Παρασκευή 11 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟ ΑΤΤΙΚΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας

Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Δ. Κουτσούμπας, και εκπρόσωποι Κομμουνιστικών Κομμάτων από τη Συρία, την Τουρκία και τη Ρωσία

Εκδήλωση ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την εμπλοκή της χώρας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς διοργανώνει η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ την Τρίτη 15/12, στις 7 μ.μ., στο γήπεδο Σπόρτιγκ, με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα.

Ομιλίες θα κάνουν, επίσης, εκπρόσωποι του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Για τη σημασία της εκδήλωσης, αλλά και συνολικά για την αναγκαιότητα να ανοίξει αποφασιστικά η συζήτηση γύρω από το θέμα των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή, μίλησε στο «Ριζοσπάστη» ο Θέμης Γκιώνης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟΑ.

***

-- Οι διεθνείς ανταγωνισμοί ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικά κέντρα κλιμακώνονται το τελευταίο διάστημα. Πώς αναλύει το ΚΚΕ αυτές τις εξελίξεις;

-- Το ΚΚΕ δεν έχει σταματήσει να προειδοποιεί το λαό για τον κίνδυνο γενικευμένου ιμπεριαλιστικού πολέμου, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της καπιταλιστικής κρίσης που περιέπλεξε ακόμα περισσότερο τους διεθνείς ανταγωνισμούς κι αυτό δεν είναι τυχαίο.

Το Κόμμα μας στις επεξεργασίες του στρέφει την προσοχή του στις αιτίες των πολέμων, τις συνδέει με τον εκμεταλλευτικό χαρακτήρα του καπιταλισμού, γι' αυτό και επιβεβαιώνεται στις εκτιμήσεις του. Πρέπει να αποτελεί κριτήριο για το λαό, όχι μόνο η θέση και η στάση του ΚΚΕ, αλλά και όλων των άλλων κομμάτων. Μόνο η τοποθέτηση που κάνει το Κόμμα και το κάλεσμά του στο λαό συμβάλλει στην προετοιμασία του και στην ανάπτυξη της πάλης του για τα λαϊκά συμφέροντα, κόντρα στην προσπάθεια που κάνουν οι άλλες πολιτικές δυνάμεις να τον αποπροσανατολίσουν.


Θυμίζουμε, για παράδειγμα, ότι όταν αστικές και οπορτουνιστικές δυνάμεις έβλεπαν επαναστάσεις και φιλολαϊκές εξελίξεις στις ενδοαστικές συγκρούσεις που εκτυλίσσονταν στις χώρες της Μέσης Ανατολής, με τη λεγόμενη «Αραβική Ανοιξη», μόνο το ΚΚΕ αναδείκνυε ότι πρόκειται για υλοποίηση του σχεδίου για τη «Μεγάλη Μέση Ανατολή», που είχαν επεξεργαστεί αρχικά οι ΗΠΑ για λογαριασμό των δικών τους μονοπωλιακών ομίλων, ώστε να «πατήσουν» καλύτερα στην περιοχή και να κερδίσουν στην κούρσα του ανταγωνισμού με άλλες χώρες.

Να φτάσει στο λαό η αλήθεια για τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο

-- Τι σηματοδοτεί το θέμα της εκδήλωσης της ΚΟ Αττικής;

-- Ο τίτλος της εκδήλωσης είναι: «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας». Σήμερα που ο πόλεμος είναι σε εξέλιξη με επίκεντρο τη Συρία και το Ιράκ, σήμερα που οι συγκρούσεις έχουν την τάση να γενικεύονται, είναι ακόμα πιο επιτακτική η ανάγκη να φτάσει η φωνή του ΚΚΕ σε κάθε εργατικό - λαϊκό σπίτι, ο λαός να μη μένει θεατής των στρατιωτικών αναμετρήσεων.

Η ΚΟ Αττικής παίρνει αυτήν την πρωτοβουλία, γιατί το θέμα του ιμπεριαλιστικού πολέμου και η εμπλοκή της χώρας ιεραρχείται ως κύριο από τους κομμουνιστές στη συζήτηση με τον εργατόκοσμο. Θέλουμε να κατανοηθεί βαθιά τι κρύβεται πίσω από αυτήν την κατάσταση.

Κι εδώ κανένα κόμμα δεν κάθεται με «σταυρωμένα τα χέρια». Ολοι παρεμβαίνουν, προσπαθώντας να αποπροσανατολίσουν το λαό, να τον καθησυχάσουν, να τον στοιχίσουν πίσω από τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη, αφενός συνεχίζει να εμπλέκει ακόμα πιο βαθιά τη χώρα στους επικίνδυνους για το λαό ανταγωνισμούς, αφετέρου τον καθησυχάζει, ότι έτσι εξυπηρετούνται τα δικά του συμφέροντα, ότι η χώρα παραμένει «νησίδα» σταθερότητας στην περιοχή. Την ίδια στιγμή, ο λαός ζει καθημερινά τις επιπτώσεις των επεμβάσεων, για τις οποίες είναι υπεύθυνες όλες οι αστικές κυβερνήσεις, η ΕΕ και το ΝΑΤΟ: Βλέπει τις χιλιάδες προσφύγων, θυμάτων των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, τους πνιγμούς στις θάλασσες, τις παραβιάσεις των κυριαρχικών του δικαιωμάτων κ.λπ. Με άξονα αυτές τις εξελίξεις παρεμβαίνουν και οι φασίστες της εγκληματικής Χρυσής Αυγής χύνοντας το εθνικιστικό - ρατσιστικό τους δηλητήριο.

Από τα πράγματα, λοιπόν, είναι επιτακτική η ανάγκη να φτάσει στο λαό μας η αλήθεια, για να οξύνεται το κριτήριό του και να εμπλουτίζεται η πείρα του, να βγάλει ουσιαστικά συμπεράσματα για τη στάση όλων των πολιτικών δυνάμεων. Κλιμακώνουμε, και μέσω της εκδήλωσης, τη συζήτηση για το χαρακτήρα των δολοφονικών οργανώσεων, όπως των τζιχαντιστών που εξέθρεψαν οι ιμπεριαλιστές, αλλά και για το πώς αξιοποιούνται οι ίδιοι και η δράση τους, π.χ. οι επιθέσεις στη Γαλλία.

