Κυριακή 11 Μάρτη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κενάν Εβρέν

Ο αρχιπραξικοπηματίας του 1980 και πρώην «πρόεδρος» της Τουρκίας, στρατηγός ε.α. Κενάν Εβρέν, προκάλεσε σάλο στο πολιτικό σκηνικό της γείτονος προτείνοντας «ομοσπονδιοποίηση» της Τουρκίας, ως ένα έμμεσο τρόπο επίλυσης του Κουρδικού.

Η πρόταση προωθεί επιδιώξεις του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού στις οποίες το τουρκικό κατεστημένο αντιτίθεται χρόνια. Η παγίωση του ιρακινού κουρδικού ομόσπονδου κρατιδίου - με προοπτική πλήρους αυτονόμησής του αν ο εμφύλιος στο Ιράκ κλιμακωθεί κι άλλο - θορυβεί όσο πάντα την τουρκική ηγεσία. Οχι τυχαία, Τούρκοι παράγοντες ανάγουν το Κιρκούκ σε κάτι σαν ιρακινή Ιερουσαλήμ: «Πρέπει να μείνει προσβάσιμη από όλους», λένε. Οπως και το πετρέλαιό του αυτονόητα.

Οι διαρκείς τουρκικές πιέσεις στους Αμερικανούς να υπάρξει εκτεταμένη εισβολή του τουρκικού στρατού στο βόρειο Ιράκ (πέραν των δυνάμεων που ατύπως αλλά παγίως βρίσκονται μέσα στο ιρακινό έδαφος), για να «λυθεί μια και καλή» το ζήτημα του ΡΚΚ, αποκρούονται, όπως διαπίστωσε και ο υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην Ουάσιγκτον.

Το να κατηγορείται ο χουντικός Εβρέν ως μέλος μιας ιδιότυπης «πέμπτης φάλαγγας», μαζί με τον πρωθυπουργό Ερντογάν, ακούγεται κωμικό, αλλά ίσως του ασκηθεί δίωξη ούτως ή άλλως. Ενόψει προεδρικών εκλογών το Μάη και βουλευτικών εκλογών φέτος, το Κουρδικό επανέρχεται στο επίκεντρο και οι διαγκωνισμοί ανάμεσα στις μερίδες της άρχουσας τάξης θα ενταθούν.


Μπ.Γ.

Η πορτογαλική ιστορία...

Ακουσαν στην Πορτογαλία τους Ελληνες ...συντρόφους του ΠΑΣΟΚ ότι κατέθεσαν πρόγραμμα «αναδιανομής του εισοδήματος» και έσπευσαν να τους προλάβουν. Ανταγωνισμός ...συντρόφων βλέπετε. Οπως πιθανό θα διάβασε ή θα άκουσε ο αναγνώστης, η σοσιαλιστική κυβέρνηση της Πορτογαλίας, προωθεί την άρση της μονιμότητας των δημόσιων υπαλλήλων, στα πλαίσια περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ. Στην Ελλάδα, η συντηρητική κυβέρνηση της ΝΔ εφάρμοσε νέα μέτρα λιτότητας, ακριβώς για τον ίδιο λόγο. Δηλαδή μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων κάτω από το επίπεδο αναφοράς του 3% του ΑΕΠ.

Για την περίπτωση της Πορτογαλίας, το τραγελαφικό της υπόθεσης είναι ότι το σοσιαλιστικό κόμμα, σαν αντιπολίτευση, είχε καταγγείλει την κυβέρνηση Μπαρόζο (σημερινό πρόεδρο της ΕΕ) για τις άγριες πολιτικές που εφάρμοσε, προκειμένου να βγει η πορτογαλική οικονομία από το καθεστώς δημοσιονομικής επιτήρησης. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση Μπαρόζο, είχε διαδεχτεί την κυβέρνηση των σοσιαλιστών, η οποία καταψηφίστηκε, επειδή εφάρμοσε σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές. Οταν, βέβαια, έγινε κυβέρνηση, έκανε «δημοσιονομική απογραφή» και στη συνέχεια βέβαια ακολούθησε καταιγίδα μέτρων.

