Τετάρτη 11 Ιούνη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Παιχνιδάκια» στις πλάτες των φοιτητών

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ, με τις πιο πρόσφατες δηλώσεις τόσο του Γ. Παπανδρέου όσο και το Α. Αλαβάνου, συνεχίζουν το πλαγιοκόπημα του φοιτητικού κινήματος και ωσάν «μωρές παρθένες» που δεν έχουν καμία ευθύνη μιλούν για την ...ανασυγκρότηση της ΕΦΕΕ! Στα λόγια υπέρ της ανασυγκρότησης του φοιτητικού κινήματος, της λειτουργίας των οργάνων του και της ανασύνταξης της ΕΦΕΕ. Στην πράξη, κανένα από τα δύο παραπάνω κόμματα δεν είναι άμοιρο ευθυνών για τη διάλυση της ΕΦΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δυνάμεις τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ δουλεύουν συντεταγμένα για να μη γίνουν πανσπουδαστικά συνέδρια, για να διατηρείται η διαλυτική κατάσταση στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα. Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ούτε η ΠΑΣΠ ούτε η ΑΡΕΝ όρισαν κανέναν αντιπρόσωπο για τα συνέδρια της ΕΦΕΕ και της ΕΣΕΕ, ενώ σε πολλές περιπτώσεις ιδιαίτερα στα ΤΕΙ δεν ορίζουν ούτε καν αντιπροσώπους στα ΔΣ των φοιτητικών και σπουδαστικών συλλόγων.

Αποτελεί τουλάχιστον θράσος να λέει ο Γ. Παπανδρέου ότι «το πανεπιστήμιο, το ΤΕΙ», «είναι αιχμάλωτο της απουσίας της ΕΦΕΕ, των συντεταγμένων οργάνων εκπροσώπησης των φοιτητών», τη στιγμή που η ΠΑΣΠ έχει όλα αυτά τα χρόνια συμβάλει στη διάλυση της ΕΦΕΕ και τη μη διενέργεια πανσπουδαστικού συνεδρίου.

Οσο για τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Α. Αλαβάνος, αντί να απολογηθεί για τη στάση της ΑΡΕΝ, καλεί να πάρουν μέτρα για τη λειτουργία των συλλόγων και την ΕΦΕΕ η ...ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δήθεν να ...νουθετήσουν τις Νεολαίες τους, για να συγκροτηθεί η ΕΦΕΕ! Ακόμα παραπέρα, ο Α. Αλαβάνος κάνει ανάλογη έκκληση για την ΕΦΕΕ και στους ...πρυτάνεις! Αλήθεια, σε ποια βάση έχουν οι πρυτάνεις λόγο στην ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος;

«Φυσικό φαινόμενο» η ακρίβεια

«Το πρόβλημα (σ.σ. του πληθωρισμού) είναι διεθνές» (Γ. Αλογοσκούφης) - «Είναι εισαγόμενος» (σ.σ. ο πληθωρισμός) (Μ. Κοντοπυράκης - γ.γ. ΕΣΥΕ)- «Υπάρχουν και στη χώρα μας οι επιπτώσεις ενός διεθνούς φαινομένου» (Θ. Ρουσόπουλος) - «Αν οι τιμές των καυσίμων ήταν στα περσινά επίπεδα ο πληθωρισμός, το Μάιο, θα ήταν στο 3,6%»! (Ο ίδιος). Οι χτεσινές και μόνο τοποθετήσεις και τα αστεία «επιχειρήματα» των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών επιβεβαιώνουν πανηγυρικά ότι το μόνο που απασχολεί πραγματικά την κυβέρνηση είναι πώς θα ρίξει στάχτη στα μάτια του κόσμου και να καλλιεργήσει κλίμα μοιρολατρίας. Κατά τη συνήθη πρακτική τους, εμφανίζουν την ακρίβεια περίπου ως ένα «φυσικό φαινόμενο», που το μόνο που μπορεί να γίνει για την αντιμετώπισή του είναι ...υπομονή και «προσευχή»... Πρόκειται, βέβαια, για μοιραία εξέλιξη από τη στιγμή που υπηρετούν τον καπιταλισμό και την κερδοφορία των μονοπωλίων ως ιερή υπόθεση. Είναι ασυγχώρητη αφέλεια, λοιπόν, να αναμένουν οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι να πάρει «μέτρα κατά της ακρίβειας», δίχως σκληρούς ταξικούς αγώνες που θα την υποχρεώσουν να το κάνει...

