Τετάρτη 11 Γενάρη 2023
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία!»
 • Ακυρώνουν τις εκλογές - παρωδία το ένα τμήμα μετά το άλλο
 • Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ

Eurokinissi

Σε ακύρωση οδηγούνται σε μία σειρά πανεπιστήμια οι ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία με ενιαίο ψηφοδέλτιο για την ανάδειξη «εκπροσώπων» των φοιτητών στις συνελεύσεις των Τμημάτων τους. Οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στην υπονόμευση των συλλογικών διαδικασιών, αρνούμενοι τη συμμετοχή στις εφορευτικές επιτροπές ή ως υποψήφιοι.

Η ανάδειξη των εκπροσώπων φοιτητών με ηλεκτρονικές εκλογές αποτελεί κομμάτι των αναδιαρθρώσεων που φέρνει ο νόμος - πλαίσιο, με στόχο να εξασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρχει αντίδραση στα υπόλοιπα αντιδραστικά μέτρα που φέρνει και που χτυπούν το δικαίωμα στη μόρφωση. Στην προσπάθεια της κυβέρνησης με τη στήριξη διοικήσεων να ...ξεμπερδεύουν με τους αγώνες, οι φοιτητές απαντούν υπερασπιζόμενοι τις ζωντανές συλλογικές διαδικασίες ανάδειξης των εκπροσώπων τους.

«Οι φοιτητές γυρίζουν την πλάτη στις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία!», τονίζει το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ σε ανακοίνωσή του, απαιτώντας να αποσυρθεί εδώ και τώρα στο σύνολό του ο απαράδεκτος νόμος και παίρνοντας θέση στο πλευρό των αιτημάτων των φοιτητών. Οπως τονίζεται:

«Μετά τις φοιτητικές εκλογές, η κυβέρνηση τρώει νέο γερό "χαστούκι" από τους φοιτητές, αφού "πάνε κουβά" οι ηλεκτρονικές εκλογές με ενιαία ψηφοδέλτια. Οι διαβλητές αυτές εκλογές προβλέπονταν από τον πρόσφατο νόμο - πλαίσιο της ΝΔ, σε συνέχεια ανάλογων αποτυχημένων προσπαθειών του Γαβρόγλου (ΣΥΡΙΖΑ) και της Διαμαντοπούλου (ΠΑΣΟΚ), με στόχο την υπονόμευση των φοιτητικών συλλόγων και διεκδικήσεων, ιδρύοντας συμβούλια - παραμάγαζα για τη στήριξη του Πανεπιστημίου ΑΕ και τη δημιουργία νέων πελατειακών σχέσεων!


Συντριπτική αποχή πάνω από 90% κατέγραψε η πρώτη προσπάθεια της κυβέρνησης στο Πολυτεχνείο Κρήτης! Οι μόνοι που συμμετείχαν ήταν στελέχη της ΔΑΠ. Αφού έχασαν στις κανονικές φοιτητικές εκλογές, αποφάσισαν να στήσουν τις δικές τους!

Στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθήνας (πρώην ΑΣΟΕΕ) οι εκλογές, που ήταν προγραμματισμένες για τις 10/1, ακυρώνονται σε 7 από τα 8 τμήματα, γιατί δεν βρέθηκαν 3 φοιτητές (!) σε κάθε τμήμα για να είναι στην εφορευτική επιτροπή!

Στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο οι υποψήφιοι ...αναζητούνται, αφού σε καθεμία από τις σχολές των Μηχανολόγων, των Χημικών, των Τοπογράφων Μηχανικών υπάρχει μόλις ένας υποψήφιος, ενώ στη σχολή των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών μόλις δύο! Μάλιστα, η διοίκηση του Ιδρύματος έστειλε προσωπικό mail σε 900 φοιτητές (!), για να συμμετάσχουν στις εφορευτικές επιτροπές ελπίζοντας να βρεθούν 27 πρόθυμοι να δεχτούν! Τελικά σήμερα ανακοινώθηκε ότι στα 8 από τα 9 τμήματα του ΕΜΠ οι εκλογές ακυρώνονται.

Σε δεκάδες Τμήματα, κάτω από την πίεση των φοιτητών, γίνονται δεκτοί στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης οι πραγματικοί τους εκπρόσωποι, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές!

Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία, τώρα και τα "συμβούλια φοιτητών" ακυρώνονται στην πράξη! Είναι η πρώτη μεγάλη νίκη των φοιτητών ενάντια στην εφαρμογή του νέου νόμου - πλαίσιο!

Απαιτούμε εδώ και τώρα να αποσυρθεί στο σύνολό του ο απαράδεκτος νόμος! Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ στηρίζουμε τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών για αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και ουσιαστική αναβάθμιση των σπουδών τους, για πτυχία με αξία και ενίσχυση της φοιτητικής μέριμνας!

Ελπίζουμε αυτήν τη φορά η κα Κεραμέως να πήρε το μάθημά της! Αν όχι, οι φοιτητές μέσα από τους συλλόγους τους, θα φροντίσουν να το εμπεδώσει!», καταλήγει η ανακοίνωση.

Να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση

«Μετά την πανεπιστημιακή αστυνομία οι φοιτητές καταργούμε στην πράξη άλλη μία προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει τα δικαιώματα, τους συλλόγους και τους αγώνες μας!», σημειώνει η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, που καλεί να δυναμώσει ο αγώνας και η διεκδίκηση.