Η εκδήλωση, αλλά και όλες οι σχετικές παρεμβάσεις που κάνει το Κόμμα εντάσσονται στην προσπάθειά μας να ενισχυθεί η πάλη ενάντια στην εμπλοκή της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Είναι θέμα που θέλουμε να απασχολήσει την εργατική τάξη, τα συνδικάτα, το κίνημα της νεολαίας.

Αυτή η πάλη συνδυάζεται με τον αγώνα κατά της αντιλαϊκής πολιτικής της συγκυβέρνησης και τον δυναμώνει. Συμβάλλει στην ανάπτυξη ενός ισχυρού, ταξικά προσανατολισμένου εργατικού κινήματος και στο δυνάμωμα της Λαϊκής Συμμαχίας. Για να αναπτυχθεί η ταξική πάλη, να κατευθυνθεί στην προοπτική που το ΚΚΕ δίνει στο λαό, στην εξάλειψη των αιτίων της εκμετάλλευσης και του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στην ανατροπή της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.

Στις συνθήκες όξυνσης αυτής της κατάστασης, με κάθε αφορμή θέλουμε να εστιάζεται η συζήτηση στα συμπεράσματα από τη συμμετοχή της χώρας στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις, αλλά και στα καθήκοντα που απορρέουν όχι μόνο για τους κομμουνιστές, αλλά για ολόκληρο το λαό. Η αυτοτελής εργατική - λαϊκή πάλη δεν πρέπει να κοπάσει σε περίπτωση έμμεσης και ακόμα περισσότερο άμεσης εμπλοκής της χώρας στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Το αντίθετο: Πρέπει να οξυνθεί και να βάλει στο στόχαστρο την κυβέρνηση, το κεφάλαιο και τους συμμάχους τους, δηλαδή τους αποκλειστικούς υπεύθυνους για τις αρνητικές αυτές εξελίξεις.

Σηματοδοτούμε την ανάγκη να παλέψουν οι λαοί ενωμένοι

-- Μια πλευρά της διεθνιστικής δράσης του ΚΚΕ είναι η πρόσκληση στελεχών άλλων ΚΚ να μιλήσουν στην εκδήλωση. Τι άλλο περιλαμβάνει;

-- Στην εκδήλωσή μας, θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, αλλά και εκπρόσωποι του Συριακού ΚΚ, του ΚΚ Τουρκίας και του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας.

Σε διεθνές επίπεδο και ειδικά με τα Κομμουνιστικά Κόμματα της περιοχής είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία για να διαμορφώνεται κοινή στάση απέναντι στις εξελίξεις, να υπάρχει ανταλλαγή πείρας.

Μέσα από την εκδήλωση θέλουμε να σηματοδοτηθεί η ανάγκη να παλέψουν οι λαοί ενωμένοι, ώστε να αντιπαρατεθούν στον κίνδυνο του ιμπεριαλιστικού πολέμου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσης σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα με τραγούδια και απαγγελία ποιημάτων.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Κομματική Ζωή και Δράση» μπορείτε να διαβάσετε τα εξής:

--100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη. Την Κυριακή η εκδήλωση της ΚΕ του ΚΚΕ στην Αμαλιάδα.

-- «Δυναμώνουμε την πάλη ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο. Καμιά εμπλοκή, καμιά συμμετοχή της Ελλάδας». Συνέντευξη με τον Θ. Γκιώνη, για την εκδήλωση της ΚΟ Αττικής την Τρίτη 15/12, με ομιλητή τον Δ. Κουτσούμπα.

-- Εκδήλωση τιμής για τις αλύγιστες γυναίκες των Φυλακών Αβέρωφ: Μαρτυρίες φυλακισμένων γυναικών που παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση των ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

-- Εβρος: Ρεπορτάζ από την ημερίδα της ΤΕ Εβρου του ΚΚΕ για τους υδάτινους πόρους, την αντιπλημμυρική προστασία και τη θέση του Κόμματος.

ΤΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση αρχειακού υλικού

Εκθεση αρχειακού υλικού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες» θα διοργανωθεί στο Μενίδι, στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη στην αίθουσα του ΠΟΚΕΝ (Φιλαδελφείας 205, Κόκκινος Μύλος).

Η έκθεση «ανακαλεί» μνήμες από τα πρώτα βήματα της εμφάνισης της εργατικής τάξης, για την περίοδο 1870 - 1935. Αναφέρεται στην ιστορική διαδρομή, στις πρώτες μάχες του εργατικού κινήματος, στην πορεία ωρίμανσής του, στη συνάντησή του με την κομμουνιστική επαναστατική ιδεολογία. Το ιστορικό νήμα της έκθεσης περνάει από την Κομμούνα του Παρισιού του 1871 και τις πρώτες μεγάλες μάχες του εργατικού κινήματος στην Ελλάδα, στη μεγάλη Οχτωβριανή Επανάσταση και την ίδρυση του ΚΚΕ το 1918, καθώς και τη συγκρότηση της ΟΚΝΕ.

Εκτός από φωτογραφίες, εκτίθεται πρωτότυπο αρχειακό υλικό, όπως βιβλία, εφημερίδες, προκηρύξεις, ανακοινώσεις.

Στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου.

Τα εγκαίνια θα γίνουν την Πέμπτη 17/12, στις 8 μ.μ.

Ωρες λειτουργίας: 9.00 - 14.00 και 17.30 - 21.00.

Τηλέφωνα επικοινωνίας για οργανωμένες επισκέψεις: 210.2449.788 και 6980.838.119.

