Σάββατο 11 Μάη 2019 - Κυριακή 12 Μάη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δραστηριότητα ΚΟ του ΚΚΕ για τις εκλογές

Το Σάββατο 11 Μάη:

-- Στις 11 π.μ., ο Σωτήρης Ζαριανόπουλος, υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης, θα μιλήσει σε σύσκεψη στο καφενείο «Χαΐνης» στην περιοχή της Τούμπας - Χαριλάου.

-- Στις 12 μ., ο Σωτήρης Αβραμόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, θα περιοδεύσει στο εργοτάξιο επέκτασης στο Αεροδρόμιο.

-- Στις 7 μ.μ., η Θεανώ Καπέτη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής, θα μιλήσει σε σύσκεψη με εργαζόμενες γυναίκες στο εμπόριο.

-- Στις 11 π.μ., σε συγκέντρωση στο Ξινό Νερό της Φλώρινας (καφενείο Σαμαρά), θα μιλήσουν η Τίνα Κουζιάκη, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Θανάσης Χαστάς, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας.

-- Στις 8 μ.μ., στην Επισκοπή του δήμου Χερσονήσου Κρήτης, στην πλατεία, θα μιλήσουν ο Σάββας Βασιλειάδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Γιώργος Παρθενιώτης, υποψήφιος δήμαρχος Χερσονήσου.

-- Ο Νίκος Εξαρχος, υποψήφιος ευρωβουλευτής, θα περιοδεύσει στα χωριά του Πωγωνίου.

-- Στις 7 μ.μ., στην κεντρική πλατεία του Θέρμου, θα μιλήσει η Φωτεινή Τσώλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Χαρίλαος Μπουγάς, υποψήφιος δήμαρχος Θέρμου, και ο Σπύρος Κοτοπούλης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος.

-- Στις 8 μ.μ, στους Αγίους Αναργύρους Λάρισας, θα μιλήσουν ο Τάσος Τσιαπλές, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Θεσσαλίας, και ο Βασίλης Σταμουλάκης, υποψήφιος δήμαρχος Κιλελέρ.

Την Κυριακή 12 Μάη:

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Ευόσμου, θα μιλήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Λεωνίδας Στολτίδης, υποψήφιος ευρωβουλευτής, και ο Θανάσης Κοκονάς, υποψήφιος δήμαρχος Κορδελιού - Ευόσμου.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία ΕΠΟΝ στα Γιαννιτσά, θα μιλήσει η Θεανώ Καπέτη. Θα χαιρετίσει η Ολυμπία Παπαδοπούλου, υποψήφια δήμαρχος Γιαννιτσών.

-- Στις 8 μ.μ., στο Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (στο ύψος του νέου δημαρχείου), θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής.

-- Στις 8 μ.μ., στην κεντρική πλατεία Μεσολογγίου, θα μιλήσει ο Δημήτρης Τζαβάρας, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα χαιρετίσουν ο Θύμιος Γερολυμάτος, υποψήφιος δήμαρχος Μεσολογγίου, η Ηρα Κουρή, υποψήφια ευρωβουλευτής, και ο Νίκος Καραθανασόπουλος, υποψήφιος περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας.

-- Στις 12 μ., σε συγκέντρωση στο δημαρχείο Δεσκάτης Γρεβενών, θα μιλήσουν η Τίνα Κουζιάκη και ο Θανάσης Χαστάς.

-- Στις 8 μ.μ., στην Κόρινθο (πλατεία Φλοίσβου), θα μιλήσουν ο Γιάννης Τασιούλας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, η Βιβή Τζέκου, υποψήφια δήμαρχος Κορινθίων, και ο Γιάννης Κελλάρης, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος Πελοποννήσου.

-- Στις 7 μ.μ., σε συγκέντρωση στην πλατεία Μακεδονομάχων στην Καστοριά, θα μιλήσουν ο Ελισσαίος Βαγενάς, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και η Τίνα Κουζιάκη.

Συγκεντρώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό

Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ στο εξωτερικό πραγματοποιούν σειρά προεκλογικών εκδηλώσεων το Σαββατοκύριακο, με κεντρική ομιλήτρια την Αννα Γρηγοριάδου, υποψήφια ευρωβουλευτή. Συγκεκριμένα:

Το Σάββατο 11 Μάη, στις 6 μ.μ., στο Γκέτεμποργκ, στην αίθουσα εκδηλώσεων που βρίσκεται στην οδό Stallmaestaregatan 8.

Την Κυριακή 12 Μάη: Στις 11.30 π.μ. στην πόλη Μάλμο, στην αίθουσα της ελληνικής κοινότητας (Sallerupsvagen 140 B) και στις 3 μ.μ. στην Κοπεγχάγη, στο εστιατόριο «Ελλάς» (Fiolstrade 21, δίπλα στο σταθμό Norreport).

Ορισμένες χρήσιμες διευκρινίσεις για τους ετεροδημότες

Παίρνουμε έγκαιρα όλα τα μέτρα για να μη χαθεί καμιά ψήφος στο ΚΚΕ!

Eurokinissi

Καθώς πλησιάζει η 26η Μάη, καλό είναι να θυμηθούμε ορισμένα βασικά ζητήματα που αφορούν τους ετεροδημότες, ώστε όποιος ανήκει σ' αυτήν την κατηγορία, έγκαιρα να πάρει τα μέτρα του, με σκοπό να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το ΚΚΕ σε ευρωεκλογές, περιφερειακές και δημοτικές εκλογές.

Πρώτα απ' όλα χρειάζεται ΟΛΟΙ να δουν ΕΓΚΑΙΡΑ πού ψηφίζουν μπαίνοντας στην ανάλογη εφαρμογή του υπουργείου Εσωτερικών (http://eklogesapps.ypes.gr/eea/eea.htm) και ιδιαίτερα όσοι είναι ετεροδημότες.

Ας δούμε ορισμένες απαντήσεις σε ερωτήματα που αφορούν τους ετεροδημότες:

-- Ποιοι είναι ετεροδημότες γενικά;

α) Οσοι διαμένουν σε διαφορετικό δήμο από εκείνον που είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους.

Παράδειγμα: Αν κάποιος κατοικεί στην Αθήνα και είναι εγγεγραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους της Χαλκίδας (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), για να ψηφίσει σε όλες τις εκλογές (ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές και βουλευτικές, όποτε γίνουν) θα πρέπει να πάει στη Χαλκίδα.

β) Οσοι είναι όπως οι παραπάνω αλλά έχουν γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου όπου διαμένουν.

Παράδειγμα: Κάποιος διαμένει στην Αθήνα, είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή κατάγεται κ.λπ.), αλλά έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας.

-- Για τις επικείμενες εκλογές (26/5/2019) σ' αυτήν την κατηγορία (β) ανήκουν:

1) Οσοι έχουν υποβάλει σχετική αίτηση έως τις 28/2/2019

2) Οσοι είχαν γραφτεί ως ετεροδημότες στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους τα προηγούμενα χρόνια (είτε ψήφισαν είτε όχι σε προηγούμενες εκλογές) και δεν ανακάλεσαν την αίτησή τους, ώστε να διαγραφούν από αυτούς μέχρι τις 28/2/2019.

Δηλαδή, η ιδιότητα του ετεροδημότη ισχύει για όσο χρόνο δεν ανακαλεί την αίτησή του αυτός που την υποβάλλει, ώστε να διαγραφεί από τους ειδικούς καταλόγους των ετεροδημοτών.

ΠΡΟΣΟΧΗ!

-- Πού ψηφίζουν οι ετεροδημότες της κατηγορίας (β) στις προσεχείς εκλογές;

Στις ευρωεκλογές της 26/5/2019 οι ετεροδημότες ψηφίζουν υποχρεωτικά και αποκλειστικά στο δήμο της διαμονής τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που έχουν γραφτεί.

Στο δήμο αυτό δεν μπορούν να ψηφίσουν για τις τοπικές (περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές) εκλογές.

Στις προσεχείςτοπικές εκλογές (δημοτικές, περιφερειακές) της 26/5/2019 ψηφίζουν υποχρεωτικά στο δήμο όπου είναι γραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Ο ετεροδημότης της κατηγορίας (β) μπορεί να ψηφίσει στον τόπο κατοικίας του ΜΟΝΟ για τις βουλευτικές εκλογές και τις ευρωεκλογές, ΟΧΙ για τις τοπικές εκλογές.

ΔΗΛΑΔΗ οι ετεροδημότες:

Στο δήμο της διαμονής τους, στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους που έχουν γραφτεί ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις ευρωεκλογές της 26/5/2019.

Στο δήμο όπου είναι εγγεγραμμένοι στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΜΟΝΟ ΓΙΑ τις τοπικές και περιφερειακές της 26/5/2019 και θα πρέπει να μετακινηθούν έως εκεί.

Τονίζουμε, γιατί σε αυτό το ζήτημα υπάρχει πολλές φορές μπέρδεμα, ότι εφόσον είναι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών στο δήμο κατοικίας τους δεν μπορούν να ψηφίσουν για ευρωεκλογές και βουλευτικές εκλογές στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου όπου είναι γραμμένοι. Μάλιστα, στους καταλόγους αυτούς, κάθε ετεροδημότης εμφανίζεται με το γράμμα «Ε» μπροστά από το όνομά του (δηλαδή ετεροδημότης).

Παράδειγμα:

Κάποιος είναι γραμμένος στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους του δήμου Βόλου (όπου έχει γεννηθεί ή από όπου κατάγεται κ.λπ.) και διαμένει στην Αθήνα, όπου έχει γραφτεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους ετεροδημοτών του δήμου Αθήνας. Αυτός στις εκλογές της 26/5/2019 υποχρεώνεται να ψηφίσει:

  • Στην Αθήνα, μόνο για τις ευρωεκλογές και ΟΧΙ για τις περιφερειακές, δημοτικές και κοινοτικές εκλογές.
  • Στο Βόλο μόνο για τις περιφερειακές και δημοτικές και ΟΧΙ για τις ευρωεκλογές.

Για να πέσει, λοιπόν, στα σίγουρα η ψήφος στο ΚΚΕ σε όλες τις κάλπες, θα πρέπει ο ετεροδημότης του συγκεκριμένου παραδείγματος:

  • Είτε να ψηφίσει το πρωί της Κυριακής για ευρωεκλογές στην Αθήνα, και στη συνέχεια να ταξιδέψει μέχρι το Βόλο για να ψηφίσει τη «Λαϊκή Συσπείρωση» σε περιφερειακές και τοπικές εκλογές
  • Είτε αν βρίσκεται ήδη στο Βόλο, αφού ψηφίσει για τις τοπικές εκλογές, να φροντίσει για την έγκαιρη επιστροφή του στην Αθήνα, για να ψηφίσει το Κόμμα και στις ευρωεκλογές.
Να μη χαθεί ούτε μία ψήφος για το Κόμμα!

Το ΚΚΕ καλεί τους ετεροδημότες να δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος σε κάθε γωνιά της χώρας. Τους καλεί από σήμερα κιόλας:

  • Να ενημερωθούν για το πού ψηφίζουν.
  • Να εξασφαλίσουν έγκαιρα τη μετακίνησή τους, ιδιαίτερα όσοι ψηφίζουν μακριά από τον τόπο διαμονής τους.

Για κάθε πληροφορία και διευκρίνιση μπορούν να επικοινωνούν με την Επιτροπή Ετεροδημοτών, στα γραφεία της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ (Αχαρνών 241), στα τηλέφωνα 210.5282.527, 210.5282.535 (ώρες επικοινωνίας: Καθημερινά από τις 9 π.μ. μέχρι τις 9 μ.μ.).

Σύσκεψη Ηπειρωτών στην Αθήνα

Την Πέμπτη 16 Μάη, στις 7 μ.μ., σε σύσκεψη Ηπειρωτών στο Πνευματικό Κέντρο Ηπειρωτών (Πανηπειρωτική, Κλεισθένους 15, 7ος όροφος, Αθήνα), θα μιλήσουν ο Θανάσης Τζίμας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, και η Βίκυ Αράπη, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.

  • Με λεωφορεία και άλλα μεταφορικά μέσα μετακινούνται προς τον τόπο που ψηφίζουν ετεροδημότες από μια σειρά περιοχών της χώρας, μεταξύ άλλων προς: Αθήνα - Λάρισα - Κατερίνη - Θεσσαλονίκη. Αθήνα - Λαμία - Καρδίτσα - Τρίκαλα. Αθήνα - Ρίο - Αγρίνιο - Αρτα - Γιάννενα. Αθήνα - Ρίο - Βόνιτσα - Πρέβεζα - Ηγουμενίτσα.
Δημήτριος ΦΡΟΝΙΜΟΣ

Ανθυποπυραγός ε.α.

Παρακολουθώντας το τελευταίο διάστημα τις δηλώσεις στήριξης προς το ΚΚΕ από αποστράτους του Πυροσβεστικού Σώματος και γενικότερα από τα Σώματα Ασφάλειας και από τις Ενοπλες Δυνάμεις και αναγνωρίζοντας και αρκετούς ακόμη ως υποψηφίους στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και σε αυτό του Ευρωκοινοβουλίου, εκτός από τον ενθουσιασμό που ένιωσα, κατέληξα σε ένα κατ' εμέ βασικό συμπέρασμα. Οτι όσα εμπόδια, διλήμματα και τεχνικές διαχωριστικές γραμμές κι αν βάλουν στον λαό για να μην αποκαλυφθεί ο πραγματικός ρόλος των αστικών κομμάτων, στο τέλος τα ρήγματα που ανοίγει η υπεύθυνη και πατριωτική στάση του ΚΚΕ επιτρέπουν ο αχός της αλήθειας να φτάσει στα αυτιά και να ακουμπήσει την ψυχή ακόμη και των ανθρώπων που υπηρετούν τον σκληρό πυρήνα του κράτους, που το αστικό πολιτικό σύστημα τον θεωρεί τσιφλίκι του. Αλλωστε, με γνώμονα τις δικές μου πολιτικές αποφάσεις και γνωρίζοντας την προσωπική στάση και τις πολιτικές καταβολές πολλών εκ των συναδέλφων που σήμερα συστρατεύονται με το ΚΚΕ, μου έγινε πλέον πεποίθηση ότι δεν γίνεται να είσαι τίμιος άνθρωπος που δεν σκέπτεσαι μόνο το προσωπικό σου συμφέρον και πονάς τον λαό και τον τόπο σου για τα δεινά που τον φορτώνουν για τα δικά τους συμφέροντα κεφάλαιο και «σύμμαχοι» και να μην έρθεις πιο κοντά στο ΚΚΕ. Γι' αυτόν τον λόγο πήρα κι εγώ την απόφαση να ενώσω τη φωνή μου με όλους όσοι εκδηλώνουν τη στήριξή τους προς το ΚΚΕ. Για να απευθύνω στους χιλιάδες τίμιους και με αγνά πατριωτικά συναισθήματα συναδέλφους μου, κάλεσμα συμπόρευσης και ενίσχυσής του σε όλες τις κάλπες.

Χρήστος ΣΑΛΤΑΠΙΔΑΣ

Πλοίαρχος ΠΝ ε.α. και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο Γαλάτσι

Ως απόστρατος αξιωματικός του Πολεμικού Ναυτικού, θα ήθελα να απευθυνθώ σε όλους τους εν ενεργεία και εν αποστρατεία συναδέλφους των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας. Στους νέους που υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία. Στο πολιτικό προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, αλλά και σε όλους τους πολίτες του δήμου, της Περιφέρειας και όλης της χώρας. Απαιτείται η με κάθε τρόπο στήριξη του ΚΚΕ στις επερχόμενες ευρωεκλογές - βουλευτικές εκλογές και των συνδυασμών της "Λαϊκής Συσπείρωσης" σε επίπεδο δήμων και Περιφερειών.

