Τετάρτη 11 Μάρτη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κρούσμα στο Πολεμικό Ναυτικό

Κρούσμα κορονοϊού σε εν ενεργεία στέλεχος (υπαξιωματικό) του Πολεμικού Ναυτικού, που κατά πληροφορίες υπηρετεί στη φρεγάτα «ΥΔΡΑ», εντοπίστηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες. Πηγές αναφέρουν ότι είναι γαμπρός του απόστρατου ο οποίος νοσηλεύεται με κορονοϊό στο Νοσοκομείο «Σωτηρία». Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο υπαξιωματικός αναρρώνει σπίτι του, ενώ έλεγχοι διεξάγονται στο πλήρωμα της φρεγάτας.

ΛΕΣΒΟΣ
Ακόμα πιο επιτακτικός ο άμεσος απεγκλωβισμός προσφύγων και μεταναστών

Με αφορμή την εμφάνιση κρουσμάτων κορονοϊού και στη Λέσβο, η βουλευτής του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα, επαναφέροντας την ανάγκη λήψης όλων των άμεσων μέτρων που προτάσσει το ΚΚΕ, τονίζει μεταξύ άλλων ότι είναι επιτακτικό «να προχωρήσει εδώ και τώρα η κυβέρνηση στον απεγκλωβισμό όλων των προσφύγων και μεταναστών από το νησί, καθώς πέρα από τους άλλους λόγους, λόγω του υπερπληθυσμού αλλά και των άθλιων συνθηκών διαβίωσής τους υπάρχει μεγάλος κίνδυνος εξάπλωσης πιθανών κρουσμάτων. Να παρθούν, άμεσα και για όσο διάστημα παραμένουν οι πρόσφυγες στο νησί, μέτρα ιατρικής παρακολούθησης και πρόληψης, καθώς και επαρκούς διατροφής τους».

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Τραγικές οι συνέπειες της πολιτικής που αντιμετωπίζει την Υγεία ως «κόστος» και πεδίο κερδοφορίας

Στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για την επιδημία του κορονοϊού παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Κώστας Παπαδάκης, τονίζοντας τα παρακάτω:

«Στο πλαίσιο της υπεύθυνης στάσης απέναντι στην εξελισσόμενη επιδημία του κορονοϊού ανήκει και η αποκάλυψη των τραγικών συνεπειών της πολιτικής της ΕΕ, όλων των κυβερνήσεων, που αντιμετωπίζουν την Υγεία ως "κόστος" και ατομική ευθύνη, ως πεδίο κερδοφορίας για τους ομίλους μέσω της εμπορευματοποίησης.

Η ανησυχία της κυβέρνησης στην Ελλάδα να μη συμπέσει η όξυνση της γρίπης με τον νέο κορονοϊό μαρτυρά τη γύμνια σε ιατρικό - νοσηλευτικό προσωπικό, Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και υποδομές. Αυτά δεν καλύπτονται από την υπερπροσπάθεια των υγειονομικών, από τα μπαλώματα προσλήψεων με ολιγόμηνες συμβάσεις που εξαγγέλθηκαν.

Επείγουσα ανάγκη είναι οι μόνιμες προσλήψεις, το άνοιγμα όλων των κλινών και υποδομών, δωρεάν κρατική διάθεση υλικών προφύλαξης, εξετάσεων, φαρμάκων. Να παταχθεί η αισχροκέρδεια. Με κρατική απόφαση, δεσμευτική για τους εργοδότες, να υπάρχουν πλήρεις αποδοχές, ασφάλιση και εργασιακά δικαιώματα για όσους εργαζόμενους καλούνται να μείνουν στο σπίτι. Ο έγκαιρος σχεδιασμός πρόληψης, έρευνας, διάγνωσης, επιδημιολογικής επαγρύπνησης και προστασίας της δημόσιας υγείας συγκρούεται αντικειμενικά με τους νόμους του κέρδους, του ανταγωνισμού και της ελεύθερης αγοράς».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ειδικό ταμείο για τις επενδύσεις - Κανένα συγκεκριμένο μέτρο στήριξης της δημόσιας Υγείας

Τηλεδιάσκεψη των ηγετών του κρατών - μελών της ΕΕ (Ευρωπαϊκό Συμβούλιο) πραγματοποιήθηκε χτες το απόγευμα, με στόχο το συντονισμό σε ευρωενωσιακό επίπεδο απέναντι στο πρόβλημα του κορονοϊού. Καθώς εντείνεται η ανησυχία για τις επιπτώσεις στο υγειονομικό και το οικονομικό επίπεδο, συζητήθηκε ποιες κοινές δράσεις μπορούν να αναπτυχθούν σχετικά.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στο κείμενο των Συμπερασμάτων απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά σε συγκεκριμένα άμεσα μέτρα ενίσχυσης των δημόσιων μονάδων Υγείας σε όλη την ΕΕ, όπως και σε μέτρα στήριξης των εργαζομένων και των οικογενειών τους.

Την ίδια ώρα, μεταξύ των μέτρων που θα ληφθούν, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανέφερε τις κρατικές ενισχύσεις στις επιχειρήσεις που θα αντιμετωπίσουν δυσκολίες, την «ευελιξία» όσον αφορά την εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης καθώς και την ίδρυση ενός ειδικού ταμείου, ύψους 25 δισ. ευρώ, κυρίως για επενδύσεις αναθέρμανσης της οικονομίας βραχυπρόθεσμα. Οπως είπε, θα ζητήσει επίσης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να διαθέσει 7,5 δισ. ευρώ από τα διαρθρωτικά ταμεία.

Μεταξύ άλλων στο κείμενο των Συμπερασμάτων τονίζεται η «ανάγκη κοινής ευρωπαϊκής προσέγγισης και στενού συντονισμού με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι υπουργοί Υγείας και οι υπουργοί Εσωτερικών θα πρέπει να διαβουλεύονται καθημερινά για να διασφαλίσουν το σωστό συντονισμό και να επιδιώξουν κοινή ευρωπαϊκή καθοδήγηση».

Σε ό,τι αφορά τις «προτεραιότητες», αναφέρεται ότι «τα μέτρα πρέπει να είναι αναλογικά, ώστε να μην έχουν υπερβολικές συνέπειες για τις κοινωνίες μας στο σύνολό τους», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει δεδομένου ότι κριτήριο των ευρωενωσιακών αποφάσεων είναι η ελαχιστοποίηση της «χασούρας» για τα κέρδη των μονοπωλίων.

Συμφώνησαν να αναθέσουν στην Κομισιόν «την ανάλυση των αναγκών (σ.σ. για προμήθεια ιατρικού εξοπλισμού) και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την πρόληψη των ελλείψεων». Από την πλευρά της, «η Επιτροπή προτίθεται να αγοράσει εξοπλισμό ατομικής προστασίας μέσω του πλαισίου πολιτικής προστασίας - RescEU. Πρέπει να διασφαλιστεί ότι η εσωτερική αγορά λειτουργεί σωστά», τονίζεται παραπέρα στα Συμπεράσματα.

Προτεραιότητα ορίζεται και η «προώθηση της έρευνας, συμπεριλαμβανομένου και ενός εμβολίου». «Η Επιτροπή έχει ήδη κινητοποιήσει κεφάλαια ύψους 140 εκατ. ευρώ και έχει επιλέξει 17 σχέδια», αναφέρεται παρακάτω.

Ως προτεραιότητα επισημαίνεται και η «αντιμετώπιση των κοινωνικοοικονομικών συνεπειών. Η Ενωση και τα κράτη - μέλη της είμαστε έτοιμοι να χρησιμοποιήσουμε όλα τα μέσα που είναι απαραίτητα. Συγκεκριμένα, θα εξετάσουμε κάθε αντίκτυπο στη ρευστότητα, στην υποστήριξη των τομέων των ΜμΕ και των συγκεκριμένων πληττόμενων τομέων και των υπαλλήλων τους».

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τους δημοσιονομικούς κανόνες, αναφέρεται ότι «θα χρειαστεί ευέλικτη εφαρμογή των κανόνων της ΕΕ, ιδίως όσον αφορά τις κρατικές ενισχύσεις και το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης», όπως και ότι «η Κομισιόν θα παρακολουθεί στενά τις οικονομικές εξελίξεις στην Ενωση και θα αναλάβει όλες τις απαραίτητες πρωτοβουλίες».

Καταλήγουν ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανέλθει στο θέμα κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 26 και 27 Μάρτη, για να λάβει περαιτέρω αποφάσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης

Ο Κυρ. Μητσοτάκης φέρεται να τόνισε ότι «είναι απόλυτη προτεραιότητα η προστασία της δημόσιας υγείας. Σε αυτό το πλαίσιο χρειαζόμαστε δημοσιονομικό χώρο για να προστατέψουμε όσους πλήττονται». Τα μέτρα που ήδη ανακοινώνει η κυβέρνηση βέβαια επιβεβαιώνουν ότι στόχος είναι η διασφάλιση «δημοσιονομικού χώρου» για την παραπέρα στήριξη των επιχειρηματικών ομίλων, την ίδια ώρα που οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν ξανά το μάρμαρο.

