Πέμπτη 11 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Κρίκος» για τα επόμενα

Το πολυνομοσχέδιο - φωτιά, παρά τα κυβερνητικά ψέματα, κάθε άλλο παρά αποτελεί «το τέλος των θυσιών» του λαού. Αντίθετα, αποτελεί έναν ακόμα «βαρύ» κρίκο στην ατελείωτη αλυσίδα των μέτρων που έρχονται να υπηρετήσουν τη στρατηγική για την ανάκαμψη του κεφαλαίου.

Αμεσο επόμενο βήμα σε αυτήν την κατεύθυνση είναι η κατάθεση τροπολογίας για την έναρξη των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών και για τις ληξιπρόθεσμες «οφειλές» λαϊκών νοικοκυριών προς τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό αλλά και τις εισφορές αυτοαπασχολούμενων προς τα ασφαλιστικά ταμεία. Την ίδια ώρα, στα σκαριά βρίσκεται και η νομοθετική ρύθμιση αναφορικά με τη πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, που αναμένεται να κατατεθεί στη συνέχεια σε διαφορετικό νομοσχέδιο, ενώ παράλληλα θα «τρέχουν» και οι δεκάδες εφαρμοστικές - «διευκρινιστικές» υπουργικές αποφάσεις, αναφορικά με διατάξεις του πολυνομοσχεδίου.

Σε αυτό το φόντο, σήμερα, Πέμπτη, συνεδριάζει η Ομάδα Εργασίας του Γιούρογκρουπ. Τη σκυτάλη παραλαμβάνει στη συνέχεια το Γιούρογκρουπ, που αναμένεται να επικυρώσει την επικαιροποιημένη αντιλαϊκή συμφωνία στο πλαίσιο της συνεδρίασης στις 22 Γενάρη, με βάση βέβαια και τη νέα «έκθεση συμμόρφωσης» (compliance report) που συντάσσει, τις μέρες αυτές, η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ταυτόχρονα, σε φάση προετοιμασίας περνά πλέον και η επόμενη «σοδειά» με τα επιπλέον 82 προαπαιτούμενα του επόμενου - 4ου - κύκλου «αξιολόγησης», που αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι το Μάη, σύμφωνα με το αντιλαϊκό χρονοδιάγραμμα. Σε αυτό το πλαίσιο, δρομολογούνται για τη συνέχεια και νέες παρεμβάσεις όπως για την περαιτέρω κατακρεούργηση της όποιας παρεχόμενης δικαστικής προστασίας για τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια λαϊκών νοικοκυριών.

ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ 3ης «ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ»
Αλλη μια βρώμικη δουλειά της κυβέρνησης για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ξεκίνησε χτες η συζήτηση στις Επιτροπές της Βουλής, τη Δευτέρα η ψηφοφορία στην Ολομέλεια

Από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής

Eurokinissi

Από τη χτεσινή κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών της Βουλής
Σε εξέλιξη είναι από χτες το μεσημέρι, με τη διαδικασία του επείγοντος, σε πέντε αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, οι οποίες συνεδριάζουν από κοινού, η συζήτηση του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, με τίτλο «Ρυθμίσεις για την εφαρμογή των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και άλλες διατάξεις». Τα 400 άρθρα του νομοσχεδίου αφορούν την ολοκλήρωση της 3ης «αξιολόγησης» και σηματοδοτούν την κλιμάκωση της επίθεσης σε βάρος της εργατικής τάξης, συνολικά του λαού. Ανάμεσα στις διατάξεις που συζητιούνται είναι και αυτή που βάζει επιπλέον εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, κατ' απαίτηση της εργοδοσίας, που χειροκροτεί το σύνολο του πολυνομοσχεδίου, με το οποίο η κυβέρνηση ανεβάζει κι άλλο τον πήχη των μεταρρυθμίσεων, των παροχών και των «διευκολύνσεων» στο κεφάλαιο, για να ανακάμψει η κερδοφορία του. Απέναντι στο πολυνομοσχέδιο στάθηκαν με τις ομιλίες τους οι βουλευτές του ΚΚΕ. Ανέδειξαν τον ταξικό, αντιλαϊκό του χαρακτήρα και χαιρέτισαν τις κινητοποιήσεις των Ομοσπονδιών, Εργατικών Κέντρων και Συνδικάτων, που κλιμακώνονται αύριο με απεργία και τη Δευτέρα με συλλαλητήρια, όταν το αντεργατικό νομοθέτημα θα ψηφίζεται στη Βουλή.

