Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ - ΕΣΠΑ
Λαός κερνάει ... κεφάλαιο πίνει

Μεταξύ άλλων, το ΕΣΠΑ στηρίζει την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, με κονδύλια που αξιοποιούνται για την ανακύκλωση της ανεργίας και την εικονική της μείωση
Μεταξύ άλλων, το ΕΣΠΑ στηρίζει την αντεργατική πολιτική της ΕΕ, με κονδύλια που αξιοποιούνται για την ανακύκλωση της ανεργίας και την εικονική της μείωση
Μπροστά στις ευρωεκλογές, δεν θα μπορούσε να μην αξιοποιηθεί στην αντιπαράθεση και το «θαύμα» των κοινοτικών κονδυλίων της ΕΕ. Αξιοποιείται σαν κίνητρο και φόβητρο μαζί, για να υπερκεραστεί η όποια αδιαφορία και αρνητική στάση υπάρχει για την ΕΕ.

Τα «πολύτιμα» κοινοτικά κονδύλια δεν αφορούν σε «οικονομική ενίσχυση» των λαών των κρατών - μελών. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ισχυρό πολιτικό εργαλείο αύξησης της εκμετάλλευσης των λαών στα χέρια της αστικής τάξης. Οι χρηματοδοτήσεις βοηθούν στην προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων, αντιλαϊκών πολιτικών και οικονομικών στόχων της ΕΕ, τόσο στο εσωτερικό της όσο και στην παγκόσμια ιμπεριαλιστική σκακιέρα. Θεμελιακός στόχος τους είναι η τόνωση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου έναντι των ανταγωνιστών του σε άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα!

Από ποιον και για ποιον;

Ο προϋπολογισμός διαμορφώνεται από τα φορολογικά βάρη, έμμεσα και άμεσα, που φορτώνονται οι λαοί των κρατών - μελών (π.χ. ΦΠΑ, φόροι εισοδήματος) και από αρπαγή του παραγόμενου από αυτούς πλούτου (απόδοση % επί του ετήσιου ΑΕΠ κάθε κράτους στην ΕΕ).

Στο νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, έχει ανοίξει συζήτηση για αύξηση των εσόδων της ΕΕ με την επιβολή νέων φόρων όπως ο «πράσινος φόρος». Στόχος είναι η θωράκιση της οικονομίας της ΕΕ και του ευρώ, καθώς επιβραδύνεται η οικονομία της Ευρωζώνης, οξύνεται ο διεθνής ανταγωνισμός και παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο υλοποίησης του Brexit.

Ακρογωνιαίος λίθος του κοινοτικού προϋπολογισμού είναι η στήριξη των μονοπωλίων. Το παράδειγμα των 181 έργων προτεραιότητας του ΕΣΠΑ 2007-2013 στην Ελλάδα είναι χαρακτηριστικό.

Τα έργα αυτά εξυπηρετούσαν «μνημονιακούς στόχους» και επεδίωκαν τη διαμόρφωση του υπόβαθρου για την ανάκαμψη των κερδών του κεφαλαίου. Αποτελούσαν πάνω από το 50% της συνολικής χρηματοδότησης του ΕΣΠΑ, περίπου 11,5 δισ. ευρώ, και τα περισσότερα αφορούσαν σε έργα υποδομών (οδικά, σιδηροδρομικά, Ενέργειας κ.ά.).

Το εύρος και το μέγεθός τους από μόνο του απέκλειε αντικειμενικά την ανάληψή τους από μικροεπιχειρηματίες του κλάδου των Κατασκευών, ενώ οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι είχαν επιπλέον την ικανότητα ανάληψης περισσοτέρων του ενός έργου. Φυσική συνέπεια ήταν να εισρεύσει στα ταμεία των μεγάλων κατασκευαστικών ομίλων πακτωλός χρημάτων.

Γενικότερα, όμως, η στήριξη του κεφαλαίου εκφράστηκε και με το σύνθημα «μη χαθεί ούτε κονδύλι»! Μπροστά στην κλειστή «κάνουλα» της ρευστότητας των μεγάλων επιχειρήσεων, υλοποιήθηκε η μεταφορά κονδυλίων από προγράμματα στήριξης μικρών επιχειρήσεων στις μεγάλες, έναντι της χαμηλής απορρόφησής τους.

Σε αδρές γραμμές, το ΕΣΠΑ λειτούργησε ενισχυτικά στη φιλομονοπωλιακή αναπτυξιακή πολιτική της κυβέρνησης. Την ώρα που το κεφάλαιο ενισχυόταν με «ζεστό» χρήμα, προνόμια και μείωση φορολογίας, οι μικροί επιχειρηματίες πνίγονταν στους φόρους, στα «κόκκινα» δάνεια, στους πλειστηριασμούς και οδηγούνταν στο κλείσιμο και στη φτώχεια.

Συμβολή στην αντεργατική πολιτική

Το ΕΣΠΑ στήριξε την αντεργατική πολιτική της ΕΕ. Αξιοποιήθηκε για την ανακύκλωση της ανεργίας και την εικονική της μείωση, για τη διαχείριση της ανέχειας των ήδη λαβωμένων από την καπιταλιστική κρίση εργαζομένων. Διαπαιδαγώγησε τη νεολαία στη λογική του «μικρότερου κακού».

Τα γνωστά voucher απασχολησιμότητας εμφανίστηκαν με το ΕΣΠΑ. Μόνο το 2014, οι αιτήσεις για μισοδουλειά χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα έφτασαν τις 300.000. Σήμερα αφορά περισσότερες ηλικιακές κατηγορίες εργαζομένων και ο αριθμός αυτών των εργαζομένων δεν ανακοινώνεται καν, αφού σηματοδοτεί την «επιστροφή στην κανονικότητα» και την «πρόοδο» της επέκτασης της ευέλικτης εργασίας.