Για το «ψητό» δε του κεφαλαίου, έσπευσε να θέσει παράλληλα «το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και την στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται». Το κόστος των μέτρων αυτών πρέπει να εξαιρεθεί από τους δημοσιονομικούς στόχους των κρατών - μελών, όπως προβλέπονται από το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης ή από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας όπως η Ελλάδα, φέρεται να ζήτησε, κατά κυβερνητικές πηγές.

Αναφέρθηκε επίσης στην «ανάγκη ενίσχυσης του συστήματος Υγείας των κρατών - μελών σε μέσα και προσωπικό», όταν η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ελάχιστες ολιγόμηνες προσλήψεις, έτη φωτός μακριά τόσο από τις πάγιες όσο και από τις σημερινές έκτακτες ανάγκες. Σε αυτό το πλαίσιο, είναι κενές περιεχομένου και οι επισημάνσεις που έκανε νωρίτερα κατά την παρουσία του στη Βιέννη, λέγοντας ότι «πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτόν τον χρόνο τον οποίο έχουμε, ελέγχοντας την επέκταση αυτής της επιδημίας για να μπορέσουμε να ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο το Εθνικό Σύστημα Υγείας μας, αλλά κυρίως για να προστατεύσουμε, και θέλω να το τονίσω αυτό εδώ, τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους, τους χρόνια πάσχοντες»...

Σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναμένεται στην Αθήνα να κάνει ανακοινώσεις, όπως διαχέεται από την κυβέρνηση, για τη λήψη νέων μέτρων.

Παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις στα νοσοκομεία ενώ επαναλαμβάνονται οι επισημάνσεις για επικείμενη έξαρση

Σε 89 ανήλθαν χτες τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα

Eurokinissi

Σε 89 ανέρχονται πλέον τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού στη χώρα μας, με 5 νέα κρούσματα να ανακοινώνονται χτες. Οι τέσσερις είναι στενές επαφές των ήδη επιβεβαιωμένων κρουσμάτων και ο ένας είναι εισαγόμενο περιστατικό από Λονδίνο.

Στο μεταξύ, η κατάσταση του ασθενούς που νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του ΠΓΝ Πατρών έχει επιβαρυνθεί σημαντικά και είναι κρίσιμη.

Χτες, ο υπουργός Υγείας, Β. Κικίλιας, μετά από εισήγηση της Ειδικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων ανακοίνωσε την αναστολή της λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για τις επόμενες 14 μέρες. Η αναστολή αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, ΙΕΚ, πανεπιστήμια, ιδιωτικά και δημόσια, φροντιστήρια κ.ά. Το έκτακτο αυτό προληπτικό μέτρο έχει στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα, καθώς, όπως επισημάνθηκε, τα παιδιά κρατούν υψηλό ιικό φορτίο για πολλές μέρες χωρίς συμπτώματα. Παράλληλα, ο υπουργός Υγείας ζήτησε «οι γονείς να περιορίσουν τα παιδιά, καθώς το μέτρο αφορά στη μείωση της διασποράς της νόσου». Μίλησε, τέλος, για μέτρα για τους εργαζόμενους γονείς με παιδιά στα σχολεία, τα οποία θα ανακοινωθούν σήμερα και σύμφωνα με τις κυβερνητικές «διαρροές» φορτώνουν βάρη στους εργαζόμενους, χωρίς να διασφαλίζουν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση (βλ. περισσότερα στη σελ. 7).

Την ίδια ώρα, ενώ οι ειδικοί επιστήμονες επαναλαμβάνουν διαρκώς την επισήμανση ότι αναμένεται έξαρση της νόσου με πολλαπλασιασμό κρουσμάτων τις επόμενες βδομάδες, παραμένουν ως έχουν οι τεράστιες ελλείψεις στις δημόσιες μονάδες Υγείας.

Αν και οι επιστήμονες αναφέρουν ότι ήδη «ο ιός τρέχει κάτω από τη μύτη μας», δεν έχει γίνει ούτε μια πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, δεν έχει ανοίξει ούτε ένα κλειστό δημόσιο κρεβάτι σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, δεν έχουν υλοποιηθεί μετά από τόσες μέρες ούτε καν οι εντελώς ανεπαρκείς (κοροϊδία τις χαρακτηρίζουν οι ίδιοι οι υγειονομικοί) ολιγόμηνες προσλήψεις που προβλέπονται στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Οι 200 προσλήψεις εποχικού προσωπικού που είναι ακόμα στα χαρτιά, οι μετακινήσεις εργαζομένων από το ένα νοσοκομείο στο άλλο, οι «ευχές» να περάσει σε ύφεση το κύμα γρίπης για να νοσηλευτούν άνθρωποι στις ΜΕΘ που ήδη βρίσκονται «στο κόκκινο», επιβεβαιώνουν ότι ακόμα και σήμερα δεν λαμβάνονται τα ολοκληρωμένα μέτρα για την προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων, των εργαζομένων στα νοσοκομεία, των ασθενών, όλου του λαού.

«Επί ποδός» οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, «επί ποδός» βρίσκονται οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία, οι οποίοι σε συνθήκες αυξανόμενης εντατικοποίησης και αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό κι εξοπλισμό, με αυτοθυσία συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κορονοϊού και ταυτόχρονα αναλαμβάνουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τη λήψη άμεσων μέτρων ενίσχυσης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Χτες, στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο (αναπληρωματικό νοσοκομείο αναφοράς) με πρωτοβουλία του Σωματείου Εργαζομένων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου. Κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον διοικητή, ενημερώθηκαν ότι η διοίκηση του νοσοκομείου είχε ζητήσει ενίσχυση του προσωπικού με... 7 επικουρικούς νοσηλευτές, τελικά θα προσληφθούν μόλις 5 (!) κι όλα αυτά τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις νοσηλευτών είναι 82. Παράλληλα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, καθώς ήδη παρατηρούνται ελλείψεις σε υλικά, ακόμη και σε μέσα ατομικής προστασίας, ενώ η ενημέρωση του προσωπικού δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οι εργαζόμενοι προσανατολίζονται σε νέα κινητοποίηση τις επόμενες μέρες στην ΥΠΕ, συντονίζοντας τα βήματά τους με τα σωματεία κι άλλων δημόσιων νοσοκομείων κι απαιτούν τα αυτονόητα: Αμεση προμήθεια - με ευθύνη του υπουργείου Υγείας - όλων των αναγκαίων υλικών, με προτεραιότητα στα μέσα ατομικής προστασίας. Ενίσχυση του νοσοκομείου με το αναγκαίο προσωπικό. Αναμόρφωση του οργανισμού του νοσοκομείου για να ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες. Ενίσχυση των Κέντρων Υγείας Ελευσίνας, Μεγάρων και Ασπροπύργου με γιατρούς βασικών ειδικοτήτων και νοσηλευτικό προσωπικό. Δημιουργία Κέντρου Υγείας στη Μάνδρα. Να μην απολυθεί κανένας υγειονομικός. Μονιμοποίηση των εργαζομένων με «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα ΒΑΕ όλων όσοι εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Αττικόν» (νοσοκομείο αναφοράς) σημειώνει ότι ενώ η μαζική έξαρση της νόσου είναι «προ των πυλών»: Δεν έχει προσληφθεί ούτε ένας νοσηλευτής, διοικητικός, τεχνολόγος, τραυματιοφορέας, στις κενές οργανικές θέσεις. Δεν έχει φύγει ούτε ένα ράντζο ούτε έχει ανακουφιστεί από την υπερ-εφημέρευση. Δεν έχει ανοίξει ούτε ένα επιπλέον κρεβάτι ΜΕΘ, με την αναγκαία πρόσληψη προσωπικού και προμήθεια εξοπλισμού, όταν τα υπάρχοντα κρεβάτια ΜΕΘ δεν επαρκούν ούτε για την τακτική λειτουργία του νοσοκομείου. Δεν έχει ανοίξει κανένα κλειστό νοσοκομείο, π.χ. Λοιμωδών, για τις αυξημένες ανάγκες νοσηλείας που πιθανόν θα προκύψουν. Το Σωματείο καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας σε άμεση υλοποίηση των αιτημάτων, προειδοποιώντας με στάση εργασίας (7 π.μ. - 10 π.μ.) και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πύλη του νοσοκομείου, αύριο, Πέμπτη.

Το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» (νοσοκομείο αναφοράς), μετά τη μαζική ΓΣ που πραγματοποιήθηκε πριν από λίγες μέρες, προχωρά την Παρασκευή 13/3 σε νέα Γενική Συνέλευση, επισημαίνοντας και τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ενημέρωση και εκπαίδευση όλων των εργαζομένων. Μεταξύ άλλων διεκδικεί: Προμήθεια όλης της απαραίτητης υλικοτεχνικής υποδομής. Αμεση ενίσχυση της Επιτροπής λοιμώξεων. Ανάπτυξη όλων των κενών κλινών όπως στη ΜΑΦ. Αμεση χωροθέτηση ιατρείων - κλινών για απομόνωση ύποπτων ή βεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε πρόσφορο χώρο του νοσοκομείου. Αμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού.

