Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαβάστε σήμερα στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Κοινωνική Συμμαχία»

-- Μήνυμα απεργιακής κλιμάκωσης έστειλε και το μεγάλο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στα Γιάννενα

-- Στη μάχη των αρχαιρεσιών μια σειρά από σωματεία σε όλη τη χώρα

-- Ομιλος ΟΤΕ: Πάνω στα τσεκουρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων χτίζονται τα αμύθητα μερίσματα

-- Το Σάββατο η ημερίδα της Ομοσπονδίας Βιοτεχνών Ξύλου για τις επαγγελματικές ασθένειες και τα εργατικά «ατυχήματα»

Κινητοποίηση και στην Καρδίτσα

Εργαζόμενοι από μια σειρά κλάδων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα διαδήλωσαν χτες στην Καρδίτσα. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα αιτήματα για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων θωράκισης του δημόσιου συστήματος Υγείας, με μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού αλλά και την επίταξη των ιδιωτικών κλινικών της πόλης.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Γ. Παπαδόπουλος, γραμματέας του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και μέλος του ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Καρδίτσας, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Νοσοκομείου και ΚΥ, Εκτορας Γάζος, από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ο Τάσος Γκαραγκάνης, και ο εκπρόσωπος της «Αγωνιστικής Συσπείρωσης Εμπόρων», Παναγιώτης Τζόκας.

Μετά τη συγκέντρωση ακολούθησε πορεία μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου οι συγκεντρωμένοι θυροκόλλησαν τα αιτήματά τους.

ΜΕΓΑΛΟ ΠΑΝΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ
Μήνυμα διεκδίκησης και απεργιακής κλιμάκωσης για τα σύγχρονα δικαιώματα των εργαζομένων

Δεκάδες σωματεία από κάθε γωνιά της Ηπείρου διαδήλωσαν χτες στα Γιάννενα

Πάνω από 80 συνδικαλιστικές οργανώσεις και χιλιάδες εργαζόμενοι από όλους τους κλάδους από όλη την Ηπειρο, από δεκάδες χώρους δουλειάς του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα, σύλλογοι φοιτητών, αγροτοκτηνοτρόφων και επαγγελματιών συναντήθηκαν στη μεγάλη συγκέντρωση στα Γιάννενα χτες, συγκροτώντας ένα συλλαλητήριο που αποτελεί ήδη παρακαταθήκη για τη συνέχιση και κλιμάκωση της πάλης και τη διεκδίκηση των σύγχρονων δικαιωμάτων των εργαζομένων, ενάντια στους αντεργατικούς νόμους.

Στα μπλοκ των διαδηλωτών βρέθηκαν σωματεία και εργαζόμενοι που βρίσκονται σε κινητοποιήσεις ενάντια σε απολύσεις οι οποίες στοχεύουν ιδιαίτερα τη συνδικαλιστική δράση, με διεκδικήσεις για τις συνθήκες και τους όρους δουλειάς, για να γυρνάνε σώοι και υγιείς στο σπίτι τους μετά το τέλος της βάρδιας. Ξεχωριστή ήταν η παρουσία δεκάδων προσφύγων, που με τα δικά τους πανό απαίτησαν τον απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.

Ταυτόχρονα, το μεγάλο συλλαλητήριο εξέπεμψε το μήνυμα διεκδίκησης ουσιαστικών μέτρων προστασίας από την πανδημία, για ενίσχυση των δημόσιων νοσοκομείων, για άμεσες προσλήψεις, στον αντίποδα του «νέου ΕΣΥ» που φέρνει η κυβέρνηση με ένταση της επιχειρηματικής δράσης.

«Μας χρωστάνε, δεν τους χρωστάμε, όχι στην κλοπή των ενσήμων μας, τώρα υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ» έγραφε το πανό του Συνδικάτου Οικοδόμων Ιωαννίνων, ενώ η Επιτροπή Αγώνα Σχολικών Καθαριστριών Ιωαννίνων έγραψε στο πανό της «Απαιτούμε μόνιμη και σταθερή δουλειά, πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα».


Η συγκέντρωσή άνοιξε με χαιρετισμό εκ μέρους των συμβασιούχων στα νοσοκομεία. Τον λόγο πήραν ο Αλέξανδρος Μάρκου από το ΠΓΝΙ και η Αγγελική Παπαπάνου από το Νοσοκομείο Αρτας, καταγγέλλοντας την απόλυση το επόμενο διάστημα εκατοντάδων συμβασιούχων, την ώρα που τα νοσοκομεία καταρρέουν, για να υποκατασταθούν από εργολάβους.

Ακολούθησε ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Αρτας, ο οποίος κατήγγειλε το ξεκλήρισμα της αγροτιάς και τον εμπαιγμό των μανταρινοπαραγωγών της περιοχής, που η κυβέρνηση τους μοιράζει ψίχουλα για τις περσινές καταστροφές την ώρα που δίνει εκατομμύρια στους μεγαλοεπιχειρηματίες.

Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο Πάνος Ζώης, απολυμένος από το «The Mart» Ιωαννίνων στην προσπάθειά του να ορθώσει ανάστημα στην εργοδοσία και να οργανώσει τους συναδέλφους του στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, αναδεικνύοντας ότι αυτό που φοβάται η εργοδοσία είναι οι εργαζόμενοι που οργανώνονται και διεκδικούν, γι' αυτό προσπαθεί να τους πετάξει έξω από τους χώρους δουλειάς.

Ο Γιώργος Πραμαντιώτης, πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ιωαννίνων, κατήγγειλε τα μέτρα της κυβέρνησης στο λιανεμπόριο και κάλεσε όλα τα σωματεία των αυτοαπασχολούμενων, ιδιαίτερα στον Επισιτισμό, σε συντονισμό και κοινή απάντηση την επόμενη Τρίτη, στο πανελλαδικό κλείσιμο των καταστημάτων (βλ. σελ. 17).

Αγωνιστικό «παρών» και από πρόσφυγες
Αγωνιστικό «παρών» και από πρόσφυγες
Οι χαιρετισμοί ολοκληρώθηκαν με τον Γιώργο Μπούργο, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Θεσπρωτίας, να τονίζει την ανάγκη μαζικοποίησης των σωματείων.

Οργάνωση - αποφασιστικότητα - αλληλεγγύη ο δικός μας δρόμος

Με έναν θερμό χαιρετισμό στα 67 πρωτοβάθμια σωματεία του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα από όλη την Ηπειρο και τη Λευκάδα άνοιξε την ομιλία του ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων, Νίκος Εξαρχος, χαιρετίζοντας παράλληλα τη συμμετοχή όλων των μαζικών φορέων που παρευρέθηκαν χτες στα Γιάννενα.

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στις ευθύνες της κυβέρνησης για την έξαρση της πανδημίας, επισημαίνοντας την τραγική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, με δεκάδες νεκρούς και τον λαό απροστάτευτο από ένα δημόσιο σύστημα Υγείας διαλυμένο από την υποχρηματοδότηση, την εμπορευματοποίηση και την ιδιωτικοποίηση, που προωθείται ακόμα και μέσα στην πανδημία.