Για το δικαίωμα της απεργίας

Δε θα κομίσουμε γλαύκα ες Αθήνας αν σημειώσουμε ότι το δικαίωμα στην απεργία βρίσκεται υπό την αίρεση της ...τυφλής κι ...αδέκαστης Δικαιοσύνης. Απόδειξη της ταξικότητάς της κάθε απόφαση που κηρύττει παράνομη και καταχρηστική μια απεργιακή κινητοποίηση. Είναι ενδεικτικό ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών από το 1999 μέχρι και το Νοέμβρη του 2003 είχε κρίνει 128 απεργίες παράνομες, απ' αυτές οι 81 είχαν κριθεί και καταχρηστικές, και μόνο 15 κρίθηκαν νόμιμες!

Η εργατική τάξη, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, βέβαια, δε ζήτησαν ποτέ την άδεια της μεγαλοεργοδοσίας και της αστικής Δικαιοσύνης για να απεργήσουν, ούτε και πτοούνται κάθε που το δίκιο τους κηρύσσεται και διώκεται απ' τον ταξικό αντίπαλο ως άδικο. Ωστόσο, η προσπάθεια της κυβέρνησης να δοθεί ένα ακόμα πλήγμα στο δικαίωμα στην απεργία συναντά, και δικαίως, έντονες αντιδράσεις που πρέπει να δυναμώσουν. Αναφερόμαστε στην τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης η οποία επισπεύδει την εκδίκαση εφέσεων σε βάρος κι αυτών των λιγοστών δικαστικών αποφάσεων που χαρακτηρίζουν νόμιμες απεργιακές κινητοποιήσεις. Και μάλιστα, με ελεγχόμενη σύνθεση του δικαστηρίου, που θα διορίζεται και δε θα προκύπτει από κλήρωση, όπως συμβαίνει μέχρι σήμερα.

Η κυβέρνηση της ΝΔ παίρνει ένα ακόμα μέτρο θωράκισης των αντεργατικών επιλογών του κεφαλαίου και ποινικοποίησης των αγώνων της εργατικής τάξης, απόλυτα συμβατό με την προωθούμενη Ευρωσυνθήκη που καρατομεί εργασιακά δικαιώματα και με τη «βούλα» του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το οποίο ήδη το Δεκέμβρη του 2007 έκρινε παράνομες απεργίες των Φινλανδών ναυτεργατών και των Σουηδών οικοδόμων, οι οποίοι πάλευαν ενάντια στην απασχόληση μεταναστών εργατών με μεροκάματα χαμηλότερα από εκείνα που ισχύουν στη χώρα και στον κλάδο όπου πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους. Το σκεπτικό της απόφασης ήταν ότι οι απεργίες παραβιάζουν τη θεμελιώδη ελευθερία κίνησης του κεφαλαίου που εξασφαλίζει η Συνθήκη του Μάαστριχτ.

Είναι προφανές ότι και το δικαίωμα στην απεργία, όπως και τόσα άλλα, επιχειρείται να γίνει θυσία στο βωμό της «ανταγωνιστικότητας» και της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Αυτός ο «σμπάρος» όμως στοχεύει σε πολλά «τρυγόνια». Θέλει να φοβίσει την εργατική τάξη. Ευελπιστεί ότι θα αμβλύνει τις αντιδράσεις που γεννά και θα διογκώνει η βαθιά αντιλαϊκή πολιτική η οποία ευνοεί σκανδαλωδώς την πλουτοκρατία. Ιδιαίτερα τώρα, σε μια περίοδο, που εξαπολύεται νέα σφοδρή επίθεση σε βάρος των λαών, που σαρώνει η λαίλαπα των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων. Ομως, ματαιοπονούν.