Παράλληλα, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ απαιτώντας άμεσα και ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων και των ασθενών και απαντώντας ταυτόχρονα στην προσπάθεια φίμωσης των συνδικάτων που αγωνίζονται για τα παραπάνω, προχωρά αύριο Πέμπτη σε στάση εργασίας (12 μ. - 3 μ.μ.), στο πλαίσιο της οποίας καλεί σε ενημερωτική συνέλευση. Αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, ενάντια στις αυταρχικές μεθόδους της. Υπενθυμίζεται ότι η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ με έγγραφό της «ενημερώνει» τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων για τη «διεξαγωγή έρευνας περί διασποράς ψευδών ειδήσεων με κίνδυνο πρόκλησης πανικού» επειδή το σωματείο καταγγέλλει τις τεράστιες ελλείψεις και τα προβλήματα στο νοσοκομείο, οργανώνοντας την πάλη των εργαζομένων. Την εν λόγω προσπάθεια φίμωσης των συνδικάτων που αγωνίζονται καταδικάζουν μεταξύ άλλων το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Ηρακλείου, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Ν. Ηρακλείου.

ΘΕΤΙΚΗ ΣΕ ΚΟΡΟΝΟΪΟ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΣΕ ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΗΣ ΒΑΡΗΣ
Οι αρχές έδιναν εντολές να πάει στα σχολεία παρά το ταξίδι σε πληττόμενη περιοχή της Ιταλίας

Με πρωτοβουλία της ίδιας της καθηγήτριας έγινε η εξέταση...

Τις τεράστιες ευθύνες των αρμόδιων κρατικών υπηρεσιών για την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προληπτικών ελέγχων για την προστασία του λαού από τον κορονοϊό αναδεικνύει η περίπτωση της καθηγήτριας Γαλλικών που κάνει μαθήματα σε τέσσερα σχολεία της Βάρης και χτες ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε θετική στον ιό.

Πιο συγκεκριμένα, η καθηγήτρια ταξίδεψε στην Ιταλία και επέστρεψε στις 24/2. Λίγες μέρες αργότερα, οι Σύλλογοι Γονέων των σχολείων που το έμαθαν τυχαία, έστειλαν επιστολή προς τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Αττικής, ρωτώντας εάν χρειάζεται να παρθούν μέτρα και να γίνουν ιατρικές εξετάσεις, δεδομένου ότι η δασκάλα μετά το ταξίδι συνέχιζε να διδάσκει και στα τέσσερα σχολεία.

Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ωστόσο, στην απάντησή της με ημερομηνία 5/3 προς τους Συλλόγους Γονέων αναφέρει: «Η υπηρεσία μας ενήργησε άμεσα κατόπιν ενημέρωσής της για το θέμα επίσκεψης εκπαιδευτικού στην Ιταλία. Υπήρξε επικοινωνία στις 25/2/2020 του προϊσταμένου του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων με τον πλέον αρμόδιο φορέα, τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουν αποσταλεί στην Υπηρεσία μας και οι οποίες έχουν ήδη διαβιβαστεί στις σχολικές μονάδες της περιοχής ευθύνης μας. Ως αποτέλεσμα της επικοινωνίας αυτής δόθηκε εντολή να συνεχίσει η εκπαιδευτικός την εκτέλεση των υπηρεσιακών της καθηκόντων».

Στην ουσία, οι αρμόδιες κρατικές αρχές αποφάσισαν... τηλεφωνικά ότι δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας (!), χωρίς να γίνει έστω μια προληπτική εξέταση και χωρίς κανένα μέτρο για την προστασία της καθηγήτριας, των μαθητών, των γονιών, των εκπαιδευτικών, των οικογενειών τους.

Τελικά, η εξέταση έγινε με πρωτοβουλία της ίδιας της καθηγήτριας, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει εμφανίσει κανένα σύμπτωμα...

Επιβεβαιώνονται και σε αυτήν την περίπτωση τα σοβαρά κενά στα «πρωτόκολλα» που ακολουθήθηκαν από τον ΕΟΔΥ για τον έλεγχο κρουσμάτων, όπως έγινε και στην περίπτωση του 66χρονου από την Αμαλιάδα που νοσηλεύεται σε σοβαρή κατάσταση στο ΠΓΝ Πατρών, για τον οποίο ο ΕΟΔΥ αρχικά απαντούσε αρνητικά στο αίτημα υγειονομικών να ελεγχθεί για κορονοϊό, και τελικά μόνο μετά από την επιμονή του προσωπικού του νοσοκομείου έγιναν εξετάσεις, στις οποίες βρέθηκε θετικός στον ιό...

Με αφορμή το περιστατικό, η «Λαϊκή Συσπείρωση» Βάρης - Βούλας - Βουλιαγμένης εξέδωσε ανακοίνωση την περασμένη Πέμπτη, με την οποία ζητούσε από όλους τους αρμόδιους εμπλεκόμενους φορείς να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διερεύνηση της υπόθεσης, τονίζοντας: «Οσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες μέρες αποδεικνύουν πως τα όποια μέτρα έχουν παρθεί, παραμένουν αποσπασματικά και κενό γράμμα, όσο δεν λαμβάνονται ταυτόχρονα ουσιαστικά μέτρα για την αποτελεσματική προστασία του λαού, με πρώτο και κύριο την άμεση ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό όλων των ειδικοτήτων για να στελεχωθούν πλήρως οι δημόσιες μονάδες Υγείας και να παρασχεθεί επαρκής έκτακτη κρατική χρηματοδότηση».

Αναγκαία η λήψη πρόσθετων μέτρων για τα σχολεία, τους μαθητές και τους γονείς

Copyright 2020 The Associated

Για 14 μέρες, έως τις 26 Μάρτη, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, αναστέλλεται η εκπαιδευτική λειτουργία σε όλα τα δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα όλης της χώρας, όλων των βαθμίδων, στο πλαίσιο των νέων προληπτικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, για την αναπλήρωση των μαθημάτων που θα χαθούν αυτό το διάστημα ισχύει προς το παρόν η σχετική εγκύκλιος που είχε αποσταλεί στα σχολεία από το Φλεβάρη και, αν το διάστημα που θα παραμείνουν τελικά τα σχολεία κλειστά είναι μόνο αυτές οι δυο βδομάδες, δεν θα χρειαστεί να περιοριστούν οι διακοπές του Πάσχα. Με βάση την εγκύκλιο του Φλεβάρη, για την αναπλήρωση αξιοποιούνται σχολικές εορτές, περιορίζονται οι πολυήμερες εκδρομές και οι περίπατοι.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με άτυπη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας, όπως αναφέρει το ΑΠΕ, αναστέλλεται η λειτουργία και των φροντιστηρίων για 14 μέρες, ενώ με νεότερη διευκρίνιση του υπουργείου επισημαίνεται ότι ειδικά σε ό,τι αφορά τα πανεπιστήμια θα λειτουργούν κανονικά οι διοικητικές υπηρεσίες, οι φοιτητικές εστίες και η έρευνα.

Σοβαρά ζητήματα που θα παραμένουν και μετά το άνοιγμα των σχολείων

Στο μεταξύ, στη συνάντηση που είχε την περασμένη Δευτέρα με την γενική γραμματέα Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας, για τα ζητήματα σχετικά με τον κορονοϊό, αναφέρεται με ανακοίνωσή της η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ).

Παρά το γενικό προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων μια μέρα μετά, υπάρχουν ζητήματα ανοιχτά και για όταν ανοίξουν ξανά, στα οποία το υπουργείο δεν έδωσε απαντήσεις, σημειώνει η ΑΣΓΜΕ.

Μεταξύ άλλων αναφέρει:

«Στο αίτημά μας για μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας στα σχολεία, με αλλαγή του θεσμικού πλαισίου ώστε τα σχολεία να διατηρούνται καθαρά κατά την ώρα λειτουργίας τους, το υπουργείο Παιδείας μάς απάντησε ότι σωστά το θεσμικό πλαίσιο δεν επιτρέπει το προσωπικό καθαριότητας να μπαίνει την ώρα λειτουργίας του σχολείου, για να αποφευχθούν ατυχήματα των μαθητών. Ως ΑΣΓΜΕ θεωρούμε ότι η απάντηση του υπουργείου είναι ανεδαφική, δεν έχει καμία σχέση με την καθημερινότητα των σχολείων και βρίσκεται πολύ μακριά από την ουσιαστική υγιεινή των μαθητών, ειδικά αυτήν την περίοδο, με όλα τα έκτακτα μέτρα που απαιτούνται να παρθούν. Επίσης δεν λάβαμε καμία απάντηση για την πρόσληψη μόνιμου και επαρκούς προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία (....)