Εκδηλώσεις για τον ηρωικό Δεκέμβρη του '44

Εκδηλώσεις για τα 71 χρόνια από το Δεκέμβρη του 1944 πραγματοποιούν οι Οργανώσεις του ΚΚΕ, της ΚΝΕ και τα παραρτήματα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ στην Αττική:

-- Αύριο, Σάββατο, στις 6.30 μ.μ., στο Γαλάτσι, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Καμίνι» (Χρ. Καψάλη 14 & Ρεθύμνης), θα μιλήσει η Μαρία Θεοφίλη, μέλος του Γραφείου της ΕΠ της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ. Η εκδήλωση περιλαμβάνει έκθεση φωτογραφικού υλικού και μουσικό - καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

-- Την Τετάρτη 16/12, στις 7 μ.μ., στο Μοσχάτο, στο Πολιτιστικό Κέντρο του δήμου (Κωνσταντινουπόλεως και Σολωμού), θα μιλήσει ο Κώστας Ζιώγας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ. Θα γίνει επίσης παρουσίαση των γεγονότων εκείνης της περιόδου στις περιοχές του Ταύρου και του Μοσχάτου και θα προβληθεί ντοκιμαντέρ.

Μαρτυρίες από κομμουνίστριες κρατούμενες στις Φυλακές Αβέρωφ

Παρουσιάστηκαν στην εκδήλωση των ΤΟ Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Το εξώφυλλο του CD που κυκλοφόρησε φέτος στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τις επανεκτελέσεις τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις Φυλακές Αβέρωφ
Το εξώφυλλο του CD που κυκλοφόρησε φέτος στο 41ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», με τις επανεκτελέσεις τραγουδιών που γράφτηκαν και τραγουδήθηκαν στις Φυλακές Αβέρωφ
«Και 'σεις μπουντρούμια σκοτεινά που ήλιους μέσα κλείτε, θα λιώσουμε τα σίδερα κι εσείς θα φωτιστείτε».

Τα μπουντρούμια για τα οποία γίνεται λόγος, είναι τα κελιά των Φυλακών Αβέρωφ. Οι κλεισμένοι σε αυτά «ήλιοι» είναι οι κομμουνίστριες και άλλες αγωνίστριες που φυλακίστηκαν εκεί. Οσο για τη φωτιά που η φλόγα της «λιώνει» τα σίδερα, τέτοια αποδείχτηκε η πίστη τους στην υπόθεση της εργατικής τάξης και του λαού, η οργάνωση της ζωής τους στις συνθήκες του εγκλεισμού, η αλύγιστη στάση τους ακόμα και μπροστά στο θάνατο.

Γι' αυτές τις αλύγιστες αγωνίστριες των Φυλακών Αβέρωφ, οργάνωσαν εκδήλωση τιμής την Κυριακή 29/11 οι Τομεακές Οργανώσεις Α' Αθήνας - Γαλατσίου του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, με ομιλήτρια την Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος (αποσπάσματα της ομιλίας δημοσιεύτηκαν στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» την περασμένη Κυριακή).

Σήμερα παρουσιάζουμε αποσπάσματα από τις μαγνητοσκοπημένες μαρτυρίες που προβλήθηκαν στην ίδια εκδήλωση. Οι μαρτυρίες προέρχονται από κομμουνίστριες που ήταν έγκλειστες στις Φυλακές Αβέρωφ και συγκεντρώθηκαν από την Κομματική Οργάνωση, σε μια προσπάθεια που θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα.

Με τα λόγια των γυναικών που βρέθηκαν στα κελιά τους

Το θερμό χειροκρότημα όλων απέσπασαν οι συντελεστές της παράστασης με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
Το θερμό χειροκρότημα όλων απέσπασαν οι συντελεστές της παράστασης με την οποία ολοκληρώθηκε η εκδήλωση
«Γεννήθηκα το 1926, το Φλεβάρη. Πιάστηκα το '47. Με βγάλαν έξω από τον κόσμο σε ένα χωριό. Εκεί με βασανίσαν κι εμένα και τη μητέρα μου. Μετά μας πήγαν στο Αβέρωφ», λέει η Δήμητρα Αβραμοπούλου. Στη μαρτυρία της περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο οι κρατούμενες έρχονταν σε επικοινωνία με τους συντρόφους τους στην ανδρική πτέρυγα των Φυλακών. «Επρεπε να έρθουμε σε μια επαφή» λέει, και παρά τις δυσκολίες, τις απαγορεύσεις και τους περιορισμούς, ο τρόπος βρέθηκε. «Εμάς το παράθυρο ήταν μεγάλο. Εκείνοι είχαν το παραθυράκι το μικρό», λέει. Ενα άσπρο μαντήλι γινόταν πομπός και δέκτης για τα μηνύματα από τη μια πτέρυγα προς την άλλη.

Μια από τις εκατοντάδες μαχήτριες του ΔΣΕ που δικάστηκαν από τα στρατοδικεία της εποχής και οδηγήθηκαν στις Φυλακές, η Περιστέρα Τελεβού, δίνει τη δική της σύντομη μαρτυρία. Πιάστηκε το Μάη του 1947, καταδικάστηκε από το στρατοδικείο στην Κοζάνη και στη συνέχεια οδηγήθηκε στις Φυλακές Αβέρωφ. «Πριν να δικαστώ, όταν πήγαινα στο στρατοδικείο, ο πατέρας μου μου είπε "παιδί μου, τράβηξε το δρόμο που τραβάς κατευθείαν"», θυμάται με συγκίνηση. Εξηγεί πως η πίεση με στόχο την υπογραφή «δήλωσης» ξεκινούσε από την πρώτη στιγμή: «Οταν πηγαίναμε στη φυλακή, μας ζητούσαν να κάνουμε δήλωση. Αν δεν κάναμε δήλωση, μας βάζαν στην απομόνωση. Κι αφού δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα, μετά μας βάζαν στο θάλαμο».

Επισημαίνει πως ιδιαίτερα οι αντάρτισσες βρίσκονταν στο στόχαστρο ως πιο «επικίνδυνες», πολύ περισσότερο οι κομμουνίστριες που ήταν γνωστά στελέχη του ΚΚΕ: «Στη φυλακή φέρανε την Αύρα (σ.σ. Παρτσαλίδου) και την Ρούλα την Κουκούλου. Τις είχαν χωριστά από εμάς γιατί ήταν "επικίνδυνες" και δεν μας επιτρέπανε ούτε να τους μιλήσουμε. Μόνο από το παράθυρο τις χαιρετούσαμε. Γιατί φοβούνταν μη μας κάνουν "καθοδήγηση". Λες και δεν ξέραμε εμείς πού ήμασταν και τι κάνουμε», σχολιάζει. Θυμάται ακόμα το τραγούδι και το χορό των μελλοθάνατων γυναικών γύρω από το φοίνικα του προαυλίου της φυλακής και τις τελευταίες τους προτροπές στις συντρόφισσές τους: «Ακόμα και αυτές που φεύγαν κι αυτές λέγανε "να μη γυρίσετε πίσω", δηλαδή να μην κάνετε δήλωση».

