Πέμπτη 10 Ιούλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΔΙΑΚΡΙΤΙΚΑ
Το ταξίδι...

Αν τύχει και σας βγάλει ο δρόμος στο χωριό μας, ελάτε στο καφενείο. Το διασκεδάζουμε. Το χτεσινοβραδινό ήταν αλλιώτικο. Πού το σκέφτηκε! Αυτοπροσώπως, μας διάβασε την επιστολή του στη «Ζήμενς». Συστημένη την έστειλε. Ηπιε ως τον πάτο το κρασί του. Ισιωσε το κορμί του. Μας κοίταξε με πονηρό χαμόγελο και τελικά, αφού έβγαλε απ' τον κόρφο του το γράμμα, άρχισε να διαβάζει.

«

Καλημέρα σε σας, εκεί στη "Ζήμενς". Σας το λέω. Αχάριστος δεν είμαι. Θα το διαλαλήσω παντού ότι μου οργανώσατε ένα θαυμάσιο ταξίδι. Ολα εσείς, θα το πω, τα πληρώσατε - ξενοδοχεία, εστιατόρια, κρασιά, πούρα, τα πάντα. Εμαθα ότι αυτά τα κάνετε, χωρίς να το ξέρουν οι άνθρωποι. Τους παγιδεύετε, λένε. Εγώ θα υπογράψω και επιστολή ότι όλα έγιναν σε γνώση μου. Για ένα δικό μου "ευχαριστώ".

Να συστηθώ. Είμαι αγρότης. Λένε, και έτσι είναι, ότι είμαι ωραίος άντρας. Ψαρό, σγουρό μαλλί και μύστακας μπερδεμένος. Στήθος πλατύ. Μπράτσα γερά και φλέβες σχοινιά μπλεγμένα, που κατεβαίνουν ως την παλάμη. Είμαι δουλευταράς και πιότης και γλεντζές. Θα μπορούσα, λένε, να 'χω επιτυχίες στις γυναίκες. Εγώ, όμως, έχω μόνο δυο αγάπες. Τη γη και τη γυναίκα μου. Δεν τις αλλάζω. Εχω και κούτσικα, που πήραν το μελί χρώμα των ματιών της μάνας τους και τη δική μου σίγουρη περπατησιά. Ολημερίς δουλεύω. Χαίρομαι που ζω και το παλεύω.

Λοιπόν, επειδή, απ' ό,τι διαβάζω, έχετε αγαθοεργό ταμείο, δε θα 'ταν άσχημο να μου οργανώσετε ένα ταξίδι. Οποιος με συνοδέψει, θα με γνωρίσει και θα καταλάβει τι είναι ζωή και πώς πρέπει να τη ζει ο άνθρωπος. Τους ξενέρωτους δεν τους θέλω. Ούτε να καταναλώσουν τη ζωή τους ξέρουν. Πού να τη ζήσουν. Είμαι αυτό που λένε οι αρχαίοι προγονοί μας. Καλός τε και αγαθός. Μην παραξενεύεστε. Ας είμαι αγρότης. Τελείωσα το γυμνάσιο. Κάτι έμαθα. Το σπίτι, μάλιστα, που έχει παιδιά, είναι ένα αναγνωστήριο. Θες δε θες, μαθαίνεις και πάλι. Να άλλη μια χαρά του ανθρώπου, πιο μεθυστική κι απ' το καλύτερο μπρούσκο της πατρίδας μου.

Καταλαβαίνετε, η παιδεία μου, το καθαρό μέτωπό μου, το ανοιχτό δασύ στήθος μου, δεν επιτρέπουν αγνωμοσύνες. Θα το εκτιμήσω, αν υπαχθώ στο αγαθοεργό ταμείο σας. Θα σας το ανταποδώσω. Στο σπίτι μου, θα στρώσει η γυναίκα μου το καρό τραπεζομάντιλο, θα μαγειρέψει η ίδια. Θα ψήσω παϊδάκια και μπιφτέκια με μπόλικο δυόσμο. Οχι με αίματα και τέτοιες ωμότητες, που λένε ότι τρώνε εκεί στην Ευρώπη. Το κρασί απ' τ' αμπελάκι μας. Το φροντίζουν η γυναίκα μου με τα παιδιά μας. Θα σας μάθω τι σημαίνει συμπόσιο, θα ζηλέψετε και θα μετανιώσετε που δε ζείτε απλά και γι' αυτό φυσικά.

