαϊκή εναλλαγή, δηλαδή στα πλαίσια ενός κάλπικου διπολισμού στην ουσία.

Σταθερότητα δυνάμεων χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα του ΚΚΕ


-- Στην κάλπη είδαμε μία φθορά του κυβερνώντος κόμματος αν μη τι άλλο. Δεν θα ήταν λογικό, εφόσον εσείς ποτέ δεν συμμαχήσατε με τον ΣΥΡΙΖΑ και ποτέ δεν συμφωνήσατε με τις πολιτικές του, να στραφεί στο έτερο κόμμα της αριστεράς;

-- Είναι ένα υπαρκτό ερώτημα, που το έχει κι άλλος κόσμος. Ομως κοιτάξτε να δείτε, τι πρέπει να δούμε: Ο ΣΥΡΙΖΑ συκοφάντησε συνολικά τις ιδέες της αριστεράς. Ο ΣΥΡΙΖΑ ακόμα και σήμερα, μετά από αυτό το αποτέλεσμα του 23% που πήρε στις ευρωεκλογές και τον καταποντισμό σε Περιφέρειες και σε πολλούς δήμους, συνεχίζει να στρέφει την πολιτική του ενάντια στο ΚΚΕ. Λέω για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αντί να τον προβληματίζει σήμερα και να έχει μέτωπο απέναντι σε ένα κόμμα και σε δυνάμεις που έδωσαν αυτό το 13% - 15% που έχασε από το 2015 και να έχει σταθερή αντιμετώπιση, στρέφεται ενάντια στο ΚΚΕ. Τον είδατε χτες τον κ. Τσακαλώτο; Είδατε τα μηνύματα που εκπέμπει ο ίδιος ο κ. Τσίπρας; Ο βασικός εχθρός του είναι το ΚΚΕ. Δεν κατανοούν οι άνθρωποι, ή άλλα σχέδια επεξεργάζονται, προφανώς προεκλογικά, γιατί και μισό τοις εκατό, κάποιες ψήφους, 1.000, 5.000 ψήφους αν κατορθώσουν και αποσπάσουν - που εγώ δεν το πιστεύω - σε αυτές τις εθνικές εκλογές από το ΚΚΕ, δεν λύνει το πρόβλημά τους. Δηλαδή το πρόβλημα δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει 23% ή 23,5%. Το βασικό διακύβευμα δεν είναι ποια κυβέρνηση θα βγει αυτοδύναμη ή συνεργασίας, είτε ο κόσμος κατευθυνθεί - όπως τώρα φαίνεται - στη ΝΔ και την εκλέξει κυβέρνηση αυτοδύναμη είτε σε συνεργασία με άλλα κόμματα, είτε είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που αυτά τα τέσσερα χρόνια τον γνώρισε. Το πρόβλημα εξακολουθεί να παραμένει: Οτι είναι αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Δεν υπηρετούν λαϊκά συμφέροντα ούτε είναι επιμέρους διαφορές.

-- Δεν τον πείσατε όμως γι' αυτό κ. Γραμματέα. Δεν τον πείσατε από ό,τι φαίνεται.

-- Η κρίσιμη μάχη είναι των βουλευτικών εκλογών. Και αυτό κάνω αυτήν τη στιγμή, προσπαθώντας να ερμηνεύσω, όπως μου ζητήσατε, το αποτέλεσμα, και βεβαίως να σκεφτεί ο ίδιος ο ελληνικός λαός γύρω από τις επιλογές του. Και πιστεύουμε κι έχουμε τέτοια μηνύματα, ότι μπορεί αυτήν τη σταθερότητα που έδωσε στο ΚΚΕ - όπως ξέρετε είχε 300.000 ψήφους το Σεπτέμβριο του 2015 και τώρα πήρε 302.000 ψήφους - να την ενισχύσει. Και έχει σημασία, μιας και συζητάμε τα εκλογικά αποτελέσματα, να δούμε ότι κυρίως κρίνεται ο αριθμός των ψήφων. Διότι με μεγαλύτερο ποσοστό ψηφισάντων βεβαίως είναι λογικό να φαίνεται το 5,35%. Αν ψήφιζαν για παράδειγμα όσοι ψήφισαν το 2015, δηλαδή λιγότεροι, τότε το ποσοστό θα ήταν περίπου 5,7%. Αυτό τι θα σήμαινε; Θα λέγαμε άνοδος του ΚΚΕ; Θα λέγαμε σταθερότητα. Αρα η ρεαλιστική αποτίμηση είναι η σταθερότητα των δυνάμεων.

Να συνεχιστεί η αποδυνάμωση της Χρυσής Αυγής

-- Και το ότι βεβαίως βρίσκεται πίσω σας, βλέπει την πλάτη σας η Χρυσή Αυγή, αυτό πρέπει να το επισημάνουμε, γιατί δεν είναι μόνο νίκη για το Κομμουνιστικό Κόμμα αυτή η εξέλιξη, είναι νίκη για τη δημοκρατία πρώτα απ' όλα.

-- Το ζήτημα είναι ότι αυτό πρέπει να συνεχιστεί. Σταθερότητα και σε αυτό το ζήτημα είχε μόνο το ΚΚΕ από τις πολιτικές δυνάμεις. Την πάλη που έδωσε ενάντια στο φασισμό, στην ακροδεξιά, σ' αυτό το δολοφονικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, την έδωσε μέσα στη Βουλή και έξω απ' αυτή, ουσιαστικά και έτσι καθαρά, το ΚΚΕ, μόνο του από όλα τα πολιτικά κόμματα. Και βεβαίως αυτό το κατανόησε ο ελληνικός λαός, και πάλι όμως όχι στην ολότητά του. Γιατί μπορεί να μη βγήκε τρίτο το ναζιστικό μόρφωμα, όμως διαχύθηκαν διάφορες ψήφοι, εργαζομένων, λαϊκών ανθρώπων, πιθανώς και κάποιων νέων ανθρώπων, σε άλλα τέτοια ακροδεξιά σχήματα, που μπορεί να μην είναι ναζιστικά κόμματα, όπως είναι της Ελληνικής Λύσης, είναι όμως ακροδεξιά, εθνικιστικά, ρατσιστικά κόμματα.

Ανάχωμα του προοδευτισμού κόμματα όπως το ΜΕΡΑ25

-- Είχαμε απ' την άλλη όμως και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25, που παραλίγο να μπει στην Ευρωβουλή, κατέβηκε για πρώτη φορά και συγκέντρωσε ένα ποσοστό 3%.

-- Εγώ λέω το εξής. Οι Ελληνες και οι Ελληνίδες που μας ακούν αυτήν τη στιγμή, οι εργαζόμενοι, οι εργαζόμενες, τα λαϊκά στρώματα, πρέπει να σκεφτούν ότι φεύγοντας από τον ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να οδηγούνται είτε σε πιο δεξιές επιλογές όπως συνηθίζεται να λέγεται - γιατί δεξιά είναι και ο ΣΥΡΙΖΑ πλέον σήμερα - ή να διαχέονται σε διάφορα κόμματα όπως είναι του κ. Βαρουφάκη, το ΜΕΡΑ25, το οποίο χρησιμοποιείται όπως και άλλα πριν από αυτό, όπως το Ποτάμι, η Ενωση Κεντρώων, οι ΑΝΕΛ, το ΛΑ.Ο.Σ., άλλα κόμματα πιο πριν, η ΔΗΜΑΡ κ.λπ., μην τα θυμίσω, τα γνωρίσαμε την τελευταία δεκαετία με την κρίση πάρα πολύ, και τα οποία εμφανίζονται σαν διάττοντες αστέρες και εξαφανίζονται την άλλη στιγμή. Ετσι είναι και το κόμμα του κ. Βαρουφάκη. Λειτουργούν ως ανάχωμα του προοδευτισμού, του ριζοσπαστισμού. Δηλαδή αυτές οι δυνάμεις θα μπορούσαν να έρθουν στο ΚΚΕ. Το κόμμα του κ. Βαρουφάκη λειτουργεί ως ανάχωμα σε αυτό, την ίδια στιγμή που ο ελληνικός λαός γνώρισε τον κ. Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, γνώρισε την οικονομική πολιτική, τι έλεγε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τι έκανε στην κυβέρνηση. Δεινοπάθησε απ' αυτήν την πολιτική, την πλήρωσε και με τρίτο μνημόνιο που ήρθε καπάκι, λόγω της πολιτικής και των διαφόρων ζητημάτων που έθετε ο κ. Βαρουφάκης τότε. Και φτάσαμε σήμερα να μιλάει ο ίδιος - υποτίθεται αριστερός ή να εμφανίζεται ως τέτοιος - και να λέει «είμαι ανοιχτός για μετεκλογική συνεργασία και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ».

Ποιος λοιπόν μπορεί να εμπιστευτεί στο ελάχιστο τέτοια κόμματα, δεξιά και αριστερά του πολιτικού συστήματος; Αυτός ο κόσμος πρέπει σήμερα να πεισμώσει, να καταλάβει ότι αυτοί οι άνθρωποι τον κοροϊδεύουν, θέλουν να εκμεταλλευτούν την ψήφο του για να μπορέσουν στη συνέχεια να υλοποιήσουν ίδιες ή παρόμοιες αντιλαϊκές πολιτικές. Και θεωρούμε ότι ο κόσμος μπορεί να πεισμώσει, να φύγει από αυτά τα κόμματα και να ενισχύσει σταθερά το ΚΚΕ. Για να μην τρελαθούμε δηλαδή, σε μια κυβέρνηση ΝΔ αύριο, όπως λένε, δεν ξέρω αν θα είναι η ΝΔ, έστω και με κάποιους συνεταίρους που θα βρει, μπορεί να είναι αντιπολίτευση ο Βαρουφάκης; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση η Ελληνική Λύση και ο Βελόπουλος; Μπορεί να είναι αντιπολίτευση το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ της κυρίας Γεννηματά, με όλα αυτά τα προβλήματα και κυρίως με όλη αυτήν την πολιτική που έχει, η οποία ταυτίζεται στην ουσία με όλες αυτές τις στρατηγικές επιλογές; Διότι δεδομένα είναι τα ματωμένα πλεονάσματα μέχρι το 2060, δεδομένο είναι το πρόγραμμα σταθερότητας και ελέγχου, δημοσιονομικής προσαρμογής στα πλαίσια της τρόικας και των μνημονίων, αλλά και της «μεταμνημονιακής» πολιτικής, δεδομένα είναι τα αντιλαϊκά μέτρα τα οποία έχουν συμφωνήσει. Και για φορολογία του λαού, και για μειώσεις κοινωνικών δαπανών. Εδώ είναι μαζί ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ΜΕΡΑ25, σε αυτά τα ζητήματα.

«Παρών» σημαίνει «ναι» σε κάτι, «όχι» σε κάτι άλλο

(Η συζήτηση διακόπηκε για ανταπόκριση δημοσιογράφου από τη συζήτηση στη Βουλή για το αφορολόγητο)

-- Παρακολουθώ τη συζήτησή σας με ενδιαφέρον και θα ξεκινήσω από το ΚΚΕ, το οποίο ήταν παρών στη συζήτηση καθ' όλη τη διάρκεια...

-- Και κατέθεσε και μια δική του τροπολογία...

-- Ακριβώς, και από τη στιγμή - όπως είπε - που δεν έγινε δεκτή η τροπολογία του ΚΚΕ, ψήφισε «παρών»...

-- Εμείς εξηγήσαμε γιατί ψηφίσαμε «παρών». Εξηγήσαμε καθαρά. Δηλαδή ήταν «ναι» στην κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου και «όχι» στην κατάργηση των «αντιμέτρων», που ήταν φιλολαϊκά μέτρα έστω και κατά το ελάχιστο. Και η κυβέρνηση δεν δέχτηκε να τα βάλει αυτά σε ξεχωριστές τροπολογίες, σε ξεχωριστά άρθρα. Διότι αυτό ζητήσαμε από την κυβέρνηση: Να ξεχωρίσει το αφορολόγητο. Αυτή ήταν η πρόταση του ΚΚΕ. Για να ψηφίσουμε υπέρ της κατάργησης της μείωσης του αφορολόγητου, που είναι φιλολαϊκό μέτρο. Και σε ξεχωριστό άρθρο, αν ήθελε, να βάλει τα υπόλοιπα, γιατί λέει τη δεσμεύουν η τρόικα, η Κομισιόν. Ας το έβαζε ξεχωριστά κι ας ψήφιζαν αυτοί. Γιατί εμείς δεν μπορούμε να ψηφίσουμε όλα αυτά, για παράδειγμα την κατάργηση της μείωσης του τέλους επιτηδεύματος, την κατάργηση του φορολογικού συντελεστή για μισθωτούς, συνταξιούχους από το 22% να πάει στο 20%. Δεν μπορούμε να ψηφίσουμε την κατάργηση της ελάφρυνσης του ΕΝΦΙΑ. Γιατί αυτά πέρασε μαζί με τη δήθεν κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, που το προβάλλει και προπαγανδιστικά. Εξηγώ γιατί το «παρών» έχει αυτό το νόημα, λες «ναι» σε κάτι και ταυτόχρονα «όχι» σε κάτι άλλο.

-- Είναι σε ισχύ, λέει η κυβέρνηση, τα αντίμετρα, κύριε Κουτσούμπα. Το είπε και η κα Αχτσιόγλου.