Το ΕΣΠΑ αξιοποιήθηκε και για την επιχείρηση εξαγοράς διοικήσεων σωματείων, Εργατικών Κέντρων, έως και τριτοβάθμιων συνδικαλιστικών οργάνων. Ενέτειναν την ενσωμάτωσή τους στη γραμμή του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι οι πρώτες διδάξασες στη διεκδίκηση τέτοιων κονδυλίων.

Το ΕΣΠΑ συνέβαλε ώστε οι παιδικοί σταθμοί να αρχίσουν να λειτουργούν με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια. Στήριξε τη σύνδεση της Ερευνας με τους στόχους των επιχειρηματικών ομίλων στον παγκόσμιο ανταγωνισμό (Κυβερνοασφάλεια, IT, συστήματα παρακολούθησης).

Στηρίχθηκαν οι ιδιωτικοποιήσεις χώρων πρασίνου, ακόμη και προστατευόμενων εκτάσεων με Natura για την ενίσχυση της επιχειρηματικής δράσης. Ακόμη και οι Μεταφορές, που εκσυγχρονίστηκαν, επαναφέρουν το ερώτημα «για ποιον;», όταν αναλογιστεί κανείς ότι η αναβάθμισή τους συνοδεύτηκε από αυξήσεις στα κόμιστρα των εισιτηρίων, στα διόδια, στους φόρους. Αφετέρου, πέραν της επιχειρηματικής τους εκμετάλλευσης, αυτές συνδέονται άμεσα με τους στρατιωτικούς σχεδιασμούς της ΕΕ στο γεωπολιτικό παίγνιο.

Ο σχεδιασμός της επόμενης προγραμματικής περιόδου (2021-'27) εστιάζει σε διακρατικές υποδομές μεταφορών, για να εξασφαλιστεί η γρήγορη μετάβαση των στρατιωτικών οχημάτων σε περιοχές του άμεσου ενδιαφέροντος της ΕΕ, όπως τα Δυτικά Βαλκάνια, η Ανατολική Μεσόγειος και η Αφρική, έναντι των ανταγωνιστών της. Ο σχεδιασμός αυτός κλειδώνει με την ενίσχυση της κατασταλτικής της λειτουργίας, με τη Frontex, την PESCO, την κατασκοπεία αλλά και τη δημιουργία νέου ευρωπαϊκού στρατού, συμπληρωματικού στο ΝΑΤΟ.

Ισχυρή λαϊκή αντιπολίτευση

Το ΚΚΕ αποκάλυψε και εναντιώθηκε στις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στους δήμους, στις Περιφέρειες. Απέδειξε το περιεχόμενο των κοινοτικών χρηματοδοτήσεων. Δεν έμεινε, όμως, μόνο σε αυτό! Αντιπάλεψε τα αντιλαϊκά μέτρα. Διεκδικώντας κονδύλια για την κάλυψη των λαϊκών αναγκών, όπως η αντισεισμική, αντιπλημμυρική και αντιπυρική θωράκιση και αναδεικνύοντας τον πραγματικό αντίπαλο της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων.

Αρκεί να θυμηθούμε τις Ερωτήσεις που κατέθεσε για τη φονική πλημμύρα στη Μάνδρα και την πυρκαγιά το Μάτι, σχετικά με τα μέτρα άμεσης ανακούφισης και πρόληψης, τόσο στο Ευρωκοινοβούλιο όσο και στη Βουλή.

Η αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ, η οποία εξειδικεύεται στα κράτη - μέλη, αλλά και στους δήμους και τις Περιφέρειες, από τη μία, και η ακούραστη και αταλάντευτη πάλη του ΚΚΕ για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού, από την άλλη, πρέπει να αποτελέσουν το ενιαίο κριτήριο ψήφου υπέρ του ΚΚΕ σε όλες τις εκλογικές κάλπες!

Γιατί το ΚΚΕ αποτελεί τη μοναδική καθαρή αντεπίθεση στην ΕΕ, στον ιμπεριαλιστικό της χαρακτήρα, στο αντεργατικό της οπλοστάσιο. Γιατί μόνο με το ΚΚΕ πιο ισχυρό θα βελτιωθεί ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ των λαϊκών συμφερόντων. Για να σπάσει η μοιρολατρία και να ανοίξει ο δρόμος για τη συνολική αντεπίθεση κατά της εξουσίας των μονοπωλίων. Για να γίνει ο λαός κυρίαρχος στον τόπο του και στον πλούτο που παράγει.


Της
Αιμιλίας - Εμμυ ΒΑΜΒΑΚΙΔΟΥ*
* Μέλος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ

Συγκεντρώσεις στην Αττική το Σαββατοκύριακο

Το Σάββατο 11 Μάη:

-- 7.30 μ.μ., Μαρκόπουλο («Cine Αρτεμις»). Θα μιλήσουν: Πέτρος Αλέπης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Βιτάλης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και Ανδρέας Συλελόγλου, υποψήφιος δήμαρχος Μαρκοπούλου - Μεσογαίας.

-- 7.30 μ.μ., Πεύκη (Λ. Ειρήνης & Ν. Πλαστήρα, Κολώνες). Θα μιλήσουν: Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και Αρης Κυριακίδης, υποψήφιος δήμαρχος Λυκόβρυσης - Πεύκης.

-- 8.30 μ.μ., Μέγαρα (πλατεία Λυτάρα). Θα μιλήσουν: Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, Αλέκα Μενιδιάτη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος Αττικής, και Αντώνης Χοροζάνης, υποψήφιος δήμαρχος Μεγάρων.

-- 6.30 μ.μ., σύσκεψη με φοιτητές του Μαθηματικού στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας (Τροίας 33), με την Δέσποινα Μαστρολέων, υποψήφια ευρωβουλευτή.

Την Κυριακή 12 Μάη:

-- 7.30 μ.μ., Νέα Μάκρη (λιμάνι Νέας Μάκρης). Θα μιλήσουν: Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Μιχάλης Μιχαήλ, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και Νίκος Στεφανίδης, υποψήφιος δήμαρχος Μαραθώνα - Νέας Μάκρης.

