Πέμπτη 11 Μάρτη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΝΔΗΜΙΑ
Στο «κόκκινο» με 2.633 νέα κρούσματα και 479 διασωληνωμένους

Αλλοι 43 άνθρωποι έχασαν χτες τη ζωή τους, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479. Χτες οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας (μέσω ΕΚΑΒ) ήταν 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.

Τα νέα κρούσματα είναι 2.633 (έγιναν 8.500 τεστ λιγότερα σε σχέση με την προηγούμενη μέρα), τα 1.303 στην Αττική, 283 στη Θεσσαλονίκη, 115 στη Λάρισα, 84 στην Αχαΐα, 51 στην Εύβοια, 50 στην Κορινθία.

Ασφυκτιούν τα δημόσια νοσοκομεία με τραγικά αποτελέσματα

Κραυγή αγωνίας από τους υγειονομικούς και προειδοποιήσεις για χειροτέρευση της κατάστασης με ευθύνη της κυβέρνησης

INTIME NEWS

Μόνο χτες έγιναν 443 νέες εισαγωγές για Covid στα νοσοκομεία της χώρας (οι 183 στην Αττική), ενώ την προηγούμενη βδομάδα έφτασαν συνολικά τις 2.572, με τα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής να λειτουργούν σε τεντωμένο σχοινί.

Παρ' όλα αυτά, ακόμη και τώρα η κυβέρνηση αρνείται να πάρει ουσιαστικά μέτρα, με το βασικότερο στην παρούσα φάση την άνευ όρων επίταξη του ιδιωτικού τομέα Υγείας, του προσωπικού, εξοπλισμού και των κλινών τους, ώστε να ενταχθούν στο σχεδιασμό του κράτους για την αντιμετώπιση της επιδημίας, χωρίς παζάρια, δωράκια και αμοιβές στους κλινικάρχες.

Χαρακτηριστική είναι άλλωστε η κατάσταση στα δημόσια νοσοκομεία, με τους υγειονομικούς να βγάζουν κραυγή αγωνίας για όσα αντιμετωπίζουν.

Πιο συγκεκριμένα:

-- Στο «Αττικόν», κατά τη διάρκεια της τελευταίας εφημερίας το νοσοκομείο είχε 600 προσελεύσεις, εκ των οποίων τουλάχιστον τα 350 περιστατικά απευθύνθηκαν για ασθένειες πλην του κορονοϊού. Ωστόσο, με απόφαση της κυβέρνησης η ορθοπεδική, νευροχειρουργική, χειρουργική, αγγειοχειρουργική, ΩΡΛ - Δερματολογική, παθολογικές κλινικές, η μονάδα Λοιμώξεων και η βραχείας νοσηλείας έχουν μετατραπεί σε Covid, με πληρότητα που ξεπερνά το 100%. Μια ολόκληρη πνευμονολογική κλινική είναι σε καραντίνα και στις υπόλοιπες 4 υπάρχουν θάλαμοι με ασθενείς σε καραντίνα και 10 ράντζα απέξω. Τις τελευταίες 10 μέρες μεγάλη διασπορά σε ασθενείς και προσωπικό διαπιστώνεται και σε μια από τις παθολογικές, όπου σχεδόν το 90% του προσωπικού νοσεί και το «μέτρο» που πάρθηκε είναι: «Επειδή είχε πολλά θετικά περιστατικά μετατράπηκε κι αυτή σε covid»! Το ίδιο σκηνικό επαναλήφθηκε και στην Καρδιοχειρουργική προχτές το βράδυ.


Παρά τις μετατροπές, λόγω της έλλειψης κρεβατιών Covid, τα θετικά περιστατικά καθυστερούν πάρα πολύ, μπορεί και ένα 24ωρο, να μεταφερθούν σε κλινική, αυξάνοντας τον κίνδυνο παραπέρα διασποράς. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και διασωληνωμένος Covid ασθενής παρέμεινε σε κοινό θάλαμο 12 ώρες, ενώ διασωληνωμένοι σε κοινούς θαλάμους υπάρχουν σε όλο το νοσοκομείο.

-- Την ίδια ώρα, στο «Σισμανόγλειο», οι γιατροί πραγματοποίησαν μια από μαζικότερες ΓΣ, όπου στο πλευρό τους παραβρέθηκε και αντιπροσωπεία της ΕΙΝΑΠ, εκφράζοντας την αντίθεση στη μετατροπή του νοσοκομείου σε μιας νόσου μέχρι τα τέλη Απρίλη. Αλλη μια απόφαση της κυβέρνησης που αφήνει χωρίς υγειονομική κάλυψη την Ανατολική Αττική και τα βόρεια προάστια της Αθήνας. Υπενθυμίζεται ότι και το νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ», που έχει συγχωνευτεί με το «Σισμανόγλειο», έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο μιας νόσου. Παρεμβαίνοντας στη ΓΣ ο Ηλίας Σιώρας, γραμματέας της ΕΙΝΑΠ, πρότεινε να απαιτήσουν οι εργαζόμενου την αναστολή του μέτρου μέχρι να γίνουν οι απαραίτητες προετοιμασίες στο νοσοκομείο. Οι γιατροί άλλωστε σημειώνουν ότι για να αντιμετωπιστεί η πανδημία, πρέπει να τηρούνται στοιχειώδεις κανόνες ασφάλειας για ασθενείς και προσωπικό, όπως η πλήρης ενημέρωση που ακόμη δεν έχει γίνει, η πρόσληψη δεκάδων γιατρών και νοσηλευτών που δεν έχει γίνει, η ενίσχυση του νοσοκομείου με ειδικευόμενους που δεν έχει γίνει κ.λπ. Η συνέλευση στήριξε ομόφωνα αυτή τη θέση και στη συνέχεια έγινε παρέμβαση της ΕΙΝΑΠ στη διοίκηση του νοσοκομείου, που απέρριψε το αίτημα επιμένοντας στην πλήρη εφαρμογή της απαράδεκτης κυβερνητικής απόφασης. Μιας απόφασης, που - εκτός των άλλων - στερεί και την εκπαίδευση από τους ειδικευόμενους και δεν παίρνει κανένα μέτρο προετοιμασίας για τη μετατροπή των 325 κλινών του νοσοκομείου σε Covid.

