Τρίτη 11 Ιούνη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Ηγεσία ΓΣΕΕ και ΕΕ πάνε χέρι χέρι στο ψέμα και τη συκοφαντία

Στο στόχαστρο της ευρωενωσιακής υπηρεσίας EUROFOUND μπήκε η δράση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και των ταξικών συνδικάτων. Επιβεβαιώνεται και με αυτόν τον τρόπο η εκτίμηση του ΠΑΜΕ ότι η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ και η ΕΕ πάνε χέρι χέρι στο ψέμα και τη συκοφαντία, στην επίθεση ενάντια στα Εργατικά Κέντρα, στις Ομοσπονδίες και τα συνδικάτα που αντιπαλεύουν την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ.

Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ, σχολιάζοντας σχετική έκθεση της EUROFOUND, «όσο και αν θέλει να κρυφτεί η συνδικαλιστική μαφία της ΓΣΕΕ για τον βρώμικο, αντεργατικό της ρόλο, την αποκαλύπτουν οι φίλοι της. Ετσι, λοιπόν, μετά τις τοποθετήσεις στήριξης που έλαβε η συνδικαλιστική μαφία από τους φασίστες της Χρυσής Αυγής, τον Τζήμερο και τα κόμματα που επέβαλαν τα μνημόνια στην Ελλάδα, ήρθε και η ΕΕ να "δέσει το γλυκό". Μετά το Συνέδριο της ΣΕΣ, όπου ο Παναγόπουλος χειροκροτούσε τον Γιούνκερ, η υπηρεσία της ΕΕ, EUROFOUND (υπηρεσία της ΕΕ για έκδοση ερευνών, στατιστικών και πληροφοριών για συνθήκες ζωής και εργασίας) δημοσίευσε μια έκθεση για την κατάσταση των εργαζομένων της Ελλάδας, στην οποία αναπαρήγαγε στο σύνολό της τη λάσπη, τις συκοφαντίες και τα ψέματα της συνδικαλιστικής μαφίας περί δήθεν "βίαιων πρακτικών του ΠΑΜΕ που εμπόδισαν το συνέδριο της ΓΣΕΕ"».

«Εμείς σημειώνουμε μόνο τα παρακάτω», τονίζει το ΠΑΜΕ: «Η ΕΕ είναι ο μηχανισμός προώθησης των συμφερόντων των μονοπωλίων ενάντια στους εργαζόμενους της Ευρώπης και αποτέλεσε τα 2/3 της τρόικας των μνημονίων. Η ΓΣΕΕ χειροκροτεί την ΕΕ και αποδέχεται τα αντεργατικά της μέτρα και τα μνημόνια. Η ΕΕ αναπαράγει τη λάσπη της ΓΣΕΕ ενάντια στο ΠΑΜΕ».

Στάση εργασίας στη «Χαλυβουργική»

Σε στάση εργασίας (10 π.μ. - 12 μ.) προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στη «Χαλυβουργική», διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων. Στο πλαίσιο της στάσης, σχεδιάζουν κινητοποίηση στην Εθνική Οδό στο ύψος του εργοστασίου. Οι 167 εργαζόμενοι βρίσκονται «στον αέρα» όσον αφορά τις θέσεις εργασίας τους. Η απειλή της ανεργίας έχει γίνει ακόμα πιο ορατή ύστερα από τη διακοπή ηλεκτροδότησης του εργοστασίου στα μέσα του περασμένου Δεκέμβρη, για οφειλές ύψους 34,5 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ.

Η παραγωγική δραστηριότητα του εργοστασίου έχει διακοπεί από τα προηγούμενα χρόνια, και η εργοδοσία έχει μειώσει το προσωπικό από 560 σε 176 εργαζόμενους, ενώ έχει επιβάλει πολλές φορές καθεστώς διαθεσιμότητας και εκ περιτροπής απασχόλησης.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΟΝΕΩΝ ΑμεΑ ΑΤΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΝΗΣΩΝ
Συνεχίζονται οι εκλογές μέχρι και την Κυριακή

Καθημερινά μέχρι την Κυριακή 16/6 διεξάγονται οι αρχαιρεσίες του Ενιαίου Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής και Νήσων.

