Παρασκευή 11 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1822. Με τη βοήθεια πατριωτών από τη Σάμο, η Χίος κηρύσσει επανάσταση κατά των Τούρκων.

1935. Η ναζιστική Γερμανία προετοιμάζεται πυρετωδώς για τον πόλεμο. Το σύνολο σχεδόν της γερμανικής βιομηχανίας μετατρέπεται σε πολεμική. Ιδιαίτερη ήταν η φροντίδα του Χίτλερ και των επιτελών του για την κατασκευή εκατοντάδων αεροσκαφών. Σαν σήμερα ο Χέρμαν Γκέρινγκ ανακοίνωσε επισήμως τη δημιουργία της Γερμανικής Πολεμικής Αεροπορίας, της «Λουφτβάφε», του ισχυρότερου όπλου των Γερμανών στην πρώτη φάση του Β' Παγκόσμιου Πολέμου.

1944. Πάνω από επτακόσιες γυναίκες από την περιοχή των Τρικάλων μαζεύονται στο χωριό Ζούλιανη, για να κατέβουν στην πόλη να διαμαρτυρηθούν για την επιστράτευση που σχεδίαζαν οι Γερμανοί. Οι Γερμανοί τις συνέλαβαν και τις έκλεισαν στη φυλακή για δύο μέρες. Υστερα από γενικό ξεσηκωμό της περιοχής, οι κατακτητές υποχρεώθηκαν να τις αφήσουν ελεύθερες.

1997. Μετά την ένοπλη εξέγερση που συντάραξε ολόκληρη την Αλβανία και την παραίτηση της κυβέρνησης, ο Σαλί Μπερίσα υποχρεώνεται να ορίσει νέο πρωθυπουργό. Αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Σοσιαλιστικό Κόμμα Μπασκίμ Φίνο.

2004. Η Μαδρίτη ζει τη δική της «11η Σεπτέμβρη», καθώς συγκλονίζεται από τρομοκρατική επίθεση στο σιδηροδρομικό σταθμό με εκατοντάδες νεκρούς. Η κυβέρνηση Αθνάρ, που επιχειρεί να ενοχοποιήσει την ΕΤΑ, καταδικάζεται λίγες μέρες αργότερα στις εκλογές.

Γεώργιος Παπανδρέου (παππούς)...

Η συγκεκριμένη εγκύκλιος έχει αφήσει εποχή. Για την ακρίβεια: Αποτυπώνει πλήρως το χαρακτήρα μιας ολόκληρης εποχής, το είδος της εξουσίας που είχε επιβάλει η πλουτοκρατία στην Ελλάδα όσο και την «ποιότητα» των πολιτικών της εκπροσώπων, οι οποίοι είχαν αναλάβει τη διαχείριση των υποθέσεων της άρχουσας τάξης, λίγο πριν από τη χούντα των συνταγματαρχών.

Η εγκύκλιος που φέρει την υπογραφή του τότε πρωθυπουργού και υπουργού Παιδείας, του βαπτισθέντα και ως «Γέρου της... Δημοκρατίας», εκδόθηκε στις 11 Μάρτη 1965. Σαν σήμερα, δηλαδή, πριν από 46 χρόνια.

«Απολαύστε» την:

*

«Εμπιστευτικόν

Εν Αθήναις τη 11 Μαρτίου 1965

Προς

Τους Γενικούς Επιθεωρητάς

Μέσης Εκπαιδεύσεως

Εφιστώ την προσοχήν όλων των καθηγητών των Γυμνασίων και τους ΚΑΘΙΣΤΩ υπευθύνους διά πάσαν σχετικήν δραστηριότητα της νεολαίας Λαμπράκη. Ο κομμουνισμός είναι εχθρός και του Εθνους και της Δημοκρατίας. Και τούτο πρέπει να καταστή συνείδησις της Νέας Γενεάς.

Ο εθνικός φρονηματισμός, καθώς και η ηθική και πολιτική αγωγή των μαθητών είναι η πρώτη αποστολή του διδασκάλου. Και εις αυτήν οφείλουν να επιδοθούν. Τα δικά μας ιδανικά είναι τα ιδανικά του ΕΛΛΗΝΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ. Ελευθερία (Εθνική και Πολιτική) και Δικαιοσύνη. Αγάπη και θυσία. Αυτά είναι τα ιδεώδη μας και με αυτά πρέπει να εμποτισθή η Νέα Γενεά. Ελλάς και Δημοκρατία. Αληθής Δημοκρατία.

