Πέμπτη 11 Φλεβάρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αύξηση διασωληνωμένων, «βράζουν» Αττική και Αχαΐα

Ακόμη 17 άνθρωποι έχασαν και χτες τη ζωή τους, ενώ τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου είναι 1.496. Ανησυχία προκαλεί η καθημερινή αύξηση του αριθμού των διασωληνωμένων, χτες έφτασαν τους 284 (από 277 μια μέρα πριν).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 167.549 και οι θάνατοι σε 6.034.

To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 0,98. Την εβδομάδα 1 - 7 Φλεβάρη το ποσοστό θετικότητας ήταν 2,81%.

Απ' τα 1.496 κρούσματα, τα 795 καταγράφονται στην Αττική (Ανατολική Αττική 76, Βόρειος Τομέας 102, Δυτική Αττική 40, Δυτική Αθήνα 124, Κέντρο 216, Νότιος Τομέας 93, Πειραιάς 124, Νήσων 20), 112 στην Αχαΐα, 101 στη Θεσσαλονίκη. Ενώ 13 Περιφερειακές Ενότητες καταγράφουν και πάλι διψήφιο αριθμό κρουσμάτων, εκ των οποίων 57 στην Εύβοια, και 42 στο Ρέθυμνο. 9 κρούσματα είναι εισαγόμενα και 49 υπό διερεύνηση.

Τα μέτρα

Οπως ανακοινώθηκε χτες, τα μέτρα που θα ισχύουν έως τις 28 Φεβρουαρίου, σε όλη την Περιφέρεια Αττικής συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας, είναι τα εξής:

Καταρχάς παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους.

Στις μετακινήσεις είναι σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας 9 μ.μ. - 5 π.μ. τις καθημερινές και 6 μ.μ. - 5 π.μ. τα Σαββατοκύριακα. Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033. Δεν αλλάζει κάτι στις μετακινήσεις για ατομική άσκηση (κωδικός 6), για τις οποίες επιτρέπεται και μετακίνηση από δήμο σε δήμο.

Υπερτοπικές μετακινήσεις (από μια Περιφέρεια σε άλλη) επιτρέπονται από και προς την εργασία, για συγκομιδή αγροτικών προϊόντων, για λόγους υγείας, προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας, για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) κ.ά.

Στις μεταφορές προβλέπεται 65% πληρότητα σε ΜΜΜ και 50% πληρότητα σε πλοία (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Επιτρέπονται οδηγός και 2 επιβάτες σε ΙΧ και ταξί (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Για τα σχολεία προβλέπεται τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες (και στα ΑΕΙ). Σε αναστολή μπαίνουν βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Με φυσική παρουσία γίνονται τα μαθήματα μόνο στα σχολεία Ειδικής Αγωγής.

Στις Δημόσιες Υπηρεσίες προβλέπεται υποχρεωτική τηλεργασία στο 50% του προσωπικού, εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και υποχρεωτικά κατόπιν ραντεβού.

Στις ιδιωτικές επιχειρήσεις προβλέπεται: Λειτουργία «με το αναγκαίο προσωπικό» και «υποχρεωτική τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό ποσοστό», με χορήγηση ειδικής άδειας απουσίας και παροχή τηλεργασίας «όπου είναι εφικτό» σε ομάδες αυξημένου κινδύνου. Εξυπηρέτηση κοινού μόνο σε επείγουσες περιπτώσεις και κατόπιν ραντεβού.

Σε νοσοκομεία, κλινικές, ιατρεία και διαγνωστικά κέντρα επιτρέπεται: Ενας συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή. Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80%. Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Στις Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων μπαίνει αναστολή επισκεπτηρίου και στα ΚΥΤ Προσφύγων αναστολή εξόδου.

Στο λιανεμπόριο, μένουν κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, μίνι μάρκετ, κάβες, περίπτερα, pet shop, βενζινάδικα, καθαριστήρια, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών για πληρωμή λογαριασμών και επισκευές, καθώς και φυσικά ιατρεία και φαρμακεία.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 π.μ. έως τις 8.30 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 7 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. τα Σάββατα.

Τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο η λειτουργία παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κ.λπ., έως τις 5.30 μ.μ. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν μόνο για εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών μέχρι εκείνη την ώρα.

Στην εστίαση συνεχίζεται η λειτουργία με υπηρεσίες delivery και take away στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μετακινήσεων. Επίσης, από την αναστολή λειτουργίας εξαιρούνται εστιατόρια, αναψυκτήρια και καφέ που λειτουργούν εντός ξενοδοχείων, εφόσον εξυπηρετούν μόνο τους διαμένοντες σε αυτά.

Αναστέλλεται η λειτουργία κομμωτηρίων και υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής (μανικιούρ, πεντικιούρ, αποτρίχωση κ.λπ.).

Για τις λαϊκές αγορές προβλέπεται υποχρεωτική επέκταση χώρου αγορών ή λειτουργία παράλληλων αγορών όπου δραστηριοποιείται το 50% των κλάδων παραγωγών/εμπόρων. 50% των θέσεων των παραγωγών/εμπόρων με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων.

Για τους χώρους λατρείας προβλέπονται λειτουργίες και τελετές μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και χωρίς την παρουσία πιστών. Επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα.

Συνεχίζεται η αναστολή της λειτουργίας και χρήσης οργανωμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Σε αναστολή είναι και παιδότοποι και παιδικές χαρές.