Η κομμένη και ραμμένη στα μέτρα της άρχουσας τάξης νομιμότητα δε στάθηκε ποτέ ικανή να παρεμποδίσει το δίκαιο αγώνα της εργατικής τάξης. Να είναι βέβαιοι ότι αυτός ο αγώνας θα δυναμώσει. Η συλλογική, οργανωμένη ταξική πάλη με τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ μπορεί και θα ακυρώσει στην πράξη τέτοιους σχεδιασμούς. Μέσα στο καμίνι της θα «ψήνεται» η συνειδητοποίηση από την εργατική τάξη, τα φτωχά λαϊκά στρώματα, της ανάγκης να ξεμπερδεύουν με την πλουτοκρατία και τους πολιτικούς της εκπροσώπους. Της ανάγκης, στο πλάι του Κόμματός τους, του ΚΚΕ, να τραβήξουν αποφασιστικά προς τα εκεί όπου τους καλεί η Ιστορία, προς την απαλλαγμένη από την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο κοινωνία.


Βάσω ΝΙΕΡΡΗ

Αποκαλύψεις εργοδοτικών

Η πρωινή του συγκροτήματος του ΔΟΛ «έμαθε» - όπως γράφει στο χτεσινό της φύλλο - ότι στο συνέδριο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών «τέσσερις εκλέκτορες της δεξιάς παράταξης υποστήριξαν υποψήφιο του ΚΚΕ, με αποτέλεσμα αυτός να εκλεγεί».

Κατανοητή η στενοχώρια της. Προφανώς και θα ήθελε στο νέο ΔΣ να μην υπάρχει ούτε ένα μέλος που να εκφράζει πραγματικά τους εργαζόμενους δημοσιογράφους, για να μπορούν να αλωνίζουν εντελώς ανενόχλητοι και ανεξέλεγκτοι οι εκλεκτοί τους, που εκφράζουν τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, είτε από «κεντροδεξιά», είτε από «κεντροαριστερά».

Δεν έμαθε, όμως, η πρωινή του ΔΟΛ ότι η εκλεκτή της παράταξη, αναγκάστηκε στο συνέδριο να αποσύρει εντελώς το σχέδιο απόφασης που εισηγήθηκε και έδωσε σκληρή μάχη - αλλά χωρίς αποτέλεσμα - για να μην περάσει το αντίστοιχο σχέδιο της «Μαχόμενης Δημοσιογραφίας»; Δεν έμαθε ότι το σχέδιο της «Μαχόμενης» υπερψηφίστηκε από αριθμό συνέδρων πολλαπλάσιο αυτού των εκλεγμένων αντιπροσώπων της;

Αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Εκείνο που πραγματικά ενόχλησε το «ΒΗΜΑ» - και όχι μόνο το «ΒΗΜΑ» - είναι ότι η «Μαχόμενη Δημοσιογραφία» - πέρα από τις ξεκάθαρες θέσεις και προτάσεις της, που άγγιξαν πολλούς συνέδρους - αποκάλυψε και κατήγγειλε το άθλιο παιχνίδι και τις συμφωνίες κάτω από το τραπέζι που έγιναν για να συγκροτηθεί ο «κεντροαριστερός» πόλος του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΟΕΣΥ.

Το γεγονός ότι επικεφαλής αυτού του πόλου που αποτελεί συνεργασία ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ είναι διευθυντικό στέλεχος αυτής της εφημερίδας, είναι απλά μια σύμπτωση...