«Οι ανακοινωμένες ηλεκτρονικές εκλογές για την ανάδειξη συμβουλίων φοιτητών - παραμάγαζων που θα συναινούν στην αντιεκπαιδευτική πολιτική, ακυρώνονται στο ένα τμήμα μετά το άλλο, ενώ όπου πραγματοποιούνται συμμετέχουν μόνο ΔΑΠίτες!», σημειώνει το ΜΑΣ και αναφέρεται στη μεγάλη αποχή των φοιτητών στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην ακύρωση των εκλογών σε όλα τα τμήματα πλην ενός στο ΕΜΠ και στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο. Στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης οι εκλογές ακυρώθηκαν σε 11 τμήματα! Από τα υπόλοιπα 9 τμήματα, που τελικά έγιναν εκλογές, στα 4 από αυτά η διοίκηση του Πανεπιστημίου ανακάλεσε τα αποτελέσματα, «γιατί οι υποψήφιοι ήταν πάνω από το όριο φοίτησης και άρα δεν μπορούσαν να συμμετέχουν στις εκλογές», όπως επισημαίνει το ΜΑΣ τονίζοντας:

«Το ίδιο μήνυμα θα πάρει η κυβέρνηση και στα υπόλοιπα Ιδρύματα που έχει ανακοινώσει τη διεξαγωγή ηλεκτρονικών εκλογών το επόμενο διάστημα!

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας σε κάθε Ιδρυμα και Τμήμα, για να γίνονται δεκτοί στις συνεδριάσεις των οργάνων διοίκησης οι πραγματικοί μας εκπρόσωποι, που εκλέχθηκαν στις τελευταίες φοιτητικές εκλογές!! Αυτό έχουν ήδη επιβάλει με τον αγώνα τους οι φοιτητές σε δεκάδες Τμήματα της χώρας!

Να δυναμώσει τώρα ακόμα περισσότερο η διεκδίκηση σε κάθε Τμήμα και έτος για τα πραγματικά προβλήματα των φοιτητών και των οικογενειών τους, να δυναμώσει η αλληλεγγύη και η οργάνωση.

Απαιτούμε εδώ και τώρα να καταργηθεί ο νόμος έκτρωμα!», υπογραμμίζει το ΜΑΣ.

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
 • Οι φοιτητές ακυρώνουν τις ηλεκτρονικές εκλογές - παρωδία για ανάδειξη εκπροσώπων στις συνελεύσεις των Τμημάτων. Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ
 • Εκλογές για Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ: Ενδεικτικά στοιχεία για την προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου
 • 13ο Συνέδριο ΚΝΕ: Στήλη «Ερώτηση - Απάντηση»
 • Συνάντηση αντιπροσωπείας του ΚΚΕ με αντιπροσωπεία αδιόριστων επιτυχόντων εκπαιδευτικών στον ΑΣΕΠ
 • Εκπαιδευτική επικαιρότητα
ΕΚΛΟΓΕΣ ΓΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΩΝ ΑΕΙ
Ενδεικτικά στοιχεία για την προώθηση του επιχειρηματικού πανεπιστημίου

Παράλληλα και νωρίτερα με την προσπάθεια της κυβέρνησης να επιβάλει τις νόθες ηλεκτρονικές εκλογές στους φοιτητές, για να παρακάμψει τους γνήσιους εκπροσώπους που εξέλεξαν στους Φοιτητικούς τους Συλλόγους, έχει προχωρήσει και η εφαρμογή του νέου μοντέλου διοίκησης των πανεπιστημίων, με τις διαδικασίες εκλογής Συμβουλίων Διοίκησης σε δέκα ιδρύματα, όπου έληξε το καλοκαίρι η θητεία των πρυτανικών αρχών.

Τα 10 ΑΕΙ που εκκίνησαν τις διαδικασίες για τα Συμβούλια Διοίκησης είναι τα: Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (ΕΛΜΕΠΑ - πρώην ΤΕΙ Κρήτης), Πολυτεχνείο Κρήτης, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου (ΠΑΠΕΛ), Πανεπιστήμιο Πειραιώς (ΠΑΠΕΙ), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΓΠΑ), Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (ΠΘ), Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (ΠΙ), Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ), Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης (ΔΠΘ).

Σε αυτά τα ΑΕΙ η θητεία των πρυτανικών αρχών έληγε 31/8/2022, αλλά είχε δοθεί παράταση (δυο φορές) προκειμένου να προλάβουν να εκλέξουν τις νέες διοικήσεις τους με τον νέο νόμο που ψηφίστηκε στα μέσα Ιούλη. Παραμονές του 15Αύγουστου κλήθηκαν από το ΥΠΑΙΘ να προκηρύξουν τις εκλογές για τα 6 εσωτερικά μέλη, ώστε να εκκινήσει η διαδικασία. Ενδεικτική για τη σημασία που δίνει η ηγεσία του ΥΠΑΙΘ στην επιβολή του νέου διοικητικού σχήματος είναι τόσο η σπουδή για την εφαρμογή του νόμου, όσο και η πίεση στα 10 ΑΕΙ να μην καθυστερήσουν, με τακτικές τηλεφωνικές οχλήσεις.

