Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διάβαζε ανάποδα

Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Του Γιάννη Ιωάννου, από το ΕΘΝΟΣ
Φταις! Αφού δεν έχεις πάρει ακόμα τόσα δάνεια που να 'χεις χρεώσει και τα δισέγγονά σου, φταις!

Πρώτον, δε βοηθάς την ανάπτυξη των κερδών. Κι αναγκάζονται οι τραπεζίτες να ζητάνε μείωση φόρου για να τα φέρουν πέρα.

Μετά, σαν συνέπεια του προηγούμενου, αναγκάζονται οι οπαδοί του καλού καπιταλισμού να θυμηθούν το New Deal και άντε ξανά μανά από την αρχή τα περί νέου κοινωνικού συμβολαίου που έχει ανάγκη ο τόπος. Ελα, όμως, που δεν είμαστε στην εποχή του Αντρέα, που αποφάσιζε μόνος του στο κόμμα του. Τώρα πρέπει να πούνε γνώμη όλοι οι σύμμαχοι και κινδυνεύει η «αριστερά» να μη παρουσιάσει έγκαιρα το κυβερνητικό πρόγραμμά της. Βλέπεις, τελικά, πόση αγωνία γεννά μια δική σου απερισκεψία; Εχει μείνει η χώρα ακυβέρνητη!

Μη διακόπτεις! Τι σόι ερώτηση είναι αυτή: «αυτοί που ανακαλύπτουν ότι η σημερινή ΕΕ δίνει έμφαση στην ελευθερία των επιχειρηματιών μήπως κατά λάθος έχουν διαβάσει τη Συνθήκη του Μάαστριχτ; Εκείνο το άρθρο της που ορίζει ως θεμέλιο λίθο τις τέσσερις ελευθερίες του κεφαλαίου»;

Ασφαλώς και έχουν διαβάσει τη συνθήκη και όλα τα άρθρα της, με τα τέσσερα την ψήφισαν και άρθρα επί άρθρων έγραψαν για να δείξουν ότι ήταν μια προοδευτική συνθήκη που αποτύπωνε το συσχετισμό δύναμης τότε, δηλαδή ήταν ένα γνήσιο σοσιαλδημοκρατικό κείμενο.

Μην κοιτάς που πήραν μετά το πάνω χέρι οι νεοφιλελεύθεροι και εφάρμοσαν κατά γράμμα τη Συνθήκη.

Το κλειδί βρίσκεται στο «κοινωνικό συμβόλαιο». Δεν άκουσες τον Αλέξη που το είπε; Ο τόπος χρειάζεται ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Για παράδειγμα ο Λαναράς σήμερα, όπως τότε ο Καρέλας, έχει χρέη. Να πάρει τα χρέη του το κράτος και να του αποδώσει καθαρή την επιχείρηση. Να δεις για πότε εφαρμόζεται ο «σοσιαλισμός με ελευθερία» (να κερδίζει ο καπιταλιστής) και η «δημοκρατία» (να αποφασίζουν οι χορτάτοι για τους πεινασμένους).

Ολα μπορούν να γίνουν. Ως και ένας καλός καπιταλισμός. Που με αναδιανομή στους φόρους θα κάνει πλουσιότερους τους καπιταλιστές και τους εργάτες να ξεχνάνε το βαθμό εκμετάλλευσης, αφού θα έχουν κοινωνικό κράτος.

Το παν είναι να μη νιώσουν οι εργάτες ότι μπορούν να έχουν το δικό τους κράτος χωρίς τους καπιταλιστές.

Οι απολογητές του καπιταλισμού έχουν να προτείνουν πολλά για μια καλύτερη διαχείριση. Αυτό ειναι παλιό. Το καινούριο είναι πως από τότε που ξανά και ξανά έχουν διατυπωθεί αυτές οι προτάσεις, το μόνο που άλλαξε είναι η γιγάντωση των κερδών, η ακόμα μεγαλύτερη ποδηγετήσει τεραστίων μαζών εργαζομένων.