Στο αίτημά μας για πλήρη αποζημίωση των γονιών που έχουν πληρώσει το συνολικό ποσό ή προκαταβολή εκδρομής που ακυρώθηκε λόγω των έκτακτων μέτρων, το υπ. Παιδείας δεν μας έδωσε καμία απάντηση, απλά αρκέστηκε στην καλή θέληση των τουριστικών πρακτόρων, σχολιάζοντας ότι δεν είναι και τόσο ακριβές οι εκδρομές. Ως γονείς όμως ξέρουμε πολύ καλά πόσο δύσκολη είναι ακόμα και η συμμετοχή στη σχολική εκδρομή για ένα παιδί, ενώ γενικεύεται το φαινόμενο όλο και περισσότεροι μαθητές να μη συμμετέχουν σε αυτές για οικονομικούς λόγους».

Η ΑΣΓΜΕ επισημαίνει εκ νέου την ανάγκη για διασφάλιση αδειών με πλήρη δικαιώματα και αποδοχές για εργαζόμενους γονείς που πρέπει να φροντίσουν τα παιδιά τους μετά το κλείσιμο των σχολείων, ενώ σημειώνει ότι «η υγεία μαθητών - γονιών - εκπαιδευτικών δεν μπορεί να είναι ατομική υπόθεση» και ζητά μια σειρά μέτρων για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της κατάστασης.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
Ζωτικής σημασίας η λήψη ουσιαστικών μέτρων στους χώρους της Ειδικής Αγωγής

Την ανάγκη για λήψη άμεσων και ουσιαστικών μέτρων για την αντιμετώπιση του κορονοϊού και των συνεπειών του στον ιδιαίτερα κρίσιμο χώρο της Ειδικής Αγωγής αναδεικνύει με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή (ΠΟΜΕΕΑ).

Οπως υπογραμμίζει μεταξύ άλλων η Ομοσπονδία, μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων στους χώρους Ειδικής Αγωγής ανήκει στις ευπαθείς ομάδες, λόγω συνοδών ιατρικών προβλημάτων είτε χρόνιων νοσημάτων που τους καθιστούν ευάλωτους.

Επιπλέον, στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής (ΝΠΙΔ) απασχολούνται / υποστηρίζονται άνθρωποι από πολλούς δήμους και περιοχές, με συνέπεια να μην ελέγχεται η πιθανή διασπορά σε / από τοποθεσίες και πληθυσμούς που δύναται να νοσήσουν. Οι άνθρωποι αυτοί κινούνται με μισθωμένα λεωφορεία, πράγμα που δυσκολεύει τον έλεγχο της διασποράς του κορονοϊού.

«Πρόκειται για πληθυσμό που "εκπαιδεύεται" στην αυτοφροντίδα» και για τον οποίο «η τήρηση των κανόνων υγιεινής δεν είναι αυτονόητη, ούτε με απλή ενημέρωση μπορεί να λυθεί το ζήτημα. Χρειάζεται συστηματική επιτήρηση», τονίζει η Ομοσπονδία.

Την ίδια στιγμή οι εργαζόμενοι του κλάδου είναι εκτεθειμένοι στις ορέξεις της εργοδοσίας, υπογραμμίζει η ΠΟΜΕΕΑ. Χαρακτηριστικά, στα ΝΠΙΔ του κλάδου διαδίδεται πως ο εργοδότης δύναται να μην καταβάλει τους μισθούς για την περίοδο που θα υπάρχει εντολή κλεισίματος δομών, καθώς κάτι τέτοιο αφορά «κατάσταση ανωτέρας βίας». Ηδη τέτοια απόπειρα έγινε στο ίδρυμα «Μέριμνα» στην Αχαΐα (βλ. περισσότερα στη σελ. 7)

Η Ομοσπονδία καλεί την κυβέρνηση και την εργοδοσία να πάρουν άμεσα και επείγοντα μέτρα, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να μην παίζουν με τη δημόσια υγεία, την υγιεινή και ασφάλεια των εργαζομένων, των ΑμεΑ και των οικογενειών όλων.

Μεταξύ άλλων διεκδικεί:

  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σε οικοτροφεία - Κέντρα Ειδικής Αγωγής - προνοιακούς χώρους (ΝΠΙΔ) που λειτουργούν αυτή τη στιγμή με προσωπικό ασφαλείας.
  • Να ληφθεί μέριμνα για τους ανθρώπους με αναπηρία που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες, για τους εργαζόμενους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση, καθώς και για τους εργαζόμενους που έχουν στην οικογένειά τους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.
  • Να δοθούν άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για τους εργαζόμενους των Κέντρων Ειδικής Αγωγής αλλά και για τους γονείς και κηδεμόνες των ανθρώπων που απασχολούνται / υποστηρίζονται στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής για όσο διάστημα χρειαστεί, είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης.
  • Αμεσα μέτρα για τις αναρρωτικές άδειες των εργαζομένων που δουλεύουν με «μπλοκάκι». Η εργοδοσία και το κράτος να εξασφαλίσουν τη σταθερή μισθοδοσία τους για όσο διάστημα χρειαστεί, είτε για αναρρωτικές άδειες είτε για υποχρεωτικές άδειες λόγω των μέτρων πρόληψης. Να παγώσουν οι πληρωμές των συναδέλφων με «μπλοκάκι» προς τον ΕΦΚΑ για όσο διάστημα δεν εργάζονται λόγω της κατάστασης.
  • Αμεση οικονομική ενίσχυση των ΝΠΙΔ Ειδικής Αγωγής, μέσω της κρατικής χρηματοδότησης, για αγορά προληπτικού υλικού και επισκευή - δημιουργία απαραίτητων υποδομών.
  • Μόνιμο, επαρκές και πλήρους ωραρίου προσωπικό καθαριότητας των χώρων Ειδικής Αγωγής.
  • Να εξασφαλιστούν η ιατρική παρακολούθηση, η επαρκής υγιεινή και διατροφή σε καθημερινή βάση στα προνοιακά ιδρύματα και στα Κέντρα Ειδικής Αγωγής.
  • Αμεση ενημέρωση με κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό, τόσο των μαθητών όσο και των Συλλόγων Γονέων. Να ενημερωθούν επίσημα οι εργαζόμενοι στους χώρους Ειδικής Αγωγής για την προβλεπόμενη διαδικασία σε περίπτωση εντοπισμού ύποπτου κρούσματος κορονοϊού από γιατρούς Εργασίας.
Να μην περάσει η επίθεση της εργοδοσίας με «όχημα» τις συνέπειες του κορονοϊού!

Στο στόχαστρο της εργοδοσίας μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με σκοπό να φορτωθούν το κόστος από τις συνέπειες του κορονοϊού
Στο στόχαστρο της εργοδοσίας μπαίνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων, με σκοπό να φορτωθούν το κόστος από τις συνέπειες του κορονοϊού
Με τις «πλάτες» τις κυβέρνησης, που δεν παίρνει κανένα ουσιαστικό μέτρο προκειμένου να διασφαλιστούν πλήρως οι θέσεις εργασίας, τα μισθολογικά, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, με την αβάντα του εργατοπατερισμού που καλεί τους εργαζόμενους να... «αναλάβουμε όλοι το κόστος», η εργοδοσία «απογειώνει» την αντεργατική επίθεση μέσα στους χώρους δουλειάς, με «όχημα» τις συνέπειες της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Καθώς πληθαίνουν οι σχετικές καταγγελίες, επιβεβαιώνεται για μια ακόμα φορά ότι η αγωνιστική στάση και αντίδραση των εργαζομένων και των συνδικάτων τους μπορεί να αποτελέσει τον καθοριστικό παράγοντα για να μην υλοποιηθούν αυτοί οι αντεργατικοί σχεδιασμοί.

Αχαΐα: Δεν πέρασαν οι αντεργατικοί σχεδιασμοί στο ίδρυμα «Μέριμνα»

Να καταβάλλονται οι αποδοχές και να μετρά ο χρόνος ασφάλισής τους κανονικά για τις μέρες που του ίδρυμα «Μέριμνα» στην Αχαΐα θα είναι κλειστό λόγω κορονοϊού, κατάφεραν οι εργαζόμενοι, παρά τους αντίθετους σχεδιασμούς της διοίκησης, παρεμβαίνοντας μαζί με το Σωματείο τους στη συνεδρίαση του ΔΣ του ιδρύματος, την περασμένη Δευτέρα, και έχοντας τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Πάτρας.

Καθοριστική ήταν και η παρέμβαση της δημοτικής αρχής Πάτρας, καθώς στο 7μελές ΔΣ του ιδρύματος συμμετέχουν δύο εκπρόσωποί της, που μαζί με τους εργαζόμενους άσκησαν τεράστια πίεση και ανάγκασαν τη διοίκηση να αναδιπλωθεί.

Το ίδρυμα απασχολεί 60 εργαζόμενους και εκτός από τις δωρεές, επιδοτείται από την Περιφέρεια. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του, ιδρύθηκε το 1969, είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και «εκπαιδεύει και φιλοξενεί κατά κύριο λόγο άτομα με Νοητική Υστέρηση και διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές».