-- Αυτά τα «αντίμετρα» δεν εφαρμόζονται, καταργούνται πλέον. Αυτό πρέπει να το ξέρει ο ελληνικός λαός. Η κα Αχτσιόγλου διά της τεθλασμένης και διά της διολισθήσεως και του μπερδέματος απάντησε, την άκουσα πάρα πολύ καλά εδώ στην ΕΡΤ, είπε γενικά ότι ισχύουν κάποια «αντίμετρα». Εννοούσε άλλα «αντίμετρα», δεν εννοούσε τα συγκεκριμένα «αντίμετρα». Καταργούνται τα συγκεκριμένα «αντίμετρα». Θέλετε να τα ξαναπώ; Είναι πολύ συγκεκριμένα, τέσσερα κορυφαία, που αφορούν μισθωτούς, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες. Δηλαδή αφορούν την πλειοψηφία του λαού μας. Αυτά τώρα καταργούνται.

Ωμός αντικομμουνισμός από τον Τσακαλώτο

-- Ο Ευ. Τσακαλώτος χτες κάλεσε τις αριστερές δυνάμεις και το ΚΚΕ να συνεργαστούν, γιατί όπως είπε η ψήφος είναι ψήφος ζωής ή θανάτου. Αν δεν συνεργαστεί, λέει, το ΚΚΕ (...) τότε να μην ψηφίσει ο λαός το ΚΚΕ.

-- Ο κ. Τσακαλώτος είπε κάτι πολύ χοντρό και θα πρέπει να σκεφτεί πάρα πολύ καλά πριν μιλάει για το ΚΚΕ. Θα πρέπει να πλένει το στόμα του. Ο Τσακαλώτος είπε, απευθυνόμενος στα μέλη του ΚΚΕ και στους ψηφοφόρους, ότι πρέπει να δώσουν μάθημα στο ΚΚΕ οι εργαζόμενοι, να μην το ψηφίσουν ξανά αυτοί που το ψήφισαν, δηλαδή οι 300.000, γιατί έτσι μόνο θα συνέλθει η ηγεσία του. Δεν ντρέπεται; Δεν ντρέπεται και στο ελάχιστο ο κ. Τσακαλώτος, ο κ. Τσίπρας, κι όλο αυτό το συνονθύλευμα που έχει μαζέψει από ακροδεξιούς στην κυβέρνησή του, μέχρι το πιο βαθύ ΠΑΣΟΚ, το διεφθαρμένο, και όλους αυτούς, να μιλάει με τέτοιο τρόπο για το ΚΚΕ και να έχει το θράσος να απευθύνεται στους οπαδούς του ΚΚΕ, στους ψηφοφόρους;

-- Καταλαβαίνω ότι δεν συζητάτε συνεργασία, από την απάντησή σας.

-- Ελεγα και πριν ότι υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό ανθρώπων, λαϊκών ανθρώπων, οι οποίοι έφυγαν από τον ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ τούς έστειλε ξανά στην αγκαλιά της ΝΔ. Τους έστειλε εκεί ακριβώς γιατί ακολούθησε ίδια πολιτική με τη ΝΔ.

Αρα λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος αυτό το 13% - 15%, που είναι χιλιάδες ψηφοφόροι, είναι ένα εκατομμύριο περίπου, δεν θυμάμαι ακριβώς τον αριθμό, και πήγαν στη ΝΔ, πρέπει να σκεφτεί γιατί έκανε αυτό το χατίρι στη δεξιά. Το έκανε γιατί ακριβώς ακολούθησε δεξιά πολιτική ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ. Και δεν την ακολούθησε επειδή ήμασταν πριν σε εποπτεία που τάχα τώρα τέλειωσε, επειδή ήμασταν πριν στα μνημόνια και τάχα τώρα καταργήθηκαν. Γιατί και η «μεταμνημονιακή» εποχή συνεχίζει στην ίδια ρότα, της εποπτείας, των πλεονασμάτων, όλων αυτών δηλαδή που ακολουθήθηκαν και την περίοδο τη μνημονιακή υποτίθεται. Αρα, λοιπόν, αυτά πρέπει να σκεφτεί ο ελληνικός λαός, εκεί πάνω να σκύψει, να αφουγκραστεί τι του λέει το ΚΚΕ. Γιατί μας ακούει, αλλά απλώς αφουγκράζεται ή απλώς λέει «έχει δίκιο το ΚΚΕ, είπε αλήθειες, επιβεβαιώθηκε σε μια σειρά ζητήματα, βρίσκεται στη μάχη και το θέλουμε μαζί μας». Πρέπει να σκεφτούν και οι 375.000 που μας ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές, και οι 302.000 που μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, και οι πολύ περισσότερες χιλιάδες που μας ψήφισαν στις τοπικές εκλογές, σταθερά να έρθουν στις βουλευτικές εκλογές να δώσουν ψήφο στο ΚΚΕ. Διότι μόνο το ΚΚΕ θα είναι και αύριο στήριγμά τους μέσα στη ζωή, μέσα στον αγώνα.

-- Σας έγινε όμως μια πρόταση. Είχε ένα σκεπτικό, λέει για να ανακόψουμε την έλευση της ΝΔ...

-- Ο κ. Τσακαλώτος ήταν ωμός, δεν ξέρει να τα πει κιόλας. Διότι θα μπορούσε να πει γενικά, απευθυνόμαστε για συνεργασία, όπως έλεγε παλιότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, οπότε να συζητήσουμε σε αυτήν τη βάση και να συζητήσουμε γιατί εμείς λέμε όχι και γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί δεξιά πολιτική, και άρα δεν μπορεί το ΚΚΕ σε αυτές τις συνθήκες, με αυτούς τους συσχετισμούς να βάλει χέρι και να ανεχθεί μια τέτοια κυβέρνηση. Και αποδειχθήκαμε όχι απλώς προφήτες, πέσαμε 100% μέσα αυτά τα τέσσερα χρόνια. Ο κ. Τσακαλώτος τα είπε χοντρά. Κάλεσε τον κόσμο να φύγει από το ΚΚΕ, λες και κινδυνεύει από το ΚΚΕ. Βέβαια κινδυνεύει η πολιτική τους, σύμφωνοι. Γι' αυτό λέω ότι τα λέει χοντρά, αντικομμουνιστικά, και πρέπει να πάρει μάθημα ο κάθε κ. Τσακαλώτος, που βρίσκεται σήμερα σε ένα τέτοιο κόμμα που έχει ξεπουπουλιάσει ιδανικά, αξίες της αριστεράς, της προόδου, της δημοκρατίας, που άνθρωποι έδωσαν τις ζωές τους γι' αυτά. Και είναι μπροστάρηδες σε αγώνες και μέσα στα εργοστάσια, σε επιχειρήσεις στο εμπόριο και στον τουρισμό, στους δρόμους του αγώνα, με τους αγρότες και τους αυτοαπασχολούμενους, σε όλη την κοινωνία.

Αρα λοιπόν αυτά είναι τα ζητήματα. Κι εμείς λέμε ότι ο ελληνικός λαός μπορεί να καταλάβει ότι όταν αδυνάτιζε το ΚΚΕ, τότε πέρναγαν τα μνημόνια, τότε πέρναγαν οι αντιλαϊκοί νόμοι, τότε δεν υπήρχαν ούτε κάποιες ανάσες ανακούφισης. Οταν δυναμώνει το ΚΚΕ θα έχουμε και επιμέρους ανάσες ανακούφισης.

Ο λαός να σκεφτεί ποιον θα έχει στο πλάι του να διεκδικεί την επαύριο των εκλογών

Σήμερα, ο «Ριζοσπάστης» έχει το Κάλεσμα της ΚΕ. Καλό είναι όλοι να αγοράσουν τον «Ριζοσπάστη» σήμερα. Εκεί είναι οι προτάσεις, οι θέσεις του ΚΚΕ, με τις οποίες θα δώσουμε τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, είναι το σχέδιο του ΚΚΕ για το πώς πρέπει να ανοίξει ο δρόμος, ώστε πραγματικά σε μια πορεία να βρεθεί ο λαός στην εξουσία, να υπάρχει λαϊκή διακυβέρνηση. Είναι οι προτάσεις του ΚΚΕ για το σήμερα. Γιατί βεβαίως ξέρουμε όλοι πολύ καλά ότι στις 8 του Ιούλη θα εξακολουθεί να υπάρχει αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, καπιταλισμός θα είναι, στην ΕΕ θα είμαστε πάλι, στο ΝΑΤΟ θα είμαστε, δεν θα αλλάξουν ριζικά οι συσχετισμοί σε αυτές τις εκλογές, διότι εκεί βρίσκονται σε αυτήν τη ρότα τα βασικά κόμματα της ελληνικής κοινωνίας. Αρα, αφού δεν θα αλλάξει αυτό, πρέπει να δει ποιον χρειάζεται σήμερα ως αντιπολίτευση να παλέψει για αυτά τα θέματα. Και ειδικά στη σελίδα 3 αυτού του Καλέσματος αναφέρεται τι προτάσεις νόμου θα καταθέσουμε εμείς στη Βουλή, τι θα καλέσουμε εμείς πρωτοπόρα, μέσα στους αγώνες το λαό να πιέσει, να διεκδικήσει απέναντι σε οποιονδήποτε είναι στην κυβερνητική εξουσία την επαύριο των εκλογών. Για αυξήσεις σε μισθούς, για συντάξεις, για δωρεάν αναβαθμισμένες κοινωνικές παροχές, για επαναφορά Συλλογικών Συμβάσεων, για 751 ευρώ κατώτερο μισθό, για μια σειρά προσλήψεις και βεβαίως για να καταργηθούν όλοι αυτοί οι νόμοι και να υπάρξει πρόσληψη μόνιμου προσωπικού σε μια σειρά υπηρεσίες που έχουν ανάγκη, και ο κόσμος έχει ανάγκη για δουλειά αλλά και οι υπηρεσίες για να μπορέσουν να λειτουργήσουν, Υγεία, Παιδεία, Πρόνοια, μια σειρά άλλες δομές και λοιπά.

Το ΚΚΕ το μόνο κόμμα που δεν έκανε χρήση των μετατάξεων

-- Για το θέμα των μετατάξεων σωστά σηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων, κ. Γραμματέα;

-- Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που δεν έκανε χρήση. Και μάλιστα το είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δημόσια, προς τιμήν του. Το ΚΚΕ θεωρεί ότι όλα αυτά τα ζητήματα, ο αδερφός του αδερφού, η κόρη και η μητέρα και το ένα και το άλλο, αυτά προκαλούν και το λαϊκό αίσθημα και είναι έξω από τις αρχές τις οποίες εμείς πιστεύουμε και όπως θα έπρεπε να είναι.

-- Ηταν όμως κυρίαρχα;

-- Οχι, δεν είναι κυρίαρχα αυτά τα ζητήματα, για μας δεν είναι. Αλλά εφόσον μπαίνει και το θέτετε ως ζήτημα, εμείς έχουμε να σχολιάσουμε το εξής: Είναι ένα ακόμα ζήτημα αυτό, στο οποίο η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ακολούθησαν την ίδια πρακτική που ακολουθούσε πριν η δεξιά, η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, άλλα κόμματα κυβερνητικά. Αρα λοιπόν και εδώ δεν μπορεί να μιλήσει ότι έκανε κάτι διαφορετικό. Και μάλιστα το έκανε πολύ άγαρμπα και με πιο κορυφαία στελέχη απ' ό,τι πιθανόν οι άλλοι. Αρα, λοιπόν, εδώ ο ελληνικός λαός θα πρέπει και από αυτό το επιμέρους, το δευτερεύον, το τριτεύον ζήτημα, όπως και για άλλα τέτοια, να βγάλει ορισμένα συμπεράσματα.

-- Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους υπαλλήλους, θεωρείτε ότι σωστά πήγε να ολοκληρωθεί, γιατί δεν θα ολοκληρωθεί. Ο πρωθυπουργός ζήτησε να παγώσουν μετά από όσα έγιναν οι μετατάξεις.

-- Γενικότερα θεωρούμε ότι εφόσον μπήκαμε σε προεκλογική περίοδο και είναι 4 βδομάδες μόνο, όλα αυτά θα έπρεπε να αποφευχθούν. Μια κυβέρνηση η οποία σέβεται τον ελληνικό λαό πρέπει σ' αυτά τα ζητήματα να είναι πολύ πιο προσεκτική και μάλιστα όταν μιλά εν ονόματι της αριστεράς, εν ονόματι της εντιμότητας και διάφορα τέτοια. Εμείς φυσικά δεν τα συμμεριζόμαστε αυτά, ούτε ως χαρακτηρισμούς πλέον, διότι δυστυχώς η βρώμικη δουλειά που έβγαλε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αυτά τα χρόνια, ήταν πάρα πολύ μεγάλη και γονάτισε τον λαό και αυτό θα το πληρώνουμε μακροπρόθεσμα.