Η κεντρική κάλπη θα βρίσκεται όλες τις μέρες (10 π.μ. - 2 μ.μ. και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Ψηφοφορία θα γίνεται και στα παραρτήματα: Στο παράρτημα Δυτικών, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Περιστερίου (Αιμίλιου Βεάκη 36, 2ος όροφος) την Κυριακή 16/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.) και τις καθημερινές μέχρι και το Σάββατο 15/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Βορείων, στα γραφεία του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ιωνίας (Νισύρου 20) την Τετάρτη 12/6 και την Παρασκευή 14/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Πειραιά, στο Εργατικό Κέντρο (Ομηρίδου Σκυλίτση 19, 4ος όροφος) την Τετάρτη 12/6 και την Παρασκευή 14/6 (6 μ.μ. - 8.30 μ.μ.). Στο παράρτημα Νοτίων, στο τοπικό παράρτημα του Συνδικάτου Οικοδόμων (Καλλιθέας 6, Αγιος Δημήτριος) σήμερα (5.30 μ.μ. - 8.30 μ.μ.) και την Πέμπτη 13/6 (10 π.μ. - 1 μ.μ.).

Κάλπη θα στηθεί και στα ΚΕΠΑ (Πειραιώς 181, 2ος όροφος) την Τετάρτη 12/6 και την Πέμπτη 13/6 (9 π.μ. - 11.30 π.μ.), στον ΕΟΠΥΥ Καλλιθέας (Κολοκοτρώνη) σήμερα (8.30 π.μ. - 11 π.μ.), καθώς και στις εκδηλώσεις για τη λήξη της σχολικής χρονιάς στα Ειδικά σχολεία.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ - ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Απάντηση στις μεθοδεύσεις εργοδοσίας - συνδικαλιστικής μαφίας και στο «Attica»

Τις προσπάθειες της εργοδοσίας στο πολυκατάστημα «Αttica» και της πλειοψηφίας της διοίκησης της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) να πραγματοποιήσουν εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο κάτω από τον ασφυκτικό έλεγχό τους καταγγέλλει η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ.

Το προηγούμενο διάστημα η ΔΑΣ καλούσε το ΔΣ του σωματείου να ορίσει την ημερομηνία της εκλογοαπολογιστικής Γενικής Συνέλευσης, χωρίς όμως να πάρει καμία απάντηση, καθώς το ΔΣ παρέμενε άφαντο. Αφού έληξε η θητεία του, εργοδοσία και συνδικαλιστική μαφία άρχισαν να επιδίδονται στις γνωστές μεθοδεύσεις: Την περασμένη Παρασκευή ανάρτησαν ανακοίνωση στο χώρο του λογιστηρίου, σύμφωνα με την οποία η εκλογοαπολογιστική συνέλευση πραγματοποιήθηκε υποτίθεται την περασμένη Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Οπως επισημαίνει η Πανελλαδική Γραμματεία, η ώρα της υποτιθέμενης συνέλευσης είναι «ώρα αιχμής για τους εργαζόμενους στον κλάδο και στον συγκεκριμένο χώρο δουλειάς», ενώ ακόμα και μέλη του απερχόμενου ΔΣ «εργάζονταν κανονικά και ήταν στο πόστο τους». Η ανακοίνωση δεν συνοδεύεται από κανένα κείμενο απολογισμού ή σχέδιο δράσης, δεν αναφέρει ούτε τα στοιχειώδη για την ενημέρωση των εργαζομένων, όπως τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής και την ημερομηνία των εκλογών.

Αμέσως μετά την απαράδεκτη ενέργεια, εργαζόμενοι στην επιχείρηση, μέλη του ΔΣ της ΟΙΥΕ και εκλεγμένα μέλη του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας βρέθηκαν στο χώρο προκειμένου να ενημερωθούν και να καταγγείλουν τις παραπάνω μεθοδεύσεις. Η ΔΑΣ, αφού ζήτησε τα ονόματα της εφορευτικής επιτροπής, κατέθεσε το ψηφοδέλτιό της ώστε να πάρει μέρος στις αρχαιρεσίες.

