Πέμπτη 11 Μάη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

  • Γενική απεργία στις 17 Μάη: Εμπρός λαέ ξεσηκωμός, ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ!
  • Εργατικά Κέντρα - Συνδικάτα εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού: Κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο
  • Κάτω τα χέρια από την Κυριακή αργία: Συνέντευξη με τον Θωμά Πάντζο, γραμματέα της ΟΒΣΑ
  • Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά: Σχέδιο δράσης από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής για την ενίσχυση της οργάνωσης των εργαζομένων και την ισχυροποίηση του σωματείου στις επικείμενες αρχαιρεσίες
ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ - ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ - ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Κάλεσμα αγωνιστικής δράσης μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο

Από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Από την Πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα
Με κοινή ανακοίνωση - κάλεσμα για δράση μπροστά στη νέα τουριστική περίοδο απευθύνονται στους εργαζόμενους στον κλάδο του Τουρισμού Εργατικά Κέντρα και σωματεία. Μέχρι στιγμής το κάλεσμα συνυπογράφουν έξι Εργατικά Κέντρα, οχτώ κλαδικά και 15 επιχειρησιακά σωματεία, από διάφορες περιοχές της χώρας.

Με το κάλεσμά τους και το πλαίσιο πάλης που το συνοδεύει, στο επίκεντρο μπαίνει η ανάγκη να βρεθούν στο προσκήνιο και κατά τη διάρκεια της τουριστικής σεζόν οι διεκδικήσεις των εργαζομένων για ανάκτηση των απωλειών που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, για σύγχρονα δικαιώματα με βάση τον πλούτο που παράγουν.

Αναλυτικά, την ανακοίνωση συνυπογράφουν οι παρακάτω συνδικαλιστικές οργανώσεις:

-- Τα Εργατικά Κέντρα: Βορείου Συγκροτήματος Δωδεκανήσου, Λέσβου, Λευκάδας, Ιωαννίνων, Αρτας και Θεσπρωτίας.

-- Τα κλαδικά Σωματεία σε Αττική, Γιάννενα, Λευκάδα, Κω, Κέρκυρα, Ζάκυνθο, Αχαΐα και Λέσβο.

-- Τα επιχειρησιακά σωματεία: Της Ρόδου «Miramare Wonderland», «Amilia Mare και Paradise Village», «Sheraton», της Κέρκυρας «Grand Mediterraneo», «Sunshine», «Aquis» και της Αττικής «Metropolitan», «Athens Ledra», «Royal Olympic», «Τιτάνια», «Zafolia», «Stanley», «Crown Plaza», «Newrest», «Grand Resort Lagonisi».

Ακολουθεί ολόκληρο το κείμενο της κοινής ανακοίνωσης:

Να μη λείψει κανείς από τον αγώνα

Τα σωματεία του κλάδου που συντονίζουμε τη δράση μας, βλέπουμε τους επιχειρηματίες στον τουρισμό όχι μόνο να μην τους αγγίζει η κρίση, αλλά να έχουν ρεκόρ κερδών και να προβάλλονται ως παράδειγμα «δίκαιης ανάπτυξης» από την κυβέρνηση και όλα τα κόμματα που τους υπηρετούν. Μόνο για τις τρεις τελευταίες χρονιές, οι τουριστικές αφίξεις ξεπέρασαν τα 22 εκατομμύρια το 2014, τα 23,5 εκατ. το 2015 και έφτασαν τα 27,5 εκατ. το 2016! Αυτή η ανάπτυξη και τα ρεκόρ κερδών έχουν επιτευχθεί με την καταστροφή του βιοτικού μας επιπέδου, με αντίστοιχο ρεκόρ μείωσης των μισθών μας, με αφαίρεση δικαιωμάτων.

Το κάλεσμά μας προς όλα τα σωματεία, προς όλους τους εργαζόμενους είναι κάλεσμα μάχης για την υπεράσπιση της ζωής μας, των οικογενειών μας!

Κανείς δεν μπορεί να λείψει από ένα προσκλητήριο αγώνα που έχει κίνητρο το δίκιο το δικό μας και των παιδιών μας. Ολοι χρειάζεται να συμμετέχουμε ενεργά, να βάλουμε στην άκρη το φόβο, την άγνοια και την αδιαφορία που είναι κακοί σύμβουλοι και όπλα των αντιπάλων μας.

Απέναντί τους να αντιτάξουμε την ταξική μας ενότητα, τα κοινά μας προβλήματα, τον δικό μας δρόμο ανάπτυξης, που εξυπηρετεί τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Ούτε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση των απωλειών

Δεν θα πάμε ούτε βήμα πίσω απ' όσα κατακτήσαμε με σκληρούς αγώνες και μας αφαίρεσαν τα χρόνια της κρίσης. Διεκδικούμε τις απώλειες που είχαμε μέχρι σήμερα σε μισθούς, συντάξεις, εφάπαξ, κοινωνικές παροχές.

Να εμποδίσουμε την ψήφιση των νέων μέτρων. Να καταργηθούν τώρα όλα τα αντεργατικά και αντιασφαλιστικά μέτρα που μειώνουν μισθούς και συντάξεις, που καταργούν δικαιώματα.

Οι εξελίξεις δεν πρέπει να αφήνουν κανένα περιθώριο εφησυχασμού σε κανέναν εργαζόμενο, σε καμιά εργατική οργάνωση που έχει ρόλο την υπεράσπιση και προάσπιση των συμφερόντων της τάξης μας.

Οι ξενοδοχειακοί όμιλοι και οι μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα για να αυξήσουν την κερδοφορία και το μερίδιό τους στην αγορά της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ τα σύννεφα του πολέμου μαζεύονται σε μια περιοχή που μεγάλα κράτη και ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί έχουν καταστήσει πεδίο σκληρών ανταγωνισμών για τους δρόμους μεταφοράς Ενέργειας και εμπορευμάτων. Την ίδια ώρα που δεκάδες είναι τα νέα ξενοδοχεία, εκατοντάδες οι ανακαινίσεις τουριστικών μονάδων, το Αιγαίο έχει γεμίσει από ΝΑΤΟικά πολεμικά πλοία που αυξάνουν το σκηνικό έντασης και τις πιθανότητες μιας σύρραξης, βάζοντας τους λαούς να σκοτωθούν για τα συμφέροντα μιας χούφτας πολυεθνικών.