Οι βουλευτές του ΚΚΕ δίνουν τις αποζημιώσεις τους για τις ανάγκες του αγώνα

-- Πού ανεβάζει τον πήχη το ΚΚΕ για τις εθνικές εκλογές; Και δεύτερον - μουρμούρες είναι τώρα αυτό, είναι λίγο παραπολιτική - μήπως δίνουν πολλά για το Κόμμα οι βουλευτές ή μπορούν να ζήσουν με τόσα λίγα;

-- Οι βουλευτές του ΚΚΕ, και αυτό είναι προς τιμήν του ΚΚΕ και αυτό το εισπράττουμε και από τον ελληνικό λαό σ' αυτά που μας λέει, δεν βάζουν στην τσέπη τους τις βουλευτικές αποζημιώσεις και όλα τα υπόλοιπα. Δίνουν για τις ανάγκες να οργανωθεί ο αγώνας, να οργανωθεί το κίνημα, να μπορεί να παίζει το ΚΚΕ το ρόλο του, ως πρωτοπορία των αγώνων των εργαζομένων, να μπορεί να πιέζει, να διεκδικεί από την εκάστοτε κυβερνητική εξουσία, έτσι ώστε να γυρίζουν αυτά στους εργαζόμενους.

Οσο πιο ισχυρό το ΚΚΕ, τόσο πιο ισχυρό το κίνημα για διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης

-- Για πάμε στο άλλο σκέλος της ερώτησης, μάλλον άλλη ερώτηση ήταν.

-- Εμείς θεωρούμε ότι ο ελληνικός λαός - γιατί ο ελληνικός λαός αποφασίζει, όχι εμείς, εμείς δεν είμαστε δημοσκοπική εταιρεία να κάνουμε προβλέψεις - λέμε ότι οι 302.000 που ψήφισαν στις ευρωεκλογές, οι 375.000 που ψήφισαν στις περιφερειακές εκλογές, θα πρέπει με σταθερότητα και οι 302.000 και οι υπόλοιποι 70.000 που ψήφισαν στις περιφερειακές να δουν αυτά που τους έλεγε και που τους λέει σήμερα ενόψει εθνικών εκλογών - γιατί οπωσδήποτε είναι και διαφορετική μάχη, εκτός από το ότι το πολιτικό στίγμα δόθηκε από τις ευρωεκλογές - και να ψηφίσουν το ΚΚΕ. Ποσοστά δεν βάζουμε...

-- Να διατηρήσετε δηλαδή τις δυνάμεις σας;

-- Εχουμε 15 βουλευτές, όσοι περισσότεροι είναι στη Βουλή και 20 βουλευτές και 17 βουλευτές και 19 και 25... Αυτό θα είναι καλό για το λαό. Δεν είναι το ερώτημα τι θα είναι καλό για το ΚΚΕ, για ένα κόμμα, δεν είναι εκεί το ερώτημα. Το ερώτημα είναι τι θα είναι καλό για τον ελληνικό λαό, για τους ψηφοφόρους, γι' αυτούς που καλούνται να αποφασίσουν. Και εμείς λέμε να σκεφτούν αυτό: Οτι το ΚΚΕ δεν τους πρόδωσε ποτέ, θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή των αγώνων για να πιεστεί οποιαδήποτε κυβέρνηση θα εφαρμόσει τέτοια μέτρα απαράδεκτα για τον λαό και, βεβαίως, θα βρεθεί και μέσα στη Βουλή με προτάσεις νόμου. Οσο πιο ισχυρή είναι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ μέσα στη Βουλή, όσο πιο ισχυρό είναι το λαϊκό κίνημα και δυναμώσει με την ενίσχυση του ΚΚΕ, τόσο περισσότερα ακόμα και μέτρα ανακούφισης μπορούν να τεθούν, να διεκδικηθούν και να ικανοποιηθούν λαϊκά συμφέροντα. Μπορούμε να εμποδίσουμε δηλαδή χειρότερα.

-- Νομίζω ότι διαβλέπετε ότι θα υπάρξει πόλωση στις εκλογές;

-- Μα ήδη διαφαίνεται. Και στις προηγούμενες εκλογές υπήρξε, τις ευρωεκλογές, παρότι μπορεί να είναι κάπως διαφορετική η ψήφος, ενιαία πολιτικά ψήφισε ο κόσμος, γι' αυτό άλλωστε και η ψαλίδα μεταξύ των κομμάτων μειώθηκε πάρα πολύ ακόμα και για τις περιφερειακές ή αν θέλετε και για το σύνολο των δημοτικών εκλογών, περίπου οι ψηφοφόροι κινήθηκαν πολιτικά. Ομως, επειδή είναι πιο κρίσιμη οπωσδήποτε μάχη οι εθνικές εκλογές, θα πρέπει διπλά και τριπλά να σταθμίσουν την ψήφο τους και κυρίως την ψήφο που πρέπει να δώσουν για να ενισχυθεί το ΚΚΕ.

Τα μνημόνια και οι «μεταμνημονιακές» δεσμεύσεις είναι εδώ

-- Κύριε Γραμματέα, πόσο σας ανησυχούν οι δηλώσεις και η έκθεση της Κομισιόν; Ο πρωθυπουργός βγήκε και δήλωσε ευθέως ότι το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών άνοιξε την όρεξη σε ορισμένους στις Βρυξέλλες και μπορεί να γυρίσουμε πίσω.

-- Δεν χρειαζόταν να ανοίξει παραπάνω η όρεξη της Κομισιόν και της τρόικας. Είναι ανοιχτή εδώ και πάρα πολλά χρόνια και μετά τον Αύγουστο, που ο κ. Τσίπρας πανηγυρίζει για το τέλος των μνημονίων, για τη «μεταμνημονιακή» εποχή, για τη «δίκαιη ανάπτυξη». Η Κομισιόν είναι εδώ πανταχού παρούσα, διότι εδώ είναι τα μνημόνια, εδώ είναι η «μεταμνημονιακή» εποχή, εδώ είναι ο έλεγχος της δημοσιονομικής προσαρμογής και η εποπτεία. Η συμφωνία που έχει υπογράψει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Τσίπρας, είναι ότι θα συνεχιστεί αυτή η εποπτεία, θα συνεχιστούν τα ματωμένα πλεονάσματα και θα βλέπουμε κάθε φορά τι γίνεται, «πώς πάνε τα έσοδα», «πώς πάνε τα έξοδα», «τι θα μπει», «τι θα βγει». Δεν αλλάζει τίποτε σ' αυτό. Αν για παράδειγμα δεν πάνε καλά κάποιοι στόχοι, απ' αυτά τα ματωμένα πλεονάσματα που πληρώνει με τους φόρους ο λαός μας, τα λαϊκά στρώματα, τότε θα του πουν: «Περιόρισε αυτές τις κοινωνικές δαπάνες», «περιόρισε αυτά απ' τον προϋπολογισμό», «κατάργησε ένα θετικό αντίμετρο που είχες πάρει για τα λαϊκά στρώματα». Αυτό το έχει υπογράψει ο κ. Τσίπρας και έχει συμφωνήσει και ο κ. Μητσοτάκης. Αρα λοιπόν αυτό πρέπει να έχει καθαρό στο μυαλό του ο ελληνικός λαός όταν πάει να ψηφίσει.

Να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές

-- Το ΚΚΕ με πολύ μεγάλη σαφήνεια και σταθερότητα λέει «εκτός της ΕΕ»...

-- Εμείς λέμε ότι πρέπει να συγκρουστούμε με αυτές τις πολιτικές και συνολικά με τις κατευθύνσεις της Κομισιόν.

-- Το ερώτημα είναι πού θα βρεθούν οι πόροι σε αυτήν την περίπτωση;

-- Οι πόροι υπάρχουν στην Ελλάδα. Η Ελλάδα έχει παραγωγικές δυνατότητες, έχει πλούτο που τον παράγουν οι παραγωγικές της δυνάμεις, που τον παράγει πρώτα απ' όλα ο εργαζόμενος λαός. Τα άλλα πολιτικά κόμματα που κυβερνούν λένε ότι «είναι δεδομένη αυτή η κατάσταση και πρέπει να πειθαρχήσουμε σε όλα, γιατί η εντολή της Κομισιόν θα μας φέρει επενδύσεις». Λέει ο κ. Μητσοτάκης για «βιώσιμη ανάπτυξη», ο κ. Τσίπρας για «δίκαιη ανάπτυξη» και ξέρουμε όλοι ότι κοροϊδεύουν. Διότι δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη στα πλαίσια της ΕΕ, της «μεταμνημονιακής» αυτής εποχής που βιώνουμε, με όλα αυτά τα μέτρα και τους νόμους σε ισχύ. Αυτοί εννοούν ότι θα είναι μια «δίκαιη» ανάπτυξη με τις επενδύσεις που θα έρθουν και με κάποιες θέσεις εργασίας που θα δημιουργηθούν. Κι εμείς θέτουμε το ερώτημα: Να κάνουν επενδύσεις οι καπιταλιστές, να τους φοροαπαλλάσσουν, να τους δίνουν «δωράκια» και την ίδια ώρα ο λαός να πληρώνει τους φόρους που δεν πληρώνουν οι μεγαλοκαπιταλιστές, τα μονοπώλια και να πληρώνουν τον λαό με μισθούς πείνας; Γιατί τις είδαμε αυτές τις δουλειές. Μειώθηκε και η ανεργία και το θεωρεί θρίαμβο αυτό ο κ. Τσίπρας, όμως με 300 ευρώ πείτε μου εσείς αν μπορεί να ζήσει ένας άνθρωπος 25 - 30 χρόνων ή κάποιος που έχει οικογένεια. Αρα λοιπόν αυτό θα είναι το σχέδιό μας; Αυτό θα είναι το όραμά μας; Αυτό είναι το σχέδιο όσων μας έχουν κυβερνήσει: ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αρα πρέπει να φύγουμε απ' αυτούς.

-- (...) Αρα, θέλω να καταλάβω το εξής: Η Ελλάδα έχει μια άλλη κατεύθυνση με το ΚΚΕ, βασίζεται στις πλουτοπαραγωγικές πηγές, μπορεί να αντέξει σε ένα διεθνές περιβάλλον με αγορές που είναι θεριά ανήμερα;

-- Εμείς θεωρούμε ότι μπορεί, διότι αυτό είναι η δύναμη του λαού. Αν κατανοήσει ο ίδιος ότι είναι δυνατός - και αυτό του λέει το ΚΚΕ - μπορεί να αντιδράσει, μπορεί να έρθει στην επιφάνεια αυτή η δυναμική και να μπορέσει να επιβάλει ανατρεπτικές αλλαγές. Αν δεν πάμε σε ριζικές αλλαγές, θα μεμψιμοιρούμε και θα βρισκόμαστε σε μια από τα ίδια. Πότε με 3ο μνημόνιο, πότε με 4ο, πότε με μέτρα, πότε με πλεονάσματα και πάντα θα την πληρώνει ο λαός. Αρα λοιπόν πρέπει ν' ανοίξει αυτός ο δρόμος και αυτό είναι το κάλεσμα στην πλειοψηφία των λαϊκών δυνάμεων.

Υπάρχει σημαντική συμπόρευση δυνάμεων με το ΚΚΕ

-- Θα έχετε συνεργασία και συμπόρευση με άλλες δυνάμεις της αριστεράς;

-- Υπάρχει ήδη σημαντική συμπόρευση αριστερών, προοδευτικών, δημοκρατικών, ριζοσπαστικών δυνάμεων της ελληνικής κοινωνίας και στις ευρωεκλογές και συνεχίζεται και σήμερα με πιο δυναμικό τρόπο. Εχουμε ανθρώπους που έφυγαν απ' τον ΣΥΡΙΖΑ, στελέχη του, πρώην βουλευτές, άλλους που είχαν πάει στη ΛΑΕ του κ. Λαφαζάνη και έχουν φύγει και συζητούν σήμερα με το ΚΚΕ. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και σκέφτονται να στηρίξουν το ΚΚΕ και μαχητικά έρχονται μαζί μας. Και βεβαίως υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα δυνάμεων μέσα στο κίνημα, συνδικαλιστές, εργάτες, επιστήμονες, πανεπιστημιακοί, καλλιτέχνες, απ' όλο το πολιτικό φάσμα, επίσης απόστρατοι απ' τις Ενοπλες Δυνάμεις, που είναι πολιτικά πρόσωπα και ήταν μέλη άλλων πολιτικών δυνάμεων, όπως του ΠΑΣΟΚ κ.λπ.

-- Σε τέτοιο επίπεδο δηλαδή συνεργασίες, όχι σε επίπεδο ηγεσιών;

-- Οχι. Και θα διευρυνθεί αυτή η συνεργασία και βεβαίως το διακύβευμα είναι ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ, γιατί αυτή η ψήφος είναι που μετράει.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΦΑΓΗ ΣΤΟ ΔΙΣΤΟΜΟ
Η καλύτερη τιμή στους σφαγιασθέντες Διστομίτες ο αγώνας για να γκρεμιστεί η Χρυσή Αυγή

Παρουσία πλήθους κόσμου και εκπροσώπων φορέων κορυφώθηκαν χτες οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, που διοργάνωσε ο δήμος Διστόμου - Αράχοβας - Αντίκυρας. Στις χτεσινές εκδηλώσεις παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Εβδομήντα πέντε χρόνια πριν, στις 10 Ιούνη 1944, οι κάτοικοι της μαρτυρικής πόλης ήρθαν αντιμέτωποι με τη ναζιστική θηριωδία. Επειτα από σύντομη μάχη με τμήμα του ΕΛΑΣ σε κοντινή περιοχή, οι Γερμανοί στράφηκαν στο Δίστομο. Ηταν απόγευμα, όταν διέταξαν τους Διστομίτες να κλειστούν στα σπίτια τους και σε λίγο άρχισε το μακελειό.