Κι ενώ κατά τη συζήτηση και ψήφιση του νέου νόμου - πλαισίου ήταν καθολική η διαφωνία των μελών ΔΕΠ με τις διατάξεις για το νέο μοντέλο διοίκησης, στα ιδρύματα που κινήθηκαν οι διαδικασίες για τα Συμβούλια συμμετείχαν όλες οι συνδικαλιστικές δυνάμεις πλην της ΔΗΠΑΚ, η οποία κάλεσε σε αποχή και μη νομιμοποίηση του αντιδραστικού νόμου. Ετσι δυνάμεις και της ΝΔ που διαφωνούσαν με τα Συμβούλια, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ έσπευσαν ως υποψήφιοι και ως ψηφοφόροι στη διαδικασία, στηρίζοντας το επιχειρηματικό πανεπιστήμιο που αυτά θα υπηρετήσουν.

Το ότι ο στόχος των Συμβουλίων Διοίκησης είναι η προώθηση της ταχύτερης μετατροπής των πανεπιστημίων σε επιχειρηματικές μονάδες για τη στήριξη της καπιταλιστικής ανάκαμψης, γίνεται φανερό και από την ίδια τη διαδικασία της εκλογής τους στα δέκα ιδρύματα, όπου στις υποψηφιότητες για τα εξωτερικά μέλη παρατηρούμε:

 • Περίπου 170 άτομα εκδήλωσαν ενδιαφέρον για τις 50 θέσεις στα Συμβούλια Διοίκησης των 10 ΑΕΙ.
 • Ο μεγαλύτερος αριθμός υποψηφιοτήτων ήταν στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων (30), το Γεωπονικό (27) και το ΠΑΠΕΙ (21).
 • Το 40% των υποψηφιοτήτων προέρχονται από την αγορά (μεγάλες εταιρείες, τράπεζες, επιμελητήρια, ΔΝΤ). Αλλο ένα 40% των υποψηφιοτήτων προέρχονται από ΔΕΠ ΑΕΙ του εξωτερικού (ομογένεια ΗΠΑ, Ηνωμένο Βασίλειο, Κύπρο κυρίως) και ομότιμους πανεπιστημιακούς ελληνικών ΑΕΙ και το 7% των υποψηφιοτήτων από κρατικές οντότητες (υπουργεία, ΕΕ) και Τοπική Διοίκηση (κυρίως Περιφέρειες).

Η συγκρότηση των Συμβουλίων έχει ολοκληρωθεί σήμερα σε 7 από τα 10 ΑΕΙ. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στο ΠΑΜΑΚ και το Πανεπιστήμιο Αιγαίου έχουν εκλεγεί τα εσωτερικά μέλη, αλλά υπάρχει αδιέξοδο (3-3 ψήφοι) για την εκλογή των εξωτερικών μελών, που από τη μια αναδεικνύει προβλήματα και ασάφειες του ίδιου του θεσμικού πλαισίου (καθώς δεν προβλέπει τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση) κι από την άλλη δείχνει τις κόντρες συμφερόντων διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου που διεκδικούν σύνδεση με τα ιδρύματα.

Στα 7 ιδρύματα που έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της επιλογής των εξωτερικών μελών:

 • Το 60% είναι μέλη ΔΕΠ από ΑΕΙ του εξωτερικού και ομότιμοι - αφυπηρετήσαντες καθηγητές.
 • Το 20% προέρχεται από στελέχη της αγοράς.
 • Το 11% από κράτος - αυτοδιοίκηση.
 • Τα ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη απευθείας συμμετοχή στελεχών εταιρειών είναι το ΠΑΠΕΙ και ακολουθεί το ΓΠΑ.

Το ΠΙ και το Πολυτεχνείο Κρήτης έχουν επιλέξει μόνο μέλη ΔΕΠ. Ωστόσο, κατά κανόνα και τα μέλη ΔΕΠ που υποβάλλουν υποψηφιότητα στα Συμβούλια Διοίκησης λειτουργούν ως λομπίστες συμφερόντων, αφού ήδη ένας σημαντικός αριθμός μελών ΔΕΠ τις τελευταίες δεκαετίες έχει αναπτύξει σχέσεις με τις επιχειρήσεις. Επίσης, μπορεί σε αυτή την πρώτη εφαρμογή των ΣΔ να προκρίθηκαν μέλη ΔΕΠ ως εξωτερικά μέλη σε κάποιες περιπτώσεις, ωστόσο η περίπτωση του ΠΑΠΕΙ με προφανή την παρουσία τραπεζών και ασφαλιστικών εταιρειών ή του ΓΠΑ με έμφαση στις τεχνολογίες και επιχειρήσεις αγροδιατροφής, είναι χαρακτηριστικές για το ποιος θα διοικεί πραγματικά τα ΑΕΙ.

Ολα τα παραπάνω είναι ενδεικτικά για το νέο επιχειρηματικό μοντέλο διοίκησης που προωθείται για να εφαρμόσει τη διάσπαση του ενιαίου χαρακτήρα πτυχίων σε πανσπερμία τίτλων σπουδών πολλαπλών ταχυτήτων, που οι περισσότεροι θα πωλούνται και θα αγοράζονται, τη σταδιακή αποκοπή των ΑΕΙ από την κρατική χρηματοδότηση και την υποκατάστασή της με έσοδα από τα δίδακτρα και προσφορά «εκπαιδευτικών προϊόντων», την εισαγωγή νέων μορφών «ελαστικής» απασχόλησης για διδάσκοντες και ερευνητές, την εισαγωγή νέου πλαισίου πειθαρχικού δικαίου των μελών ΔΕΠ, του υπόλοιπου προσωπικού και των φοιτητών, ως μέτρο προσαρμογής της ακαδημαϊκής ελευθερίας στα πλαίσια του επιχειρηματικού πανεπιστημίου και γενικότερα όλα όσα αντιδραστικά φέρνει ο νόμος - πλαίσιο που βρίσκεται, στο σύνολό του, στον αντίποδα της σύγχρονης, δωρεάν και υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακής εκπαίδευσης που έχει ανάγκη η νεολαία και η χώρα μας.