Σε αναστολή θέλουν να βάλουν και τις «Συναθροίσεις (με την επιφύλαξη των δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων του άρθρου 11 του Συντάγματος)».

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Εντατικοποίηση ελέγχων» με ... προαιρετικά τεστ σε χώρους δουλειάς

Eurokinissi

Εναν χρόνο από το ξέσπασμα της πανδημίας, και μετά από εκατοντάδες καταγγελίες για διασπορά του ιού σε χώρους δουλειάς, αποτέλεσμα των «πρωτοκόλλων» - λάστιχο τα οποία προσαρμόζονται στα μέτρα της εργοδοσίας, χτες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανοίγει μια ειδική διαδικτυακή πλατφόρμα για «προαιρετικά» τεστ σε εργαζόμενους. Πιο συγκεκριμένα, αυτή η διαδικασία, που η κυβέρνηση ονομάζει «εντατικοποίηση ελέγχων», προβλέπει για επιχειρήσεις που απασχολούν προσωπικό άνω των 20 ατόμων τη δυνατότητα να δηλώνουν εργαζόμενους για τεστ, το οποίο θα είναι προαιρετικό και δωρεάν δύο φορές το μήνα.

Πρόκειται βέβαια για μέτρο που είναι ναρκοθετημένο από την ίδια την κατάσταση που επικρατεί στους χώρους δουλειάς, με τους εργαζόμενους να γνωρίζουν π.χ. εκ των προτέρων ότι αν μπουν σε καραντίνα για 14 μέρες θα κληθούν όταν γυρίσουν να δουλέψουν τζάμπα υπερωρίες. Είναι δε γνωστοί οι εκβιασμοί της εργοδοσίας για να μπαίνουν εργαζόμενοι σε καθεστώς αναστολής, για να κόβονται μέρες από την κανονική τους άδεια κ.λπ. Δηλαδή, ακόμα και αυτό το «προαιρετικό» τεστ που πλέον θα προβλέπεται για κάποιες επιχειρήσεις, «σκοντάφτει» στα δεκάδες «αντικίνητρα» για μαζικούς ελέγχους στους χώρους δουλειάς, τα οποία διαμορφώνονται από την πολύμορφη ασυλία που παρέχεται στην εργοδοσία από την κυβερνητική πολιτική. Στα αντικίνητρα αυτά περιλαμβάνονται άλλωστε και οι εργοδοτικές απειλές προς τους εργαζόμενους για περιορισμό απουσιών από τη δουλειά, η πάγια τακτική να δίνεται ένα μέρος του μισθού με τη μορφή επιδόματος «μηδενικού απουσιασμού» κ.ο.κ. Δηλαδή, όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν ανέκδοτο ακόμα και τη στοιχειώδη «επιδημιολογική επιτήρηση».

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τις ανακοινώσεις που έκανε η κυβέρνηση χτες, μετά από σύσκεψη με τη συμμετοχή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Μιχ. Χρυσοχοΐδη, του υπουργού Επικρατείας Γ. Γεραπετρίτη κ.ά., για τον ιδιωτικό τομέα προβλέπονται τα εξής: Οσοι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας ή σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων εργασίας, δεν δύνανται να λαμβάνουν βεβαιώσεις μετακίνησης από τον εργοδότη τους (είτε από το «Εργάνη» είτε από το forma.gov.gr).

Οσοι είναι αυτοαπασχολούμενοι, επιστήμονες και ελεύθεροι επαγγελματίες, μαζί με τη βεβαίωση «τύπου Α'» που εκδίδεται από το forma.gov.gr θα πρέπει να φέρουν και εκτύπωση από το Taxisnet των φορολογικών στοιχείων φυσικού προσώπου και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Οι έλεγχοι της τήρησης των μέτρων στους χώρους εργασίας θα πραγματοποιούνται στη βάση της προδήλωσης που γίνεται στο σύστημα «Εργάνη» για τους ευρισκόμενους σε τηλεργασία, σε καθεστώς αναστολής συμβάσεων ή εμπίπτουν στην κατηγορία του αναγκαίου προσωπικού.

Με τη γνωστή αντεργατική συνταγή

Με τη γνωστή συνταγή των αντεργατικών μέτρων που εφαρμόστηκαν από την αρχή της πανδημίας και οδηγούν σε περικοπές στο εργατικό εισόδημα, μονιμοποίηση της ευελιξίας και της υποαπασχόλησης, αφήνουν χωρίς στήριξη τη συντριπτική πλειοψηφία των ανέργων, ενώ στον αντίποδα ενισχύουν τους μεγάλους καπιταλιστικούς ομίλους, προχωρά η κυβέρνηση και στο 3ο κύμα της πανδημίας.

Στο πλαίσιο αυτό τα μέτρα που παρουσίασε χτες η Γενική Γραμματέας Εργασίας Αννα Στρατινάκη και αφορούν την Αττική αλλά και άλλες περιοχές της χώρας, προβλέπουν αναστολές συμβάσεων εργασίας για τον μήνα Φλεβάρη, για τις επιχειρήσεις που η λειτουργία τους αναστέλλεται με εντολή δημόσιας αρχής από σήμερα στις 6 π.μ. Ταυτόχρονα, το ίδιο μέτρο των αναστολών ισχύει και για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στις πληττόμενες.