-- Σύμφωνα με πληροφορίες, στον «Ευαγγελισμό», που είχε γενική εφημερία, μέχρι τις 6.30 το πρωί είχαν εισαχθεί 61 ασθενείς θετικοί, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα ύποπτα κρούσματα. Ο αριθμός νοσηλευομένων σε απλές κλίνες Covid έφτασε τους 203, αριθμός ρεκόρ, και η πληρότητα το 100%. Ασθενείς για νοσηλεία παρέμεναν στα ΤΕΠ για ώρες περιμένοντας να βρεθεί κλίνη, ενώ οι ΜΕΘ Covid είχαν πληρότητα 100%. Την ίδια ώρα, πάνω από 50 εργαζόμενοι είναι σε άδεια, επειδή είναι θετικοί στον κορονοϊό, και ακόμη 15 επειδή ήρθαν σε επαφή με κρούσματα.

-- Στο «Γεννηματάς» 10 ασθενείς με Covid είναι διασωληνωμένοι και νοσηλεύονταν σε κοινό θάλαμο περιμένοντας να αδειάσει κρεβάτι σε ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 4 ήταν ήδη ένα 24ωρο εκτός ΜΕΘ. Εχουν κλείσει μια σειρά κλινικές, με αποτέλεσμα να συρρικνώνεται η υπόλοιπη λειτουργία του νοσοκομείου που αφορά σε non-Covid περιστατικά, ενώ έχουν περισταλεί χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία.

Εντείνεται η πίεση και στη Θεσσαλονίκη

Εντείνεται, μέρα με τη μέρα, η πίεση και στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, καθώς διαπιστώνεται αύξηση των εισαγωγών αλλά και των διασωληνώσεων. Σταδιακά γεμίζουν οι κλίνες ΜΕΘ και οι απλές κλίνες νοσηλείας.

Ενδεικτικά, π.χ. στο ΑΧΕΠΑ είναι γεμάτες οι 18 από τις 25 κλίνες ΜΕΘ, ενώ στο «Παπανικολάου» έχουν γεμίσει οι 18 από τις 25, αν και τον Νοέμβρη είχε φτάσει να λειτουργεί περίπου 40, μετατρέποντας σε ΜΕΘ χειρουργεία, αίθουσες ανάνηψης κ.λπ. Στον «Αγιο Δημήτριο» φαίνεται να έχουν γεμίσει οι κλινικές Covid, ενώ στο «Παπαγεωργίου» έχουν ήδη γεμίσει οι τρεις κλινικές (90 νοσηλευόμενοι) αν και είχε φτάσει να λειτουργεί μέχρι 8 κλινικές νοσηλεύοντας 240 ασθενείς.

Η Ενωση Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ), με ανακοίνωσή της, καλεί την κυβέρνηση και τον υπουργό Υγείας να πάρει έστω και τώρα μέτρα ώστε να μη γίνει και στην Αττική ό,τι έγινε στη Θεσσαλονίκη, με τη μετατροπή των νοσοκομείων σε μίας νόσου και τις ιδιωτικές κλινικές να θησαυρίζουν. Να μην ακολουθήσει μια συνταγή που «αποδεδειγμένα, είχε ολέθριες συνέπειες για τους ασθενείς με ή χωρίς Covid».

Στραπατσάροντας τα επιχειρήματα εφησυχασμού του υπουργού Υγείας, ότι στην Αθήνα η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι έκανε και στη Θεσσαλονίκη, θυμίζει ότι εκεί αντί η κυβέρνηση να προχωρήσει σε καθολική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, «προχώρησε σε καθυστερημένη "επίταξη" (με το αζημίωτο)μόνο δύο κλινικών, που μάλιστα στη μία εξ αυτών δεν υπήρχε ούτε καν το στοιχειώδες προσωπικό και ο εξοπλισμός και χρειάστηκε να μεταφερθεί πολύτιμο προσωπικό από νοσοκομεία του ΕΣΥ για να λειτουργήσει, ενώ τελικά δεν νοσήλευσε ούτε ένα περιστατικό covid. (...) Την ίδια ώρα, στις ιδιωτικές κλινικές της Θεσσαλονίκης συνέχιζαν να λειτουργούν χωρίς να εντάσσονται στον κρατικό σχεδιασμό πάνω από 100 κλίνες ΜΕΘ και 1000 απλές κλίνες. Ετσι, για άλλη μια φορά, εξασφάλισαν "πελατεία" στις ιδιωτικές κλινικές, καθώς εκεί αναγκαστικά απευθυνόταν όποιος είχε την οικονομική δυνατότητα και έβρισκε την πόρτα των νοσοκομείων ερμητικά κλειστή».