-- 6.30 μ.μ., Πετρούπολη (Πολιτιστικό Κέντρο, Εθνικής Αντιστάσεως 61), συγκέντρωση με θέμα «Οι γυναίκες πρώτες στον αγώνα για ΔΥΝΑΤΟ ΚΚΕ ΠΑΝΤΟΥ!». Θα μιλήσουν: Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, και Βαγγέλης Σίμος, δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος.

-- 5.30 μ.μ., σύσκεψη αυτοαπασχολούμενων γιατρών, οδοντογιατρών και φαρμακοποιών, στο «Οξυγόνο» (Βουτάδων 42, πλησίον μετρό «Κεραμεικός»), με τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

-- 7.30 μ.μ., Γέρακας (πλατεία). Θα μιλήσουν: Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Λίλα Καφαντάρη, υποψήφια ευρωβουλευτής, και Θεοδώρα Πασχαλίδου, υποψήφια δήμαρχος Παλλήνης.

-- 7.30 μ.μ., Μπραχάμι (πλατεία ΙΚΑ). Θα μιλήσουν: Γιάννης Πρωτούλης, Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής, και Γιώτα Δήμου, υποψήφια δήμαρχος Αγίου Δημητρίου.

-- 7.30 μ.μ., πλατεία Αγ. Παντελεήμονα Αθήνας. Θα μιλήσουν: Νίκος Σοφιανός, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος δήμαρχος, Αχμεντ Μουσταφά, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και Γιάννης Παλιούρας, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος.

-- 11 π.μ., Νέα Ερυθραία (Βίλα Κώνστα, Λουκή Ακρίτα 4). Θα μιλήσουν: Δήμος Κουμπούρης, μέλος της ΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και Αντώνης Μήλας, υποψήφιος δήμαρχος Κηφισιάς - Ν. Ερυθραίας - Εκάλης.

-- 7 μ.μ., Υμηττός (κεντρική πλατεία). Θα μιλήσουν: Θανάσης Παφίλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Δέσποινα Μαστρολέων και Ναυσικά Τόλια - Κηπουρού, υποψήφια δήμαρχος Δάφνης - Υμηττού.

-- 7 μ.μ., Αγία Βαρβάρα, στο χώρο Μ. Αλεξάνδρου και Ελ. Βενιζέλου. Θα μιλήσουν: Θανάσης Τζίμας, Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, Βαγγέλης Σερίφης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος, και Ελένη Καρανάσιου, υποψήφια δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας.

-- 12 μ., Μάνδρα (κεντρική πλατεία). Θα μιλήσουν: Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Βιτάλης, Ελένη Χόνδρου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και Μπάμπης Θεοδώρου, υποψήφιος δήμαρχος Μάνδρας - Ειδυλλίας.

-- 7.30 μ.μ., Καλύβια (δημαρχείο). Θα μιλήσουν: Περικλής Κουρμούλης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και Τάνια Γαλανοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Σαρωνικού.

-- 7.30 μ.μ., Λούτσα (πλατεία Κοπελάκη). Θα μιλήσουν: Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γιάννης Αγγέλου, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και Νίκος Δάρδαλης, υποψήφιος δήμαρχος Σπάτων - Αρτέμιδας.

-- 7.30 μ.μ., Αλιμος, στο χώρο Κύπρου και Δωδεκανήσου. Θα μιλήσουν: Γιάννης Γκιόκας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτής, Βίκη Αράπη, υποψήφια ευρωβουλευτής, και Κυριακή Καμαρινού, υποψήφια δήμαρχος Αλίμου.

-- 7.30 μ.μ., Λιόσια (κεντρική πλατεία). Θα μιλήσουν: Χριστίνα Παναγιωτακοπούλου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, Αγγελική Παπαδάτου, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλος, και Νίκος Ζαπάντης, υποψήφιος δήμαρχος Φυλής.

-- 7 μ.μ., Γουδή (ταβέρνα «Θαλπωρή», Γ. Παπανδρέου 47). Θα μιλήσουν: Αφροδίτη Ρέτζιου, υποψήφια ευρωβουλευτής, και Ανδρέας Καραβίδας, υποψήφιος δήμαρχος Ζωγράφου.

-- 11.30 π.μ., Ιλιον (πλατεία Δημοτικών Ιατρείων). Θα μιλήσει ο Νίκος Σταματόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Ιλίου. Στις 7.30 μ.μ. θα μιλήσει στην πλατεία Μανδηλαρά (Γοργόνα), μαζί με την Μαρία Φιλανταράκη, υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο.

-- 6.30 μ.μ., Καματερό («Art Hobby Cafe», Θεσσαλονίκης 32, πλατεία Δημοκρατίας), σύσκεψη με γυναίκες, με την Ελίνα Χαιρικάκη, στέλεχος του ΚΚΕ.

Για το πρόγραμμα των εξορμήσεων, περιοδειών και συγκεντρώσεων των επόμενων ημερών, δείτε αναλυτικά στο portal «902.gr».

ΗΛΙΑΣ ΣΤΑΜΕΛΟΣ
«Σήμα» συνέχισης της αγωνιστικής διεκδίκησης η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης»

Συζήτηση με τον δήμαρχο Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

«Μια δημοτική αρχή που στηρίζει το λαό πρέπει να παίρνει θέση για ό,τι τον θίγει, να μη δηλώνει "αναρμόδια" στη στήριξη των δίκαιων διεκδικήσεων των εργαζομένων». Ετσι απαντά ο Ηλίας Σταμέλος, δήμαρχος Καισαριανής και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», στο ερώτημα τι σημαίνει το κάλεσμα στο λαό να επανεκλέξει την αγωνιστική δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στις εκλογές της 26ης Μάη.

Οπως εξηγεί, τα τελευταία χρόνια η δημοτική αρχή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» πήρε θέση ενάντια στα μνημόνια, στους εκατοντάδες εφαρμοστικούς νόμους των ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς μηχανισμούς. «Πήραμε θέση, υπερασπιζόμενοι το λαό ενάντια στις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων. Παίρνουμε θέση για όλα τα προβλήματα που αφορούν τη ζωή του εργαζόμενου, του άνεργου, του νέου ανθρώπου», αναφέρει.