Ορισμένοι πιθανόν να διαφωνείτε με κάποιες από τις θέσεις του ΚΚΕ. Σας προτρέπω να μελετήσετε τις θέσεις του. Συγκρίνετε και συμπεράνετε το δίκαιο και την ορθότητα των θέσεων του Κόμματος.

Γνωρίζω το ενδιαφέρον και την αγάπη σας για την πατρίδα που υπηρετήσατε ή συνεχίζετε να υπηρετείτε. Λάβετε υπόψη σας τον γνήσιο λαϊκό πατριωτισμό που εκφράζει το ΚΚΕ. Μην ξεχνάτε ότι για 100 χρόνια είναι το μόνο κόμμα που αγωνίζεται για τον τόπο και τα συμφέροντα του λαού.

Το ΚΚΕ έχει επίσημα ξεκαθαρίσει πλήρως και προς όλες τις κατευθύνσεις ότι αν απαιτηθεί στις δύσκολες ώρες θα πρωτοστατήσει στον αγώνα για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της πατρίδας μας, για να συντριβεί ο όποιος ξένος εισβολέας, εάν τολμήσει και επιτεθεί στην Ελλάδα. Αυτό άλλωστε έπραξαν τα μέλη του και στο παρελθόν, όπου όταν ζητούσαν να σταλούν στην πρώτη γραμμή εναντίον του ξένου εισβολέα αυτοί στέλνονταν στην εξορία.

Συνάδελφοι, εν ενεργεία και εν αποστρατεία,

Σκεφτείτε τη θέση του ΚΚΕ για πλήρη απεμπλοκή της χώρας από τους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στην περιοχή. Τόσο η παρούσα κυβέρνηση όσο και όλες οι προηγούμενες μας έχουν εμπλέξει στις λυκοσυμμαχίες τους βάζοντας σε κίνδυνο το λαό και τη χώρα.

Πιστέψτε στη δύναμή σας. Ανεβάστε τον πήχη στις απαιτήσεις σας και μη δεχθείτε τα ψίχουλα που δίνει η τωρινή κυβέρνηση ή υπόσχεται να δώσει η αξιωματική αντιπολίτευση. Μη συμβιβαστείτε με τίποτε λιγότερο από αυτά που δικαιούστε.

Οφείλουμε να παραδώσουμε έναν καλύτερο κόσμο και μια προοπτική στα παιδιά μας, στα εγγόνια μας και σε όλες τις επερχόμενες γενιές. Οφείλουμε να δείξουμε συνέπεια στην υποστήριξη των αξιών και των ηθικών αρχών μας.

Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, εν ενεργεία ή εν αποστρατεία, στρατεύσιμοι, συνάδελφοι των Σωμάτων Ασφαλείας, πολιτικό προσωπικό, ήρθε η ώρα να στηρίξουμε με κάθε τρόπο το ΚΚΕ.

Ισχυροποιώντας το ΚΚΕ θα γίνει η πραγματική διαφορά.

Γιάννης ΚΑΛΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ

Ηθοποιός

Ψηφίζω ΚΚΕ επειδή είναι το ηρωικό, αταλάντευτο και πρωτοπόρο κόμμα της εργατικής τάξης, η οποία στις μέρες μας βρίσκεται σε μεγάλη σύγχυση και αν δεν την ξεπεράσει δεν θα μπορέσει να παίξει τον ιστορικό της ρόλο. Το ΚΚΕ πρέπει να βγει ενισχυμένο από τις κάλπες για να δώσει από καλύτερες θέσεις τον αγώνα του για την ανασύνταξη του λαϊκού κινήματος, για την ανάκτηση των δικαιωμάτων που μας αφαιρέθηκαν και για τη διεύρυνσή τους. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί, με την πολύπλευρη πάλη του, να ορθώσει εμπόδια στην αναβίωση του φασιστικού τέρατος, στην ασυδοσία των κομμάτων που διαχειρίζονται τα συμφέροντα του καπιταλιστικού συστήματος - φανερά ή καλυπτόμενα πίσω από δήθεν αριστερά προσωπεία. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να συνδυάσει τους καθημερινούς αγώνες για βελτίωση των υλικών συνθηκών διαβίωσης των πολλών, με την απαραίτητη όσο ποτέ διεκδίκηση πνευματικών και πολιτιστικών αγαθών που θα οδηγήσουν στην πολιτική αφύπνιση και χειραφέτηση του λαού.

Είμαι βέβαιος ότι για όλους αυτούς τους λόγους ψηφίζετε ΚΚΕ κι εσείς που διαβάζετε τώρα αυτήν τη δήλωση. Αλλά θα ήθελα να είχαμε καταφέρει να μας διαβάζουν, να μας ακούν και να μας εμπιστεύονται και όσοι είναι αρνητικά προκατειλημμένοι εναντίον μας, είτε εξαιτίας της εχθρικής προπαγάνδας, είτε λόγω και δικών μας πράξεων ή παραλείψεων.

Σωτηρία ΜΑΡΑΓΚΟΖΑΚΗ

Δημοσιογράφος και συγγραφέας, υποψήφια δημοτική σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δήμου Αλεξανδρούπολης

Η πρόταση να συμμετάσχω στο ψηφοδέλτιο της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με τιμά και με συγκινεί. Γιατί προέρχεται από το πιο ιστορικό, το πιο ασυμβίβαστο κόμμα, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το οποίο εδώ και έναν αιώνα αγωνίζεται για τα συμφέροντα των πολλών. Ενάντια στη βαρβαρότητα του καπιταλισμού - νεοφιλελευθερισμού, που είναι η μήτρα του φασισμού. Σε συνθήκες επικίνδυνης ανόδου της ακροδεξιάς δεν δικαιούμαστε να παραμένουμε αμέτοχοι, ούτε να τρέφουμε αυταπάτες και να καλλιεργούμε ψευδαισθήσεις στους πολίτες για το ποιος μπορεί να αντιπαλέψει το φασισμό. Η Ιστορία έχει δώσει προ πολλού την απάντηση. Ετσι, ενώ όλοι οι άλλοι προεκλογικά διαρρηγνύουν τα κομματικά τους ιμάτια παριστάνοντας υποκριτικά τους ανεξάρτητους, οι υποψήφιοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» με εντιμότητα και ήθος δεν κρύβουν ότι οι πολιτικές επιλογές καθορίζουν την πορεία των πραγμάτων και στη μικροκλίμακα της Τοπικής Διοίκησης. Γιατί απόρροια πολιτικών επιλογών είναι η ανεργία, η συρρίκνωση των εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η φτώχεια και συνακόλουθα η βία σε βάρος των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων. Οσο για τα διάφορα μεγαλεπήβολα που εξαγγέλλονται, έχω να πω ότι μεγαλύτερη σημασία έχει η ιεράρχηση των αναγκών, των έργων και των δράσεων και κατά πόσο αυτά βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολλών. Ναι, τα πρόσωπα έχουν σημασία και ως προς αυτό ουδείς συμπολίτης αμφισβητεί την εντιμότητα, την ανθρωπιά, την ανιδιοτέλεια, την αγωνιστικότητα του Σάββα Δευτεραίου, ούτε τη δεκαεξάχρονη εμπειρία και συνεισφορά του στα δημοτικά πεπραγμένα. Η παρουσία και η εν γένει συμπεριφορά και δράση του δικαιώνουν τη φράση του Μαρξ, που είχε πει ότι «ο καπιταλισμός τα διαλύει όλα στα παγωμένα νερά του εγωιστικού υπολογισμού». Ποιος άλλος υποψήφιος μπορεί να το ισχυριστεί αυτό;

Δημήτρης ΚΑΡΑΘΑΝΟΣ

Συνταξιούχος εργάτης, μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Κοζάνης του Πανελλήνιου Συλλόγου Αλληλεγγύης Συνταξιούχων ΔΕΗ

Ο καπιταλισμός αποδεκάτισε τους λαούς. Ολα τα αστικά κόμματα τον στηρίζουν, με αποτέλεσμα η ταξική συνείδηση των εργατών να υπονομεύεται. Η επίθεση της αστικής τάξης και των δεξιών κυβερνήσεων στα μεροκάματα και τις συντάξεις και η καταστροφική κλοπή των ονείρων από τους νέους είναι ανελέητες. Για τους παραπάνω λόγους και πιστεύοντας ότι το ΚΚΕ και οι δυνάμεις που το στηρίζουν είναι συνεπείς στα αιτήματα του λαού και των ταξικών αγώνων συντάσσομαι μαζί τους.

ΥΓ: Υπήρξα 25 χρόνια σε Οργανώσεις του Συνασπισμού - ΣΥΡΙΖΑ.

Χρίστος Γ. ΦΙΛΟΣ

Ομότιμος Καθηγητής Μαθηματικής Ανάλυσης Τμήματος Μαθηματικών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων

Εμπλεος συναισθημάτων ταξικής συνείδησης, καλώ τις Γιαννιώτισσες και τους Γιαννιώτες, με απαράμιλλη αγωνιστικότητα και περισσό σθένος, να στρατευτούν στο κάλεσμα της ΚΕ του ΚΚΕ για ισχυρό ΚΚΕ παντού, για να κάνουμε την πραγματική διαφορά. Χρέος μας είναι να δυναμώσουμε παντού τη «Λαϊκή Συσπείρωση», σε κοινότητες, δήμους και Περιφέρειες. Επιτακτική καθίσταται η ανάγκη να αναδείξουμε ισχυρό το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Εμπρός λοιπόν για να τιμήσουμε έμπρακτα τα 100 χρόνια ΚΚΕ, με το λαό, για το σοσιαλισμό!

Με το ΚΚΕ για να παλεύει από καλύτερες θέσεις ο λαός
Κάνουμε τη σωστή επιλογή με ισχυρό ΚΚΕ παντού!

Σήμερα υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις ώστε χιλιάδες εργαζόμενοι, αγρότες και άλλοι βιοπαλαιστές να βγάλουν συμπεράσματα που θα γίνουν οδηγός ψήφου αλλά και δράσης, γιατί αυτά τα δύο πρέπει να πηγαίνουν μαζί.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναγνωρίζεται πλέον από ευρύτερα στρώματα η στάση του Κόμματός μας απέναντι στο κύμα αυταπατών που καλλιέργησε η «πρώτη φορά αριστερά» του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΚΚΕ είχε το θάρρος να πάει κόντρα στο ρεύμα, να αποκαλύψει στο λαό την αλήθεια, ότι δηλαδή έρχεται ένα ακόμα μνημόνιο, όπως κι έγινε.

Αυτά τα μεγάλα «όχι» που είπε το Κόμμα μας, και μάλιστα με κόστος, που έφτασε να χάσει τη μισή εκλογική του δύναμη, φαίνεται ότι πλέον λειτουργούν και ως κίνητρο για να μπορέσει σήμερα ένας κόσμος να αφήσει πίσω του τη μιζέρια και την απογοήτευση, να κάνει «ταμείο» για να ξαναμπεί στην πάλη.

Γιατί μπορεί πράγματι να είναι πολλοί αυτοί που λένε «τίποτα δεν αλλάζει» και αυτό είναι ζωντανή απόδειξη της ζημιάς που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ στο κίνημα, όμως δεν είναι και λίγοι όσοι λένε ότι «η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ διέλυσε μια και καλή αυταπάτες δεκαετιών», που λένε «ευτυχώς υπάρχει το ΚΚΕ...».

Επίσης, σήμερα, είναι χιλιάδες οι λαϊκοί άνθρωποι που αναγνωρίζουν την κοροϊδία του ΣΥΡΙΖΑ περί αποκατάστασης των απωλειών. Είναι χαρακτηριστικό αυτό που λένε: «Μας βάζουν 2 στη μια τσέπη και μας παίρνουν 10 από την άλλη». Είναι και αυτό μια πείρα που επίσης βοηθάει να γίνεται πιο εύκολα κατανοητό ότι μια κυβέρνηση στο έδαφος του καπιταλισμού έχει συγκεκριμένη αποστολή, που δεν χωράει «παραφωνίες».


Μια τέτοια κυβέρνηση με όλους τους κρίκους της αναλαμβάνει να υλοποιεί έναν και μόνο σχεδιασμό: Την υπηρέτηση των «θέλω» των επιχειρηματικών ομίλων, που είναι ο πραγματικός μας αντίπαλος από την ΕΕ μέχρι και τον τελευταίο δήμο.

* * *

Ασφαλώς όσο πηγαίνουμε προς την κάλπη το τοπίο θα θολώνει από την κοκορομαχία και τις ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές που θα στήνονται ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τις υπόλοιπες αστικές πολιτικές δυνάμεις με παλιά, σκουριασμένα υλικά.

Τέτοιο παράδειγμα είναι η διαχωριστική γραμμή «πρόοδος - συντήρηση», ή το δήθεν μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά. Πρόκειται για διαχωριστικές γραμμές που βολεύουν και τους δύο πόλους του αστικού πολιτικού συστήματος, και τον ΣΥΡΙΖΑ και τη ΝΔ. Τον ΣΥΡΙΖΑ που επιδιώκει να χτυπήσει στο θυμικό ενός κόσμου με αριστερές καταβολές για να του υφαρπάξει την ψήφο, τη ΝΔ για να συνεχίσει και να εντείνει τη βρώμικη δουλειά που κάνει χρόνια τώρα, να παρουσιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ ως περίπου κομμουνιστική δύναμη και να αποπροσανατολίζει πλήρως έναν κόσμο με πιο συντηρητικά αντανακλαστικά.

Η πραγματικότητα λέει ότι υπάρχει ένας κόσμος, που, απογοητευμένος από τη διαχρονικά εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική τόσο των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ όσο και αυτών του ΣΥΡΙΖΑ, ωθείται από το σύστημα στην αγκαλιά της εγκληματικής φασιστικής Χρυσής Αυγής, που δημαγωγικά μιλάει για «ΕΕ των εθνών» και «εθνική παραγωγή», ενώ αποδέχεται την ΚΑΠ και στηρίζει με κάθε τρόπο τη βελτίωση της θέσης του ελληνικού κεφαλαίου στην ΕΕ.

Εριξε δηλητήριο και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να δυσφημεί και να κάνει βρώμικη προπαγάνδα με τόνους ψεμάτων για τους αγώνες που έδωσε το ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα στα μπλόκα του αγώνα. Οτι δήθεν πουλήσαμε τον αγώνα, μιλάει για τα «τσίπουρα» και λέει άλλα τέτοια γελοία και φαιδρά.

Η ίδια η ζωή δείχνει ότι πραγματικό μέτωπο στην ακροδεξιά και τον φασισμό μπορεί να αποτελέσει μόνο η μεγάλη ισχυροποίηση του ΚΚΕ. Για να γκρεμιστεί η εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή απ' την τρίτη θέση. Για να δυναμώσει η πάλη ενάντια στα συμφέροντα που γεννούν και τρέφουν τον φασισμό.

* * *

Σήμερα, δεν βρισκόμαστε ούτε στις δεκαετίες του '80 και του '90 με την απάτη των «χρυσών κουταλιών» που δήθεν θα έρχονταν, ούτε στη δεκαετία του 2000 με την ΟΝΕ που δήθεν θα έφερνε τη σύγκλιση, τη συνοχή κ.λπ.