Με τον τρόπο αυτό, ο εργατικός μισθός για χιλιάδες εργαζόμενους συρρικνώνεται στο επίπεδο των 534 ευρώ, ενώ επεκτείνεται έως τις 31 Μάρτη 2021 και η διάρκεια του προγράμματος «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ», το οποίο και αυτό οδηγεί σε περικοπές μισθών έως και 20%.

Αντίστοιχης κοπής είναι και το μέτρο της παράτασης για 2 μήνες της διάρκειας της τακτικής επιδότησης ανεργίας, του επιδόματος μακροχρονίως ανέργων και του βοηθήματος ανεργίας αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων - για όσους δικαιούχους έληξε ή θα λήξει τον Γενάρη και αντίστοιχα τον Φλεβάρη 2021 -, καθώς και αυτό, παρά τις προπαγανδιστικές τυμπανοκρουσίες της κυβέρνησης, αφήνει «εκτός νυμφώνος» εκατοντάδες χιλιάδες μακροχρόνια ανέργους.

Το ίδιο συμβαίνει και με την αποζημίωση ειδικού σκοπού 400 ευρώ (προσαυξημένη κατά 50 ευρώ για κάθε ανήλικο τέκνο) για τους μήνες Γενάρη - Φλεβάρη για τους άνεργους από τον κλάδο Τουρισμού - Επισιτισμού για τους οποίους δεν υφίσταται υποχρέωση επαναπρόσληψης, καθώς η συντριπτική τους πλειοψηφία δεν είχε λάβει σχεδόν καμία ενίσχυση, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν το μέτρο θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους της συγκεκριμένης ομάδας του κλάδου.

Στον αντίποδα, οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου με πάνω από 50 εργαζόμενους επιχορηγούνται με «ειδική οικονομική ενίσχυση», όταν πρόκειται να υλοποιήσουν επενδυτικό σχέδιο αναμόρφωσης ή και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιριακών εγκαταστάσεών τους. Η οικονομική ενίσχυση καταβάλλεται για χρονικό διάστημα έως δώδεκα (12) μήνες, με την κάλυψη ποσοστού 80% επί του μισθολογικού και μη μισθολογικού κόστους και ενεργοποιείται εντός διετίας από την έγκριση του επενδυτικού έργου. Επιπλέον, καλύπτονται και οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές μέχρι και τις 31 Μάρτη 2021 στα τουριστικά καταλύματα 12μηνης λειτουργίας, τα οποία κατά το χρονικό διάστημα Γενάρη - Αυγούστου 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά 70% τουλάχιστον σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019.

Ακόμα, στα μέτρα περιλαμβάνονται η επανενεργοποίηση των αδειών ειδικού σκοπού, για τους γονείς παιδιών (μετά το κλείσιμο σχολικών μονάδων), ενώ διατηρείται στο 50% το ποσοστό υποχρεωτικής τηλεργασίας όπου αυτή είναι εφικτή.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ο εμβολιασμός δεν αναιρεί την ανάγκη για άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος Υγείας

Την επείγουσα ανάγκη για λήψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας της υγείας του λαού και επίταξη των ιδιωτικών δομών χωρίς καμία αποζημίωση, κάτι που είναι όρος και για τη στήριξη του μαζικού εμβολισμού, ανέδειξε η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ σε παρέμβασή της στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με την «πορεία στρατηγικής του εμβολιασμού». Στην ομιλία του ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Κώστας Παπαδάκης σημείωσε τα εξής:

«Το τρίτο κύμα της πανδημίας βρίσκεται και στην Ελλάδα προ των πυλών, με χώρους δουλειάς, μέσα μεταφοράς και σχολεία αθωράκιστα, με απογυμνωμένο δημόσιο σύστημα Υγείας. Εδώ και τώρα απαιτούμε μέτρα προστασίας και πραγματική επίταξη των ιδιωτικών δομών χωρίς αποζημίωση κι ένταξή τους στο κρατικό σχέδιο.

Διαψεύστηκαν ΕΕ και κυβερνήσεις που πρόβαλλαν το αναγκαίο εμβόλιο ως πανάκεια, προκειμένου να παραμείνουν το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας σε άθλια κατάσταση και να επιταχύνεται η εμπορευματοποίηση, για να θησαυρίζουν οι κλινικάρχες, να πολλαπλασιάζονται οι συμπράξεις ιδιωτών/ δημοσίου με τον λαό να πληρώνει ακριβά. Μια κατάσταση που υπονομεύει και τον μαζικό εμβολιασμό. Στις ελλείψεις και τις καθυστερήσεις οδηγούν οι οικονομικοί και γεωστρατηγικοί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα, μεταξύ φαρμακοβιομηχανιών. Κριτήριο παρέμβασης της ΕΕ είναι τα κέρδη των ευρωπαϊκών ομίλων. Η δε πατέντα σημαίνει ιδιοκτησία και μόνο η κατάργησή της ανταποκρίνεται στις λαϊκές ανάγκες. Ενάντια στο εκμεταλλευτικό σύστημα διεκδικούμε προμήθεια εμβολίων από οποιαδήποτε εγκεκριμένη πηγή, όπως και όλων των φαρμάκων που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση της νόσου».