Στη συνέχεια έστρεψε τα πυρά του στις ηλεκτρονικές ψηφοφορίες και τις απεργοκτόνες διατάξεις του νόμου Χατζηδάκη. Και έφερε πολλά παραδείγματα από την Ηπειρο, όπως ο πολυήμερος αγώνας των εργατών της «Ανακύκλωσης», των εργαζομένων στη «Market In», στον «Νηρέα», στην «Πίνδο», που αποδεικνύουν ότι οι εργαζόμενοι μπορούν να επιβάλουν τον δικό τους νόμο, το δίκιο τους, να ξηλώσουν στην πράξη το αντεργατικό πλαίσιο.

Στάθηκε ιδιαίτερα στα διδάγματα του αγώνα των διανομέων της «e-food» και του μεγαλειώδους αγώνα των λιμενεργατών του Πειραιά ενάντια στο μεγαθήριο της COSCO, που απέδειξαν ότι τα κέρδη των εμβληματικών επενδύσεων, συνολικά του κεφαλαίου, δεν μπορούν να τραφούν χωρίς την εκμετάλλευση, τον ιδρώτα, ακόμα και το αίμα των εργαζομένων.

«Η λύση στα προβλήματά μας δεν θα έρθει από την εναλλαγή των κυβερνήσεων», συνέχισε και πρόσθεσε ότι όλοι τους προσκυνούν την καπιταλιστική ανάπτυξη, σπέρνοντας αυταπάτες ότι τα κέρδη και τα δικαιώματα των εργατών μπορούν να συμβαδίσουν.

«Ο,τι κάνουμε θα το κάνουμε εμείς. Οχι ο καθένας μόνος του, όλοι μαζί. Αυτό είναι το μήνυμα του πανηπειρωτικού συλλαλητηρίου. Ολοι οι εργαζόμενοι ενιαία πρέπει να αντιπαλέψουμε την πολιτική των κυβερνήσεων και του κεφαλαίου», τόνισε χαρακτηριστικά, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα χιλιάδων εργατών.

Ο,τι γίνεται σε κάθε χώρο δουλειάς μάς αφορά όλους

«Ολους μας αφορά ότι στον "Νιτσιάκο", στην "Πίνδο", στον Πτηνοτροφικό της Αρτας, στον "Αμβροσιάδη" οι εργάτες πρέπει να έχουν ενιαία σύμβαση που θα καθορίζει ωράρια, μισθούς, εργασιακές σχέσεις», συμπλήρωσε ο Ν. Εξαρχος, επισημαίνοντας ότι ο αγώνας του κάθε κλάδου και χώρου δουλειάς είναι αγώνας όλης της εργατικής τάξης

Σημείο αναφοράς στην ομιλία του, η προειδοποίηση προς τη μεγαλοεργοδοσία της «Πίνδος» ότι δεν πρόκειται το Εργατικό Κέντρο Ιωαννίνων να παραιτηθεί από το δικαίωμά του να βρίσκεται μέσα στους χώρους δουλειάς και να υπερασπίζεται τους εργάτες.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΠΟΤΩΝ - ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΝΟΜΟΥ ΑΧΑΪΑΣ
Στην πρώτη γραμμή για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου

Από τις 26 έως τις 29 Νοέμβρη οι αρχαιρεσίες για ανάδειξη νέου ΔΣ

Να γίνει ένα ακόμα σημαντικό βήμα στην ενδυνάμωσή του, με περισσότερους εργαζόμενους να συμμετέχουν στη δράση, «πατώντας» σε ακόμα περισσότερους χώρους δουλειάς, οργανώνοντας την πάλη ενάντια στους αντεργατικούς νόμους των κυβερνήσεων, στα σχέδια της εργοδοσίας για «σιγή νεκροταφείου» στα εργοστάσια, αλλά και για τη διεκδίκηση των σύγχρονων αναγκών, με πρώτη την υπογραφή ΣΣΕ, επιδιώκει και μέσα από τις αρχαιρεσίες του το κλαδικό Συνδικάτο Εργαζομένων Ποτών - Τροφίμων Νομού Αχαΐας.

Οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν από την Παρασκευή 26 έως τη Δευτέρα 29 Νοέμβρη και αυτό το διάστημα αξιοποιείται για να ενταθεί η επαφή με τους εργαζόμενους, να μεγαλώσει η συμμετοχή.

Αυτό ήταν και το μήνυμα που έστειλε η πρόσφατη εκλογοαπολογιστική Γενική του Συνέλευση, εγκρίνοντας τη δράση της απερχόμενης διοίκησης την προηγούμενη τριετία. Πρόκειται για διάστημα που μέσα στην πανδημία το Συνδικάτο βγήκε μπροστά, συνέχισε τις δράσεις του, με αιχμή τα αναγκαία μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, αλλά και μια σειρά άλλα ζητήματα.

«Παρών» στους χώρους δουλειάς

«Μας βοήθησε η συμβολή του Εργατικού Κέντρου Πάτρας, των κοινών παρεμβάσεών μας σε πολλούς χώρους δουλειάς, για την τήρηση των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας, οι παρεμβάσεις στο ΚΕΠΕΚ», σημειώνει ο πρόεδρος του Συνδικάτου, Γιώργος Σταθόπουλος. Κάνοντας μια αναδρομή στην τελευταία τριετία, αναφέρει:

«Η σημαντική δραστηριότητα μας έφερε μπροστά σε προβλήματα που αντιμετώπιζαν συνάδελφοί μας σε πολλούς χώρους, με θετικά αποτελέσματα σε αρκετούς απ' αυτούς, όπως στα μπαχαρικά "Καγιά", στο logistics τροφίμων "Καποτάς", στους "Μύλους Αχαΐας", στην "Οινοποιεία Σπηλιώπουλου" κ.α.».

Ιδιαίτερα στέκεται στην ανάπτυξη απεργιακών αγώνων για αυτά τα ζητήματα, όπου βγήκαν μπροστά πρωτοπόροι εργαζόμενοι, διεκδίκησαν και κατάφεραν να επιβάλουν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς. Η πρωτοπόρα δραστηριότητα του Συνδικάτου για μέτρα υγιεινής - ασφάλειας και συγκρότηση αντίστοιχων επιτροπών μεγάλωσε και το κύρος του στους χώρους δουλειάς. Ετσι, συσπείρωσε κι άλλους εργαζόμενους, κέρδισε την εμπιστοσύνη τους σε έναν κλάδο που αναπτύσσεται και στην Αχαΐα. Αυτή η μάχη δεν ήταν εύκολη, συνάντησε μεγάλες αντιδράσεις εκ μέρους της εργοδοσίας. «Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η επιχείρηση "Coffee Island", που θέλησε να προχωρήσει σε απολύσεις εργαζομένων. Παρεμβήκαμε, δόθηκε μάχη, αποκτήσαμε δεσμούς με περισσότερους στον χώρο».

Καμιά ανοχή στα αντεργατικά σχέδια

Το Συνδικάτο έδωσε μάχη για να μην περάσουν τα σχέδια κυβερνήσεων και εργοδοσίας για περαιτέρω τσάκισμα της ζωής και των δικαιωμάτων των εργατών. «Από τις συνολικές μάχες της Ομοσπονδίας για υπογραφή ΣΣΕ έως την απάντηση στον απεργοκτόνο νόμο Αχτσιόγλου και στον νόμο - έκτρωμα Χατζηδάκη, ήμασταν στην πρώτη γραμμή, προβάλλοντας τα αναγκαία για τη ζωή αιτήματα των εργαζομένων σήμερα», επισημαίνει ο Γ. Σταθόπουλος και προσθέτει:

«Αυτή η προσπάθεια έφερε νέες εγγραφές. Ειδικά με τις μεγάλες απεργιακές μάχες του περασμένου Μάη - Ιούνη ανοίχτηκαν δρόμοι επαφής μας με χώρους δουλειάς, με εργαζόμενους που είδαν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους».