Η ίδια η ζωή απέδειξε ποιος έλεγε την αλήθεια και ποιος έλεγε ψέματα. Αποδείχτηκε ότι η ΕΕ ήταν, είναι και θα είναι ένωση των μονοπωλίων και γι' αυτόν το λόγο εχθρός των λαών. Χρεοκόπησαν όλα τα παραμύθια κάτω από το βάρος της ίδιας της αμείλικτης πραγματικότητας, των βάρβαρων μέτρων, της επέλασης στους μισθούς και τις συντάξεις, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, για να γίνει φθηνότερη η εργατική δύναμη.

Είναι μεγάλο ψέμα το ότι οι αγρότες δήθεν «περνάνε καλά γιατί παίρνουν επιδοτήσεις». Μόνο στα χαρτιά τις παίρνουν. Το κόστος παραγωγής είναι τεράστιο καθώς στον τομέα των γεωργικών εφοδίων και μέσων κουμάντο κάνουν ελάχιστες εταιρείες σε παγκόσμιο επίπεδο. Αυτές οι πολυεθνικές όσο θέλουνε πουλάνε με αποτέλεσμα οι εισροές που μας είναι απαραίτητες για να καλλιεργήσουμε να είναι πανάκριβες.

Γιατί για να καλλιεργήσεις θέλεις λίπασμα, θέλεις σπόρο, φάρμακα αλλά και μηχανήματα, τρακτέρ κ.λπ. Επίσης, για να καλλιεργήσεις χρειάζεσαι πετρέλαιο: 1,1 δισεκατομμύρια το χρόνο είναι οι εκπτώσεις που έχουν στους ειδικούς φόρους κατανάλωσης οι βιομήχανοι, οι εφοπλιστές, οι αεροπορικές εταιρείες, οι ξενοδόχοι, ενώ οι αγρότες δεν έχουμε ούτε ένα ευρώ.

Από την άλλη, ο κόπος μας δεν πληρώνεται γιατί αναγκαζόμαστε πολλές φορές να πουλάμε ακόμα και κάτω από το κόστος ή η παραγωγή μας να μένει απούλητη ή να μην πληρωνόμαστε, με τις «πέτσινες» επιταγές, τα «κανόνια» στην αγορά και άλλα τέτοια φαινόμενα. Ουσιαστικά με την απληρωσιά και τις χαμηλές τιμές μάς πετάνε από την παραγωγή, από τα χωράφια μας, από τα ζωντανά μας.

Η ΚΑΠ έχει οδηγήσει σε μια κατάσταση που κανένας αγρότης δεν θέλει να κάνει το παιδί του αγρότη. Ακόμα και άνθρωποι που έχουν περιουσίες, που έχουν παραγωγή ωθούν τα παιδιά τους να κάνουν κάτι άλλο, να σπουδάσουν, να φύγουν από το χωριό. Γιατί ασφαλώς είναι και το ζήτημα το πώς ζει μια οικογένεια στο χωριό, με τις δυσκολίες στην Υγεία, στην Παιδεία, να αναγκάζονται τα παιδιά να κάνουν δρομολόγια για να πάνε στο σχολείο, στο φροντιστήριο, να μην υπάρχουν γιατροί στα Κέντρα Υγείας, στα νοσοκομεία κ.λπ.

* * *

Με βάση αυτά τα οξυμένα προβλήματα και τις αιτίες τους πρέπει να διαμορφώνεται το κριτήριο ψήφου και για την Περιφερειακή - Τοπική Διοίκηση, όπου τα λεγόμενα αναπτυξιακά οράματα όλων, πλην ΚΚΕ, είναι κοινά. Γιατί πλέον είναι ολοφάνερο ότι κεντρικό κράτος, θεσμοί του στην Τοπική Διοίκηση και ευρωενωσιακοί μηχανισμοί υλοποιούν την πολιτική που έχει συναποφασιστεί στην ΕΕ για την εξυπηρέτηση των αναγκών των επιχειρηματικών ομίλων.

Η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης, την οποία έχει αποδεχτεί και η περιφερειακή αρχή Θεσσαλίας, που έπιασε στασίδι στο «αναπτυξιακό» συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, μεταφράζεται σε έλλειψη υπηρεσιών, έργων για τις λαϊκές ανάγκες και προσωπικού, σε ακόμα μεγαλύτερη ανταποδοτικότητα και φορολόγηση του λαού, σε τεράστιες ελλείψεις έργων και υποδομών στους τομείς της αντισεισμικής, αντιπλημμυρικής, αντιπυρικής προστασίας, του περιβάλλοντος, που θέτουν σε κίνδυνο τις ανθρώπινες ζωές και τις λαϊκές περιουσίες, όπως επίσης και σε ελλείψεις σε σχολεία, παιδικούς σταθμούς, σπουδαστικές εστίες, νοσηλευτικά ιδρύματα, προνοιακές δομές.

Την ίδια ώρα, τα κονδύλια που μοιράζει η Περιφέρεια και τα έργα που διαφημίζει ο περιφερειάρχης εξυπηρετούν κυρίως τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου στους κλάδους των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, της Αγροτοδιατροφής, του Τουρισμού, των Μεταφορών, της διαχείρισης των απορριμμάτων κ.ά.

Σήμερα, η πείρα που έχουμε συσσωρεύσει στη Θεσσαλία είναι ότι η επί 8 έτη Περιφερειακή Διοίκηση ΝΔ και όλες οι κυβερνήσεις με κορμό ΝΔ - ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ ή ΣΥΡΙΖΑ βαδίζουν στις ίδιες αντιλαϊκές ράγες.

* * *

Το ΚΚΕ μπορεί να κοιτάει στα μάτια τον κόσμο της βιοπάλης. Κράτησε σωστή στάση στην κρίσιμη στιγμή. Δεν δέχτηκε να βάλει νερό στο κρασί του, όπως το καλούσαν τότε πολλοί να κάνει.

Το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που στάθηκε μαχητικά στο πλευρό της αγροτιάς, όπως κάνει πάντα με συνέπεια. Διέθεσε τις δυνάμεις του για τη στήριξη των αγροτικών αγώνων, εναντιώθηκε στην ποινικοποίησή τους. Ανέδειξε στη Βουλή, στην Ευρωβουλή, στα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια τα αιτήματα, τις ανάγκες των αγωνιζόμενων αγροτών και τον δρόμο της οριστικής ικανοποίησής τους.

Είναι το μοναδικό κόμμα που έχει πρόταση διεξόδου η οποία συμφέρει αντικειμενικά την πλειοψηφία του λαού μας, καθώς η εργατική εξουσία εγγυάται την απαλλαγή των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων από το βραχνά του κεφαλαίου, των τραπεζιτών, των βιομηχάνων, των μεγαλεμπόρων και του κράτους τους με αποδέσμευση από την ΕΕ.

Η ενίσχυσή του είναι η μόνη απάντηση που μπορεί να δώσει ελπίδα. Ενα πιο δυνατό ΚΚΕ παντού είναι «χρήσιμο» για το λαό, ακριβώς επειδή η αστική τάξη δεν το έχει βάλει στο χέρι, δεν κατάφερε να το μαντρώσει σε καμιά κυβέρνησή της για να το ενσωματώσει, όπως συνέβη με μια σειρά από άλλα ΚΚ στην Ευρώπη, τα οποία γρήγορα απαξιώθηκαν στη λαϊκή συνείδηση.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, η ΕΕ και οι άλλοι «θεσμοί» κάνουν με κάθε ευκαιρία καθαρό ότι την «επόμενη μέρα» θα είναι εδώ και τα τρία μνημόνια. Θα είναι εδώ όλο το αντεργατικό οπλοστάσιο, η πάμφθηνη και «ευέλικτη» δουλειά, οι χαμηλές τιμές στα αγροτικά προϊόντα, η ΚΑΠ, η φοροληστεία, οι χιλιάδες πλειστηριασμοί, οι συντάξεις - χαρτζιλίκια, οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές.

Επομένως, αυτό που πρέπει να απασχολεί το λαό είναι πώς θα οργανωθεί μια μαχητική λαϊκή αντιπολίτευση σε αυτούς τους σχεδιασμούς, με ισχυρό ΚΚΕ παντού. Με περισσότερους ευρωβουλευτές, με ισχυρότερη παρουσία στα Περιφερειακά Συμβούλια και με πρωτιά της «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε δήμους, με χαρακτηριστικό το φωτεινό παράδειγμα της Πάτρας αλλά και των άλλων δήμων με κομμουνιστή δήμαρχο, που πραγματικά ανέδειξαν και πάλεψαν μια σειρά από μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που έχουν την αιτία τους στο ποιος κάνει κουμάντο στην οικονομία.

Σε αυτήν την κατεύθυνση θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι εκλογικές μάχες του Μάη. Με αυτό το κριτήριο ο λαός να δώσει «εντολή» όχι για κυβέρνηση, περιφερειακές και δημοτικές αρχές που θα συνεχίσουν το τσάκισμά του, αλλά για ένα ΚΚΕ δυνατό παντού.


Του
Βαγγέλη ΜΠΟΥΤΑ*
* Ο Β. Μπούτας είναι μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ

Μελωδίες και στίχοι από σπουδαίους καλλιτέχνες

Πολλοί ήταν οι καλλιτέχνες που τίμησαν με τη συμμετοχή τους στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα τη μεγάλη συγκέντρωση νεολαίας που οργάνωσε η ΚΝΕ την περασμένη Πέμπτη στο Θησείο. Ο ένας μετά τον άλλο ανέβηκαν στη σκηνή και χάρισαν στους νέους και τις νέες αγαπημένους στίχους και μελωδίες, σε ένα πρόγραμμα που επιμελήθηκε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Συμμετείχαν αλφαβητικά οι Ρίτα Αντωνοπούλου, Φωτεινή Βελεσιώτου, Δώρος Δημοσθένους, Στάθης Δρογώσης, Παντελής Θαλασσινός, Βιολέττα Ικαρη, Πολυξένη Καράκογλου, Βαγγέλης Κορακάκης, Μαριώ, Σωτήρης Μπαλλάς, Πέννυ Μπαλτατζή, Μιρέλλα Πάχου, Φίλιππος Πλιάτσικας, Γιώργος Σαρρής και Γιώργης Χριστοδούλου, πλαισιωμένοι από καταξιωμένους και σπουδαίους μουσικούς (Απ. Βαλαρούτσος, Στ. Καβαλιεράτος, Γρ. Σιντρίδης, Στ. Σαμιώτης, Τ. Αθανασιάς, Στ. Κατσατσίδης, Α. Κούκος, Γ. Σινάνης). Στη συγκέντρωση παραβρέθηκε επίσης ο ηθοποιός Γιώργος Κιμούλης, αλλά και ο κωμικός Χριστόφορος Ζαραλίκος, ο οποίος ανέβηκε για λίγο και στη σκηνή.

ΝΙΚΟΣ ΑΜΠΑΤΙΕΛΟΣ
Με ισχυρό ΚΚΕ παντού, θα είμαστε μαζί πιο δυνατοί απέναντι σε όσους μαυρίζουν τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας

Ο χαιρετισμός του Γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιου ευρωβουλευτή του ΚΚΕ, στη συγκέντρωση νεολαίας που διοργάνωσε η Οργάνωση Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ την Πέμπτη, στο Θησείο

Εχουμε μπροστά μας 17 μέρες για να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας ώστε η δυναμική που συναντάμε στην καθημερινή μας παρέμβαση να εκφραστεί σε όλες τις κάλπες με χιλιάδες περισσότερες νεανικές ψήφους στο ΚΚΕ και τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Γιατί, μόνο έτσι μπορεί να είναι πιο δυνατή την επομένη της 26ης Μάη η φωνή της πραγματικής ελπίδας και προοπτικής.

Γιατί, η οργή από την εξαπάτηση και τη διάψευση ελπίδων που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ σε μεγάλα τμήματα νέων που τον στήριξαν πιάνει τόπο μόνο όταν γίνεται δύναμη στο ΚΚΕ, δύναμη στον συλλογικό αγώνα ενάντια στην ΕΕ, στο κεφάλαιο και την εξουσία του.

Γιατί, το ΚΚΕ θα είναι εδώ για τους νέους και τις νέες, θα είναι εδώ πρωτοπόρο και μαχητικό, για να μπει μπροστά να γίνουν πραγματικότητα τα όνειρα και οι διεκδικήσεις των μαθητών, των φοιτητών, των σημερινών και αυριανών εργαζομένων, των νέων μεταναστών.

Και αυτό μόνο το ΚΚΕ μπορεί να το κάνει αποτελεσματικά, γιατί δεν έχει δεσμεύσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους, στην ΕΕ, δεν συνδιαλέγεται ούτε πάνω ούτε κάτω από το τραπέζι, ούτε μέσα ούτε έξω από κότερα. Γιατί, το ΚΚΕ τολμά να τα βάζει με τους μεγάλους ενόχους που όλα τα άλλα κόμματα «γλείφουν από το πρωί μέχρι το βράδυ»: Το σάπιο και διεφθαρμένο σύστημα, τη δικτατορία του κεφαλαίου, την ΕΕ, το ΝΑΤΟ.

Με δυνατό ΚΚΕ μπορούμε να υψώσουμε πραγματικό τείχος στο φασισμό, στην ακροδεξιά, στο ρατσισμό


Η σημερινή μέρα, η 9η Μάη, φωτίζει τον δρόμο και το πώς βάζεις το φασισμό στα σκουπίδια της Ιστορίας, εκεί που ανήκει!

Πριν από 74 χρόνια η ναζιστική Γερμανία συνθηκολόγησε άνευ όρων υπό το βάρος της προέλασης του Κόκκινου Στρατού, σφραγίζοντας ουσιαστικά τη μεγάλη νίκη των λαών επί του φασιστικού ιμπεριαλιστικού συνασπισμού του Αξονα. Είναι η μέρα που σηματοδοτεί τη λήξη του Β' Παγκόσμιου ιμπεριαλιστικού Πολέμου στην Ευρώπη.

Στη νίκη επί του Αξονα, καθοριστικός υπήρξε ο ρόλος της Σοβιετικής Ενωσης, του Κόκκινου Στρατού καθώς και των απανταχού εθνικοαπελευθερωτικών - αντιφασιστικών κινημάτων, με ψυχή τους, με οργανωτή τους και κύριο αιμοδότη τους τα Κομμουνιστικά Κόμματα.

Η νίκη αυτή αποτελεί εμβληματικό ορόσημο της προσφοράς του σοσιαλισμού στην ανθρωπότητα.

Αυτές είναι οι δικές μας αξίες που εμπνέουν και σήμερα εκατοντάδες χιλιάδες νέους και νέες σε όλο τον κόσμο. Αυτό το ξέρουν καλά τα επιτελεία της αστικής τάξης, η ΕΕ, γι' αυτό και παίρνουν μέτρα.

Από πού και ως πού η σημερινή μέρα είναι γενικά «μέρα της Ευρώπης»;

Θέλουν να αλλάξουν αυτό που έχει χαραχτεί στις συνειδήσεις εκατομμυρίων εργαζομένων σε όλο τον κόσμο ότι η 9η Μάη είναι η Μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, και έτσι το μόνο που κάνουν είναι να δείχνουν το φόβο τους.

Φοβούνται, γιατί ξέρουν πως αν η πραγματικότητα της ανεργίας και της ανασφάλειας που ζουν οι νέοι στην ΕΕ συνδυαστεί με την ιστορική γνώση και πάνω από όλα με μια σύγχρονη επαναστατική στρατηγική, όπως του ΚΚΕ, τότε δεν τους σώζει τίποτα.

