Κυριακή 11 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΤΖΕΝΤΑ
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
Νέες θεατρικές αυλαίες

«Πολύ καλά» στο«Θέατρο Εξαρχείων»
«Πολύ καλά» στο«Θέατρο Εξαρχείων»
Στις 14 Γενάρη η Ομάδα «Νάμα» ανεβάζει στην Κεντρική σκηνή του «Επί Κολωνώ», την παράσταση «Οι Δανειστές» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Μια «τραγικωμωδία», όπως χαρακτηρίζει ο ίδιος το έργο του, στην οποία τα πάθη και οι έννοιες περιπλέκονται σε ένα λαβυρινθώδες κυνηγητό. Ο καθένας από τους χαρακτήρες διεκδικεί το δίκιο του, αναζητά το εγώ του, συγκρούεται με το παρελθόν του, απαιτεί να του επιστραφούν τα ψυχικά του δάνεια, «χτυπά» το αντίθετο φύλο σαν να είναι ο εχθρός του, ψάχνει απεγνωσμένα τον έρωτα και την αγάπη.

Γραμμένο το 1888, την ίδια χρονιά που έγραφε και τη «Δεσποινίδα Τζούλια» και ένα χρόνο μετά το αυτοβιογραφικό του «Απολογία ενός τρελού», αποτελεί το αγαπημένο έργο του συγγραφέα. Σύμφωνα με τον Στρίντμπεργκ «Οι Δανειστές» είναι πέρα για πέρα μοντέρνοι, ανθρώπινοι, συναρπαστικοί. Τα τρία πρόσωπα είναι ενδιαφέροντα από την αρχή ως το τέλος. Πρόκειται για ένα έργο διαχρονικό, εφόσον μιλάει για τη σύγκρουση του άντρα με τη γυναίκα επιτυγχάνοντας μια ουσιαστική σκιαγράφηση των δυο φύλων πέρα από κάθε ηθογραφικό περιορισμό.

Μετάφραση: Μάριος Πλωρίτης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Παλούμπης. Σκηνικά: Γιώργος Χατζηνικολάου. Κοστούμια: Λουκία Μιννέτου. Μουσική: Μάριος Στρόφαλης. Φωτισμοί: Βασίλης Κλωτσοτήρας. Παίζουν: Αθηνά Αλεξοπούλου, Θάνος Αλεξίου, Αγης Εμμανουήλ.

  • Στο «Θέατρο Εξαρχείων» ανεβαίνει, στο τέλος Γενάρη, το έργο της Λίζας Κρον «Πολύ καλά», σε σκηνοθεσία Τάκη Βουτέρη, με τους Ελένη Γερασιμίδου, Αννίτα Δεκαβάλλα, Ανδρη Θεοδότου, Λιάνα Παρούση, Γιώργο Δεπάστα και Τάσο Πολιτόπουλο. Τα σκηνικά - κοστούμια είναι της Παναγιώτας Κοκκορού, η μουσική του Πλάτωνα Ανδριτσάκη και οι φωτισμοί του Αλέκου Αναστασίου. Μια παιχνιδιάρικη συγκινητική κωμωδία για τις σχέσεις μάνας - κόρης, την παιδική ηλικία και την οικογένεια, την κοινωνία και το ρατσισμό. Το έργο πρωτοπαίχτηκε το 2004 στο «Public Theater» της Ν. Υόρκης. Ακολούθησε το ανέβασμά του στο «ACT» του Σαν Φρανσίσκο (2005) και τα βραβεία «Τόνι», «Outer Critics Circle Award» και «Drama League Award» για καλύτερο έργο της χρονιάς - και τώρα συνεχίζει την επιτυχημένη πορεία του με διάφορες παραγωγές σε όλη την Αμερική και στο Λονδίνο.
Μουσική συμπαράσταση

Ενα χαμόγελο για την Σταυρούλα... Δυο βραδιές υποστήριξης μιας κοπέλας 27 χρόνων, που παραμένει κατάκοιτη μετά από σφοδρό αυτοκινητικό ατύχημα. Δυο εκδηλώσεις συμπαράστασης στη ραδιοφωνική παραγωγό και δημοσιογράφο Σταυρούλα Σγουρού, από την Καβάλα, αποτελούν οι συναυλιακές βραδιές που θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο (12 και 13/1), στις 9μμ, στην «Αυλαία» (Αγ. Ορους 15 και Κωνσταντινουπόλεως 115, Βοτανικός, 2103474074). Τα έσοδα από τη διήμερη εκδήλωση θα κατατεθούν την επομένη στο λογαριασμό της κοπέλας, για τη νοσηλεία και αποθεραπεία της.

Στην αυριανή βραδιά θα συμμετέχουν οι: Ν. Ζιώγαλας, Μ. Πυροβολάκης, Αν. Μουτσάτσου, Γ. Αετόπουλος, Λ. Πισπίρη, Δ. Βεριώνης, Β. Νικολαΐδου, Β. Καρακώστα, Λ. Σοφιανοπούλου, Γ. Δημητριάδης, Οδ. Τσάκαλος, Ζ. Παπαδοπούλου, Ζ. Στεφάνου, Β. Χριστοδουλίδου, «Picos Apicos & The Pina Coladas», Στ. Δρογώσης, «Domenica», «Υπόγεια Ρεύματα», Μ. Πασχαλίδης, X Darawish, Γ. Νταγάκη, «Locomondo» (Μάρκος Κούμαρης).