Οργάνωση και πάλη στους χώρους δουλειάς

Οι περσινές συνθήκες εργασίας, που σακάτεψαν χιλιάδες συναδέλφους για να βγουν τα έσοδα των 17 δισ. ευρώ, φέτος θα είναι ακόμη χειρότερες. Οι προβλέψεις των εργοδοτικών οργανώσεων για 30 εκατ. αφίξεις το 2017, με μειωμένες προσλήψεις, με ανύπαρκτα μέτρα ασφάλειας, με αύξηση των ελαστικών μορφών δουλειάς, με απληρωσιά και κακοπληρωμένους μισθούς, αποτελούν σοβαρό κίνδυνο για τη ζωή των εργαζομένων.

Τα νέα μέτρα είναι Αρμαγεδδώνας. Είναι το 4ο μνημόνιο, που προσθέτει νέα δυσβάσταχτα μέτρα πάνω σε όλα τα προηγούμενα που ψηφίστηκαν τα τελευταία 7 χρόνια. Τα λεγόμενα «αντίμετρα» αφορούν φοροελαφρύνσεις, ιδιωτικοποιήσεις, επιδοτήσεις προς το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο, δίνοντάς του τη δυνατότητα να βαθύνει ακόμα παραπέρα την εκμετάλλευσή μας.

Για τους επιχειρηματικούς ομίλους ο τουρισμός δεν είναι παρά ένα εμπόρευμα που θέλουν να το πουλούν πανάκριβα με το μικρότερο δυνατό κόστος. Την ίδια στιγμή, εκατομμύρια εργαζόμενοι, άνεργοι και συνταξιούχοι στερούνται το δικαίωμα στις διακοπές και την αναψυχή.

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν είναι «κόστος», αλλά οι μόνοι που δημιουργούν πλούτο, τον οποίο καρπώνονται λίγοι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες (tour operator), μεγαλοξενοδόχοι, αεροπορικές εταιρείες και μεγάλες επισιτιστικές αλυσίδες.

Σύμμαχοι των εκμεταλλευτών μας είναι οι ηγεσίες σε ΓΣΕΕ και Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού, που στηρίζουν τους εργοδότες, είναι οι καλύτεροι προπαγανδιστές της πολιτικής τους, αποτελούν το κύριο εμπόδιο στην οργάνωση της πάλης μας. Αυτοί φτάνουν και στο σημείο να υποδεικνύουν ποιος θα απολυθεί και ποιος θα προσληφθεί. Αυτοί έχουν συνυπογράψει κάθε αντεργατικό μέτρο, που εξυπηρετούσε τα αφεντικά. Αυτοί στηρίζουν κάθε κυβέρνηση που νομοθετεί σε βάρος μας.

Δεν έχουμε κανένα κοινό με όλους αυτούς. Εχουμε χιλιάδες λόγους να τους κάνουμε πέρα από κάθε σωματείο, κάθε Εργατικό Κέντρο, να αλλάξουμε τους συσχετισμούς στην Ομοσπονδία Επισιτισμού - Τουρισμού.

Η καμαριέρα, η καθαρίστρια, ο μάγειρας, ο σερβιτόρος, ο υπάλληλος υποδοχής, όλοι οι συνάδελφοι στα επισιτιστικά μαγαζιά και στα ξενοδοχεία αποτελούμε δύναμη αντίστασης και ανατροπής, όταν συλλογικά και μαζικά σταθούμε απέναντι από τα αφεντικά.

Τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις

Διεκδικούμε με βάση τις ανάγκες μας:

-- Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους. Ιση αμοιβή για ίση εργασία. Καμιά διάκριση με βάση το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, την εθνικότητα.

-- 7ωρο, 5θήμερο, 35ωρο με μισθούς που να ανταποκρίνονται στο σημερινό επίπεδο διαβίωσης, με βάση τις δυνατότητες από την ανάπτυξη της επιστήμης και της τεχνολογίας.

-- Επαναφορά του εφάπαξ στην 20ετία και του τρόπου υπολογισμού όπως ήταν πριν από την κρίση.

-- Να καταργηθούν όλες οι ελαστικές μορφές δουλειάς, τα «δουλεμπορικά», η «ενοικιαζόμενη» εργασία.

-- Η πρακτική των σπουδαστών των σχολών του κλάδου να αμείβεται σύμφωνα με τη ΣΣΕ και να είναι εργασία 6ωρη, 5θήμερη, 30ωρη.

-- Να γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απλήρωτη και ανασφάλιστη δουλειά.

-- Επίδομα ανεργίας για τους εποχικούς 600 ευρώ το μήνα μέχρι να επαναπροσληφθούν.

-- Φτηνές και ποιοτικές διακοπές και αναψυχή για όλους τους εργαζόμενους, για όλο το λαό.

-- Μέτρα που να διασφαλίζουν την πρόληψη, την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων μέσα κι έξω από τους χώρους δουλειάς.

Η πάλη για τα δικαιώματά μας είναι άρρηκτα δεμένη με την πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, γι' αυτό και απαιτούμε:

-- Καμία συμμετοχή, καμία εμπλοκή της Ελλάδας στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που εξελίσσονται και σε αυτές που ετοιμάζονται. Να γυρίσουν πίσω πλοία, αεροπλάνα, στρατιωτικές αποστολές. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα.

-- Οχι δαπάνες πολεμικές για το ΝΑΤΟ, αλλά για τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Εξω το ΝΑΤΟ από το Αιγαίο.

-- Οχι στην αλλαγή των συνόρων και των συνθηκών που τα κατοχυρώνουν.

-- Οχι στο μίσος των εθνικιστών. Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και στους μετανάστες. Απομόνωση σε όλους τους εργασιακούς χώρους της ναζιστικής εγκληματικής Χρυσής Αυγής.

-- Να κλείσει η βάση της Σούδας. Εξω η Ελλάδα από ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Εκλογοαπολογιστικές συνελεύσεις

-- Την Κυριακή 14/5, από τον Σύλλογο Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, στις 10.30 π.μ., στα γραφεία του (Αγίας Φιλοθέης 5Β).

-- Την Κυριακή 14/5, από το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πρέβεζας, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου.

ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΕΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ
Στη μάχη για να δοθεί ισχυρή εργατική - λαϊκή απάντηση με την απεργία στις 17 Μάη

Συλλαλητήρια, απεργιακές κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας σε χώρους δουλειάς και την Πέμπτη 18 Μάη

Με το σύνθημα «Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός ενάντια στη νέα ληστεία και την κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ», οι συνδικαλιστικές οργανώσεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ προετοιμάζουν την πανελλαδική πανεργατική απεργία της Τετάρτης 17 Μάη. Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα και Σωματεία αξιοποιούν κάθε μέρα και ώρα, προκειμένου να δοθεί δυνατή εργατική - λαϊκή απάντηση στα νέα αντιλαϊκά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση στη Βουλή για λογαριασμό του κεφαλαίου.

Στην Αθήνα η απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης, και στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου. Στον Πειραιά η συγκέντρωση θα γίνει στις 10 π.μ., στην πλατεία Καραϊσκάκη.

Απεργιακές συγκεντρώσεις έχουν ήδη προγραμματιστεί σε Αγρίνιο (10 π.μ., κεντρική πλατεία), Ηράκλειο (10 π.μ., πλατεία Ελευθερίας), Ικαρία (12 μ., Εύδηλος), Κέρκυρα (10 π.μ., Σαρόκο), Λήμνο (10 π.μ., λιμάνι Μύρινας), Μυτιλήνη (11 π.μ., πλατεία Σαπφούς), Πάτρα (10 π.μ., πλατεία Γεωργίου), Πρέβεζα (10 π.μ., Φόρος), Σάμο (10 π.μ., Εργατικό Κέντρο), Χαλκίδα (10.30 π.μ., πλατεία Αγοράς), Χίο (10 π.μ., είσοδος Απλωταριάς).

Συλλαλητήρια και κινητοποιήσεις στις 18 Μάη

Παράλληλα, αγωνιστικές πρωτοβουλίες οργανώνονται και για την Πέμπτη 18 Μάη, οπότε και αναμένεται να συνεχίζεται η συζήτηση - και ενδεχομένως να γίνεται και η ψηφοφορία - για τα αντιλαϊκά μέτρα στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ καλεί σε απογευματινά συλλαλητήρια στις 18 Μάη σε όλες τις πόλεις.«Να μην πάρει ανάσα η κυβέρνηση. Να αισθάνεται την αναπνοή χιλιάδων εργαζομένων», αναφέρει το ΠΑΜΕ και υπογραμμίζει πως μια σειρά κλάδοι και συνδικαλιστικές οργανώσεις παίρνουν πρωτοβουλίες, με στάσεις εργασίας και απεργία και αυτή τη μέρα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, εκτός από την 24ωρη απεργία στις 17 Μάη, έχει προκηρύξει νέα 24ωρη απεργία και την Πέμπτη 18/5 σε μια σειρά μεγάλα εργοτάξια. Συγκεκριμένα σε «Αστέρα» Βουλιαγμένης, ΑΓΓΕΜΑΡ στην Καλλιθέα, Τραμ στον Πειραιά, Μουσείου «Γουλανδρή» στο Παγκράτι και στο ρέμα Πικροδάφνης στην Ηλιούπολη. Το Συνδικάτο καλεί παράλληλα τους οικοδόμους να δώσουν το «παρών» στην απεργιακή συγκέντρωση των σωματείων που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ, στις 17/5, και στα απογευματινά συλλαλητήρια που οργανώνονται την Πέμπτη 18/5.

Υπενθυμίζουμε επίσης ότι οι ναυτεργάτες έχουν ήδη αποφασίσει 48ωρη απεργία, στις 16 και 17 Μάη.

Το δε Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, εκτός από την απεργιακή συγκέντρωση στις 17/5, οργανώνει συλλαλητήριο και την Πέμπτη 18/5, στις 7.30 μ.μ., στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Στους δρόμους και τις δύο μέρες οι συνταξιούχοι

Στο δρόμο βγαίνουν και οι συνταξιούχοι ενάντια στα βάρβαρα μέτρα που τους στοχεύουν πολλαπλά και ιδιαίτερα μέσα από τις νέες μειώσεις στις συντάξεις, αλλά και την παραπέρα μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις ΙΚΑ, ΕΛΤΑ, Δημοσίου, ΟΣΕ, ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΠΟΣΕ ΟΑΕΕ και ΠΣΣ Νομικών ετοιμάζουν τη συμμετοχή τους στην απεργία και τις συγκεντρώσεις την Τετάρτη 17/5, ενώ την επόμενη μέρα, Πέμπτη 18/5, την ώρα που η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής θα μπαίνει στην τελική ευθεία, οργανώνουν παναττική πανσυνταξιουχική συγκέντρωση, στις 10 π.μ., στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

Παράλληλα, θα κλιμακώσουν την πάλη τους με τρεις περιφερειακές πανσυνταξιουχικές κινητοποιήσεις στα μέσα Ιούνη: Στη Θεσσαλονίκη στις 13/6 (από Θεσσαλία και Βόρεια Ελλάδα), στην Αθήνα στις 15/6 (από την υπόλοιπη Ελλάδα) και στις 21/6 στην Κρήτη.

Συνελεύσεις και συσκέψεις

Σήμερα Πέμπτη:

-- Στις 10.30 π.μ., στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ (Μπουμπουλίνας 21), τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ, «ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ», ΠΕΕΜΑΓΕΝ και ΠΕΣ-ΝΑΤ πραγματοποιούν σύσκεψη για την οργάνωση της 48ωρης απεργίας του κλάδου στις 16 και 17 Μάη.

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Θεσσαλονίκης, το Σωματείο Μισθωτών Τεχνικών, το Συνδικάτο Εργατοτεχνιτών Κατεργασίας Ξύλου Θεσσαλονίκης, η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων στο Μετρό, η Επιτροπή Αγώνα εκτάκτων σε αρχαιολογικές ανασκαφές και η Επιτροπή Αγώνα στην ανακατασκευή εργοστασίου της «Ελληνικός Χρυσός» οργανώνουν σύσκεψη, στις 7 μ.μ., στο ΕΚΘ, με στόχο την οργάνωση της πάλης ενιαία στον κλάδο των κατασκευών και την προετοιμασία της απεργίας.

-- Το σχέδιο δράσης για την οργάνωση της απεργίας του Εργατικού Κέντρου Λάρισας θα συζητηθεί σε σύσκεψη των ΔΣ όλων των σωματείων, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα Γενικών Συνελεύσεων.

-- Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου καλεί τους αντιπροσώπους και τα ΔΣ των σωματείων της δύναμής του σε σύσκεψη, στις 7 μ.μ., για την οργάνωση της απεργίας στις 17/5 και του συλλαλητηρίου στις 18/5.

Αύριο Παρασκευή:

-- Το Παλλεσβιακό Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και τα σωματεία του πραγματοποιούν σύσκεψη, στις 7.30 μ.μ., στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εργατικού Κέντρου (Κομνηνάκη 43).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΓΑΛΑΚΤΟΣ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ - ΠΟΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ
Συνδυασμένο κάλεσμα για την απεργία και την ενίσχυση του Συνδικάτου

Σε αρχαιρεσίες προχωρά το Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής και καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου, ανεξάρτητα από ειδικότητα και σχέση εργασίας, να δυναμώσουν το κλαδικό τους σωματείο. Οι αρχαιρεσίες θα ξεκινήσουν την Κυριακή 21/5 και θα ολοκληρωθούν την Τρίτη 30/5. Οι εργαζόμενοι θα μπορούν να ψηφίζουν κάθε απόγευμα στο ΕΚΑ, ενώ κάλπη θα στηθεί και σε μια σειρά χώρους δουλειάς, με βάση πρόγραμμα που θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες.

Στην εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση, που έγινε την περασμένη Κυριακή, το Συνδικάτο πήρε απόφαση για συμμετοχή στην πανεργατική απεργία στις 17/5. Το πρόγραμμα δράσης που σχεδιάζει και υλοποιεί, συνδυάζει το απεργιακό κάλεσμα με το κάλεσμα συμμετοχής στις εκλογές.

«Για να μετράμε αποτελέσματα στην πάλη μας, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η οργάνωσή μας στο κλαδικό Συνδικάτο. Να δυναμώσει το Συνδικάτο μας, αυτό είναι το δικό μας όπλο, η συμμετοχή όλων των συναδέλφων και η αλληλεγγύη», αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Επισημαίνει πως απέναντι σε παλιά και νέα μέτρα που καταδικάζουν τους εργαζόμενους «να ζούμε με ψίχουλα, με χαρτζιλίκι, με ωράριο - λάστιχο, με ελαστικές και ευέλικτες μορφές απασχόλησης», απάντηση είναι η οργάνωση και ο αγώνας μέσα από τις γραμμές του.

Το Συνδικάτο ξεχωρίζει την ανάγκη να δημιουργηθούν Εργοστασιακές Επιτροπές, ιδιαίτερα στους μεγάλους χώρους δουλειάς, Επιτροπές που θα αποτελούν τα «μάτια» και τα «αυτιά» του Συνδικάτου, θα οργανώνουν την πάλη και τη διεκδίκηση των εργαζομένων.

Εμφαση στην οργάνωση όσων δουλεύουν με «ευέλικτες» μορφές

Μεγάλο βάρος πέφτει στην οργάνωση των «ελαστικά» εργαζομένων. Στις επιχειρήσεις και τα εργοστάσια του κλάδου διευρύνονται οι «ευέλικτες» μορφές εργασίας: Οι εργολαβικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν ως «ενοικιαζόμενοι». Η «on call» εργασία, με τους εργαζόμενους να περιμένουν ανά πάσα στιγμή να ειδοποιηθούν ακόμα και με μήνυμα στο κινητό τους για το πότε θα πάνε για δουλειά. Οι εποχικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν με ολιγόμηνες συμβάσεις.

Η ανάγκη οι εργαζόμενοι αυτοί να πάρουν μέρος στην απεργία, να οργανωθούν στο σωματείο, να συμμετάσχουν στις αρχαιρεσίες, εκφράστηκε και στη Γενική Συνέλευση, όπου πήραν το λόγο άνεργοι και εργολαβικοί.

Οι παραπάνω κατηγορίες εργαζομένων, μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο εκτεθειμένοι σε κινδύνους για την υγεία και την ασφάλειά τους. Ετσι κι αλλιώς, η πίεση για να βγει η παραγωγή, οι συνθήκες εντατικοποίησης, τα ωράρια - «λάστιχο» πολλαπλασιάζουν τους κινδύνους για «ατυχήματα» για κάθε εργαζόμενο. Ειδικά όμως για τους «ελαστικά» εργαζόμενους, η πίεση μεγεθύνεται κάτω από το φόβο της ανεργίας, την προσπάθεια να εξασφαλίσουν την ανανέωση της Σύμβασης ή απλά λίγα μεροκάματα ακόμα. Την ίδια στιγμή, σε πολλές περιπτώσεις καλούνται να δουλέψουν σε μηχανήματα και πόστα στην παραγωγή χωρίς να έχουν την απαιτούμενη εκπαίδευση. Δεν είναι τυχαίο, όπως τονίζει το Συνδικάτο, ότι πολλά από τα «ατυχήματα» που έχουν σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και σοβαροί τραυματισμοί όπως ακρωτηριασμοί δαχτύλων, έχουν θύματα τέτοιους ακριβώς εργαζόμενους.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Η γενική απεργία στις 17 Μάη είναι και δική μας υπόθεση

Αγωνιστικό κάλεσμα απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, τονίζοντας ότι η πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη, ενάντια στο νέο αντιλαϊκό πακέτο μέτρων, είναι υπόθεση και των μικρομεσαίων αγροτών, τους οποίους καλεί με τα πανό τους και τα αιτήματά τους να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος σε όλη τη χώρα.

Ολόκληρη η ανακοίνωση επισημαίνει τα εξής:

«Συνάδελφοι, αγρότες - αγρότισσες,

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συμφώνησε με την ΕΕ και το ΔΝΤ για τη λήψη νέων σκληρών αντιλαϊκών μέτρων, τα οποία προστίθενται σε όλα τα άλλα που πήραν η ίδια και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ευθύνες φέρουν και τα άλλα κόμματα που ψήφισαν το 3ο μνημόνιο, το οποίο προέβλεπε ότι θα παρθούν αυτά και άλλα αντιλαϊκά μέτρα.