«Γνωρίζουμε καλά τον τρόπο με τον οποίο η εργοδοσία του "Αttica", μαζί με την πλειοψηφία της ΟΙΥΕ, πραγματοποιεί τις εκλογές στο επιχειρησιακό σωματείο», τονίζει η Πανελλαδική Γραμματεία. «Δεν ταυτίζουμε τα μέλη του ΔΣ του σωματείου με τη συνδικαλιστική μαφία στην Ομοσπονδία!», ξεκαθαρίζει και καλεί τα μέλη του ΔΣ να αναλογιστούν «σε ποιον χαρίζουν την ψήφο τους και κυρίως τη δύναμή τους», να απεγκλωβιστούν από τους ανθρώπους της εργοδοσίας και να συμβάλουν ώστε το σωματείο «να απελευθερωθεί από τα δεσμά της εργοδοσίας».

Καλεί, τέλος, όλους τους εργαζόμενους που με δική τους απόφαση επιλέγουν να είναι οργανωμένοι στο σωματείο «να το μαζικοποιήσουν, να γυρίσουν την πλάτη στη συνδικαλιστική μαφία. Να οργανωθούν και να παλέψουν για τα δικαιώματά τους, τη ζωή τους, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Να κάνουν το σωματείο στήριγμά τους!».

Ηγεσία ΕΚ Ηρακλείου: «Μαγειρέματα» στα υπόγεια και αστυνομία απέναντι σε συνδικαλιστές

Στο μεταξύ, συνδικαλιστές της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου έπιασαν «στα πράσα» εργατοπατέρες, στα υπόγεια του Εργατικού Κέντρου, να μεθοδεύουν στα κρυφά αρχαιρεσίες σε «σωματείο» - φάντασμα με την επωνυμία «Σωματείο Εργαζομένων σε εμπορικές επιχειρήσεις Ανατολικής Κρήτης».

Είχε προηγηθεί καταγγελία της Ενωσης με την οποία αποκάλυπτε το ρόλο του εν λόγω «σωματείου», σημειώνοντας πως είναι «ένα σωματείο - σφραγίδα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για να βάλει εμπόδια στη δράση της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου, να παράγει αντιπροσώπους και έδρες για να διατηρούν τις καρέκλες τους οι εργατοπατέρες της πλειοψηφίας της διοίκησης του ΕΚΗ και της ΟΙΥΕ και να παίζει τον ύπουλο ρόλο της εργοδοσίας όταν αυτός χρειαστεί».

Οπως κατήγγειλε η Ενωση, το «σωματείο» αυτό δημιουργήθηκε εν κρυπτώ το 2015, μακριά από συλλογικές διαδικασίες και τους εργαζόμενους, με βασικό ενορχηστρωτή τον πρόεδρο του ΕΚΗ Στ. Βοργιά. Τέσσερα χρόνια τώρα δεν έχει επιδείξει καμία δραστηριότητα, ενώ παντελώς άφαντα είναι και τα μέλη της διοίκησης, τόσο από το Εργατικό Κέντρο όσο και από τους εργασιακούς χώρους. Μάλιστα, δεν κατάφερε καν να διεξαγάγει εκλογές πριν από τη λήξη της θητείας του και γι' αυτό ζήτησε διορισμό προσωρινής διοίκησης από το Πρωτοδικείο, η δε πρόεδρος του «σωματείου» Σ. Καρατσάλη, που εμφανίζεται να υπογράφει την πρόσκληση στην εκλογοαπολογιστική συνέλευση, δεν είναι καν εργαζόμενη αλλά αυτοαπασχολούμενη ασφαλιστική σύμβουλος, διατηρώντας ατομική επιχείρηση ενεργή μέχρι και σήμερα!

Σε συνέχεια των παραπάνω καταγγελιών, όπως σημειώνει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, την περασμένη Παρασκευή «μέλη του σωματείου μας συνάντησαν στο υπόγειο του Εργατικού Κέντρου μια γυναίκα που ετοίμαζε κάτι χαρτιά. Οταν η ίδια ρωτήθηκε από ποιο σωματείο είναι και τι κάνει εδώ, άρχισε να φωνάζει "εδώ είναι το γραφείο μου! Φύγετε μη φωνάξω την αστυνομία" κ.ά. Από τη συζήτηση διαπιστώθηκε ότι ήταν η κυρία Σ. Καρατσάλη (υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι εργαζόμενη αλλά αυτοαπασχολούμενη με ατομική επιχείρηση ενεργή), που με την καθοδήγηση του Σ. Βοργιά προσπαθεί να εμφανίσει συνέλευση εργαζομένων και εκλογές του σωματείου πίσω από κλειστές πόρτες στα υπόγεια του ΕΚΗ».