Αντίστοιχη «αποκάλυψη», κάνει και η «ΑΥΓΗ». Γράφει για «μυστική πριμοδότηση του ΚΚΕ από τη δεξιά, ώστε να κατορθώσει η "Μαχόμενη Δημοσιογραφία" να εκλέξει μία έδρα», αλλά την περιορίζει σε τρεις ψήφους. Και ταυτόχρονα πανηγυρίζει για «νέα σελίδα» και για «ριζοσπαστική πορεία στο δημοσιογραφικό συνδικαλισμό» που θα προωθήσει η συνεργασία με παρατάξεις «φιλικά προσκείμενες προς το ΠΑΣΟΚ»!!! Ετσι πλασάρει την - υπό τις ευλογίες του εκδοτικού κατεστημένου - συμφωνία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ στο χώρο του Τύπου και των ΜΜΕ...

Δικομματική υποκρισία

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΒΡΕ, ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΣΗ είναι αυτή που ανοίξανε Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ; Δεν καταλαβαίνουν πως γελάει ο κόσμος (όταν κάνει τον κόπο πια να τους ακούσει)...

Πότε - συζητάνε - η κυβέρνηση παρενέβαινε στον ΟΤΕ, προκειμένου να εξυπηρετούνται συμφέροντα συγκεκριμένων επιχειρήσεων και «διαπλεκόμενων»;

Επί Νέας Δημοκρατίας ή επί ΠΑΣΟΚ;

Κι, όπως καταλαβαίνετε, κατηγορεί ο ένας τον άλλο για «αδιαφανή διαχείριση» και όλα τα σχετικά.

Θεωρούν πως δεν καταλαβαίνει ο ελληνικός λαός τι γινόταν τότε και τι γίνεται τώρα;

`Η, μήπως, υπάρχει κάποιο ...μέτρο, ώστε να μπορέσουμε να υπολογίσουμε το μέγεθος της καταστροφής, που επέφερε ο ένας ή ο άλλος σε έναν οργανισμό που υποτίθεται πως φτιάχτηκε για το δημόσιο συμφέρον;

Δυστυχώς γι' αυτούς, το «διαφθορόμετρο» δεν έχει ακόμη εφευρεθεί. Αλλά και να είχε, τους βεβαιώνουμε ότι ο ...νικητής (όποιος κι αν ήταν) θα είχε μικρή διαφορά από τον ηττημένο.

Το μόνο βέβαιο είναι πως ...δεν μπορεί ο ένας να κάνει χωρίς τον άλλο. Η ΝΔ δε θα μπορούσε σήμερα να ξεπουλάει έτσι τον ΟΤΕ, αν το ΠΑΣΟΚ δεν είχε κάνει την αρχή.

Κι όλοι μαζί δε θα μπορούσαν να ιδιωτικοποιούν έτσι όλες τις ΔΕΚΟ, αν δεν είχαν μαζί υπερψηφίσει τις σχετικές («δεσμευτικές» όπως λένε) κατευθύνσεις περί απελευθέρωσης των αγορών.


Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΓΧΟΣ ΠΟΥ ΤΟ έχει, όμως, ο Ευάγγελος Βενιζέλος (ο ...παραλίγο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, ντε) για το «πώς» θα υπερψηφιστεί η Ευρωσυνθήκη. Θα είναι με 150 ή με 180 βουλευτές;

Μιλάμε για μια συνθήκη, που υπερψηφίζουν τόσο οι «μπλε» όσο και οι «πράσινοι» και, παράλληλα, φρόντισαν - ο καθένας με τον τρόπο του - να μη γίνει δημοψήφισμα ώστε να ρωτηθεί ο ελληνικός λαός.

Τώρα κόπτονται για ...το τυπικόν του πράγματος!

Το λογικό και το... παράλογο

Ο «σοφός» κύριος Γκαργκάνας, όχι μόνο δε διστάζει να επαναλαμβάνει στερεότυπα τη γνωστή αντιδραστική θεωρία, ότι τάχα για τον πληθωρισμό «φταίνε οι μισθοί», αλλά προκαλεί κι από πάνω. Γιατί πρόκληση είναι το να θεωρείς παράλογες τις ισχνές μισθολογικές αυξήσεις και λογικά τα υπερκέρδη των μονοπωλίων και των πολυεθνικών.