Σπαταλούν εκατομμύρια ευρώ και τόνους μελανιού, προσπαθώντας να ξαναγράψουν την Ιστορία, φέρνοντάς τη στα μέτρα τους. Η ΕΕ χρηματοδοτεί με 229 εκατομμύρια ευρώ την αντικομμουνιστική της εκστρατεία, τη χυδαία παραχάραξη της ιστορικής αλήθειας, με πρώτο και κύριο στόχο να ποτίσει τα μυαλά, ιδίως της νέας γενιάς, με το δηλητήριο του αντικομμουνισμού.

Αυτήν την ΕΕ ο ΣΥΡΙΖΑ τη βλέπει σαν παράγοντα αναχαίτισης της ακροδεξιάς που δυναμώνει.

Ολα τα υπόλοιπα κόμματα θεωρούν δεδομένη τη συμμετοχή της χώρας στην ΕΕ. Αυτήν την επιλογή κάνει και η εγκληματική - ναζιστική Χρυσή Αυγή και κάπου εδώ ο δήθεν αντισυστημισμός, που μόνο βέβαια η ίδια προβάλλει για τον εαυτό της, γίνεται ένα ακόμα κακόγουστο ανέκδοτο με πρωταγωνιστές τους σημερινούς φασίστες ναζιστές.

Ο φασισμός πολεμιέται με πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά

Λένε κόμματα όπως ο ΣΥΡΙΖΑ ότι η ΕΕ πρέπει να αλλάξει, να επιστρέψει στις ιδρυτικές αξίες της.

Τι δεν λένε;

Οτι αυτές τις ιδρυτικές αξίες τις έγραψαν και τις υπέγραψαν μαζί και με άλλους ανθρώπους των ευρωπαϊκών μονοπωλίων και στελέχη των ηττημένων ναζί. Τέτοιος ήταν και ο πρώτος πρόεδρος της Κομισιόν, πρόεδρος από το 1958, που δημιουργήθηκε ο πρόδρομος της σημερινής ΕΕ, η ΕΟΚ, έως και το 1967, ο Βάλτερ Χάλσταϊν, επιφανές στέλεχος ναζιστικών οργανώσεων, διαπραγματευτής του Χίτλερ, που πολέμησε στο ναζιστικό στρατό.

Και αν τα κρύβουν πιστεύουμε ότι κάθε νέος άνθρωπος μπορεί να δει καθαρά:

Ο φασισμός δεν χτυπιέται με περισσότερη ΕΕ, δεν χτυπιέται με τη σημαία του κεφαλαίου και των κερδών των λίγων, αυτούς άλλωστε υπηρετεί.

Ο φασισμός πολεμιέται με περισσότερη και μαχητική πάλη ενάντια στο σύστημα που τον γεννά, ενάντια στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα που τον τρέφουν. Και όπως δείχνουν τόσο η Ιστορία όσο και η καθημερινότητα σήμερα, πολεμιέται καλύτερα με τους κομμουνιστές πιο δυνατούς και πάντα μπροστά στη λαϊκή πάλη!

Οι νέοι και οι νέες να κάνουν κριτήριο την πραγματικότητα που ζουν

Η βιτρίνα της ΕΕ έχει ραγίσει μέσα από τη διάψευση όλων των ψεύτικων ελπίδων για Ευρώπη των λαών, της αέναης ανάπτυξης για τους πολλούς.

Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα στους νέους και τις νέες που είναι σε αυτό το 70% των Ελλήνων που δεν έχει εμπιστοσύνη στην ΕΕ.

Απευθυνόμαστε και τους λέμε ότι πολύ καλά κάνουν και δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη. Τους λέμε ότι πρέπει να κλείσουν τα αυτιά σε όσους πουλάνε, για μια ακόμη φορά, το παραμύθι ότι η ΕΕ μπορεί να αλλάξει προς το καλύτερο. Τους καλούμε να πουν το πιο δυνατό ΟΧΙ στην ΕΕ, λέγοντας ΝΑΙ στο ΚΚΕ, ΝΑΙ στην Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού.

Και βέβαια υπάρχουν και οι μετρήσεις, αλλά κυρίως η επαφή των Οργανώσεων της ΚΝΕ, που δείχνουν ότι ένα σημαντικό ποσοστό από το μισό εκατομμύριο των νέων ανθρώπων που σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν για πρώτη φορά, σκέφτεται σοβαρά να ρίξει στην κάλπη το κόκκινο, το ανατρεπτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Το κάλεσμά μας είναι: Κανείς να μη διστάσει να κάνει το βήμα, με ισχυρό ΚΚΕ παντού, θα είμαστε μαζί πιο δυνατοί απέναντι σε όσους μαυρίζουν τη ζωή και το μέλλον της νεολαίας.

Οι νέοι και οι νέες που ψηφίζουν πρώτη φορά έχουν ένα όπλο με το οποίο πρέπει να στοχεύσουν καλά. Να κάνουν κριτήριο την ίδια την πραγματικότητα που ζουν, τα όνειρά τους, ότι στην τελική έχουν μια ζωή μπροστά τους και πρέπει να την κερδίσουν. Μακριά από τη μιζέρια του μικρότερου κακού και του καβγά ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ.

Αυτό που χρειαζόμαστε μετά τις εκλογές είναι να βρεθεί από καλύτερες θέσεις η νέα γενιά στην πάλη για τη ζωή που έχει ανάγκη, με σύγχρονα δικαιώματα στη μόρφωση, στη δουλειά, συνολικά στη ζωή.

Και για αυτό, για δυνατή εργατική - λαϊκή αντιπολίτευση, απαιτείται δυνατό ΚΚΕ.

Νεανική απάντηση για την αντεπίθεση

Γιατί, η ψήφος στο ΚΚΕ μένει στο ΚΚΕ και στην ανάγκη να φουντώσουν οι αγώνες. Είναι η μόνη ψήφος που την επόμενη μέρα δεν θα βγει στο παζάρι για καρέκλες.

Για να γίνει εφαλτήριο αντεπίθεσης για το πραγματικά προοδευτικό, για την πάλη για μια κοινωνία χωρίς φτώχεια, πολέμους, ανασφάλεια, κόντρα στη συντήρηση που είναι οι υποκλίσεις στην ΕΕ, στον ιμπεριαλισμό, στο σύστημα.

Πρόοδος είναι οι μαθητές που πάλεψαν, που απέρριψαν με τη δράση τους και τις συλλογικές τους διαδικασίες την πολιτική της κυβέρνησης για το σχολείο και όχι μόνο.

Οι μαθητές με την ψήφο τους να βρεθούν απέναντι στην κυβέρνηση, να ψηφίσουν όπως αγωνίζονται: Ανυπότακτα, διεκδικητικά να ψηφίσουν ΚΚΕ!

Με δυνατό ΚΚΕ θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική το θετικό αποτέλεσμα των φοιτητικών εκλογών πριν από λιγότερο ένα μήνα, όπου η «Πανσπουδαστική ΚΣ» αναδείχθηκε και πάλι δεύτερη πανελλαδικά και σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά.

Με δυνατό ΚΚΕ θα δοθεί νέα πνοή στους χιλιάδες σπουδαστές των δημοσίων ΙΕΚ που στήριξαν και ενίσχυσαν μαζικά τον αγωνιστικό σύλλογό τους στην Αττική, στη μάχη ενάντια στις άθλιες συνθήκες εκπαίδευσης, πρακτικής και μαθητείας.

Θα αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη δυναμική οι αγώνες των νέων εργαζομένων για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, για δουλειά με δικαιώματα.

26 Μάη λοιπόν, 3 κάλπες 1 επιλογή: Δυνατό ΚΚΕ στις ευρωεκλογές, δυνατή «Λαϊκή Συσπείρωση» σε δήμους και Περιφέρειες. Η μόνη νεανική απάντηση για την αντεπίθεση!

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΣΤΙΚΟ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ

Η «μεγάλη εικόνα» των αστικών σχεδιασμών στον Πειραιά, των ανταγωνισμών ανάμεσα σε μονοπωλιακούς κολοσσούς για τα επενδυτικά σχέδια, και μάλιστα με γεωπολιτικές ουρές, οι αρνητικές επιπτώσεις αυτών των σχεδιασμών στα εργατικά - λαϊκά στρώματα της περιοχής, και βεβαίως οι θέσεις και η πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ενδιαφέρουσας ημερίδας που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 10 Μάη στην αίθουσα του Πειραϊκού Συνδέσμου.

Την ημερίδα διοργάνωσαν οι ΤΟ Πειραιά και Μεταφορών Αττικής του ΚΚΕ. Τόσο οι εισηγήσεις όσο και οι παρεμβάσεις που έγιναν από στελέχη του Κόμματος, συνδικαλιστές της περιοχής, αρκετοί από τους οποίους είναι υποψήφιοι στις επερχόμενες ευρωεκλογές και τοπικές - περιφερειακές εκλογές, φώτισαν τις εξελίξεις, αποτελώντας σημαντικά εργαλεία στην αντιπαράθεση με τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, ενόψει και των εκλογών.

Κυρίως έδωσαν απάντηση στο ερώτημα «ανάπτυξη για ποιον», αναδεικνύοντας ότι η ενίσχυση του Πειραιά ως «διαμετακομιστικού κέντρου» για όλη την ευρύτερη περιοχή της μεσογειακής λεκάνης, αποτελεί σχεδιασμό που προωθείται με κριτήριο την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, εν μέσω οξύτατων ανταγωνισμών, και γι' αυτό συνθλίβει ολοένα και περισσότερο τα εργατικά δικαιώματα και τις ανάγκες του λαού.

Η ημερίδα είχε δύο μέρη: Στο πρώτο, εισηγήσεις έγιναν από τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή, τον Κώστα Παπαδάκη, μέλος της ΚΕ, ευρωβουλευτή και εκ νέου υποψήφιο, την Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ, βουλευτή και υποψήφια δήμαρχο Πειραιά, και τον Γιάννη Πρωτούλη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο περιφερειάρχη Αττικής.

Οι παρεμβάσεις του δεύτερου μέρους έγιναν από τον Βασίλη Κόκκινο, γγ του Σωματείου Λιμενεργατών ΕΝΕΔΕΠ και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Περάματος, τον Σωτήρη Πουλικόγιαννη, πρόεδρο του Συνδικάτου Μετάλλου και υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, τον Βασίλη Οικονόμου, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής, την Ευτυχία Χατζηδάκη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια περιφερειακή σύμβουλο Αττικής, την Εύη Γεωργιάδου, μέλος της Ομάδας Περιβάλλοντος της ΚΕ του ΚΚΕ, τον Αλέκο Κοτέα, δημοτικό σύμβουλο Πειραιά με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», και την Δέσποινα Μαστρολέων, μέλος της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ και υποψήφια ευρωβουλευτή. Παρευρέθηκαν επίσης υποψήφιοι δήμαρχοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» από δήμους του Πειραιά.

Τους συγκεντρωμένους καλωσόρισε ο Βαγγέλης Μαρούπας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Γραμματέας της ΤΕ Πειραιά και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος, σημειώνοντας ότι η μελέτη αυτών των ζητημάτων, που είναι διαρκής από το ΚΚΕ, είναι όρος για να μπορεί το Κόμμα να κάνει ολοκληρωμένες εκτιμήσεις, να προβλέπει τάσεις, να μπορεί να οργανώνει την πάλη που σημαδεύει τον πραγματικό αντίπαλο, απευθυνόμενο πλατιά στους εργαζόμενους και τα εργατικά - λαϊκά στρώματα.

Οπως είπε, «όλα τα προηγούμενα χρόνια, αυτή μας η στάση έχει επιβεβαιωθεί από τη ζωή, έχει εκτιμηθεί από τους εργαζόμενους. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη πρωτοβουλία που παίρνουμε, ούτε φυσικά η τελευταία. Εχουν προηγηθεί και άλλες εκδηλώσεις, εκδόσεις, αρθρογραφία, με συμπεράσματα που δεν έχουν μείνει ως μελάνι στο χαρτί, αλλά έχουν γίνει εργαλεία για την αντιπαράθεση με την πολιτική ΕΕ - κεφαλαίου και τα κόμματά τους, για την οργάνωση κινητοποιήσεων για τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων».

Αναφέρθηκε στις επερχόμενες εκλογικές αναμετρήσεις, λέγοντας ότι από αυτές τις εκλογές «μπορεί να αναδειχτεί ισχυρή εργατική αντιπολίτευση για να κοντράρει την αντιλαϊκή πολιτική από ΕΕ, κυβέρνηση, Περιφέρεια και δήμο. Ξέρει ο λαός ότι αποκούμπι στα δύσκολα έχει το ΚΚΕ και τα δύσκολα είναι μπροστά».

Ανέδειξε τη στρατηγική σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ στην ανάγκη ενίσχυσης του κεφαλαίου και τόνισε ότι το θέμα για το λαό είναι «ποιος θα είναι απέναντι στο αστικό μπλοκ και τα κόμματά του». Οπως είπε, αντιπολίτευση σε αυτήν την πολιτική δεν μπορεί να κάνει ούτε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ, που είναι «μπαλαντέρ για να κολλήσει είτε στον ΣΥΡΙΖΑ είτε στη ΝΔ», ούτε η εγκληματική, ναζιστική Χρυσή Αυγή, «αυτή η οργάνωση των δολοφόνων, υπόδικων εγκληματιών».

Ο «Ριζοσπάστης» δημοσιεύει σήμερα αποσπάσματα από τις εισηγήσεις του πρώτου μέρους. Σε επόμενα φύλλα θα δοθεί συνέχεια με δημοσιεύσεις από τις παρεμβάσεις του δεύτερου μέρους.

Πειραιάς: Πεδίο διεθνών και εγχώριων αντιθέσεων

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Μάκη Παπαδόπουλου

Για να φωτίσουμε ότι δεν ωφελούνται όλοι από την καπιταλιστική ανάπτυξη, για να φωτίσουμε τους κινδύνους που συνεπάγεται για το λαό ο στόχος της γεωπολιτικής αναβάθμισης της αστικής τάξης, δεν υπάρχει καλύτερο παράδειγμα από τις εξελίξεις που αφορούν το λιμάνι του Πειραιά.

Οι επιλογές της εγχώριας άρχουσας τάξης για τον Πειραιά εντάσσονται και υπηρετούν τις γενικότερες στοχεύσεις της:

α) Να προσελκύσει μεγάλες ξένες επενδύσεις για να δώσει ώθηση στην καπιταλιστική ανάπτυξη.

β) Να μετατρέψει τη χώρα σε γέφυρα, σε βασική πύλη της μεταφοράς εμπορευμάτων μεταξύ Κίνας - και γενικότερα Ασίας - και ΕΕ.

γ) Να αναβαθμίσει το ρόλο της στην ευρύτερη περιοχή ως σημαιοφόρος των σχεδίων του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η «μεγάλη εικόνα» των αντιθέσεων ΗΠΑ - Κίνας

Οι ΗΠΑ κατονομάζουν πλέον επίσημα την Κίνα αλλά και τη Ρωσία ως «στρατηγικούς αντιπάλους» στον διεθνή ανταγωνισμό για τον έλεγχο και τα μερίδια των αγορών σε παγκόσμιο επίπεδο. Θέλουν να ανακόψουν τη γενικότερη δυναμική της Κίνας, που μπορεί να αμφισβητήσει την οικονομική και τεχνολογική πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ διεθνώς τα επόμενα χρόνια.

Γι' αυτό προσπαθούν να υπονομεύσουν το μεγάλο κινεζικό σχέδιο «Μία ζώνη, ένας δρόμος», το οποίο επιχειρεί να συνδέσει την Κίνα με τις αγορές των εμπορευμάτων της και με τους τόπους που προμηθεύεται πρώτες ύλες στην Ασία, στην Ευρώπη και στην Αφρική. Το φιλόδοξο αυτό σχέδιο της Κίνας επιχειρείται να υλοποιηθεί με τη δημιουργία ενός σύνθετου δικτύου χερσαίων και θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και σχετικών δικτύων τηλεπικοινωνιών και Ενέργειας.