«Τι έχεις να μας πεις για τον Μπελογιάννη; Ποιος τον σκότωσε;». Με αυτή την ερώτηση την «υποδέχτηκε», όπως θυμάται, η επιτροπή που θα αποφαινόταν για την αναθεώρηση της ποινής της. «Την Κυριακή σκοτώσαν τον Μπελογιάννη και τη Δευτέρα περνούσα εγώ αναθεώρηση στη Λάρισα», εξηγεί. Οσο για την ερώτηση, δεν άργησε να πάρει απάντηση: «"Εσείς τον σκοτώσατε", λέω».

Στα χέρια της κρατά το σημειωματάριό της, στο οποίο οι φυλακισμένες έχουν γράψει ποιήματα, σημειώματα, αποχαιρετώντας την κατά την αποφυλάκισή της: «Αυτό το αφήνω στο Κόμμα», λέει.

Ενα από τα 80 παιδιά που γεννήθηκαν στις Φυλακές Αβέρωφ, το 1949, η Ηλέκτρα Σκουρτοπούλου, μεταφέρει τη δική της ιστορία. Η μητέρα της, Χρυσούλα Περδικίδου, πιάστηκε στα μέσα του 1948, έγκυος σε εκείνη: «Χωρίς να αναφέρει τίποτα για την εγκυμοσύνη της, μπροστά σε αυτό που πάλευε και πίστευε, δέχτηκε όλα τα βασανιστήρια που τις γίνανε. Στη συνέχεια πέρασε από το στρατοδικείο, Ακαδημίας 11, και καταδικάστηκε εις θάνατον. Μετά από αυτό την πήγαν στις Φυλακές Αβέρωφ. Εκεί, το Γενάρη του '49, γεννήθηκα εγώ. Εζησα μέσα στις φυλακές 3,5 χρόνια». Η μητέρα της εξακολουθούσε να κρύβει την εγκυμοσύνη της μέχρι τη μέρα που την πήραν για εκτέλεση. Στην ερώτηση ποια ήταν η τελευταία επιθυμία της, ζήτησε να τη δει γιατρός. Αφού δύο γιατροί, ένας στρατιωτικός και ένας πολιτικός, πιστοποίησαν την εγκυμοσύνη της, τη γύρισαν πίσω στις φυλακές, αφού οδήγησαν στο απόσπασμα 19 συντρόφους της.

Παρά τη μικρή της ηλικία, διατηρεί αναμνήσεις από τη ζωή στη φυλακή: «Θυμάμαι πάρα πολύ καλά, κάθε φορά, σε οποιαδήποτε εκτέλεση γινόταν, τις γυναίκες να βγαίνουν στα παράθυρα με αυτοσχέδια χωνιά και να φωνάζουν στο λαό της Αθήνας από τη μεριά της λεωφόρου Αλεξάνδρας, για τις εκτελέσεις που θα γίνονταν την άλλη μέρα», αναφέρει. «Είμαι υπερήφανη γι' αυτά που έζησα κι εγώ μαζί με τη μητέρα μου. Είμαι υπερήφανη που είχα μια τέτοια μάνα και μου έδωσε τέτοιες αρχές. Την ευχαριστώ πολύ», καταλήγει.

Μουσική και δρώμενο για τη ζωή στις Φυλακές

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μουσική και τα τραγούδια της χορωδίας που είχαν δημιουργήσει οι κρατούμενες των Φυλακών Αβέρωφ. Τα τραγούδια παρουσιάστηκαν από το συγκρότημα της ΚΝΕ και συνοδεύτηκαν από δρώμενο από ομάδα νέων ηθοποιών και χορευτριών.

Μέσα από την παράσταση, «ζωντάνεψε» η οργάνωση της ζωής στη φυλακή, από τα μαθήματα που γίνονταν, ακόμα και για τις γιαγιάδες που έμαθαν γράμματα στα κελιά, μέχρι το «συναγερμό» που σήμαιναν οι γυναίκες με τα χωνιά στο λαό της Αθήνας για να αποτραπούν οι εκτελέσεις και το χορό των μελλοθανάτων γύρω από το φοίνικα του προαυλίου.

Μέσα από τη μουσική και τους στίχους ακούστηκε ξανά το τραγούδι των φυλακισμένων γυναικών:

«Δε μας τρομάζουν μπόρες, κεραυνοί, χείμαρροι γινήκαμε για μια νέα ζωή».

Πούλμαν για την Αμαλιάδα

Για τη μετάβαση στην Αμαλιάδα δρομολογούνται τα παρακάτω πούλμαν:

ΑΧΑΪΑ

-- Πάτρα, 8 π.μ. από την εκκλησία του Αγ. Ανδρέα

-- Ρίο, 8 π.μ. από το παλαιό Δημαρχείο

-- Αίγιο, 7.30 π.μ. από τέρμα Μητροπόλεως

-- Δυτική Αχαΐα, 8.30 π.μ. από κόμβο Κ. Αχαΐας, Πευκάκια

ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑ

-- Αγρίνιο, 6.00 π.μ. από παλιό σιδηροδρομικό σταθμό

-- Βόνιτσα, 5.00 π.μ.

-- Αμφιλοχία, 5.45 π.μ.