Στη συνέχεια «εμφανίστηκε στο χώρο ο εξαφανισμένος πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς, που έχει βάλει λουκέτο στη συλλογική λειτουργία του Εργατικού Κέντρου, που έχει να καλέσει το ΔΣ σε συνεδρίαση τέσσερις μήνες, ενώ την ίδια στιγμή εμφανίστηκε και η αστυνομία, που εισήλθε μέσα στο Εργατικό Κέντρο. Μάλιστα ο πρόεδρος του ΕΚΗ, Στ. Βοργιάς, εγκαλούσε την αστυνομία να παραμείνει στο χώρο και να συλλάβει το μέλος του ΔΣ του ΕΚΗ, Γ. Ξ., για "απειλή κατά της ζωής", πράγμα το οποίο και επιχείρησαν αλλά αποτράπηκε από την αποφασιστική στάση των συναδέλφων.

Μέλη του σωματείου μας, τίμιοι συνδικαλιστές που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή στο ΕΚΗ, ενημέρωσαν τις δυνάμεις της αστυνομίας ότι δεν έχουν καμία δουλειά μέσα στο Εργατικό Κέντρο και τους ζήτησαν να αποχωρήσουν από το κτίριο, πράγμα το οποίο και έγινε έπειτα από κάποια ώρα».

Η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων ξεκαθαρίζει πως συνδικάτα και εργαζόμενοι δεν θα επιτρέψουν ούτε σε «σωματεία» - φαντάσματα ούτε στην πλειοψηφία της διοίκησης του ΕΚΗ «να εμφανίζουν σωματεία και διαδικασίες όποτε και όπως τους συμφέρει, για να κατσικωθούν μερικά χρόνια ακόμα στο σβέρκο των εργατών».

Με παρέμβασή της η ΔΑΣ στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καταγγέλλει όλα τα παραπάνω και ζητά την άμεση σύγκληση του ΔΣ του ΕΚΗ, που θα συζητήσει για: Την άμεση σύγκληση της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των αντιπροσώπων του ΕΚΗ, που θα βάλει προγραμματισμό δράσης μπροστά στη θερινή σεζόν για τα τεράστια προβλήματα των εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό και σε άλλους κλάδους. Την εξυγίανση του συνδικαλιστικού κινήματος και την καταδίκη αυτών των πρακτικών του προέδρου του ΕΚΗ.

ΕΝΩΣΗ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΝΟΜΟΥ ΣΕΡΡΩΝ
Αγωνιστική απάντηση στα οξυμένα προβλήματα του Γενικού Νοσοκομείου

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνει η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Νομού Σερρών, απέναντι στον κίνδυνο αναστολής λειτουργίας τμημάτων, εξωτερικών ιατρείων και χειρουργείων του Νοσοκομείου Σερρών, λόγω υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

Σήμερα Τρίτη πραγματοποιεί συνάντηση με Συλλόγους Χρονίως Πασχόντων και το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου, για τον συντονισμό της δράσης τους.

Για αύριο Τετάρτη κήρυξε στάση εργασίας (11 π.μ. - 3 μ.μ.), με συγκέντρωση στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών στις 12 μ.

Οι νοσοκομειακοί ιατροί διεκδικούν: Πλήρη κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων με γιατρούς μόνιμους, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης. Αμεση παράταση στους επικουρικούς γιατρούς των οποίων η σύμβαση λήγει. Μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, καθώς καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του νοσοκομείου.

Οπως υπογραμμίζει η Ενωση, το πρόβλημα της υποστελέχωσης του νοσοκομείου επιδεινώνεται λόγω της απόλυσης επικουρικών ιατρών και συνταξιοδοτήσεων. Συγκεκριμένα, το ιατρικό προσωπικό μέσα στο 2019 θα μειωθεί κατά 20 γιατρούς, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλο πρόβλημα στην ασφάλεια της λειτουργίας του νοσοκομείου και στις εργασιακές συνθήκες των γιατρών που θα παραμείνουν. Ο σταθερός αριθμός των μόνιμων ειδικών ιατρών τα τελευταία χρόνια βρίσκεται μόλις στο 55% περίπου των οργανικών θέσεων. Την ίδια στιγμή, ο προϋπολογισμός του νοσοκομείου βασίζεται ολοένα και περισσότερο στην ανταποδοτικότητα, σε έσοδα δηλαδή που προέρχονται από άμεσες και έμμεσες πληρωμές από το λαό. Η χρηματοδότηση που προέρχεται από τον κρατικό προϋπολογισμό συνεχώς μειώνεται, σε ένα νοσοκομείο που εξυπηρετεί έναν νομό με πάνω από 175.000 κατοίκους.