Από τα στρατιωτικά αυτοκίνητα ξεπετάχτηκαν οι άνδρες των Ες - Ες, ξεχύθηκαν στα σοκάκια, όρμησαν μέσα στα σπίτια και άρχισαν να σκοτώνουν αδιακρίτως. Διακόσιοι δέκα οχτώ (218) κάτοικοι του χωριού βρήκαν μαρτυρικό θάνατο.

Από τη σφαγή δεν γλίτωσαν ούτε μωρά παιδιά, ενώ στον κατάλογο των θυμάτων μπορεί κανείς να βρει τα ονόματα από ολόκληρες οικογένειες που ξεκληρίστηκαν. Στον κατάλογο των μαρτύρων περιλαμβάνονται 20 μωρά, 45 παιδιά και νέοι ηλικίας 5 - 20 ετών, 111 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 20 - 60 ετών και 42 ηλικιωμένοι 60 - 85 ετών. Αφού κατέσφαξαν τους κατοίκους, οι Γερμανοί έκαψαν το χωριό.

Οι χτεσινές εκδηλώσεις ξεκίνησαν με μνημόσυνο. Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες πορεύτηκαν προς το μνημείο, όπου μίλησε ο δήμαρχος Ιω. Γεωργακός. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στους αγώνες των κατοίκων του Διστόμου για τη διεκδίκηση αποζημιώσεων από το γερμανικό κράτος.

Ακολούθησαν προσκλητήριο νεκρών, ανάκρουση του Εθνικού Υμνου και κατάθεση στεφανιών από εκπροσώπους της πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, των Ενόπλων Δυνάμεων, της πρέσβειρας της Πολωνίας, του επιτετραμμένου της πρεσβείας της Γερμανίας, φορέων της Τοπικής Διοίκησης, της τοπικής κοινωνίας, μαρτυρικών πόλεων κ.ά. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Αμυνας Ευ. Αποστολάκης.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας κατέθεσε στεφάνι εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ και μετά τη λήξη της εκδήλωσης έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Η μεγαλύτερη τιμή σήμερα στη μνήμη των σφαγιασθέντων Διστομιτών, σε αυτόν τον ιερό τόπο, είναι η συνέχιση του αγώνα ενάντια στο φασισμό, για να γκρεμιστεί ακόμα περισσότερο το ναζιστικό μόρφωμα, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής και ιδιαίτερα εδώ στη Βοιωτία ο λαός της να αφαιρέσει την έδρα της Χρυσής Αυγής και να τη δώσει στο ΚΚΕ».

Οι εκδηλώσεις της χτεσινής μέρας αναμενόταν να ολοκληρωθούν με θεατρική παράσταση στο θέατρο του Μαυσωλείου. Το θεατρικό εργαστήρι Διστόμου «Θεατροφρένεια» θα παρουσίαζε το έργο του Πέτερ Βάις «Η ανάκριση» σε σκηνοθεσία Τάσου Σταθά.

ΕΡΩΤΗΣΗ - ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΚΛΟΓΕΣ ΙΟΥΛΗΣ 2019
Μήπως με την κριτική που ασκεί το ΚΚΕ απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ ανοίγει το δρόμο για τη ΝΔ;

Αν κάποιος δικαίωσε και ξέπλυνε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ με την πολιτική του και άρα «άνοιξε το δρόμο» για την επικείμενη κυβερνητική εναλλαγή, αυτός είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Αυτός με την πολιτική του έσπειρε απογοήτευση, παραίτηση, υποταγή στο «ρεαλισμό» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αναπαρήγαγε με τη στάση του τη λογική «όλοι είναι ίδιοι»...

 • Ο ΣΥΡΙΖΑ, που κατηγορεί το ΚΚΕ, είναι αυτός που μαζί με τη ΝΔ ψήφισε το τρίτο μνημόνιο, συνεχίζοντας το έργο της δικής της κυβέρνησης, για να εφαρμόσει τα απανωτά πακέτα των αντιλαϊκών μέτρων. Νωπές είναι άλλωστε οι αποκαλύψεις ότι ακόμα και το 2015 είχε ανοίξει η συζήτηση για συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, προκειμένου να μην υπάρχει ούτε η παραμικρή υπόνοια στους «θεσμούς» ότι δεν θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα το τρίτο μνημόνιο. Τελικά αποδείχτηκε ότι και μόνος του ο ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να το υλοποιήσει μέχρι κεραίας.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που ψήφισε μαζί με τη ΝΔ εμβληματικούς νόμους υπέρ του κεφαλαίου, όπως αυτόν για τον περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος, αλλά και για τη διαμόρφωση του κατώτατου μισθού από τις κυβερνήσεις με ουσιαστική απαγόρευση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Αντίστοιχα, μαζί ψήφισαν τις φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, τα προνόμια στους εφοπλιστές, τα δωράκια στους φαρμακοβιομήχανους, τις μειώσεις φόρων στα επιχειρηματικά κέρδη, τις εισφοροαπαλλαγές στα ασφαλιστικά ταμεία κ.ο.κ.
 • Ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη ΝΔ ψηφίζει το 90% των ευρωενωσιακών αποφάσεων στο Ευρωκοινοβούλιο, οι οποίες εφαρμόζονται στην Ελλάδα και περιλαμβάνουν όλες τις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις που βιώνει ο λαός μας.
 • Η σημερινή κυβέρνηση είναι αυτή που έκανε υπουργούς της πρώην πρωτοκλασάτα στελέχη της ΝΔ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που έχουν βάλει την υπογραφή τους σε όλα τα μνημόνια, δίνοντας «αριστερό» άλλοθι στο ξήλωμα των εργατικών κατακτήσεων από τις προηγούμενες αντιλαϊκές κυβερνήσεις.
 • Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ σε μια σειρά δήμους αλληλοστηρίζονταν στις τοπικές εκλογές, ανταλλάζοντας στελέχη μεταξύ τους, με το λαό να βλέπει τους χτεσινούς εχθρούς να γίνονται φίλοι. Από κοινού ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ επιδόθηκαν σε μάχη για να μην επανεκλεγούν οι κομμουνιστές δήμαρχοι, με πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα αυτά της Αττικής στον β' γύρο, αλλά και της Ικαρίας στον α' γύρο, όπου στήριξαν τον ίδιο υποψήφιο απέναντι στο συνδυασμό του ΚΚΕ.
 • Μαζί ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ δεσμεύονται ότι θα σταθούν «σπαθί» στις «υποχρεώσεις» της χώρας απέναντι στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ότι θα πιάνουν τις ΝΑΤΟικές νόρμες από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Ανταγωνίζονται» για το ποιος είναι ευρωΝΑΤΟικότερος από τον άλλον. Από κοινού διαβεβαιώνουν ότι θα συνεχίσουν να βάζουν πλάτη για να προχωρούν τα δολοφονικά σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή, διαθέτοντας βάσεις, προσωπικό και μέσα, και γι' αυτό και οι δυο παίρνουν τα εύσημα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, που επιβραβεύει τη «συναντίληψή» τους.

Ποιος, λοιπόν, είναι αυτός που έδωσε τη δυνατότητα στη ΝΔ να διεκδικεί τη λαϊκή δυσαρέσκεια από τον ΣΥΡΙΖΑ, έστω κι αν αυτή της προσφέρεται με βαριά καρδιά; Το ΚΚΕ, που είναι συνεπής αντίπαλος όλων των αστικών κυβερνήσεων, που η μία συνεχίζει από εκεί που σταματάει η προηγούμενη, και κυρίως του κοινού τους αντιλαϊκού σχεδίου που μαζί υπηρετούν είτε ως κυβερνήσεις είτε ως αντιπολιτεύσεις; `Η ο ΣΥΡΙΖΑ, που εφαρμόζει την ίδια πολιτική με τη ΝΔ και μάλιστα στο όνομα της «αριστεράς»;

Βεβαίως, η βρωμιά αυτή απέναντι στο ΚΚΕ δεν είναι ανακάλυψη του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για την ξινισμένη σούπα που ανακάτευε κάθε τόσο το ΠΑΣΟΚ τις περασμένες δεκαετίες, που ήταν ο βασικός εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Αυτή την παλιοσυνήθεια κληρονόμησε ο ΣΥΡΙΖΑ με ένα σωρό άλλες από το ΠΑΣΟΚ. Θυμίζουμε ότι τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και το 2015, ζητώντας τη στήριξη του ΚΚΕ στην τότε κυβερνητική εναλλαγή, ώστε να παραλάβει τη σκυτάλη από τη ΝΔ, και τελικά αποδείχθηκε ότι είχε δίκιο το ΚΚΕ που έλεγε ότι θα συνεχίσει ως χαλίφης στη θέση του χαλίφη. Τα ίδια έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ και στο δημοψήφισμα του 2015, κατηγορώντας το ΚΚΕ ότι «σιγοντάρει το ΝΑΙ» και τελικά αποδείχθηκε ότι η κυβέρνηση ήταν αυτή που είπε ένα μεγαλοπρεπέστατο «ΝΑΙ» στο τρίτο και πιο βάρβαρο μνημόνιο, ακυρώνοντας σε μια νύχτα το «ΟΧΙ» που έβγαλαν οι κάλπες. Τα ίδια λέει και σήμερα, προσπαθώντας να κρατήσει με ψευτοδιλήμματα εγκλωβισμένο εργατικό - λαϊκό κόσμο στη λογική του «μικρότερου κακού», ώστε να εξουδετερώσει τις όποιες αντιστάσεις στην άσκηση της αντιλαϊκής πολιτικής.

Το ΚΚΕ είναι η μόνη συνεπής δύναμη, ικανή να οργανώσει τη γνήσια λαϊκή αντιπολίτευση την επόμενη μέρα απέναντι σε κυβερνήσεις - κεφάλαιο - ΕΕ. Αποτελεί «δυνατό χαρτί» για το λαό το γεγονός ότι το ΚΚΕ από θέσεις αρχής δεν στηρίζει οποιαδήποτε αστική κυβέρνηση, όποιο όνομα κι αν έχει αυτή. Αποτελεί εγγύηση ότι το Κόμμα θα συνεχίσει να είναι δύναμη κρούσης στην οργάνωση της λαϊκής πάλης για να μπουν εμπόδια στα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, για να διεκδικηθούν οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες, και πάνω απ' όλα ότι είναι η μοναδική δύναμη που μπορεί να λέει στο λαό πως υπάρχει ελπίδα, πως υπάρχει πραγματικά φιλολαϊκή διέξοδος σε σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους, την εξουσία τους, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.

ΑντιΚΚΕ αθλιότητες παλιάς κοπής...

«Αυριανή» 1989
«Αυριανή» 1989
Η άθλια επίθεση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στη Βουλή σε βάρος του ΚΚΕ, την περασμένη Παρασκευή, ο οποίος είπε ότι εάν κερδίσει τις εκλογές του Ιούλη η ΝΔ θα φταίει το ΚΚΕ, ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί κατά γράμμα τις ΠΑΣΟΚικές αθλιότητες. Ηρθε να επιβεβαιώσει δηλαδή ότι η πολιτική ξεφτίλα ακόμα κι όταν έχει πιάσει πάτο, μπορεί να φτάσει ακόμα πιο βαθιά.

Απ' ό,τι φαίνεται όμως οι ΣΥΡΙΖΑίοι δεν μπαίνουν καν στον κόπο να επεξεργαστούν νέα επιχειρήματα στην επίθεσή τους ενάντια στο ΚΚΕ αλλά δανείζονται ατόφιες τις αθλιότητες που εκτόξευαν απέναντι στο Κόμμα τα στελέχη και τα επιτελεία του ΠΑΣΟΚ. Το παιχνιδάκι αυτό παίζεται ήδη από τη δεκαετία του 1980, έχει όμως ενδιαφέρον να δούμε τις ομοιότητες με όσα λέγονταν στο σχετικό πιο πρόσφατο παρελθόν.

-- Το Φλεβάρη του 2007, ο τότε πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, λίγο πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, από το ίδιο βήμα που μίλησε ο Τσακαλώτος, από τη Βουλή, είπε το αμίμητο: «Το ΚΚΕ είναι αριστερός ψάλτης της Δεξιάς». Αυτό το είπε ο ίδιος άνθρωπος που είχε τοποθετήσει ως βουλευτές Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο! Μήπως βλέπετε ομοιότητες με τον σημερινό ΣΥΡΙΖΑ; Στελέχη των ακροδεξιών ΑΝΕΛ, με τους οποίους συνεργάστηκαν επί 4 χρόνια, τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. Λίγες μέρες μετά, κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ (Π. Ευθυμίου, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Διαμαντοπούλου) με δηλώσεις τους ζητούν «να τεθούν όρια στο ΚΚΕ».

-- Τον Ιούλη του 2007, λίγους μήνες πριν από τις εκλογές του Σεπτέμβρη, ο Θ. Πάγκαλος σε συνέντευξή του συνεχίζει την αθλιότητα λέγοντας ότι «το ΚΚΕ λειτουργεί ενισχυτικά προς την κυβέρνηση όταν είναι η ΝΔ και καταστροφικά όταν είναι το ΠΑΣΟΚ. Εγώ πιστεύω ότι υπάρχει συμμαχία».