-- Αιτωλικό, 6.00 π.μ. στο σταθμό

-- Μεσολόγγι, 6.30 π.μ. από τη ΔΕΗ

ΗΛΕΙΑ

-- Ζαχάρω, 8.15 π.μ. φανάρια

-- Κρέστενα, 8.30 π.μ. διασταύρωση

-- Πύργος, 9.00 π.μ. πλατεία ΟΤΕ

ΖΑΚΥΝΘΟΣ

-- 7.30 π.μ. στο Λιμάνι

ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ

-- Αργοστόλι, 6.30 π.μ. στο πάρκινγκ του ΚΤΕΛ

Επίσης, υπάρχουν τα παρακάτω ραντεβού για οργανωμένη μετακίνηση με ΙΧ:

-- Βάρδα, 8.45 π.μ. από το Δημαρχείο

-- Κάτω Παναγία, 8.45 π.μ. από το καφενείο της Κλειώς

-- Λεχαινά, 9.00 π.μ. κεντρική πλατεία

-- Γαστούνη, 9.00 π.μ. Κέντρο Υγείας

-- Βαρθολομιό, 9.00 π.μ. από το μαγαζί Κόμβος

-- Ανδραβίδα, 9.00 π.μ. πιάτσα ταξί

-- Αρχαία Ολυμπία, 8.45 π.μ. σταθμός ΟΤΕ

Η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ (ΠΕΑΦΕ) δρομολογεί πούλμαν που θα αναχωρήσει στις 6.30 π.μ. από την Ομόνοια. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 697.42.78.797 και 698.17.82.935.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης για τον Ν. Μπελογιάννη, η ΤΕ Ηλείας θα πραγματοποιήσει συνεστίαση στο κέντρο «Δεμίρης Royal» στο 75ο χιλιόμετρο ΕΟ Πάτρας - Πύργου (Μαραθιά Αμαλιάδας).

Εκδήλωση στο χωριό «Μπελογιάννης» στην Ουγγαρία

Η Λέσχη Φίλων του ΚΚΕ στην Ουγγαρία οργανώνει εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια της γέννησης του κομμουνιστή ήρωα της ΕΑΜικής Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού, Νίκου Μπελογιάννη και προς τιμήν των 97χρονων του ΚΚΕ, αύριο Σάββατο, στο χώρο του Πολιτιστικού Κέντρου του ιστορικού χωριού πολιτικών προσφύγων «Μπελογιάννης», στην Ουγγαρία.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Kώστας Αβραμόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Η εκδήλωση περιλαμβάνει, επίσης, προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα τη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, έκθεση φωτογραφίας και καλλιτεχνικό πρόγραμμα με πολιτικά κι αντάρτικα τραγούδια.

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκδήλωση στην Αμαλιάδα για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη

Την Κυριακή 13 Δεκέμβρη. Θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας

Μεγάλη εκδήλωση με αφορμή τα 100 χρόνια απ' τη γέννηση του Νίκου Μπελογιάννη οργανώνει την Κυριακή 13 Δεκέμβρη, στις 11 π.μ., στη γενέτειρά του Αμαλιάδα (στο κλειστό γυμναστήριο), η ΚΕ του ΚΚΕ. Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Προς το χώρο της συγκέντρωσης θα γίνει πορεία, με προσυγκέντρωση στις 10 π.μ. στην πλατεία Μπελογιάννη.

Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο - αφιέρωμα στη ζωή και τη δράση του Ν. Μπελογιάννη, θα γίνει απαγγελία του ποιήματος του Γ. Ρίτσου «Ο άνθρωπος με το γαρύφαλλο» από τον ηθοποιό Κώστα Καζάκο και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα από το συγκρότημα της Οργάνωσης Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ.

Εκθεση αρχειακού υλικού - φωτογραφίας - ντοκουμέντων

Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση αρχειακού υλικού - φωτογραφίας - εντύπων - ντοκουμέντων στο Εργατικό Κέντρο Αμαλιάδας, από σήμερα Παρασκευή 11 έως και την Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2015. Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9 π.μ. έως τις 2 μ.μ. και από τις 5 μ.μ. έως τις 9 μ.μ.

Τα υλικά της έκθεσης φωτίζουν τη δράση και την προσφορά του Ν. Μπελογιάννη στους εργατικούς και αγροτικούς αγώνες στην περιοχή, στο ΕΑΜ - ΕΛΑΣ και στον ΔΣΕ. Παρουσιάζουν την άφοβη και μαχητική του στάση απέναντι στην τρομοκρατία, στα βασανιστήρια, στις δίκες και το εκτελεστικό απόσπασμα του μετεμφυλιακού αστικού κράτους, τα οποία τον ανέδειξαν σε ένα παγκόσμιο σύμβολο ανυπότακτης ηρωικής κομμουνιστικής στάσης, τροφοδότησαν ένα τεράστιο κίνημα διεθνούς αλληλεγγύης και ενέπνευσαν κορυφαίους ποιητές, λογοτέχνες, εικαστικούς και διανοητές απ' όλο τον κόσμο.

Με πρόσκλησή τους, η ΕΠ Δυτικής Ελλάδας του ΚΚΕ και οι Τομεακές της Οργανώσεις καλούν όλους/όλες να επισκεφτούν την έκθεση ατομικά ή ομαδικά και ιδιαίτερα τα σχολεία και τις σχολές, τους εκπαιδευτικούς, όσους ενδιαφέρονται για την ιστορία του λαού μας και του τόπου μας. Παράλληλα, με την έκθεση θα διατίθενται ημερολόγιο του 2016 αφιερωμένο στον Νίκο Μπελογιάννη καθώς επίσης και τα σχετικά βιβλία του εκδοτικού της «Σύγχρονης Εποχής».


Μια μέρα μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, η «Ουμανιτέ» κυκλοφορεί αφιερώνοντας το πρώτο της θέμα και το κύριο άρθρο στις εκτελέσεις
Μια μέρα μετά την εκτέλεση του Μπελογιάννη και των συντρόφων του, η «Ουμανιτέ» κυκλοφορεί αφιερώνοντας το πρώτο της θέμα και το κύριο άρθρο στις εκτελέσεις

Την ίδια μέρα, στις 31 Μάρτη 1952, ολόκληρο το οπισθόφυλο της «Ουμανιτέ» καλύπτεται από το γνωστό πλέον σκίτσο του Πικάσο για τον άνθρωπο με το γαρίφαλο (τα ντοκουμέντα υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ)
Την ίδια μέρα, στις 31 Μάρτη 1952, ολόκληρο το οπισθόφυλο της «Ουμανιτέ» καλύπτεται από το γνωστό πλέον σκίτσο του Πικάσο για τον άνθρωπο με το γαρίφαλο (τα ντοκουμέντα υπάρχουν στο Αρχείο του ΚΚΕ)
Αξιος Κουκουές

