Κυριακή 11 Νοέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αντε και στην... Πίνδο

Ο Στ. Κούφης μας μεταφέρει τη συζήτηση που ακολούθησε με τον γενικό διευθυντή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τους συνεργάτες του για το φλέγον πρόβλημα της βοσκής των ζώων, κατά τη διάρκεια της παράστασης διαμαρτυρίας των Συντονιστικών Επιτροπών Αγώνα Ηλείας και Αιγιάλειας, πριν από δέκα μέρες. Ο διάλογος που ακολουθεί είναι αποκαλυπτικός.

-- «Δεν έχουμε τόπο να βοσκήσουμε τα πρόβατα. Οι ζωοτροφές που αγοράζουμε και μάλιστα στη διπλάσια τιμή δε φτάνουν».

-- «Γιατί δεν πάτε σε διπλανούς δήμους».

-- «Γιατί και αυτοί έχουν καεί».

-- «Τότε γιατί δεν πάτε σε γειτονικούς νομούς»(;!).

-- «Ωραία (σε ειρωνικό ύφος). Θα ξεκινήσω από αύριο και θα διανύω καθημερινά 200 χιλιόμετρα μαζί με το κοπάδι μου και θα πηγαίνω στην Αρκαδία για να τα βοσκήσω. Τελικά είναι πολύ απλό».

-- «Ααα, δηλαδή δεν είναι εφικτό να γίνει».

Με άλλα λόγια: «Σαλάγατα, σαλάγατα, χιλιόμετρα περπάτατα...».

Η ουσία είναι πως φαίνεται καθαρά η άρνηση της κυβέρνησης και των μηχανισμών της να στηρίξει πραγματικά τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους και κάποια στελέχη της καταφεύγουν σε δηλώσεις γελοιότητας.

ΠΥΡΟΠΛΗΚΤΟΙ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
Οι κερδοσκόποι «καίνε» τους κτηνοτρόφους
  • Ο «Ρ» βρέθηκε σε πυρόπληκτες περιοχές και μίλησε με κτηνοτρόφους και προέδρους Κτηνοτροφικών Συλλόγων
  • Πουλάνε το γίδινο γάλα από 45 - 55 λεπτά το κιλό από 60 που ήταν πέρυσι, όταν τα σούπερ μάρκετ το πουλάνε από 1,2 έως 1,3 ευρώ

Στάβλοι και αποθήκες έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Οι «μπάλες» τριφύλλι και σανό που μάζεψαν το καλοκαίρι με τόσο κόπο έχουν γίνει στάχτη. Οι πιο άτυχοι έχασαν και τα κοπάδια τους
Στάβλοι και αποθήκες έχουν γίνει παρανάλωμα του πυρός. Οι «μπάλες» τριφύλλι και σανό που μάζεψαν το καλοκαίρι με τόσο κόπο έχουν γίνει στάχτη. Οι πιο άτυχοι έχασαν και τα κοπάδια τους
Στο τσιγκέλι της οικονομικής ασφυξίας έχουν κρεμάσει τους πυρόπληκτους κτηνοτρόφους της Πελοποννήσου οι έμποροι των ζωοτροφών, οι έμποροι του κρέατος, οι γαλακτοβιομηχανίες, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης που όχι μόνο δε θεσμοθετεί ικανοποιητικές κατώτερες, εγγυημένες τιμές στο γάλα και στο κρέας, αλλά και υποθάλπει την ασυδοσία των μεγαλεμπόρων και γαλακτοβιομηχάνων.

Οι κτηνοτρόφοι των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου, στη μεγάλη τους πλειοψηφία, έχουν εκ των πραγμάτων να αντιμετωπίσουν μια κατάσταση, η οποία δεν έχει προηγούμενο.

Οι βοσκότοποι έχουν καεί, οι αποθήκες με τις ζωοτροφές έχουν γίνει στάχτη, τα μαντριά τους θυμίζουν βομβαρδισμένο τοπίο. Σε αυτήν την ήδη ασφυκτική κατάσταση έρχεται να προστεθεί η κατακόρυφη αύξηση της τιμής των ζωοτροφών που ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το 100%, η οποία σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές στο γάλα και στο κρέας που είναι ίδιες ή και χαμηλότερες από πέρσι, τους οδηγούν, με μαθηματική ακρίβεια, στη χρεοκοπία και στο ξεκλήρισμα.