-- Τον Αύγουστο του 2009, δύο μήνες πριν από τις εκλογές, επανέρχεται η αθλιότητα και πάλι από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου. Δηλώνει λοιπόν σε συνέντευξή του ότι το ΚΚΕ «διευκολύνει την κυβέρνηση της ΝΔ». Και συμπληρώνει: «Η ηγεσία του ΚΚΕ φαίνεται συχνά να ταυτίζει το κομματικό συμφέρον με τη διευκόλυνση της κυβέρνησης της ΝΔ. Και δυσκολεύεται όλο και περισσότερο να εξηγήσει τη στάση της αυτή στους πολίτες. Είναι η ηγεσία του ΚΚΕ που μένει σ' αυτή την αδιέξοδη αντι-ΠΑΣΟΚ γραμμή».

-- Τον Οκτώβρη του 2009, λίγες μέρες μετά τις εκλογές, που το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται στην αστική διακυβέρνηση, η εφημερίδα «Νίκη» βγαίνει με πρωτοσέλιδο «"Τύμπανα πολέμου" στο Μαξίμου για το ΚΚΕ - Ποιες σκληρές εισηγήσεις δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου για να ακυρωθεί πολιτικά ο Περισσός - Ποιοι μιλούν για δούρειο ίππο της ΝΔ και τι εννοούν με τη φράση "αριστερός ψάλτης της δεξιάς"». Την πρωτοσέλιδη αθλιότητα συμπλήρωνε φωτογραφία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ να ανταλλάσσει χειραψία με τον πρώην πρωθυπουργό σε εκδήλωση για το Πάσχα σε στρατόπεδο του Λεκανοπεδίου, προκειμένου να δημιουργεί συνειρμούς αλήθειας η σάπια ΠΑΣΟΚική αθλιότητα περί «αριστερού ψάλτη της ΝΔ».

...και μετά ήρθε η συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΝΔ

Οπως είναι γνωστό, μετά από όλα τα παραπάνω, το 2011, έχουμε την πρώτη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ., ενώ το 2012 έχουμε τη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΔΗΜΑΡ. Βεβαίως, μετά τις εκλογές του 2015, είχαμε τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, δηλαδή, οι δήθεν «αριστεροί» συνεργάστηκαν με τους ακροδεξιούς για τέσσερα χρόνια. Ολες αυτές οι αστικές κυβερνήσεις κατεδάφισαν εργατικά δικαιώματα και κατακτήσεις. Ψήφισαν τρία μνημόνια, το τελευταίο μάλιστα, αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, το ψήφισαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Από το 2007 μέχρι το 2019 οι επιθέσεις εναντίον του ΚΚΕ συνεχίστηκαν. Και δεν είναι η πρώτη φορά που ο ΣΥΡΙΖΑ, διά στόματος Τσακαλώτου, εξέφρασε τέτοιες απόψεις.

Πριν από τις ευρωεκλογές του 2014 και τις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει την αρχή, συνεχίζοντας από εκεί που άφησε το ΠΑΣΟΚ το νήμα της αντιΚΚΕ αθλιότητας.

Ετσι, ο Θ. Καρτερός, που τότε αρθρογραφεί στην «Αυγή», γιατί εδώ και πολύ καιρό είναι στο επικοινωνιακό επιτελείο του Μαξίμου, δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα, αναπαράγει (19/10/2014) το γνωστό επιχείρημα ότι «το ΚΚΕ βάζει πλάτη στη ΝΔ», ζηλεύοντας προφανώς τα περί «δεκανικιού της δεξιάς» του αυριανισμού και του αλήστου μνήμης Γιαννόπουλου ή τα περί «αριστερού ψάλτη» του Γ. Α. Παπανδρέου.

Για να το αποδείξει αυτό, μάλιστα, επικαλείται ότι Νεοδημοκράτες βουλευτές χειροκρότησαν την κριτική που άσκησε η Αλ. Παπαρήγα στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο διά ταύτα το ζήτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ τότε όπως και από τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα, μπαίνει ως εξής: `Η είσαι με τον ΣΥΡΙΖΑ ή είσαι με τη ΝΔ.

Μετά από όλα αυτά, αυτό που μένει να δούμε είναι πόσο γρήγορα ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ θα μετατρέψουν τη δεδομένη στρατηγική τους σύγκλιση στο τσάκισμα του λαού σε κυβερνητική συνεργασία... Ενδεχόμενο που ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, σε πρόσφατη συνέντευξή του άφησε ανοιχτό, εάν προκύψει κάποιο κορυφαίο εθνικό ζήτημα. Σαν εκείνο δηλαδή που οδήγησε στις συγκυβερνήσεις του 2011 και του 2012...

ΤΕ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΕ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Το ΚΚΕ είναι η απαραίτητη δύναμη για το λαό την επόμενη μέρα

Σε μεγάλη συγκέντρωση στον Πειραιά μίλησε ο Νίκος Αμπατιέλος

Μια μαζική συγκέντρωση με εκατοντάδες εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, αυτοαπασχολούμενους, νέους και νέες διοργάνωσαν το βράδυ του Σαββάτου 8/6 η ΤΕ Πειραιά και η ΤΕ Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ στο Πάρκο Δηλαβέρη στον Πειραιά.

Η συγκέντρωση ξεκίνησε με ομιλία από τον Νίκο Αμπατιέλο, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ. Ακολούθησε λαϊκό γλέντι με ζωντανή μουσική, χορό και φαγητό, με τους συγκεντρωμένους, φίλους και μέλη του Κόμματος και της ΚΝΕ, να παίρνουν δυνάμεις για το πλατύ πολιτικό άνοιγμα των επόμενων βδομάδων.

Στο χώρο λειτούργησε επίσης έκθεση βιβλίου με εκδόσεις της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ ανάρπαστος έγινε ο «Ριζοσπάστης του Σαββατοκύριακου», που περιλάμβανε το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τις βουλευτικές εκλογές.

Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός και ο αθλητικογράφος Μιχάλης Λεάνης.

Στις εκλογές κρίνεται πόσο δυνατή θα είναι η αντιπολίτευση υπέρ του λαού

Ακολουθούν αποσπάσματα από την ομιλία του Νίκου Αμπατιέλου:

«Οποιος και όποια έδωσε τη μάχη των προηγούμενων εκλογών, γνωρίζει καλά ότι οι θέσεις, η στάση, η δράση του ΚΚΕ έχουν ευρύτερη απήχηση στο λαό μας, ακόμα και σε χιλιάδες που μπορεί να μην πήγαν τελικά να ψηφίσουν ή να εγκλωβίστηκαν στα τρομοκρατικά διλήμματα ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ, να τους ψήφισαν με κρύα καρδιά.


Πάνω σε αυτήν τη βάση, μπροστά στις βουλευτικές εκλογές δίνουμε όλοι τον καλύτερό μας εαυτό, για να φτάσουμε το πλατύ κάλεσμα του ΚΚΕ σε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ανέργους, νέους και νέες της κατάρτισης, μαθητές, φοιτητές.

Αυτό που κρίνεται είναι αν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει εκείνη τη δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματά του, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Αν το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερη δύναμη ως πρωτοπορία του αγώνα, για να πιέζει αποτελεσματικά, να αποσπά κατακτήσεις για το λαό, να ζωντανεύει το δρόμο της ελπίδας και του αγώνα για έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης, που στο επίκεντρο έχει την ικανοποίηση των κοινωνικών και λαϊκών αναγκών και όχι τα κέρδη μίας κοινωνικής μειοψηφίας.

Κρίνεται το ποιος μπορεί να κάνει αντιπολίτευση υπέρ του λαού απέναντι σε μία εκ των πραγμάτων επιθετική κυβέρνηση, που δεν θα κουνάει ρούπι από τις δεσμεύσεις στην ΕΕ, στους ομίλους και το ΝΑΤΟ, απέναντι σε μία συντηρητική πολιτική.

Πληθαίνουν οι λόγοι για ψήφο στο ΚΚΕ

Και όποιος μπορεί να έχει ακόμα ενδοιασμούς για το ποιο είναι το πραγματικό δίλημμα, ας δει με βάση το ίδιο το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών και όσα έχουν ακολουθήσει.

Μόνο περισσότεροι γίνονται οι λόγοι για την ενίσχυση του ΚΚΕ...


Ας σκεφτεί όλους εκείνους που βγαίνουν και κουνάνε το δάχτυλο στους εργαζόμενους για τις θυσίες που πρέπει να υπομένουν ακόμα, για τις αντοχές της οικονομίας, που δεν είναι τίποτα άλλο από τις ανάγκες της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων...

Το παραμύθι ότι θα μεγαλώσει η πίτα και έτσι θα μεγαλώσει και το κομμάτι που θα παίρνουν οι εργαζόμενοι, καταρρέει μπροστά στην καθημερινότητα, μπροστά στις χιλιάδες θέσεις εργασίας μερικής απασχόλησης, λίγων μηνών δουλειάς, με εντατικούς ρυθμούς, με μισθούς - ψίχουλα. Καταρρέει μπροστά στην κατάσταση που συναντούν οι εργαζόμενοι στην Υγεία, στην Παιδεία, στις κοινωνικές υπηρεσίες...

Αλήθεια, πού βρίσκεται στο στόχο που είχε θέσει η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, ότι "ξεμπερδεύουμε με το παλιό", και έχει το θράσος να αυτοπαρουσιάζεται ως πρόοδος, ως η κυβέρνηση για να πάμε μπροστά...

Το παλιό ο ΣΥΡΙΖΑ το ξέπλυνε και το ανέστησε με την αντιλαϊκή πολιτική που εφάρμοσε. Το ανέστησε βάζοντας το "παλιό" στα ψηφοδέλτιά του και κυρίως βαφτίζοντας προοδευτική και αριστερή την πολιτική στήριξης των κερδών των ομίλων, την απογείωση της φοροληστείας για το λαό, την προσήλωση στην εμπλοκή της Ελλάδας στα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ, της ΕΕ. Αυτή η πολιτική έδωσε το δικαίωμα στα σκιάχτρα του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ να εμφανίζονται ξανά παριστάνοντας τους δικαιωμένους. (...)

Ξέρουμε ότι τον επόμενο μήνα τα σκυλάκια των καναπέδων των εφοπλιστών και των τραπεζιτών τύπου Τσακαλώτου, Τσίπρα κ.λπ., που χαϊδεύονται στα σαλόνια της ΕΕ, των κορακιών των αγορών, της Μέρκελ, του Τραμπ και πολλών άλλων (...) θα σκυλιάσουν για τα "λάθη του ΚΚΕ", την ανάγκη να δώσει το Κόμμα μας γραμμή να ψηφιστεί ο ΣΥΡΙΖΑ ή μέχρι και να αυτοδιαλυθούμε για το καλό της σημερινής κυβέρνησης...

Αυτό δεν γίνεται για μερικές ψήφους ανθρώπων που μπορεί να είναι ευάλωτοι στην κοροϊδία, αλλά κυρίως γιατί το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι καρφί στο μάτι της αστικής τάξης και του συστήματος.

Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξεφτίλισε αγωνιστικές αξίες και ιδανικά, αλλά δεν τους έβαλε όλους στο χέρι. Υπάρχουν χιλιάδες εργαζόμενοι που ακόμα και αν δεν στήριξαν το Κόμμα στις πρόσφατες εκλογές, λένε "πάλι καλά που υπάρχει το ΚΚΕ".

Γιατί η ΝΔ, όσο και αν επιμένει στην κόντρα με τον ΣΥΡΙΖΑ, τον εύκολο αντίπαλο ακριβώς επειδή μοιράζονται τα ίδια άγχη, για τις επενδύσεις και τους δημοσιονομικούς στόχους, ξέρει ότι το εργατικό κίνημα και το ΚΚΕ δεν προσκυνάνε ούτε διαβολικά καλούς μακελάρηδες, ούτε εφοπλιστές, βιομήχανους και τραπεζίτες.

Καλά κάνουν και σκυλιάζουν. Καλά κάνουν και φοβούνται.

Ξέρουν ότι η πολιτική τους, το σύστημά τους θα γεννήσει ακόμα περισσότερα αδιέξοδα για τη ζωή των νέων και των εργαζομένων στη χώρα μας.

Ξέρουν ότι εδώ υπάρχει δύναμη που μπορεί να οργανώσει την πάλη μέσα στα εργασιακά γκέτο, σπάζοντας στην πράξη το μύθο της καπιταλιστικής ανάπτυξης που δήθεν μπορεί να ευνοεί και τους καπιταλιστές και τους εργάτες.

Ξέρουν ότι εδώ υπάρχει δύναμη που μπορεί να αποκαλύψει ότι όταν είσαι το "καλό παιδί" των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ - αυτήν τη θέση μοιράζονται όλα τα άλλα κόμματα - δεν μεταφράζεται σε ασφάλεια και ειρήνη για το λαό μας και τους γειτονικούς λαούς.

Ξέρουν ότι το ίδιο το σύστημα, ακόμα και σε χώρες - "ατμομηχανές", δεν μπορεί να ξεφύγει από τις αντιθέσεις του.