ΜΑΖΙΚΟΙ ΦΟΡΕΙΣ - ΕΡΓΑΤΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ
Αγωνιστικές παρεμβάσεις για τη διεκδίκηση μέτρων προστασίας

Κινητοποίηση χτες στο Μενίδι για ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών

Δυναμική συγκέντρωση σωματείων και φορέων του Μενιδίου για την ενίσχυση του Κέντρου Υγείας Αχαρνών και συνολικά του δημόσιου συστήματος Υγείας, πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί μετά από κάλεσμα του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού. Στην κινητοποίηση συμμετείχαν αντιπροσωπείες από το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Αχαρνών, τον Σύλλογο Γυναικών Αχαρνών, τον Σύλλογο Κατοίκων Λαθέας και τους Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων 6ου ΓΕΛ και 27ου Δημοτικού Αχαρνών.

Για την τραγική κατάσταση που επικρατεί στη μοναδική υγειονομική δομή του δήμου Αχαρνών, που λόγω της σχεδιασμένης υποβάθμισης εκ μέρους όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων αδυνατεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες του τρίτου μεγαλύτερου δήμου της Αττικής, ιδιαίτερα στις συνθήκες της πανδημίας, αναφέρθηκε ο Λάμπρος Κουρλός, εκ μέρους του ΔΣ του Συλλόγου Κατοίκων Ολυμπιακού Χωριού.

Ο Βασίλης Τοπαλλιανίδης, πνευμονολόγος στο Κέντρο Υγείας Αχαρνών, μέλος του ΔΣ της Ομοσπονδίας ΠΟΣΕΥΠΠΦΥ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο, ανέδειξε τη συστηματική και μεθοδευμένη υποστελέχωση και υποβάθμιση του ΚΥ, με μόνο κερδισμένο την ιδιωτικοποιημένη «Πολυκλινική ΑΕ», η οποία μάλιστα ως ιδιωτική απέσυρε το ιατρικό προσωπικό της από την παροχή ΠΦΥ καθ' όλη τη διάρκεια του πρώτου κύματος. Σήμερα, η «Πολυκλινική», με την υποστήριξη της κυβέρνησης, και εν μέσω του δεύτερου κύματος, πιέζει ασφυκτικά για την απομάκρυνση του ΚΥ από το κτίριο στο οποίο συστεγάζονται, δίνοντας ένα ακόμα πλήγμα στην ΠΦΥ. Ακόμα και για το πρόγραμμα εμβολιασμών, ενώ υπάρχουν χώροι, μεταφέρονται γραφεία και προσωπικό (που ήδη δεν επαρκεί) σε άλλο κτίριο, αποσύρει ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αποδυναμώνοντας ακόμη περισσότερο τη μονάδα μιας και δεν υπάρχουν γιατροί να πλαισιώσουν και τα δύο. Ενώ 13 από τους 26 γιατρούς είναι επικουρικοί, κάτι που σημαίνει ότι με τη λήξη της πανδημίας το ΚΥ θα αποδυναμωθεί κι άλλο.

Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης, αντιπροσωπεία των συγκεντρωμένων ενημέρωσε εντός του ΚΥ για την πρωτοβουλία και τα αιτήματα των φορέων και συζήτησε με τους υγειονομικούς, οι οποίοι όχι μόνο επιβεβαίωσαν όλα τα παραπάνω αλλά εξέφρασαν και τη στήριξή τους.

Τα σωματεία και οι φορείς του Μενιδίου απαιτούν:

  • Δωρεάν, μαζικά, επαναλαμβανόμενα τεστ για τον κορονοϊό για τους κατοίκους και τους εργαζόμενους στο δήμο Αχαρνών. Να εγκατασταθούν στην περιοχή κινητά συνεργεία rapid test και να διεξάγονται με μαζικούς όρους και εντελώς δωρεάν. Τα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα που βρίσκονται στην περιοχή να παρέχουν δωρεάν τεστ για την COVID-19.
  • Ειδική φροντίδα για τις πιο ευπαθείς ομάδες της περιοχής, οικονομικούς μετανάστες, πρόσφυγες και Ρομά με ειδικά ενημερωτικά - διαγνωστικά συνεργεία στις περιοχές που μένουν και στους χώρους που συχνάζουν.
  • Να στελεχωθεί με μόνιμο προσωπικό όλων των ειδικοτήτων το Κέντρο Υγείας Αχαρνών. Η «Πολυκλινική» να περάσει άμεσα στο ΕΣΥ μαζί με όλο το προσωπικό που διαθέτει και τον τεχνολογικό εξοπλισμό.
  • Να εξασφαλιστεί το απαραίτητο και κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό για τους εμβολιασμούς, χωρίς να αποσπώνται γιατροί και νοσηλευτές από τα τακτικά καθήκοντά τους.
  • Να καταγραφούν οι ιδιώτες γιατροί που βρίσκονται στην περιοχή και ανάλογα με την ειδικότητά τους να ενταχθούν σε ένα σχέδιο παροχής δωρεάν Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Πειραιάς: Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας

Παράσταση διαμαρτυρίας στην Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας (πρώην ΚΕΠΕΚ) Πειραιά πραγματοποίησε την περασμένη Τετάρτη το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, με αιχμή τα αιτήματα για μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στους χώρους δουλειάς.

Αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον διευθυντή της υπηρεσίας, στον οποίο επέδωσε πλαίσιο με τα αιτήματα των σωματείων, που διεκδικούν μεταξύ άλλων μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, παροχή μέσων ατομικής προστασίας, στελέχωση των ελεγκτικών υπηρεσιών, επικαιροποίηση των Εκθέσεων Εκτίμησης Επαγγελματικού Κινδύνου σε κάθε χώρο δουλειάς, δωρεάν μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ, καταγραφή και δημοσιοποίηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων σε κάθε επιχείρηση κ.λπ.

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
«Ημασταν πολύ αισιόδοξοι για την παραγωγή εμβολίων»

Δηλώσεις - ομολογία των συμβολαίων με τις φαρμακοβιομηχανίες σε «λευκό χαρτί» από την πρόεδρο της Κομισιόν

Περισσότερα από 107,4 εκατ. κρούσματα είχαν διαγνωστεί μέχρι χτες παγκοσμίως και τουλάχιστον 2,352 εκατ. άνθρωποι είχαν χάσει τη ζωή τους, καθώς η πανδημία του κορονοϊού εξαπλώνεται ραγδαία, όπως και οι μεταλλάξεις του.

Παράλληλα, η μειωμένη παραγωγή εμβολίων, σύμφωνα με τους ρυθμούς που επιβάλλουν οι φαρμακευτικοί όμιλοι για τη μέγιστη δυνατή κερδοφορία, θέτει πρόσθετα εμπόδια στην έγκαιρη αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Ημασταν πολύ αισιόδοξοι για τη μαζική παραγωγή εμβολίων», ισχυρίστηκε χτες η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο και «ίσως ήμασταν πολύ σίγουροι ότι αυτά που παραγγείλαμε θα παραδοθούν στην ώρα τους».

Σε κάθε περίπτωση, η δήλωσή της αποτελεί ομολογία ότι με την πλήρη στήριξη των καπιταλιστικών κρατών, η φαρμακοβιομηχανία καθορίζει αν είναι συμφέρον να αναπτύξει ένα εμβόλιο, με τι ρυθμούς θα το παράγει, πότε και ποιος θα το προμηθευτεί, ενώ τα συμβόλαια που υπέγραψε η Κομισιόν είναι «λευκό χαρτί». Στο μεταξύ, ήδη πριν την έγκριση εμβολίων, εμπειρογνώμονες και ειδικοί προειδοποιούσαν πως η πραγματική κούρσα για τα εμβόλια θα είναι αυτή της προμήθειάς τους, λόγω της περιορισμένης παραγωγής.

Επιπλέον, υπερασπίστηκε την απόφαση της ΕΕ να οργανώσει την παραγγελία εμβολίων για όλα τα κράτη - μέλη, διαφορετικά «θα υπήρχαν καταστροφικές συνέπειες για την ενιαία εσωτερική αγορά». Εάν μόνο μερικά μεγάλα κράτη - μέλη «είχαν εξασφαλίσει το εμβόλιο μόνα τους και τα υπόλοιπα είχαν μείνει με άδεια χέρια», αυτό θα ήταν «το τέλος της κοινότητάς μας», είπε η φον ντερ Λάιεν.

Η ίδια επανέλαβε τον στόχο να έχει εμβολιαστεί το 70% του ενήλικου πληθυσμού στην ΕΕ έως το τέλος του καλοκαιριού, ενώ μετά το φιάσκο της δημοσίευσης των συμβολαίων της Κομισιόν με την «CureVac» και την «AstraZeneca», από τα οποία έλειπαν βασικοί όροι, οι εταιρείες «Sanofi» - GSK συμφώνησαν να δημοσιευτεί η αναθεωρημένη σύμβαση που υπεγράφη με την Επιτροπή τον Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες ξεκίνησε η παραγωγή του εμβολίου των «Pfizer»/«BioNTech» στο εργοστάσιο της γερμανικής εταιρείας στο Μάρμπουργκ. Τα πρώτα εμβόλια που θα παραχθούν εκεί θα βγουν στην κυκλοφορία στις αρχές του Απρίλη.

Παράλληλα, πληθαίνουν οι φωνές και στη Γερμανία για έγκριση εμβολίων άλλων χωρών, όπως αυτών από τη Ρωσία και την Κίνα. Η Χριστιανοκοινωνική Ενωση (CSU), το αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών στη Βαυαρία, πρότεινε να εξεταστεί «σε εθνικό επίπεδο η οργάνωση τέτοιων προμηθειών», αφού «σε ευρωπαϊκό επίπεδο υπήρχαν προφανώς λάθη». Προς το παρόν μόνο η Ουγγαρία έχει οργανώσει σε εθνικό επίπεδο ξεχωριστές παραγγελίες.

Στη Νότια Αφρική, που είναι τόπος παραγωγής του εμβολίου της «Johnson & Johnson», θα ξεκινήσουν εμβολιασμοί των υγειονομικών με το εμβόλιο αυτό «υπό τη μορφή έρευνας», μια απόφαση που πάρθηκε καθώς το εμβόλιο «AstraZeneca»/Οξφόρδης δεν προστατεύει από ήπια ή μέτρια νόσηση όσους έχουν προσβληθεί από το νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορονοϊού.

Πάντως ο διευθύνων σύμβουλος της «Johnson & Johnson» δήλωσε ότι μπορεί να χρειαστούν ετήσιοι εμβολιασμοί κατά της Covid-19 για τα επόμενα χρόνια λόγω μεταλλάξεων.