Επίσης, το Συνδικάτο ήταν από τα βασικά στηρίγματα της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου το προηγούμενο διάστημα. Βγήκε μπροστά για βασικές λαϊκές ανάγκες, όπως με την πρωτοβουλία για την ενίσχυση των δημόσιων δομών Υγείας, ενώ δεν έλειψε από κρίσιμες μάχες που δόθηκαν στην περιοχή, στηρίζοντας π.χ. και με συμμετοχή συνδικαλιστών του τις ομάδες πυροπροστασίας, στο πλαίσιο της συνολικής δράσης για την προστασία των δασών και της λαϊκής περιουσίας.

Μεγαλώνουν οι ανάγκες το επόμενο διάστημα

Ταυτόχρονα, σε έναν από τους πιο «δυναμικούς» κλάδους σήμερα, τα καθήκοντα που τίθενται πλέον είναι ακόμα πιο απαιτητικά.

Το μαρτυρούν οι εξελίξεις στον «Νηρέα», που διατηρεί εργοστάσιο παραγωγής ιχθυοτροφών στον νομό. Στις πιέσεις που ασκούνται στους εργαζόμενους, μετά την εξαγορά του από αμερικανοαραβικών συμφερόντων εταιρεία και τη συγκρότηση του ομίλου «ΑΒΡΑΜΑΡ» (συνένωση «Νηρέα», «Σελόντα», «Ανδρομέδας»), για αλλαγή των όρων εργασίας των περίπου 30 εργαζομένων του και στο εργοστάσιο στη ΒΙΠΕ Πατρών, το Συνδικάτο έχει ήδη παρέμβει.

«Δεν θα δεχτούμε καμία βλαπτική μεταβολή στους όρους εργασίας των συναδέλφων μας», προειδοποιεί ο Γ. Σταθόπουλος, εξηγώντας ότι πάνω σε τέτοιες μεταβολές γιγαντώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι, πατώντας στη σύνθλιψη των εργατικών δικαιωμάτων. Το Συνδικάτο «βρίσκεται σε αγωνιστική ετοιμότητα και αντίστοιχα έχει καλέσει τους εργαζόμενους να είναι σε επαγρύπνηση», συνεχίζει, προσθέτοντας ότι τα καθήκοντα του νέου ΔΣ για την επόμενη τριετία «δεν σταματούν εκεί».

Χώροι που ξεχωρίζουν είναι π.χ. το εργοστάσιο της «Αθηναϊκής Ζυθοποιίας», όπου οι εργολαβικοί εργαζόμενοι φτάνουν περίπου τους 250. Με αυτόν τον τρόπο η εργοδοσία απαλλάσσεται από την Επιχειρησιακή Σύμβαση, την οποία διατηρεί για μικρότερη μερίδα εργαζομένων, όπως επίσης από την ασφάλισή τους.

«Το κλαδικό Συνδικάτο καλύπτει όλους τους εργαζόμενους και διεκδικούμε όλοι να ενταχθούν στην Επιχειρησιακή Συλλογική Σύμβαση, όπως και όλοι να εγγραφούν στο επιχειρησιακό σωματείο», σημειώνει ο Γ. Σταθόπουλος, κάνοντας λόγο για μια μάχη ενάντια σε μια τακτική που εφαρμόζουν κι άλλοι όμιλοι του κλάδου.

Ως συνολικός στόχος έχει τεθεί το Συνδικάτο να «απλώσει πόδια» σε κάθε χώρο δουλειάς, σε όλο τον νομό, να συγκροτηθούν παντού, ιδιαίτερα στα μεγαλύτερα εργοστάσια, επιτροπές αγώνα, επιχειρησιακά σωματεία, που θα πρωτοστατούν στην πάλη ενάντια στα κυβερνητικά και εργοδοτικά σχέδια. Βοηθάει σ' αυτό και η δράση του προηγούμενου διαστήματος. Σήμερα είναι αναγκαίο το επόμενο σημαντικό βήμα, ώστε ακόμα περισσότεροι εργαζόμενοι μέσα από τους χώρους δουλειάς τους να το αγκαλιάσουν, να το στηρίξουν ενεργά και αποφασιστικά.

«Μας δίνει δύναμη η εμπιστοσύνη των συναδέλφων μας, πορευόμενοι σε ταξική κατεύθυνση για την ικανοποίηση των σημερινών αναγκών μας», καταλήγει ο πρόεδρος του Συνδικάτου.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
Αρχαιρεσίες αναμέτρησης με την αντεργατική πολιτική

Συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες στο Συνδικάτο Μετάλλου Μαγνησίας «Μήτσος Παπαρήγας», παρά την προσπάθεια της εργοδοσίας να βάλει εμπόδια στη συμμετοχή των εργαζομένων.

Κάλπες θα στηθούν: Σήμερα Πέμπτη 11/11 σε χώρους δουλειάς. Τη Δευτέρα 15/11, το πρωί σε χώρους δουλειάς και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο, την Τρίτη 16/11, το πρωί, σε χώρους δουλειάς και την Πέμπτη 18/11, το πρωί, σε χώρους δουλειάς και 6 μ.μ. - 8.30 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο.

Με σύνθημα «Το Συνδικάτο είναι το σπίτι μας, είναι το όπλο μας», η ΔΑΣ καλεί τους μεταλλεργάτες σε μαζική συμμετοχή αναδεικνύοντας μεταξύ άλλων: «Το Συνδικάτο όλα αυτά τα χρόνια μπήκε μπροστά στον αγώνα ενάντια στην απληρωσιά, στην ανασφάλεια, στις απολύσεις. Κατάφερε μέσα από τον αγώνα να έχουμε κατακτήσεις, να αποτρέψουμε τα χειρότερα, να σταματήσουμε αντεργατικές επιδιώξεις.

Συγκεκριμένα:

  • Τις επόμενες μέρες το Συνδικάτο μας υπογράφει επιχειρησιακή σύμβαση με βιοτεχνία του κλάδου, που προβλέπει αυξήσεις σε όλους τους μισθούς και τα μεροκάματα 4-5%, δύο επιπλέον αργίες, προσαύξηση της υπερωρίας, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας.
  • Στήριξε τον αγώνα των εργαζομένων της ΒΕΜΕΚΕΠ, για να μην υπογραφεί ατομική σύμβαση στο σύνολο των εργαζομένων της επιχείρησης.
  • Πρωτοστάτησε στον αγώνα για ενημέρωση και οργάνωση των εργαζομένων σε συνθήκες περιορισμού, ώστε να μην αποκρυφτούν κρούσματα, να παρθούν μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, να υπάρχουν γιατροί Εργασίας, να επαναλειτουργήσουν οι Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας».