Η επιτόπια παρουσία του «Ρ» σε αρκετές στάνες των πυρόπληκτων κτηνοτρόφων, κατέγραψε την αγωνία τους για το πώς θα συνεχίσουν να συντηρούν τα κοπάδια τους κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.

Στο έλεος της κερδοσκοπίας

«Χρυσάφι» δίνουν για τις ζωοτροφές τους οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να ταΐσουν τα ζωντανά τους
«Χρυσάφι» δίνουν για τις ζωοτροφές τους οι κτηνοτρόφοι, προκειμένου να ταΐσουν τα ζωντανά τους
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές σε Ηλεία, Αρκαδία, Λακωνία, Μεσσηνία και Αιγιάλεια, οι αγροτοκτηνοτρόφοι των περιοχών αυτών βρέθηκαν αντιμέτωποι με τα «αρπακτικά» της «ελεύθερης αγοράς».

  • Το καλαμπόκι έφτασε τα 34 λεπτά το κιλό όταν πέρσι είχε 15 - 20 λεπτά.
  • Η «μπάλα» τριφύλλι πωλείται 8 ευρώ και πέρσι δεν ξεπέρασε τα 5 ευρώ.
  • Τα πίτουρα άγγιξαν τα 12 ευρώ το τσουβάλι (40κιλο) ενώ πέρσι είχαν από 4 - 6 ευρώ.

Από την άλλη, οι τιμές στο γάλα είναι εξευτελιστικές και ακόμα χαμηλότερες από πέρυσι:

  • Το πρόβειο γάλα πουλιέται 78 - 80 λεπτά το κιλό, από 90 λεπτά πέρσι.
  • Το γίδινο 45 - 55 λεπτά από 50 - 60 πέρσι.
  • Το αγελαδινό παραμένει στην ίδια τιμή, περίπου με την περσινή (30 λεπτά).

Για να καταλάβει κανείς πιο διακριτά το μέγεθος της εκμετάλλευσης σημειώνουμε ότι:

Στα ράφια των σούπερ - μάρκετ και των λοιπών καταστημάτων η φέτα (το κιλό) ξεκινά από 8 ευρώ (χρειάζονται 3 κιλά γάλα περίπου για ένα κιλό φέτα), το αγελαδινό γάλα (το λίτρο) έχει 1.30 ευρώ και το γίδινο από 1.20 - 1.30 ευρώ.

Ανάλογη είναι η κατάσταση και με το κρέας, όπου η διαφορά της τιμής από τον κτηνοτρόφο στο τσιγκέλι των καταστημάτων είναι υπερδιπλάσια.

«Κάνουμε μαύρο κουράγιο»

«Ο δήμος Πηνείας αποτελείται από 16 χωριά. Στα 13 από αυτά οι βοσκότοποι έχουν καεί ολοσχερώς και στα υπόλοιπα τρία έχουν μείνει μόνο τούφες - τούφες», μας λέει ο Στάθης Κούφης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Οινόης στην Ηλεία και προσθέτει: «Οι ζωοτροφές που με τόσο κόπο και χρήμα μαζέψαμε από το καλοκαίρι κάηκαν μαζί με τις αποθήκες και τα μαντριά μας στους περισσότερους από εμάς. Χειρότερα δε θα μπορούσε να γίνει. Σε όσους κάηκαν τα μαντριά, έχουν πρόχειρα τοποθετήσει νάιλον για σκεπή. Ομως το νάιλον είναι για τα αγγούρια και τις ντομάτες και όχι για τα ζωντανά που δεν μπορούν να ανασάνουν εκεί μέσα. Είναι θαύμα το πώς ζουν. Κάνουμε μαύρο κουράγιο».