Ο Νίκος Μπελογιάννης γεννήθηκε το 1915 στην Αμαλιάδα. Μαθητής ακόμα του Γυμνασίου, οργανώνεται στην ΟΚΝΕ, πρωτοστατεί σε δύο μαθητικές απεργίες και διώκεται για τη συμμετοχή του σε αγροτική κινητοποίηση. Φοιτητής στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας, σε ηλικία 17 ετών, εντάσσεται οργανωτικά στο ΚΚΕ. Για την πολιτική του δράση διώχνεται από το Πανεπιστήμιο και το 1936, χρονιά της στρατιωτικής του θητείας, καταδικάζεται σε τρίμηνη φυλάκιση λόγω της αντιδικτατορικής του δράσης. Το 1938 καταδικάζεται σε 5 χρόνια φυλακή και 2 χρόνια εξορία στην Ιο, για τη δράση του ενάντια στη μοναρχοφασιστική μεταξική δικτατορία. Τα επόμενα χρόνια βρίσκουν τον Ν. Μπελογιάννη στα κάτεργα της Αίγινας και της Ακροναυπλίας. Στο διάστημα από το 1941 έως το 1943, είναι δεσμώτης των Γερμανοϊταλών στα στρατόπεδα συγκέντρωσης Κατούνας, Βόνιτσας και Κέρκυρας. Με τη συνθηκολόγηση των Ιταλών, καταφέρνει και φεύγει για την Πάτρα, απ' όπου για το διάστημα 1943 - 1945 είναι καπετάνιος του 8ου Συντάγματος της 3ης Μεραρχίας του ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο. Ακολουθεί η δράση του στον ΔΣΕ ως πολιτικός επίτροπος μέχρι το τέλος του Εμφυλίου. Κι ύστερα η προσφυγιά.

Στις αρχές Ιούνη του 1950, ο Ν. Μπελογιάννης μπαίνει παράνομα στην Ελλάδα, με αποστολή την ανασυγκρότηση των παράνομων Κομματικών Οργανώσεων και την ανάπτυξη της παράνομης δουλειάς του Κόμματος.

Στις 20 Δεκέμβρη του 1950 συλλαμβάνεται. Στις 19 Οκτώβρη 1951 αρχίζει η δίκη του μαζί με άλλους κομμουνιστές, στο Εκτακτο Στρατοδικείο Αθηνών, με την κατηγορία ότι παραβίασαν τον ΑΝ 509, το νόμο, δηλαδή, με τον οποίο βγήκε και τυπικά παράνομο το ΚΚΕ, το Δεκέμβρη του 1947. Η δίκη ολοκληρώνεται στις 16 Νοέμβρη 1951, ο Ν. Μπελογιάννης και 11 ακόμη σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Στήνεται δεύτερη δίκη με αφορμή την «υπόθεση των ασυρμάτων», αυτή τη φορά στο τακτικό στρατοδικείο, με την κατηγορία της διάπραξης του αδικήματος της κατασκοπίας σε βάρος της Ελλάδας. Η δεύτερη δίκη άρχισε στις 15 Φλεβάρη και τελείωσε την 1η Μάρτη του 1952. Ο Μπελογιάννης και άλλοι εφτά σύντροφοί του καταδικάστηκαν σε θάνατο. Η εκτέλεση έγινε το ξημέρωμα της Κυριακής 30 Μάρτη του 1952.

Σε ειδική έκδοση του παράνομου «Ριζοσπάστη» τον Απρίλη του 1952, δημοσιεύτηκε άρθρο τού τότε Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Νίκου Ζαχαριάδη, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα σημειωνόταν:

«Αν θέλουμε με δυο λόγια να δόσουμε αυτό που ήταν ο Μπελογιάννης, μπορούμε να πούμε: Στάθηκε σ' όλη την αγωνιστική του ζωή άξιος κ ο υ κ ο υ έ ς, α η τ ό ς, π ρ α γ μ α τ ι κ ό ς μ π ο λ σ ε β ί κ ο ς, ο δ η γ η τ ή ς και μ π ρ ο σ τ ά ρ η ς (...). Και ακριβώς γιατί σ' όλη του τη ζωή, που ήταν μόνο αγώνας και πάλη, που ήταν πάντα υπηρεσία στο λαό, στο κίνημα, στο ΚΚΕ, ακριβώς γιατί πάντα στάθηκε άξιος, υποδειγματικός κουκουές, γι' αυτό για όλους μας και πρώτ' απ' όλα για τους νέους, τις νέες, τα παιδιά μας, η πιο καλή και άξια τίμηση στη μνήμη του είναι να φωτιζόμαστε απ' τη ζωή και το παράδειγμά του, να βαδίζουμε ατρόμαχτοι κι ατράνταχτοι το δρόμο το δικό του, να σταθούμε άξιοι σαν κι αυτόν κουκουέδες, αγωνιστές και μπροστάρηδες του λαού, προσωπικό παράδειγμα σε όλα όπως ήταν κι αυτός».

ΤΟΜΕΑΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΕΒΡΟΥ ΤΟΥ ΚΚΕ
«Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ»