Το ΔΣ της Ενωσης έχει προχωρήσει από το Γενάρη σε μια σειρά συναντήσεων με τους διοικητές του ΓΝ Σερρών και της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας, χωρίς να λάβει συγκεκριμένες απαντήσεις αλλά μονάχα απόπειρες εφησυχασμού.

Αγωνιστική παρέμβαση στον «Ευαγγελισμό»

Στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.), με συγκέντρωση στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών και παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, προκήρυξε για σήμερα το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός».

Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα εργολαβικά συνεργεία (τραπεζοκόμοι, βοηθοί μάγειρες, σεκιούριτι), που παραμένουν εδώ και δύο μήνες απλήρωτοι, και οι εργαζόμενοι της Τεχνικής Υπηρεσίας, για τους οποίους συνεχίζεται το απαράδεκτο φαινόμενο των συνεχών μετακινήσεων και της εναλλαγής προσωπικού σε διάφορα νοσοκομεία, της ανάθεσης αλλότριων καθηκόντων χωρίς ανάλογη εκπαίδευση.

Τα κύρια αιτήματα του Σωματείου είναι: Να πληρωθούν άμεσα τα δεδουλευμένα που οφείλονται στο προσωπικό. Να αποκατασταθούν όλες οι απώλειες - μισθολογικές, ασφαλιστικές, εργασιακές. Αμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων. Μονιμοποίηση των εργαζομένων που δουλεύουν με ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους με πλήρη εργασιακά, μισθολογικά, ασφαλιστικά, επιστημονικά δικαιώματα. Αποκλειστικά δημόσια, δωρεάν Υγεία - Πρόνοια για όλο το λαό. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δράση. Προσωπικό ασφαλείας ορίζεται προσωπικό ίσο αριθμητικά με αυτό που εργάζεται στη νυχτερινή βάρδια.

Πολυήμερη κινητοποίηση από τα διαγνωστικά κέντρα

Πολυήμερη κινητοποίηση ξεκίνησαν από χτες τα διαγνωστικά κέντρα όλης της χώρας, στα οποία δεν θα πραγματοποιείται καμία εξέταση, ούτε για ασθενείς με ιδιωτική ασφάλιση ούτε για ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ. Τα εργαστήρια θα είναι ανοικτά τις απογευματινές ώρες, προκειμένου να παραδίδουν αποτελέσματα εξετάσεων που έχουν ήδη διενεργηθεί.

Οι ιδιοκτήτες των διαγνωστικών κέντρων διαμαρτύρονται για τις υψηλές περικοπές στις αποζημιώσεις τους. Οι εκπρόσωποι των εργαστηρίων αναφέρουν ότι μετά και την πρόσφατη κοινοποίηση του ποσοστού περικοπής υπέρβασης των δαπανών (clawback) για το πρώτο εξάμηνο του 2018 και το οποίο μεσοσταθμικά είναι στο 24%, οι ζημιές που καταγράφονται σε ιδιωτικές μονάδες εργαστηριακής ιατρικής κυμαίνονται από 20% έως 70%, ενώ ξεπερνούν το 45% μεσοσταθμικά. Οπως αναφέρουν, το clawback αυξάνεται διαρκώς (11% το 2016, 24% το 2018), ενώ πρόσθετο βάρος είναι και το rebate (ποσοστό υποχρεωτικής έκπτωσης).

Σήμερα αναμένεται να συναντηθεί το συντονιστικό όργανο των ιδιωτικών Ενώσεων ΠΦΥ με την ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

Να σημειωθεί ότι από τα παραπάνω μέτρα πλήττονται ιδιαίτερα οι αυτοαπασχολούμενοι των μικρών διαγνωστικών κέντρων, ευνοούνται κυρίως οι «αλυσίδες» διαγνωστικών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας, ενώ σταθερά το μάρμαρο πληρώνουν οι εργαζόμενοι που έτσι κι αλλιώς βάζουν το χέρι στην τσέπη, είτε για να πληρώσουν το 15% συμμετοχή σε διαγνωστικές εξετάσεις μέσω του ΕΟΠΥΥ, είτε πληρώνοντας εξολοκλήρου.