 • Στη Θέση 21, σχετικά με το μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά και τις εξαρτήσεις, αναφέρεται: «Επιδιώκουμε με τον αντίκτυπο της δράσης μας να διαμορφώνεται ένα ισχυρό ρεύμα αυτοπεποίθησης και νεανικής αντίστασης ενάντια στη χρήση και τον τρόπο ζωής που τη συνοδεύει». Πώς μπορούμε να μετρήσουμε περισσότερα βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση;

Από τουρνουά μπάσκετ των Οργανώσεων της ΚΝΕ στον Βόλο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών
Από τουρνουά μπάσκετ των Οργανώσεων της ΚΝΕ στον Βόλο, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Μέρας Κατά των Ναρκωτικών
Είναι βασικό καθήκον της Οργάνωσης να ανοίγουμε μέτωπο ενάντια στα ναρκωτικά σε κόσμο που βρίσκεται στον περίγυρό μας και δείχνει ανοχή απέναντι στη χρήση, καθώς το μέτωπο αυτό είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την πάλη μας ενάντια στο σύστημα που θέλει ελεύθερα τα ναρκωτικά και τη νεολαία με θολωμένο μυαλό και το «κεφάλι κάτω».

Το παραπάνω αποκτά ιδιαίτερη βαρύτητα για την παρέμβασή μας στον μαθητικό πληθυσμό, καθώς πρόκειται για ηλικίες σημαντικές για την καλλιέργεια αξιών, προτύπων και ιδανικών, για τη διαμόρφωση στάσης και τρόπου ζωής. Ερευνητικά δεδομένα δείχνουν αυξημένα ποσοστά χρήσης στις μαθητικές ηλικίες, τοποθετώντας την ηλικία πρώτης επαφής ακόμα και πριν τα 13 έτη. Ακόμα, είναι γεγονός ότι μεγάλη μερίδα μαθητών που δεν κάνουν χρήση δείχνουν ανοχή στη χρήση και απενοχοποιούν τουλάχιστον την περιστασιακή. Υπάρχει επίσης έντονα η τάση απενοχοποίησης συγκεκριμένων ουσιών, όπως η κάνναβη, ως ακίνδυνων.

***

Η πείρα από τη δράση Μαθητικών Οργανώσεων δείχνει ότι μπορούμε με την παρέμβασή μας να δημιουργήσουμε ρήγματα στις συνειδήσεις παιδιών, να επαναπροσδιορίσουν πεποιθήσεις τους, να απορρίψουν τη χρήση ναρκωτικών ουσιών και την ανοχή απέναντι στη χρήση.

Βοηθάει όταν φωτίζουμε εξαρχής την αφετηρία της αντίληψής μας: Πού τοποθετούμε τον άνθρωπο; Στο επίκεντρο ή στο περιθώριο της κοινωνικής ζωής; Την αντίληψή μας δηλαδή για τον άνθρωπο ως κοινωνικό ον που διαμορφώνεται ενεργητικά μέσα από το σύνολο των κοινωνικών του σχέσεων και αλληλεπιδράσεων. Από αυτήν τη σκοπιά εναντιωνόμαστε στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, ως φαινόμενο ακραίας αποξένωσης του ανθρώπου από το κοινωνικό του σύνολο, και όχι αυστηρά ιατρικά ή ηθικά, όπως μπορεί λαθεμένα κάποιος να πιστεύει.

Σταθερά το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έχει τη θέση του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»
Σταθερά το μέτωπο ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά έχει τη θέση του στα Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»
Δεμένο με το παραπάνω χρειάζεται να αναδεικνύουμε μαχητικά την αντίληψή μας για τον λαό και τη νεολαία της εργατικής τάξης ως πρωταγωνιστή των εξελίξεων, κάτι το οποίο επιβεβαιώνουν καθημερινά και οι εξελίξεις. Στον βαθμό που ένας νέος, μέσα και από τη συμμετοχή του στο κίνημα, θα εμπνέεται από τους αγώνες, θα κατανοεί τη συλλογική, οργανωμένη διεκδίκηση ως μόνο αναγκαίο δρόμο και ως υπερήφανη στάση ζωής, αυτό θα αποτελεί ισχυρό αντίβαρο στη χρήση ναρκωτικών ουσιών, αλλά και στην ανοχή της χρήσης.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ είμαστε οι μοναδικοί που λέμε ένα μεγάλο και καθάριο όχι σε όλα τα ναρκωτικά και αναπτύσσουμε δραστηριότητα ενάντια στη συνολικότερη ναρκωκουλτούρα, που προωθείται από την πολιτική που προασπίζονται διαχρονικά όλα τα αστικά κόμματα στη χώρα μας, τόσο με τις θέσεις τους όσο και με τους νόμους που επεξεργάζονται και ψηφίζουν. Το ΚΚΕ, άλλωστε, είναι το μόνο κόμμα στη χώρα μας που καταψήφισε τα νομοσχέδια που προλείαναν το έδαφος για τη νομιμοποίηση των ναρκωτικών για πάσα χρήση. Με επιστημονικότητα μελετά διαχρονικά το πολυπαραγοντικό κοινωνικό φαινόμενο των εξαρτήσεων και των ναρκωτικών, και έχει επιστημονική θέση για το ενιαίο πλέγμα που συνδέει Πρόληψη - Θεραπεία - Επανένταξη - Ερευνα για το κοινωνικό φαινόμενο των ναρκωτικών. Γι' αυτό και στηρίζει τους αγώνες που αναπτύσσονται από φορείς και εργαζόμενους ενάντια στη χρόνια υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση των Κέντρων Πρόληψης και των θεραπευτικών προγραμμάτων.