Στη Μεσσηνία, στην περιοχή του Ταϋγέτου, οι κτηνοτρόφοι βιώνουν τη χειρότερη χρονιά των τελευταίων δεκαετιών. «Ο τόπος κάηκε, η φετινή σοδειά (τριφύλλι, καλαμπόκι κ.ά.) δεν ήταν η αναμενόμενη, οι τιμές των ζωοτροφών διπλασιάστηκαν, οι τιμές του γάλακτος και του κρέατος έχουν μείνει στα περσινά επίπεδα με τάση καθόδου», δηλώνει στον «Ρ» ο Κώστας Γυφτάκης, πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Μεσσηνίας και υπογραμμίζει: «Είναι πολύ κάτω από τις πραγματικές ανάγκες των κτηνοτρόφων τα όσα κάνει η κυβέρνηση και η Τοπική Αυτοδιοίκηση. Προβλήματα υπάρχουν ακόμα και στο πώς μοιράζονται οι ζωοτροφές, καθώς υπάρχουν πολλές περιπτώσεις, όπου κτηνοτρόφος με 200 πρόβατα παίρνει τροφή για 20 και αυτός που έχει 20 πρόβατα παίρνει τροφή για 200...».

Τα πούλησα κοψοχρονιά

Η κατάσταση είναι τόσο δύσκολη που οι κτηνοτρόφοι της περιοχής έχουν μπει στη διαδικασία να πουλήσουν μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το κοπάδι. «Εγώ είχα 300 γίδια. Αναγκάστηκα να πουλήσω τα 100 σε μεγαλοκτηνοτρόφο από την Αρκαδία, γιατί δεν μπορούσα να κάνω διαφορετικά. Τα "σκότωσα", για 100 ευρώ έδωσα κάθε γίδα και όλες τους ήταν γκαστρωμένες και ετοιμόγεννες, αντί για 170 - 180 ευρώ», λέει από την πλευρά του ο Γιάννης Κυριακούλιας, τσοπάνης από τα Χρύσαφα Λακωνίας και συμπληρώνει:

«Οι βοσκότοποι κάηκαν, το μαντρί μου κάηκε, η αποθήκη με τις ζωοτροφές μου κάηκαν. Αλλες ζωοτροφές δεν έχω. Τι να κάνω; Η βοήθεια που στέλνει η νομαρχία - πέντε σακιά φύραμα και δύο "μπάλες" τριφύλλι - δε φτάνει ούτε για "ζήτω". Τώρα ετοιμάζομαι να πουλήσω άλλα 100. Η φωτιά έκαψε και τις ελιές μου. Από τις 1.500 ελιές μού έμειναν μόνο 500. Αν πούμε ότι τις αντικαθιστώ, θα πρέπει να περιμένω τουλάχιστον 10 χρόνια για να πάρω καρπό. Εχω όμως τρία παιδιά και δεν μπορώ να περιμένω».

Ελάχιστη βοήθεια

Ανάλογη είναι η κατάσταση και στην Αρκαδία. Το λεκανοπέδιο της Μεγαλόπολης θυμίζει απ' άκρη σε άκρη σεληνιακό τοπίο. Ο δήμος Φαλαισίας που συγκεντρώνει μεγάλο μέρος των κτηνοτρόφων του νομού έχει καεί ολοσχερώς. Στην Ελληνίτσα, λίγο έξω από το Λεοντάρι, συναντήσαμε τον Θανάση Ζαριφόπουλο, κτηνοτρόφο, να προσπαθεί μέσα στο καμένο τοπίο να συντηρήσει τη στάνη του. «Η ζημιά είναι τεράστια. Καταφέραμε και γλιτώσαμε τα κοπάδια μας, εγώ και ο αδερφός μου, αλλά μας κάηκαν οι ζωοτροφές. Από τις 3.500 "μπάλες" τριφύλλι μάς έμειναν μόνο 1.500. Τα βουνά είναι καμένα, τροφές δεν έχουμε. Η βοήθεια που μας έχουν στείλει είναι ελάχιστη. Εχω φτιάξει όλα αυτά τα χρόνια χίλια γίδια και μέσα σε ένα μήνα έχω πουλήσει τα 200. Αφού δεν έχω να τα ταΐσω πώς να τα κρατήσω...».


Νίκος ΤΣΑΚΑΝΙΚΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