Στη συναυλία της Τρίτης εμφανίζονται οι: Λ. Καλημέρη, Μιχάλης Κακέπης, «Sold Out», Σοφία Παπάζογλου, Θ. Κοτεπάνος, Ελ. Νάσιου, Γ. Χαρούλης, «Human Touch», Η. Yazdjian, Π. Θαλασσινός, Ελ. Τσαλιγοπούλου, Ελ. Πέτα, Μ. Καναβάκη, Β. Κετεντζόγλου, Dasho Kurti, «Ειρήσθω εν παρόδω», Λ. Αλκαίου, Δ. Χουντής. Τιμή εισιτηρίου: 10 ευρώ.

Εξηντάχρονη σχεδιαστική διαδρομή

Μία σειρά από 225 σχέδια του Γιάννη Μόραλη, περιλαμβάνει η έκθεση, που παρουσιάζεται (έως 15/2) στο Μέγαρο Εϋνάρδου (Αγίου Κωνσταντίνου 20 - δίπλα στο Εθνικό Θέατρο) του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τράπεζας. Τα σχέδια αυτά φιλοτεχνημένα από το 1934 έως το 1994, καλύπτουν 60 χρόνια εικαστικής διαδρομής του σημαντικού μας δημιουργού. Στην έκθεση ταξινομήθηκαν ανά δεκαετία: 22 σχέδια στη δεκαετία 1930, 57 στη δεκαετία 1940, 80 στη δεκαετία 1950, 19 στη δεκαετία 1960, 25 στη δεκαετία 1970, 18 στη δεκαετία 1980 και 4 στη δεκαετία 1990.

Την έκθεση συνοδεύει καλαίσθητη έκδοση, αποκλειστικά με τα σχέδια του ζωγράφου. Περιλαμβάνει κείμενα των: Διονύση Καψάλη, Ν.Π. Παΐσιου και Πέγκυς Ζουμπουλάκη, στην οποία ανήκει και η ιδέα της έκθεσης, κατάλογο έργων, τεκμηρίωσή τους και χρονολόγιο.

Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ν. Π. Παΐσιος: «Το ύφος των σχεδίων ακολουθεί ή προαγγέλλει... τις περιόδους της ζωγραφικής του. Σε ό,τι αφορά όμως τη λειτουργία τους, μπορούμε να χωρίσουμε τα σχέδια σε δύο μόνο περιόδους με ορόσημο τη δεκαετία του 1970. Πριν από το ορόσημο αυτό, το σχέδιο απολαμβάνει σχετική αυτονομία σε σχέση με τη ζωγραφική, μετά, χάνει την ελευθερία αυτή αλλά κερδίζει την πειθαρχία της βασιλικής οδού που οδηγεί στη ζωγραφική. Τέλος, γίνεται ξεκάθαρη η σημασία της τεράστιας οπτικής μνήμης του Μόραλη. Από τη δημιουργία ενός αρχικού θέματος πάνω στο χαρτί μέχρι την πλήρη οργάνωσή του πάνω στο μουσαμά, μπορεί να μεσολαβήσουν μήνες, χρόνια ή και δεκαετίες. Μοιάζουν δηλαδή τα σχέδιά του με σπόρους μουσικών μοτίβων που χρειάζονται καιρό μέσα του για να βλαστήσουν, να οργανωθούν και να αναπτυχθούν σε τραγούδι ή ολόκληρη συμφωνία. Πολλές φορές μάλιστα τα μοτίβα αυτά επαναλαμβάνονται από έργο σε έργο ή από δεκαετία σε δεκαετία».

«Τα αθηναϊκά» εμπνέουν

Ενα νοσταλγικό περίπατο στην Αθήνα των τελευταίων σαράντα χρόνων, αποτελεί η έκθεση έργων ζωγραφικής του Πέτρου Ζουμπουλάκη, που εγκαινιάζεται αύριο (7μ.μ.) στην γκαλερί «Χρυσόθεμις» (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Με τίτλο «Τα αθηναϊκά» εκτίθενται 25 μικρά έργα, κυρίως τέμπερες. Οπως σημειώνει ο δημιουργός, «την Αθήνα - βίωμα την έχω ζήσει και τη ζω από τότε που γεννήθηκα. Την είδα χαριτωμένη και τη βλέπω ν' αλλάζει όψη καθημερινά, να γίνεται σκληρή και απρόσωπη "πρωτεύουσα". Προσπάθησα να τη δω χωρίς γραφικότητες και "αρχαία κάλλη" και "κλέη". Με τις αντιφάσεις της ατμόσφαιράς της, άρα και των ανθρώπων της».

«...Αυτή η πόλη με εμπνέει. Οχι όμως για να τη "φωτογραφίσω", αλλά για να αναδείξω το άρωμά της, το όποιο άρωμά της. Είναι ένας νοσταλγικός περίπατος στις διάφορες φάσεις της πόλης από το 1970 και μετά, κατά τον οποίο ο θεατής περιδιαβάζει τη φυσιογνωμία της πόλης στο πέρασμα του χρόνου». Η έκθεση θα διαρκέσει έως 7/2.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