Ν. ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Η εργοδοσία απαιτεί, η κυβέρνηση νομοθετεί

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, στην τοποθέτησή του κατά τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή, ανέφερε ότι το νομοσχέδιο «είναι επιβεβαίωση για την επίθεση διαρκείας απέναντι στην εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, χωρίς καμία ημερομηνία λήξης, και θα κλιμακώνεται όσο το εργατικό κίνημα δεν βάζει τη σφραγίδα του στις εξελίξεις».

Επισήμανε ότι αυτή «η αντιλαϊκή ταξική επίθεση αποτελεί και το συνδετικό νήμα, δηλαδή το αναγκαστικό μονοπάτι για το πέρασμα από την καπιταλιστική κρίση στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Μόνο εφόσον αφαιρεθούν επιπλέον εργασιακά δικαιώματα, γίνει πιο φτηνή η εργατική δύναμη και πιο αναλώσιμοι οι εργαζόμενοι, μπορεί να θωρακιστεί η ανταγωνιστικότητα και η κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων, να περάσουνε στην καπιταλιστική ανάπτυξη. Και αυτό με ευλάβεια συνεχίζει η σημερινή κυβέρνηση, παίρνοντας τη σκυτάλη από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ».

Οπως τόνισε, ακόμα και αν δεν υπάρξει «συμπληρωματικό μνημόνιο» μετά τον Αύγουστο του 2018, «ο Αρμαγεδδών των μνημονιακών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που συνεχίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ θα εξακολουθεί να υπάρχει. Κανένας μνημονιακός νόμος δεν πρόκειται να καταργηθεί μετά το 2018. Ολοι αυτοί που διαμόρφωσαν τους μηχανισμούς αναπαραγωγής μιας πολύ φτηνής εργατικής δύναμης, χωρίς συγκροτημένα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, θα συνεχίσουν να υπάρχουν». Πρόσθεσε ακόμα πως θα συνεχίσουν να υπάρχουν οι νόμοι που εκτοπίζουν βίαια από την αγορά αυτοαπασχολούμενους, μικρούς αγρότες, η «εποπτεία» και οι «κόφτες» που έχει καθορίσει η ΕΕ, όπως και τα αιματοβαμμένα πρωτογενή πλεονάσματα.

Εχθρική πράξη απέναντι στην εργατική τάξη η διάταξη για την απεργία

Υπογράμμισε ότι το μεγαλύτερο γνώρισμα του νομοσχεδίου αυτού, που αναδεικνύει το ταξικό πρόσημο της κυβερνητικής πολιτικής, «είναι η διάταξη για το ζήτημα της απεργίας, είναι η υπονομευτική στάση της κυβέρνησης απέναντι στο απεργιακό δικαίωμα, στη μεγαλύτερη κατάκτηση διαχρονικά του εργατικού κινήματος σε παγκόσμιο επίπεδο», τον διακαή πόθο του κεφαλαίου.

Επισήμανε ότι «ο ΣΕΒ απαιτεί και η κυβέρνηση νομοθετεί. Δεν είναι κάτι πρωτότυπο, το ίδιο έκαναν και οι προηγούμενες», προσθέτοντας ότι «είναι αποκαλυπτική βεβαίως η στάση της ΝΔ που λέει ότι θα ψηφίσει τη διάταξη, ότι θα την ψηφίσει με χέρια και πόδια και ότι άργησε να τη φέρει η κυβέρνηση. Αλλά και οι υποκριτικές κορόνες του ΠΑΣΟΚ που λέει να κάνουμε διάλογο, ενώ ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει σύμμαχο και τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό, όπως δείχνουν τα δελτία Τύπου στα οποία αρκέστηκαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ».

Απαίτησε την απόσυρση της διάταξης «όσο είναι νωρίς. Εχει αποδείξει η εργατική τάξη και στη χώρα μας ότι προηγούμενες προσπάθειες που έγιναν, όπως από τον Λάσκαρη να καταργήσει την ταξική πάλη, βρήκαν τοίχο, συντρίφτηκαν από την αποφασιστικότητα της εργατικής τάξης και του ταξικού κινήματος. Το ίδιο μέλλον θα έχει η δική σας νομοθέτηση, αν και έχετε αυτήν τη στιγμή τη βοήθεια των δικαστηρίων».

