Κυριακή 10 Σεπτέμβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στοχοπροσηλωμένες συμμαχίες...

Μέχρι τώρα ξέραμε ότι οι συμμαχίες του ΣΥΝ ενόψει τοπικών εκλογών ήταν στοχοπροσηλωμένες προς το ΠΑΣΟΚ. (10 δήμοι - πρωτεύουσες νομών, 10 δήμοι της Β' Αθήνας). Μάθαμε πρόσφατα ότι και η ΝΔ αποτελεί για τον ΣΥΝ... άξιο σύμμαχο σε δύο δήμους της Β' Αθήνας. Στελέχη του ΣΥΝ απ' ό,τι φαίνεται εθισμένοι στις πρασινο-μπλε συμμαχίες (σ.σ. άλλωστε συνδιοικούν στα συλλογικά όργανα της Αυτοδιοίκησης ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ, ΤΕΔΚΝΑ) προχωρούν στη συμμετοχή τους σε «σχήματα» που υποστηρίζονται και από τη ΝΔ και από το ΠΑΣΟΚ.

Ετσι, λοιπόν στο δήμο Συμπολιτείας στην Αχαΐα, εκλεκτό στέλεχος του ΣΥΝ ο Βασίλης Τσονάκας συμμετέχει στο ψηφοδέλτιο του κ. Καλογερόπουλου που στηρίζεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Μια αναπόφευκτη και εν πολλοίς προδιαγεγραμμένη κατάληξη, όταν, τελικά, και τα τρία κόμματα αυτά, στην ουσία, δεν έχουν τόσο έντονες τις πολιτικές διαφορές, αλλά τις ...διαχειριστικές διαφορές (βλέπε καρέκλα).

Τι κι αν στα λόγια ο ΣΥΝ κατηγορεί την κυβέρνηση της ΝΔ για την πολιτική της και ενίοτε και το ΠΑΣΟΚ, στην πράξη φροντίζει να συμπράττει μαζί τους, είτε έμμεσα, είτε άμεσα. Οι αντιλαϊκές συνεργασίας - συμπράξεις αυτές του ΣΥΝ με τα κόμματα του δικομματισμού είναι αδιάψευστη απόδειξη.

ΒΙΒΛΙΟ
Για την πολιτιστική επανάσταση

«Η διδασκαλία του Μαρξ προκαλεί σ' όλο τον πολιτισμένο κόσμο τη μεγαλύτερη εχθρότητα και το μίσος όλης της αστικής επιστήμης (και της επίσημης και της φιλελεύθερης), που βλέπει το μαρξισμό σαν μια "βλαβερή αίρεση". Και δεν μπορεί να περιμένει κανείς διαφορετική στάση, γιατί δεν είναι δυνατόν να υπάρξει "αμερόληπτη" κοινωνική επιστήμη σε μια κοινωνία, χτισμένη πάνω στην ταξική πάλη. Ετσι, είτε αλλιώς, όλη η επιστήμη, μα και η φιλελεύθερη επιστήμη υπερασπίζει τη μισθωτή δουλεία, ενώ ο μαρξισμός έχει κηρύξει αμείλικτο πόλεμο ενάντια σ' αυτή τη δουλεία. Το να περιμένει κανείς αμερόληπτη επιστήμη στην κοινωνία της μισθωτής δουλείας είναι η ίδια κουτούτσικη αφέλεια, όπως το να περιμένει κανείς αμεροληψία από τους εργοστασιάρχες στο ζήτημα, αν θα πρέπει ν' αυξήσουν το μεροκάματο των εργατών, ελαττώνοντας τα κέρδη του κεφαλαίου». Το απόσπασμα αυτό από το άρθρο «Οι τρεις πηγές και τα τρία συστατικά μέρη του μαρξισμού» βρίσκεται μαζί με άλλα κείμενα του Β. Ι. Λένιν σ' αυτή τη συλλογή με τίτλο «Για την πολιτιστική επανάσταση». Πρόκειται για επιλεγμένα αποσπάσματα, που αναφέρονται κυρίως στα προβλήματα της επιστήμης, της τέχνης και του πολιτισμού. Ο καθαρός επαναστατικός λόγος του Β. Ι. Λένιν διδάσκει τον ταξικό χαρακτήρα αυτών των ζητημάτων και επίσης κάνει προτάσεις στα προβλήματα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις: «Σύγχρονη Εποχή».