Ταυτόχρονα, τονίζει πως «μακριά από τα σωματεία, μόνους και ανυπεράσπιστους, μας θέλουν οι εργοδότες και η κυβέρνηση για να περνάνε χωρίς καμία αντίδραση τα σχέδιά τους. Να αντιμετωπίσουμε όλους αυτούς που μας λένε πως με τον αγώνα δεν βγαίνει τίποτα. Αυτό θέλουν να πιστεύουμε, βιομήχανοι και αφεντικά. Να κυριαρχεί η απογοήτευση και η ηττοπάθεια για να γίνεται η δουλειά τους. Οι πρόσφατοι αγώνες στη Ζώνη, στην "e-food" δείχνουν ότι η μαζική συμμετοχή και η αποφασιστική στάση των συνδικάτων ήταν ουσιαστικοί παράγοντες για να αντιμετωπιστεί η εργοδοτική τρομοκρατία και να σημειωθούν σημαντικές κατακτήσεις.

Είμαστε στην πρώτη γραμμή του αγώνα: Για την υπογραφή κλαδικής ΣΣΕ με αυξήσεις στο μεροκάματο. Για σταθερή δουλειά, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο. Για να ενταχθούν όλοι οι μεταλλεργάτες στα ΒΑΕ. Για να μην εφαρμοστεί ο νόμος Χατζηδάκη. Για την προστασία των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων, του δικαιώματος στην απεργία. Για να καταργηθούν όλοι οι αντεργατικοί νόμοι. Για να ανακουφιστούν οι άνεργοι».

Αρχαιρεσίες σωματείων

-- Μέχρι τις 14 Νοέμβρη συνεχίζονται οι αρχαιρεσίες του Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής Αττικής. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Κάθε μέρα 12 μ. - 8 μ.μ. στο ΕΚΑ και: Σήμερα, 10 π.μ. - 1 μ.μ. Πάρνηθα ΟΤΕ, 2 μ.μ. - 6 μ.μ. Αυλώνα ΟΤΕ, 1 μ.μ. - 9 μ.μ. Αγιος Δημήτριος (Καλλιθέας 6). Παρασκευή 12/11, 1 μ.μ. - 9 μ.μ. στη «Forthnet» Κάντζα και 1 μ.μ. - 9 μ.μ., Ν. Ηράκλειο (Κουντουριώτου 18Α). Σάββατο 13/11, 10 π.μ. - 6 μ.μ., ΕΚ Πειραιά.

-- Συνεχίζονται έως τις 14 Νοέμβρη οι εκλογές στην Ενωση Λογιστών - Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής (ΕΛΕΠΑ). Οι εργαζόμενοι μπορούν να ψηφίζουν τις επόμενες μέρες στα γραφεία της Ενωσης (Κάνιγγος 27) καθημερινά (1 μ.μ. - 9 μ.μ.) και τα Σαββατοκύριακα (11 π.μ. - 7 μ.μ.). Ακόμα εκλογές γίνονται: Παρασκευή 12/11, Νέα Ιωνία, ΚΕΠ (Πατριάρχου Ιωακείμ 4), 1 μ.μ. - 9 μ.μ., Νίκαια, ΠΕΑΕΑ (Κύπρου και Ηλιουπόλεως 100), 1 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 13/11, Εργατικό Κέντρο Πειραιά (Ομηρίδου Σκυλίτση 19), 11 π.μ. - 7 μ.μ.

-- Το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΤΑ Αττικής διεξάγει αρχαιρεσίες έως τις 19 Νοέμβρη, από τις 9 π.μ. έως τις 5 μ.μ. Το πρόγραμμα έχει ως εξής: Σήμερα Πέμπτη 11/11, Νέα Ιωνία (Συνεδριακό Κέντρο δίπλα στα ΚΕΠ Πατριάρχου Ιωακείμ 4). Παρασκευή 12/11, Περιστέρι, στο αμαξοστάσιο του δήμου (Αγίου Βασιλείου 62). Δευτέρα 15/11, Μαρούσι, στο δημαρχείο (Βασ. Σοφίας 9). Τρίτη 16/11, Ελευσίνα, στο αμαξοστάσιο του δήμου (Ηρώων Πολυτεχνείου).

-- Το Συνδικάτο Οικοδόμων Κοζάνης συνεχίζει τις αρχαιρεσίες του μέχρι την Κυριακή 14 Νοέμβρη. Παρασκευή 12/11, Νεάπολη, 5 μ.μ. - 9 μ.μ. Σάββατο 13/11, Αιάνη, 5 μ.μ. - 9 μ.μ., αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου. Κυριακή 14/11, Ανω Κώμη, 10 π.μ. - 2 μ.μ., κοινοτικό κατάστημα.

-- Οι αρχαιρεσίες του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας συνεχίζονται στα γραφεία του Συλλόγου (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλατεία Μητροπόλεως), την Κυριακή 14/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.) και την Κυριακή 21/11 (10.30 π.μ. έως 7.30 μ.μ.).

-- Εκλογές πραγματοποιεί το Σωματείο Επαγγελματιών Οδηγών Αττικής - Βοιωτίας και νήσων Αργοσαρωνικού: 13 Νοέμβρη 11 π.μ. - 5 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά, 14/11 10 π.μ. - 4 μ.μ. στο ΕΚ Πειραιά.

-- Παράταση των αρχαιρεσιών του ανακοίνωσε το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Ταχυδρομείων - Ταχυμεταφορών Ν. Αττικής (ΣΕΤΤΑ), για σήμερα, Πέμπτη 11/11, τις ώρες 1 μ.μ. - 3 μ.μ. ΕΛΤΑ ΚΑΤ Αεροδρομίου, και 8 μ.μ. - 11 μ.μ., στα ΕΛΤΑ ΚΔΑ Κρυονερίου.

ΔΑΣ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗ»
Κάλεσμα ενίσχυσής της για να ακουστεί η φωνή των εργαζομένων

Να μπουν μπροστά τα πραγματικά συμφέροντα των εργαζομένων, όσων δουλεύουν στα ταμεία, στα ψυγεία, στις αποθήκες

Από τις 9 Νοέμβρη μέχρι τις 10 Δεκέμβρη διεξάγονται αρχαιρεσίες στο επιχειρησιακό Σωματείο Εργαζομένων στον «Σκλαβενίτη», με τη ΔΑΣ (οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) να καλεί σε ενίσχυση του ψηφοδελτίου της.

Στο κάλεσμά της τονίζει ότι το ψηφοδέλτιό της «απαρτίζεται από εργαζόμενους στα ταμεία, στα ράφια, στις αποθήκες, εργαζόμενους που βρίσκονται σε όλες τις μικρές και μεγάλες μάχες του κλάδου και όχι μόνο. Δεν παίρνουμε άδεια από την εργοδοσία για να "συνδικαλιστούμε" (...). Δεν είμαστε διευθυντικά στελέχη! Δεν δεχόμαστε και δεν πρέπει να είναι ανεκτό αυτοί που "μας τρέχουν", αυτοί που μας αξιολογούν, να είναι και οι εκπρόσωποί μας στο σωματείο».