Motion Team

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σάββατο, στο Σουφλί, η ημερίδα της Τομεακής Οργάνωσης Εβρου με θέμα «Υδάτινοι Πόροι - Αντιπλημμυρική προστασία - Οι Θέσεις του ΚΚΕ». Αναδείχτηκε ότι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης, η ανάπτυξη με γνώμονα το κέρδος, εντός των τειχών της ΕΕ και της εξουσίας των ομίλων, δεν μπορεί να εγγυηθεί τη λαϊκή ευημερία. Μόνο στο πλαίσιο της λαϊκής εξουσίας, με κεντρικό επιστημονικό σχεδιασμό, Ενιαίο Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων, μπορεί να αντιμετωπιστεί το νερό ως φυσικός πόρος ζωτικής σημασίας για τον άνθρωπο, τη φύση και την ανάπτυξη της κοινωνίας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του Εβρου, όπου οι πλούσιες δυνατότητες που διαθέτει με πολλούς αξιόλογους ποταμούς (κυριότεροι ο ποταμός Εβρος και οι παραπόταμοί του), αντί να αξιοποιούνται για μια ανάπτυξη προς όφελος του λαού, μετατρέπονται στον εφιάλτη των πλημμυρών που τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται με μεγαλύτερη συχνότητα.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο Αντώνης Ραλλάτος, υπεύθυνος της Ομάδας Περιβάλλοντος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του Τμήματος Αγροτικής Πολιτικής της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρεμβάσεις έκαναν ο Χρήστος Τρέλλης, μέλος του Γραφείου Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος, ο Σταμάτης Γκατζίδης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής ΑΜ-Θ του ΚΚΕ και δημοτικός σύμβουλος Ορεστιάδας. Επίσης, παρευρέθηκαν και μίλησαν ο Κώστας Βενετίδης, εκπρόσωπος της ΠΕ Εβρου, περιφερειακός σύμβουλος, ο Φώτης Μάρης, αναπληρωτής καθηγητής Διαχείρισης Υδάτων στο Τμήμα Δασολογίας και Διαχείρισης Περιβάλλοντος και Φυσικών Πόρων, αναπληρωτής πρύτανης Οικονομικών, ο Ευάγγελος Πουλιλιός, δήμαρχος Σουφλίου, ο Βασίλης Μαυρίδης, δήμαρχος Ορεστιάδας, ο Γιάννης Τοπαλούδης, αντιδήμαρχος Δήμου Διδυμότειχου, ο Ορέστης Βουρνέλης, διευθυντής ΓΟΕΒ Ορεστιάδας, ο Δημήτρης Πανταζής, πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων ΕΛΓΑ, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Φερών, Βάσος Παντελίδης, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Πυθείου, Βασίλης Στεφανακίδης, ο πρόεδρος των Εργαζομένων στο ΓΟΕΒ-ΤΟΕΒ, Χρήστος Κωστόπουλος.

Η πρόταση του ΚΚΕ

Ο Αντώνης Ραλλάτος αναφέρθηκε στις διεθνείς εξελίξεις και το ρόλο των πολυεθνικών ομίλων που ελέγχουν την αγορά των υδάτινων πόρων παγκόσμια και έχουν βάλει στόχο την ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, εκτιμώντας ότι το νερό, σε όλο τον καπιταλιστικό κόσμο, από ζωτικό φυσικό πόρο, κοινωνική ιδιοκτησία μετατρέπεται σε ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τους λαούς, σε πηγή αστείρευτων κερδών για το μεγάλο κεφάλαιο.

Τόνισε τη γεωστρατηγική σημασία της διαχείρισης του νερού, σημειώνοντας ότι αποτελεί παράγοντα των αντιθέσεων και των ανταγωνισμών μεταξύ των αστικών τάξεων στις περιοχές που υπάρχουν διασυνοριακά ή συνοριακά ποτάμια, λίμνες και παράκτια νερά και χρησιμοποιείται ως πρόφαση για ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Ανέδειξε τις πολιτικές ευθύνες και τη στρατηγική επιλογή της άρχουσας τάξης και της ΕΕ που υπηρετούν όλες οι αστικές κυβερνήσεις και η σημερινή ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για την κατάσταση που διαμορφώνεται κι ότι το κριτήριο που καθορίζει τις εξελίξεις είναι ο αδυσώπητος ανταγωνισμός για την κερδοφορία μεταξύ των μονοπωλιακών ομίλων. Οτι οι πλημμύρες δεν είναι αποτέλεσμα των καιρικών φαινομένων, αλλά αυτής της πολιτικής που ακολουθείται διαχρονικά στον τομέα των υδάτινων πόρων, στην πολιτική γης και περιβάλλοντος.

Τόνισε ότι το υδατικό πρόβλημα αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης της Ελλάδας, που είναι η αιτία η οποία αντιμετωπίζει το πρόβλημα της διαχείρισης των υδατικών πόρων σε βάρος των λαϊκών συμφερόντων, στο πλαίσιο της πολιτικής της ΕΕ, όπου το νερό, η ηλεκτρική ενέργεια, τα τρόφιμα, η γη, τα δασικά οικοσυστήματα αποτελούν εμπορεύματα, και καταδεικνύει τη διαπάλη στο πλαίσιο της καπιταλιστικής αγοράς, που αυξάνεται ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, για το ποια έργα, ποιες υποδομές θα υλοποιηθούν, ποιες θα είναι οι προτεραιότητες.

Παρουσιάζοντας την πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, ξεκαθάρισε ότι η διαχείριση του νερού προς όφελος του λαού προϋποθέτει ένα ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, με κοινωνικοποιημένα τα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας και εργατικό έλεγχο. Απαιτεί λαϊκή εξουσία και κοινωνικοποιημένη οικονομία, όπου η γη, οι υδάτινοι πόροι, τα δάση, τα εργοστάσια επεξεργασίας νερού, τα δίκτυα ύδρευσης, άρδευσης, η υποδομή αποχέτευσης και επεξεργασίας λυμάτων, οι υδροηλεκτρικοί σταθμοί θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία κι όχι εμπόρευμα. Επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό με ολοκληρωμένη διαχείριση των υδατικών πόρων και ένα χωροταξικό σχεδιασμό που στο πλαίσιό του η χωροθέτηση των χρήσεων θα περιέχει την πρόληψη και την αποφυγή των κινδύνων και της ασφάλειας. Ενιαίο Κρατικό Φορέα Διαχείρισης του νερού που θα υλοποιεί αυτή την πολιτική και ενιαίο κρατικό φορέα κατασκευών που θα σχεδιάζει και θα υλοποιεί τα έργα που θα καλύπτουν το σύνολο των λαϊκών αναγκών, για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, στήριξη της εγχώριας αγροτικής και βιομηχανικής παραγωγής, για ισόρροπη ανάπτυξη των περιφερειών, την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, για αντιπλημμυρική προστασία.