Ειδικά στις μαθητικές ηλικίες, η πείρα του προηγούμενου διαστήματος φανερώνει τον πολύ σημαντικό ρόλο που παίζει η οργάνωση πολιτικών, αθλητικών, πολιτιστικών δραστηριοτήτων των Οργανώσεων της ΚΝΕ, που απαντούν σε μια σειρά ανάγκες των μαθητών, για ποιοτική ψυχαγωγία, άθληση, δράση, η απουσία των οποίων αποτελεί ισχυρό ενισχυτικό παράγοντα για χρήση ουσιών. Η εμπλοκή παιδιών, ιδιαίτερα από τα πιο εξαθλιωμένα κοινωνικοοικονομικά στρώματα, σε μια σειρά δραστηριότητες της ΚΝΕ στις γειτονιές, όπως αθλητικά τουρνουά, συναυλίες, θεματικά escape room, ιστορικοί περίπατοι και άλλα, γεμίζουν δημιουργικά τον ελεύθερο χρόνο τους, συμβάλλουν στην καλλιέργεια προτύπων και ιδανικών, στη διαμόρφωση τρόπου ζωής όπου δεν χωράνε οι ναρκωτικές ουσίες και ο τρόπος ζωής που τις συνοδεύει. Είναι χαρακτηριστικά τα λόγια μαθητών που είχαν εμπλοκή με τη χρήση σε πειραματικό στάδιο και οι οποίοι, μπροστά στα Μαθητικά Φεστιβάλ, συμμετείχαν στις πολύμορφες δραστηριότητες Οργανώσεων της ΚΝΕ στις γειτονιές. Σε καλέσματα φίλων τους για χρήση ουσιών, απαντούσαν: «Εμείς προτιμάμε να μείνουμε εδώ με την ΚΝΕ, γιατί εδώ περνάμε καλά και μαθαίνουμε και πράγματα», ή «η ΚΝΕ είναι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, τώρα που γνωρίσαμε την ΚΝΕ δεν θέλουμε να ξανακάνουμε».

***

Ιδιαίτερα για το ζήτημα της ανοχής στη χρήση, μια μερίδα νέων δείχνει ανοχή σκεπτόμενη ότι «είναι μια μορφή αντίδρασης στο κατεστημένο» ή ότι «είναι ατομικό δικαίωμα του καθενός να κάνει χρήση», «καθένας είναι ελεύθερος να κάνει ό,τι θέλει». Αντιλήψεις που φυσικά καλλιεργούνται μέσα από μια σειρά κανάλια του αντιπάλου. Απέναντι σε αυτές τις αντιλήψεις, επίμονα και επιθετικά χρειάζεται να προβάλλουμε ποια στάση ζωής είναι πραγματικά προοδευτική, ανατρεπτική και πάει κόντρα στο ρεύμα. Το να «ξεχνιέται» προσωρινά από τα προβλήματα που βιώνει θολώνοντας το μυαλό του με μια ουσία, ή να τα αντικρίζει κατάματα, ανακαλύπτοντας τις αιτίες που τα προκαλούν, και να παλεύει μαχητικά για την ανατροπή τους; Ποια επιλογή είναι πραγματικά ελεύθερη, να κάνεις χρήση μιας ουσίας που σε ελέγχει αντί να την ελέγχεις, που σε κρατά δέσμιο της επίδρασής της, ή να συνειδητοποιείς και να επιλέγεις τον μόνο αναγκαίο δρόμο που σπάει τα δεσμά της εκμετάλλευσης;

Το καθήκον μας να καλλιεργούμε ρεύμα νεανικής αντίστασης απέναντι στη χρήση και στην ανοχή, ήδη από τις μαθητικές ηλικίες, μπορεί να διαμορφώνει τη θέληση για έναν νέο να επιδιώκει πάντα το αληθινό κόντρα στο ψεύτικο. Τα αληθινά συναισθήματα, τις αληθινές συγκινήσεις, τα αληθινά όνειρα, που μόνο μακριά και κόντρα στη χρήση κάθε ναρκωτικής ουσίας μπορεί κάποιος να βιώσει στην ολότητά τους. Τις αληθινές, καθαρές σκέψεις και τα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτές, την αληθινή, ζωντανή συλλογική δράση, που όταν συναντηθεί με την επαναστατική θεωρία μπορεί να γίνει δύναμη ανατροπής. Οι στίχοι του μεγάλου ποιητή Ναζίμ Χικμέτ μπορούν να φωτίσουν υποδειγματικά το παραπάνω: «Τίποτα πιο ωραίο, τίποτα πιο αληθινό απ' τη ζωή δεν είναι».