Και πώς εκφράζονται τα παραπάνω σε τοπικό επίπεδο; Ο Ηλίας Σταμέλος φέρνει ως παράδειγμα τους πλειστηριασμούς σε δήμους, που έχει αποφασίσει η κυβέρνηση να γίνονται για χρέη πάνω από 600 ευρώ. «Πήραμε απόφαση να μην υλοποιήσουμε αυτή την κατεύθυνση, να μη γίνουν πλειστηριασμοί στην Καισαριανή, σε αντίθεση με άλλους δήμους. Αλλο παράδειγμα είναι η αντίθεση της δημοτικής αρχής στην παραχώρηση ακινήτων στο ΤΑΙΠΕΔ από την κυβέρνηση, η στήριξη των αγώνων των εργαζομένων στο δήμο και συνολικά στην Τοπική Διοίκηση για το δικαίωμά τους στη μόνιμη και σταθερή δουλειά, ενάντια σ' αυτό το αίσχος της ανακύκλωσης της ανεργίας, της δουλειάς με ημερομηνία λήξης».

Για να είναι με το λαό ένας δήμαρχος πρέπει να αντιπαλεύει την πολιτική του κεφαλαίου


Συζητώντας για την Τοπική Διοίκηση και την πρόσφατη μεταρρύθμιση του «Κλεισθένη», που διαφημίζει η κυβέρνηση, ο Ηλ. Σταμέλος σχολιάζει ότι αυτή δεν έγινε για να προωθήσει «την απλή αναλογική και τη δημοκρατία», όπως λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά για να προσαρμοστούν ακόμα περισσότερο οι δήμοι στους στόχους του κεφαλαίου. Δηλαδή «για να γίνουν οι δήμοι στήριγμα στις επενδύσεις, για να "αξιοποιηθεί" η περιουσία τους, για να προωθηθεί και σε τοπικό επίπεδο ο κεντρικός στόχος για ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη - μια ανάπτυξη που δεν αφορά το λαό, αλλά τους λίγους».

Το ερώτημα είναι: Πώς απαντά μια δημοτική αρχή σε αυτή την πραγματικότητα; Και ο Ηλ. Σταμέλος απαντά ότι οι δρόμοι είναι δύο: «'Η θα προσαρμοστεί σε αυτήν την κατεύθυνση ή θα την αντιπαλέψει μαζί με το λαό, τους μαζικούς φορείς, τα σωματεία, τους συλλόγους. Αν μια δημοτική αρχή συμφωνεί με την παραπάνω κατεύθυνση, αν είναι με αυτήν τη λογική, της ανάπτυξης υπέρ του κεφαλαίου, θα διευκολύνει όλα τα αντιλαϊκά - αντιδραστικά μέτρα. Αυτό κάνουν δημοτικές αρχές και παρατάξεις που στηρίζονται από την κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Γι' αυτό στην Καισαριανή έφτασαν να χαρακτηρίζουν τον ιστορικό χώρο του Σκοπευτηρίου ως οικόπεδο, όπως πρόσφατα έκαναν σε τοπική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, και να καλούν να "αξιοποιηθεί".

Δεν είναι τυχαίο ότι οι πολιτικές δυνάμεις που θέλουν τους δήμους στηρίγματα των επιχειρηματικών σχεδιασμών συμφωνούν και με την ανταποδοτικότητα, που γενικεύεται με τον "Κλεισθένη". Δηλαδή, για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο δήμος, ο λαός να πληρώνει. Στον αντίποδα, εμείς λέμε ότι ο λαός έτσι κι αλλιώς έχει πληρώσει πολλά: Πάνω από το 90% των εσόδων του κράτους προέρχεται από φόρους που επιβαρύνουν τα λαϊκά στρώματα, άρα δικαιούται δωρεάν υπηρεσίες στην πόλη. Ποιος μπορεί να διεκδικήσει λοιπόν την ανακούφιση των εργαζομένων; Μια δημοτική αρχή του ΣΥΡΙΖΑ ή του ΚΙΝΑΛ, που συμφωνούν με την "ανταποδοτικότητα", ή η "Λαϊκή Συσπείρωση", που την αντιπαλεύει;».

Συνεπώς, προσθέτει ο Ηλ. Σταμέλος, «ένας δήμαρχος, αν θέλει να είναι με το λαό, πρέπει να είναι αντίθετος με αυτή την πολιτική. Ενας δήμαρχος που συμφωνεί και τη συνδιαμορφώνει, θα είναι από τους πρώτους που θα την εφαρμόσουν, θα γίνει το μακρύ χέρι της εκάστοτε κυβέρνησης».

Σε αυτήν τη λογική, έγιναν αντικείμενο διεκδίκησης οι προτεραιότητες της δημοτικής αρχής, που ήταν μεταξύ άλλων η πρόσβαση όλων των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή, η συντήρηση των σχολείων της πόλης, που είχαν πολύ σοβαρά προβλήματα. Ετσι, όπως αναφέρει ο δήμαρχος, «καταφέραμε να ικανοποιήσουμε την ανάγκη των λαϊκών οικογενειών να έρθουν τα παιδιά τους στους παιδικούς σταθμούς, κάτι που ανακουφίζει τα νέα ζευγάρια, τους ανέργους που αναζητούν δουλειά. Μάλιστα απαλλάξαμε από τροφεία οικογένειες με εισόδημα μέχρι 25.000 ευρώ. Μετά από πολλές κινητοποιήσεις με γονείς, δασκάλους και μαθητές, εξασφαλίσαμε κονδύλια για τις επισκευές των σχολείων, που σχεδόν έχουν ολοκληρωθεί. Κατακτήσεις όπως οι παραπάνω δεν ήταν δεδομένες, αν δει κανείς τι συμβαίνει σε άλλους δήμους».