Οσον αφορά τις υπόλοιπες διατάξεις του νομοσχεδίου, σημείωσε πως η κυβέρνηση θέλει να απαγορεύσει τη μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου χρόνου, στο Δημόσιο, σε αορίστου. Πως θωρακίζει τους πλειστηριασμούς και ότι το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» είναι το τελευταίο βήμα για την απελευθέρωση της Ενέργειας, που θα είναι φτηνή για τους επιχειρηματικούς ομίλους και πανάκριβη για το λαό. Για το Κτηματολόγιο, σε συνδυασμό με τους πλειστηριασμούς, ανέφερε ότι θα γίνει χοντρό παιχνίδι με τη συγκέντρωση της γης σε λιγότερα χέρια και έκανε λόγο για «καζινοποίηση της Ελλάδας». Για την υποχρεωτική διαμεσολάβηση ανέφερε ότι είναι απαίτηση του ΣΕΒ.

Εκανε ειδική αναφορά στα επιδόματα, λέγοντας ότι η κυβέρνηση κάνει αναδιανομή της φτώχειας από τους λιγότερο φτωχούς στους περισσότερο φτωχούς, καλλιεργώντας ψευδείς διαχωριστικές γραμμές και τον «κοινωνικό αυτοματισμό», ότι για τη φτώχεια φταίνε τάχα τα «μεσαία εισοδήματα», για να κρύψει ότι όχι μόνο έχει αφήσει στο απυρόβλητο, αλλά δίνει και νέα προνόμια στους επιχειρηματικούς ομίλους.

«Σήμερα το στοίχημα είναι ο λαός να βάλει στο επίκεντρο την πάλη για την ικανοποίηση των αναγκών του και να σταματήσει να κάνει θυσίες για το κεφάλαιο και το καπιταλιστικό κέρδος», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «απ' αυτήν την άποψη είμαστε αισιόδοξοι ότι το 2018 θα αποτελέσει χρονιά - ορόσημο για το εργατικό ταξικό κίνημα και το λαϊκό κίνημα, τη χρονιά που συμπληρώνεται ένας αιώνας αγώνων και θυσιών του ΚΚΕ».

Η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί «σαν τον κλέφτη» για λογαριασμό του κεφαλαίου

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης τόνισε ότι «η κυβέρνηση συνεχίζει να νομοθετεί σαν τον κλέφτη για λογαριασμό του κεφαλαίου. Νομοθετεί με ταξικό πρόσημο, από τη μια κέρδη, προνόμια, φοροαπαλλαγές, ζεστό χρήμα για τους πλουτοκράτες, επέκταση των ιδιωτικοποιήσεων, σηματοδοτώντας τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποχή ως εποχή παχιών αγελάδων για το κεφάλαιο, και, από την άλλη, τσεκούρι στα επιδόματα, στις παροχές για τους ανάπηρους και τους μακροχρόνια πάσχοντες, εντατικοποίηση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, των λαϊκών κατοικιών ακόμα και για χρέη στο Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, κατοχύρωση της φτώχειας ως κανονικότητας. Ποιας κανονικότητας; Των ψίχουλων που δίνονται στους λεγόμενους φτωχοδιάβολους και τα οποία αφαιρούνται από τους λιγότερους φτωχούς, τους προνομιούχους, όπως αποκαλεί η κυβέρνηση».

Για το χτύπημα στο δικαίωμα στην απεργία, σημείωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει σιγή νεκροταφείου και να βάλει τα συνδικάτα στο γύψο και πως η επίμαχη διάταξη ενισχύει ευθέως την εργοδοσία. Πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση χτυπάει το απεργιακό δικαίωμα στο πρωτοβάθμιο επίπεδο οργάνωσης μέσα στην επιχείρηση, εκεί δηλαδή που η εργοδοτική τρομοκρατία, οι απειλές, οι πιέσεις και οι απολύσεις οργιάζουν, αλλά και εκεί που η εργατική τάξη δίνει τη μάχη της οργάνωσης και των διεκδικήσεων», ενώ αναφέρθηκε και στον προδοτικό ρόλο των εργοδοτικών και κυβερνητικών συνδικαλιστικών οργανώσεων, που δεν κήρυξαν απεργία για το νομοσχέδιο που ξηλώνει το δικαίωμα στην απεργία.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Υπερασπίζεται με θράσος τις αντιλαϊκές ανατροπές

Το «θράσος» που απαιτεί η βρωμοδουλειά που έχουν αναλάβει για λογαριασμό του κεφαλαίου επιστράτευσαν, χτες, οι υπουργοί της κυβέρνησης για να υπερασπιστούν το νέο αντιλαϊκό πολυνομοσχέδιο.

Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, ισχυρίστηκε πως το χτύπημα της απεργίας «από τη μια μεριά δεν είναι κάτι που θα επιλέγαμε» αλλά επιβλήθηκε από το ΔΝΤ, όμως, όπως είπε, «δεν φαίνεται και καταστροφικό»! Εφτασε δε να ισχυριστεί ότι «κάθε εμπόδιο για καλό», εμφανίζοντας το «ξήλωμα» του απεργιακού δικαιώματος και ως ...ευκαιρία «να κάνουμε συζήτηση πώς ενεργοποιείς τους εργαζόμενους να συμμετέχουν στα συνδικάτα», «οι εργαζόμενοι να γίνουν πιο ενεργοποιημένοι και πιο διεκδικητικοί»!

Συνολικά για το νομοσχέδιο αποφάνθηκε πως «είναι το πρώτο που δεν χωράει αμφισβήτηση ότι κατά κόρον υπερισχύουν τα θετικά από τα αρνητικά», ενώ επιχειρώντας να απαντήσει στην κριτική του ΚΚΕ για την πολιτική της αναδιανομής της φτώχειας και τις δραστικές περικοπές ακόμα και σε προνοιακά επιδόματα για να ενισχυθούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι είπε ότι «δεν έχετε δίκιο και είμαι πολύ περήφανος που για πρώτη φορά έχουμε στρατηγική για το παιδί», προσθέτοντας ότι τα κονδύλια προέρχονται «κατά 80% από την ανασκόπηση δαπανών». Συνεχίζοντας το ρεσιτάλ κοροϊδίας ισχυρίστηκε ότι οι περικοπές στα επιδόματα των τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών γίνονται γιατί «η μεγάλη ανάγκη είναι τα ζευγάρια που έχουν ένα παιδί να κάνουν δύο και τρία γιατί αυτοί που κάνουν τρία και τέσσερα είναι πολύ λίγοι».

Απαντώντας σε ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΚΚΕ Νίκου Καραθανασόπουλου, επιβεβαίωσε ότι οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί θα επεκταθούν για χρέη προς την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία λέγοντας ότι «όντως θα 'ρθει τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο όπου θα μπορεί η ΑΑΔΕ να κάνει πλειστηριασμούς με ηλεκτρονικό τρόπο».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Στ. Κοντονής, υποστήριξε ότι με τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς διασφαλίζονται «ο έλεγχος και η διαφάνεια» και ότι έτσι θα υπάρχει καλύτερο πλειστηρίασμα. Για τον υποχρεωτικό εξωδικαστικό συμβιβασμό ισχυρίστηκε πως «δεν μπορεί να γίνεται λόγος για ιδιωτικοποίηση της Δικαιοσύνης. Αυτό που ορίζει το νομοσχέδιο, είναι η υποχρεωτικότητα ορισμένων υποθέσεων να οδηγηθούν στη διαμεσολάβηση».

Τη διατήρηση της ομηρίας συμβασιούχων επιβεβαίωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ολγα Γεροβασίλη, υπερασπιζόμενη τη διάταξη που υπάρχει στο πολυνομοσχέδιο και απαγορεύει τη μετατροπή συμβάσεων ορισμένου χρόνου σε αορίστου στο Δημόσιο, διερωτώμενη: «Οσοι σήμερα είναι ορισμένου χρόνου να τους κάνουμε μόνιμους την άλλη μέρα; Αυτό δεν γίνεται από το Σύνταγμα της χώρας».

«Κριτική» - αβάντα στους στόχους του κεφαλαίου

Η ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα με την «κριτική» και την αντιπαράθεσή τους απέναντι στην κυβέρνηση, στην ουσία πρόσφεραν αβάντα στην κυβερνητική αντιλαϊκή πολιτική.