Σε όλα αυτά αντανακλάται η υποχρηματοδότηση της δημόσιας Υγείας, που συρρικνώνει και υποστελεχώνει τμήματα, περικόπτει διαγνωστικές εξετάσεις και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, «γεννά» πολύμηνη αναμονή για ραντεβού, εξαναγκάζοντας το 90 - 95% των ασθενών να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα για μια διαγνωστική εξέταση.

Η ΔΗΠΑΚ Γιατρών διεκδικεί: Κατάργηση του clawback και του rebate για τους αυτοαπασχολούμενους γιατρούς. Αμεση αποζημίωση των αυτοαπασχολούμενων γιατρών για τις εργασίες τους. Κατάργηση του 15% της συμμετοχής των ασθενών που εξαναγκάζονται να απευθύνονται στον ιδιωτικό τομέα λόγω της υποχρηματοδότησης στο Δημόσιο. Γενναία ενίσχυση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την έγκαιρη αποζημίωση πλήρως όλων των αυτοαπασχολούμενων και δωρεάν εξετάσεις.

Απεργίες και κινητοποιήσεις για τις Συλλογικές Συμβάσεις

Σήμερα η πανελλαδική απεργία των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία

Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των απεργών της «Mellon»
Από τη χτεσινή Γενική Συνέλευση των απεργών της «Mellon»
Σε πανελλαδική απεργία προχωρούν σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι στην Ιδιωτική Υγεία.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, στις 11 π.μ., καλεί το κλαδικό Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών, Γηροκομείων, Εργαστηρίων, Διαγνωστικών Κέντρων και συναφών χώρων Αθήνας, με αίτημα αιχμής την υπογραφή ενιαίας κλαδικής Σύμβασης που δεν θα περιλαμβάνει τους δυσμενείς όρους και τους χαμηλούς μισθούς που ισχύουν σήμερα, αλλά θα προβλέπει: Αύξηση 15% στους βασικούς μισθούς. Επαναφορά επιδομάτων, ειδικών αδειών, ωραρίων που καταργήθηκαν. Ακύρωση του παγώματος των επιδομάτων τριετίας - πολυετίας. Κατάργηση του μισθολογικού διαχωρισμού νέων - παλιών εργαζομένων. Καμία πρόσληψη με μισθό κάτω από 751 ευρώ.

Ο Σύλλογος Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών Θεσσαλονίκης οργανώνει απεργιακή συγκέντρωση στις 10.30 π.μ. μπροστά στο ΙΚΑ της Αριστοτέλους.

Στη Λάρισα, το Σωματείο Προσωπικού Ιδιωτικών Κλινικών καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο.

Σε ανακοίνωσή του για την απεργιακή μάχη, το κλαδικό Σωματείο της Αθήνας επισημαίνει:

«Τα αιτήματά μας είναι ρεαλιστικά και επίκαιρα γιατί: Οι υπολογισμένες συνολικές απώλειες των εργαζομένων στην Ιδιωτική Υγεία φτάνουν στο 40%, από το 2011 (υπολογισμός από τον ΟΜΕΔ στην Δ.Α. 5/2016). Η κερδοφορία των ομίλων εκτοξεύεται. Αυτό εκφράζεται με τις επενδύσεις εκατομμυρίων ευρώ σε τεχνολογικό εξοπλισμό, με τις επεκτάσεις μονάδων, τις εξαγορές κ.λπ. Πρέπει να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες ανάγκες του εργαζόμενου για αξιοπρεπείς μισθούς, για σταθερή δουλειά, για ικανοποιητικές συνθήκες εργασίας. Η υπογραφή κλαδικής Σύμβασης είναι επιτακτική ανάγκη.

Χωρίς κλαδική Σύμβαση οι εργοδότες προσλαμβάνουν εργαζόμενους με τους κατώτατους μισθούς, χωρίς επιδόματα, με πολύ δυσμενείς όρους. Δεν αποδίδουν επιδόματα ακόμα και σε εργαζόμενους που είχαν προσληφθεί όταν ήταν σε ισχύ οι κλαδικές Συμβάσεις. Μια σειρά από αυθαιρεσίες που έχουν επιπτώσεις ακόμα και στη σωματική και ψυχική υγεία συνδέονται με την έλλειψη Σύμβασης».