Θυμίζει ότι το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ εμφανίστηκε για πρώτη φορά στις προηγούμενες αρχαιρεσίες «κόντρα στις διαθέσεις της εταιρείας και στον διευθυντικό μηχανισμό», τότε που «εκατοντάδες εργαζόμενοι κλήθηκαν ξαφνικά να ψηφίσουν στο σωματείο τα στελέχη της επιχείρησης στο όνομα της "οικογένειας". Ενθαρρυντικό όμως στοιχείο ήταν ότι δεκάδες συνάδελφοι αρνήθηκαν, δεν έσπασαν στους εκβιασμούς, αρκετοί απειθάρχησαν και στήριξαν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, έριξαν λευκό ή άκυρο μέσα στο παραβάν!».

«Σε αυτές τις εκλογές ζητάμε την ψήφο όχι για να την κουνάμε στον αέρα αλλά για να δυναμώσει συνολικά η φωνή της αντίστασης και της διεκδίκησης μέσα στην εταιρεία. Να μπουν μπροστά τα πραγματικά αιτήματά μας, όσων εργαζόμαστε στα ταμεία, στα ψυγεία, στη μαναβική, στις αποθήκες, στα γραφεία», σημειώνουν οι συνδικαλιστές της ΔΑΣ και προσθέτουν: «Να εκφραστεί πιο καθαρά το "δεν πάει άλλο", και να συνδυαστεί με αγωνιστικές προτάσεις μέσα στο σωματείο, να αποκτήσει διεκδικητική δραστηριότητα με βάση τις ανάγκες μας».

Η ΔΑΣ καλεί σε στήριξη για «να ακουστεί πιο δυνατά η φωνή μας, να παλέψουμε για τα δικαιώματά μας από καλύτερες θέσεις! Η "Δημοκρατική Αγωνιστική Συνεργασία" παλεύει ώστε το σωματείο να είναι στα χέρια των εργαζομένων».

ΟΜΙΛΟΣ ΟΤΕ
Για τους μετόχους εξωπραγματικά μερίσματα, για τους εργαζόμενους ξήλωμα δικαιωμάτων

Πρόκληση η νέα ΣΣΕ στη μεγαλύτερη θυγατρική του Ομίλου, αποκαλυπτικός ο ρόλος της εργοδοτικής πλειοψηφίας στη διοίκηση του Σωματείου

O κλάδος των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτό που τα αστικά επιτελεία ονομάζουν ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας. Αυτός είναι και ο λόγος που ένα μεγάλο μέρος από το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα γεμίσει τα ταμεία των μονοπωλίων του κλάδου, με τη μερίδα του λέοντος να κατευθύνεται στον ΟΤΕ που έχει αναλάβει και το μεγαλύτερο κομμάτι της «ψηφιοποίησης» του κράτους. Πάνω εκεί στηρίζεται και η ρητορική για καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας από κερδοφόρες επιχειρήσεις του κλάδου. Η πραγματικότητα όμως είναι τελείως διαφορετική.

Η ανταγωνιστικότητα του Ομίλου χτίζεται πάνω στα συντρίμμια των μισθών, συνολικά των όρων δουλειάς των εργαζομένων

Πριν από λίγο διάστημα υπογράφηκε η ΣΣΕ στην CTS, τη μεγαλύτερη θυγατρική του Ομίλου ΟΤΕ, που αφορά χιλιάδες εργαζόμενους, κυρίως τεχνικούς πεδίου, που αναλαμβάνουν το κομμάτι της ανάπτυξης και συντήρησης του τηλεπικοινωνιακού δικτύου ΟΤΕ και «Cosmote». Η Συλλογική Σύμβαση στηρίχθηκε από την πλειοψηφία της διοίκησης του Σωματείου, την αυτοδύναμη παράταξη της ΕΔΕ (ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ) και φυσικά παρουσιάστηκε ως μεγάλη επιτυχία αφού διατηρείται, όπως ισχυρίζονται, ο θεσμός των ΣΣΕ. Η ΣΣΕ που υπέγραψαν διαλύει όλο το πλέγμα προστασίας που έχτισαν οι εργαζόμενοι με τους αγώνες τους τα τελευταία 30 χρόνια, γκρεμίζει μισθολογικές και θεσμικές κατακτήσεις που θεωρούνταν μάλιστα δεδομένες από την πλειοψηφία των εργαζομένων. Ακόμα χειρότερα εισάγει για πρώτη φορά την έννοια της «διευθέτησης» του χρόνου εργασίας, δηλαδή ενσωματώνει το νομοθετικό έκτρωμα Χατζηδάκη στη Σύμβαση, κάτι που δείχνει και τη στρατηγική του κεφαλαίου, τόσο στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών - Πληροφορικής συνολικά όσο και σε άλλους κλάδους, με την ενεργή στήριξη του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

Τα παραπάνω έρχονται την περίοδο που ο ψηφιακός μετασχηματισμός επιδρά καθοριστικά στην εργασία των τεχνικών του ΟΤΕ που αποτελούν και τον κύριο όγκο της CTS. Αντί να βλέπουμε μείωση του όγκου της εργασίας λόγω της αυτοματοποίησης των λειτουργιών και της ευκολίας επίλυσης των εργασιών, βλέπουμε την εντατικοποίηση της εργασίας να έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Και αυτό γιατί ο ΟΤΕ εκμεταλλεύτηκε την εξέλιξη της τεχνολογίας για να επιβάλει πραγματικά άπιαστους στόχους παραγωγής, αυξάνοντας την πίεση. Εργασίες που στο παρελθόν, για παράδειγμα, καλύπτονταν από διμελή συνεργεία τώρα τις αναλαμβάνουν μονά. Το αποτέλεσμα είναι η αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», ενώ η απλήρωτη εργασία, πέραν του ωραρίου για να βγει η δουλειά της μέρας, είναι συνηθισμένη. Η κατάσταση επιδεινώνεται καθώς χρόνο με τον χρόνο η εταιρεία ξεφορτώνεται παλιότερους εργαζόμενους με συγκροτημένα εργατικά δικαιώματα μέσω προγραμμάτων «εθελούσιων» απολύσεων.

Οι εργαζόμενοι στον ΟΤΕ, οι τεχνικοί, οι εργαζόμενοι στις αποθήκες και στα καταστήματα, όλοι οι εργαζόμενοι στον κλάδο των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής χρειάζεται να βγάλουν συμπεράσματα. Τα εξωπραγματικά μερίσματα των μετόχων του ΟΤΕ, η πρωτοπορία του στον κλάδο στηρίχθηκαν πάνω στο τσάκισμα των εργατικών δικαιωμάτων τους. Οι θυσίες τους είναι προϋπόθεση για την καπιταλιστική ανάπτυξη που διαφημίζουν τα αστικά επιτελεία, η οποία όχι μόνο δεν θα τους αγγίξει, αλλά μπροστά τους έχουν το νέο κύμα ακρίβειας που θα πλήξει τα εργατικά - λαϊκά στρώματα, τις συνέπειες από την πολιτική στην Υγεία και την Παιδεία σε συνθήκες πανδημίας, την αναπόφευκτη όξυνση της επίθεσης της εργοδοσίας, εκμεταλλευόμενη όλο το αντεργατικό νομοθετικό πλαίσιο που έκτισαν αυτή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Η νέα ΣΣΕ αποδεικνύει αυτό που οι ταξικές δυνάμεις λένε διαχρονικά: Οι εργαζόμενοι πληρώνουν την κρίση τους, πληρώνουν και την ανάπτυξή τους!