Ξανά το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας μετατρέπεται σε «μίας νόσου»

Την αντίδρασή της στην εκ νέου μετατροπή του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας σε νοσηλευτήριο αποκλειστικώς Covid-19, με απαξίωση κάθε άλλης δραστηριότητας και της επαρκούς και ασφαλούς λειτουργίας των Τομέων του, τονίζει με ανακοίνωσή της η Ενωση Ιατρών Νοσηλευτηρίων και Κέντρων Υγείας Λάρισας, σημειώνοντας μάλιστα ότι το μέτρο αυτό είχε απορριφθεί μετά τις πολυήμερες κινητοποιήσεις που έγιναν τον Δεκέμβρη και τον Γενάρη. Τονίζει ότι «το υβριδικό σχήμα λειτουργίας εκτός των κινδύνων που επιφυλάσσει, εκτός της πυροδότησης της παράλληλης "πανδημίας" της λοιπής νοσηρότητας, ενισχύει και τροφοδοτεί ανελλιπώς την απαράδεκτη και αήθη κερδοφορία των ιδιωτικών νοσοκομείων της πόλης. Ολα αυτά συμβαίνουν σε ένα υποστελεχωμένο ΓΝΛ, που εκτός των άλλων είναι και επιφορτισμένο να φέρει εις πέρας εκ των ενόντων χωρίς ενίσχυση και το απαιτητικό πρόγραμμα εμβολιασμών».

ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Καθημερινές περιοδείες σε χώρους δουλειάς στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης

Στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ
Στο ΣΕΜΠΟ του ΟΛΠ
Με καθημερινές περιοδείες και εξορμήσεις συνεχίζεται η μεγάλη πολιτική εξόρμηση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ, για τον ένα χρόνο πανδημίας.

Χτες, Πέμπτη, ο Γιώργος Πέρρος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επισκέφθηκε και συζήτησε με εργαζόμενους στην προβλήτα I του ΟΛΠ, με τη συζήτηση να στέκεται μεταξύ άλλων στα οξυμένα προβλήματα των εργαζομένων και στην ανάγκη για οργάνωση της πάλης για μέτρα προστασίας από την πανδημία ειδικά στους χώρους δουλειάς. Ο Γ. Πέρρος μίλησε μεταξύ άλλων για την ένταση της κρατικής καταστολής, αναδεικνύοντας ότι αποτελεί την άλλη όψη της αντιλαϊκής πολιτικής. Αναφέρθηκε στα νέα μέτρα που έρχονται, το νέο χτύπημα στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα, υπογραμμίζοντας πως μόνη απάντηση είναι η οργάνωση των εργαζομένων και ο συντονισμός της αγωνιστικής δράσης τους. Από τη μεριά τους εργαζόμενοι αναφέρθηκαν στα κρούσματα που καταγράφονται στον χώρο δουλειάς, χωρίς να παίρνονται ουσιαστικά μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης, στη μείωση των μισθών τους, στην εντατικοποίηση της εργασίας, αλλά και στην πάλη που αναπτύσσεται από το σωματείο για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους.

Στο Παράρτημα του «Μητέρα», η Λιάνα Κανέλλη, βουλευτής του Κόμματος, μίλησε με το Σωματείο, με εργαζόμενους από την Κοινωνική Υπηρεσία, ψυχολόγους κ.ά. Στο επίκεντρο της συζήτησης βρέθηκε η απόλυση των 150 εργαζομένων από τις προνοιακές δομές, οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στο τέλος του μήνα. 14 είναι οι εργαζόμενοι που απολύονται από το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα». Η βουλευτής του Κόμματος εξέφρασε τη στήριξη του Κόμματος στον αγώνα των εργαζομένων. «Τα παιδιά έχουν ανάγκη την παρουσία μόνιμου προσωπικού», σημείωσε, καταδικάζοντας τις απολύσεις των εργαζομένων. «Πρόκειται για μια μορφή κακοποίησης», ανέφερε χαρακτηριστικά σε βάρος τόσο των παιδιών όσο και των εργαζομένων.

Στο εργοτάξιο του Φαλήρου
Στο εργοτάξιο του Φαλήρου
Σήμερα Πέμπτη προγραμματίζονται οι εξής περιοδείες:

-- Στις 6 π.μ., στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ), με επικεφαλής τον Γιώργο Τούσσα, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 12 μ., στο εργοτάξιο της εταιρείας ΕΛΠΕΝ, στην Κερατέα, με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, μέλος της ΚΕ.

-- Στις 10 π.μ., στις κεντρικές υπηρεσίες του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Λ. Μεσογείων), με επικεφαλής τον Γιώργο Κρητικό, μέλος του Γραφείου της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 10 π.μ., στο Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης Αναπήρων, στο Ιλιον, με επικεφαλής τον Θοδωρή Σκολαρίκο, μέλος του ΓΠ της ΕΠ Αττικής.

-- Στις 11.30 π.μ., σε επισιτιστικά καταστήματα στην Πετρούπολη, με επικεφαλής τον Βαγγέλη Σίμο, μέλος του ΤΓ Δυτικών Συνοικιών.

-- Στις 9 π.μ., στο αμαξοστάσιο λεωφορείων στον Βοτανικό, με επικεφαλής τον Κώστα Ρήγα, μέλος της ΕΠ Αττικής.


Στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα»
Στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού «Η Μητέρα»
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παζάρια με τους κλινικάρχες, εκκλήσεις και σε ιδιώτες γιατρούς

Μετά τα παρακάλια για ενοικίαση ιδιωτικών κλινικών και αποζημίωση των κλινικαρχών από τα ασφαλιστικά ταμεία, αναπαράγοντας την προπαγάνδα του δεύτερου κύματος, που οδήγησε σε εκατόμβες νεκρών στη Βόρεια Ελλάδα, χτες η κυβέρνηση επιδόθηκε σε εκκλήσεις και προς τους ιδιώτες γιατρούς, για συμμετοχή στο ΕΣΥ, πάντα με το αζημίωτο. Στα κίνητρα της κυβέρνησης περιλαμβάνεται αμοιβή 2.000 ευρώ το μήνα, αφορολόγητη και ακατάσχετη που δεν υπόκειται σε καμιά κράτηση, ενώ υπάρχει και πρόβλεψη αμοιβής για συμμετοχή τους σε εφημερίες.

«Να μπορέσουν να ικανοποιηθούν με ένα σεβαστό ποσό, να διατηρούν και το ιατρείο τους, να είναι στην επιλογή πόσες μέρες μπορούν να συνεισφέρουν», είπε ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας. Για έναν... «ευέλικτο τρόπο που ένας συνάδελφος μπορεί να προσφέρει ανάλογα με το χρόνο που έχει», έκανε λόγο ως προς την έκκληση ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης.

«Ενα μεσαίο νοσοκομείο της χώρας έχει περίπου 200 κλίνες, σαν να γεμίζει σε μια εφημερία», ομολόγησε ο υπουργός Υγείας, επιβεβαιώνοντας και με τη διαπίστωση αυτή ότι οι 200 κλίνες στο «Λητώ» και το «Ιατρικό Κέντρο» που μπαίνουν σήμερα σε εφημερία και μισθώνονται είναι σταγόνα στον ωκεανό. Οπως φαίνεται, οι δομές αυτές θα λειτουργούν ως πάρκινγκ ασθενών, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - λειτουργούν με ελάχιστο προσωπικό και κάτω από το όριο ασφαλείας.

Οσο για τις ελλείψεις σε σημαντικές ειδικότητες για την αντιμετώπιση της νόσου, ιδιαίτερα στο μαιευτήριο «Λητώ», όπου δεν υπάρχει Πνευμονολογική κλινική (!), ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε τις «εγγυήσεις» των ομίλων για μετακίνηση εργαζομένων από άλλες κλινικές τους. Με λίγα λόγια, ενώ υπάρχουν αυτές οι αναγκαίες υποδομές αφήνονται στη διακριτική ευχέρεια των επιχειρηματιών να αποφασίζουν με κριτήριο αν τους συμφέρει ή όχι να τις μισθώσουν και πότε. Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση «ξεπλένει» τον ιδιωτικό τομέα επειδή διαθέτει με το αζημίωτο το περίσσευμά του, προκειμένου να εξασφαλίσει ένα επίπεδο κερδοφορίας. Θυμίζουμε άλλωστε τις πληροφορίες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας ότι κρεβάτια στα «φιλέτα» - κλινικές «καπαρώνονται» από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού.

Στο μεταξύ, προκλητικά, ο υπουργός Υγείας επικαλέστηκε ως θετική πείρα όσα έκανε η κυβέρνηση τον περασμένο Νοέμβρη στη Βόρεια Ελλάδα, όπου για βδομάδες υγειονομικοί και ασθενείς ήταν αντιμέτωποι με μια τραγωδία, ενώ η «συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα» αποδείχθηκε ένα ακόμα ανέκδοτο (βλ. την ανακοίνωση της ΕΝΙΘ στο διπλανό θέμα). Ανακοίνωσε επίσης «συνεργασία», με το αζημίωτο πάλι, με το ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης «Φιλοκτήτης» για 50 κλίνες για όσους χρειάζονται αποθεραπεία. Να σημειωθεί ότι μόνο από τις ΜΕΘ έχουν εξέλθει 1.445 ασθενείς, ενώ τα εξιτήρια κυμαίνονται στα 900 κατά μέσο όρο το μήνα, εκ των οποίων σημαντικό τμήμα χρειάζεται αποκατάσταση. Στην Αττική είναι τουλάχιστον 10.000 τα ιδιωτικά κρεβάτια αποκατάστασης και η κυβέρνηση, που «βάζει πάνω απ' όλα την υγεία του πολίτη», νοικιάζει τα ...50!

Για τον εμβολιασμό

Πετώντας και πάλι την μπάλα στον εμβολιασμό, που πάει «μπουσουλώντας» με ευθύνη της κυβέρνησης, καθώς αρνείται ακόμη και τώρα να προμηθευτεί όλα τα ασφαλή κι αποτελεσματικά εμβόλια ανεξαρτήτως χώρας παραγωγής, ο υπουργός Υγείας προανήγγειλλε την αλλαγή των κριτηρίων «προτεραιοποίησης», ξεχωρίζοντας τον κλάδο του Τουρισμού, με το βλέμμα στη θωράκιση της κερδοφορίας των ομίλων του κλάδου.

Παράλληλα, ανακοίνωσε «το άνοιγμα της πλατφόρμας τις επόμενες 10 μέρες» των ραντεβού της ομάδας Α πολύ αυξημένου κινδύνου και «θα ακολουθήσουν εντός Μαρτίου» οι ηλικιακές ομάδες 70-74 και 65-69. Σε ό,τι αφορά τις παραδόσεις της «Pfizer» τον Απρίλη αναμένονται 1.071.000 κι επιπλέον 90.000 από τα 4.000.000 που ανακοίνωσε η ΕΕ για όλη την Ευρώπη το Μάρτη.

Η ΠΑΝΔΗΜΙΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
Αποκλεισμένοι από τους εμβολιασμούς οι πιο φτωχοί στις ΗΠΑ

Συνεχίζεται η εξάπλωση της πανδημίας σε όλο τον κόσμο, με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα να ξεπερνούν τα 118,2 εκατ. και οι θάνατοι τα 2,624 εκατ.

Την ίδια ώρα, οι λαοί έρχονται καθημερινά αντιμέτωποι με την ταξική διάσταση της πανδημίας και στο θέμα των εμβολιασμών.

Στις ΗΠΑ, παρότι οι εμβολιασμοί προχωρούν με κάπως γρηγορότερους ρυθμούς σε σχέση με άλλα ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, αναδεικνύονται και σε αυτό το ζήτημα οι έντονες ταξικές αντιθέσεις. Τα πιο φτωχά και εξαθλιωμένα λαϊκά στρώματα κυρίως σε αγροτικές περιοχές, αλλά και οι μειονότητες των Ισπανόφωνων και Αφροαμερικανών, όπως ακριβώς χτυπήθηκαν περισσότερο από την πανδημία, έτσι και τώρα είναι οι κοινωνικές ομάδες που έχουν εμβολιαστεί στο μικρότερο ποσοστό.

Σύμφωνα με έρευνα φορέων που επικαλείται το «Ρόιτερς», ενώ οι κοινότητες αυτών των μειονοτήτων διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρή ή θανατηφόρα μόλυνση COVID-19, οι λευκοί έχουν εμβολιαστεί σε διπλάσιο ποσοστό από τους μαύρους και δυόμισι φορές περισσότερο από τους Ισπανόφωνους. Βασικές αιτίες είναι η δύσκολη ή ανύπαρκτη πρόσβασή τους σε δημόσιες δομές Υγείας, ο φόβος και η δυσπιστία απέναντι στην κυβέρνηση και τις κρατικές αρχές λόγω του ρατσισμού και της τρομοκρατίας που έχουν υποστεί, η δυσπιστία απέναντι στα εμβόλια και φάρμακα λόγω της διαχρονικής τους ιατρικής εκμετάλλευσης και εγκατάλειψης.

Στο μεταξύ, στην Ευρώπη, στο πλαίσιο των εντεινόμενων ανταγωνισμών για την «κούρσα των εμβολίων», συνεχίζεται η αντιπαράθεση ΕΕ - Βρετανίας σχετικά με το ποιος... απαγορεύει εξαγωγές εμβολίων. Η βρετανική κυβέρνηση αντέδρασε στον προχτεσινό ισχυρισμό του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, ότι ΗΠΑ και Βρετανία έχουν επιβάλει πλήρη απαγόρευση της εξαγωγής εμβολίων ή συστατικών που παράγονται στην επικράτειά τους. Ο Βρετανός ΥΠΕΞ, Ντομινίκ Ράαμπ, ζήτησε από την ΕΕ να ανακαλέσει, ενώ ο αναπληρωτής πρέσβης της ΕΕ στη Βρετανία κλήθηκε για «συζητήσεις».

Από την πλευρά του, ο Σ. Μισέλ προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, ωστόσο υπονόησε σε ανάρτησή του ότι υπάρχουν πολλοί και διαφορετικοί τρόποι τα κράτη να απαγορεύσουν ή να περιορίσουν εξαγωγές εμβολίων ή φαρμάκων.

Διεργασίες και συμφωνίες για τα «ψηφιακά πιστοποιητικά»

Παράλληλα, συνεχίζονται οι διεργασίες γύρω από τα «διαβατήρια εμβολιασμού», προς ενίσχυση των μονοπωλίων που σχετίζονται με την τουριστική βιομηχανία.

Η υπουργός Τουρισμού της Ισπανίας δήλωσε ότι η χώρα μπορεί να αρχίσει να χρησιμοποιεί τα διαβατήρια εμβολιασμού από το Μάη.

Αντίστοιχα, η ομόλογός της από τη Σερβία ανέφερε ότι η χώρα έχει ήδη έτοιμη την πλατφόρμα έκδοσης «ψηφιακού πιστοποιητικού», όπου θα πιστοποιείται ότι κάποιος έκανε το εμβόλιο ή νόσησε από κορονοϊό ή έχει αρνητικό μοριακό τεστ, και «διαπραγματευόμαστε με το ελληνικό υπουργείο Τουρισμού για την αμοιβαία αναγνώριση αυτών των πιστοποιητικών». Η ίδια ανακοίνωσε ότι τέλη Μάρτη - αρχές Απρίλη θα επισκεφτεί τη Σερβία ο Ελληνας υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης. «Είναι ενθαρρυντικό ότι οι Ελληνες προετοιμάζονται για τη θερινή σεζόν και υπολογίζουν στους τουρίστες από τη Σερβία», είπε. Πρόσθεσε επίσης ότι σε λίγες μέρες θα φτάσουν συγκεκριμένες οδηγίες από την ΕΕ για την τελική μορφή του πιστοποιητικού, ενώ εκτός από την Ελλάδα γίνονται διαπραγματεύσεις επίσης με Ισραήλ και Σλοβενία για την αμοιβαία αποδοχή των πιστοποιητικών.