Στο νέο αντιλαϊκό πακέτο περιλαμβάνονται και νέα μέτρα που πλήττουν τους μικρομεσαίους αγρότες, όπως: Η δραστική μείωση κατά 3.000 ευρώ περίπου του κουτσουρεμένου αφορολόγητου ορίου, το οποίο κατακτήσαμε με τους σκληρούς αγώνες μας στα μπλόκα, εξέλιξη η οποία θα επιβαρύνει με επιπλέον 650 ευρώ τον χρόνο κάθε αγρότη και κτηνοτρόφο. Η φοροληστεία αφού διατηρούνται τα τεκμήρια διαβίωσης. Οι νέες μειώσεις στις πενιχρές συντάξεις. Βάζουν μπροστά πλειστηριασμούς σπιτιών και χωραφιών για τα χρέη, ενεργοποίηση "αυτόματου κόφτη" για τις κοινωνικές παροχές σε Υγεία, Παιδεία και πολλά άλλα.

Ιδιαίτερα επώδυνο νέο μέτρο για τους αγρότες - όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους - είναι οι νέες αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, που θα γίνουν μέσω της αύξησης του ετήσιου φορολογητέου ποσού πάνω στο οποίο θα υπολογίζεται το ποσοστό των εισφορών. Τώρα η ποσοστιαία εισφορά για κάθε αγρότη, όπως και για τους αυτοαπασχολούμενους, θα επιβάλλεται στο σύνολο του εισοδήματος του προηγούμενου έτους, χωρίς να αφαιρεθεί η δαπάνη του για τις ασφαλιστικές του εισφορές. Τα περί έκπτωσης στο σύνολο του ασφαλιστέου ποσού κατά 15% τον πρώτο χρόνο (2018), που ανήγγειλε η υπουργός Εργασίας, ακόμα και αν υπάρξει, δεν αλλάζει την ουσία, αφού από το 2019 δεν προβλέπεται καμία έκπτωση.

Συνάδελφοι, όλα αυτά τα μέτρα και τα "αντίμετρα" γίνονται για να εξασφαλίσουν την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων, του μεγάλου κεφαλαίου. Τα μέτρα που πάρθηκαν με όλα τα μνημόνια, μαζί με όσα εφαρμόζονται στο πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ, οδηγούν σε επιτάχυνση της συγκέντρωσης της γης και της παραγωγής σε λίγα χέρια μεγαλοαγροτών - επιχειρηματιών, με αποτέλεσμα το παραπέρα ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών.

Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια, τη μίζερη ζωή. Καμιά αναμονή, καμία ανοχή!

Την πορεία του ξεκληρίσματος, της φτώχειας, της πείνας και της εξαθλίωσης που έχουν προδιαγράψει για μας η ΕΕ, οι ελληνικές κυβερνήσεις, οι εμποροβιομήχανοι και τα μονοπώλια που είναι οι αντίπαλοί μας, δεν θα την αποδεχτούμε. Κολίγοι του 21ου αιώνα δε θα γενούμε.

Μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργαζόμενους, τους μικρούς ΕΒΕ, τους νέους, τις γυναίκες, τους συνταξιούχους των λαϊκών οικογενειών, θα σηκώσουμε, άμεσα κι αποφασιστικά, αγωνιστικό τείχος αντίστασης και αντεπίθεσης.

Η πανεργατική απεργιακή κινητοποίηση στις 17 Μάη, ενάντια στο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων κυβέρνησης - κουαρτέτου που θα έλθει για ψήφιση στη Βουλή, είναι και δική μας υπόθεση. Με τα δικά μας πανό, τις δικές μας σημαίες, τα δικά μας αιτήματα, παίρνουμε μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις που οργανώνουν οι ταξικές δυνάμεις του εργατικού κινήματος σε όλη τη χώρα.

Να μην τους αφήσουμε σε χλωρό κλαδί. Ολοι μαζί να σταματήσουμε τη νέα αντιλαϊκή επιδρομή.

Αντεπίθεση για την ανατροπή της πολιτικής που μας αφανίζει.

Οργανώνουμε την πάλη μας με νέους Αγροτικούς Συλλόγους και Ομοσπονδίες.

Διεκδικούμε τις σύγχρονες ανάγκες μας.

Συνεχίζουμε, θα νικήσουμε!».

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Εμπρός λαέ, ξεσηκωμός! Ενάντια στη νέα ληστεία και στην κοροϊδία κυβέρνησης - κεφαλαίου - ΕΕ!

Ανακοίνωση για τη γενική απεργία στις 17 Μάη

Σε ανακοίνωσή του για τη γενική απεργία στις 17 Μάη, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο καλεί τους εργαζόμενους, τους ανέργους, τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, όλο τον εργαζόμενο λαό, να πάρουν στα χέρια τους την επιτυχία της απεργίας και την οργάνωση της πάλης, προσπερνώντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, να διεκδικήσουν αναπλήρωση των απωλειών τους και κάλυψη των σύγχρονων αναγκών τους.

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του ΠΑΜΕ έχει ως εξής:

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Ολοι μαζί, εργαζόμενοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, ελευθεροεπαγγελματίες επιστήμονες, αγρότες, νέοι και νέες, να βάλουμε φρένο στη διαρκή εξαθλίωση της ζωής μας, να διεκδικήσουμε την αναπλήρωση των απωλειών μας, να αγωνιστούμε για νέες διεκδικήσεις με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας.

-- Επεκτείνουν τη νομοθετική κατάργηση των κλαδικών ΣΣΕ, τον άθλιο κατώτερο μισθό, τον απαράδεκτο διαχωρισμό παλιών και νέων εργαζομένων. Τσακίζουν τους μισθούς μας!

-- «Απελευθερώνουν» τις ομαδικές απολύσεις, φέρνουν το «lock-out» (ανταπεργία των εργοδοτών) από το παράθυρο.

-- Κανείς δεν ξεφεύγει από τη νέα λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος! Με το νέο αφορολόγητο αφαιρούν ενάμιση μισθό από κάθε εργαζόμενο, ακόμα και από όσους αμείβονται με μόλις 406 ευρώ το μήνα! Ενας εργαζόμενος με ετήσιο εισόδημα στα 10.000 ευρώ, δηλαδή μισθό 700 ευρώ το μήνα, θα πληρώσει φόρο 900 ευρώ, από 250 ευρώ που είναι σήμερα! Καταργούν έμμεσα τον 13ο και 14ο μισθό στον ιδιωτικό τομέα.