Οι ΗΠΑ θεωρούν μεγάλο κίνδυνο για τη διατήρηση της ηγετικής τους θέσης την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, γιατί θα αυξήσει τους οικονομικούς δεσμούς πολλών χωρών με την Κίνα, θα αναβαθμίσει τη θέση της Κίνας στην παγκόσμια αλυσίδα εφοδιασμού, θα αυξήσει την επίδρασή της στα διεθνή εμπορικά και διαδικτυακά πρότυπα και θα της επιτρέψει να αποκτήσει τον ουσιαστικό έλεγχο σε υποδομές με στρατηγική σημασία, σε τρεις ηπείρους.

Αξίζει να προσέξουμε ότι ο λεγόμενος «εμπορικός πόλεμος» των ΗΠΑ προς την Κίνα και οι απαιτήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις που διεξάγονται δεν στοχεύουν μόνο στη βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου προς όφελος των ΗΠΑ, αλλά και στον περιορισμό της δυναμικής της Κίνας στους τομείς υψηλής τεχνολογίας και ιδιαίτερα της ρομποτικής, της αεροδιαστημικής, των επικοινωνιών και της αυτοκινητοβιομηχανίας. Συνολικά από τον Ιούνη του 2018, που ξεκίνησαν τα μέτρα αύξησης των δασμών, οι εξαγωγές της Κίνας στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 47% και οι εισαγωγές κατά 17%, ενώ η αμερικανική κυβέρνηση απειλεί ήδη με νέα δέσμη μέτρων, με κλιμάκωση της πολιτικής του προστατευτισμού.

Η στάση της ΕΕ

Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο, η ΕΕ προσπαθεί από την πλευρά της να υπηρετήσει αντιφατικούς στόχους. Αφενός να αντιμετωπίσει την απειλή του «εμπορικού πολέμου» και τα μέτρα προστατευτισμού των ΗΠΑ σε βάρος της, να στηρίξει τις επενδύσεις των ευρωπαϊκών ομίλων στην αγορά της Κίνας, και αφετέρου να ανακόψει τη δυναμική των κινεζικών ομίλων στη δική της αγορά.

Ο Τραμπ απειλεί την ΕΕ με δασμούς αξίας 11 δισ. δολαρίων, με αφορμή τις επιδοτήσεις στην «Airbus», που ανταγωνίζεται την αμερικανική «Boeing». Εχει ήδη απειλήσει να επιβάλει δασμούς 20% στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα και στοχεύει να ανακτήσει το οικονομικό έδαφος που έχασαν οι ΗΠΑ στην Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα αποτελεί πλέον τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Γερμανίας, ξεπερνώντας τις ΗΠΑ ήδη από το 2017. Ετσι, δεν προκαλεί έκπληξη ότι στην πρόσφατη 21η Σύνοδο ΕΕ - Κίνας συμφωνήθηκε η «προώθηση συνεργιών» μεταξύ των διευρωπαϊκών δικτύων και της κινεζικής πρωτοβουλίας «Μία ζώνη, ένας δρόμος», καθώς και η συμπόρευση Κίνας και ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου απέναντι στην πολιτική προστατευτισμού των ΗΠΑ.

Πλεονέκτημα της Κίνας στον διεθνή ανταγωνισμό αποτελεί το γεγονός ότι ανεξάρτητα από τη στάση που θα κρατήσει τελικά η Κομισιόν, η κινεζική κυβέρνηση έχει ήδη υπογράψει σημαντικές συμφωνίες με την κυβέρνηση της Ιταλίας και προωθεί την πρωτοβουλία «17+1» με τα κράτη της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, όπου δεσπόζουν η Ομάδα του Βίσεγκραντ και ιδιαίτερα η Πολωνία και η Ουγγαρία, καθώς και τα 5 κράτη των Δυτικών Βαλκανίων. Αυτός εξάλλου είναι ένας από τους λόγους που το ΝΑΤΟ βιάζεται να εντάξει στις γραμμές του τα Δυτικά Βαλκάνια.

Η Ιταλία υπέγραψε ήδη με την Κίνα συμφωνίες 2,5 δισ. και ενέταξε στο πλαίσιο συνεργασίας τα λιμάνια της Τεργέστης, της Γένοβας και του Παλέρμο, που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση από την Αφρική. Η ιταλική κυβέρνηση θα αναβαθμίσει την κινεζική παρουσία στο λιμάνι της Τεργέστης, που αποτελεί παράθυρο για την ανάπτυξη του εμπορίου μεταξύ Σουέζ, Μεσογείου και Κεντρικής - Ανατολικής Ευρώπης, γιατί συνδέεται σιδηροδρομικά με την Αυστρία, τη Γερμανία, την Τσεχία και την Ουγγαρία.

Η στάση της κυβέρνησης

Είναι προφανής η αρνητική στάση των ΗΠΑ στην επέκταση των κινεζικών επενδύσεων στην ηλεκτροπαραγωγή λιγνίτη, στη μεταφορά ηλεκτρικής ενέργειας, στη ναυπηγική βιομηχανία και στη νέα μεγάλη αναβάθμιση των επενδύσεων στο λιμάνι του Πειραιά.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει τις επιλογές της και βαδίζει αγκαλιά με τον Αμερικανό πρέσβη. Προσφέρει στις ΗΠΑ την ενεργή συμβολή της για την ένταξη στο ΝΑΤΟ των Δυτικών Βαλκανίων, που αποτελούν σημαντικό οδό μεταφοράς των κινεζικών εμπορευμάτων. Προσφέρει την άμεση αξιοποίηση των λιμανιών Καβάλας και Αλεξανδρούπολης για τα ατλαντικά ενεργειακά και στρατιωτικά σχέδια, την επέκταση των αμερικανικών βάσεων σε όλη την Ελλάδα, την επικίνδυνη στρατιωτική και ενεργειακή συνεργασία με το Ισραήλ. Προσπαθεί όμως να συμμετάσχει και στα επενδυτικά σχέδια της πρωτοβουλίας «17+1» με την Κίνα.

Κάτω απ' αυτό το πρίσμα πρέπει να δούμε και να εξηγήσουμε την αντιφατική πορεία, την κωμωδία των συνεχών κυβερνητικών εγκρίσεων, ακυρώσεων και νέων εγκρίσεων των επενδυτικών σχεδίων της COSCO στον Πειραιά.

Παρακολουθήσαμε ήδη το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο να ακυρώνει σχέδια που είχε εγκρίνει άλλο κυβερνητικό όργανο, η Επιτροπή Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένος, στην οποία συμμετέχουν στην ουσία πολλά υπουργεία. Είδαμε αμέσως μετά να συγκαλείται κυβερνητική σύσκεψη και στη συνέχεια να αλλάζουν πάλι οι αποφάσεις και να ανοίγει ο δρόμος για την ίδρυση πεντάστερων ξενοδοχείων και εμπορικού κέντρου στο χώρο του λιμανιού, σύμφωνα με το master plan της COSCO.

Με τη σημαία του σοσιαλισμού

Ομως ο λαός δεν έχει να κερδίσει τίποτε όσο συνεχίζουμε να βαδίζουμε σ' αυτόν το βάλτο της εκμετάλλευσης και της ανασφάλειας, όπου τα κέρδη των ομίλων και οι ανταγωνισμοί των ιμπεριαλιστικών κέντρων καθορίζουν ποιες επενδύσεις θα προχωρήσουν, πότε θα υλοποιηθούν, πού θα γίνουν, με τι μισθούς και ωράρια θα δουλέψουν οι εργαζόμενοι.

Παρά τους μεγάλους ανταγωνισμούς τους, όλοι αυτοί συμφωνούν στο ξεζούμισμα των λιμενεργατών και των ναυτεργατών, συμφωνούν στα 12ωρα χωρίς κατοχυρωμένο ρεπό για να αυξηθούν τα κέρδη των ομίλων.

Οι ανταγωνισμοί τους αφορούν το πού θα γίνουν τα νέα πεντάστερα ξενοδοχεία και τα σύγχρονα εμπορικά κέντρα και προϋποθέτουν ότι δεν θα δοθεί κρατικό χρήμα για να μειωθούν τα ανταποδοτικά τέλη και για να αναβαθμιστούν οι φτωχογειτονιές του Πειραιά.

Ο λαός δεν μπορεί και δεν πρέπει να περιμένει να βρει μια προσωρινή δουλειά με μισθό πείνας, ανάλογα με το πώς θα εξελίσσονται οι συμβιβασμοί ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες.

Η κυβερνητική πολιτική ιδιωτικοποίησης και παραχώρησης των λιμενικών υποδομών σε ομίλους και ιμπεριαλιστικά κέντρα με ανταγωνιστικά σχέδια υπονομεύει την αντικειμενική δυνατότητα που υπάρχει σήμερα για γρήγορη, ασφαλή και φθηνή μεταφορά του λαού και των εμπορευμάτων, με προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων του κλάδου, με ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.

Η διέξοδος βρίσκεται στην πάλη για την Ελλάδα και την Ευρώπη του σοσιαλισμού. Η διέξοδος βρίσκεται στον αγώνα για ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με γνώμονα τις κοινωνικές ανάγκες. Μόνο τότε ο Πειραιάς και όλα τα λιμάνια της χώρας, τα αεροδρόμια, οι σιδηροδρομικοί σταθμοί θα μπορούν να σχεδιάζονται, να λειτουργούν, να επεκτείνονται με κριτήριο την κοινωνική ευημερία. Γιατί σ' αυτό το γόνιμο έδαφος, όπου ο σκοπός της παραγωγής δεν θα είναι πλέον το κέρδος μιας χούφτας μεγαλομετόχων, μπορεί να υπάρξει επιστημονικός κεντρικός σχεδιασμός της οικονομίας προς όφελος του λαού.

Αυτόν τον ελπιδοφόρο δρόμο τον ανοίγουμε σήμερα με τους αγώνες μας, με την πολιτική επίθεση απέναντι σ' όλους όσοι εκφράζουν τη δικτατορία του κεφαλαίου στον Πειραιά και σε όλη την Ελλάδα.

Τον ανοίγουμε με την κόκκινη ψήφο μας ενάντια στο μαύρο μέτωπο της άρχουσας τάξης σε όλες τις κάλπες.

Ο μύθος της Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης και οι σύγχρονες ανάγκες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων

Αποσπάσματα από την εισήγηση της Διαμάντως Μανωλάκου

Σε όλη αυτήν την προεκλογική περίοδο και στα προγράμματα των υποψήφιων δημάρχων για τον Πειραιά θα δείτε να προπαγανδίζουν ως το χαρτί επιτυχίας για το μέλλον και την ανάπτυξη του Πειραιά την ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση). Μάλιστα, ο σημερινός δήμαρχος στους 12 άξονες του προγράμματός του για τον Πειραιά του 2023, όπως τον ονομάζει, στους μισούς περίπου από αυτούς αναφέρεται στην ΟΧΕ ότι θα εξασφαλιστεί μια καλύτερη ζωή στην πόλη, θα δώσει ώθηση στην οικονομία της πόλης, θα κάνει τον Πειραιά προορισμό, θα αποτελέσει τη νέα ...έξυπνη πόλη, θα δώσει έμφαση στη γαλάζια οικονομία και την επιχειρηματικότητα κ.ο.κ. Ταυτόχρονα, έχει ξεσπάσει και καβγάς για την πατρότητα της ΟΧΕ και εδώ μπερδεύεται η κα Δούρου παρέα με τον πρ. αντιδήμαρχο και υποψήφιο ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και από κοντά και ο κ. Μπελαβίλας, που την υπερασπίζεται με κάθε τρόπο γιατί έχει βάλει το χεράκι του. Σύμπνοια όμως όλων, πλην ΚΚΕ και «Λαϊκής Συσπείρωσης». Γι' αυτό και την ψήφισαν και στο Δημοτικό Συμβούλιο οι ίδιες παρατάξεις που τα κόμματά τους ψήφισαν και το 3ο μνημόνιο.

Εργαλείο υλοποίησης της αστικής στρατηγικής

Τι είναι λοιπόν η ΟΧΕ; Είναι ένα νέο χρηματοδοτικό εργαλείο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014 - 2020, που «τρέχει» το διάστημα αυτό στη χώρα. Υλοποιεί μια συγκεκριμένη αστική στρατηγική, με σκοπό την «αλλαγή του χωρικού αναπτυξιακού υποδείγματος» μιας περιοχής. Σε τελική ανάλυση, πρόκειται για μια «νέα» και πιο «εξελιγμένη» προσέγγιση της «ανάπτυξής» τους, στη βάση πάντα των κατευθύνσεων της ΕΕ. Και επειδή η ΕΕ είναι των μονοπωλίων και τα χρηματοδοτικά εργαλεία της τους επιχειρηματίες θα εξυπηρετούν, μην έχετε καμιά αμφιβολία.


Η στρατηγική της ΟΧΕ υποτάσσεται στο γενικό αστικό σχεδιασμό που καθορίστηκε και αποτυπώθηκε με το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αττικής (ΡΣΑ). Ο κεντρικός στόχος του Ρυθμιστικού Σχεδίου για τον Πειραιά «είναι η ενίσχυση του ρόλου του Πειραιά ως διαμετακομιστικού κέντρου στη μεσογειακή λεκάνη με την παράλληλη αναβάθμιση των λιμενικών εγκαταστάσεων σε κόμβο συνδυασμένων μεταφορών και τη βελτίωση του αστικού ιστού του δήμου».

Δηλαδή, η ΟΧΕ δεν είναι ένα αυτόνομο «εργαλείο», αντίθετα υλοποιεί τον στόχο του αστικού σχεδιασμού σε συνδυασμό με άλλα προγράμματα - πολιτικές της ΕΕ.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που η μερίδα του λέοντος κατευθύνεται στην κατηγορία της ανταγωνιστικότητας - επιχειρηματικότητας, δηλαδή στην άμεση ενίσχυση των επιχειρήσεων, που δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την ανάπτυξη έργων που θα ικανοποιούν λαϊκές ανάγκες και συμφέροντα.

Μπορεί να παρουσιάζεται με εύηχους τίτλους προσανατολίζοντας ότι το πρόγραμμα θα λειτουργήσει φιλολαϊκά. Στην πραγματικότητα, όμως, οι αναπλάσεις, αλλά και ο τιτλοφορούμενος άξονας «κοινωνική συνοχή» είναι στοχευμένες δράσεις με βασικό στρατηγικό στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας - ανταγωνιστικότητας.

Συνοπτικά η ΟΧΕ στοχεύει:

1. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας: Με βάση τη νέα αντίληψη που παρουσιάζεται συνολικά από την Περιφερειακή Πολιτική της ΕΕ, ο στόχος είναι να προχωρήσει η καπιταλιστική ανάπτυξη, εξειδικεύοντας χωρικά σε μια περιοχή, χρησιμοποιώντας πιο αποφασιστικά την Τοπική Διοίκηση ως μέρος του καπιταλιστικού κράτους.

Στον Πειραιά βασικός προσανατολισμός είναι οι επιχειρήσεις που σχετίζονται με τη ναυτιλία, την κρουαζιέρα και το ξενοδοχειακό μέρος του Τουρισμού.

Αλλη μια πλευρά είναι η ενίσχυση του ή των Clusters, δηλαδή των «συμπλεγμάτων» - συστάδων επιχειρήσεων, που στόχο έχει τη μεγαλύτερη αλληλοσύνδεση επιχειρήσεων που λειτουργούν σε συναφή και συμπληρωματικά αντικείμενα ώστε να συγκεντρώνονται πιο αποτελεσματικά πόροι, πελάτες, προμηθευτές, πληροφορίες, εργατικό δυναμικό, κ.ά., με σκοπό να προκρίνεται το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που αποκτούν.