Την περασμένη Δευτέρα, δύο ώρες πριν τη συνεδρίαση του ΔΣ, η διοίκηση έστειλε στα μέλη του κείμενο απόφασης, στο οποίο σημείωνε ότι... ήταν ήδη ομόφωνη (!) προκαταβάλλοντας το αποτέλεσμα. Στο κείμενο σημειώνονταν ότι το ίδρυμα θα κλείσει για 10 μέρες (9/3 - 18/3) λόγω κορονοϊού, υλοποιώντας τη σχετική ΚΥΑ, και ότι κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης λειτουργίας «αναστέλλεται η προσφορά της εργασίας όλων των απασχολούμενων, απαλλασσόμενου του Ιδρύματος για λόγους ανωτέρας βίας, της καταβολής των αποδοχών τους. Για τους ίδιους λόγους το παραπάνω διάστημα δεν λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης»!

Τελικά, οι αντιδράσεις των εργαζομένων, του σωματείου τους και των εκπροσώπων του δήμου Πάτρας ανάγκασαν το ΔΣ να μην υπερψηφίσει το συγκεκριμένο κείμενο και να αποφασίσει το κλείσιμο του ιδρύματος χωρίς να θίγονται οι μισθοί και η Ασφάλιση των εργαζομένων.

«Mellon»: Ετοιμο το αντεργατικό σχέδιο με τις «πλάτες» της κυβέρνησης

Στην εταιρεία «Mellon» η εργοδοσία ανακοίνωσε ότι θα παίρνουν άδεια δύο βδομάδων οι εργαζόμενοι των οποίων τα παιδιά έχουν κλείσει τα σχολεία τους.

Ωστόσο δεν διευκρινίζει τι είδους άδειες είναι και τι θα γίνει με τις αποδοχές των εργαζομένων. Η απάντηση που δίνει είναι ότι περιμένει να βγάλει απόφαση το υπουργείο Εργασίας, δείχνοντας πως οι εργοδότες είναι ήδη έτοιμοι για το αντεργατικό σχέδιο που μεθοδεύει η κυβέρνηση προς όφελός τους, με «επιμερισμό των βαρών» στις σχετικές άδειες, αφού θα «τρώγονται» και μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων.

Στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες

Αμεσα μέτρα ουσιαστικής προστασίας όλων των εργαζομένων διεκδικεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. «Στα μέτρα που παίρνει η κυβέρνηση για τις επιχειρήσεις, την προστασία του τζίρου και των κερδών τους, απουσιάζουν εντελώς μέτρα που προστατεύουν τους εργαζόμενους και συνολικά την εργατική οικογένεια», αναφέρει στην ανακοίνωσή της και επισημαίνει ότι καθημερινά πληθαίνουν οι καταγγελίες εργαζομένων για εργοδοτικές πιέσεις, ασυδοσία και έλλειψη μέσων προστασίας.

Ιδιαίτερα για τους χιλιάδες εργαζόμενους στην καθαριότητα, υπογραμμίζει ότι χρειάζονται «άμεσα μέτρα ουσιαστικής ατομικής προστασίας» αλλά και «ανθρώπινο ωράριο ώστε να μην καταπονείται ο οργανισμός». Στις σημερινές συνθήκες αναδεικνύεται «η πραγματική γύμνια που υπάρχει σε εργατικό δυναμικό όσον αφορά τις υπηρεσίες καθαριότητας», προσθέτει η Γραμματεία και απαιτεί να προσληφθούν εργαζόμενοι στον κλάδο με σταθερή και μόνιμη εργασία και να καλυφθούν τα κενά.

Η ανάγκη για ατομικά μέτρα προστασίας υπάρχει ακόμα για τους εμποροϋπαλλήλους που έρχονται σε άμεση και κοντινή επαφή με εκατοντάδες ανθρώπους, τους φύλακες και εργαζόμενους από εταιρείες security στους χώρους δουλειάς του κλάδου.

Μέρα με τη μέρα πυκνώνουν οι κάθε είδους εργοδοτικές πιέσεις, προσθέτει: «Από τη μία έχουμε απολύσεις, εργασία από το σπίτι, εκ περιτροπής εργασία και παραπέρα ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και από την άλλη οργιάζει η εντατικοποίηση της εργασίας, ειδικά στα σούπερ μάρκετ», εξηγεί η Γραμματεία, ενώ την ίδια στιγμή «αυξάνεται ο έμμεσος ή άμεσος εξαναγκασμός σε άδειες άνευ αποδοχών ή εξάντληση της κανονικής άδειας».

«"Θύμα" σε κάθε περίπτωση είναι ο εργαζόμενος και αυτό δεν πρέπει να επιτραπεί!», τονίζει η Γραμματεία και καλεί τους εργαζόμενους να απευθύνονται στα Σωματεία Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων σε όλη τη χώρα και στο ΠΑΜΕ για οποιαδήποτε μονομερή κίνηση της εργοδοσίας που θίγει τα δικαιώματά τους.

Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη: Να γίνουν έλεγχοι σε πλοίο προερχόμενο από την Ιταλία

Τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων στο προερχόμενο από την Ιταλία πλοίο «RIGEL II», της εταιρείας «VENTOURIS FERRIES», που έχει προσδέσει στο Πέραμα, στο χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης, ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία και φορείς το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής και Ναυπηγοεπισκευαστικής Βιομηχανίας Ελλάδας και το Σωματείο Ναυπηγοξυλουργών.

«Ζητάμε άμεσα να γίνουν όλοι οι απαραίτητοι έλεγχοι για το συγκεκριμένο πλοίο, με δεδομένη την έλευσή του από την Ιταλία και συγκεκριμένα για το θέμα της πανδημίας από τον κορονοϊό που πλήττει τη γειτονική χώρα αλλά και τη χώρα μας, εφόσον στον χώρο της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης απασχολούνται εκατοντάδες εργαζόμενοι σε άλλα επισκευαζόμενα πλοία», σημειώνει το Συνδικάτο.

Οπως υπογραμμίζει, με δεδομένα τα παραπάνω, «θα έπρεπε το πλοίο να παραμείνει στη ράδα προκειμένου να γίνει ο απαιτούμενος έλεγχος και όχι να προσδέσει στον συγκεκριμένο χώρο», ενώ ανάλογη διαδικασία θα πρέπει να προβλεφθεί και για άλλα πλοία από διάφορους προορισμούς.

Να παρθούν άμεσα μέτρα για εργαζόμενους και κοινό στο δήμο Θεσσαλονίκης

Στο μεταξύ, τη μαγική εικόνα που παρουσίασε στο Δημοτικό Συμβούλιο ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, για την πρόληψη στους εργασιακούς χώρους του δήμου από τον κορονοϊό, αποδομεί η ΔΑΣ Εργαζομένων δήμου Θεσσαλονίκης.

Οπως αναφέρει, «υπάρχουν ελλείψεις ακόμη και απολυμαντικών σε εργασιακούς χώρους για προσωπικό και κοινό, ενώ υπηρεσίες που έρχονται σε επαφή με δημότες είναι εκτεθειμένες και παντελώς απροστάτευτες π.χ. τμήμα ελεγχόμενης στάθμευσης, βιβλιοθήκες κ.ά. Δεν έχει υπάρξει καμία μέριμνα για τις ομάδες εργαζομένων υψηλού κινδύνου (...) για επιπλέον άδειες σε εργαζόμενους που φροντίζουν παιδιά, μετά και το κλείσιμο σχολείων και παιδικών σταθμών ή ηλικιωμένους που ασθενούν».

Η ΔΑΣ καλεί το ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Θεσσαλονίκης να συγκαλέσει άμεσα σε έκτακτη σύσκεψη τους εργαζόμενους, για την προάσπιση της υγείας τους. Να απαιτήσουν μεταξύ άλλων ατομικά μέσα προστασίας, άμεσα προσβάσιμα σε καθημερινή βάση. Καθημερινό έλεγχο από τους γιατρούς εργασίας και τεχνικούς ασφαλείας. Παραλείψεις που εντοπίζονται να επισπεύδεται η επίλυσή τους.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Να διασφαλιστούν πλήρως οι εργαζόμενοι που θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά

Με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, το ΚΚΕ κατέθεσε ξανά την απαίτησή του για λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να εξασφαλιστούν πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όλους τους εργαζόμενους που θα χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά λόγω κορονοϊού.

Αναλυτικά η Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο βουλευτής του Κόμματος, Χρ. Κατσώτης, έχει ως εξής:

«Σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης και τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του νέου κορονοϊού στη χώρα, προβλέπονται μεταξύ άλλων το μέτρο της αποχής από την εργασία, η προσωρινή παύση της λειτουργίας βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων και σχολών. Πρόκειται για έκτακτα μέτρα, που αποσκοπούν αφενός να αντιμετωπιστεί η διασπορά του ιού στον υγιή πληθυσμό και αφετέρου ασθενείς που μπορούν να αντιμετωπιστούν με "κατ' οίκον νοσηλεία".