Ασχετο: το 'χουν τα μεγάλα έργα να θεμελιώνονται πάνω σε κορμιά... Εκεί που χάθηκε ο μικρός είναι που θα γίνει η βιβλιοθήκη της δυναστείας του Νιάρχου.

Ακου... ακυβερνησία!


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΝΔ - ΠΑΣΟΚ κάνουν ΑΝΤΙΔΡΑΣΤΙΚΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ παρέμβασης στη λειτουργία των κομμάτων

ΤΑ ΝΕΑ: Σκιά υπουργού πίσω από τη μίζα Ζίμενς

ΤΟ ΒΗΜΑ: «Ιος Τατούλη» πλήττει τη ΝΔ

Ο ΛΟΓΟΣ: ΣΤΗΝ ΕΞΩΠΟΡΤΑ ο Τατούλης

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΚΑΙΓΕΤΑΙ Ο... ROCOS ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΠΑΣΟΚ

Η ΧΩΡΑ: Ποιοι συνωμοτούν κατά Καραμανλή

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δώρα 3,3 εκατ. ευρώ από ΔΕΗ στη Siemens

ΕΘΝΟΣ: ΧΟΡΗΓΙΑ της ΔΕΗ στη Siemens

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: Υπουργοί στο μικροσκόπιο για μαύρα κονδύλια στο ΥΠΠΟ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ του «Rocos»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: «ΚΑΤΗΓΟΡΩ» ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΤΡΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η διεθνής κρίση διευρύνει το δημόσιο χρέος

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πανικός στην ΕΕ για την κρίση

Η ΑΥΓΗ: Παρά την κρίση, οι «27» επιμένουν νεοφιλελεύθερα

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Μόνο νερό δεν εισάγουμε από την Κίνα

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: 14.250 ευκαιρίες εργασίας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Πείνα και των αγίων

«Μίλησαν για την πείνα με ...χαβιάρι. Οι ηγέτες του G8 χόρτασαν με λόγια τους φτωχούς του πλανήτη και με πανάκριβα εδέσματα τα στομάχια τους. Στα 385 εκατ. ευρώ το κόστος της συνόδου και των λουκούλλειων γευμάτων για τα οποία οι 25 σεφ έλαβαν λευκή επιταγή να ξοδέψουν όσα επιθυμούν» (το ρεπορτάζ στον ΕΛΕΥΘΕΡΟ ΤΥΠΟ).

Βάρδα μην κοιμάσαι στα χαλάσματα

«Εκεί όπου πριν από λίγα χρόνια χτυπούσαν σαν τρελές οι καρδιές των τζογαδόρων, στον παλιό Ιππόδρομο Φαλήρου χθες το πρωί σταμάτησε να λειτουργεί για πάντα η καρδιά ενός οκτάχρονου παιδιού. Ενός αμούστακου παρία, που κοιμόταν - όπως αναφέρουν τα πρώτα στοιχεία - κρυμμένος από τα βλέμματα θεού και ανθρώπων, κάτω από κάποιες εξέδρες που γκρεμίζονταν από την τεράστια δύναμη μιας μπουλντόζας» (το ρεπορτάζ στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Οταν το όραμα γίνεται εφιάλτης...

«Το όραμα της ενωμένης ευρώπης κινδυνεύει να μετεξελιχθεί σε εφιάλτη για τους πολίτες της γηραιάς ηπείρου (...) η οικονομική κρίση που τείνει να προσλάβει χαρακτήρα επιδημίας δηλητηριάζει το κλίμα και απειλεί να τινάξει στον αέρα τα σχέδια για ενιαία Ευρώπη των πολιτών (...) το ηγετικό έλλειμμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι πολύ χειρότερο από τα οικονομικά ελλείμματα και τον πληθωρισμό. Τα κορυφαία αρμόδια στελέχη της Επιτροπής συμπεριφέρονται ως παρατηρητές των εξελίξεων και επιδίδονται σε θεωρητικές αναζητήσεις για το εύρος και τον χρόνο της κρίσης» (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

...κυβερνά η αγωνία

«Τώρα έχουμε ακυβερνησία. Εχουμε ήδη ακυβερνησία» (η αγωνία του Α. Αλαβάνου στην ΕΤ3 / ΕΘΝΟΣ).

ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΑ ΧΟΡΗΓΟΥΣ ΠΛΗΡΩΝΕ ΤΟ ΧΑΒΙΑΡΙ ΤΟΥΣ

ΕΛΕΗΣΤΕ ΤΥΦΛΟΙ ΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟΜΑΤΗ: «Ο πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών ζήτησε την περαιτέρω μείωση της φορολογίας για τις ανώνυμες εταιρείες και φυσικά για τις τράπεζες από το σημερινό επίπεδο του 25% (...) παρουσίασε μελέτη σύμφωνα με την οποία οι έλληνες δεν είναι υπερδανεισμένοι, ενώ τα επιτόκια δανεισμού φαίνεται να έχουν υποχωρήσει σε σημαντικό βαθμό» (το ρεπορτάζ στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΕΝΑΣ ΚΑΛΟΣ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΦΙΚΤΟΣ: «Ο Ρούζβελτ με το Νιου Ντηλ μεταμόρφωσε την εισοδηματική διαστρωμάτωση της αμερικανικής κοινωνίας χρησιμοποιώντας ένα κλασικό διοικητικό μέτρο: φόρους. Ο,τι τότε έγινε δε γίνεται βέβαια να μεταφερθεί αυτούσιο στο σήμερα. Μας δείχνει όμως τηρουμένων των αναλογιών ότι η σημερινή ασύδοτη ανισότητα δεν είναι αναγκαστική συνέπεια της δήθεν υπεράνω ελέγχου οικονομίας αλλά της άρνησης της ΕΕ να ακολουθήσει πολιτική περιστολής του πλούτου και της έμφασής της όχι στο κοινωνικό κράτος αλλά στη διεύρυνση της "ελευθερίας" των επιχειρηματιών» (ο Δ. Καστριώτης στο ΒΗΜΑ).

ΜΙΑ ΧΑΡΑ ΑΝΑΠΤΥΣΣΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΕΡΔΗ: «Μια από τις πιο δύσκολες χρονιές για τους κατοίκους της νησιωτικής Ελλάδας φαίνεται ότι θα είναι η φετινή (...) πρόκειται για τη χαριστική βολή σε ένα σύστημα ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών που χαρακτηρίζεται από την αυθαιρεσία των εφοπλιστών, την ακρίβεια, την κερδοσκοπία στις υπηρεσίες (...) στην πραγματικότητα πρόκειται για την παντελή απουσία αναπτυξιακής πολιτικής» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

ΠΕΡΙΣΣΕΥΟΥΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΙΕΣ: «Ο εφοπλιστής Βασ. Κωνσταντακόπουλος πρόκειται να μεταβάλει τις ακτές του Ναυαρίνου σε Μύκονο μετά Λούτσας. Είναι αυτός που χρηματοδοτούμενος με 250.000.000 ευρώ έχτισε για το ραβδί της Γκόλφως μια πόλη 4.000 κατοίκων στην Πυλία και χτίζει και δεύτερη ισομεγέθη (...) τη μυκονοποίηση του ιστορικού Κόλπου χειρίζεται η Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων. Και το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο αποδέχεται (οσονούπω) μια χορηγία 260.000 ευρώ από τον γαλαντόμο εφοπλιστή για λογαριασμό της Εφορείας. Πόσο θα επηρεάσει η χορηγία τα κριτήρια των αρχαιολόγων;» (το ερώτημα στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org