«Δούρειος Ιππος» για τις αντιδραστικές αλλαγές ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός

Την ενεργή στήριξή τους στην εργοδοσία δίνουν απλόχερα οι άνθρωποί της στο συνδικαλιστικό κίνημα που με τη σειρά τους προσπαθούν να πείσουν τους εργαζόμενους πως από την ανάπτυξη θα επωφεληθούν και οι ίδιοι. Είναι οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού που όλα αυτά τα χρόνια, Σύμβαση τη Σύμβαση, παρέδιναν κεκτημένα δικαιώματα ετών για να στηρίξουν το «οικονομικό θαύμα» του ΟΤΕ.

Μάλιστα, αυτή η Σύμβαση που αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των τεχνικών πεδίου στον κλάδο, παίζει γενικότερο ρόλο. Ρίχνει τον μέσο μισθό για το σύνολο των εργαζομένων του κλάδου, όχι μόνο για τη χρονική διάρκειά της, δηλαδή μέχρι το τέλος του 2022, αλλά επιδιώκει σε μια περίοδο που αυτή η ειδικότητα είναι περιζήτητη να κρατήσει χαμηλά τους μισθούς για την επόμενη 5ετία.

Είναι οι ίδιοι, που όταν οι ταξικές δυνάμεις στο εργατικό συνδικαλιστικό κίνημα μπήκαμε μπροστά για να αποκαλύψουμε τον αντεργατικό χαρακτήρα του νόμου - εκτρώματος της ΝΔ, που ήρθε να προστεθεί στο οπλοστάσιο των αντεργατικών νόμων όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, συντάχτηκαν με τη θλιβερή ηγετική ομάδα της ΓΣΕΕ, έσπερναν στους εργαζόμενους τον εφησυχασμό λέγοντας πως «αυτά δεν αφορούν και δεν πρόκειται να εφαρμοστούν στον ΟΤΕ» και σήμερα τρέχουν από τους πρώτους να υπογράψουν την εφαρμογή τους.

Είναι οι ίδιοι που όταν τα ταξικά σωματεία, το ΠΑΜΕ, το ΣΕΤΗΠ οργανώνουν τον αγώνα των εργαζομένων ενάντια στους αντεργατικούς νόμους διεκδικώντας μισθούς και όρους δουλειάς που ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες μας, σπέρνουν την ηττοπάθεια, μιλώντας για χαμένους αγώνες, παρουσιάζοντας τον εργοδότη παντοδύναμο.

Οι μεγάλοι εργατικοί αγώνες στην «e-food» και στην COSCO επιβεβαιώνουν πως οι εργαζόμενοι μπορούν να κατακτούν και να περιφρουρούν τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους μόνο μέσα από τον δρόμο της σύγκρουσης, της συλλογικής διεκδίκησης που βάζει στο επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες τους. Αυτό τρέμουν οι δυνάμεις του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού στο Σωματείο της CTS και κυριολεκτικά κρύβονται από τους εργαζόμενους για να υπογράψουν τη ΣΣΕ που ρημάζει τα δικαιώματά τους. Ακόμα και στην απαίτηση των εργαζομένων για την άμεση οργάνωση Γενικής Συνέλευσης, για την αμφισβήτηση της υπογραφής της αρνητικής αυτής Σύμβασης, την οργάνωση του αγώνα για να συνεχιστεί η πάλη, προβάλλουν γελοία επιχειρήματα για να την εμποδίσουν.

Σωματεία ταξικά, κύτταρα οργάνωσης του αγώνα με κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων

Οι εργαζόμενοι δεν μπορούμε να δεχτούμε ότι θα μπούμε σε ακόμα μία δεκαετία με σκυμμένο το κεφάλι. Οπως δεν μπορούμε να δεχτούμε και αυτήν την κατάσταση στο συνδικαλιστικό κίνημα. Γι' αυτό και επιβάλλεται να παλέψουμε για τον απεγκλωβισμό των εργατικών σωματείων από την εργοδοτική επιρροή. Για την ανατροπή των αρνητικών συσχετισμών σε κάθε κλάδο, τη μετατροπή τους από μηχανισμό στήριξης της κερδοφορίας των μονοπωλίων σε όργανα πάλης και οργάνωσης του αγώνα για τη διεκδίκηση των σύγχρονων εργατικών αναγκών.

Με αφορμή τα γεγονότα στη CTS χρειάζεται με ακόμα μεγαλύτερο πείσμα οι εργαζόμενοι στον Ομιλο ΟΤΕ να δυναμώσουν τις ταξικές δυνάμεις στον κλάδο. Ιδιαίτερα τώρα που βρίσκονται σε εξέλιξη οι αρχαιρεσίες του κλαδικού συνδικάτου, του ΣΕΤΗΠ. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη του ψηφοδελτίου της «Ταξικής Ενότητας», της δύναμης που όλα αυτά τα χρόνια έχει την πλειοψηφία στο ΔΣ του ΣΕΤΗΠ, που από την πρώτη στιγμή είναι μπροστά και στον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων της CTS για την υπογραφή μίας ενιαίας Συλλογικής Σύμβασης για όλους ανεξαιρέτως τους εργαζόμενους στη CTS, με εξίσωση των μισθών και των δικαιωμάτων προς τα πάνω. Δηλαδή, την ένταξη στο πρώτο μισθολογικό κλιμάκιο όλων των εργαζομένων, στα πρότυπα της Σύμβασης του 2009, πριν δηλαδή επιβληθεί ο διαχωρισμός των εργαζομένων σε παλιούς και νέους, με ταυτόχρονο ξεπάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων καθώς και των ωριμάνσεων που επέβαλε η εργοδοσία εκμεταλλευόμενη το νομικό πλαίσιο που της προσέφεραν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Την επαναφορά απωλειών που υπέστησαν οι εργαζόμενοι από τη μονομερή και παράνομη, από πλευράς εργοδοσίας, κατάργηση των τριών ταμείων (νεότητας, αλληλοβοήθειας, συνταξιοδοτικό της «Cosmote»), που αφορούν συμφωνίες που έχουν επικυρωθεί σε παλαιότερες Συλλογικές Συμβάσεις. Εναν Ενιαίο Κανονισμό Προσωπικού για όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο ΟΤΕ, στα πρότυπα αυτού που ισχύει μέχρι και σήμερα, χωρίς τα αρνητικά για τους εργαζόμενους σημεία.

Ακόμα πιο ισχυρή «Ταξική Ενότητα» στις αρχαιρεσίες του ΣΕΤΗΠ σημαίνει ακόμα πιο ισχυρό ΣΕΤΗΠ. Δηλαδή το Συνδικάτο που εδώ και 14 χρόνια ενώνει τη δύναμη και τη φωνή όλων των εργαζομένων του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών και της Πληροφορικής για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Οι εξελίξεις στη CTS, η στάση όλων των δυνάμεων πρέπει να γίνουν κριτήριο για κάθε εργαζόμενο του κλάδου για το ποιοι είναι μαζί του και ποιοι απέναντί του. Ενα ακόμα πιο ισχυρό ΣΕΤΗΠ θα είναι βήμα και για την αλλαγή των συσχετισμών σε επίπεδο ΟΜΕ - ΟΤΕ.