Σαν καλός υπηρέτης των συμφερόντων του μεγάλου κεφαλαίου - που υπηρέτησε από διάφορες θέσεις - ο κ. Γκαργκάνας, επανέλαβε και χτες τις αντιδραστικές του θέσεις. Στην αποχαιρετιστήρια συνάντηση με τους οικονομικούς συντάκτες - καθώς αποχωρεί από τη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας - ο Ν. Γκαργκάνας, δε δίστασε να χαρακτηρίσει «λογικά» τα κέρδη των τραπεζών.

Οταν λοιπόν κάποιος θεωρεί «λογικά» τα διψήφια και τριψήφια ποσοστά αύξησης των κερδών των τραπεζών και άλλων μεγάλων εμποροβιομηχανικών επιχειρήσεων αλλά «παράλογες» τις ονομαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων του 2% και 3%. Τότε αυτός ο κύριος - είτε λέγεται Γκαργκάνας είτε Τρισέ είτε Αλογοσκούφης είτε Δασκαλόπουλος - το λιγότερο που κάνει είναι να προκαλεί την κοινή νοημοσύνη.

Το άξιος ο μισθός τους δεν αρκεί. Είναι λίγο. Αυτοί οι κύριοι «βρίσκουν και κάνουν». Μπορούμε όμως να τους κόψουμε το βήχα, αντιπαραθέτοντας στην ιερά συμμαχία «κεφαλαιοκρατών - κυβερνήσεων και κομμάτων του ευρωμονόδρομου», την ανάπτυξη των ταξικών αγώνων και του ενιαίου αντιιμπεριαλιστικού μετώπου. Στο χέρι μας είναι. Γιατί εμείς είμαστε οι πολλοί ενώ αυτοί είναι ελάχιστοί.

Απόπειρα εξωραϊσμού της ΕΕ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενδιαφέρον για να βγάλει κανείς χρήσιμα συμπεράσματα έχει η Διάσκεψη για την ασφάλεια και την ειρήνη στα Βαλκάνια, που διοργανώθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη από το Κόμμα Ευρωπαϊκής Αριστεράς και τον ΣΥΝ. Σύμφωνα με τη χτεσινή «Αυγή», όλες οι αντιπροσωπείες τάχτηκαν «υπέρ της ένταξης όλων των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ και κατά της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ στην περιοχή». Λες και η ΕΕ έχει ματοκυλήσει λιγότερο από το ΝΑΤΟ τη Γιουγκοσλαβία, λες και οι περισσότερες χώρες της ΕΕ δεν είναι και μέλη του ΝΑΤΟ; Φυσικά και ο διαχωρισμός της ΕΕ και του ΝΑΤΟ είναι όχι μόνο αποπροσανατολιστικός αλλά και επικίνδυνος. Βεβαίως, και τα κίνητρα ενός κόμματος όπως το ΚΕΑ (που ο ΣΥΝ αποτελεί ιδρυτικό μέλος) που έχει φτιαχτεί με τις προδιαγραφές και τηρώντας τα «ιερά και τα όσια» της Ενωσης, το πλασάρισμά της ως δήθεν εναλλακτικής λύσης είναι αναμενόμενο. Ομως, στη λίστα των κομμάτων που συμμετείχαν στη σύσκεψη εμφανίζεται και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Βουλγαρίας, που η κυβέρνησή του πέρσι υπέγραψε συμφωνία με τις ΗΠΑ για βάση 3.000 και πλέον Αμερικανών στρατιωτών. Αυτοί είναι που νοιάζονται για την ασφάλεια στην περιοχή; Επειδή οι Ελληνες εργάτες και τα λαϊκά στρώματα έχουν εμπειρία του τι σημαίνει ευρωΝΑΤΟικός ιμπεριαλισμός στα Βαλκάνια, η απόπειρα εξωραϊσμού του ενός πόλου, της ΕΕ, είναι έωλη και πρέπει να αποκαλυφθεί. Οπως πρέπει να αποκαλυφθεί και το προσωπείο του ΚΕΑ, που επιχειρεί από άλλο μονοπάτι να βάλει τους λαούς στη στρούγκα της ΕΕ.