Πολύτιμη συμβολή στην αντιμετώπιση της παραχάραξης της Ιστορίας

Σε μια συζήτηση για την Καισαριανή, δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στο ιστορικό φορτίο που κουβαλάει αυτή η πόλη, η ανταρτομάνα της Αττικής. Εκεί, στην καρδιά της πόλης είναι το Σκοπευτήριο, το «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς», τόπος εκτελέσεων κατά τη διάρκεια της Κατοχής. Εκει εκτελέστηκαν οι 200 κομμουνιστές την Πρωτομαγιά του 1944.

Οι αγώνες για να περάσει αυτή η έκταση στο λαό της πόλης ήταν διαρκείς τις τελευταίες δεκαετίες. «Ξεκίνησαν το '82 - '83, με επικεφαλής τη δημοτική αρχή και τον αείμνηστο κομμουνιστή δήμαρχο Παναγιώτη Μακρή, συνεχίστηκαν με τη συμμετοχή του λαού της Καισαριανής και σήμερα καταφέραμε και την τυπική παραχώρηση του χώρου, γιατί ουσιαστικά ο λαός της Καισαριανής το είχε κατακτήσει», σημειώνει ο Ηλ. Σταμέλος. Και θυμίζει ότι με παρέμβαση της δημοτικής αρχής, το 2017, η Σκοπευτική Εταιρεία σταμάτησε να μολύνει τον ιερό αυτό χώρο.

Στους σχεδιασμούς της δημοτικής αρχής είναι να γίνει το ιστορικό κέντρο «Το Χάραμα» πολιτιστικό κέντρο, τα γραφεία της Σκοπευτικής να αξιοποιηθούν για βιβλιοθήκες και χώρους για τη νεολαία, να φτιαχτούν ένα μικρό θέατρο, αθλητικός χώρος κ.λπ. «Συνολικά δηλαδή να αναβαθμιστεί ο χώρος του Σκοπευτηρίου σε χώρο ο οποίος θα είναι ιστορικός - μνημειακός και ταυτόχρονα θα τον χαίρεται η νεολαία, ο λαός της πόλης αλλά και των γύρω πόλεων», αναφέρει ο Ηλ. Σταμέλος.

Η δημοτική αρχή δεν έμεινε στα παραπάνω. Το 2016 εγκαινίασε το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης, που περιλαμβάνει χιλιάδες ντοκουμέντα από αυτήν την περίοδο, και μέχρι σήμερα έχουν περάσει από το Μουσείο πάνω από 37.000 επισκέπτες, σχολεία, μαθητές κ.ά. Οπως σημειώνει ο δήμαρχος, αυτή η πρωτοβουλία είναι «μια μεγάλη συμβολή - απάντηση στην παραχάραξη της Ιστορίας που ενορχηστρώνεται από τα αστικά επιτελεία, τις κυβερνήσεις και την ΕΕ. Δίνουμε απάντηση στις προσπάθειες να νοθευτεί η αγωνιστική ιστορική μνήμη, διδασκόμαστε και εμπνεόμαστε από το ηρωικό παρελθόν μας. Είναι χαρακτηριστικό ότι η δημοτική παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ διαφώνησε με το περιεχόμενο του Μουσείου, εναντιώθηκε στο χαρακτηρισμό της Αντίστασης ως "ΕΑΜικής", ενώ ακόμα και σήμερα το χαρακτηρίζει "φολκλορικό"».

Παραμένουν οι ελλείψεις στην πυροπροστασία, οι κίνδυνοι για τον Υμηττό

Η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει και ο λαός της Καισαριανής, μιας πόλης στους πρόποδες του Υμηττού, δικαιολογημένα ανησυχεί. Ο Ηλ. Σταμέλος σημειώνει ότι με ευθύνη της κυβέρνησης, οι ελλείψεις στην πυροπροστασία και στη δασοπυρόσβεση είναι τεράστιες: «Φέτος τα πράγματα είναι χειρότερα από πέρυσι. Δεν έχουν παρθεί τα μέτρα που είχαμε επισημάνει, η ενίσχυση της Πυροσβεστικής, οι παρεμβάσεις στα δάση προληπτικά κ.λπ. Εχουμε ζητήσει από πέρυσι επανειλημμένα, πριν τις πυρκαγιές, να φτιαχτεί μια ζώνη πυροπροστασίας σε ένα κομμάτι της πόλης μας που είναι μέσα στο δάσος, και μέχρι σήμερα, παρά τις προσπάθειες, δεν έχει ανοίξει.

Στον αντίποδα του εφησυχασμού που καλλιεργεί η κυβέρνηση, εμείς παίρνουμε μέτρα με την κινητοποίηση του λαού, την επαγρύπνηση, για να προστατέψουμε το βουνό. Διεκδικούμε μέτρα προστασίας κόντρα σε μια πολιτική χρήσεων γης που οπλίζει το χέρι των εμπρηστών. Προσπαθούμε να ευαισθητοποιούμε το λαό μας, και στο πλαίσιο αυτό εγκαινιάσαμε πέρυσι το κέντρο περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης».

Το ισχυρό ΚΚΕ, οι κομμουνιστές δήμαρχοι είναι εφόδια για την πάλη του λαού την επόμενη μέρα

Η συζήτηση με τον δήμαρχο καταλήγει στο μήνυμα που μπορεί και πρέπει να βγάλει η κάλπη, η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Απαντά ότι και μετά τις τοπικές - περιφερειακές εκλογές και τις ευρωεκλογές, η αντιλαϊκή πολιτική θα είναι σε πλήρη ισχύ. «Το ζητούμενο είναι τι όπλα θα έχει να αντιπαρατάξει ο λαός, προκειμένου να μπορεί να αντισταθεί σε αυτήν την πολιτική, πώς θα παλέψει από καλύτερες θέσεις για κατακτήσεις που δικαιούται. Στήριγμα και όπλο του είναι οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ στο Ευρωκοινοβούλιο, οι δυνάμεις της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στις Περιφέρειες και τους δήμους. Να επανεκλεγούν οι δημοτικές αρχές που στηρίζονται από το Κόμμα και να γίνουν ακόμα περισσότερες.