Πάσα εκτροπή πρέπει να κολάζεται αυστηρότατα. Και αν συμβή να υπάρξουν διδάσκαλοι, όχι ανήκοντες, αλλά και απλώς συμπαθούντες ή ανεχόμενοι την κομμουνιστικήν προπαγάνδαν δεν έχουν θέσιν εις την Εκπαίδευσιν. Οσοι πιστεύουν εις τα ιδεώδη των, τα υπερασπίζουν. Και την υπεράσπισιν των ιδανικών μας και την έμπνευσιν της Νέας Γενεάς έχει αναθέσει η Ελληνική Δημοκρατία εις τον εκπαιδευτικόν κόσμον.

Γνωρίζω ότι έχουν μέχρι τούδε εκδοθή υπό του υπουργείου Παιδείας πολλαί σχετικαί εγκύκλιοι. Αλλά ΕΠΕΘΥΜΟΥΝ, ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΟΣ ΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΝΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΩ ΚΑΙ ΕΓΩ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΣ ΜΕΘ' ΥΜΩΝ. Παρακαλώ, όπως εις το τέλος εκάστου μηνός υποβάλλητε (Υπουργείον Παιδείας, Γραφείον Υπουργού - εμπιστευτικώς) σχετικήν έκθεσιν. Δεχθήτε και διαβιβάσητε προς άπαντας, διδάσκοντας και διδασκομένους, τους εγκαρδίους χαιρετισμούς μου.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Πρόεδρος κυβερνήσεως και υπουργός Εθν. Παιδείας και Θρησκευμάτων».

Ντομινίκ...

Ο κύριος Ντομινίκ Στρος Καν απεφάνθη σε άπταιστα «γαλλικά»: «Οι Ελληνες βρίσκονται μέσα στα σκατά»...

Ε, λοιπόν,

γνωρίζοντας την ιστορία του ιδρύματος (ΔΝΤ) του οποίου ο κ. Ντομινίκ προΐσταται,

έχοντας μια ιδέα για την προσωπική του «σοσιαλιστική» διαδρομή,

και βιώνοντας τους εγχώριους «σωτήρες» και κυρίως τις συνέπειες της πολιτικής που παράγεται για τον ελληνικό λαό από τις επαφές του με τον «κύριο ΔΝΤ»,

είναι η πρώτη φορά που θα συμφωνήσουμε - απολύτως - με τον Ντομινίκ...

«Δυστυχώς ΕΕπτωχεύουμε»...

Πλήθος τα δημοσιεύματα και τα ρεπορτάζ σε έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ των τελευταίων ημερών περί «σαπίλας», «δολοπλοκιών», «στησιμάτων» και άλλων τινών περί το ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο.

Ειλικρινά έχουμε πέσει από τα σύννεφα.

Το τελευταίο που θα περίμενε να ακούσει κανείς σε αυτόν τον τόπο είναι ότι υπάρχει «βρωμιά» στο ποδόσφαιρο των ΠΑΕ.

Οσο, δε, μας έρχονται στο μυαλό οι φιγούρες των ανθρώπων που έχουν τις τύχες του ελληνικού ποδοσφαίρου στα χέρια τους, ακόμα και τώρα, παρά τα όσα ακούγονται, και πάλι αρνούμαστε να το πιστέψουμε...

Ο «φετιχισμός» του χρέους

Το χρέος δεν είναι η αιτία της κρίσης.

Ολες οι προσπάθειες εδώ και τρία χρόνια από την πλευρά της αστικής προπαγάνδας είναι να συσκοτιστεί η αιτία της κρίσης, που δεν είναι άλλη από τον ίδιο τον καπιταλισμό.

Στο πλαίσιο αυτό βαφτίζουν την καπιταλιστική κρίση υπερπαραγωγής και υπερσυσσώρευσης, όπως η σημερινή, άλλοτε ως κρίση «χρηματοπιστωτική», άλλοτε ως κρίση «δανεισμού» και τώρα ως κρίση «χρέους».