Τέλος, ο ομοσπονδιακός οργανισμός τροφίμων και φαρμάκων (FDA) χορήγησε άδεια για την κατεπείγουσα χρήση της συνδυαστικής θεραπείας δύο συνθετικών αντισωμάτων την οποία έχει αναπτύξει η φαρμακευτική «Eli Lilly». Ο συνδυασμός των δύο συνθετικών αντισωμάτων συνέβαλε να μειωθούν κατά 70% οι νοσηλείες και οι θάνατοι μεταξύ ασθενών, που ανήκουν σε κατηγορίες υψηλού κινδύνου, έδειξε κλινική μελέτη.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Οριακή η κατάσταση, συνεχίζονται τα μπαλώματα και οι «αναστολές λειτουργιών»

80% μείωση χειρουργικών επεμβάσεων στην Αττική ανακοίνωσε η κυβέρνηση σε συνέχεια των καταστροφικών μέτρων

Eurokinissi

Ανοχύρωτο βρίσκει το δημόσιο σύστημα Υγείας και η νέα έξαρση της πανδημίας, με την κυβέρνηση να επαναφέρει ως μέθοδο τα κάθε είδους μπαλώματα με τις «αναπροσαρμογές κρεβατιών» και την «ανακατανομή προσωπικού», όπως κάνει ένα χρόνο τώρα.

Μόνο σε μια εβδομάδα (1 - 7 Φλεβάρη) έγιναν 1.290 νέες εισαγωγές ασθενών με κορονοϊό στα νοσοκομεία της χώρας, ενώ τα εξιτήρια που δόθηκαν το ίδιο διάστημα ήταν 784. Η αναζωπύρωση της πανδημίας βρίσκει τα νοσοκομεία της χώρας με σαφώς πολύ λιγότερα κρεβάτια σε σχέση με την έναρξή της ή το δεύτερο κύμα, καθώς η πανδημία «δεν έσβησε», οι διασωληνωμένοι παρέμειναν πάνω από 240 τους τελευταίους μήνες, οι εργαζόμενοι παρέμειναν ελάχιστοι σε σχέση με τις ανάγκες και φανερά εξουθενωμένοι. Ως «λύση» η κυβέρνηση επιλέγει και πάλι την αναστολή όλων των υπόλοιπων λειτουργιών, στη λογική της μετατροπής των νοσοκομείων σε «μιας νόσου».

Σε ό,τι αφορά την Αττική, για παράδειγμα, στο νοσοκομείο «Σωτηρία», στη ΜΕΘ/ΜΑΦ η πληρότητα είναι 100%, οι κενές απλές κλίνες είναι ελάχιστες και «ετοιμάζονται να ανοίξουν νέοι χώροι» όπως - όπως, με τον ίδιο αριθμό γιατρών και νοσηλευτών που ήδη υπηρετούν, χωρίς εξοπλισμό, ενώ έχει πέσει στο τραπέζι το κλείσιμο της γενικής χειρουργικής κλινικής λόγω «χαμηλής πληρότητας» (διαθέτει 40 κρεβάτια, νοσηλεύει 10 ασθενείς), προκειμένου το προσωπικό της να στελεχώσει τα «νέα» κρεβάτια covid.

Λιγότερες και με πληρότητα 100% είναι οι κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ και στον «Ευαγγελισμό», όπου χτες μειώθηκαν στις μισές οι χειρουργικές αίθουσες. Από τις 44 κλίνες ΜΕΘ/ΜΑΦ σήμερα λειτουργούν οι 32, ενώ στις απλές κλίνες οι ασθενείς έφτασαν τους 95.

Καταστροφικά «μέτρα» που εκτινάσσουν τη βαριά νοσηρότητα και θνητότητα

Στο πλαίσιο αυτής της κατάστασης, χτες ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Ν. Χαρδαλιάς, επανέφερε την εκ νέου μείωση των χειρουργικών επεμβάσεων έως 80% στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, γεγονός που προκάλεσε την άμεση αντίδραση της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

«Οπως είχαμε επισημάνει και στην ανοικτή επιστολή 9/2/2021 προς τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς Υγείας (για την οποία καμία απάντηση δεν έχουμε λάβει στο αίτημά μας για τηλεδιάσκεψη), αυτό είναι ένα καταστροφικό μέτρο που όχι μόνο δεν υπακούει σε κανένα απολύτως υγειονομικό κριτήριο αλλά εκτινάσσει την βαριά νοσηρότητα και θνητότητα από χειρουργικές παθήσεις», σημειώνει η ΟΕΝΓΕ. Και συνεχίζει:

«Η εμμονή της κυβέρνησης σε τέτοιου είδους μέτρα ως δήθεν "μέτρα επιδημιολογικής επιτήρησης" στρώνει το έδαφος στους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, οι οποίοι σε περίοδο πανδημίας αυξάνουν την κερδοσκοπία τους από χειρουργικές επεμβάσεις που δεν γίνονται στο ΕΣΥ, καθώς στις ιδιωτικές κλινικές οι έλεγχοι είναι ελλιπείς έως ανύπαρκτοι». Η Ομοσπονδία απαιτεί:

  • Από τα μέλη της κρατικής επιτροπής ειδικών να απαντήσουν αν αυτό το καταστροφικό μέτρο είναι δική τους εισήγηση και σε ποια «επιστημονικά» δεδομένα την στηρίζουν. Αν όχι, πρέπει να σταματήσουν να σιωπούν και να πάρουν θέση δημόσια.
  • Από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας να ανακαλέσει άμεσα αυτό το καταστροφικό μέτρο που καταδικάζει το ΕΣΥ σε μονοθεματικό σύστημα περίθαλψης που θα ασχολείται αποκλειστικά μόνο με ένα νόσημα και που θίγει καίρια την υγεία του λαού.
Καλπάζει ο ιός και στην Αχαΐα