Σας λέει τίποτα αυτή η πορτογαλική ιστορία; Τίποτα περισσότερο από το ότι συντηρητικά και σοσιαλιστικά κόμματα, όταν βρίσκονται στην κυβέρνηση εφαρμόζουν σκληρές αντιλαϊκές πολιτικές υπέρ του κεφαλαίου και σαν αντιπολίτευση... καταγγέλλουν την κυβέρνηση επειδή εφαρμόζει... αντιλαϊκές πολιτικές. Ο,τι δηλαδή κάνουν και στην Ελλάδα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.

Η μεταλλαγμένη «κούρσα»

Η «κούρσα» ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ για τη μαζική παραγωγή τροφίμων «Φρανκενστάιν» καλά κρατεί, με τις ΗΠΑ ωστόσο να διατηρούν μέχρι στιγμής το προβάδισμα. Γενετικά τροποποιημένο ρύζι, που θα παράγει ανθρώπινες πρωτεΐνες, ανέπτυξε η αμερικανική εταιρεία «Ventria Bioscience» και εξασφάλισε την άδεια των αμερικανικών αρχών για την καλλιέργειά του σε μια έκταση περίπου 3.000 στρεμμάτων στο Κάνσας των ΗΠΑ. Σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας, το συγκεκριμένο ρύζι θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί φαρμακευτικά για τη θεραπεία διαφόρων ανθρώπινων ασθενειών. Ταυτόχρονα, οι αμερικανικές αρμόδιες αρχές και συγκεκριμένα η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων αποφάνθηκε ότι τα προϊόντα που προέρχονται από κλωνοποιημένα ζώα είναι ασφαλή για τον άνθρωπο και θα μπορούν να διατίθενται ελεύθερα στην αγορά.

Οπως είναι φυσικό, η ΕΕ δε θα μπορούσε να μείνει έξω από το «παιχνίδι» κι έτσι έδωσε εντολή στην Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασφάλειας Τροφίμων να αποφανθεί και αυτή αν είναι ασφαλή τα εν λόγω προϊόντα ώστε να προχωρήσει η μαζική παραγωγή τους. Είναι προφανές ότι ο εμπορικός «πόλεμος» που μαίνεται υπόγεια τα τελευταία χρόνια ανάμεσα σε ΗΠΑ και ΕΕ, για τον έλεγχο και της παγκόσμιας αγοράς διατροφικών προϊόντων, θα κορυφώνεται ολοένα και περισσότερο το επόμενο διάστημα. Οπως επίσης προφανές είναι ότι στη σύγκρουσή τους αυτή καθόλου δε λαμβάνεται υπόψη η υγεία του καταναλωτικού κοινού και οι συνέπειες που ενδεχομένως προκληθούν στο οικοσύστημα του πλανήτη από την απελευθέρωση στο περιβάλλον ζωικών και φυτικών «Φρανκενστάιν».

Κοροϊδία κτηνοτρόφων

Το τροπάρι κοροϊδίας των κτηνοτρόφων με τα ισοζύγια εισκομιζομένου γάλακτος και παραγόμενων προϊόντων, συνεχίζει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έβγαλε άλλη μια ανακοίνωση δημιουργίας εντυπώσεων, με θέμα την προστασία και τη στήριξη της ελληνικής φέτας κατόπιν μιας σχετικής σύσκεψης. Η ουσία είναι ότι πρώτα πρέπει να προστατευτούν και να στηριχτούν οι κτηνοτρόφοι, από την ασυδοσία και την κερδοσκοπία των γαλακτοβιομηχάνων. Αντί αυτού όμως η πολιτική που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου λανσάρεται ως φιλοαγροτική κι από πάνω. Γιατί, πόσο θα αυξηθεί η τιμή παραγωγού στο γάλα, αν κάποια τυριά και γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν και δικαιολογητικά ότι είναι ΠΟΠ (Προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης); Και τι θα ωφεληθούν οι κτηνοτρόφοι αν ο ΕΛΟΓ (Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος) κάνει ελέγχους στα ισοζύγια; Υποτίθεται ότι ο ΕΛΟΓ έκανε ελέγχους στα ισοζύγια σε 100 επιχειρήσεις και βρήκε 23 «παραβασούλες» σε μικρά τυροκομεία... Αλλά εδώ υπάρχουν γαλακτοβιομηχανίες που μήνα με το μήνα ρίχνουν κι άλλο την τιμή στο αιγοπρόβειο γάλα και οι κυβερνώντες κάνουν την ...πάπια! Κι αλήθεια, αφότου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακάλυψαν τα ισοζύγια, πόσοι έλεγχοι έγιναν στις μεγάλες γαλακτοβιομηχανίες;...