Εργαζόμενοι «Mellon»: Νέα απεργία απέναντι στην εργοδοτική αδιαλλαξία

Νέα 24ωρη απεργία πραγματοποιούν σήμερα οι εργαζόμενοι στην εταιρεία «Mellon», με απόφαση που πήραν σε Γενική Συνέλευση κατά τη διάρκεια της χτεσινής απεργίας τους, έξω από τα γραφεία της εταιρείας.

Διεκδικούν την υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΕΣΣΕ) με αίτημα αιχμής η Σύμβαση να καλύπτει όλους τους εργαζόμενους. Ακόμα, διεκδικούν 10% αυξήσεις στους μισθούς, επέκταση του διαλείμματος κ.ά.

Και σήμερα το Σωματείο καλεί τους εργαζόμενους από νωρίς το πρωί έξω από τα γραφεία της εταιρείας, ενώ αναμένεται να έρθει στην Αθήνα αντιπροσωπεία απεργών από τα γραφεία της εταιρείας στη Θεσσαλονίκη. Η υπάρχουσα Σύμβαση λήγει στις 30/6 και καλύπτει λιγότερους από τους μισούς εργαζόμενους.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι ξεκίνησαν με στάση εργασίας την περασμένη Τετάρτη και 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες την περασμένη Παρασκευή.

Η συμμετοχή στη χτεσινή απεργία ήταν σχεδόν καθολική, όπως και την Παρασκευή, γεγονός που ανάγκασε την εργοδοσία να επανέλθει στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο συνεχίζει να απορρίπτει τα αιτήματα των απεργών και το μόνο που αντιπροτείνει είναι να τους δώσει 20 ευρώ αύξηση με τη μορφή κουπονιών. Μετά τη διαπραγμάτευση, οι εργαζόμενοι απάντησαν στην εργοδοτική αδιαλλαξία παίρνοντας απόφαση για τη σημερινή απεργία.

Στη χτεσινή συγκέντρωση το «παρών» έδωσε ο Θανάσης Γκώγκος, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ.

Πανελλαδική κινητοποίηση των μεταλλωρύχων

Σε πανελλαδική κινητοποίηση κατεβαίνουν οι μεταλλωρύχοι την Πέμπτη 13 Ιούνη, με 3ωρες στάσεις εργασίας στο τέλος κάθε βάρδιας, μετά από ομόφωνη απόφαση της διοίκησης της Ομοσπονδίας Μεταλλωρύχων Ελλάδας (ΟΜΕ).

Βασική διεκδίκηση της κινητοποίησης είναι η υπογραφή νέας κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης, απέναντι στην αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, η οποία αμφισβητεί την εφαρμογή και της ισχύουσας ΣΣΕ.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, 3ωρη στάση εργασίας (8 π.μ. - 11 π.μ.) κήρυξε για την Πέμπτη και το Σωματείο Εργαζομένων και Εργατοτεχνιτών στην Ενέργεια (ΣΕΕΕΝ) Δυτ. Μακεδονίας, με συγκέντρωση στις 8 π.μ. στο Διοικητήριο του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας. Το ΣΕΕΕΝ καλεί όλους τους εργαζόμενους με ελαστικές σχέσεις εργασίας (οκτάμηνα και εργολαβίες) να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση και να απαιτήσουν: Πλήρη εφαρμογή της ΣΣΕ για όλες τις ειδικότητες σε ορυχεία και σταθμούς για όλο το έκτακτο προσωπικό. Να είναι η Σύμβαση κλαδική και όχι ομοιοεπαγγελματική. Μέτρα για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία. Αύξηση 13% στους μισθούς με τη νέα ΣΣΕ.

Καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν ενάντια στην «απελευθέρωση» της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ενάντια στην πώληση και το κλείσιμο ΑΗΣ και ορυχείων, για Ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Παράλληλα καλεί τα Εργατικά Κέντρα της περιοχής και όλα τα πρωτοβάθμια σωματεία να πάρουν αποφάσεις στήριξης του αγώνα.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org