Πιο θανατηφόρα η βρετανική μετάλλαξη σύμφωνα με μελέτη

Στο μεταξύ, η παραλλαγή B.1.1.7 του SARS-CoV-2, που εντοπίστηκε αρχικά στη Βρετανία στο τέλος του 2020, είναι 30% έως 100% περισσότερο θανατηφόρα σε σχέση με τα προηγούμενα γνωστά στελέχη, σύμφωνα με μελέτη στη Βρετανία που συγκρίνει τα ποσοστά θνητότητας. Επίσης είναι κατά 40% έως 70% περισσότερο μεταδοτική από τις υπόλοιπες κυρίαρχες μέχρι σήμερα παραλλαγές του κορονοϊού.

  • Σχετικά με δημοσιεύματα του ξένου τύπου για απόσυρση παρτίδας του εμβολίου της AstraZeneca και στην Ελλάδα, ο ΕΟΦ αναφέρει σε ανακοίνωσή του, ότι «ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, η παραγωγός εταιρεία, καθώς και ο Αυστριακός Οργανισμός Φαρμάκων δε σχετίζουν τη συγκεκριμένη παρτίδα και τον εμβολιασμό με ανεπιθύμητες ενέργειες που καταγράφηκαν στην Αυστρία».
ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ
Παρεμβάσεις διεκδίκησης για την προστασία από την πανδημία στους χώρους δουλειάς

Θεσσαλονίκη: Από την κινητοποίηση στον «Σκλαβενίτη»
Θεσσαλονίκη: Από την κινητοποίηση στον «Σκλαβενίτη»
Σε παράσταση διαμαρτυρίας καλούν σήμερα Πέμπτη, στις 5.30 μ.μ., στο υπουργείο Εργασίας, η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και το Συνδικάτο Τύπου - Χάρτου, απαιτώντας μέτρα προστασίας της υγείας στους χώρους δουλειάς. «Δεν παζαρεύουμε τη ζωή και την υγεία μας για τα κέρδη τους», τονίζει η Ομοσπονδία και προσθέτει: «Χρειάζεται να σημάνει συναγερμός στα συνδικάτα και τους εργαζόμενους σε κάθε χώρο δουλειάς μετά την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε δεκάδες εργοστάσια τις τελευταίες μέρες». Στην πλειοψηφία των εργοστασίων του κλάδου «η εργοδοσία εκμεταλλεύεται την παντελή έλλειψη ελέγχων στους χώρους δουλειάς από το κράτος, με τις πλάτες της κυβέρνησης "παίζει κορόνα - γράμματα" με την υγεία, την ασφάλεια και τα δικαιώματα των εργαζόμενων», προσθέτει το Συνδικάτο.

Επίσης σήμερα, στις 11 π.μ., το Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποιεί παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας, για το ίδιο ζήτημα.

Συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων για τους χώρους δουλειάς - υγειονομικές βόμβες

Στο μεταξύ, συνεχίζονται οι καταγγελίες σωματείων για την έλλειψη μέτρων προστασίας στους χώρους δουλειάς με ευθύνη της κυβέρνησης και της εργοδοσίας:

«Οι εξελίξεις στις μεγάλες ελεγκτικές του κλάδου επιβεβαιώνουν τις ανησυχίες αλλά και την αναγκαιότητα των αιτημάτων που προτάσσει το σωματείο», τονίζει η Ενωση Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Τις τελευταίες μέρες, η Ενωση έχει ενημερωθεί για 2 κρούσματα κορονοϊού σε εργαζόμενους στις εταιρείες PwC και «Delloite». Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις, μάλιστα, αξιοποιούν την τηλεργασία ως «σωτήριο μέτρο» σε ποσοστά που ξεπερνούν το 60% του προσωπικού τους. Η τηλεργασία, «ακόμα και σαν έκτακτο μέτρο για την πανδημία, δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, παρά μόνο αν συνοδεύεται με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς», τονίζει η Ενωση και καλεί τους εργαζόμενους να παλέψουν για την υγεία και τα δικαιώματά τους.

Εξόρμηση στις εγκαταστάσεις του ΔΕΣΦΑ στη Ρεβυθούσα έκανε την περασμένη Τρίτη το Σωματείο Εργαζομένων στην Ενέργεια Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορινθίας. Σύμφωνα με το σωματείο, στο ΔΕΣΦΑ από την αρχή της πανδημίας το πρόγραμμα εργασίας καταστρατηγείται, το προσωπικό καλείται να δουλέψει συνεχόμενα 12ωρα, ενώ εργαζόμενοι στα ρεπό τους τίθενται σε εφεδρεία για να καλύπτουν συναδέλφους τους που διαγιγνώσκονται θετικοί στον κορονοϊό, είτε πρέπει να τεθούν σε καραντίνα.

Μέτρα προστασίας των εργαζομένων στο ΚΔΑΥ, όπου έχουν εντοπιστεί κρούσματα και παράλληλα τα πρωτόκολλα γίνονται λάστιχο, διεκδικεί η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου. Η Σωματειακή Επιτροπή της Ενωσης «είχε έγκαιρα προειδοποιήσει ότι οι αλλαγές στις βάρδιες θα πρέπει να γίνεται με χρονική διαφορά, για να μην δημιουργείται συνωστισμός» στους χώρους του εργοστασίου και να τηρούνται αυστηρά όλα τα μέτρα αποφυγής της διασποράς του κορονοϊού, όπως, όμως καταγγέλλει, «η εργοδοσία αδιαφόρησε». Μετά την επιβεβαίωση θετικού κρούσματος «προσπάθησε και συνεχίζει να προσπαθεί να μεταφέρει το κόστος για τη διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους», καταγγέλλει η Ενωση. Συγκεκριμένα, έφτασε στο σημείο «να παζαρεύει με τους εργάτες να αναλάβουν το μισό κόστος, να τους αφήνει υπονοούμενα ότι θα τους βγάλει σε αναστολή προσπαθώντας εκβιαστικά να αποσπάσει τη συναίνεσή τους». Ωστόσο, η άμεση παρέμβαση της Ενωσης και των ίδιων των εργαζομένων υποχρέωσε την εργοδοσία «να αναλάβει το κόστος στο πρώτο rapid test».