2. Αναπλάσεις για εξυπηρέτηση του Τουρισμού και της κρουαζιέρας: Πρόκειται για έργα που συγκεντρώνονται στο κέντρο του Πειραιά και στην Πειραϊκή χερσόνησο. Στόχος, να δημιουργήσουν μια «πύλη της κρουαζιέρας» στην Ακτή Μιαούλη για να συνδέσουν μια διαδρομή που θα περνάει από το κέντρο του Πειραιά, προς το Πασαλιμάνι και το Αρχαιολογικό και Ναυτικό Μουσείο. Γι' αυτό προωθείται η ανάπλαση του Μικρολίμανου με συνδεσιμότητα με την Ακτή Δηλαβέρη, που επίσης αναπλάθεται κοντά στο ΣΕΦ ώστε να δίνει τη δυνατότητα συνέχειας προς το Φαληρικό Ορμο, ο οποίος ήδη αναπλάθεται από άλλο πρόγραμμα. Επίσης, προβλέπεται η ανάπλαση της λεγόμενης «Πολιτιστικής Ακτής», που περιέχει την Ακτή Θεμιστοκλέους και την υπαίθρια δημοτική αγορά.

Ολες αυτές οι αναπλάσεις συνοδεύονται με διάφορες εύηχες λέξεις: «Βιώσιμη κινητικότητα», «ανάπτυξη δικτύων πεζοδρομίων», «πράσινοι δρόμοι», «αύξηση της αναλογίας πρασίνου που αντιστοιχεί σε κάθε πολίτη».

Το ουσιαστικό είναι ότι πρόκειται για παρεμβάσεις οι οποίες γίνονται για την εξυπηρέτηση των τουριστικών ροών που θα προκύπτουν από την κρουαζιέρα, ώστε να αναβαθμιστεί το «τουριστικό περιεχόμενο» του Πειραιά, που θα προσελκύει και θα συγκρατεί τουριστικές ροές και το αντίστοιχο οικονομικό όφελος.

Σχεδιασμός που αφορά αποκλειστικά την κερδοφορία του κεφαλαίου

3. Αναβάθμιση «τουριστικού προϊόντος» - Πειραιάς λιμάνι εκκίνησης (Home Port): Πρωταρχικός στόχος σε όλες τις παρεμβάσεις που γίνονται από την ΟΧΕ είναι η αύξηση των ροών της κρουαζιέρας, μαζί με την προσπάθεια να αποφεύγεται η διαρροή των επισκεπτών προς το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. Μάλιστα, η συζήτηση φαίνεται να θέτει ως στόχο το 25% των επιβατών της κρουαζιέρας να παραμένει στον Πειραιά.

Χαρακτηριστική είναι η έκθεση του ΟΟΣΑ (Ιούλης 2017) που αφορά την περίπτωση της κρουαζιέρας στον Πειραιά, που σημειώνει ότι παρά την άρση του καμποτάζ για τα κρουαζιερόπλοια το 2012 με σημαία τρίτης χώρας ο Πειραιάς δεν κατάφερε να διεκδικήσει μεγαλύτερο μέρος της αγοράς κρουαζιέρας. Ταυτόχρονα, τονίζεται η ανάγκη για περισσότερη ευελιξία στο ωράριο εργασίας των καταστημάτων (άνοιγμα και τις Κυριακές).

4. «Εργαλεία» για τη διαχείριση του εργατικού δυναμικού και της ακραίας φτώχειας: Επιβεβαιώνεται η αδυναμία της καπιταλιστικής ανάπτυξης να αντιμετωπίσει τις ανάγκες της μεγάλης πλειοψηφίας των λαϊκών στρωμάτων και προκρίνει μέτρα αντιμετώπισης της ακραίας φτώχειας.

Ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στο πλαίσιο του καβγά για την πατρότητα της ΟΧΕ αναφέρει ότι κατάφερε αυτός και το κόμμα του να είναι το 30% κοινωνική πολιτική. Το συγκεκριμένο επιχείρημα είναι φτηνή προσπάθεια εξωραϊσμού μιας αντιλαϊκής πολιτικής. Ρωτάμε:

Μπορεί να γίνει η ΕΕ φιλολαϊκή και να δίνει κονδύλια για κοινωνική πολιτική; `Η είναι κοινωνική πολιτική τα ψίχουλα σε ομάδες ακραίας φτώχειας που αυτοί δημιούργησαν για να μπορούν τα παχύδερμα του κεφαλαίου να τρώνε και να κοιμούνται με καθαρή τάχα τη συνείδησή τους μες στις βίλες και τα κότερά τους;

Πάντως ακόμα και αυτή η διαχείριση ακραίας φτώχειας συναντά εμπόδια. Ετσι, ενώ επενδυτικά σχέδια του κεφαλαίου προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, και χωρίς εμπόδια εκτός και αν εκφράζονται ενδοαστικές αντιθέσεις, τα κονδύλια που είναι για το λαό συναντούν πάντα δυσκολίες. Για παράδειγμα, μετά από αίτημα και διεκδίκηση της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής αποφασίστηκε να δοθεί κονδύλι από την Περιφέρεια για κοινωνικές δράσεις για τα παιδιά του Περάματος. Με δήμο ΣΥΡΙΖΑ, Περιφέρεια ΣΥΡΙΖΑ, κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αυτά τα χρήματα δεν δόθηκαν. Μετά από χρόνια τώρα αρχίζουν, προεκλογικά, να δίνουν σε επιλεγμένες δράσεις, κουτσουρεμένα και μέσω της λεγόμενης κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Αυτό το έργο μπορεί να δούμε και με τη λεγόμενη κοινωνική ΟΧΕ.

Ο σχεδιασμός λοιπόν της ΟΧΕ αφορά καθαρά την κερδοφορία του κεφαλαίου, όπου τα εργατικά - λαϊκά στρώματα κατατάσσονται ως εν δυνάμει εργατικό δυναμικό των επιχειρήσεων που θα εμπλακούν με αυτό το «αναπτυξιακό υπόδειγμα» που προσανατολίζουν τον Πειραιά. Μάλιστα, πλευρές για τους εργαζόμενους, γνωστές από άλλες τουριστικές περιοχές αφορούν την απελευθέρωση των ωραρίων, την ευέλικτη εργασία, τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου σε εξάμηνο ή ετήσιο χρόνο, τη δουλειά «ήλιο με ήλιο» κ.ά.

Το ΚΚΕ βάζει μπροστά τις ανάγκες του λαού και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών

Το σύνθημα «Η επένδυση να αφήνει στην τοπική κοινωνία» δεν αφορά τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, ούτε τους αυτοαπασχολούμενους και μικρούς ΕΒΕ. Αυτοαπασχολούμενοι και μικροί ΕΒΕ που προσδοκούν μια μεγαλύτερη κερδοφορία από την επερχόμενη επένδυση, δεν συνυπολογίζουν τη βασική εμπειρία ότι μια ουσιαστική αλλαγή και προσέλκυση ενός μεγάλου όγκου τουρισμού δεν θα αφεθεί ως «πίτα» στους «μικρούς». Αντίθετα, αυτοί λόγω των ανατιμήσεων των ενοικίων και άλλων παραγόντων θα «πεταχτούν» στις συνοικίες και τις φτωχογειτονιές. Στο κέντρο, όπου είναι το βασικό τουριστικό σημείο, θα κυριαρχήσουν τα μεγάλα καταστήματα των ομίλων, που έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν την ευέλικτη και μαζική εργασία των εργατοϋπαλλήλων.

Στον Πειραιά τελικά δημιουργείται ένα νέο κέντρο με οικονομικά τείχη για το λαό του Πειραιά, αφού προσανατολίζεται στο τουριστικό εισόδημα. Δεν είναι σταθερό αλλά σε κρίσεις και πολέμους είναι αυτό που συρρικνώνεται.

Είναι καθαρό ότι το ΚΚΕ και η «Λαϊκή Συσπείρωση» διαφέρουν από τους άλλους ειδικά όταν λέμε «ανάπτυξη για ποιον», αφού εμείς βάζουμε μπροστά τις ανάγκες των ανθρώπων και όχι τα κέρδη των καπιταλιστών. Αυτήν ακριβώς τη διαφορά ζητάμε από το λαό να την κάνει ακόμα πιο μεγάλη στην κάλπη στις 26 Μάη.

Διέξοδος είναι ο δρόμος που προτείνει το ΚΚΕ

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Γιάννη Πρωτούλη

Ανάπτυξη για τα κέρδη λίγων και ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών δεν μπορεί να γίνει!

Αυτό το λέμε ιδιαίτερα για μια περιοχή όπως ο Πειραιάς, που ξεκίνησαν πάλι να καλλιεργούν μια νέα αυταπάτη, μια νέα εθνική ιδέα, το όραμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης με το ξεπούλημα των λιμενικών εγκαταστάσεων, τα φαραωνικά εμπορικά καταστήματα, την τουριστική ανάπτυξη του παραλιακού μετώπου από τον Σκαραμαγκά μέχρι το Ελληνικό που θα γίνει Αττική Ριβιέρα, το Mega project της COSCO!

Τους επενδυτές «σωτήρες» και τους υποψήφιους δημάρχους και περιφερειάρχες ντελάληδές τους, τους έχουμε ζήσει, όλα αυτά τα χρόνια, Γερμανούς, Αραβες, Κινέζους και άλλους.

Ο Πειραιάς της ναυτιλίας, της ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας, του λιμανιού έζησε από πρώτο χέρι τις συνέπειες της καπιταλιστικής βαρβαρότητας, της ανταγωνιστικότητας, της ονομαζόμενης «υγιούς επιχειρηματικότητας».

Την ζούνε την καπιταλιστική ανάπτυξη και τα «οφέλη» από τους «επενδυτές» οι λιμενεργάτες της COSCO, με ρεκόρ κερδοφορίας και ρεκόρ κοντέινερ.

Η ανάπτυξή τους σημαίνει χαμένα εργατικά δικαιώματα

Τι έφερε στους εργάτες η ανταγωνιστικότητα στα λιμάνια και τη ναυτιλία; Ανταγωνιστικότητα αποδείχτηκε ότι δεν σημαίνει φτηνά προϊόντα και υπηρεσίες για το λαό. Ανταγωνιστικότητα σημαίνει εργάτης με χαμηλό μεροκάματο, χωρίς ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς συνδικαλιστικά δικαιώματα. Το μόνο ρεκόρ που καταγράφηκε και αφορά τους εργαζόμενους είναι από τα δικαστήρια του Πειραιά, τα οποία κατάφεραν να βγάλουν μέσα σε 3 μέρες, 5 απεργιακές αποφάσεις παράνομες στο λιμάνι!


Τι έφεραν οι εκατομμύρια τουριστικές αφίξεις πέρα από εκατομμύρια κέρδη για τις ναυτιλιακές, αεροπορικές και τουριστικές και άλλες εταιρείες; Τι έφεραν σε σταθερές θέσεις εργασίας, σε μισθούς, σε δικαιώματα; Ολοι γνωρίζουμε. Η καπιταλιστική ανάκαμψη θα πατήσει πάνω στα ερείπια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στο τσάκισμα των μικρών επαγγελματιών. Τα ερείπια θα παραμείνουν ερείπια, γιατί αυτό απαιτεί η καπιταλιστική κερδοφορία και η πολιτική της ΕΕ, που υπηρετούν τόσο η κυβέρνηση όσο και η αξιωματική αντιπολίτευση.

Τι έχει αφήσει η ιδιωτικοποίηση και η ανάπτυξη των κερδών λίγων σε υποδομές Υγείας, νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας, σε σχολεία, σε συγκοινωνία, στον πολιτισμό, στον αθλητισμό, σε αντιπλημμυρικά και αντισεισμικά έργα, στη διαχείριση των απορριμμάτων σε ελεύθερους δημόσιους χώρους, στο επίπεδο ζωής στις πόλεις;

Τα κονδύλια της Περιφέρειας Αττικής με διοίκηση ΣΥΡΙΖΑ, που είναι τάχα «με τους πολλούς» και όχι με τις «ελίτ» και βγήκαν με το σύνθημα «25 ψηφίζεις, 26 φεύγουν, η ελπίδα έρχεται», για την έκθεση των εφοπλιστών «Ποσειδώνια» για συνέδρια και ημερίδες των επιχειρηματικών ομίλων έχει δώσει περισσότερα από όσα για τα αντιπλημμυρικά του Πειραιά, τα σχολεία του Πειραιά, τους παιδικούς σταθμούς των γειτονιών του Πειραιά, τις υποδομές αυτής της πόλης! Ενα κονδύλι για την ανακούφιση των άνεργων οικογενειών και των παιδιών τους στο Πέραμα που δεν ξεπερνά τις 400.000 ευρώ το συζητάνε από το 2012, έχουμε 2019 και δεν έδωσαν τίποτα. Στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος που ζήτησε την ανάπλαση του Φαληρικού Ορμου, έδωσαν 150 εκατομμύρια ευρώ μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο χωρίς καμία γραφειοκρατική εμπλοκή. Μια φλούδα γης έχουν κρατήσει οι Περαματιώτες με μπροστάρη τον κομμουνιστή Πατσιλινάκο, πρώην δήμαρχο, καταθέσαμε ολοκληρωμένη πρόταση για ανάπλαση και όλοι μαζί έκαναν τον Κινέζο... ενώ έχουν δώσει πάνω από 469 εκατομμύρια για αστικές αναπλάσεις. Αντίστοιχα, πέταξαν στην άκρη την πρότασή μας να συζητηθεί το μεγάλο θέμα για τα καζάνια του θανάτου, για τα μέτρα ενάντια στην αυθαιρεσία των εφοπλιστών που γέμισαν με μαζούτ ολόκληρο το Σαρωνικό, την Πειραϊκή και δεν τιμωρήθηκε κανένας, δεν άλλαξε τίποτα. Μπροστά μας είναι η επόμενη καταστροφή, βέβαιο ότι θα έρθει, άγνωστο το πότε.


Μέσα από την Τοπική Διοίκηση πέρασε το σύνολο των αντιλαϊκών μέτρων που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια της καπιταλιστικής κρίσης. Και παράλληλα αξιοποιήθηκε και ως βαλβίδα εκτόνωσης της λαϊκής δυσαρέσκειας, μαξιλάρι απορρόφησης της αγανάκτησης, πυροσβέστης και καταστολέας αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Αυτό μπορεί να αλλάξει!

Δεν υπάρχει χώρος και χρόνος για άλλες αυταπάτες

Η άγρια, η απάνθρωπη πίεση της καθημερινότητας, η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής και του περιβάλλοντος, όλα αυτά συνοδεύουν την ανεργία, την ανέχεια, τη φοροληστεία, με την οποία ζει η λαϊκή οικογένεια, με τα μνημόνια, που είναι ακόμα εδώ, παρόντα, την εποπτεία έως το 2060.

Εμείς λέμε ότι μπορούμε να μπούμε μπροστά για κίνημα διεκδίκησης για έργα και υποδομές που θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες. Για όλα τα μεγάλα θέματα που μας απασχολούν. Εμείς δεν δηλώνουμε αναρμόδιοι για τα βάσανα και τις ανάγκες του λαού μας!