Εκδηλώσεις της ΚΝΕ

Στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας με την ΚΝΕ και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ μπροστά στο 13ο Συνέδριο της Οργάνωσης, με τίτλο «Είμαστε χιλιάδες - νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές - μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!», προγραμματίζονται τις επόμενες μέρες τα εξής:

 • Στην Καλαμάτα, εκδήλωση της ΟΠ Πελοποννήσου της ΚΝΕ με θέμα «Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους!» την Πέμπτη 12 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στο «Brooklyn Live Stage» (Ιθώμης 5). Θα μιλήσει ο Αντώνης Κωσταδήμας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ, και θα ακολουθήσουν παρεμβάσεις από τον Νίκο Παπαδόπουλο, τερματοφύλακα του Αστέρα Τρίπολης, και εκπροσώπους αθλητικών συλλόγων της πόλης.
 • Στη Θεσσαλονίκη, εκδήλωση της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα: «30 χρόνια μετά, ο κόσμος δεν είναι όπως υποσχέθηκαν... Σοσιαλισμός, η απάντηση τον 21ο αιώνα!», την Τετάρτη 18 Γενάρη, στις 7.30 μ.μ. στην Αίθουσα 5.42, πτέρυγα Πολιτικών Μηχανικών ΑΠΘ. Θα μιλήσει ο Μάκης Παπαδόπουλος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ. Παρέμβαση θα κάνει ο Γιάννης Βασιλειάδης, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέας της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ.
 • Στη Χαλκίδα, εκδήλωση της ΟΠ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας της ΚΝΕ με θέμα: «Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ πρωταγωνιστές στις "ανάσες" δύναμης και αισιοδοξίας του λαού και της νέας γενιάς», την Παρασκευή 20 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου (Σιώκου 1, Χαλκίδα). Θα μιλήσει ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.
 • Στην Κοζάνη, εκδήλωση της ΟΠ Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ με θέμα: «Μακριά από τον τόπο σου και στην ξενιτιά, αυτές είναι οι "ευκαιρίες" που το σύστημα γεννά» το Σάββατο 21 Γενάρη, στις 12 το μεσημέρι, στην Εναλλακτική Σκηνή ΔΗΠΕΘΕ Κοζάνης. Θα μιλήσουν: Θανάσης Σγούρος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ. Φωτεινή Δημαράκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και υποψήφια διδάκτορας του Πανεπιστημίου Δυτ. Μακεδονίας. Σπύρος Μωυσιάδης, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Δυτ. Μακεδονίας της ΚΝΕ και εποχιακά εργαζόμενος στον κλάδο του τουρισμού.
 • Στο Ηράκλειο, εκδήλωση της ΟΠ Κρήτης της ΚΝΕ με θέμα: «Οι θέσεις της ΚΝΕ ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά - Το φαινόμενο του ναρκωτουρισμού», το Σάββατο 28 Γενάρη στις 7 μ.μ. Θα μιλήσει ο Παναγιώτης Κατηφές, υπεύθυνος του Τμήματος Κατά των Ναρκωτικών και των Εξαρτήσεων της ΚΕ του ΚΚΕ.
ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΚΝΕ ΣΤΗ ΛΑΡΙΣΑ
«Οδηγητής»: Το «φως που καίει», ανάβει χέρι χέρι...

Εκδήλωση στη Λάρισα διοργανώνει η ΚΝΕ το Σάββατο 14 Γενάρη, στις 7 μ.μ. στον «Μύλο του Παπά», στην αίθουσα σεμιναρίων, στο πλαίσιο της τρίμηνης καμπάνιας γνωριμίας της νεολαίας με την Οργάνωση και αγωνιστικής συμπόρευσης με το ΚΚΕ, με τίτλο: «Είμαστε χιλιάδες - νέοι εργαζόμενοι, φοιτητές, μαθητές - μέλη της ΚΝΕ. Γιατί όχι και εσύ; Ελα μαζί μας!», με αφορμή το 13ο Συνέδριο.

Η εκδήλωση θα έχει θέμα «"Οδηγητής": Το "φως που καίει", ανάβει χέρι χέρι...» και θα μιλήσει ο Σωκράτης Μπουντόλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ.