Οπως είναι κατανοητό, για την υλοποίησή τους απαιτείται τα μέτρα αυτά να συνοδεύονται με κυβερνητικές αποφάσεις που να διασφαλίζουν και να κατοχυρώνουν τα δικαιώματα των εργαζομένων που είτε νοσούν οι ίδιοι και μένουν στο σπίτι, είτε περιθάλπουν ασθενείς της οικογένειάς τους, είτε έχει διακοπεί η εργασία τους, λόγω των προληπτικών μέτρων.

Μέχρι τώρα δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει σε αυτές τις περιπτώσεις τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης. Αυτό σημαίνει ότι οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι απέναντι σε πιέσεις της εργοδοσίας και με κίνδυνο ένα αναγκαίο μέτρο προστασίας να υπονομεύεται στην εφαρμογή του, αφού δεν διασφαλίζεται η υποχρεωτικότητά του.

Ερωτάται ο κ. υπουργός αν προτίθεται να πάρει μέτρα ώστε να εξασφαλίσει πρόσθετες άδειες με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση:

α) Σε όσους εργαζόμενους νοσούν, προκειμένου να αναρρώσουν.

β) Σε όσους εργαζόμενους αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους, ως έκτακτο μέτρο πρόληψης της διάδοσης του κορονοϊού.

γ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να αναλάβουν τη φροντίδα άρρωστου παιδιού ή ηλικιωμένου μέλους της οικογένειας.

δ) Σε όσους εργαζόμενους καλούνται να παραμείνουν με τα παιδιά τους στο σπίτι, εξαιτίας του προληπτικού κλεισίματος των σχολείων και των βρεφονηπιακών σταθμών».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ - ΕΡΓΑΤΟΠΑΤΕΡΕΣ
Συντονισμένη στήριξη στη νέα επίθεση για να φορτωθεί το κόστος στην πλάτη των εργαζομένων

«Το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι», δήλωσε προκλητικά ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ!

Κυβέρνηση και ηγεσία ΓΣΕΕ, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, για τη στήριξη της νέας αντεργατικής επίθεσης

Eurokinissi

Κυβέρνηση και ηγεσία ΓΣΕΕ, ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει, για τη στήριξη της νέας αντεργατικής επίθεσης
Με πλήρη συντονισμό ανάμεσα στις εργοδοτικές ενώσεις, την κυβέρνηση και τον εργατοπατερισμό προχωρά η κλιμάκωση της αντεργατικής επίθεσης στους χώρους δουλειάς, προκειμένου να διασφαλιστεί με κάθε τρόπο ότι οι εργαζόμενοι θα είναι αυτοί που θα πληρώσουν το «μάρμαρο» όχι μόνο για την τραγική κατάσταση του εμπορευματοποιημένου δημόσιου συστήματος Υγείας, αλλά και για τις «χασούρες» που προκαλεί στα καπιταλιστικά κέρδη η εξάπλωση του κορονοϊού.

Μία μέρα αφότου η κυβέρνηση ανακοίνωσε την πρώτη δέσμη μέτρων υπέρ της εργοδοσίας (παραπέρα διευκόλυνση της «ευελιξίας», της τηλεργασίας, αναστολή πληρωμών ασφαλιστικών εισφορών, φόρων κ.τ.λ.), χωρίς το παραμικρό μέτρο για τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας, των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενώ παράλληλα πολλαπλασιάζονται καθημερινά οι καταγγελίες συνδικάτων και εργαζομένων για εργοδοτικές πιέσεις για δυσμενείς αλλαγές συμβάσεων, με χτύπημα δικαιωμάτων, μεγαλύτερη «ευελιξία», απολύσεις, άδειες χωρίς αποδοχές κ.ο.κ., σε χτεσινή σύσκεψη των «κοινωνικών εταίρων» στο υπουργείο Εργασίας (με τη συμμετοχή των ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ και των εργατοπατέρων της ΓΣΕΕ), επιχειρήθηκε να καλλιεργηθεί η... «συνυπευθυνότητα» στην ανάληψη των βαρών από τις επιπτώσεις του κορονοϊού!

«Την κρίση θα την αντιμετωπίσουμε όλοι μαζί, συντονισμένοι και ενωμένοι Πολιτεία, επιχειρήσεις, εργαζόμενοι...», δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης, με τον πρόεδρο της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλο, να υπερθεματίζει, δηλώνοντας προκλητικά ότι η επιδημία... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά» (!) και ότι «το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»!

Μεθοδεύεται αντεργατικό σχέδιο για τους εργαζόμενους γονείς

Καθόλου τυχαία, μάλιστα, όπως επιβεβαιώνεται και από τις σχετικές κυβερνητικές «διαρροές», με την εν λόγω αναφορά ο εργατοπατερισμός στρώνει το έδαφος στον αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για... «επιμερισμό των βαρών», σε ό,τι αφορά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με τη φροντίδα των παιδιών τους οι εργαζόμενοι γονείς μετά το προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων.

Ανακοινώνοντας χτες την απόφαση της κυβέρνησης για προληπτικό κλείσιμο όλων των σχολείων, ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας ανέφερε ότι «προβλέπεται άμεσα ειδική μέριμνα για τους εργαζόμενους γονείς των ανήλικων μαθητών και μαθητριών» και παρέπεμψε σε σχετικές ανακοινώσεις από τα συναρμόδια υπουργεία.

Οπως έγινε γνωστό, οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν σήμερα, ωστόσο και από τις κυβερνητικές «διαρροές» για τη χτεσινή σύσκεψη των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας και Εσωτερικών επιβεβαιώνεται ότι οι «λύσεις» που προκρίνονται φορτώνουν στους εργαζόμενους τα βάρη των συνεπειών από τα μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού, προκειμένου να μειώσουν τις «χασούρες» για το κεφάλαιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντί για πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση για όσους εργαζόμενους χρειαστεί να λείψουν από τη δουλειά, όπως απαιτούν το ΚΚΕ και τα ταξικά συνδικάτα, η κυβέρνηση ετοιμάζει σχέδιο για 15ήμερες αρχικά άδειες για οικογένειες με δύο εργαζόμενους γονείς με παιδιά μέχρι 15 ετών, για τις οποίες όμως ουσιαστικά θα «κόβονται» μέσω συμψηφισμού μέρες από την κανονική άδεια των εργαζομένων, ενώ ένα άλλο μέρος της άδειας θα καλύπτεται από το κράτος και τον εργοδότη.

«Εξαφανίζουν» την ταξική διάσταση και καλούν ...«να αναλάβουμε όλοι το κόστος»!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθούν αναλυτικότερα σημεία από τη δήλωση του Γ. Παναγόπουλου, καθώς αποτελεί συνολικότερα ένα ακόμα μνημείο εργατοπατερισμού, που επιβεβαιώνει γιατί εργοδοσία και κυβέρνηση στήριξαν με όλα τα μέσα αυτές τις δυνάμεις και στο πρόσφατο «συνέδριο» - παρωδία της ΓΣΕΕ: «Οπως αντιλαμβάνεστε μία επιδημία σαν τον κορονοϊό, πολλώ δε μάλλον μια ενδεχόμενη πανδημία, δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά, θα μας πλήξει όλους. (...) Το πρόβλημα μας αφορά όλους, να μην επιχειρήσουν κάποιοι να δώσουν ταξική διάσταση. (...) Κάναμε διάφορες προτάσεις στο υπουργείο που θα αφορούν και τη φύλαξη των παιδιών σε ενδεχόμενο κλείσιμο σχολείων και βεβαίως είπαμε ότι το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι»!

Πέρα δηλαδή από όσα σημειώνονται παραπάνω για τα περί... «επιμερισμού των βαρών» ανάμεσα στους εργαζόμενους και τους εκμεταλλευτές τους, ο επικεφαλής του εργατοπατερισμού «βγάζει λάδι» και όλη τη διαχρονική αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας, για να απαλλαγούν το κεφάλαιο και το κράτος του από το «κόστος» της και για να ανοίξουν νέα πεδία κερδοφορίας, δηλώνοντας με ύφος χιλίων καρδιναλίων ότι η κατάσταση που αντιμετωπίζει σήμερα ο λαός και με την εξάπλωση του κορονοϊού... «δεν έχει ταξικά χαρακτηριστικά»!

Για τον εργατοπατέρα οι κεφαλαιοκράτες, που κλέβοντας τον κόπο των εργαζομένων βγάζουν σε μια μέρα περισσότερα από τους μισθούς ενός εργαζόμενου σε ένα χρόνο, είναι στην ίδια μοίρα με τους εργαζόμενους και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, που είναι αντιμέτωποι με τις τεράστιες ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στο δημόσιο σύστημα Υγείας. Αντίστοιχα, ο κεφαλαιοκράτης που θα «μείνει στο σπίτι»... έχει την ίδια αγωνία για το πώς θα ζήσει, με τον εργαζόμενο που ήδη δεν τα βγάζει πέρα και βλέπει τώρα να κλιμακώνεται η εργοδοτική επίθεση στο εισόδημα και τα δικαιώματά του...