*

Ειδικά όσον αφορά το χρέος, ορισμένες παρατηρήσεις:

*

Πρώτον: Αυτή η ασθένεια του καπιταλισμού, η ασθένεια της υπερχρέωσης, είναι τόσο παλιά και τόσο ανίατη, ώστε αστοί οικονομολόγοι όπως ο Κέυνς έφτασαν στις αρχές του περασμένου αιώνα να αναζητούν τη γιατριά κάνοντας επίκληση στη «γενναιοψυχία» των πιστωτών ώστε οι τελευταίοι να δεχτούν ακύρωση των χρεών τους. «Στο σημείο αυτό δεν συμφωνούν οι απόψεις μας με τον Κέυνς», απαντούσε ο Λένιν. Οι λαοί, πρόσθετε, δείχνοντας την επαναστατική - μπολσεβίκικη λύση του προβλήματος, «νομίζουμε πως για την ακύρωση των χρεών θα αναγκαστούν να περιμένουν κάτι άλλο και να δουλέψουν σε κάποια άλλη κατεύθυνση, χωρίς να υπολογίζουν στη "γενναιοψυχία" των κυρίων καπιταλιστών» (Λένιν, «Απαντα», τόμος 41, σελ. 221).

*

Δεύτερον: Το ίδιο το ΔΝΤ, στην έκθεσή του για το χρέος, εκτιμά ότι από 77% που ήταν στα τέλη του 2010 το χρέος του G7 (ΗΠΑ, Γερμανία, Ιαπωνία, Βρετανία, Γαλλία, Καναδάς, Ιταλία), το 2030 θα έχει φτάσει στο 200% και το 2050 το 441% («Νέα», 3/9/2010).

*

Τρίτον: Για το γεγονός ότι το χρέος είναι ένα ελαστικό ως προς τη σημασία του κριτήριο, το οποίο χρησιμοποιούν οι ιμπεριαλιστές ανάλογα με τα συμφέροντά τους, αρκεί τούτο: Η Κομισιόν, στις εκτιμήσεις της που δόθηκαν στη δημοσιότητα στις 29/11/2010, προέβλεψε ότι δυο χρόνια αργότερα, το 2012, το χρέος των κρατών - μελών της Ευρωζώνης θα έχει αγγίξει το 90%. Αν, δηλαδή, εφαρμοζόταν το κριτήριο του Μάαστριχτ, που προβλέπει ως όριο χρέους το 60% για μια χώρα της ζώνης του ευρώ, τότε η Ευρωζώνη θα έπρεπε ήδη να έχει διαλυθεί στα εξ ων συνετέθη.

*

Τέταρτον: Ο δημόσιος λόγος έχει κατακλυστεί από το «φετιχισμό» του χρέους. Ομως ο καπιταλισμός είναι καπιταλισμός, δηλαδή απάνθρωπος και εκμεταλλευτικός, είτε με ελλείμματα, είτε με πλεονάσματα. Είτε με χρέη, είτε με αποθέματα.

Για παράδειγμα: Το χρέος του Αφγανιστάν δεν ξεπερνάει το 23% του ΑΕΠ της χώρας. Το χρέος της Αιγύπτου μέχρι τη στιγμή της εκδίωξης του Μπουμπάρακ ήταν στο 11%. Αλήθεια, πόσοι θα βρεθούν να «ζηλέψουν» τον αφγανικό ή τον αιγυπτιακό λαό εξ αυτού του λόγου;

Και στη μια και στην άλλη περίπτωση, τόσο δηλαδή τα χρέη όσο και τα πλεονάσματα δημιουργούνται πάνω στις πλάτες των καταπιεζόμενων λαϊκών στρωμάτων. Το γεγονός ότι σήμερα η Κίνα έχει αναδειχτεί σε παγκόσμιο «κουμπαρά», με τα συναλλαγματικά της αποθέματα να έχουν φτάσει στο επίπεδο ρεκόρ των 2,85 τρισ. δολαρίων, καθόλου δεν απαλύνει τη θέση του Κινέζου εργάτη. Ισα - ίσα λόγω της οικτρής θέσης του εργάτη έχει προκύψει αυτός ο παγκόσμιος αποθησαυρισμός.

Αντίστοιχα, όταν τον 19ο αιώνα η Αγγλία ήταν ο παγκόσμιος πιστωτής, τότε ακριβώς ο Ντίκενς και ο Ενγκελς περιέγραφαν τις συγκλονιστικές εικόνες από τη δυστυχία της εργατικής τάξης στην Αγγλία. Παρομοίως, όταν η Αμερική των πλεονασμάτων αντικατέστησε την Αγγλία και από τις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα ανέλαβε εκείνη το ρόλο του νέου παγκόσμιου πιστωτή, αυτό καθόλου δεν μετρίασε τα βάσανα του αμερικανικού λαού. Βάσανα ανείπωτα, τα οποία περιγράφονται με συγκλονιστικό τρόπο από τον Στάινμπεκ στα «Σταφύλια της οργής».


Γράφει
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