-- Τσακίζουν τις συντάξεις! Κλέβουν από τους συνταξιούχους μέχρι και 2 συντάξεις το χρόνο. Οι εκτιμήσεις προβλέπουν ότι από τη νέα συμφωνία θα θιγούν πάνω από 900 χιλιάδες συνταξιούχοι. Η «σφαγή» των συνταξιούχων τα τελευταία χρόνια αγγίζει αθροιστικά τα 10 δισ. ευρώ!

-- Καταργούν την Κυριακή αργία! Μετατρέπουν τους εργαζόμενους σε δούλους των πολυεθνικών! Η κυβέρνηση φέρνει τη δουλειά ήλιο με ήλιο, 7 μέρες τη βδομάδα! Μας επιστρέφει σε συνθήκες του προηγούμενου αιώνα!

-- Τσακίζουν ακόμα και τα ψίχουλα του επιδόματος ανεργίας, που λαμβάνει μόνο το 1/10 των ανέργων, αφαιρώντας 2 εκατ. ευρώ το χρόνο.

-- Γίνεται νέα «σφαγή» σε επιδόματα προστασίας των εργαζομένων. Εξαϋλώνουν το επίδομα θέρμανσης, προχωρούν σε καρατόμηση όσων επιδομάτων απέμειναν για την Κοινωνική Πρόνοια. Βάζουν νέους «κόφτες» στην Υγεία, στα φάρμακα, στις εξετάσεις.

-- Με τις νέες ιδιωτικοποιήσεις σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΕΥΔΑΠ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΑΘ, ΕΛΠΕ, τα τιμολόγια θα πάρουν νέα φωτιά. Το χαντακωμένο λαϊκό εισόδημα θα επιδεινωθεί κι άλλο.

-- Απελευθερώνουν πλειστηριασμούς, κατασχέσεις, με την παράδοση των «κόκκινων» δανείων σε ντόπια και ξένα funds.

-- Κατ' απαίτηση των «μεγαλοεπενδυτών», θέλουν να βάλουν «στο γύψο» τη συνδικαλιστική δράση, να επιβάλουν σιωπή νεκροταφείου! Βάζουν νέα εμπόδια στην ίδρυση και λειτουργία των σωματείων, στην οργάνωση των αγώνων!

Να μην περάσει η νέα επέλαση στη ζωή μας!

Το πακέτο μέτρων αποτελεί το 4ο μνημόνιο που φορτώνεται στις πλάτες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Περιλαμβάνει νέα προνόμια για τους επιχειρηματικούς ομίλους, νέα βάσανα για τους εργαζόμενους.

Τα νέα μέτρα ρίχνουν λάδι στη φωτιά που κατακαίει τα δικαιώματά μας, τις ζωές μας. Ερχονται να προστεθούν στα προηγούμενα, διαμορφώνουν μόνιμες ανατροπές για τις επόμενες γενιές.

Τα «αντίμετρα» που αναφέρει η κυβέρνηση είναι κοροϊδία. Φτάνει πια με τα ψέματα και τις απάτες τους. Μεγάλο κομμάτι των δήθεν «αντίμετρων» ενισχύει άμεσα μεγάλες επιχειρήσεις και όχι τους εργαζόμενους.

Κανένας συμβιβασμός με τη νέα συμφωνία - ληστεία, το 4ο μνημόνιο!

Βλέπουμε καθαρά ποιο είναι το περιεχόμενο της δήθεν «δίκαιης ανάπτυξης», που με θρασύτητα συνεχίζουν και αναφέρουν. Είναι ανάπτυξη για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, που πατάει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων, στην ολοένα και πιο άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων σε κάθε κλάδο και χώρο δουλειάς. Πρόκειται για την ανάπτυξη των αμύθητων κερδών των λίγων, για την οποία η κυβέρνηση φτάνει στο σημείο να μπλέξει τη χώρα μας σε επικίνδυνα και αιματηρά γεωπολιτικά παιχνίδια. Προβάλλουν το στόχο της «γεωστρατηγικής αναβάθμισης» της ελληνικής πλουτοκρατίας και συμμετέχουν σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους. Απαιτούμε καμία εμπλοκή, καμία συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς.

Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι και οι νέες, όλος ο εργαζόμενος λαός, διεκδικούμε την αναπλήρωση των απωλειών μας, τις σύγχρονες ανάγκες μας. Καταδικάζουμε την ενιαία γραμμή των κομμάτων που στήριξαν το τρίτο μνημόνιο, που στηρίζουν την πολιτική των μονοπωλίων και το σύστημα της άγριας εκμετάλλευσης και ευθύνονται για τη διαρκή εξαθλίωση της ζωής μας. Παίρνουμε την επιτυχία της απεργίας και της οργάνωσης της πάλης στα χέρια μας, προσπερνώντας τον εργοδοτικό και κυβερνητικό συνδικαλισμό, τις πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που αποτελούν τον πιο συνεπή σύμμαχο του ΣΕΒ και των άλλων εργοδοτικών οργανώσεων.

Εμείς έχουμε το δίκιο! Εμείς έχουμε τη δύναμη!
ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ - ΜΙΚΡΟΙ ΕΒΕ
Συλλογική πάλη μαζί με τους εργαζόμενους για νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας

Συνέντευξη με τον Θωμά Πάντζο, γραμματέα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας

Από την κοινή κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων - αυτοαπασχολούμενων την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα
Από την κοινή κινητοποίηση εμποροϋπαλλήλων - αυτοαπασχολούμενων την περασμένη Κυριακή στην Αθήνα
Για την ουσιαστική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας που προωθεί η κυβέρνηση, για τον ταξικό χαρακτήρα του μέτρου και τις συνέπειές του σε αυτοαπασχολούμενους και μικρομαγαζάτορες, για το ρόλο των ηγεσιών ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ, αλλά και για τους λόγους που έχουν οι αυτοαπασχολούμενοι να δώσουν κοινή αγωνιστική απάντηση με τους εμποροϋπαλλήλους, ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με τον Θωμά Πάντζο, γραμματέα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας (ΟΒΣΑ).