Αναβολή!!!

Μόνο αστεία μπορεί να χαρακτηριστεί η απάντηση που έδωσε, στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Πετρούπολης, ο αντιδήμαρχος, Νίκος Σακούτης, όταν η «Δημοκρατική Συνεργασία Πετρούπολης» κατέθεσε ψήφισμα ενάντια στον αντιδραστικό νόμο - πλαίσιο και την αναθεώρηση του άρθρου 16.

Το στέλεχος του ΣΥΝ δήλωσε πως η διοίκηση δεν είναι ...έτοιμη να συζητήσει το θέμα!

Ισως η δημοτική αρχή να χρειάζεται κι άλλο χρόνο για να έχει άποψη! Υπενθυμίζουμε πως στην Πετρούπολη η δημοτική αρχή και ο δήμαρχος, Στέφανος Βλάχος, στηρίζονται απ' την αγαστή συνεργασία ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ.

Αλήθεια, δυσκολεύτηκαν να βρουν μια πιο «έξυπνη» δικαιολογία, αφού δεν ήθελαν να τη συζήτηση ψηφίσματος που δεν επιθυμούν να στηρίξουν; Ελεος!

ΒΙΒΛΙΟ
Χρωματιστοί κύκλοι

«Το χειμώνα του '95, δούλευα αποσπασμένος στο ΚΖ' δεν είχαν ακόμα τα πολυδύναμα... Το συγκεκριμένο βράδυ ήμουν Αξιωματικός Υπηρεσίας. Ηταν 15 ή 16 του μήνα, δε θυμάμαι ακριβώς. Πάντως, ήταν λίγο πριν τον εορτασμό του Πολυτεχνείου, γιατί ήμασταν επιφυλακή. Αρχικά ανησυχήσαμε. Φοβηθήκαμε μήπως επρόκειτο για τα γνωστά γεγονότα... Ο Καθηγητής συνελήφθη από δυο όργανα, έξω από το κτίριο, στις 11.30' μ.μ. Είχε τυλίξει ένα πλαστικό πανό σε ρολό γύρω από ένα ξύλο, το δίπλωσε στη μέση και του έβαλε φωτιά. Οταν κάηκε το ένα πανό, πήρε άλλο. Από τα ίχνη του καμένου πλαστικού συμπεράναμε πως ο καθηγητής περιφερόταν πολλή ώρα στους διαδρόμους του πανεπιστημίου. Εγινε αντιληπτός μόλις εξήλθε και, φυσικά συνελήφθη. Οταν μου τον έφεραν στο Τμήμα προσπάθησα να τον ανακρίνω. Δεν απάντησε σε καμιά ερώτηση. Δεν ήταν σε θέση... Οταν ανακάλυψα πως ήταν καθηγητής του πανεπιστημίου, έπεσα από τα σύννεφα. Τηλεφώνησα σ' ένα φίλο, μήπως τον ξέρει. Τον ήξερε. Επρόκειτο περί πολύ αξιόλογου επιστήμονα και ανθρώπου, μου είπε». Ετσι ξεκινά το μυθιστόρημα του Αστέριου Λάμπρου, δημιουργώντας από τις πρώτες του λέξεις πολλά ερωτήματα για την εξέλιξη της πλοκής. Ενα μυθιστόρημα που δημιουργεί πρωτότυπους συνειρμούς και πολλές σκέψεις. Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