Οι παρεμβάσεις στη συζήτηση που ακολούθησε

Εξειδικεύοντας την πρόταση του ΚΚΕ για τον Εβρο, ο Χρήστος Τρέλλης, μεταξύ άλλων, τόνισε ότι για την αντιπλημμυρική προστασία είναι επιτακτικά αναγκαίο:

Ο σχεδιασμός και η υλοποίηση όλων των αναγκαίων εγγειοβελτιωτικών, αντιπλημμυρικών έργων υποδομής, που θα προλαμβάνουν, θα αμβλύνουν και θα αντιμετωπίζουν την εμφάνιση πλημμυρών, της λειψυδρίας, θα αποταμιεύουν και θα εμπλουτίζουν τα υδάτινα αποθέματα. Θα αυξήσουν τελικά τη διαθεσιμότητα των υδάτινων πόρων.

Αμεση προτεραιότητα αποκτούν η μελέτη και κατασκευή των φραγμάτων Μ. Δερείου, Ασπρονερίου και άλλα μικρότερα.

Καθορισμός πλημμυρικών ζωνών σε συνδυασμό, ανάλογα των συνθηκών, με την κατασκευή λεκανών που θα κατακρατούν και θα αποθηκεύουν συγκεκριμένες ποσότητες υδάτων, που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για διάφορες χρήσεις (π.χ. άρδευση). Καθορισμός σε αυτές τις ζώνες της χρήσης γης αυτών με συγκεκριμένες καλλιέργειες.

Κατασκευή σύγχρονου αρδευτικού και αποστραγγιστικού δικτύου.

Να καθοριστεί εύλογο και δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ιεράρχησης της κατασκευής των αντίστοιχων έργων και δέσμευση των απαιτούμενων αντίστοιχων κονδυλίων από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Τη λήψη όλων των απαιτούμενων νομοθετικών μέτρων.

Ο Σταμάτης Γκατζίδης στην τοποθέτησή του αναφέρθηκε στην πολιτική υδάτων της ΕΕ, που προωθεί την εμπορευματοποίηση του νερού και επιβάλλει νέα αντιλαϊκή πολιτική τιμολόγησής του, θέτει σε προτεραιότητα την εξοικονόμηση της ζήτησης νερού σε αντιπαράθεση στην ουσία με τη μεγιστοποίηση της προσφοράς σε κάθε υδατικό διαμέρισμα. Οπως είπε, στο πλαίσιο αυτής της πολίτικης οξύνονται τα προβλήματα στην ύδρευση πόλεων και χωριών με το πόσιμο νερό. Προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους κυρίως του Κεντρικού και Βορείου Εβρου και βάζουν καθημερινά ακόμα και την υγεία των κατοίκων σε κίνδυνο. Επίσης, αναφέρθηκε στο ρόλο των δημοτικών επιχειρήσεων, που για να μείνουν κερδοφόρες αυξάνουν το βαθμό εκμετάλλευσης των εργαζομένων τους, μειώνουν τον αριθμό των εργαζομένων, επιβαρύνουν πολύμορφα τη λαϊκή οικογένεια.

Ο Κ. Βενετίδης αναφέρθηκε στα έντονα καιρικά φαινόμενα και στις προσπάθειες της Περιφέρειας να επουλωθούν οι πληγές και σημείωσε ότι σύντομα θα ολοκληρωθεί η διαδικασία αποκατάστασης των ρηγμάτων.

Ο Φ. Μάρης τόνισε ότι η διαχείριση των υδάτινων πόρων της περιοχής είναι διασυνοριακό και διακρατικό ζήτημα, που μπορεί να αντιμετωπιστεί με διμερείς συμφωνίες και με ένα σοβαρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για έργα υποδομής.

Ο Ε. Πουλιλιός κατήγγειλε ότι δεν υπάρχει πρόβλεψη και μελέτη για τα αναγκαία έργα που θα αφορούν την προστασία των οικισμών και των ανθρώπινων ζωών.

Ο Β. Μαυρίδης σημείωσε την ανάγκη να καθοριστεί συγκεκριμένο σχέδιο αντιμετώπισης των πλημμυρών και να εξευρεθούν οι πόροι για την αποκατάσταση όλων των ζημιών σε υποδομές και παραγωγούς, αποζημιώσεις από ΕΛΓΑ, καθώς ακόμα είναι απλήρωτοι οι αγρότες για τις περσινές καταστροφές και ακόμη δεν έχει αποκατασταθεί η αγροτική οδοποιία.

Ο Γ. Τοπαλούδης αναφέρθηκε στο πρόβλημα ύδρευσης που αντιμετωπίζει το δίκτυο και καθημερινά ο λαός της περιοχής βρίσκεται αντιμέτωπος με ζημιές στο δίκτυο και διακοπές στην υδροδότηση. Οπως είπε, είναι ανάγκη ο κρατικός προϋπολογισμός να επιχορηγήσει τη δημιουργία ενός σύγχρονου δικτύου ύδρευσης για την πόλη.

Ο Ο. Βουρνέλης αναφέρθηκε στην έλλειψη προσωπικού (στην Ορεστιάδα απέμειναν 3 άτομα), αλλά και στην έλλειψη πόρων για τη συντήρηση όλου του αρδευτικού δικτύου, το μήκος του οποίου είναι μεγαλύτερο από 1.600 χιλιόμετρα. Τόνισε ότι απαιτείται όλο το δίκτυο που σήμερα είναι επιφανειακό να αντικατασταθεί με υπόγειο, για να μην καταστρέφεται. Τέλος, είπε ότι με την αύξηση του τιμολογίου της ΔΕΗ κατά 80%, έφτασε το 60% των εξόδων του ΓΟΕΒ, περίπου 1,8 εκατ. ευρώ, να αφορούν πληρωμές προς τη ΔΕΗ.

Στην έλλειψη προσωπικού και στην ανάγκη πρόσληψης μόνιμου καθώς και στην οικονομική δυσπραγία ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ αναφέρθηκαν επίσης ο Β. Παντελίδης, ο Β. Στεφανακίδης και ο Χ. Κωστόπουλος.

Ο Δ. Πανταζής αναφέρθηκε στην ανάγκη αλλαγής του χαρακτήρα του ΕΛΓΑ και τη σημαντική κρατική χρηματοδότηση που απαιτείται, για να υπάρξει πλήρης κάλυψη και αποζημίωση των αγροτών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