Για την προετοιμασία της εκδήλωσης η Αγγέλα Τσιάτσιου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Θεσσαλίας της ΚΝΕ, δήλωσε στον «Ριζοσπάστη» τα εξής: «Μέσα σε κλίμα αγωνιστικής αισιοδοξίας και με πείσμα ότι μπορούμε να φτάσουμε σε εκατοντάδες νέους της πόλης, οι Τομεακές Οργανώσεις Λάρισας της ΚΝΕ πραγματοποιούν μεγάλο άνοιγμα, απευθύνοντας το κάλεσμα συμμετοχής στην εκδήλωση που αφορά την συμβολή του επαναστατικού κομματικού Τύπου, πιο συγκεκριμένα του "Οδηγητή", στην οργάνωση της πάλης της νεολαίας για καλύτερη ζωή. Με αυτούς τους νέους της πόλης μας και με όσους δώσαμε μάχες στα σχολεία, στις σχολές, στη δουλειά τη χρονιά που πέρασε, θέλουμε να βρεθούμε και να κουβεντιάσουμε, να ακούσουμε τον προβληματισμό τους, να συζητήσουμε για τη διέξοδο από την "ασχήμια" της πραγματικότητας που ζούμε. Ιδιαίτερα τώρα που μπροστά στις εκλογές τα διλήμματα θα ενταθούν, θα δυναμώσει η συζήτηση για το ποιος είναι, δήθεν, ο καλύτερος "σωτήρας" του λαού, πράγμα που σημαίνει ποιος μπορεί πιο ικανά να συνεχίσει την αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, καλούμε κάθε νέο και νέα στη Λάρισα να δυναμώσουν τη φωνή τους, το ΚΚΕ και την ΚΝΕ σε κάθε μάχη! Και στις εκλογές! Το Κόμμα και την Οργάνωση που σε όποια στιγμή ο λαός και η νεολαία ένιωσαν την ελπίδα, την αισιοδοξία, την ανάταση, τη δυνατότητα τα πράγματα να "γίνονται και αλλιώς", είχαν βάλει τη σφραγίδα τους! Είναι εύλογη η απορία που μπορεί να έχει κάποιος: "Τι μπορώ να μάθω από μια εκδήλωση για μια κομματική εφημερίδα;". Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι εύκολο να δοθεί μέσα από το ίδιο το περιεχόμενο του "Οδηγητή", αφού στις σελίδες του μπορεί ο κάθε νέος να διαβάσει τις σκέψεις του, τις ανησυχίες του, να βρει απαντήσεις σε κρίσιμα ζητήματα που αφορούν την καθημερινότητα και τη ζωή του. Είναι το περιοδικό που "είναι μέσα" σε όλα εκείνα για τα οποία αγωνιά, αλλά και αγωνίζεται ένας νέος, αφού στην αρθρογραφία του περιλαμβάνονται στιγμές και ανταποκρίσεις από σημαντικές μάχες διεκδίκησης των μαθητών, των φοιτητών, των νέων εργαζομένων. Είναι το μοναδικό περιοδικό που σε όσο περισσότερα χέρια νέων φτάνει, αποκτά μεγαλύτερη δυναμική η προσπάθεια για την οργάνωση των νέων αγώνων, καθώς η πείρα που μεταφέρεται μέσα από τις σελίδες του είναι σημαντική και μπορεί να παραδειγματίσει. Με αυτή την έννοια, τις μέρες που μας απομένουν μέχρι την εκδήλωση αλλά και προετοιμάζοντας τους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς, τις καθημερινές μάχες, βάζουμε τα δυνατά μας για να φτάσουμε μαζικά με το κάλεσμα ισχυροποίησης της ΚΝΕ και του ΚΚΕ σε όλα τα σχολεία της πόλης, σε όλα τα τμήματα του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε εργασιακούς χώρους και κλάδους που απασχολούν εκατοντάδες νέους εργαζόμενους!».

Μια όμορφη πρωτοβουλία

Μια όμορφη πρωτοβουλία πολιτιστικής δράσης πήρε το προηγούμενο διάστημα η Ομοσπονδία Γονέων Αττικής καλώντας γονείς και παιδιά στην παράσταση «Ο θησαυρός της Βαγίας» της Ζωρζ Σαρή.

Η ανταπόκριση και η συμμετοχή ήταν ιδιαίτερα μεγάλες και στις δυο παραστάσεις που προγραμματίστηκαν, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά την ανάγκη για οργάνωση πολιτιστικών και αθλητικών δράσεων, τη «δίψα» μαθητών και γονιών για τέτοιες δραστηριότητες που έχουν πραγματική ανάγκη.

Η Ομοσπονδία, από την πλευρά της, ευχαριστεί «τους συντελεστές της παράστασης για την όμορφη δουλειά που μας παρουσίασαν καθώς και όλους τους γονείς για τη συμμετοχή τους».

«Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων της Αττικής να πάρουν πρωτοβουλίες που θα "ποτίζουν" τις καρδιές και τα μυαλά των παιδιών με τις αξίες της φιλίας, της αλληλεγγύης, της αγάπης προς τον συνάνθρωπο, της ομαδικότητας, του υγιούς συναγωνισμού και της συλλογικής δράσης, αξίες τις οποίες χρειαζόμαστε όσο ποτέ σήμερα!», καταλήγει η Ομοσπονδία.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ
Κινητοποίηση για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων

Από προηγούμενη παρέμβαση για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων
Από προηγούμενη παρέμβαση για τη μονιμοποίηση των νεοδιόριστων
Με κεντρικό αίτημα την άμεση μονιμοποίηση όλων των νεοδιόριστων εκπαιδευτικών που συμπλήρωσαν διετία, εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης προχωρούν την Παρασκευή 13 Γενάρη, στη 1 το μεσημέρι, σε κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας. Τα ΔΣ της ΔΟΕ και της ΟΛΜΕ κηρύσσουν 3ωρη διευκολυντική στάση εργασίας για τη συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Η απόφαση της κυβέρνησης να μη μονιμοποιήσει τους νεοδιόριστους εκπαιδευτικούς μόλις συμπληρωθεί η διετία στην υπηρεσία, αλλά να προηγηθεί η αξιολόγησή τους, βρίσκει απέναντι τους εκπαιδευτικούς, που σημειώνουν πως οι συνάδελφοί τους διορίστηκαν μετά από αγώνες, μετά από χρόνια περιπλάνησης ως συμβασιούχοι, σημειώνοντας πως η κυβέρνηση προσπαθεί να χρησιμοποιήσει τους νεοδιόριστους για να περάσει την αξιολόγηση.

Υποδείξεις σε εκπαιδευτικούς από την αστυνομία!