Φαιδρά προσχήματα

Το Διοικητικό Συμβούλιο του Κέντρου Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ) σε πρόσφατη συνεδρίασή του με φαιδρά προσχήματα αρνήθηκε να παραχωρήσει τον προαύλιο χώρο του Κέντρου για τη διοργάνωση προφεστιβαλικής εκδήλωσης που διοργάνωναν οι Κομματικές Ομάδες Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες (ΑμΕΑ) του ΚΚΕ, η ΚΟΒ Πρόνοιας του ΚΚΕ και η ΟΒ Πρόνοιας της ΚΝΕ στις 27 Ιούνη. Οπως είπε ο πρόεδρος του ΚΕΑΤ Γιώργος Δαβάκης σε στέλεχος του ΚΚΕ, που επικοινώνησε μαζί του, η άρνηση έχει να κάνει με το ότι πρόκειται για σχολείο και αν έδιναν το χώρο στο ΚΚΕ θα το ζήταγαν και άλλα κόμματα και θα ...διασαλευόταν η λειτουργία του ιδρύματος. Στην παραπάνω λογική υπερακόντισε γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών στο ΚΕΑΤ.

Η αγωνία της διοίκησης του ΚΕΑΤ «επικεντρώνεται» στο αν στις 27 Ιούνη θα διασαλευόταν η λειτουργία του σχολείου που θα 'χε κλείσει για καλοκαίρι! Και όχι στο αν εξασφαλίζονται οι αναγκαίες προϋποθέσεις για τη μόρφωση των παιδιών με προβλήματα όρασης, που για παράδειγμα δεν έχουν τα αναγκαία εποπτικά μέσα για την εκπαίδευσή τους. Στην πραγματικότητα αυτό που τους ...πονάει είναι να παρεμποδίσουν τη δράση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που καλεί τα ΑμΕΑ και τις οικογένειές τους στον αγώνα ενάντια στην πολιτική που καρατομεί τα δικαιώματά τους και για την κατάκτηση όσων δικαιούνται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες τους και τις κατακτήσεις της επιστήμης.

Κρυώσαμε...

Εντάξει, ένας-κάποιος μπλόγκερ, με ορίζοντα από χιούμορ μέχρι εκεί που φτάνει η μύτη του, έφτιαξε μια κρυάδα παριστάνοντας την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε γραφείο ψυχαναλυτή να λέει διάφορα ακαταλαβίστικα. Μέχρι εδώ, αν κανείς το έπαιρνε είδηση, θα έλεγε «χα... χα, κρυώσαμε μέσα στο κατακαλόκαιρο από το πολύ αστείο». Φαίνεται όμως πως «Τα Νέα» το βρήκαν πολύ ξεκαρδιστικό και το αναδημοσιεύουν. ΄Η με την κουλτούρα και το επίπεδό τους δεν το βρήκαν ξεκαρδιστικό, αλλά χρήσιμα αντικομμουνιστικό; Η αναδημοσίευση μαρτυρά μάλλον το δεύτερο. Μπρος στον αντικομμουνισμό, δεν τους πειράζει και λίγη κακογουστιά...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αθωράκιστος ο λαός

Την Κυριακή, ύστερα από το νέο ισχυρό - και φονικό και καταστρεπτικό - σεισμό των 6,5 Ρίχτερ που χτύπησε τη Βορειδυτική Πελοπόννησο, ο ελληνικός λαός αισθάνθηκε για άλλη μια φορά ότι είναι απόλυτα εκτεθειμένος και τελείως απροστάτευτος απέναντι στα φυσικά φαινόμενα. Σε φυσικά μάλιστα φαινόμενα, όπως ο σεισμός, που στη χώρα μας - είτε το προβλέψουν κάποιοι επιστήμονες είτε όχι - είναι μαθηματικά βέβαιο ότι θα συμβούν, αφού είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη σεισμικότητα στην Ευρώπη. Παρόλα αυτά, οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, διαχρονικά, αρνούνται και να εξαγγείλουν ακόμη τα απαραίτητα έργα και μέτρα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ώστε οι θάνατοι να αποφευχθούν και οι ζημιές να ελαχιστοποιηθούν.