Οι εργαζόμενοι μέσα σε αυτές τις συνθήκες πρέπει να πάρουν θέση μάχης στο πλευρό των ταξικών δυνάμεων. Η δύναμη είναι στα χέρια των εργαζομένων και πρέπει να την αξιοποιήσουν τόσο μπροστά στις αρχαιρεσίες του Συνδικάτου όσο και στον καθημερινό αγώνα για όλα τα σύγχρονα δικαιώματά τους.


Κώστας ΜΠΕΤΣΙΚΟΣ
Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων CTS

Το Σάββατο η ημερίδα στο αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ

Η ημερίδα πραγματοποιείται το Σάββατο 13 Νοέμβρη στις 5 μ.μ., με κεντρικούς εισηγητές τον Γ. Γαλανόπουλο, γιατρό, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΟΕΝΓΕ, τον Β. Μαμάη, μέλος του προεδρείου της ΓΣΕΒΕΕ, και τον Δ. Φλώκο, πρόεδρο της ΠΟΒΣΚΞ.

Εχουν προσκληθεί για να συμμετάσχουν και να παρέμβουν εκπρόσωποι από 40 κλαδικές Ομοσπονδίες, Σωματεία και τοπικές Ενώσεις, προκειμένου να μεταφέρουν την εμπειρία από τον χώρο τους αλλά και να συναποφασίσουν πρόγραμμα αγωνιστικών κινητοποιήσεων.

Τόπος διεξαγωγής της ημερίδας είναι το αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ (Αριστοτέλους 92), ενώ θα υπάρξει και ζωντανή μετάδοση από το κανάλι της ΠΟΒΣΚΞ στο YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCsHWq-KheknsgtiG5ozXd9g

ΑΥΤΟΑΠΑΣΧΟΛΟΥΜΕΝΟΙ
Διεκδικούν αναπλήρωση χαμένου εισοδήματος από ασθένειες και επαγγελματικά ατυχήματα

«Ασθένειες επαγγελματικές ή μη και ατυχήματα εν ώρα εργασίας. Δικαιώματα και διεκδικήσεις»: Με τον τίτλο αυτό οργανώνει ημερίδα η Πανελλήνια Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Κατεργασίας Ξύλου (ΠΟΒΣΚΞ), σε συνέχεια της διεκδικητικής δράσης που έχει αναπτύξει όλο το προηγούμενο διάστημα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών από την πρώτη μέρα, σε περίπτωση ασθένειας ή ατυχήματος.

«Ηρθε η ώρα να αλλάξει ένα πάγιο ανάλγητο καθεστώς που ισχύει σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων και μικρών επαγγελματιών κι εμπόρων, οι οποίοι δεν δικαιούνται την παραμικρή εισοδηματική ενίσχυση από τον ΕΦΚΑ σε περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος».

Τα παραπάνω τονίζει μιλώντας στον «Ριζοσπάστη» ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΚΞ, Δ. Φλώκος, δίνοντας το στίγμα της μεθαυριανής πρωτοβουλίας που παίρνει η Ομοσπονδία, για ένα πρόβλημα που καίει τους βιοτέχνες του κλάδου.

«Στόχος μας είναι», λέει, «να οργανώσουμε σε ένα ενιαίο αγωνιστικό διεκδικητικό πλαίσιο το δίκαιο αίτημα εκατοντάδων χιλιάδων συναδέλφων για αναπλήρωση εισοδήματος σε περίπτωση ασθενείας ή ατυχήματος, κάτι το οποίο μέχρι σήμερα ο χώρος των αυτοαπασχολούμενων δεν είχε ποτέ».

Δεν έχουν δικαίωμα να ασθενήσουν...

Σημειώνεται ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι στη χώρα μας ποτέ δεν δικαιούνται κάποιο επίδομα σε περίπτωση ασθενείας που τους κρατούσε μακριά από την επαγγελματική τους δραστηριότητα, ενώ ακόμη και σε περίπτωση ατυχήματος, αρχίζουν να λαμβάνουν επίδομα μετά τις 30 μέρες που θα βρεθούν εκτός εργασίας για ένα τετράμηνο και ίσο με το τριπλάσιο της εισφοράς που καταβάλλουν στον ασφαλιστικό τους φορέα.

Η κατάσταση αυτή έλαβε τραγικές διαστάσεις τα τελευταία χρόνια εξαιτίας της κάθετης πτώσης τζίρου και εισοδήματος που γνώρισαν οι αυτοαπασχολούμενοι όπως και συνολικά τα εργαζόμενα λαϊκά στρώματα, με αποτέλεσμα να τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα επιβίωσης των ίδιων και των οικογενειών τους για το χρονικό διάστημα που δεν μπορούσαν να εκτελέσουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα. Ετσι, πολλοί αναγκάζονται να εργάζονται άρρωστοι ή ακόμη και με σοβαρούς τραυματισμούς αφού δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος και δεν λαμβάνουν κάποιο, μικρό έστω, επίδομα στήριξης.

Ειδικά την περίοδο της πανδημίας δεν είναι λίγοι εκείνοι οι αυτοαπασχολούμενοι που νοσούν και μπαίνουν στην προβλεπόμενη καραντίνα των 14 ημερών, κάτι που σημαίνει προβλήματα ακόμα και επιβίωσης για πολλούς μικρούς βιοτέχνες. «Ηταν πολυάριθμες οι καταγγελίες που ήρθαν στην Ομοσπονδία από συναδέλφους σε όλη τη χώρα που αναγκάστηκαν να μείνουν σε καραντίνα αφού νόσησαν από Covid και δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη υποστήριξής τους», επισημαίνει ο Δ. Φλώκος, δίνοντας μια ακόμα διάσταση της αναμέτρησης που δίνουν οι επαγγελματοβιοτέχνες για να μείνουν όρθιοι σε μια περίοδο που οι ανατιμήσεις σε πρώτες ύλες, Ενέργεια κ.λπ. τους τσακίζουν.

Χωρίς εισόδημα ακόμα και στην εγκυμοσύνη

Η έλλειψη μιας τέτοιας προνοιακής πολιτικής γίνεται ιδιαίτερα αισθητή στις γυναίκες αυτοαπασχολούμενες, οι οποίες λαμβάνουν μόνο 600 ευρώ συνολικό επίδομα εγκυμοσύνης, ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για οικονομική στήριξη σε περίπτωση που επιπλοκές στην εγκυμοσύνη επιβάλλουν μακρόχρονη ανάπαυση ή ακινησία.

Οπως μας λέει επίσης ο Δ. Φλώκος, στην Ομοσπονδία γίνονται διαρκώς γνωστά περιστατικά αυτοαπασχολούμενων οι οποίοι νοσούν με νεοπλασίες και αναγκάζονται να εργάζονται ενώ είναι σε πρόγραμμα λήψης χημειοθεραπείας ή ανοσοθεραπείας, πολλαπλασιάζοντας έτσι τις πιθανότητες για την πρόκληση τραυματισμού τους κατά τη διάρκεια της εργασίας τους.

Υπάρχουν επίσης και εκείνοι οι επαγγελματίες που έχουν οφειλές ασφαλιστικών εισφορών, οι οποίοι βέβαια αποκλείονται αυτομάτως από τη λήψη ακόμη κι αυτού του πενιχρού επιδόματος που προβλέπεται για περιπτώσεις τραυματισμών και απουσίας από το επάγγελμα πάνω από τις 30 μέρες.