Σε ρόλο... προϊστάμενης αρχής, το Τμήμα Ασφάλειας Κορίνθου της ΕΛ.ΑΣ. απευθύνεται στους εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. «Σας εφιστούμε την προσοχή προς την απρόσκοπτη εκτέλεση των καθηκόντων σας σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις» και «ευελπιστούμε στην επαγρύπνησή σας και στην άμεση ενημέρωση της αστυνομίας στο τηλέφωνο 100 για την καλύτερη πρόληψη και καταστολή του φαινομένου της παραβατικότητας μαθητών εντός των σχολικών μονάδων της Περιφέρειάς μας» είναι κάποιες εκφράσεις που περιέχονται στο έγγραφο, συνοδευόμενες από επισημάνσεις για το ενδεχόμενο «να σχηματιστεί δικογραφία, να ασκηθεί ποινική δίωξη και να επιβληθούν από αρμόδιο δικαστήριο ποινικές κυρώσεις ακόμα και σε βάρος εκπαιδευτικών».

Το έγγραφο, το οποίο - όπως ανακοίνωσε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κορινθίας - στάλθηκε «για ενημέρωση», ανακλήθηκε μετά την κατακραυγή. Διαπνέεται ωστόσο από μία προσπάθεια να μετατοπιστεί η ευθύνη στους εκπαιδευτικούς, και μάλιστα από την αστυνομία, που σε τελική ανάλυση δεν έχει καμία αρμοδιότητα σε ό,τι αφορά τα παιδαγωγικά τους καθήκοντα. Το σοβαρό θέμα της βίας, το αποτύπωμα που έχουν αφήσει τα δύο χρόνια εγκλεισμού, μακριά από τα σχολεία για τους μαθητές, έχει επισημανθεί επιτακτικά από τους εκπαιδευτικούς. Οπως και η ανάγκη για ουσιαστική στήριξη των σχολείων με συγκεκριμένα μέτρα, με ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, με αντιμετώπιση εν τέλει των αιτιών που προκαλούν τα φαινόμενα παραβατικότητας, τα οποία βέβαια ούτε ξεκινούν ούτε τελειώνουν στη διάρκεια της εφημερίας του εκπαιδευτικού...

«Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι! Κανένα παιδί εκτός σχολείου!»

«Καμία οικογένεια χωρίς σπίτι! Κανένα παιδί εκτός σχολείου!», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Ενωση Γονέων και Κηδεμόνων 2ης Δημοτικής Κοινότητας της Αθήνας, ζητώντας να βρεθεί άμεση λύση για την οικογένεια προσφύγων που βρίσκεται στη Γούβα. «Στη γειτονιά μας, μία οικογένεια προσφύγων από το Κονγκό ξεσπιτώνεται μετά από απόφαση της κυβέρνησης να διακόψει το πρόγραμμα στέγασης ESTIA», σημειώνει η Ενωση Γονέων και συνεχίζει: «Ο πατέρας εργάζεται σε εργοστάσιο και τα δυο παιδιά της οικογένειας φοιτούν στο 123ο Δημοτικό Σχολείο Αθηνών. Η οικογένεια ενημερώθηκε από την υπεύθυνη για την υλοποίηση του προγράμματος ΜΚΟ ότι μέχρι τέλος Ιανουαρίου πρέπει να εγκαταλείψει το σπίτι που μένει και να μεταβεί σε δομή προσφύγων στη Λάρισα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο πατέρας χάνει τη δουλειά του και τα παιδιά διακόπτουν με τον πιο βίαιο τρόπο το σχολείο, αφού δεν είναι εξασφαλισμένη η εγγραφή και η μετακίνησή τους σε νέα σχολεία».

Ακόμα, αναφέρεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η εξαμελής οικογένεια και χιλιάδες άλλοι πρόσφυγες και μετανάστες και καλεί τους συλλόγους γονέων και κάθε γονιό ξεχωριστά, τους μαζικούς φορείς της γειτονιάς να μην επιτρέψουν να ξεσπιτωθεί καμία οικογένεια, να σταθούν στο πλευρό του κάθε μαθητή που έχει ανάγκη, εκφράζοντας την αγωνιστική αλληλεγγύη με κάθε μορφή. Η Ενωση ζητά συγκεκριμένα μέτρα για να βρεθεί άμεσα λύση για τη στέγαση της οικογένειας, να εξασφαλιστεί η συνέχιση της μαθησιακής δραστηριότητας των παιδιών στο σχολείο που φοιτούν, καθώς και γενικότερα μέτρα προστασίας των προσφύγων και διασφάλισης της εγγραφής και φοίτησης των παιδιών στα σχολεία.

ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση με αντιπροσωπεία αδιόριστων εκπαιδευτικών επιτυχόντων στον ΑΣΕΠ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ αποτελούμενη από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, μέλος της ΚΕ και υπεύθυνο του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ, και τον Ανδρέα Καργόπουλο, στέλεχος του Κόμματος και μέλος του ΔΣ της ΟΛΜΕ, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία εκπαιδευτικών επιτυχόντων των γραπτών διαγωνισμών ΑΣΕΠ 2004, 2006 και 2008 και δικαιωθέντων με αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, αποτελούμενη από τις Σοφία Αλεξοπούλου και Ιωάννα Κουρτίδου.

Στη συνάντηση συζητήθηκε το γεγονός ότι αν και οι εν λόγω αδιόριστοι επιτυχόντες εκπαιδευτικοί δικαιώνονται από τις αποφάσεις του ΣτΕ με αμετάκλητες αποφάσεις, αυτές δεν εκτελούνται από την κυβέρνηση.

Το ΚΚΕ εξέφρασε την πρόθεσή του να στηρίξει το δίκαιο αίτημα των εκπαιδευτικών, προχωρώντας σε κοινοβουλευτική παρέμβαση, όπως έχει κάνει και για άλλες κατηγορίες εργαζομένων και εκπαιδευτικών.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