Η επανεκλογή της "Λαϊκής Συσπείρωσης" στην Καισαριανή όχι μόνο θα προφυλάξει, αλλά θα δώσει και συνέχεια σε ένα έργο, σε μια προσπάθεια που έχει γίνει σε όλα τα μέτωπα. Θα συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια και ο λαός της Καισαριανής θα συνεχίσει να έχει δίπλα του στους αγώνες, στις αγωνίες του, μια δημοτική αρχή που θα παλεύει για τα δικαιώματά του και όχι μια δημοτική αρχή που ή θα "τα διπλώνει" και θα συναινεί ή θα συμπαρατάσσεται με την πολιτική της κυβέρνησης.

Το σύνθημα των άλλων δυνάμεων "Εμείς δεν είμαστε εναντίον καμιάς κυβέρνησης" σημαίνει ότι δεν θα είναι εναντίον και καμιάς αντιλαϊκής πολιτικής, άρα θα είναι συνεχιστές, το μακρύ χέρι αυτής της πολιτικής. Η "σηματοδότηση" λοιπόν πρέπει να είναι καθαρή, με βάση τα συμφέροντα και τις ανάγκες του λαού της Καισαριανής, κι αυτά μπορεί να τα εκφράσει μόνο η "Λαϊκή Συσπείρωση"».

ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ
Συνεχίζουμε στον ίδιο δρόμο, στο πλευρό του λαού της Πάτρας

Συζήτηση με τον δήμαρχο Πάτρας και εκ νέου υποψήφιο με τη «Λαϊκή Συσπείρωση»

-- Υστερα από τεσσεράμισι χρόνια στη διοίκηση του δήμου λέτε ότι ήσασταν λαϊκή αντιπολίτευση σε ό,τι μαύριζε τη ζωή του κόσμου, τη ζωή των λαϊκών στρωμάτων και σε αυτόν το δρόμο θα συνεχίσετε. Τι ακριβώς εννοείτε με αυτό και ποιον αντιπολιτεύεστε;

-- Τα βάσανα που έχουν οι άνθρωποι αυτής της πόλης είναι αποτέλεσμα κυβερνητικών επιλογών. Τα τοπικά συνδέονται με τα γενικά. Αναζητώντας τις αιτίες, βλέπουμε ότι βρίσκονται σε αυτούς που κερδίζουν και στα εργαλεία τους που είναι οι κυβερνώντες και η διακρατική συμμαχία τους, η ΕΕ των πολυεθνικών ομίλων. Οταν θεωρούνται οι εργαζόμενοί μας, οι λαϊκές ανάγκες κόστος, κάποιοι κερδίζουν από αυτήν την υπόθεση. Αρα στρεφόμαστε εναντίον τους. Στρεφόμαστε σε καθετί που κάνει τη ζωή των συμπολιτών μας κόλαση.

-- Μιλήσατε για τους ανέργους. Και όλοι θυμόμαστε την πορεία που έγινε ενάντια στην ανεργία Πάτρα - Αθήνα. Θα έλεγε κανείς ότι αυτό το θέμα ξεπερνά τα όρια και καθήκοντα ενός δήμου, όμως είναι έτσι;

-- Ομορφη είναι μια πόλη που δεν έχει ανέργους, δεν έχει φτώχεια, παιδιά στην εξάρτηση. Το κύριο θέμα σε μία πόλη είναι η εργασία. Πώς τα παιδιά μας θα ανοίξουν τα φτερά τους; Πώς ο εργαζόμενος θα μπορεί να βλέπει την ομορφιά που υπάρχει γύρω του; Εχοντας αυτό στο κέντρο της προσοχής μας και στην πολιτική που ακολουθούμε, θέλαμε να το αναδείξουμε και συνεχίζουμε και σήμερα. Γιατί πρέπει να αγωνιστούμε να υπάρχει δουλειά. Χωρίς δουλειά όλα τα άλλα είναι σε δεύτερη φάση.


-- Να μιλήσουμε για τις δράσεις που έχουν αποφασιστεί από τη δημοτική αρχή υπέρ των λαϊκών συμφερόντων, το Νότιο Πάρκο, τα μέτρα υπεράσπισης της λαϊκής περιουσίας, τη μείωση των δημοτικών τελών, την κατάργηση των τροφείων στους παιδικούς σταθμούς κ.ά. Πόσο δύσκολο είναι για μια δημοτική αρχή να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ενέργειες;

-- Από την αρχή που αναλάβαμε είπαμε ότι δεν είμαστε με την Πάτρα γενικώς και αορίστως, διότι αυτό είναι ουδέτερος όρος, αλλά με τους εργαζόμενους, του χεριού και του πνεύματος, τους αυτοαπασχολούμενους, τους επαγγελματίες, τους αγρότες που ξεκληρίζονται. Πήραμε μέτρα στην κατεύθυνση ανακούφισης αυτών των κατηγοριών. Βάλαμε στο κέντρο της προσοχής μας τις ανάγκες του παιδιού, να μπορούμε να ανακουφίσουμε τα νέα ζευγάρια, να κάνουμε χώρους ελεύθερους. Και φυσικά έχει τη δυσκολία του γιατί δεν έχουμε βοήθεια. Τα χρήματα τα οποία παίρνουμε είναι το 38% των χρημάτων που παίρναμε το 2010, είμαστε με 1.000 εργαζόμενους λιγότερους. Σε αυτήν την προσπάθεια, που έχει δυσκολία, στηριχτήκαμε στους εργαζόμενους του δήμου. Δώσαμε την ψυχή μας και πήραμε την ψυχή των εργαζομένων με την έννοια ότι ενωθήκαμε και βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Εξαντλήσαμε όλα τα όρια που μπορεί να έχει μια δημοτική αρχή. Πήγαμε και κόντρα στο ρεύμα, στους νόμους και τις γραφές. Αξιοποιήσαμε όλες τις δυνατότητες για να είμαστε «κερί αναμμένο» σ' αυτούς που χτίζουν την πόλη μας και τη χώρα μας.