ΠΡΟΣΩΠΟ
Τόνι Μπλερ

Οι μέρες του Βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ είναι πια μετρημένες, παρότι παραμένει ασαφές το πότε ακριβώς θα αναχωρήσει, καθώς ο ίδιος επιμένει να δηλώνει ακαθόριστα μέσα στο 2007. Ομως, ο πολιτικός του θάνατος, αν και αργός, είναι δεδομένος. Αιτία η αντίδραση του βρετανικού λαού στην άνευ όρων στήριξή του στην πολεμική ατζέντα της κυβέρνησης Μπους.

Βέβαια, η χιονοστιβάδα των παραιτήσεων των υφυπουργών, οκτώ εν τω συνόλω μέσα στη βδομάδα, προκειμένου να ανακοινώσει συγκεκριμένη ημερομηνία παραίτησης, ώστε να τον διαδεχτεί ο υπουργός Οικονομικών Γκόρντον Μπράουν, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Είναι εκδήλωση του πιο σοβαρού ίσως επεισοδίου του πολέμου χαρακωμάτων που μαίνεται εντός του Εργατικού Κόμματος, από τη στιγμή που ο Μπλερ υπερνίκησε με μανούβρες τον Μπράουν στην κούρσα διαδοχής για την ηγεσία του Εργατικού Κόμματος, μετά το θάνατο του Τζον Σμιθ.

Μέχρι σήμερα, κατόρθωνε να παραγκωνίζει τον Μπράουν με υποσχέσεις ότι στον «κατάλληλο χρόνο» θα αποσυρθεί. Δεν μπορεί πλέον να το πράττει, καθώς η θέση του υπονομεύτηκε από την εξωτερική πολιτική της χώρας. Αν και δεν υπάρχουν διαφορές στην πολιτική ατζέντα Μπράουν και Μπλερ, εντούτοις η αποχώρηση Μπλερ κρίνεται πλέον αναγκαία, καθώς το Εργατικό Κόμμα βυθίζεται στις δημοσκοπήσεις και το ενδεχόμενο απομάκρυνσής του από την εξουσία μετά από μία δεκαετία είναι κάτι περισσότερο από ορατό. Εξάλλου, η κρίση, που σοβεί εντός της πολιτικής σκηνής της Βρετανίας μετά τον πόλεμο του Ιράκ, είναι απότοκη της δυσφορίας του βρετανικού κεφαλαίου ότι ο Μπλερ έλαβε ελάχιστα ως επιστροφή για τη συστράτευσή του στην πολεμική ατζέντα των ΗΠΑ.


Χρ. Μ.

Προτεραιότητες

Ενδιαφέρουσες απόψεις εξέφρασε ο υποψήφιος υπερνομάρχης του ΣΥΝ Γ. Πανούσης, μιλώντας χτες στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ. Οπως είπε, θέλει αρμοδιότητες στην υπερνομαρχία. Τι είδους; «Ασφάλεια, κοινωνική πολιτική και περιβάλλον». Αναρωτιόμαστε όταν αναφέρεται στην ασφάλεια, εννοεί την ανάπτυξη στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης περισσότερων και αποτελεσματικότερων μηχανισμών καταστολής; Κατά το πρότυπο της δημοτικής αστυνομίας, που βεβαίως ουδόλως συνέβαλε στην ανάπτυξη αισθήματος ασφάλειας στους κατοίκους π.χ. της Αθήνας.

Δεύτερο ζήτημα: Πρότεινε τη δημιουργία μιας ειδικής τράπεζας για την Τοπική Αυτοδιοίκηση «ώστε να μη χάνονται οι πόροι». Δεν είπε όμως λέξη για τους παρακρατηθέντες φόρους που το κράτος οφείλει να αποδώσει στην ΤΑ και δεν το πράττει, για τον οικονομικό στραγγαλισμό που υφίσταται η ΤΑ. Ασε δε που η Τράπεζα επιχειρηματικά δουλεύει και όχι φιλολαϊκά.

Τέλος: Αφήνουμε ασχολίαστη την αβρότητά του προς τους ανθυποψηφίους του, οι οποία κατά δήλωσή του «όλοι νοιάζονται για το καλό» και η διαφορά έγκειται στο τι θεωρεί ο καθένας καλό. Αφελής άποψη και πολύ βολική για όσους νοιάζονται από τους δημοτικούς και νομαρχιακούς θώκους να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ξένα προς το λαό.