Στην ίδια την ΕΕ μεγαλώνει το ποσοστό όσων την αμφισβητούν, μεγαλώνει ανάμεσα στους λαούς η αντίθεση απέναντι στη φονική μηχανή του ΝΑΤΟ, όπως καταγράφουν δικές τους έρευνες.

Στη μητρόπολη του καπιταλισμού, τις ΗΠΑ, πάλι με τα δικά τους στοιχεία, ο καπιταλισμός γίνεται όλο και λιγότερο δημοφιλής στη νεολαία. (...)

Ο χρόνος δεν μηδενίζει για κανέναν πριν τις εκλογές

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα θα ζωθεί τα αντιδεξιά του άρματα, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που έσπειρε ψεύτικες ελπίδες δίνοντας συγχωροχάρτι στο ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ, συγκυβέρνησε για 4 χρόνια με την ακροδεξιά ξεπλένοντάς την, εφάρμοσε την πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων στο όνομα της "αριστεράς" και της "προόδου", αποτελώντας τελικά τον καλύτερο χορηγό της συντήρησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα κριθεί για την αντεργατική πολιτική που εφάρμοσε. Οχι μόνο διέψευσε προσδοκίες, αλλά έγινε ο καλύτερος σημαιοφόρος του "τίποτα δεν αλλάζει".

Να τι εννοεί το Κόμμα μας όταν μιλάει για τη βρώμικη δουλειά που έβγαλε αυτή η κυβέρνηση...

Γιατί η παραδοχή ότι η σημερινή μιζέρια είναι μονόδρομος βάζει φραγμό στη ριζοσπαστική σκέψη και δράση και αποδεδειγμένα πλέον έβαλε τις βάσεις για την ενίσχυση της συντηρητικοποίησης, όπως αποτυπώθηκε και στο εκλογικό αποτέλεσμα.

Αυτή είναι η μεγαλύτερη ζημιά που έκανε σε λαϊκές συνειδήσεις που τον ακολούθησαν και παράλληλα η μεγαλύτερη προσφορά του στο σύστημα.

Η ΝΔ δεν μπορεί να παριστάνει ούτε την ανήξερη, ούτε τον αντίπαλο της πολιτικής που μας έφερε έως εδώ. Γι' αυτό και η δυσαρέσκεια απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ πάει στράφι όταν κατατίθεται στη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ.

Η δυσαρέσκεια μπορεί να καρπίσει, να γίνει δύναμη και πίστη ότι όλα μπορούν να αλλάξουν μόνο με στήριξη και μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ θα το βρείτε 365 μέρες το χρόνο δίπλα στο λαό και τη νεολαία, που στα σημερινά πλαίσια είναι σε θέση αντιπολίτευσης, αφού την εξουσία την έχουν οι λίγοι.

Το ΚΚΕ από εδώ ήρθε, από τις εργατογειτονιές και εδώ θα μείνει, μπροστά σε κάθε μάχη και διεκδίκηση μέχρι την ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Το ΚΚΕ θα το βρείτε στην πρώτη γραμμή της διεκδίκησης, της πάλης, της αντίστασης.

Καλούμε τους εργαζόμενους που έκαναν πρώτη φορά το βήμα να στηρίξουν το ΚΚΕ στις πρόσφατες εκλογές, να δώσουμε μαζί, σαν ένας άνθρωπος, τη μάχη των βουλευτικών εκλογών.

Για να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους εργαζόμενους που βλέπουν θετικά το ΚΚΕ και τη δράση του, εκτίμηση που την επιβεβαιώνουμε στη δράση μας.

Η ελπίδα και η προοπτική βρίσκονται στη λαϊκή αντεπίθεση

Για να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους που με "βαριά καρδιά" μπορεί να έκαναν άλλη επιλογή στις ευρωεκλογές ή μπορεί να απείχαν, αλλά μαζί τους θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την επόμενη επιθετική κυβέρνηση και τη συνέχιση της σημερινής συντηρητικής πολιτικής.

Για να φτάσουμε σε ακόμη περισσότερους νέους και νέες, να συνεχιστεί η απομόνωση της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής, για να πέσει ακόμη πιο κάτω, να πεταχτεί εκτός Βουλής και να βλέπει την πλάτη ενός πιο δυνατού ΚΚΕ!

Το θετικό βήμα που έγινε και εδώ στον Πειραιά, που το ΚΚΕ πέρασε τη Χρυσή Αυγή, πρέπει να συνεχιστεί ειδικά στις εργατογειτονιές του Πειραιά, μέσα στους χώρους δουλειάς και τα σχολεία.

Απάντηση στη συντηρητική πολιτική της ΕΕ και του κεφαλαίου, προοδευτικό και σύγχρονο είναι το Πρόγραμμα του ΚΚΕ, η δράση του σήμερα για να ανοίξει ο δρόμος για ριζικές αλλαγές υπέρ του λαού.

Απάντηση είναι να δυναμώσει η λαϊκή αντίσταση για να μπει φρένο, για να μπει το λαϊκό κίνημα σε φάση αντεπίθεσης με τις σύγχρονες ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας στο προσκήνιο, γιατί εκεί βρίσκονται η ελπίδα, η προοπτική της κοινωνικής ευημερίας.

Αυτό θα μετρηθεί και στις εκλογές! (...)

ΚΚΕ Ισχυρό... Αυτή είναι Η ΔΥΝΑΜΗ ΣΟΥ την επόμενη μέρα!

Η δύναμη που θα είναι σταθερά και μόνιμα δίπλα στους εργαζόμενους και το λαό, ΠΑΝΤΑ μπροστά στα δύσκολα, που δεν εγκαταλείπει ΠΟΤΕ τον αγώνα!

Και που είναι τόσο απαραίτητη για την επόμενη μέρα... για τις καθημερινές και πιο συνολικές μάχες που έχουμε μπροστά!».

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
Τον Οκτώβρη στη Σμύρνη η 21η Διεθνής Συνάντηση

Θα συνδιοργανωθεί από το ΚΚ Τουρκίας και το ΚΚΕ

Στιγμιότυπο από την Ομάδα Εργασίας στη Σμύρνη της Τουρκίας
Στιγμιότυπο από την Ομάδα Εργασίας στη Σμύρνη της Τουρκίας
Ολοκληρώθηκε στη Σμύρνη της Τουρκίας η συνεδρίαση της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιούνη, για να εξετάσει ζητήματα διοργάνωσης της φετινής 21ης Διεθνούς Συνάντησης.

Το ΚΚΕ εκπροσώπησαν οι σύντροφοι Ελισαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων, Αρης Ευαγγελίδης και Δανάη Χέλμη, μέλη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚΕ, και Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Συνολικά στη συνεδρίαση έλαβαν μέρος αντιπροσωπείες από τα εξής 25 κόμματα: Κομμουνιστικό Κόμμα Βιετνάμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Βραζιλίας, Γαλλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Ινδίας (Μαρξιστικό), Τουντέχ (Ιράν), Κομμουνιστικό Κόμμα Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Εργαζομένων Ισπανίας, Κομμουνιστικό Κόμμα (Ιταλία), Κομμουνιστικό Κόμμα Κίνας, Κομμουνιστικό Κόμμα Κούβας, Κόμμα Εργατών Κορέας, ΑΚΕΛ (Κύπρος), Λιβανέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νεπαλέζικο Κομμουνιστικό Κόμμα, Νοτιοαφρικανικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Ουγγρικό Εργατικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ουκρανίας, Παλαιστινιακό Κομμουνιστικό Κόμμα, Πορτογαλικό Κομμουνιστικό Κόμμα, Κομμουνιστικό Κόμμα Ρωσικής Ομοσπονδίας, Συριακό Κομμουνιστικό Κόμμα (ενοποιημένο), Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας, Κομμουνιστικό Κόμμα Βοημίας - Μοραβίας (Τσεχία).

Η συνεδρίαση αποφάσισε η επόμενη 21η Διεθνής Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΔΣΚΕΚ) να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη του 2019 στη Σμύρνη και να διοργανωθεί από κοινού από το Κομμουνιστικό Κόμμα Τουρκίας και το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Το θέμα της 21ης ΔΣΚΕΚ προσδιορίστηκε ως εξής: «100 χρόνια από την ίδρυση της Κομμουνιστικής Διεθνούς. Η πάλη για την ειρήνη και το σοσιαλισμό συνεχίζεται!».

Αποφασίστηκε επίσης να οργανωθεί αποστολή αλληλεγγύης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στη Συρία.

Τέλος, επιλύθηκαν μια σειρά οργανωτικών ζητημάτων των ΔΣΚΕΚ.

ΕΤΕΡΟΔΗΜΟΤΕΣ
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ!

Με σύνθημα «ΚΚΕ ισχυρό! Η δύναμή σου την επόμενη μέρα» το Κόμμα καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυσή του σε κάθε γωνιά της χώρας.

Καλεί τους ετεροδημότες από σήμερα κιόλας:

 • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
 • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών

Σήμερα, Τρίτη:

-- Στις 9.30 π.μ., η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της ΕΥΔΑΠ στην Ψυτάλλεια, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ και βουλευτής, θα επισκεφτεί το «Αττικόν» Νοσοκομείο για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 11 π.μ., η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το κτίριο της Alpha Bank στην οδό Σοφοκλέους, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 12 μ., ο Βάλσαμος Συρίγος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί το εργοτάξιο επέκτασης του Εκπτωτικού Χωριού στα Σπάτα, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7 π.μ., ο Σπύρος Χαλβατζής, στέλεχος του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί την ΕΥΔΑΠ στην οδό Λαοδικείας, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στη 1.30 μ.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, θα περιοδεύσει στο Βαφοπούλειο στη Θεσσαλονίκη.

Αύριο, Τετάρτη:

-- Στις 9 π.μ., ο Μανώλης Καραντούσας, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τις εγκαταστάσεις της «Coca - Cola» στο Σχηματάρι, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 9.30 π.μ., ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ, θα επισκεφτεί τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

-- Στις 7.30 π.μ., ο Γιάννης Αναγνώστου, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, θα επισκεφτεί το 1ο Τμήμα Γραμμής και το Τμήμα Ηλεκτρολογικών Εγκαταστάσεων του ΟΣΕ στον Σταθμό Λαρίσης και θα μιλήσει σε συγκέντρωση των εργαζομένων.

-- Στις 7 π.μ., κλιμάκιο της ΤΟ Βιομηχανίας Αττικής του ΚΚΕ θα επισκεφτεί τον Α' Τομέα Αποχέτευσης της ΕΥΔΑΠ, για να συζητήσει με τους εργαζόμενους.

Την Πέμπτη 13 Ιούνη:

-- Η ΚΟ Λάρισας του ΚΚΕ διοργανώνει λαϊκό γλέντι, στις 9 μ.μ, στην κοίτη του Πηνειού (στο ύψος της πεζογέφυρας πίσω από το Κηποθέατρο). Θα μιλήσει ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής Λάρισας του ΚΚΕ.

-- Σε προεκλογική συγκέντρωση στη Ρόδο, στις 8 μ.μ., στο ξενοδοχείο «Πλάζα» θα γίνει η παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του Κόμματος για το νομό Δωδεκανήσου.

Περιοδεία του Γιώργου Μαρίνου στην Εύβοια

Στην Εύβοια θα περιοδεύσει την Πέμπτη 13 και την Παρασκευή 14 Ιούνη ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας. Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Την Πέμπτη 13/6, στο Αλιβέρι: Το πρωί στη Δασική Υπηρεσία, στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και το Κέντρο Υγείας. Στις 8.30 μ.μ. θα μιλήσει σε συγκέντρωση στο Γαβαλά. Την Παρασκευή 14/6, στην Κύμη: Το πρωί περιοδεία στην Πυροσβεστική Υπηρεσία και στο Νοσοκομείο.

Σε εξέλιξη η μεγάλη εξόρμηση με το Κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής για τις εκλογές

Σε εξέλιξη είναι η μεγάλη πανεξόρμηση του ΚΚΕ σε όλη τη χώρα, από το περασμένο Σάββατο που δόθηκε στη δημοσιότητα το Κάλεσμα της ΚΕ του Κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιούλη.

Με τον «Ριζοσπάστη του Σαββατοκύριακου», τα μέλη και οι φίλοι του Κόμματος «οργώνουν» χώρους δουλειάς και λαϊκές γειτονιές διαδίδοντας παντού το κάλεσμα ισχυροποίησης του ΚΚΕ, για να είναι ο ίδιος ο λαός πιο δυνατός την επομένη των εκλογών. Στην εξόρμηση που ολοκληρώνεται αύριο, γίνεται συζήτηση γύρω από τις «δεσμεύσεις» που έχει αναλάβει από σήμερα η επόμενη κυβέρνηση, οι οποίες αποτυπώθηκαν και στην πρόσφατη έκθεση της Κομισιόν, και αναδεικνύεται ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση που θα αναδειχθούν από τις κάλπες θα μοιράζονται τους ίδιους αντιλαϊκούς στόχους. Επομένως, αυτό που πρέπει να απασχολεί το λαό είναι πόσο δυνατή θα είναι η δύναμη που μπορεί να οργανώσει την πάλη του, για να μπουν εμπόδια σε αυτήν την πολιτική, για να δυναμώσουν το εργατικό κίνημα, η προοπτική της ανατροπής της σημερινής κατάστασης.