-- Είναι πολλές φορές που υπερασπιστήκατε τα δικαιώματα και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων στον δήμο Πάτρας. Μπορείτε να μας πείτε δυο λόγια γι' αυτό;

-- Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί οι οποίοι χτίζουν. Και οι εργαζόμενοι του δήμου είναι μεγαλείο. Απέδειξαν έμπρακτα ότι όταν έχουν ευθύνη και δεν τους θεωρείς ότι είναι για τα μερεμέτια, μπορούν να φτιάξουν τα πάντα. Εμείς σ' αυτούς που έχουν τέτοια δύναμη και προσφέρουν σταθήκαμε δίπλα τους. Οταν αναλάβαμε θέλανε να απολύσουν τους 320 εργαζόμενους. Αυτό δεν μπορούσαμε να το δεχτούμε. Επρεπε να τους υπερασπιστούμε και τους υπερασπιστήκαμε και φτάσαμε και στα δικαστήρια για αυτήν την υπόθεση.

-- Να αναφερθούμε λίγο και στις διώξεις, γιατί είναι και πολλές. Θεωρείτε ότι αποτελούν έναν τίτλο τιμής για έναν αγωνιστή δήμαρχο;

-- Επειδή αγωνιζόμαστε για το δίκιο, αγωνιζόμαστε για τις ανάγκες, εμείς δεν κατηγορηθήκαμε γιατί κλέψαμε, γιατί κάναμε κάτι ιδιοτελές. Κατηγορηθήκαμε γιατί παλεύουμε για τα δίκια του λαού μας. Βρεθήκαμε στο εδώλιο γιατί κάναμε, για παράδειγμα, αυτό το πάρκο, γιατί αγωνιστήκαμε για τους εργαζόμενους, γιατί βάλαμε εμπόδια στη δράση της Χρυσής Αυγής.

-- Πάνω σε αυτές τις κινήσεις και αποφάσεις, μπορείτε να μας πείτε ποιες ήταν η στάση και οι κινήσεις των υπόλοιπων δυνάμεων στον δήμο;

-- Οι άλλες δυνάμεις κινούνται στην κατεύθυνση να είναι τα ποδαράκια του συστήματος. Γιατί όλες τους οι ενέργειες κινούνται να υπερασπιστούν τη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Επομένως, εμείς δίνουμε τη μάχη μας και πορευόμαστε σε κατεύθυνση απέναντί τους. Συσπειρώνονται ενάντια στη δημοτική αρχή, γιατί τους χαλάμε την πιάτσα, τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν. Βάλαμε άλλα παραδείγματα. Και ο πατραϊκός λαός σε λίγο θα κρίνει και τη δική τους τη στάση και τη δική μας.

-- Θα μπορούσατε να μας πείτε δυο λόγια για το Αρσάκειο;

-- Εδώ και 15 - 20 χρόνια έχει μετακινηθεί το Αρσάκειο, είναι σε άλλο χώρο. Ο χώρος είναι του δήμου αλλά έμενε στην καταστροφή. Ηρθαμε εμείς και αποφασίσαμε αυτό το κτίριο να το βάλουμε στη ζωή και πλέον θα είναι το νέο δημαρχείο. Δίπλα ακριβώς είναι ένας άλλος χώρος που ήταν η εμπορική σχολή που ήταν και εκείνος σε εγκατάλειψη. Ξεκινήσαμε και εκεί έργα, για να γίνει παιδικός σταθμός και προσπαθούμε. Βάζουμε στη ζωή το σύνολο σχεδόν των έργων που διεκδικούσε η πόλη μας εδώ και 20 χρόνια. Θέλουμε να είναι χώροι που θα ζει η πόλη μας και οι εργαζόμενοί της, τα παιδιά μας. Ενώ εκείνοι στους χώρους αυτούς τους δημοτικούς και γενικότερα όπως ο «Λαδόπουλος», ονειρεύονταν να κάνουν ξενοδοχεία, να κάνουν μπίζνες.

-- Υπήρχαν πολλά εμπόδια. Αυτά θεωρείτε πως αποθαρρύνουν άλλους δημάρχους στο να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Πάτρας ή μήπως είναι το άλλοθι αποδοχής ή και στήριξης αυτής της πολιτικής;

-- Οσοι αιρετοί επικαλούνται αναρμοδιότητα και κρύβονται πίσω από το ότι δεν έχουν ευθύνη για θέματα «κεντρικής πολιτικής» (που βάζει τα εμπόδια), το χρησιμοποίησαν αυτό ως άλλοθι, γιατί αποδέχονται και στηρίζουν ακριβώς αυτές τις κεντρικές επιλογές των ΕΕ - κεφαλαίου - κυβερνήσεων (π.χ. δημοσιονομική προσαρμογή, πλεονάσματα, ελλείμματα και χρέη για τα οποία δεν φταίνε οι λαοί). Παραδείγματα σαν της Πάτρας έχουν δώσει και οι άλλοι δήμοι που στηρίζει το ΚΚΕ (Καισαριανής, Πετρούπολης, Χαϊδαρίου, Ικαρίας), ο καθένας ξεχωριστά και όλοι από κοινού, δείχνοντας ότι δεν αποθαρρυνόμαστε απ' τα εμπόδια αυτά και τον αρνητικό συσχετισμό. Σ' αυτόν το δρόμο θα συνεχίσουμε και στην Πάτρα, με νέες παρεμβάσεις υπέρ του λαού (π.χ. με την απόδοση του Ριγανόκαμπου κ.ά.).