Το αποκορύφωμα βέβαια ήταν η σχετική πρόταση της ΝΔ για το χτύπημα της απεργίας (βλέπε και σχετικό θέμα στη σελ. 7). Κατά τ' άλλα ο εισηγητής της ΝΔ, Χρ. Δήμας, θέλοντας να δείξει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι τάχα σταθερή και αξιόπιστη δύναμη για το σύστημα, τον κατηγόρησε για «υποκρισία» αναφέροντας τη στάση του για τις απεργίες πριν γίνει κυβέρνηση και για «πρόχειρη νεοφιλελεύθερη πολιτική», διότι, όπως είπε, «τόσο η επένδυση στο Ελληνικό όσο και η επένδυση στις Σκουριές και πολλές άλλες επενδύσεις έχουν υπονομευθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Συνεπώς, ανάπτυξη με υπερφορολόγηση και υπονόμευση επενδύσεων δεν γίνεται». Ενώ παλεύοντας να δείξει ότι η ΝΔ είναι το «αξιόπιστο» αστικό κόμμα, σημείωσε ότι «η χώρα χρειάζεται μία πραγματικά φιλελεύθερη κυβέρνηση, που έχει και τη γνώση και την ικανότητα να την οδηγήσει εκτός κρίσης».

Στο ίδιο μοτίβο κινήθηκε και η τοποθέτηση του ειδικού αγορητή του ΠΑΣΟΚ, Οδ. Κωνσταντινόπουλου, με τη... διαφορά ότι δεν τάχθηκε ευθέως κατά του δικαιώματος της απεργίας αλλά αποφάνθηκε ότι ο νόμος 1264 ...«είναι θέμα κοινωνικού διαλόγου», όπως και των άλλων αστικών κομμάτων.

Συζήτηση για τη «fast track» διαδικασία

Κατά πλειοψηφία πέρασε η πρόταση της κυβέρνησης για συζήτηση με τη διαδικασία του επείγοντος, που σημαίνει ότι θα διεξαχθούν δύο συνεδριάσεις των επιτροπών και δύο συνεδριάσεις της Ολομέλειας της Βουλής.

Στο μεταξύ, νωρίτερα, κατά τη συζήτηση επί της διαδικασίας, κυβέρνηση και ΝΔ έστησαν τον καθιερωμένο «καβγά», με επίκεντρο το αν το νομοσχέδιο έχει πράγματι τον χαρακτήρα του επείγοντος αφού περιέχονται σε αυτό και μέτρα που δεν συμπεριλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα.

Τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 22 Γενάρη επικαλέστηκε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, για να δικαιολογήσει τη διαδικασία του επείγοντος. Ανέφερε ότι «είναι όντως πολύ μεγάλο το νομοσχέδιο» και ότι τα όσα περιλαμβάνει «κατά 98% είναι προαπαιτούμενα». Κατά της διαδικασίας του επείγοντος τάχθηκαν υποκριτικά ΝΔ και Δημοκρατική Συμπαράταξη, ξεχνώντας πως όταν ήταν στην κυβέρνηση ψήφιζαν και αυτοί τα αντιλαϊκά μέτρα με «fast track» διαδικασίες.

Κατά της διαδικασίας τάχθηκαν επίσης Χρυσή Αυγή, που εξέφρασε την αγωνία της για την «υποβάθμιση του Κοινοβουλίου» και «αν το νομοσχέδιο είναι σύννομο ή όχι με το Σύνταγμα», Ενωση Κεντρώων και Ποτάμι.

Μόνο το ΚΚΕ υποστήριξε πως πρέπει να αποσυρθεί συνολικά το νομοσχέδιο όπως και η διάταξη που επιχειρεί να τσακίσει το δικαίωμα στην απεργία. Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία του επείγοντος ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε ότι δεν προκαλεί εντύπωση, καθώς είναι η μνημονιακή τακτική που ακολουθεί η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όπως έκαναν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Διατάξεις από τα «κιτάπια» των επιχειρηματικών ομίλων

Μία προς μία, όσο και συνολικά, οι νέες αντιλαϊκές διατάξεις του πολυνομοσχεδίου που συζητείται στη Βουλή υποτάσσονται στη στρατηγική ανάκαμψης των επιχειρηματικών ομίλων που υπηρετεί η κυβέρνηση, όσο και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα.