Εκρηκτικές διαστάσεις παίρνει η διασπορά του ιού και στην ανοχύρωτη Αχαΐα, η οποία μετρά πάνω από 530 ενεργά κρούσματα. Μόνο χτες οι νέες διαγνώσεις ξεπέρασαν τις 100. Συνολικά νοσηλεύονται 75 άνθρωποι στα νοσοκομεία της Πάτρας, εκ των οποίων τα 3 είναι παιδιά, με ήπια συμπτώματα. 9 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ και 62 σε κοινούς θαλάμους νοσηλείας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κρούσματα έχουν παρουσιαστεί στο προσωπικό και σε ασθενείς που νοσηλεύονται στο ιδιωτικό θεραπευτήριο «Ολύμπιον», για το οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει καμία επίσημη ενημέρωση, όπως εξάλλου συνηθίζεται να κουκουλώνονται τα κρούσματα στον ιδιωτικό τομέα Υγείας. Ηδη αιμοκαθαιρόμενος που είχε επισκεφθεί το «Ολύμπιον» για αιμοκάθαρση διακομίστηκε στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Πατρών, επιβεβαιώνοντας την έλλειψη ουσιαστικών μέτρων προστασίας για τις ευπαθείς ομάδες, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει ιχνηλάτηση στο υπόλοιπο προσωπικό και τους ασθενείς.

Τα νοσοκομεία της Αχαΐας μετρούν πια ελάχιστα κενά κρεβάτια (τόσο απλά όσο και ΜΕΘ), ενώ ως μέτρο «ενίσχυσης» στο ΠΓΝΠ δρομολογείται η μετατροπή της ΩΡΛ σε κλινική covid καθώς και το κλείσιμο των χειρουργείων και των εξωτερικών ιατρείων. Παράλληλα, μεγάλος αριθμός ασθενών στην Ψυχιατρική Κλινική και στο Ογκολογικό συγχρωτίζεται σε ράντζα. Σήμερα, η τριμελής Επιτροπή της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας του νοσοκομείου θα προχωρήσει σε παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση, απαιτώντας τη μαζική και τακτική διεξαγωγή μοριακών τεστ σε όλο το προσωπικό και τους νοσηλευόμενους. Αλλωστε, η ΕΙΝΑ σε ανακοίνωσή της αναδεικνύει όλα αυτά τα προβλήματα, διεκδικώντας αναγκαία άμεσα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για αποτελεσματική νοσοκομειακή περίθαλψη.

Την ίδια ώρα, στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας», στην κλινική covid υπάρχει πληρότητα 100%, με τους γιατρούς να μετρούν περισσότερες εισαγωγές από εξιτήρια.

Διαδικτυακή σύσκεψη της ΣΕΑΑΝ

Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) θα πραγματοποιήσει διαδικτυακή σύσκεψη της Γραμματείας, το Σάββατο 13/2, στις 6 μ.μ. με θέματα: Το τρίτο κύμα της πανδημίας, οι επιπτώσεις της στα ΑμεΑ και τους χρόνια πάσχοντες και τα προβλήματα με τον εμβολιασμό. Δίνουμε με όλα τα μέτρα προστασίας το αγωνιστικό «παρών» στην πανυγειονομική συγκέντρωση την Τρίτη 16/2 στις 10 π.μ. στο υπουργείο Εργασίας (Σταδίου 29). Ο σχεδιασμός δράσης για το επόμενο διάστημα.

Η διαδικτυακή σύσκεψη θα γίνει μέσω της πλατφόρμας zoom (Meeting ID: 933 307 6881 - Passcode: 48VxP2).

ΣΥΝΔΙΚΑΤΑ ΠΟΥ ΔΡΟΥΝ ΣΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΑΤΤΙΚΗ
Σήμερα η κινητοποίηση στο υπουργείο Μεταφορών για μέτρα ασφαλούς μετακίνησης

Συγκέντρωση στις 5 το απόγευμα έξω από το υπουργείο Μεταφορών πραγματοποιούν συνδικάτα που δρουν στη Δυτική Αττική σε συνέχεια της δράσης που έχουν αναπτύξει το προηγούμενο διάστημα, αναδεικνύοντας την τραγική κατάσταση στις συγκοινωνίες και τους χώρους δουλειάς, την απουσία μέτρων για την προστασία της υγείας και απαιτούν την άμεση λήψη τους.

Την κινητοποίηση πραγματοποιούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής (Παράρτημα Θριασίου), Τροφίμων Αττικής, Φαρμάκου Αττικής, κλαδικό Ενέργειας (ΣΕΕΝ Αττικής - Βοιωτίας - Εύβοιας - Κορίνθου), Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, ΟΤΑ Ασπροπύργου - Ελευσίνας - Μάνδρας, «Θριάσιου» Νοσοκομείου, «Κανάκης», Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής, Πανελλήνια Ενωση Ελαιουργοσαπουνοποιών και Εργαζομένων στη Χημική Βιομηχανία Αττικής, Α' ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής.