Την αδιαφορία της κυβέρνησης και των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών απέναντι στο αίτημά του για διενέργεια τεστ στους εργαζόμενους στη Ζώνη και τα Ναυπηγεία του Περάματος καταγγέλλουν το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών. Καλούν όλους τους εργαζόμενους να συσπειρωθούν και να διεκδικήσουν την εφαρμογή όλων των απαιτούμενων μέτρων προστασίας για την υγεία και την ασφάλεια στους χώρους δουλειάς.

Παράσταση διαμαρτυρίας σε σούπερ μάρκετ στη Θεσσαλονίκη

Συμβολική παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το κατάστημα του «Σκλαβενίτη», στην Ευκαρπία, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί με πρωτοβουλία του επιχειρησιακού Σωματείου στη Βόρεια Ελλάδα, μετά τη διάγνωση 16 κρουσμάτων κορονοϊού σε εργαζόμενους και άλλων 5 υπό διερεύνηση.

Το Σωματείο Εργαζομένων στις Επιχειρήσεις του Ομίλου «Σκλαβενίτης» στη Βόρεια Ελλάδα απαίτησε για άλλη μια φορά τη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Στη διάρκεια της κινητοποίησης, μοιράστηκε σε όλους τους εργαζόμενους της βάρδιας και στους καταναλωτές η ανακοίνωση του Σωματείου που καταγγέλλει τις ευθύνες κυβέρνησης - εργοδοσίας και διεκδικεί συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.

Από τις συζητήσεις αναδείχθηκε η αγωνία των εργαζομένων αλλά και η απόφασή τους να υπερασπιστούν αγωνιστικά την υγεία των ίδιων και των οικογενειών τους, τα δικαιώματά τους. Ενώ και οι καταναλωτές αναγνώρισαν την ανάγκη η εργοδοσία να σταματήσει να κρύβεται πίσω από τα πρωτόκολλα - λάστιχο της κυβέρνησης και να προστατέψει τους εργαζόμενους και τους χιλιάδες πελάτες της.

Οπως ανέδειξαν οι εκπρόσωποι του Σωματείου, η ίδια η εξέλιξη με τη διάγνωση των 16 κρουσμάτων αποδεικνύει ότι τα όποια υποτυπώδη μέτρα λαμβάνονται δεν επαρκούν. Μάλιστα, εκτιμούν ότι την Παρασκευή που θα διενεργηθούν και πάλι τεστ στους εργαζόμενους, θα προκύψουν νέα κρούσματα.

Το Σωματείο καταγγέλλει ότι η κατάσταση είναι επικίνδυνη, «στα όρια του "κίνδυνος - θάνατος", αν σκεφτεί κανείς πως στο συγκεκριμένο κατάστημα εργάζονται δεκάδες εργαζόμενοι, και το επισκέπτονται καθημερινά χιλιάδες καταναλωτές από όλη την περιοχή». Επίσης, καταγγέλλει ότι «η επιχείρηση αρνείται να κλείσει το κατάστημα και να βγάλει σε καραντίνα τους εργαζόμενους με πλήρεις αποδοχές και όταν κριθεί ασφαλές να γυρίσουν στη δουλειά τους».

Καλεί την κυβέρνηση για ακόμη μια φορά να σταματήσει να προστατεύει τα κέρδη των μεγαλοεπιχειρηματιών και να πάρει εδώ και τώρα μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς.

ΛΑΡΙΣΑ
Εξώδικο σε συνδικαλίστρια από επιχείρηση τροφίμων για ομιλία της σε διαδικτυακή εκδήλωση της ΟΓΕ

Καταγγελία του Εργατικού Κέντρου και του Συνδικάτου Τροφίμων

Η «δήλωση μετανοίας» που ζητάει η εργοδοσία
Η «δήλωση μετανοίας» που ζητάει η εργοδοσία
Σε μια προσπάθεια τρομοκράτησης όσων σηκώνουν κεφάλι και διεκδικούν τα δικαιώματά τους, προχώρησε στις 8 Μάρτη η εργοδοσία επιχείρησης τροφίμων στη Λάρισα, στέλνοντας εξώδικο προς την αναπληρώτρια γραμματέα του Συνδικάτου Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Ν. Λάρισας, για τη συμμετοχή της και τα όσα είπε, χωρίς να κατονομάζει μάλιστα κάποια συγκεκριμένη επιχείρηση, σε διαδικτυακή εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ). Θέμα της εκδήλωσης, που ...ερέθισε τις «ευαίσθητες κεραίες» της εργοδοσίας, ήταν: «Αποκαλύπτουμε τους πραγματικούς ενόχους. Χτίζουμε ασπίδα προστασίας στην πολύμορφη βία κατά των γυναικών».