Το πραγματικό δίλημμα της επόμενης μέρας, από τη σκοπιά του λαού και των συμφερόντων του, είναι:

`Η από τώρα θα ξεκινήσει με αντεπίθεση μια μεγάλη πορεία, με ένα πολύ πιο δυνατό ΚΚΕ, που θα μας οδηγήσει σε ανάπτυξη σε όφελος του λαού ή θα έχουμε συνέχιση του ίδιου δρόμου της καπιταλιστικής ανάπτυξης που - αποδεδειγμένα πλέον - φέρνει νέα δεινά και καταστροφές με εναλλαγή των ίδιων στην εξουσία.

Το κάλεσμά μας θέλουμε να φτάσει τις λίγες μέρες που απομένουν στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες που ζουν στα Καμίνια, στην Παλιά Κοκκινιά, στην Αγιά Σοφιά, στην Πειραϊκή, στο Πέραμα, στο Κερατσίνι, στον Κορυδαλλό. Είναι κάλεσμα συμπόρευσης στον αγώνα από τις 27 Μάη!

Ναι, μπορούμε. Μπορούμε σήμερα να κερδίσουμε χρόνο, να εμποδίσουμε αντεργατικές, αντιλαϊκές εξελίξεις, όσο γίνεται. Να έχουμε και επιμέρους νίκες όπως υπήρχαν και εδώ στον Πειραιά από τους εργάτες στο λιμάνι, που τα έβαλαν με το μεγαλύτερο μονοπώλιο και πέτυχαν βελτίωση των όρων δουλειάς τους και ένταξη στα ΒΑΕ, όπως στη Ζώνη, που βελτίωσαν τους μισθούς τους. Βασική προϋπόθεση είναι να ενισχυθεί το ΚΚΕ, να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων υπέρ των λαϊκών, των ταξικών δυνάμεων.

Μεγάλο βήμα για το λαό να έχει στο πλευρό του ένα πιο δυνατό ΚΚΕ

Οσο προχωρά μια τέτοια πορεία, όσο κερδίζει έδαφος η γραμμή της αναμέτρησης με τα μονοπώλια και την καπιταλιστική βαρβαρότητα, τόσο θα μετρά αποτελέσματα η πάλη των εργατών και των ανέργων, των αυτοαπασχολούμενων, των νέων και των γυναικών. Μόνο έτσι μπορεί να δημιουργηθεί, να δυναμώσει σήμερα μια ισχυρή εργατική, λαϊκή αντιπολίτευση, που θα βάλει τη σφραγίδα της στις εξελίξεις, θα ανοίξει το δρόμο για γενικότερες ανατροπές, θα ξεκινήσει μια μεγάλη πορεία συγκέντρωσης δυνάμεων. Θα είναι μεγάλο βήμα στις 27 Μάη οι εργαζόμενοι και η νεολαία του Πειραιά να έχουν στο πλευρό τους περισσότερους εκλεγμένους αγωνιστές, δοκιμασμένους αγωνιστές που βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης» και στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Το ΚΚΕ ποτέ δε μάσησε τα λόγια του, ποτέ δε χάιδεψε αυτιά, δεν κολάκεψε το λαό, απεναντίας του μίλησε με ειλικρίνεια για την ευθύνη του, για την ανάγκη να πάρει ο ίδιος την υπόθεση στα χέρια του, να γίνει ο ίδιος ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων. Πρώτα και κύρια οι κομμουνιστές στα συνδικάτα και οι ταξικές δυνάμεις θα πρωτοστατήσουν για να μην περάσει αυτό το κλίμα των όλο και πιο πολύ μειωμένων απαιτήσεων, υποταγής, μοιρολατρίας, που μας πάει κάθε φορά όχι σε κάτι έστω καλύτερο, αλλά μας οδηγεί μαθηματικά στα χειρότερα, στην κατρακύλα, σε νέα χαμένα χρόνια, σε πολλές χαμένες ευκαιρίες, που μόνο ο λαός μπορεί να δημιουργήσει αγωνιστικά και έτσι να μεγαλουργήσει.

Το ΚΚΕ θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι του για να ανοίξει ο δρόμος μιας τέτοιας προοπτικής, να οργανωθεί η παραγωγή με κεντρικό σχεδιασμό, εργατικό έλεγχο και κριτήριο τη λαϊκή ευημερία και όχι το κέρδος λίγων. Ετσι μπορεί να αντιμετωπιστεί το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας, της μετανάστευσης νέων παιδιών, η μείωση του εργάσιμου χρόνου, η βελτίωση των συνθηκών εργασίας, η ποιότητα των προϊόντων, η βελτίωση των κοινωνικών υπηρεσιών δωρεάν και για όλους, η αύξησης του δημιουργικού ελεύθερου κοινωνικού χρόνου, μια ευτυχισμένη και ειρηνική ζωή.

Η θέση του ΚΚΕ για αποδέσμευση με εργατική - λαϊκή εξουσία για κάθε χώρα της Ευρώπης, και για την Ελλάδα, για μονομερή διαγραφή του χρέους, για την Ευρώπη του σοσιαλισμού, είναι θέση ταξική, απεγκλωβίζει λαϊκές δυνάμεις από την παγίδα να ταυτίσουν τα συμφέροντά τους με τα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης που ανταγωνίζονται, συγκρούονται για το ποιος θα χάσει και ποιος θα κερδίσει.

Το ΚΚΕ είναι εγγύηση για να αντιμετωπιστεί η ναζιστική Χρυσή Αυγή, αυτά τα τσιράκια του συστήματος, των μεγαλοεργοδοτών που εκτελούν συμβόλαια με μεγαλοσυμφέροντα, όπως αποδείχτηκε και από την επίθεση στο Πέραμα, από τη δολοφονία του Παύλου. Για να αναδειχτεί ο ομφάλιος λώρος που δένει τέτοια μορφώματα με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, τους μηχανισμούς του που τους αξιοποιούν, πότε τους αμολάνε και πότε τους μαζεύουνε με στόχο να χτυπάνε το εργατικό κίνημα, να τρομοκρατούν, να χύνουν το φασιστικό δηλητήριο.

Μπορούμε να τα καταφέρουμε σήμερα. Μπορεί να βγει νικητής ο λαός με ΚΚΕ όσο γίνεται πιο δυνατό. Και στο δήμο Πειραιά, και στην Περιφέρεια Αττικής, και στην Ευρωβουλή, και στα σωματεία, στους συλλόγους, στο κίνημα, παντού.

Η πολιτική της ΕΕ για την ενίσχυση του κεφαλαίου στη Ναυτιλία

Αποσπάσματα από την εισήγηση του Κώστα Παπαδάκη

Η Ευρωπαϊκή Ενωση δημιουργήθηκε και αποτελεί ιμπεριαλιστική διακρατική ένωση του κεφαλαίου. Για να αποτελέσει τη «συγκεντρωμένη δύναμη πυρός» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων στη σφοδρή σύγκρουσή τους με τους αντίπαλους ομίλους των άλλων ιμπεριαλιστικών κέντρων και κρατών, με βασικό στόχο τη διαρκή μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, που διαπερνάει σαν «κόκκινη κλωστή» τη στρατηγική και τις πολιτικές της ΕΕ και των αστικών κυβερνήσεων στα κράτη - μέλη της.

Η ΕΕ βάζει στο επίκεντρο την ένταση της εκμετάλλευσης των ναυτεργατών, λιμενεργατών, των μεταλλεργατών στα ναυπηγεία, τη διατήρηση της απελευθέρωσης της αγοράς, με ειδική στόχευση και στα λιμάνια και την πίεση σε τρίτες χώρες για την τήρηση των λεγόμενων «ελάχιστων προτύπων», ώστε το κεφάλαιο των χωρών αυτών να μην αποκτά πλεονέκτημα έναντι του εφοπλιστικού - ναυτιλιακού κεφαλαίου των κρατών - μελών της ΕΕ.

Με ρυθμίσεις της ΕΕ εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων στις Μεταφορές για να μεγαλώνει η κερδοφορία

Οι στρατηγικές επιλογές της ΕΕ και οι επιδιώξεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου καθορίστηκαν από:

-- Την Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική που χρονολογείται από το 1986, που έθεσε ως βασική προτεραιότητα τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, την αύξηση δηλαδή της κερδοφορίας των ναυτιλιακών επιχειρήσεων.

-- Τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που θέσπισε τις 4 ελευθερίες κίνησης του κεφαλαίου, απότοκος της οποίας υπήρξε ο Κανονισμός 3577/1992, που κατάργησε το Cabotage, δίνοντας τη δυνατότητα εκτέλεσης θαλάσσιων ενδομεταφορών από οποιαδήποτε ναυτιλιακή επιχείρηση με σημαία κρατών - μελών της ΕΕ.

-- Την «Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική για την Ευρωπαϊκή Ενωση», που πήρε τη σκυτάλη από την Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική της ΕΕ, σε ευθυγράμμιση με την αντιλαϊκή Στρατηγική «Ευρώπη 2020».

Πάνω σε αυτό το έδαφος οικοδομήθηκε ένα δαιδαλώδες, αντιλαϊκό νομοθετικό οικοδόμημα, με Οδηγίες και κανονισμούς, το οποίο:

Δίνει τεράστιες κρατικές ενισχύσεις στους εφοπλιστές.

Καταργεί κάθε κρατικό έλεγχο, αναθέτοντας τους ελέγχους ασφάλειας κ.λπ. των πλοίων απευθείας σε ιδιωτικές επιχειρήσεις - νηογνώμονες συνδεδεμένες με τους εφοπλιστές και άλλα τμήματα του κεφαλαίου. Αυτές «πουλάνε» διάτρητα πιστοποιητικά αξιοπλοΐας, σε υπέργηρα και υποσυντήρητα, «σαπάκια» του εφοπλιστικού κεφαλαίου, με μειωμένες οργανικές συνθέσεις, εξοντωτικές συνθήκες εργασίας των ναυτεργατών.

Με την υπονόμευση βασικών κανόνων για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και του περιβάλλοντος, με τις λεγόμενες «Γαλάζιες Ζώνες» και τη δημιουργία «ευρωπαϊκού χώρου θαλάσσιων μεταφορών χωρίς σύνορα», δηλαδή χωρίς ελέγχους τελωνειακούς, διοικητικούς κ.ά., κανόνες και προδιαγραφές ασφαλείας, ώστε, όπως λένε, «να αποφεύγεται το περιττό για τους εφοπλιστές διοικητικό κόστος» για την ανεμπόδιστη δράση τους.

Με την εξαίρεση των ναυτεργατών ακόμη και από τους πιο στοιχειώδεις νόμους για το ωράριο εργασίας, την υγιεινή και ασφάλεια, τους αποσπασμένους εργαζόμενους, αλλά και από κάθε συνδικαλιστικό δικαίωμα. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση του Ευρωδικαστηρίου στην υπόθεση «Vikings», που κήρυξε παράνομη την απεργία των ναυτεργατών στο ομώνυμο πλοίο, γιατί παραβιάζει την ελευθερία εγκατάστασης των ναυτιλιακών επιχειρήσεων, τα «άγια των αγίων» της ΕΕ. Στην Ελλάδα, οι ναυτεργάτες εξαιρούνται από το συνδικαλιστικό νόμο 1264 και υπάγονται ακόμη στο καταργημένο έκτρωμα του ν. 330/1976. Ενώ, τέσσερις φορές το αστικό κράτος και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ κατέφυγαν στην πολιτική επιστράτευση των ναυτεργατών (2002, 2006, 2010 και 2013) για να χτυπήσουν τους αγώνες τους. Η δε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει κατά γράμμα την πολιτική των προκατόχων της, της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, δίνοντάς τα όλα στους εφοπλιστές, για να αυξήσουν την ανταγωνιστικότητα και τα κέρδη τους. Είναι άλλωστε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που με το νόμο για την ενσωμάτωση της Οδηγίας 2015/1794 απελευθέρωσε τις ομαδικές απολύσεις στα καράβια. Ο σκυλοκαβγάς άλλωστε αυτών των ημερών από τα στελέχη των αστικών κομμάτων για το σε ποιανού εφοπλιστή το κότερο ξεκουράζονται καλύτερα, τα λέει όλα.

Από την πολιτική της ΕΕ για τη Ναυτιλία και τις θαλάσσιες μεταφορές προκύπτουν 3 βασικά συμπεράσματα:

1. Ο κλάδος των θαλάσσιων μεταφορών αποτελεί έναν από τους κλάδους με τη μεγαλύτερη ένταση της εκμετάλλευσης εργαζομένων και συνεπώς με την υψηλότερη κερδοφορία.

2. Οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στους ναυτιλιακούς μονοπωλιακούς ομίλους μέσα στην ΕΕ αλλά και με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα και καπιταλιστικά κράτη μαίνονται με σφοδρότητα.

3. Η ΕΕ και τα κράτη - μέλη της τροφοδοτούν με πακτωλό ευρωενωσιακών και εθνικών ενισχύσεων το εφοπλιστικό κεφάλαιο για τη διατήρηση και στερέωση των θέσεών του στον παγκόσμιο μονοπωλιακό ανταγωνισμό.

Απλόχερη στήριξη στο εφοπλιστικό κεφάλαιο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ σε συνέχεια των προκατόχων της

Το εφοπλιστικό κεφάλαιο απολαμβάνει προκλητικές φοροαπαλλαγές και αντικατάσταση των ναυτεργατών με φτηνότερο, χωρίς ίχνος δικαιώματος, εργατικό δυναμικό, από τρίτες χώρες, μέσα από οργανωμένα διεθνή δουλεμπορικά κυκλώματα, που ξεκινώντας από τη δεκαετία του '50, αποτέλεσαν τη βάση της πρώτης φάσης της Κοινής Ναυτιλιακής Πολιτικής της ΕΕ, η οποία διαμορφώθηκε την περίοδο 1986-'87 και στη συνέχεια πέρασε ως οδηγός στις νομοθεσίες και των άλλων κρατών - μελών, με «πρωτοπόρες» στην υλοποίηση αυτής της γραμμής τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Σε αυτήν τη στήριξη και την άγρια εκμετάλλευση των ναυτεργατών οφείλεται η ξέφρενη κερδοφορία του ελληνικού εφοπλιστικού κεφαλαίου, που πλασάρεται σαν «θαύμα της ελληνικής ναυτιλίας».

Ο ελληνόκτητος στόλος κατέχει την 1η θέση στην παγκόσμια κατάταξη. Ο ελληνικών συμφερόντων εμπορικός στόλος αυξήθηκε το 2018, αριθμώντας 4.746 πλοία όλων των κατηγοριών άνω των 1.000 gt. Από αυτά σε ελληνική σημαία είναι μόλις τα 753, μειωμένα κατά 24 πλοία. Η ελληνική σημαία μείωσε κι άλλο το μερίδιό της στον ελληνόκτητο στόλο προς όφελος των Νησιών Μάρσαλ και της Λιβερίας, που αντιπροσωπεύουν αντίστοιχα καθεμιά σχεδόν το 20% του ελληνόκτητου στόλου.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έδωσε επίσης τη δυνατότητα στη δρομολόγηση πλοίων με «σημαίες ευκαιρίας» στις εσωτερικές θαλάσσιες μεταφορές, και μάλιστα μόνο με την ελάχιστη στελέχωση πληρώματος. Το εφοπλιστικό κεφάλαιο είναι «αχόρταγο», καρπώνεται τα προνόμια, αυξάνει την κερδοφορία του, κάνει ορισμένες προσωρινές κινήσεις, φέρνοντας ορισμένα πλοία στο ελληνικό νηολόγιο και στη συνέχεια απαιτεί νέα μέτρα, εκβιάζοντας με την απειλή των πλοίων με σημαία ευκαιρίας που το ίδιο κρατάει στα χέρια του. Οι κατά τ' άλλα «εθνικοί ευεργέτες» Ελληνες εφοπλιστές είναι οι ίδιοι μάλιστα που βρίσκονται στην κορυφή της παγκόσμιας κατάταξης των αγοραπωλησιών και μεταξύ των πρώτων στα νεότευκτα με 400 νέα πλοία και συνολικές επενδύσεις που ξεπερνούν τα 9,4 δισ. δολάρια. Κι όλα αυτά σε κινεζικά και νοτιοκορεάτικα ναυπηγεία, γιατί αυτό επιτάσσουν η κερδοφορία και τα συμφέροντά τους, με ευνοϊκό δανεισμό από κινεζικές τράπεζες, την ώρα που τα ναυπηγεία συρρικνώθηκαν και έκλεισαν.