***

-- Η κυβέρνηση προωθεί την ολοκληρωτική κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Τι και ποιον εξυπηρετεί αυτό το μέτρο και τι θα σημάνει για τους αυτοαπασχολούμενους και τους μικρούς εμπόρους, με βάση και τη μέχρι τώρα πείρα τους από τα προηγούμενα στάδια εφαρμογής του;

-- Ξεπερνώντας κάθε όριο προκλητικότητας και θράσους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έρχεται να βάλει χέρι σε ένα ακόμα λαϊκό δικαίωμα, αυτό της Κυριακής αργίας, που κατακτήθηκε με αγώνες και θυσίες από τους εργαζόμενους. Μαζί με όλα τα νέα βάρβαρα μέτρα που συμφώνησε για να κλείσει την «αξιολόγηση», αποτελεί κομβικό στοιχείο στο αποκορύφωμα της αντιλαϊκής της πολιτικής, σε βάρος εργαζομένων, συνταξιούχων, αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ.

Ο ισχυρισμός της κυβέρνησης πως έτσι θα τονωθεί η αγορά, είναι προκλητικός, ειδικά σε μια τέτοια περίοδο που όλα τα λαϊκά στρώματα έχουν υποστεί... ηλεκτροσόκ από τα συνεχόμενα μέτρα και έχουν ισοπεδωθεί όλα τα εργασιακά δικαιώματα.

Οι αυτοαπασχολούμενοι, εκτός από την άγρια φοροληστεία στο εισόδημά τους, την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών που επίσης έρχεται, τα χρέη, την αναδουλειά, τις κατασχέσεις από το ΚΕΑΟ, καλούνται τώρα με την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας να αντιμετωπίσουν άλλο ένα εμπόδιο. Για τους περισσότερους θα είναι και το τελειωτικό χτύπημα, μην αντέχοντας τον άνισο ανταγωνισμό που θα δημιουργηθεί, κι αυτό διότι ένας αυτοαπασχολούμενος περισσότερο θα επιβαρύνεται από τα λειτουργικά έξοδα μιας ακόμα ημέρας της βδομάδας, παρά θα βγάζει κέρδος, αφού αυτό θα είναι λιγοστό έως καθόλου, εξαιτίας της αναδουλειάς που υπάρχει. Επιπλέον, εδώ μπαίνει και το ζήτημα της φυσικής εξόντωσης ενός αυτοαπασχολούμενου, αφού βιολογικά δεν θα μπορεί να αντεπεξέλθει κάθε μέρα, να εργάζεται με ωράρια εξαντλητικά, από το πρωί μέχρι το βράδυ, για να είναι «ανταγωνιστικός» απέναντι σε μεγάλα πολυκαταστήματα.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας είναι μέτρο κομμένο και ραμμένο για την ενίσχυση μεγάλων μονοπωλιακών και επιχειρηματικών ομίλων και έχει διπλή στόχευση για να υπηρετηθεί ο σκοπός αυτός. Πρώτον, την παραπέρα εκμετάλλευση των εργαζομένων με εργασιακές σχέσεις - «λάστιχο» και δεύτερον, τον εκτοπισμό αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ από την αγορά. Με αυτόν το συνδυασμό θέλουν να συγκεντρώσουν κεφάλαια και παραγωγή σε ακόμα λιγότερα χέρια, για να ενισχύσουν παραπέρα τα κέρδη τους οι επιχειρηματικοί όμιλοι. Στην προσπάθειά τους αυτή υπάρχουν και οι κατευθύνσεις της ΕΕ, όπως και του ΣΕΒ, που με δελτίο Τύπου εγκαλεί την κυβέρνηση να υλοποιήσει γρηγορότερα τις μεταρρυθμίσεις για τους αυτοαπασχολούμενους, καθώς, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, είναι επιτακτικό να μειωθεί το ποσοστό τους στα επίπεδα της ΕΕ.

Μεγάλες οι ευθύνες των ηγεσιών της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ

-- Ο σχεδιασμός για το χτύπημα στην κυριακάτικη αργία δεν είναι τωρινός, αφού αυτή ροκανίζεται από τις αστικές κυβερνήσεις χρόνο με το χρόνο. Πώς στάθηκαν απέναντι σε αυτή την πολιτική οι ηγεσίες της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ και ποιος είναι ο ρόλος τους σήμερα, που εμφανίζονται να βγαίνουν «στα κεραμίδια»;

-- Πράγματι, το ζήτημα της κυριακάτικης αργίας δεν προστέθηκε έτσι ξαφνικά μια μέρα στα νέα μέτρα. Η κατάργησή της αποτελούσε πάγιο θέμα στους σχεδιασμούς των μονοπωλιακών ομίλων, της ΕΕ και των αστικών κομμάτων. Εψαχναν την κατάλληλη στιγμή για να το φέρουν και όλο το προηγούμενο διάστημα το έπλαθαν στο λαό.

Οι ηγεσίες των ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ έχουν μεγάλες ευθύνες για το προηγούμενο διάστημα, γιατί αποπροσανατόλισαν για την ουσία και την κατεύθυνση των αντιλαϊκών μέτρων. Υπονόμευσαν την αγωνιστική προοπτική, ενίσχυσαν το κλίμα αναμονής και ηττοπάθειας. Με πρόσχημα τη διαβούλευση και τον κοινωνικό διάλογο, έκατσαν στο πλευρό βιομηχάνων και ομίλων καλλιεργώντας αυταπάτες περί κοινών συμφερόντων στο όνομα της επιχειρηματικότητας. Κορυφαία στελέχη τους ανήκουν σε κόμματα που ψήφισαν μνημόνια, όπως το τρίτο που περιλαμβάνει τη δεύτερη «αξιολόγηση», και σήμερα κάνουν τις αθώες περιστερές και τους αγωνιστές. Αυτές οι ηγεσίες καλλιέργησαν αυταπάτες στον μικρό ΕΒΕ, σχετικά με «ανταγωνιστικότητα», «καινοτομία», «εξωστρέφεια» και άλλα τέτοια που είναι μακριά από τα συμφέροντα των μικρών ΕΒΕ και υπηρετούν μόνο μεγάλες επιχειρήσεις και τους δορυφόρους τους.