Συνοπτικά και μεταξύ άλλων:

  • Με τη νέα παρέμβαση του αστικού κράτους στη λειτουργία των εργατικών συνδικάτων (στο άρθρο 211), επιχειρείται να μπουν νέα εμπόδια στην κήρυξη απεργίας από τα πρωτοβάθμια σωματεία, καθώς ορίζεται ότι για τη λήψη απεργιακής απόφασης απαιτείται Γενική Συνέλευση με απαρτία το 1/2 των οικονομικά τακτοποιημένων μελών, από το 1/3 (στην πρώτη Γενική Συνέλευση) έως το 1/5 (στην τρίτη Γενική Συνέλευση) που απαιτούνταν μέχρι τώρα. Πρόκειται για έναν ακόμα από τους διακαείς πόθους του κεφαλαίου που ικανοποιεί η κυβέρνηση, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο και για τα επόμενα.
  • Από 21.2.2018 οι πλειστηριασμοί θα διενεργούνται αποκλειστικά και μόνο με ηλεκτρονικά μέσα και μάλιστα ανεξάρτητα από το χρόνο επίδοσης της κατάσχεσης. Για τη διευκόλυνση της «διαδικασίας» υπάρχει και η δυνατότητα διορισμού συμβολαιογράφων από διαφορετική περιοχή.
  • Αναβαθμίζεται η θέση των τραπεζών σε περιπτώσεις πλειστηριασμών υπερχρεωμένων επιχειρήσεων. Για να «χρυσώσει το χάπι», η κυβέρνηση επιχειρεί να «σερβίρει» την υποτιθέμενη «προστασία» των εργαζομένων, όπως βαφτίζει ορισμένα ψίχουλα έως ένα ορισμένο όριο, ώστε οι εργαζόμενοι «να αδειάζουν τη γωνιά» και βέβαια εάν και εφόσον η τιμή του εκπλειστηριάσματος θα επαρκέσει για την όποια κάλυψη των δεδουλευμένων. Σύμφωνα με τη σχετική διάταξη, «απαιτήσεις οι οποίες προέκυψαν πριν από την ημερομηνία ορισμού του πρώτου πλειστηριασμού και αφορούν μη καταβληθέντες μισθούς έως 6 μηνών από παροχή εξαρτημένης εργασίας και έως του ποσού το οποίο ισούται ανά μήνα οφειλόμενου μισθού και ανά εργαζόμενο με το νόμιμο κατώτατο μισθό υπαλλήλου άνω των είκοσι πέντε ετών επί 275%». Επιπλέον, οι νέες ρυθμίσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τα νέα ενυπόθηκα δάνεια που θα χορηγούν στο εξής οι τράπεζες, που βέβαια θα έχουν ποσά πολύ πάνω από το 65% του εκπλειστηριάσματος που προβλέπεται, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τις οφειλές και προς τα ασφαλιστικά ταμεία.
  • Μπαίνει στο στόχαστρο το επίδομα ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας στο δημόσιο τομέα. Σύμφωνα με τη διάταξη, το επίδομα αυτό, το οποίο λαμβάνουν κατά κύριο λόγο οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα (ΟΤΑ) και νοσηλευτές, τεχνικό προσωπικό και προσωπικό εργαστηρίων των νοσοκομείων, καθώς και κάποιες άλλες ειδικότητες δημοσίων υπαλλήλων - περίπου 70.000 εργαζόμενοι - θα επανασχεδιαστεί «από μηδενική βάση».
  • Παράλληλα με το χτύπημα στα προνοιακά επιδόματα, περικόπτονται ή μειώνονται και τα οικογενειακά επιδόματα για δεκάδες χιλιάδες τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  • Επιπλέον, το πολυνομοσχέδιο περιλαμβάνει και δεκάδες διατάξεις που αφορούν τις περιβόητες «εργαλειοθήκες» του ΟΟΣΑ, που προσφέρουν νέα κίνητρα (φοροελαφρύνσεις, φοροαπαλλαγές, διευκολύνσεις) για την προσέλκυση κερδοφόρων επενδύσεων και το άνοιγμα νέων πεδίων κερδοφορίας για το κεφάλαιο, ενσωματώνει πλήρως τις κατευθύνσεις της ΕΕ για το «Χρηματιστήριο Ενέργειας» προς την κατεύθυνση της περαιτέρω «απελευθέρωσης» της σχετικής αγοράς, προωθεί αλλαγές στον κρατικό μηχανισμό ώστε να υπηρετεί πιο αποτελεσματικά τις σύγχρονες ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων.


Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