Μέσα από το μεγάλο αυτό πολιτικό άνοιγμα, που συνδυάζεται με περιοδείες, συγκεντρώσεις και συσκέψεις, στόχος είναι να συζητήσουν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ με κόσμο που στις πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στήριξε το Κόμμα, αλλά και με πολλούς ακόμα που μπορεί να το σκέφτονταν μέχρι τις κάλπες, ήταν ανάμεσα σε όσους είχαν θετική στάση, αναγνωρίζουν την ανάγκη για ισχυρό ΚΚΕ, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζονται από τα ψεύτικα διλήμματα, από τη λογική του «μικρότερου κακού». Ολοι αυτοί τώρα έχουν τη μεγάλη ευκαιρία για να κάνουν μια σημαντική διαφορά, να δυναμώσουν τη μαχητική συμπόρευση με το ΚΚΕ, σήμερα στις κάλπες και αύριο στο δρόμο.

Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με τον Σ. Βαρδαλή
Περιοδεία στη Θεσσαλονίκη με τον Σ. Βαρδαλή
Οπως καταλήγει το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ προς το λαό, «η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας! Κάντε τώρα δική σας υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.

Για να μπορεί η πλειοψηφία του λαού μας να χαμογελά το βράδυ των εκλογών. Για να τονώσουμε την αισιοδοξία του λαού μας, για να δυναμώσουμε τους αγώνες, τη διεκδίκηση. Το χρειαζόμαστε για να πάρουμε δύναμη που θα επιστρέφει κάθε μέρα στον λαό. Για να φωτίσουμε επιτέλους τον δικό μας, το δρόμο του λαού, με την εξουσία στα δικά του χέρια.

Τώρα, όλες και όλοι στη μάχη για την ενίσχυση του ΚΚΕ. Αυτή είναι και η μόνη κερδισμένη ψήφος!».

Παίρνουμε την τύχη στα δικά μας χέρια

Στο πλαίσιο αυτής της δραστηριότητας, οργανώνονται καθημερινά περιοδείες σε τόπους δουλειάς. Στο δημαρχείο του δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης και την Τοπική Μονάδα Υγείας Αμπελοκήπων βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας ο Σάκης Βαρδαλής, βουλευτής του ΚΚΕ. Το κλιμάκιο απευθύνθηκε στους εργαζόμενους με το Κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για τη μάχη των βουλευτικών εκλογών της 7ης Ιούλη και συζήτησε μαζί τους για τις ερχόμενες εκλογές αλλά και τα ζητήματα των χώρων δουλειάς.

Ο Σ. Βαρδαλής, στις συζητήσεις που έκανε με τους εργαζόμενους, σημείωσε πως από την πλευρά των εργατικών - λαϊκών συμφερόντων, κύριο ζήτημα των ερχόμενων εκλογών είναι το «πόσο ισχυρή θα είναι η λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι στην αντιλαϊκή πολιτική που τα αστικά κόμματα έχουν δεσμευτεί πως θα υλοποιήσουν». Ακόμη, είπε χαρακτηριστικά πως «ο λαός πρέπει να απορρίψει τη λογική του "μικρότερου κακού" και της ανάθεσης. Εάν περιμένει για σωτήρες, θα περιμένει για πολύ ακόμα. Τώρα είναι η ώρα να πάρει την τύχη του στα χέρια του, οργανώνοντας τον αγώνα του για ζωή και δουλειά με βάση τις σύγχρονες ανάγκες και δυνατότητες, στηρίζοντας και ψηφίζοντας το ΚΚΕ».

Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δίνουμε με αισιοδοξία τη μάχη για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ

Σε δήλωσή του από την εκδήλωση, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας, σημείωσε:

«Σήμερα είναι και ουσιαστικά η πρώτη μέρα της προεκλογικής περιόδου. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι απόψε. Είναι πολύ σημαντικό ότι εκατοντάδες άνθρωποι που συμπαραταχθήκαμε μαζί, που συμπορευτήκαμε όλα αυτά τα χρόνια, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, βρίσκονται απόψε εδώ. Μας γεμίζει ελπίδα, αισιοδοξία, ότι η μάχη της 7ης Ιουλίου θα δοθεί με τις καλύτερες προϋποθέσεις, για ένα πολύ πιο ισχυρό ΚΚΕ στη Βουλή και στο λαό.

Ολοι μας ξέρουμε ότι τα δύσκολα δεν τελείωσαν, είναι μπροστά μας. Ολοι ξέρουμε ότι ευθύνονται όσοι κυβέρνησαν μέχρι σήμερα από τα κόμματα του κατεστημένου. Ολοι ξέρουμε επίσης και διαισθανόμαστε ότι τα αναχώματα που στήνονται κάθε φορά πριν από τις εκλογές, όπως εμφανίζονται έτσι και εξαφανίζονται το επόμενο διάστημα. Αυτό που είναι παρόν, αυτό που είναι εδώ, θα είναι πάντα εδώ δίπλα στο λαό, στήριγμα της λαϊκής πάλης, είναι μόνο το ΚΚΕ.

Στις 7 του Ιούλη, λοιπόν, να δώσουμε αυτή τη μάχη έτσι ώστε να υπάρξει μια ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση και μέσα στη Βουλή, που θα υπερασπιστεί τα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα, θα δυναμώσει τους λαϊκούς αγώνες, για να διεκδικήσουμε αυτό που ανήκει στο λαό μας».

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΕ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ

Μια ζεστή βραδιά μοιράστηκαν χτες το βράδυ στο αίθριο της έδρας της ΚΕ του ΚΚΕ στον Περισσό άνθρωποι που έδωσαν στο πλευρό του Κόμματος τη μάχη των ευρωεκλογών και των τοπικών - περιφερειακών εκλογών του Μάη, και συνεχίζουν με τη μάχη των βουλευτικών εκλογών, προσκεκλημένοι στη φροντισμένη από κάθε άποψη εκδήλωση που διοργάνωσε η ΚΕ του Κόμματος. «Κοινωνοί» όμορφων στιγμών με συζήτηση, ανταλλαγή σκέψεων, απόψεων και προβληματισμών, με καλή μουσική, καλό φαγητό και ποτό, έγιναν άνθρωποι των τεχνών και των γραμμάτων, των ΜΜΕ, των Ενόπλων Δυνάμεων, πολλών χώρων και κλάδων. Με τη συνάντησή τους αυτή ανανέωσαν με ορμή και διάθεση τη δέσμευση για ένταση των προσπαθειών τις επόμενες βδομάδες ώστε να κάνουν το βήμα ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι, να εκφραστεί και στην κάλπη η αδιαμφισβήτητη εκτίμηση που ο λαός τρέφει για τη στάση και τη δράση του ΚΚΕ.

Τη ζεστή βραδιά πλαισίωσε με όμορφες μελωδίες και τραγούδια μουσικό σχήμα αποτελούμενο από τους Αποστόλη Μωραΐτη (ούτι, φωνή), Λευτέρη Κουάντα (κιθάρα, φωνή), Παύλο Παπαναστασάτο (βιολί), Πάνο Γαλάνη (μπουζούκι, φωνή), Περικλή Μαλακατέ (μπάσο) και Ερση Φτούλη (φωνή). Ξεχωριστή στιγμή ήταν όταν πήρε το μικρόφωνο η Γιώτα Βέη, τραγουδώντας παραδοσιακούς δημοτικούς σκοπούς. Αργότερα στη σκηνή ανέβηκαν ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης με τον Βασίλη Γισδάκη, που ερμήνευσαν την «Μπαλάντα του κυρ Μέντιου» σε ποίηση Κ. Βαρναλη, τιμώντας, όπως είπαν, την παρουσία στην εκδήλωση του συνθέτη του κομματιού Λουκά Θάνου.

Στην εκδήλωση απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η Αλέκα Παπαρήγα και ο Θάνος Μικρούτσικος στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας

Ο Νίκος Σοφιανός, μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ανακοίνωσε ότι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του Κόμματος για τις εκλογές της 7ης Ιούλη τίθεται η Αλέκα Παπαρήγα και στη 12η τιμητική θέση ο Θάνος Μικρούτσικος.

Σημαντικές παρουσίες στην εκδήλωση

Η Ν.Βλαβιανού με την Γ. Βέη
Η Ν.Βλαβιανού με την Γ. Βέη
Το «παρών» στην όμορφη εκδήλωση έδωσαν ηθοποιοί, τραγουδοποιοί, μουσικοσυνθέτες, σκηνοθέτες, εικαστικοί, πανεπιστημιακοί, δημοσιογράφοι, απόστρατοι των Ενόπλων Δυνάμεων, αντιστασιακοί, άνθρωποι από τον αθλητισμό, την Τοπική Διοίκηση κ.ά.

Μεταξύ άλλων παρευρέθηκαν:

Οι πανεπιστημιακοί Μιχάλης Μερακλής και Νίκος Γελαδάς, οι ηθοποιοί Αγγελος Αντωνόπουλος, Παύλος Ορκόπουλος, Μπέτυ Βαλάση, Κώστας Καζάκος, Φίλιππος Σοφιανός, Νικολέτα Βλαβιανού, Δημήτρης Αρώνης, Αντώνης Ξένος, Αγγελική Ξένου, Τάσος Σωτηράκης, Τιτίκα Σαριγκούλη, Δημήτρης Τζουμάκης, Γιώργος Ηλιόπουλος. Επίσης από το χώρο της μουσικής ο Θάνος Μικρούτσικος, ο Λουκάς Θάνος, ο Χρήστος Κολοβός, ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, η Γιώτα Βέη, ο Στάθης Δρογώσης, η Ερωφίλη, ο Γιάννης Παπαζαχαριάκης, ο Νίκος Μποφίλιος, ο Σταύρος Ξένος, η Εύα Φάμπα, ο Κώστας Λειβαδάς, ο Γρηγόρης Βασίλας, ο Βασίλης Γισδάκης, ο Σταμάτης Μπερής, η Λυδία Αγγελοπούλου, η Κατερίνα Στικούδη, οι εικαστικοί Τάκης Βαρελάς και Δημήτρης Ταλαγάνης, οι σκηνοθέτες Κώστας Βάκκας, ο Σταύρος Τσακίρης και ο Κώστας Τσιάνος.

Από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων ο Γ. Ντουνιαδάκης, ο Γ. Ροΐδης, ο Τ. Φωτιάδης, ο Μ. Τσαρδάκης, ο Χρ. Σαλταπίδας, ο Πρ. Αδαμόπουλος, ο Γ. Μαραγκουδάκης, ο Γ. Αγγέλου, ο Σ. Βαπορίδης, ο Αλ. Κορωνάκος, ο Μ. Παπαναστάσης, ο Μ. Μιχαήλ κ.ά.

Η Σ.Διγενή με τον Κ.Πελετίδη
Η Σ.Διγενή με τον Κ.Πελετίδη
Οι δημοσιογράφοι Σεμίνα Διγενή, Αγλαΐα Κυρίτση, Γιάννης Καραλής, Μιχάλης Λεάνης και πολλοί ακόμα.

Η πρώην αντιπρόεδρος της ΟΓΕ Ασπα Μανδηλαρά.

Ο προπονητής Γκεόργκι Πομάσκι.

Ο οικονομολόγος και πρώην υπουργός Χάρης Παπαμάργαρης.

Επίσης παραβρέθηκαν ο Κώστας Παπασωτηρίου, η Αριάδνη Αλαβάνου, ο οικονομολόγος Γιάννης Μηλιός και η Βίκυ Αράπη, πρώην βουλευτής του ΔΗΚΚΙ.

Επίσης οι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Πάτρας Κώστας Πελετίδης, Πετρούπολης Βαγγέλης Σίμος, Χαϊδαρίου Μιχάλης Σελέκος και Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος.


Ο Δ.Κουτσούμπας με τους Κ. Καζάκο και Θ. Μικρούτσικο
Ο Δ.Κουτσούμπας με τους Κ. Καζάκο και Θ. Μικρούτσικο


Κάντε τώρα δική σας υπόθεση την ενίσχυση του ΚΚΕ

Εκτενή αποσπάσματα από τον χαιρετισμό του Νίκου Σοφιανού, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη χτεσινή εκδήλωση

Ο Ν. Σοφιανός
Ο Ν. Σοφιανός
Σας καλωσορίζουμε στη σημερινή μας εκδήλωση, που διοργανώνει η ΚΕ για να ευχαριστήσουμε όλους εσάς για τη συμβολή σας στην πρόσφατη εκλογική μάχη που έδωσε το Κόμμα.

Η συμμετοχή σας στα ψηφοδέλτια των ευρωεκλογών - περιφερειακών - δημοτικών εκλογών, οι δηλώσεις στήριξης, η παρουσία στον εκλογικό αγώνα που δώσαμε, ήταν πολύτιμη! Συνέβαλε στη σταθεροποίηση των δυνάμεών μας, στη δυναμική που μπορεί να αναπτύξει σ' αυτές τις συνθήκες η τάση χειραφέτησης από τις κάλπικες διαχωριστικές γραμμές που βάζει ο διπολισμός, από τις απατηλές προσδοκίες για δήθεν μεταμνημονιακή εποχή. Η ψήφος στο ΚΚΕ έχει μέσα της το σπέρμα της θέσης ότι δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή κυβερνητική διαχείριση εντός των τειχών του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος και της EE. Αυτό το στοιχείο είναι που δημιουργεί την αντοχή αλλά και τη δυνατότητα ενίσχυσης του ΚΚΕ, μπροστά στην πόλωση που άλλη μια φορά δυναμώνει από τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ μπροστά τις εκλογές της 7 Ιουλίου (...).