Δυστυχώς, αντί να τεθεί σε πρώτη προτεραιότητα το ζωτικό αυτό θέμα για την ασφάλεια του λαού, της αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας - και βέβαια της πλήρους αποκατάστασης των σεισμοπλήκτων - αμέσως μετά και το νέο χτύπημα του Εγκέλαδου, βλέπουμε να γίνεται προσπάθεια από πολλούς να κυριαρχήσει η προγνωσιολογία και η προγνωσιολαγνεία. Κανείς, ασφαλώς, δεν είναι κατά της έρευνας στον κρίσιμο αυτό τομέα της επιστήμης. Μιας έρευνας, όμως, που θα γίνεται οργανωμένα, μέσα από έναν ενιαίο δημόσιο τομέα με τη διάθεση του απαιτούμενου εξοπλισμού και της αναγκαίας χρηματοδότησης. Και που βέβαια θα συνοδεύεται από απαραίτητα πολιτικά μέτρα ώστε να βρίσκει ανταπόκριση το αποτέλεσμα της έρευνας (π.χ. απαραίτητες υποδομές, σχέδια διαφυγής και εκκένωσης περιοχών κ.ά.).

Εκείνο, λοιπόν, που είναι απόλυτα βέβαιο με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, είναι ότι κατά τακτά χρονικά διαστήματα ένας μεγάλος σεισμός θα χτυπήσει τη χώρα. Μια χώρα που δεν έχει περιοχές που να είναι πλήρως ασεισμικές. Επίσης εκείνο που είναι βέβαιο είναι πως όσο πιο κοντά σε κατοικημένες περιοχές - και ακόμη περισσότερο σε μεγάλες πόλεις - βρίσκεται το επίκεντρο του σεισμού, τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι καταστροφές που θα προκαλέσει. Τέλος, ένα ακόμη βασικό συμπέρασμα που προκύπτει, είναι πως σε όσα κτίρια εφαρμόστηκε με ακρίβεια ο νέος αντισεισμικός κανονισμός, οι ζημιές ήταν περιορισμένες και δεν κινδύνευσαν οι ένοικοί τους. Επομένως τίθεται αμέσως το ζήτημα του ελέγχου όλων των κτιρίων - δημόσιων και ιδιωτικών - που χτίστηκαν είτε με παλιότερους κανονισμούς, είτε χωρίς κανονισμούς και της ενίσχυσής τους, όπου κριθεί απαραίτητο.

Υπάρχει, λοιπόν, επιτακτική ανάγκη της λήψης ουσιαστικών μέτρων αντισεισμικής προστασίας και θωράκισης, κάτι για το οποίο εδώ και χρόνια μόνο το ΚΚΕ θέτει επί τάπητος και παλεύει γι' αυτό. Αντισεισμική προστασία και θωράκιση, που σημαίνει, πριν απ' όλα: Προσεισμικό έλεγχο και ενίσχυση με προτεραιότητα τα πολυσύχναστα κτίρια (σχολεία, νοσοκομεία, εργοστάσια κ.ά.). Εξασφάλιση ελεύθερων χώρων, ειδικά στα μεγάλα αστικά κέντρα, που θα χρησιμεύουν ως χώροι εκτόνωσης, καταφυγής ή προσωρινής στέγασης των σεισμοπλήκτων. Ουσιαστικό σχέδιο ετοιμότητας σε εθνικό και τοπικό επίπεδο. Ολα αυτά βέβαια μπορούν να επιτευχθούν ακόμη και τώρα, αν γίνουν στόχοι πάλης του λαϊκού κινήματος. Και ασφαλώς θεωρούνται αυτονόητα σε μια άλλη λαϊκή κοινωνική οργάνωση, που δε θα εμπορευματοποιεί τη γη και την κατοικία, για την οποία παλεύει το ΚΚΕ.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