Οι ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ, ενώ άνοιξαν το δρόμο με τη στάση τους όλο το προηγούμενο διάστημα, σήμερα εμφανίζονται ότι είναι απέναντι στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Παρ' όλα αυτά, δεν ζητούν να καταργηθούν όλοι οι νόμοι που έχουν συμβάλει στην απελευθέρωση του ωραρίου, ούτε επιδιώκουν να κατοχυρωθεί με νόμο η αργία της Κυριακής. Η θέση τους σήμερα είναι να διατηρηθεί το υπάρχον πλαίσιο όπως έχει, γι' αυτό μας βρίσκει απέναντι αυτή η λογική. Η ίδια μας η πείρα έχει αποδείξει πως όχι μόνο δεν αρκεί αυτό, αλλά μπορεί άμεσα να ανατραπεί σε βάρος των εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων. Ετσι έγινε και με την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας φέτος το Γενάρη για την Κυριακή αργία, η οποία πανηγυρίστηκε έξαλλα από τις ηγεσίες των ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ και της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων, και δεν πρόλαβαν να περάσουν λίγοι μήνες και έχουμε τη σημερινή κατάσταση.

Ενα κομμάτι αυτών των ηγεσιών εκφράζει ένα ανώτερο οικονομικά τμήμα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εκεί οφείλονται οι όποιες αντιθέσεις έχουν και μεταξύ τους. Στο εμπορικό κεφάλαιο εκφράζονται με διαφοροποιήσεις για την Κυριακή αργία ανάλογα τα οικονομικά συμφέροντα, γι' αυτό και ορισμένοι έχουν βγει στα «κεραμίδια» από τις ηγεσίες ΕΣΕΕ - ΓΣΕΒΕΕ και έχουν γίνει «υπεραγωνιστές».

Ο μικρός επαγγελματίας δεν έχει κανένα συμφέρον να διαπραγματευτεί καμία Κυριακή αν θα δουλεύει ή όχι. Η Κυριακή είναι η μέρα που θα ξεκουραστεί, θα διασκεδάσει, θα χαρεί την οικογένειά του και αυτά δεν παζαρεύονται.

Οι αντιμονοπωλιακές δυνάμεις που συσπειρώνονται στην ΠΑΣΕΒΕ είχαν από νωρίς συνεπή και ξεκάθαρη στάση τόσο για την Κυριακή αργία, όσο και για το πού οδηγεί αυτός ο δρόμος της ανταγωνιστικότητας, που είναι ξένος προς τα συμφέροντα των μικρών αυτοαπασχολούμενων.

Μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους, ενάντια στον κοινό αντίπαλο

-- Την προηγούμενη Κυριακή, αυτοαπασχολούμενοι και μικροί έμποροι έκλεισαν τα μαγαζιά τους και συμμετείχαν μαζί με τους εμποροϋπαλλήλους στις απεργιακές συγκεντρώσεις. Τι πείρα βγαίνει μέχρι τώρα από τη μέχρι τώρα προσπάθεια οργάνωσης του αγώνα, ποια πρέπει να είναι η συνέχεια και σε ποια κατεύθυνση;

-- Είχαμε πραγματικά μια δυναμική κινητοποίηση, στηρίζοντας την απεργία των εμποροϋπαλλήλων και κλείνοντας τα μαγαζιά μας, θέλοντας να δώσουμε από κοινού μια πρώτη απάντηση στην κυβέρνηση για την πρόθεσή της να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

Η σημερινή κυβέρνηση αλλά και οι προηγούμενες έστρωσαν το χαλί στους μονοπωλιακούς ομίλους, με τα συνεχόμενα αντιλαϊκά μέτρα που ψήφισαν για να εντατικοποιηθούν η εκμετάλλευση της εργατικής τάξης και η εκτόπιση των αυτοαπασχολούμενων. Τέτοιο μέτρο είναι και η επιδίωξη για κατάργηση της Κυριακής αργίας.

Τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων με εξορμήσεις σε μαγαζιά σε όλη την Αθήνα μοίρασαν υλικό, για να ενημερώσουν και να καλέσουν μικρούς ΕΒΕ να κλείσουν τα καταστήματά τους την Κυριακή που μας πέρασε και να δώσουν το «παρών» στη συγκέντρωση. Το μεγαλύτερο τμήμα τους είδαν θετικά αυτή την πρωτοβουλία.

Οι εργαζόμενοι στον κλάδο του Εμπορίου δουλεύουν με κάθε μορφή «ευέλικτης» εργασίας, πολλές φορές χωρίς να τηρούνται ωράρια, με μισθό - χαρτζιλίκι. Την ίδια ώρα, η πλειοψηφία των αυτοαπασχολούμενων είναι πνιγμένη από τα χρέη, τα μικρομάγαζα είναι ανοιχτά όλη μέρα για να φέρουν σπίτι ένα πιάτο φαΐ και αν περισσέψει τίποτα... ρύθμιση για την Εφορία, ρύθμιση για τη ΔΕΗ, ρύθμιση για το δάνειο, ζωή με ρύθμιση!

Αυτά τα κοινά προβλήματα ήταν η αιτία να στηρίξουμε την απεργία των εμποροϋπαλλήλων και να συμμετάσχουμε στη συγκέντρωση. Τα κοινά προβλήματα εμποροϋπαλλήλων και αυτοαπασχολούμενων έχουν όμως και κοινή αιτία και αυτή είναι οι μονοπωλιακοί όμιλοι και το πολιτικό τους προσωπικό, που υλοποιεί κάθε τους αίτημα. Απέναντι στην ενιαία επίθεση των επιχειρηματικών ομίλων για το τσάκισμα εργαζομένων και αυτοαπασχολούμενων, οι εμποροϋπάλληλοι και οι μικροί ΕΒΕ, συνολικά οι εργαζόμενοι και οι αυτοαπασχολούμενοι, χρειάζεται να χτίσουν τη δική τους συμμαχία, για τη δική τους ανάπτυξη, προς όφελός τους, χτυπώντας τη ρίζα του προβλήματος.

Οι αυτοαπασχολούμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να ζουν μέσα στους τέσσερις τοίχους του μαγαζιού τους απομονωμένοι. Συλλογικά, μαζί με τους εργαζόμενους, να παλέψουν για τη νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακής αργίας. Να μη συμβιβαστούμε με τη φτώχεια το 2017. Τη μέρα ψήφισης των μέτρων πρέπει να πλημμυρίσει η Αθήνα από κόσμο. Να μην επιτρέψουμε να ψηφίσουν άλλο μνημόνιο. Η δύναμη βρίσκεται στα δικά μας χέρια! Κανένας φόβος, καμία υποταγή!Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