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Οι προκλητικές δηλώσεις Παναγόπουλου δεν έχουν καμία σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων

Σχολιάζοντας τις προκλητικές δηλώσεις του προέδρου της ΓΣΕΕ Γ. Παναγόπουλου, το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του σημειώνει:

«Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αμέσως μετά τη σημερινή συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας με τους εργοδοτικούς φορείς με θέμα τον κορονοϊό, πρόλαβε να δηλώσει ανάμεσα σε άλλα ότι "το κόστος θα πρέπει να το αναλάβουμε όλοι".

Είναι προκλητικός! Δεν έχει καμία σχέση με τα προβλήματα των εργαζομένων, με τη συζήτηση και τα προβλήματα στους χώρους δουλειάς.

Ηδη υπάρχουν καταγγελίες για ένταση των εργοδοτικών πιέσεων που αφορούν το σύνολο των εργασιακών σχέσεων και δικαιωμάτων. Πιέσεις που φτάνουν έως την απειλή για απολύσεις, για αλλαγή των συμβάσεων, για επιπλέον ελαστικοποίηση της εργασίας. Την ίδια στιγμή στα super market οι εργαζόμενοι στενάζουν από την εντατικοποίηση. Σε σχολεία που μέχρι σήμερα ήταν κλειστά και οι γονείς δεν είχαν πού να αφήσουν τα παιδιά τους, διογκώνεται η εργοδοτική πίεση σε εργαζόμενους ώστε να εργαστούν ακανόνιστα από το σπίτι, να εξαντλήσουν την κανονική τους άδεια ή να τους χορηγηθεί άδεια άνευ αποδοχών.

Τι εννοεί σήμερα ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ με τη φράση "να αναλάβουμε το κόστος"; Με τη συμβολή, τη στάση, την υπογραφή και τη συνολική συνεισφορά της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, το κόστος της 10ετούς κρίσης το επωμίσθηκαν οι εργαζόμενοι με αιματηρές θυσίες, χάνοντας κατακτήσεις δεκαετιών.

Τι σημαίνει "ανάληψη κόστους"; Να αναλάβουμε από κοινού κράτος - εργοδοτικές οργανώσεις και εργαζόμενοι το κόστος των ελλείψεων στο σύστημα Υγείας; Το κόστος των κλειστών ΜΕΘ, των ελάχιστων κρεβατιών, της έλλειψης γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, των υποστελεχωμένων υπηρεσιών; `Η να αναλάβουμε το κόστος ώστε να διαφυλαχτεί η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων και οι εργαζόμενοι να αντιμετωπίζουν τα αναγκαία μέτρα καταπολέμησης του ιού, άνευ αποδοχών και χωρίς δικαιώματα;

Κανείς εργαζόμενος ανυπεράσπιστος απέναντι στις εργοδοτικές πιέσεις!

Το εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα εδώ και χρόνια υποφέρει από τον ιό του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Σήμερα μπροστά στις εργοδοτικές πιέσεις που αυξάνονται, οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να μείνουν ανυπεράσπιστοι.

Μέχρι αυτήν τη στιγμή και με δεδομένο το κλείσιμο των παιδικών σταθμών, των σχολείων και των πανεπιστημίων για 2 βδομάδες, δεν υπάρχει κυβερνητική απόφαση που να διασφαλίζει τις αναγκαίες πρόσθετες άδειες σε εργαζόμενους γονείς με πλήρη καταβολή των αποδοχών και της ασφαλιστικής κάλυψης για όσο καιρό παραμείνουν κλειστά τα εκπαιδευτικά ιδρύματα σε όλες τις βαθμίδες.

Μαζί με την αναγκαία πρόσληψη εργαζομένων στην Υγεία και την Καθαριότητα, την αύξηση των δρομολογίων όλων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς για αποφυγή του συνωστισμού, ιδιαίτερα τις ώρες αιχμής, αλλά και τα μέτρα προστασίας στην εργασία, για όσους εργαζόμενους επιβάλλεται για διάφορους λόγους να απέχουν από την εργασία τους λόγω του κορονοϊού, πρέπει να εξασφαλίζεται πρόσθετη άδεια με πλήρεις αποδοχές και ασφάλιση».

Τέλος, η ανακοίνωση καλεί όλους τους εργαζόμενους για οποιοδήποτε πρόβλημα αντιμετωπίζουν στο χώρο δουλειάς τους, να απευθύνονται στα σωματεία τους και στο ΠΑΜΕ.

Κέντρο αιμοδοσίας του ΑΧΕΠΑ στη ΔΕΘ

Στο περίπτερο 11 της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης πραγματοποιούνται οι αιμοληψίες του Κέντρου Αίματος του ΑΧΕΠΑ, προκειμένου να αποφευχθεί η ταλαιπωρία των αιμοδοτών λόγω της απαγόρευσης εισόδου και στάθμευσης οχημάτων στο νοσοκομείο, το οποίο είναι κέντρο αναφοράς για την αντιμετώπιση του κορονοϊού στην Κεντρική Μακεδονία. Θα λειτουργεί από τις 8.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ., τη Δευτέρα, την Τρίτη, την Πέμπτη και την Παρασκευή. Την Τετάρτη θα λειτουργεί από τις 10.30 π.μ. έως τη 1.30 μ.μ.

ΣΥΡΙΖΑ
«Ξέπλυμα» της αντιλαϊκής πολιτικής στην Υγεία που και ο ίδιος υπηρετεί

Συντάσσεται με την κυβέρνηση στο αίτημα για μείωση των δημοσιονομικών στόχων, κοροϊδεύοντας το λαό ότι έχει να κερδίσει απ' αυτό

Μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αλλά και της οικονομίας από τις επιπτώσεις του κορονοϊού ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλ. Τσίπρας, με χτεσινές δηλώσεις του. Ο Αλ. Τσίπρας επέκρινε την ΕΕ ότι δίστασε και καθυστέρησε να πάρει μέτρα, υπό το φόβο των αγορών, του οικονομικού και του πολιτικού κόστους, και υποκριτικά διαπίστωσε ότι «ως συνήθως, σκέφτηκαν πρώτα τα οικονομικά συμφέροντα και μετά τους ανθρώπους».

Προκλητικός ήταν και στις συστάσεις του προς την κυβέρνηση «να πάρει άμεσα γενναία μέτρα για τη στήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, τόσο σε ανθρώπινο δυναμικό όσο και σε υλικοτεχνική υποδομή», όταν και επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ το δημόσιο σύστημα Υγείας δέχτηκε απανωτά πλήγματα, με γερό «μαχαίρι» ακόμα και στα στοιχειώδη για τη λειτουργία του. Δεν εξήγησε βέβαια γιατί εκείνος ως κυβέρνηση δεν ενίσχυσε το δημόσιο σύστημα Υγείας με τις αναγκαίες προσλήψεις και υποδομές ώστε να μπορεί σήμερα να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες.

«Ξεπλένοντας» συνολικά τη διαχρονική πολιτική εμπορευματοποίησης και ιδιωτικοποίησης της Υγείας, που και ο ίδιος υπηρέτησε με συνέπεια, ο πρώην πρωθυπουργός ανακάλυψε ότι «ούτε η σημερινή στελέχωση, ούτε ο σημερινός αριθμός των κρεβατιών ΜΕΘ είναι ικανός να ανταποκριθεί σε μια πιθανή εξάπλωση της επιδημίας» και κατέθεσε προτάσεις για τη δημιουργία «διακομματικής επιτροπής μέσω της οποίας θα προκηρυχθούν 4.000 νέες θέσεις μόνιμων γιατρών και νοσηλευτών. Τουλάχιστον 1.000 επαγγελματίες Υγείας πρέπει τις επόμενες μέρες να ενισχύσουν τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών».

Μετά απ' αυτό, έσπευσε άρον άρον να διευκρινίσει ότι μιλάει για «ετήσιες ή διετείς συμβάσεις», με άλλοθι ότι στο μέλλον θα έχουν «ειδική μοριοδότηση για να καλύψουν μέρος των μόνιμων θέσεων που θα προκηρυχθούν». Ζήτησε επίσης «έκτακτο κονδύλι τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων», ενώ πρότεινε και επίταξη μονάδων από ιδιωτικά νοσηλευτήρια, προκειμένου να ενταχθούν στον εθνικό σχεδιασμό αντιμετώπισης της νόσου.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία, ο Αλ. Τσίπρας μίλησε για «διάψευση του αφηγήματος περί ανάπτυξης», δήλωσε ότι οι στόχοι του προϋπολογισμού «έχουν ήδη εκτροχιαστεί» και ζήτησε συμπληρωματικό προϋπολογισμό, «με επαναπροσδιορισμό του ύψους της προβλεπόμενης ανάπτυξης, αλλά και με νέα αναπτυξιακά μέτρα για τη θωράκιση της οικονομίας».

«Αυτό βεβαίως προϋποθέτει άμεση διεκδίκηση μείωσης του στόχου του τρέχοντος έτους για τα πρωτογενή πλεονάσματα», πρόσθεσε. Προσπάθησε δε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι κάτι τέτοιο θα το καρπωθούν οι εργαζόμενοι και ο λαός, προτείνοντας «να δημιουργηθεί ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος τόσο για δαπάνες ενίσχυσης του ΕΣΥ όσο και για μέτρα ενίσχυσης εργαζομένων και επιχειρήσεων που ενδεχομένως πληγούν».