-- Η δημοτική αρχή της Πάτρας έχει προχωρήσει σε μια σειρά δράσεων για τον αθλητισμό, μακριά από επιχειρηματικά συμφέροντα, καλεί σε ενίσχυση του ερασιτεχνισμού και στον αθλητισμό. Ποιο είναι το όφελος αυτό για το λαό;

-- Δυναμώνουμε τα παιδιά μας και τη νεολαία μας, δημιουργώντας υποδομές για να μπορούν να δώσουν αυτά που έχουν μέσα τους, που έχουν μεγάλη ενέργεια, να πάνε στο χώρο του αθλητισμού αλλά και του πολιτισμού. Και με αυτόν τον τρόπο πετυχαίνουμε δύο στόχους: Και να ικανοποιούμε αυτό που ευχαριστεί έναν νέο άνθρωπο, αλλά ταυτόχρονα του δείχνουμε και δρόμους όπου μπορεί να διοχετεύει τη δράση του. Εχουμε κάνει σημαντικά βήματα γιατί έχουμε πλέον τα δημοτικά γήπεδα. Ερχονται οι σύλλογοι, δεν αφήνουμε να υπάρχουν σύλλογοι οι οποίοι να ζητάνε 30 - 40 ευρώ, βάζουμε εμείς ότι 10 ευρώ είναι το ανώτατο όριο που θα μπορούν να πάρουν ενίσχυση από τα μέλη τους. Γιατί εμείς κάνουμε την υποδομή, εμείς τη συντηρούμε. Το Παμπελοποννησιακό Στάδιο φιλοξενεί φέτος για τέταρτη χρονιά τους Πανελλήνιους Αγώνες του ΣΕΓΑΣ, που σημαίνει ότι είναι υψηλού επιπέδου η συντήρησή του. Εκεί έχουμε χιλιάδες συμπολίτες μας που κάνουν μαζικό αθλητισμό, έχουμε πάνω από 52 συλλόγους που βρίσκονται εκεί και δραστηριοποιούνται και, με νέα γήπεδα που έχουμε δημιουργήσει, αποδεικνύουμε ότι μπορεί να υπάρχει άλλος δρόμος...

-- Υπάρχουν και αντίστοιχες δράσεις για τον πολιτισμό;

-- Ο πολιτισμός δεν είναι μόνο εκδηλώσεις ή συναυλίες. Βάλαμε στόχο να μην είναι οι γειτονιές μας ησυχαστήρια. Υπάρχει το «Αρμα Θέσπιδος» που γυρίζει σε όλες τις γειτονιές και κάνει παραστάσεις. Είχαμε το καρναβάλι τώρα, γεμίσαμε την πόλη με εκδηλώσεις στις γειτονιές. Να βγει έξω ο κόσμος, ο οποίος έχει κλειστεί στο σπίτι του, να ενισχυθούν οι πολιτιστικοί σύλλογοι.

-- Στη γειτονιά σας είναι η βάση του Αραξου, συμμετέχετε και παίρνετε πρωτοβουλίες για ενεργοποίηση και κινητοποίηση και του λαού ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και ενάντια στην εγκατάσταση πυρηνικών στη βάση. Με αφορμή και την πρόσφατη συμμετοχή του Αμερικανού πρέσβη σε ποδηλατικό αγώνα στην Πάτρα, κατηγορείστε ότι έχετε μια αφιλόξενη και εχθρική στάση. Τι απαντάτε;

-- Είμαστε φιλόξενοι στους λαούς. Δεν είμαστε φιλόξενοι σε αυτούς που θέλουν να κάνουν την περιοχή μας από ζωντανή να είναι νεκρή. Ο πρέσβης της Αμερικής δεν είναι ο λαός, είναι ο εκπρόσωπος μιας ιμπεριαλιστικής χώρας η οποία θέλει να κάνει την Ελλάδα ολόκληρη βάση, θέλει να αλλάξουν τα σύνορα! Τους γνωρίζουμε από το παρελθόν και για την Κύπρο και στη χώρα μας, δεν ξεχνάμε τι έγινε στη Γιουγκοσλαβία, ξέρουμε τον ρόλο τους, τον αναδεικνύουμε και δεν θέλουμε η περιοχή μας να εμπλακεί στους ανταγωνισμούς και να γίνει ολοκαύτωμα. Εδώ πλέον έχουμε ατομικά όπλα και ότι πρέπει η χώρα μας να βγει έξω από αυτούς τους ανταγωνισμούς.

-- Τι θα σηματοδοτήσει η επανεκλογή της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στον δήμο Πάτρας και με δεδομένο ότι οι κάλπες στήνονται μαζί με τις ευρωεκλογές, τι σημαίνει για το λαό να ψηφίσει με ενιαίο κριτήριο;

-- Εάν θέλουμε να πάμε μπροστά πρέπει να δούμε τις αιτίες. Για ποιον λόγο είμαι άνεργος; Για ποιον λόγο είμαι φτωχός; Γιατί δεν έχω σύνταξη; Γιατί η γειτονιά μου δεν έχει αυτά που πρέπει; Η αιτία βρίσκεται στο γεγονός ότι ο πλούτος είναι συγκεντρωμένος σε λίγα χέρια. Ποιους φοβούνται αυτοί που έχουν το χρήμα; Το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας. Γιατί δείχνει τον ένοχο, δείχνει τα στηρίγματά τους. Αρα τι πρέπει να ενισχύσουμε; Ποιος πρέπει να είναι δυνατός στην επόμενη αναμέτρηση; Ο λαός. Δεν θα πάμε στις ευρωεκλογές να στείλουμε το μήνυμα; Αφού θα είσαι πάνω από την κάλπη, στείλε το μήνυμά σου. Τι θα χάσει ο ελληνικός λαός, για παράδειγμα, αν τα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και του ΚΚΕ είναι στα ύψη; Θα έχουμε δυνάμεις, οι οποίες θα μας υπερασπίζονται. Αρα, λοιπόν, ο δρόμος είναι αυτός, με ενιαίο τρόπο να εκφραστούμε στις εκλογές που έρχονται και στις εθνικές εκλογές αύριο, ώστε να δώσουμε απάντηση σε όλους αυτούς που νομίζουν ότι βυζαίνουμε το δάχτυλό μας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org