Το πραγματικό δίλημμα των εκλογών

Τα διλήμματα «πολιτική αλλαγή και σταθερότητα», που προβάλλει η ΝΔ, και «πρόοδος ή παλινόρθωση της συντήρησης», που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι κάλπικα, γιατί και οι δύο υπηρετούν την ίδια αντιλαϊκή στρατηγική. Είναι κόμματα που εκφράζουν την υπεράσπιση των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου ενάντια στις λαϊκές ανάγκες. Οπως και τα άλλα κόμματα που διεκδικούν μετεκλογικά αναβαθμισμένο ρόλο στο πολιτικό σύστημα.


Για τον λαό, το πραγματικό δίλημμα των εκλογών είναι ένα: Αν την επόμενη μέρα θα δυναμώσει εκείνη η δύναμη που θα μάχεται για τα δικαιώματά του, μέσα και έξω από τη Βουλή, που θα ανοίγει το δρόμο της ριζικής ανατροπής.

Τη συντηρητική πολιτική, με όποια αντιλαϊκή κυβέρνηση, αυτοδυναμίας ή συνεργασίας, ούτε θέλουν ούτε μπορούν να την αντιπαλέψουν κόμματα που δοκιμάστηκαν και από κυβερνητικές θέσεις όλα τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα βρίσκονται ή αύριο θα βρεθούν στο ρόλο της αντιπολίτευσης, ακολουθώντας «δεξιές» πολιτικές, ακόμα και με τη μάσκα της «αριστεράς» και της «προόδου». Δεν μπορούν να οργανώσουν και να προωθήσουν στο ελάχιστο τον αγώνα και τις διεκδικήσεις του λαού και μέσα στη Βουλή και κυρίως έξω από αυτήν στους δρόμους της πάλης, εκεί όπου όλα τελικά κρίνονται. Τη συντηρητική πολιτική στηρίζουν και αναπαράγουν και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, ανεξαρτήτως της όποιας κριτικής ασκούν στη διακυβέρνηση.

Μια σειρά τέτοια κόμματα αποσύρονται αφού κυβέρνησαν - συγκυβέρνησαν - ψήφισαν μνημόνια - στήριξαν την EE και το NATO.

Ο ρόλος αναχώματος - εγκλωβισμού των λαϊκών διαθέσεων και της ψήφου δίνεται σε νέους «παίχτες», πρόθυμους «με το καλημέρα» να στηρίξουν μέτρα της αυριανής κυβέρνησης, όπως δήλωσε ο Βαρουφάκης.

Υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος για την εργατική τάξη, το λαό μας

Το ΚΚΕ:

 • Αντιπάλεψε τις αντιλαϊκές κυβερνήσεις, με πυρήνα είτε τη ΝΔ είτε τον ΣΥΡΙΖΑ, οργάνωσε και στήριξε τους αγώνες, τις διεκδικήσεις των μισθωτών, των επαγγελματιών, των αγροτών, των μαθητών και φοιτητών, των ατόμων με αναπηρία.
 • Είναι ο πραγματικός αντίπαλος του σημερινού δρόμου των μονοπωλίων, της EE, του NATO, που υπηρετούν τα άλλα κόμματα, ανεξάρτητα από τις όποιες επιμέρους διαφορές τους. Γι' αυτό και είναι εκείνο που ενημερώνει τον λαό και αντιμάχεται τους επικίνδυνους σχεδιασμούς του NATO, των ΗΠΑ, της EE, στους οποίους εμπλέκεται η χώρα μας, με τη σύμφωνη γνώμη των άλλων κομμάτων.
 • Είναι το Κόμμα που στέκεται και θα σταθεί δίπλα στον άνεργο, στον απολυμένο, στον βιοπαλαιστή, στον επαγγελματία, στον επιστήμονα, στον αγρότη, στη νεολαία, στον συνταξιούχο, σε εκείνους που βρίσκονται υπό την απειλή των κατασχέσεων και των πλειστηριασμών.
 • Είναι εκείνο που αποτέλεσε πραγματική, μαχητική, λαϊκή αντιπολίτευση παντού. Καταθέτει προτάσεις για την πραγματική ανακούφιση των εργαζομένων, των ανέργων, των αυτοαπασχολουμένων, των αγροτών, των νέων, των γυναικών, των συνταξιούχων.

Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε με τη δύναμη του εργατικού - λαϊκού κινήματος, την Κοινωνική Συμμαχία, θα διεκδικούμε απέναντι στην αυριανή κυβέρνηση όλους τους στόχους και τα αιτήματα που ανακόπτουν την ορμητική επίθεση του κεφαλαίου, που στηρίζουν το λεηλατημένο εισόδημα, που δίνουν ανάσες στη δύσκολη καθημερινότητα της λαϊκής οικογένειας. Αποδείξαμε αυτά τα χρόνια και παρά τον αρνητικό συσχετισμό ότι το ΚΚΕ ξέρει και μπορεί να μάχεται, να παλεύει όχι μόνο για να πάρουμε πίσω όλα όσα χάσαμε, αλλά και για να έχουν όλοι και όλες εργασία ικανή να εξασφαλίσει ζωή με ικανοποίηση των αναγκών, με σύγχρονα δικαιώματα, με ελεύθερο χρόνο. Παλεύει για την οργάνωση της κοινωνίας και της οικονομίας, όπου ο εργαζόμενος δεν θα είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης, αλλά θα έχει καθοριστικό, κυρίαρχο ρόλο στην οργάνωση της παραγωγής, στην κατανομή του πλούτου, ώστε να ανεβαίνει συνολικά η ποιότητα ζωής για όλους και όλες.

Υπάρχει άλλος σίγουρος δρόμος για την εργατική τάξη, τον λαό μας!

(...) Οι αλλαγές που έχουν ανάγκη η εργατική τάξη, η αγροτιά, οι επαγγελματίες και επιστήμονες, θα προέλθουν από τα κάτω. Με γερή οργάνωση και αγώνα παντού. Με την οικοδόμηση της Κοινωνικής Συμμαχίας τους. Με τη συμπόρευση με το ΚΚΕ, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφωνίες σε προγραμματικά ζητήματα. Το εργατικό - λαϊκό κίνημα πρέπει και μπορεί τόσο στην Ελλάδα όσο και σ' όλη την Ευρώπη να οργανώσει την αντεπίθεσή του: Για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου σε κάθε χώρα, για την κοινωνική ιδιοκτησία και τον κεντρικό σχεδιασμό με την εργατική - λαϊκή συμμετοχή στα όργανα διεύθυνσης και εξουσίας, για την αποδέσμευση από ιμπεριαλιστικές συμμαχίες τύπου EE και NATO.

Δεν είναι μονόδρομος η καπιταλιστική ανάπτυξη με την ένταση της εκμετάλλευσης, με εναλλακτικές στη διαχείριση της φτώχειας και της ανεργίας. Υπάρχει ο δρόμος της αντίστασης, της αντεπίθεσης, του αγώνα για να έρθει ο λαός στην εξουσία, για να γίνει οργανωτής και κυρίαρχος του πλούτου που παράγει, να ικανοποιηθούν σύγχρονες λαϊκές ανάγκες.

Τι κρίνεται στις βουλευτικές εκλογές στις 7 Ιούλη

Μπροστά στις βουλευτικές εκλογές, θα καλέσουμε όλοι εμείς τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους νέους και συνταξιούχους, τους αγρότες, τους νέους που ξενιτεύτηκαν, να δημιουργήσουν τη δική τους δυναμική για την επόμενη μέρα! Να ψηλώσουν το μπόι των διεκδικήσεών τους! Απέναντι στην αυριανή κυβέρνηση της εποπτείας, των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, τη σφιχταγκαλιασμένη κυβέρνηση με το NATO και τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς. Αυτό υπηρετεί η ψήφος στο ΚΚΕ. Τα ποσοστά του, οι βουλευτές του.

Στις 7 του Ιούλη δεν κρίνεται η διαφορά της ψαλίδας του διπολισμού. Κρίνεται τι αντιπολίτευση θα υπάρχει μέσα στη Βουλή και μέσα στον λαό απέναντι στη συντηρητική πολιτική όλων των αστικών κομμάτων.

Κρίνεται αν το ΚΚΕ έχει μεγαλύτερη δύναμη να πρωτοστατεί στην οργάνωση των αγώνων, να βγάζει στην επιφάνεια τη δύναμη του λαού, να πιέζει αποτελεσματικά, να διεκδικεί, να αποσπά κατακτήσεις (...).

Η ψήφος που σκορπάει «δεξιά κι αριστερά», χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα στο κίνημα και τη Βουλή, τελικά καταντά ανώδυνη ψήφος για τις δυνάμεις που θέλουν πραγματικά να αντισταθούν, να οργανώσουν τη λαϊκή αντεπίθεση. (...)

Σήμερα, ευρύτερα λαϊκά στρώματα στέκονται πολύ πιο θετικά απέναντι στο ΚΚΕ, παρακολουθούν τις θέσεις του, προβληματίζονται, έστω κι αν ακόμη δεν έχουν αποφασίσει να κάνουν ένα πιο σημαντικό βήμα. Δεν έχουν ακόμη πιστέψει στη δύναμή τους, με την ενεργητική συμμετοχή τους στο εργατικό - λαϊκό κίνημα.

Υπάρχει η συμπόρευση με το ΚΚΕ ανθρώπων που παλέψαμε μαζί τα προηγούμενα χρόνια στο εργατικό και αγροτικό κίνημα, ανθρώπων της Τέχνης, του Πολιτισμού, του Αθλητισμού, από το χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αρκετοί εκ των οποίων παλιότερα έκαναν άλλες πολιτικές επιλογές. Αυτή η συμπόρευση εκφράζει θετικές διεργασίες μέσα στο κίνημα και όχι στα κοινοβουλευτικά παρασκήνια (...).

Εχουμε επίγνωση των ευθυνών μας, να συμβάλουμε πιο αποφασιστικά στην ανασυγκρότηση, στη μαχητικότητα και μαζικότητα του εργατικού - λαϊκού κινήματος, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, στη δημιουργία μιας μεγάλης Κοινωνικής Συμμαχίας.

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας

Απευθυνόμαστε σε όσους και όσες μας ψήφισαν στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ιδιαίτερα σε όσους μας ψήφισαν για πρώτη φορά, και τους καλούμε να συνεχίσουν με ακόμα μεγαλύτερη αποφασιστικότητα και πείσμα το βήμα που έκαναν, επιβεβαιώνοντας την επιλογή τους στις εθνικές εκλογές, αλλά και να συναντηθούμε στο κίνημα, να βαδίσουμε χέρι - χέρι στους αγώνες.

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι - με «βαριά καρδιά» - στις ευρωεκλογές ψήφισαν τα κόμματα που τους απογοήτευσαν ή αυτά που είχαν απορρίψει τα προηγούμενα χρόνια, τα ψήφισαν χωρίς ενθουσιασμό και χωρίς μεγάλες προσδοκίες για κάτι καλύτερο (...).

Απευθυνόμαστε σε όλους όσοι νιώθουν αριστεροί, προοδευτικοί, δημοκράτες και δεν ξέχασαν, δεν αλλοίωσαν, μαζί με την τετράχρονη διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, τις αξίες και τα ιδανικά τους, τους στόχους και τις ελπίδες τους, δεν τα κατέθεσαν όλα αυτά στο σύστημα της κάθε είδους βαρβαρότητας, της εκμετάλλευσης, στα επιτελεία της EE και του NATO. Ξέρουν πως οι έννοιες «αριστερά», «πρόοδος», «δημοκρατία» είναι έννοιες ταυτισμένες με τον ανυποχώρητο ταξικό αγώνα, για να βελτιώσουμε τη ζωή μας, με υψηλά ιδανικά και αξίες για την πρόοδο της κοινωνίας, με την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο και όχι για να γυρίσουμε πίσω στον μεσαίωνα. Είναι ταυτόχρονα και έννοιες ασυμβίβαστες με την εξαπάτηση, την κοροϊδία, το ψέμα, την αλαζονεία, το νεποτισμό.

Απευθυνόμαστε σε όσους προβληματίζονται να ξαναψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ, υπό το φόβο της επανόδου της ΝΔ. Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήρθε να επιβεβαιώσει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη διακυβέρνηση και τις συμμαχίες του, όχι μόνο δεν «ξεμπέρδεψε με το παλιό», αλλά το «ξέπλυνε» και το ανέστησε, του έδωσε τη δυνατότητα να εμφανίζεται δικαιωμένο, αφού και αυτός κινήθηκε στα αντιλαϊκά χνάρια των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αλλωστε, είναι αποτέλεσμα της ενιαίας στρατηγικής τους. Μάλιστα, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας δηλώνει ότι μπορεί να υπάρξει συγκυβέρνηση με τη Δεξιά, «εάν το απαιτήσουν οι συνθήκες»...

Η ενίσχυση του ΚΚΕ είναι στο χέρι σας!

Κάντε τώρα δική σας υπόθεση την ισχυροποίηση του ΚΚΕ.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org