Τέλος, πρότεινε αναστολή του σχεδιασμού «για κατάργηση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, που ξεκινά από 1η Μαΐου».

Προτάσεις για την οικονομία και από το ΜέΡΑ25

Την άμεση μείωση του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος για το 2020 στο 1,5% του ΑΕΠ πρότεινε και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γ. Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας ότι «η πανδημία που έφερε ο κορονοϊός επιταχύνει και βαθαίνει την ήδη προδιαγεγραμμένη, για το 2020, ύφεση». Υπέδειξε μάλιστα ότι τα ποσά θα πρέπει να διατεθούν σε «κατάργηση της προπληρωμής φόρου για το 95% των επιχειρήσεων», «έκπτωση 50% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου και των παραμεθόριων περιοχών» και σε ενίσχυση του συστήματος Υγείας.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΝΕΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ
Αυξάνονται τα κρούσματα και οι ανησυχίες για την πορεία της οικονομίας

Μπαράζ μέτρων στήριξης στους επιχειρηματικούς ομίλους, την ίδια ώρα που αποκαλύπτονται οι συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία

Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται στην Ιταλία
Τα κρούσματα και οι θάνατοι αυξάνονται στην Ιταλία
Καθώς συνεχίζεται η εξάπλωση του νέου κορονοϊού SARS-COV-2, τα αστικά επιτελεία μελετούν νέα μέτρα στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων για να μειωθεί η επίδραση της επιδημίας στην ήδη ασθμαίνουσα καπιταλιστική οικονομία, φορτώνοντας ξανά το κόστος στις πλάτες των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων.

Χαρακτηριστικά είναι τα μέτρα που δρομολογεί η κυβέρνηση Μακρόν, στη Γαλλία, όπου μεταξύ άλλων προτάσσεται η λεγόμενη «τεχνική ανεργία». Δηλαδή, σε κλάδους και επιχειρήσεις όπου η εργοδοσία αναπροσαρμόζει τη λειτουργία μιας εταιρείας, οι εργαζόμενοι που για ένα χρονικό διάστημα θα μένουν εκτός εργασίας, δεν θα παίρνουν το σύνολο του μισθού τους, αλλά μόλις ένα 70%. Μάλιστα, ακόμα και για αυτήν την αποζημίωση η εργοδοσία θα επιδοτείται από τα κρατικά ταμεία, δηλαδή από τα χρήματα των ίδιων των εργαζομένων!

Αντίστοιχα μέτρα ετοιμάζεται να ανακοινώσει από μέρα σε μέρα και η κυβέρνηση Σοσιαλιστών - Podemos στην Ισπανία.

Ανησυχία για επιδείνωση των οικονομικών δεικτών

Μεταξύ άλλων, σε όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές και μη χώρες προωθείται η γενίκευση της τηλεργασίας. Στη Γαλλία, οι εργαζόμενοι υποχρεούνται να έρχονται και να φεύγουν από τη δουλειά τους με το επαγγελματικό λάπτοπ, ούτως ώστε αν υπάρξει ενημέρωση για κλείσιμο της εταιρείας ή των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, να μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται από το σπίτι.

Στο μεταξύ, χτες, η Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD/ CNUCED) εκτίμησε ότι η επιδημία του νέου κορονοϊού μπορεί να προκαλέσει απώλειες ύψους μεταξύ 1 - 2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «αναμένουμε μια επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας χαμηλότερη του 2% φέτος» και ότι «το πραγματικό ερώτημα είναι αν αυτή η πρόβλεψη μήπως αποδειχθεί κάπως αισιόδοξη».

Σ' αυτό το πλαίσιο, η Διάσκεψη ζήτησε διεθνή συντονισμένη απάντηση από το G20, με «επιθετικές δημοσιονομικές δαπάνες» και «σημαντικές δημόσιες επενδύσεις», προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αποκλειστεί ακόμα και το ενδεχόμενο η παγκόσμια οικονομία να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμούς μόλις 0,5%.

Από τη μεριά του, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) ακύρωσε την προγραμματισμένη για προχτές ανακοίνωση των πρόδρομων δεικτών ανάπτυξης, αναφέροντας ότι σε πολλές περιπτώσεις τα στοιχεία που υπάρχουν «δεν μπορούν να αποτυπώσουν σημαντικές απρόβλεπτες αλλαγές στη μακροοικονομία και τις προσδοκίες που είναι πιθανόν να επήλθαν τις μέρες και τις βδομάδες μετά τη συλλογή των στοιχείων».

Ανέφερε πάντως ότι σε χώρες που βρέθηκαν στο επίκεντρο της επιδημίας (Κίνα, Ιαπωνία, Νότια Κορέα κ.τ.λ.) οι επιπτώσεις από τον κορονοϊό έχουν ήδη αρχίσει να αποτυπώνονται σε μια «υποχώρηση της αναπτυξιακής δυναμικής τους».

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Ινστιτούτου Ifo oικονομολόγος Κλέμενς Φιστ δήλωσε ότι η επιδημία θα προκαλέσει ύφεση και στη Γερμανία, ενώ υποστήριξε ότι συνολικά ο κόσμος είναι στο χείλος μιας οικονομικής κρίσης και ότι υπάρχουν ομοιότητες με το 2008.

Στην Ιταλία, η κυβέρνηση αναμενόταν ακόμα και χτες να εγκρίνει μέτρα ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση του αντίκτυπου στην οικονομία, όπως δήλωσε ο υπουργός Βιομηχανίας. Τα νέα μέτρα εκτιμάται ότι θα προκαλέσουν πιθανόν αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος περίπου στο 2,8% του ΑΕΠ.

Αύξηση των θανάτων στην Ιταλία

Οσον αφορά την εξάπλωση του ιού, θύματα καταγράφτηκαν για πρώτη φορά και σε Λίβανο, Μαρόκο, ενώ επιδεινώνεται η κατάσταση στην Ιταλία. Χτες το απόγευμα, τα επιβεβαιωμένα κρούσματα υπολογίζονταν σε 10.149 και τα θύματα σε 631.

Η εξάπλωση της επιδημίας αποκαλύπτει τα σοβαρά κενά που δημιουργεί η αντιλαϊκή πολιτική και στην Υγεία. Χαρακτηριστική είναι η εικόνα που περιγράφουν διάφορα ρεπορτάζ για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ιταλία, όπου οι ελλείψεις σε κλίνες και ιατρικές προμήθειες δημιουργούν ασφυκτικά διλήμματα για το υγειονομικό προσωπικό.

Σύμφωνα με διάφορα ΜΜΕ, «οι γιατροί αναγκάζονται ουσιαστικά να επιλέγουν ποιος ασθενής θα έχει τελικά πρόσβαση σε κρεβάτια, μάσκες οξυγόνου και άλλα απαραίτητα εξαρτήματα, πράγμα που προφανώς εγείρει και ηθικά θέματα στους ίδιους τους φροντιστές των ασθενών που καλούνται ατομικά να παίρνουν τις αποφάσεις. Οι εντολές που έχουν είναι να εξοικονομούνται οι λιγοστοί πόροι των νοσοκομείων για αυτούς που έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιβίωσης, και αυτό εξηγείται κιόλας ως φροντίδα προς τους γιατρούς για να μην αισθάνονται μόνοι τους σε αυτήν τη δύσκολη επιλογή, και δικαιολογείται και με το επιχείρημα ότι οι οργανισμοί των πολύ ευάλωτων ασθενών ούτως ή άλλως δεν μπορούν να αντέξουν μία βαριά θεραπεία...».

Η εφημερίδα «Corriere De la Serra» περιέγραφε τεράστιες δυσκολίες για τους γιατρούς, που είναι εξαντλημένοι από τους εντατικούς ρυθμούς εργασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για το αποτέλεσμα της δουλειάς.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ANSA, η Ενωση των ογκολόγων συνέστησε ότι «είναι καλύτερο να ακυρωθούν οι χημειοθεραπείες και παρακολουθήσεις σε νοσοκομεία» εκτός από ...επείγουσες περιπτώσεις και ότι οι γιατροί θα έπρεπε να αποφασίσουν κατά περίπτωση αν είναι προτιμότερη η αναβολή των χημειοθεραπειών. Ακόμα, συστήνει η παρακολούθηση των ασθενών να γίνεται τηλεφωνικά ή μέσω email...

Μεταξύ άλλων, παραπέρα εξάπλωση διαπιστώνεται και στη Γαλλία, όπου τα θύματα έφτασαν τα 33 και τα κρούσματα τα 1.784. Στην Ισπανία, ο αριθμός των θυμάτων και των κρουσμάτων σχεδόν διπλασιάστηκε μέσα σε ένα 24ωρο, φτάνοντας αντίστοιχα τα 16 και 589. Διεθνώς, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα είχαν ξεπεράσει τα 4.000 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τις 116.000.Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