Σε κοινή τους ανακοίνωση αναδεικνύουν το ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στοιβάζονται στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, την έλλειψη γραμμών και δρομολογίων λόγω κατάργησής τους, την απουσία ανταπόκρισης μεταξύ των ΜΜΜ κ.ά. Απορρίπτουν «την πολιτική που θεωρεί κόστος την προστασία της υγείας και της ασφάλειάς μας» και καλούν τους εργαζόμενους να γυρίσουν την πλάτη «στην επιζήμια λογική τού "θα λογαριαστούμε μετά", που στην περιοχή μας προβάλλει η πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ελευσίνας - Δυτ. Αττικής». Καλούν τους εργαζόμενους να οργανωθούν στα σωματεία τους και να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις «για την προστασία της υγείας μας και των εργασιακών μας δικαιωμάτων».

  • Ως αναφορά στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης το κείμενο των Σωματείων που απαιτούν τη λήψη μέτρων για την ασφαλή μετακίνηση με τα ΜΜΜ.
ΕΥΒΟΙΑ - ΒΟΙΩΤΙΑ
«Πρωτόκολλα διάδοσης» του ιού σε μεγάλους χώρους δουλειάς

Νέες καταγγελίες για τις ευθύνες της εργοδοσίας σε εργοστάσια της περιοχής

Συνεχίζονται οι καταγγελίες από Σωματεία της Βοιωτίας και της Εύβοιας για τη μετατροπή των χώρων δουλειάς σε εστίες υπερμετάδοσης του κορονοϊού, την ίδια στιγμή που περιοχές όπως η Χαλκίδα, το Σχηματάρι, τα Οινόφυτα, η Τανάγρα και η Θήβα, όπου βρίσκεται ένας ιδιαίτερα μεγάλος αριθμός εργοστασίων, έχουν χαρακτηριστεί «κόκκινες».

«Από την αρχή της πανδημίας τα πάντα αφέθηκαν στην ευχέρεια της εργοδοσίας. Σε συνδυασμό με την ανυπαρξία ελεγκτικών μηχανισμών, καθώς και νομοθετικού πλαισίου επιβολής ουσιαστικών μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον κορονοϊό, η κάθε εργοδοσία με γνώμονα τη διασφάλιση των κερδών της και όχι την υγεία των εργαζομένων εφαρμόζει τα δικά της πρωτόκολλα», τονίζει σε ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Χημικής Βιομηχανίας Βοιωτίας «Ο Σπάρτακος», με αφορμή τον εντοπισμό κρουσμάτων στο εργοστάσιο της «Matrix Pack».

Και προσθέτει: «Σε αυτά τα πλαίσια και η εργοδοσία της "Matrix Pack" όχι μόνο δεν πήρε όλα τα αναγκαία μέτρα για την προστασία μας και τη μείωση των πιθανοτήτων της διασποράς του κορονοϊού, αλλά με τους χειρισμούς της θέτει σε κίνδυνο τους εργαζόμενους και τις οικογένειές τους (...) Από το πρώτο κύμα της πανδημίας μέχρι σήμερα δεν έχει προχωρήσει σε κανέναν έλεγχο. Ούτε θερμομέτρηση των εργαζομένων, ούτε διατήρηση των απαιτούμενων αποστάσεων μεταξύ τους, καμία απολύμανση των χώρων. Ολα αυτά είχαν σαν αποτέλεσμα την ύπαρξη κρουσμάτων μέσα στο χώρο (...) Η εργοδοσία σαν να μη συμβαίνει τίποτα συνέχισε κανονικά την παραγωγική διαδικασία, στέλνοντας σπίτι τους όσους διαγνώστηκαν θετικοί. Δεν προχώρησε σε καμία απολύμανση του χώρου και δεν εξασφάλισε κανένα μοριακό τεστ».

Τη στάση του ομίλου «AVRAMAR» (ιχθυοκαλλιέργειες «ΝΗΡΕΑΣ» - «ΣΕΛΟΝΤΑ») «που απέκρυψε επιβεβαιωμένο κρούσμα σε εργοστάσιο τροφίμων στην Αρτάκη, με συνέπεια να έχει ήδη επιβεβαιωθεί μετάδοση σε έναν ακόμη εργαζόμενο, ενώ σε κίνδυνο είναι ακόμη δεκάδες», καταγγέλλει από την πλευρά του το Σωματείο Εργαζομένων ΝΗΣΕΛΑΝ.

Τονίζει επίσης: «Με απίστευτη κυνικότητα η εργοδοσία έβαλε προτεραιότητα να μη σταματήσουν οι μηχανές ούτε στιγμή. Ετσι και ενώ ήδη είχαν ενδείξεις για νέο κρούσμα κι ενώ λειτουργούσαν παράτυπα το εργοστάσιο το Σάββατο και μάλιστα με 12ωρη βάρδια, μόλις την Τρίτη 9/2 ενημερώθηκαν οι εργαζόμενοι που δουλεύουν με τον συνάδελφο πως θα κάνουν τεστ και πρέπει να κάτσουν σπίτι. Είναι χαρακτηριστικό πως μετά το πρώτο κρούσμα έγιναν τεστ μόλις σε μονοψήφιο αριθμό εργαζομένων, ενώ στο συγκεκριμένο εργοστάσιο κάθε εργαζόμενος έρχεται σε επαφή με σχεδόν όλους τους άλλους άμεσα ή έμμεσα».



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