Αλλωστε, ένα μέρος του στόλου τους το θέλουν οι ίδιοι οι εφοπλιστές στην ελληνική σημαία. Για να μπορεί η εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, με το ειδικό βάρος αυτού του στόλου, να διαχειρίζεται καλύτερα τα συμφέροντά τους και να τους εκπροσωπεί και ανάλογα σε διεθνείς οργανισμούς και φόρα, ιδίως τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (IMO), πεδίο μεγάλων ανταγωνισμών.

Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τα χειροκροτήματα και τους επαίνους της ΝΔ, προχώρησε στην ψήφιση στη Βουλή του συνυποσχετικού, με τους εφοπλιστές - που απολαμβάνουν πάνω από 50 συνταγματικά κατοχυρωμένες φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» - να προσφέρουν εθελοντικά ένα μειωμένο «φιλοδώρημα» της τάξης των 40 εκατ. ετησίως, που αντιστοιχεί σε 20 ευρώ τη μέρα ανά πλοίο, όταν τα ναύλα για παράδειγμα μεταφοράς ΥΦΑ φτάνουν μέχρι και 200.000 δολάρια τη μέρα. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι στενάζουν κάτω από την εξοντωτική φορολογία για τα ματωμένα υπερπλεονάσματα που επιβάλλει η κυβέρνηση με τους δανειστές.

Ψήφο στο ΚΚΕ παντού για να ενισχυθεί η δύναμη του λαού

Οι ναυτεργάτες, η εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα διαθέτουν σήμερα την πείρα. Η καπιταλιστική διαχείριση δοκιμάστηκε σε όλες της τις μορφές και αποδείχτηκε ότι μόνο βάσανα και φτώχεια έχει να προσφέρει στο λαό. Μόνη πραγματική προοπτική για το λαό να ανοίξει ο δρόμος για το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την εργατική - λαϊκή αντεπίθεση, που θα βάλει τέρμα στην εξουσία των εφοπλιστών, των βιομηχάνων, των τραπεζιτών. Θα αποδεσμεύσει τη χώρα από τη συμμαχία τους, την ΕΕ, και θα βάλει τις βάσεις για τη λαϊκή ευημερία με Εργατική Εξουσία και Οικονομία.

Για Ναυτιλία - Λιμάνια - Ναυπηγεία κοινωνική ιδιοκτησία, που θα αναπτύσσονται με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό και θα υπηρετούν τις λαϊκές ανάγκες και όχι τα εφοπλιστικά κέρδη. Ετσι, μπορούν να εξασφαλιστούν απρόσκοπτα και με σύγχρονα πλοία η συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιών, οι ανάγκες της οικονομίας, να εξασφαλιστεί το δικαίωμα δουλειάς και να εργάζονται οι ναυτεργάτες, οι εργαζόμενοι στα λιμάνια και τα ναυπηγεία με σύγχρονα δικαιώματα.

Το ΚΚΕ είναι δύναμη δοκιμασμένη στους αγώνες στο πλευρό των ναυτεργατών και όλης της εργατικής τάξης. Δεν έχει δεσμεύσεις στην ΕΕ, στους εφοπλιστές και στις άλλες μερίδες του κεφαλαίου, παλεύει για την ανατροπή της εξουσίας τους, γι' αυτό είναι η μόνη δύναμη που μπορεί με συνέπεια να υπερασπιστεί τα λαϊκά συμφέροντα, γιατί αποδεδειγμένα αποκάλυψε αυτά τα αντιδραστικά σχέδια έγκαιρα στην Ευρωβουλή, στη Βουλή, στις Περιφέρειες και τους δήμους. Ψήφο στο ΚΚΕ παντού, στις ευρωεκλογές, στις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, για να ενισχυθεί η δύναμη του λαού, η λαϊκή αντιπολίτευση μέχρι την τελική νίκη.

ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Απευθύνουν κάλεσμα στους συναδέλφους τους για μαζική στήριξη του ΚΚΕ

Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
Στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο
Εκατοντάδες εκλεγμένοι συνδικαλιστές, υποψήφιοι στο ευρωψηφοδέλτιο του ΚΚΕ και στα ψηφοδέλτια της «Λαϊκής Συσπείρωσης», οργώνουν τους χώρους δουλειάς, σε όλους τους κλάδους, σε όλη την Ελλάδα, απευθύνοντας κάλεσμα στους εργαζόμενους, στους συναδέλφους τους να στηρίξουν μαζικά το ΚΚΕ.

Τους καλούν να βγάλουν συμπεράσματα από την πλούσια πείρα τους, να κρίνουν και να πάρουν θέση με βάση τις δικές τους ανάγκες.

Να ζυγίσουν καλά, τι είναι προς το συμφέρον των εργαζομένων:

Να επιβραβευτούν ο ΣΥΡΙΖΑ, η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κόμματα που τους φόρτωσαν με τρία μνημόνια, που τσάκισαν μισθούς και δικαιώματα; Οι εκπρόσωποι όλων αυτών των δυνάμεων στο συνδικαλιστικό κίνημα και στην Τοπική Διοίκηση που έκαναν ό,τι περνά από το χέρι τους για τη στήριξη της εργοδοσίας, για την υπονόμευση και τον αποπροσανατολισμό των αγώνων;

'Η να στηρίξουν μαζικά τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ, της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ψηφοδέλτια γεμάτα αγωνιστές συνδικαλιστές που έδωσαν και δίνουν όλες τους τις δυνάμεις για την άνοδο της οργάνωσης και της πάλης απέναντι σε αυτήν την εργασιακή ζούγκλα, για την ανασύνταξη του εργατικού συνδικαλιστικού κινήματος απέναντι στον εκφυλισμό στα συνδικάτα που εξυπηρετεί τη μεγαλοεργοδοσία για να κλιμακώνει την επίθεσή της;

Μερικά τέτοια χαρακτηριστικά στιγμιότυπα από περιοδείες που πραγματοποιούν καθημερινά σε χώρους δουλειάς συνδικαλιστές υποψήφιοι με το ΚΚΕ παρουσιάζει σήμερα ο «Ριζοσπάστης».

Να μη δώσουμε «πράσινο φως» στην αντεργατική πολιτική...

Την περασμένη Τετάρτη, η Εφη Χαλιού, υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Χρηματοπιστωτικού Αττικής και μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΤΟΕ, περιόδευσε στην Τράπεζα της Ελλάδας. Στο πλαίσιο της περιοδείας έγιναν συζητήσεις γραφείο το γραφείο, καθώς και μικρές συγκεντρώσεις εργαζομένων.

Στην Τράπεζα της Ελλάδας
Στην Τράπεζα της Ελλάδας
Αναφερόμενη στις αντεργατικές πολιτικές που χαράσσονται στα πλαίσια της ΕΕ, η Ε. Χαλιού επισήμανε ότι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου, η Ευρωπαϊκή Ενωση, τα αστικά κόμματα έχουν ήδη αποφασίσει τι μέτρα θα πάρουν και θα εφαρμόσουν σε βάρος των εργαζομένων μέχρι το 2060. Αντίστοιχα, οι δυνάμεις τους στο συνδικαλιστικό κίνημα θέλουν συνδικάτα υποταγμένα στην εργοδοσία. Είναι αυτές που θέλουν να βάλουν στη ΓΣΕΕ εργοδότες και μπράβους, είναι αυτές που στην ΟΤΟΕ υπέγραψαν ακόμα μια κλαδική ΣΣΕ με μηδενικές αυξήσεις.

«Εχουν τσακίσει τα δικαιώματά μας και έρχονται τώρα ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα και ζητάνε ξεδιάντροπα την ψήφο μας για να συνεχίσουν να παίρνουν μέτρα σε βάρος μας», σημείωνε. «Δεν πρέπει οι εργαζόμενοι να τους δώσουμε "πράσινο φως". Να τους καταδικάσουμε με την ψήφο μας, να στείλουμε ισχυρό μήνυμα ότι απορρίπτουμε αυτήν την πολιτική σε όλα τα επίπεδα, στην Ευρωβουλή, στις Περιφέρειες, στους δήμους. Απορρίπτουμε τους νόμους που χτυπούν το δικαίωμα στη δουλειά, στη μόνιμη και σταθερή εργασία, το πετσόκομμα των μισθών, την επιβολή δυσβάσταχτων τελών για υπηρεσίες που θα έπρεπε οι δήμοι να παρέχουν δωρεάν».

Αναφερόμενη στη στημένη αντιπαράθεση των τελευταίων ημερών μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, τόνισε ότι «οι ψευτοκαβγάδες θα εντείνονται όσο πλησιάζουμε στις εκλογές προκειμένου να κρύψουν ότι οι αντεργατικές στρατηγικές τους ταυτίζονται».

Στο «Πράκτικερ» Ελληνικού
Στο «Πράκτικερ» Ελληνικού
Και συνέχισε: «Πρέπει με την ψήφο μας να δυναμώσουμε το ΚΚΕ παντού. Είναι το Κόμμα που πρωτοστατεί με όλες του τις δυνάμεις στην οργάνωση της πάλης των εργαζομένων για να μπει φρένο σε αυτήν την πολιτική. Οπου υπάρχουν κομμουνιστές δήμαρχοι, αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες, παλεύουν να συμβάλουν στην προσπάθεια ανόδου των λαϊκών αγώνων, ενάντια στην ανεργία, στην απληρωσιά...».

Κριτήριο οι ανάγκες των εργαζομένων...

Η Γιώτα Ταβουλάρη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, υποψήφια ευρωβουλευτής και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργαζομένων σε Φάρμακο - Καλλυντικά (ΟΕΦΣΕΕ), έκανε περιοδεία στα εργοστάσια DEMO και ΒΙΑΝΕΞ, στο Κρυονέρι και τη Μεταμόρφωση αντίστοιχα, την περασμένη Πέμπτη.

Μιλώντας με εργαζόμενους την ώρα του διαλείμματος τόνισε πως κριτήριο των εργαζομένων σε όλες τις εκλογές πρέπει να είναι οι ανάγκες τους και οι δυνατότητες που υπάρχουν να ικανοποιηθούν από τον πλούτο που οι ίδιοι παράγουν καθημερινά. «Οι ανάγκες μας δεν μπαίνουν στην ημερήσια διάταξη κανενός κόμματος, εκτός από το ΚΚΕ», σημείωσε. «Η δική τους ατζέντα είναι η κερδοφορία του κεφαλαίου, πώς θα ξεζουμίσουν περισσότερο τους εργαζόμενους. Και προσπαθούν να μας πείσουν για να τους ψηφίσουμε ότι τα συμφέροντα των εργοδοτών και των εργαζομένων είναι κοινά».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένες προτάσεις. Εχει καταθέσει νομοσχέδια για μια σειρά από ζητήματα που αφορούν τους εργαζόμενους. Δεν τα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα γιατί είναι απέναντί τους. "Δεν έχουν λεφτά" λένε, αλλά τα βρίσκουν για να χρηματοδοτήσουν την αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, για να αναβαθμίσουν το ρόλο της Ελλάδας στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Να στηρίξουν δηλαδή τα ΝΑΤΟικά σχέδια, τις επιθέσεις των Ισραηλινών που ρίχνουν βόμβες σκοτώνοντας ακόμα και παιδιά στην Παλαιστίνη».

...και η πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών

Ο Αχμετ Μουσταφά, υποψήφιος ευρωβουλευτής, γενικός γραμματέας του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας και μέλος της διοίκησης της Ομοσπονδίας (ΟΙΥΕ), πραγματοποίησε περιοδεία στο «Πράκτικερ» του Ελληνικού.

Στις συζητήσεις, πολλοί εργαζόμενοι σημείωσαν πως γνωρίζουν ότι το ΚΚΕ είναι η δύναμη που θα βγει μπροστά για τα συμφέροντά τους, κρίνοντας από τη στάση και τη δράση των κομμουνιστών συναδέλφων τους στο χώρο δουλειάς και στο σωματείο. Στην κουβέντα αναδείχθηκε επίσης η πείρα των εργαζομένων για τον ΣΥΡΙΖΑ, που βγήκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι θα καταργήσει τα μνημόνια, αλλά φόρτωσε στις πλάτες τους κι άλλα, ενίσχυσε το αντεργατικό πλαίσιο με όπλο το οποίο η εργοδοσία εντείνει την επίθεση σε μισθούς και δικαιώματα για να αυγατίζει τα κέρδη της.

Στη συζήτηση τέθηκε επίσης το ερώτημα από εργαζόμενο αν το ΚΚΕ ξέρει μόνο να απορρίπτει χωρίς να έχει προτάσεις. Ο Α. Μουσταφά τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει συγκεκριμένο πλαίσιο θέσεων για την υπεράσπιση των εργαζομένων, έχει καταθέσει πολλές φορές στη Βουλή σχέδια νόμου και τροπολογίες για τον κατώτατο μισθό, για την ανεργία, για τα χρεωμένα νοικοκυριά κ.ά., αλλά όλα τα αστικά κόμματα τα καταψήφισαν ακριβώς γιατί η πραγματική ενίσχυση των εργαζομένων είναι ασυμβίβαστη με τα συμφέροντα του κεφαλαίου που υπηρετούν.

Δύναμη στο ΚΚΕ, δύναμη στον αγώνα

Περιοδεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο πραγματοποίησε την περασμένη Παρασκευή ο Ηλίας Σιώρας, υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Κεντρικό Τομέα στην Περιφέρεια Αττικής, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» και γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας - Πειραιά.

Η περιοδεία έγινε μονάδα τη μονάδα, σε γραφεία, σε εργαστήρια, μιλώντας με γιατρούς, νοσηλευτές, εργαζόμενους στην καθαριότητα που έχουν να πληρωθούν για πάνω από δύο μήνες, στη φύλαξη και αλλού.

Ανέδειξε τις επιπτώσεις των αντεργατικών πολιτικών που εφαρμόζονται στην Υγεία από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέχεια της επίθεσης των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στην επέκταση των ελαστικών μορφών εργασίας που αποτελεί κεντρική επιλογή και σε επίπεδο ΕΕ, στους επικουρικούς και τους εργολαβικούς εργαζόμενους που ζουν συνεχώς με τον κίνδυνο της απόλυσης, στις πολύ σοβαρές ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό. Συζήτησε για εξειδικευμένα ζητήματα που αφορούν σε ειδικότητες κ.ά. Κάλεσε τους εργαζόμενους να μην τσιμπήσουν στα ψίχουλα που τάζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αρπάξει την ψήφο τους.

Συχνά στην περιοδεία επισήμανε: «Η επιλογή είναι απλή, τα δικαιώματα δεν κατακτώνται με συνθήματα, θέλει να κατεβούμε στο δρόμο, δώστε δύναμη στο ΚΚΕ, να ανέβει το κίνημα». Μίλησε για τους αγώνες που δίνουν οι κομμουνιστές μέσα από τα σωματεία στον κλάδο, για τους επικουρικούς, τα αναδρομικά, την υπογραφή ΣΣΕ κ.ά.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org