Πιο συγκεκριμένα, η επιχείρηση απειλεί την συνδικαλίστρια πως «η υπόθεση θα οδηγηθεί στις υπεύθυνες κατά νόμο αρχές και στα αρμόδια Δικαστήρια» για στοχοποίηση της επιχείρησης! Εναλλακτικά, η εργοδοσία τής δίνει τη δυνατότητα να ...μετανοήσει και να ξεκαθαρίσει ότι στο συγκεκριμένο εργοστάσιο δεν υπάρχουν ζητήματα οποιασδήποτε μορφής βίας απέναντι σε εργαζόμενες.

Το κωμικοτραγικό στην όλη υπόθεση είναι ότι η διοίκηση της επιχείρησης την ίδια μέρα που έστελνε το εξώδικο, την 8η Μάρτη, Διεθνή Μέρα της Γυναίκας, ανέβαζε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ανάρτηση για να αποδώσει φόρο τιμής στις γυναίκες, τις οποίες τιμά κάθε μέρα...

Την εργοδοτική αυτή πρόκληση καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους το Εργατικό Κέντρο και το Συνδικάτο Τροφίμων - Ποτών - Γάλακτος Ν. Λάρισας, δηλώνοντας ότι «το εργατικό κίνημα δεν υπογράφει δηλώσεις μετάνοιας στους βιομήχανους». Τονίζει πως η εργοδοσία στοχοποιεί την εργαζόμενη «για την πρωτοπόρα δράση της μέσα στο εργοστάσιο, γιατί πρωτοστατεί, αγωνίζεται, διεκδικεί τα δικαιώματα των συναδέλφων της. Επιδιώκει να διαμορφώσει κλίμα τρομοκρατίας ώστε κανένας εργαζόμενος, καμία εργαζόμενη να μη σηκώσει κεφάλι, να μην διεκδικήσει τα δικαιώματά του. Αν πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα σταματήσει το εργατικό κίνημα να διεκδικεί, να παλεύει, να αγωνίζεται, είναι βαθιά γελασμένοι!».

Στην ανακοίνωση του Εργατικού Κέντρου αναδεικνύεται μεταξύ άλλων πως στην εν λόγω επιχείρηση, «για πολλά χρόνια μέχρι το 2019 δεν πληρώνονταν δεκάδες ώρες υπερωρίας το μήνα. Οι υπερωρίες άρχισαν να πληρώνονται μετά από έντονες αντιδράσεις των εργαζομένων και την παρέμβαση του σωματείου το 2019. Οι εργαζόμενοι εργάζονται 6ήμερο και αρκετές φορές 7ήμερο "για να βγει η δουλειά" και πάλι με μεγάλες καθυστερήσεις στην καταβολή του μεροκάματου της Κυριακής. Πολλοί εργαζόμενοι λόγω των συνθηκών εργασίας στο εργοστάσιο έχουν πάθει διάφορες σημαντικές μυοσκελετικές βλάβες στη μέση, στα χέρια τους κ.λπ., για κάποιες από τις οποίες χρειάστηκε να γίνουν και χειρουργικές επεμβάσεις. Η απαίτηση της διοίκησης της επιχείρησης ήταν να συνεχίσουν να εργάζονται στο ίδιο πόστο, παρά το ότι επιβαρύνεται και πάλι η κατάσταση της υγείας τους, χωρίς να παίρνονται μέτρα για να προστατευτεί η υγεία των εργαζομένων. Από τον Μάρτη του 2020 δεκάδες εργαζόμενοι της επιχείρησης έχουν μπει στο καθεστώς της αναστολής εργασίας και αμείβονται με 534 ευρώ το μήνα και αν... ενώ παράλληλα εργαζόμενοι στην επιχείρηση εργάζονταν υπερωρίες. (...) Ολα τα παραπάνω συνιστούν εργοδοτική ασυδοσία, είτε υπάρχουν νόμοι κομμένοι και ραμμένοι έτσι ώστε ο εργοδότης να προωθεί τα συμφέροντα και τις ανάγκες του είτε όχι, αφού ο εργοδότης αξιοποιεί τη θέση ισχύος που έχει σε σχέση με τον εργαζόμενο για να επιβάλει αυτό που θέλει».

Αντίστοιχα το Συνδικάτο τονίζει πως «η συναδέλφισσα στην τοποθέτησή της αναφέρθηκε γενικώς στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες στους χώρους δουλειάς, στις πιέσεις που δέχονται τόσο στον κλάδο των τροφίμων αλλά και σε άλλους κλάδους, χωρίς βέβαια να αναφερθεί σε κάποια συγκεκριμένη εταιρεία. Γιατί άραγε η αντίδραση της εταιρείας; Μήπως "έχει τη μύγα και μυγιάζεται", όπως λέει και ο λαός μας;».

Ταυτόχρονα, καλούν τους εργαζόμενους σε συλλογικό αγώνα και διεκδίκηση, σπάζοντας τη σιωπή και φέρνοντας στην επιφάνεια τα προβλήματα στους εργασιακούς χώρους, την εκμετάλλευση και την παραβίαση ακόμα και αυτής της εργατικής νομοθεσίας που έχει απομείνει, τονίζοντας πως «με την οργάνωσή μας στο σωματείο να διεκδικήσουμε καλύτερες συνθήκες εργασίας, με εργασιακά δικαιώματα και μισθούς που να καλύπτουν τις σύγχρονες ανάγκες των οικογενειών μας. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα! Οπλο μας είναι η οργάνωση, η ενότητα και η αλληλεγγύη μεταξύ των εργαζομένων».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