Συντονίζονται, οργανώνονται και διεκδικούν

«Η Ομοσπονδία μας», τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΒΣΚΞ, «από τον περασμένο Ιούνη προχώρησε σε κινητοποίηση στο υπουργείο Εργασίας και κατέθεσε ψήφισμα με τα αιτήματά μας, επιδιώκοντας να λάβει τέλος ένα χρόνιο καθεστώς αναλγησίας σε βάρος των αυτοαπασχολούμενων. Γνωρίζουμε ότι οι ασαφείς υποσχέσεις που έχουμε λάβει από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δεν πρόκειται να έχουν κανένα αποτέλεσμα εάν δεν κινητοποιηθούν μαζικά οι συνάδελφοι από όλους τους κλάδους. Επιδιώκουμε τον πανελλαδικό συντονισμό των κινητοποιήσεων με στόχο στις αρχές Δεκέμβρη να πραγματοποιηθούν κατά τόπους συγκεντρώσεις στην Αττική και στην επαρχία και ένα μεγάλο κεντρικό συλλαλητήριο στην Αθήνα».

Η ανταπόκριση που έχει αυτή η πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας και Ενώσεων που ανταποκρίνονται μέχρι στιγμής είναι σημαντική από όλη τη χώρα και πολλές τοπικές συνδικαλιστικές οργανώσεις δηλώνουν «παρών» στις διεκδικήσεις. «Επιδίωξή μας είναι, πρόσθεσε ο Δ. Φλώκος, να υπάρξει μια αγωνιστική συσπείρωση πρωτοβάθμιων σωματείων, αφού και σε αυτό το ζήτημα γνωρίζουμε ότι η ΓΣΕΒΕΕ δεν ενδιαφέρεται για τους αυτοαπασχολούμενους, τις ατομικές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, αφού σταθερά είναι προσανατολισμένη στα συμφέροντα και τις επιδιώξεις των μεγαλύτερων επιχειρήσεων του χώρου των ΕΒΕ».

«Πεποίθησή μας είναι - κατέληξε - ότι με συσπείρωση από τα κάτω κι αγώνα μπορούμε να κατακτήσουμε ένα αίτημα που αφορά εκατοντάδες χιλιάδες συναδέλφους».

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΩΝ ΜΠΛΟΚΩΝ
Να σταματήσει η κοροϊδία της κυβέρνησης για το αγροτικό πετρέλαιο

Η εξαγγελία της κυβέρνησης είναι ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του τρακτέρ για μια - δυο μέρες δουλειάς στο χωράφι

Απάντηση στις εξαγγελίες της κυβέρνησης για επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο, στο ύψος των 50 εκατομμυρίων ευρώ, και αυτό σε συγκεκριμένες κατηγορίες αγροτών, δίνει με ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Ταυτόχρονα, καλεί τους αγρότες να δυναμώσουν τους Αγροτικούς Συλλόγους, τις Ομοσπονδίες, την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, και μέσα από τη μαζική συμμετοχή στους συλλογικούς αγώνες να επιβάλουν το δίκιο των αιτημάτων τους.

Πιο συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση τονίζεται ότι πρόκειται για «εμπαιγμό της κυβέρνησης», καθώς πρόκειται για ψίχουλα σε πολύ λίγους αγρότες, που βαφτίζονται «επιστροφή φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο».

«Σανό τρώνε τα ζώα και όχι οι αγρότες και με την ευκαιρία πρέπει άμεσα η κυβέρνηση να επιδοτήσει τις ζωοτροφές που έχουν γίνει πανάκριβες και απρόσιτες αν θέλει να υπάρχει συνέχεια της ελληνικής κτηνοτροφίας», τονίζει η Επιτροπή και σημειώνει ότι «η προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού τον Μάη 2019 στη Λάρισα για επιστροφή φόρου καυσίμων αποδείχτηκε ότι τελικά ήταν μόνο για τα ψηφαλάκια των αγροτών».

Τέρμα η κοροϊδία - φτάνουν πια τα ψέματα!

Σχολιάζοντας επίσης την απάντηση που δίνει η κυβέρνηση ότι «δεν επιτρέπουν οι δημοσιονομικές συνθήκες» την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση: «Τότε πώς οι ίδιες δημοσιονομικές συνθήκες επιτρέπουν να δίνετε 370 εκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για επιστροφή φόρου καυσίμων και αφορολόγητο πετρέλαιο σε εφοπλιστές, ξενοδόχους, κλινικάρχες; Μα επειδή και η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις εξυπηρετούν τα συμφέροντα αυτών των ομάδων που είναι μια χούφτα.

Σε ποια ζυγαριά και με ποια κριτήρια δίνει η κυβέρνηση σε μια χούφτα 370 εκατομμύρια και μόλις 50 εκατομμύρια και αυτά μόνο για μια χρονιά σε εκατοντάδες χιλιάδες αγρότες;».

Σημειώνεται ότι η επιστροφή φόρου καυσίμων από την κυβέρνηση σχεδιάζεται να δοθεί μόνο σε όσους αγρότες βρίσκονται σε «συνεργατικά σχήματα» ή σε «νέους αγρότες», με την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων να σημειώνει ότι «αυτό το αίσχος δεν πρόκειται να περάσει». Αναδεικνύει ότι επιδίωξη της κυβέρνησης είναι ο διαχωρισμός των αγροτών, να στρέψει τον έναν ενάντια στον άλλον, γιατί «έτσι πιστεύετε ότι θα είναι πιο εύκολο να περάσετε την πολιτική σας. Ομως δεν θα γλιτώσετε επειδή έτσι ενισχύετε την αποφασιστικότητά μας και την ενότητά μας να ανατρέψουμε την αντιλαϊκή πολιτική σας στους δρόμους του αγώνα».

Προσθέτει ότι «ακόμη όμως και αυτή η επιστροφή είναι πολύ πίσω από ό,τι δινόταν. Το 2015 η επιστροφή για το αγροτικό πετρέλαιο ήταν 185 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και βέβαια τότε με πολύ χαμηλότερη τιμή το λίτρο πετρελαίου, συνολικά πιο φθηνά τα μέσα και εφόδια, η Ενέργεια, το κόστος ζωής».

«Η εξαγγελία σας είναι ένα γέμισμα του ρεζερβουάρ του τρακτέρ, μια - δυο μέρες δουλειάς στο χωράφι μας», υπογραμμίζει χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας τη διεκδίκηση του οργανωμένου αγροτικού κινήματος για αφορολόγητο πετρέλαιο: «Οπως το δίνετε απλόχερα μαζί και με άλλα προνόμια με καμάρι στους εφοπλιστές θα το δώσετε και στους αγρότες!», σημειώνει, καλώντας σε οργάνωση και ενίσχυση των Αγροτικών Συλλόγων, συσπείρωση στις Ομοσπονδίες και την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων. «Εχουμε τη δύναμη να επιβάλουμε το δίκιο των αιτημάτων μας. Οποτε βγήκαμε στους δρόμους του αγώνα με μαζική συμμετοχή και ενότητα στο πλαίσιο αιτημάτων, πάντα είχαμε κατακτήσεις. Ποτέ και τίποτα δεν μας χαρίστηκε από καμιά κυβέρνηση. Πρέπει να νιώσουν τη δύναμη και την αποφασιστικότητά μας!».



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