Τα «λόγια» και τα «έργα»

«Δεσμευτήκαμε ν' αλλάξουμε σελίδα, δεσμευτήκαμε να αλλάξουμε ρυθμούς, δεσμευτήκαμε να περάσουμε από τα λόγια στη δράση. Αυτό κάνει συνολικά η κυβέρνηση, αυτό κάνει το ΥΠΕΧΩΔΕ στον τομέα των έργων». Αυτό δήλωσε, μόλις πάτησε το πόδι του στη Θεσσαλονίκη, για τα εγκαίνια της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Τροχαίας, το κακό χάλι στο οποίο βρίσκονται τρεις οδικοί άξονες - ο ένας στη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη - Καβάλα - Δράμα), ο άλλος στην Πελοπόννησο (Πάτρα - Πύργος - Τρίπολη) και ο τρίτος στην Κρήτη (Κίσσαμος - Σητεία) - έγινε αιτία να χάσουν τη ζωή τους, μόνο στο πρώτο εξάμηνο φέτος, 64 άνθρωποι...

Κι όλα αυτά, βέβαια, γιατί όχι μόνον η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, αλλά και η προηγούμενη του ΠΑΣΟΚ έχουν στραμμένη την προσοχή τους μόνο στα «μεγάλα έργα» και ιδιαίτερα σ' αυτά που με βάση τις ληστρικές «συμβάσεις παραχώρησης» δίνουν το δικαίωμα στο μεγάλο κεφάλαιο να τα εκμεταλλεύεται για δεκαετίες, χαρατσώνοντας διπλά το λαό: και για την κατασκευή, και για τη χρήση.

Οσο για τα μικρότερα έργα, για τα οποία διψά η περιφέρεια; Και αυτών η κατασκευή παραπέμπεται πλέον στις περιβόητες «Συμπράξεις» (ΣΔΙΤ), δηλαδή όταν και αν το κατασκευαστικό κεφάλαιο καταλήξει ότι είναι κερδοφόρα!

Πραγματικά, λοιπόν, η κυβέρνηση ανέλαβε «δράση». Και εύκολα καταλαβαίνει κανείς για το όφελος ποιου. «Τα λόγια είναι περιττά», κύριε πρωθυπουργέ...

Και το Κιλελέρ στο παζάρι των ψήφων

Ακόμα και το χώρο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, το Κιλελέρ, εκμεταλλεύτηκε η υποψήφια Νομάρχης Λάρισας του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη, για ψηφοθηρία. Η επιλογή της ν' ανακοινώσει τους υποψήφιους του συνδυασμού της στο μνημείο του αγρότη, «βγάζει μάτι» από μακριά ότι αποσκοπεί στην υφαρπαγή της ψήφου των αγροτών, που δυσαρεστημένοι από την αντιαγροτική πολιτική της ΝΔ, ψάχνουν για διέξοδο.

Ομως, οι μικρομεσαίοι αγρότες, δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα της υποψήφιας του ΠΑΣΟΚ. Εχουν, άλλωστε, συσσωρεύσει αρκετά μεγάλη εμπειρία για να μην πατήσουν την «πεπονόφλουδα», που τους έριξε. Και γνωρίζουν πολύ καλά ότι η κυρία Λιακούλη, ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, εκφράζει την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφάρμοσε για μια εικοσαετία, περίπου, το κόμμα της, για να παραδώσει μετά τη «σκυτάλη» της στη ΝΔ, με την οποία και είναι «ούνα φάτσα, ούνα ράτσα». Και δεν ξεχνούν ότι ήταν επί 12 χρόνια εκλεγμένη νομαρχιακή σύμβουλος, επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και στήριξε με όλα τα μέσα αυτήν την πολιτική, τους κατασταλτικούς μηχανισμούς σε βάρος του αγροτικού κινήματος και τ' αγροτοδικεία.

Ας δώσουν, λοιπόν, ένα ισχυρό πλήγμα τόσο στο συνδυασμό του ΠΑΣΟΚ, όσο και της ΝΔ που είναι υπέρμαχοι της ΚΑΠ της ΕΕ και να ενισχύσουν τον αγωνιστικό συνδυασμό της ΝΕΑΣ, για να δώσουν δύναμη στους αγώνες τους.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org