Να εξηγηθώ. Δεν είμαι παράγοντας. Δεν μπορώ να σας κλείσω δουλειές. Λένε οι εχθροί σας ότι όλα αυτά - ταξίδια, δωράκια - τα κάνετε για το καλό της εταιρείας. Αλλιώτικα δεν κλείνουν οι δουλειές. Εγώ δεν τα πιστεύω αυτά. Ο παράς, ο βήχας και ο έρωτας, έλεγε ο προ-προπαππούς μου, δεν κρύβονται. Εχει χρήματα η εταιρεία. Απ' την αυτοθυσία όλων, απ' την κορφή ως τον πάτο, μια οικογένεια όλοι. Ομως, τα σέβεται. Γι' αυτό και το ειδικό ταμείο.

Αυτά, κι αν μπορώ να ορίσω το χρόνο του ταξιδιού, προτιμώ αρχές Σεπτέμβρη. Να τελειώσουμε με τα ροδάκινα, τα ποτίσματα. Και πριν ανοίξουν τα σχολεία, θα πάρω και τη γυναίκα μου. Θα σας εντυπωσιάσει. Κοιτάει, όμως, μόνον εμένα. Σας ασπάζομαι γκαρδιακά και γι' αυτό σεμνά και ταπεινά. Περιμένω. Να είστε καλά.

Αμύντας Πάικος».


Και για την αντιγραφή:
Ιορδ. Α. ΠΡΟΥΣΑΝΙΔΗΣ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Η μικρομεσαία τάξη αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της οικονομίας (κοινωνίας)! Το είπαν στις TV στα σοβαρά...

***

Ραχοκοκαλιά κι ό,τι θέλεις είναι η εργατική τάξη! Οχι οι μικρομεσαίοι...

***

Πώς μπορεί; Τα παίρνει όλα στα χέρια της και από δω πάνε οι άλλοι...

***

Απόδειξη: Δίχως μικρομεσαίους (και τους μεγάλους, φυσικά), η κοινωνία μπορεί να υπάρχει! Δίχως την εργατική τάξη, όχι!..

***

Εργατική τάξη, η αναντικατάστατη!

***

Μικρομεσαίους: Ενα πράγμα σας σώζει: Συμμαχία με την εργατική τάξη! Οχι ως ραχοκοκαλιά, αλλά ως βοηθητική δύναμη της προόδου!..

***

ΣΥΝ/ ΣΥΡΙΖΑ: Τι διαφορετικό λέτε από το ΠΑΣΟΚ; Ελεγχο της αγοράς ζητάτε κι εσείς!!

***

Δηλαδή, πιάσε το αυγό και κούρευ' το!..

***

Μαυρή («Σκάι»): Κάνετε ακριβείς εκτιμήσεις; Δε σας φαίνεται...

***

Μήπως κάπου (κατά λάθος) λαθεύετε;

***

Ενα ψάξιμο δε θα έβλαπτε...

***

Για τα σεμνά ρούχα! Συζήτηση, παρόντος (αν μπορούσε να γίνει διαφορετικά) του Ψωμιάδη!!

***

Σε όλα μέσα ο Ψωμιάδης!..

***

Οι G8 συζήτησαν, λέει, για την πείνα, για το περιβάλλον, για την οικονομία... Αλλά οι αποφάσεις τους ήταν «απογοήτευση» για την «Αυγή»...

***

Περίμενε, δηλαδή, άλλες αποφάσεις από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων;;; Μάλλον, εεε!..

***

Το ΧΑΑ έχει τα χάλια του!..

***


Παπαγεωργίου Βασίλης

ΧΙΛΗ
Πανεκπαιδευτική διαδήλωση

Associated Press

Παρά τις προσπάθειες καταστολής και την απροκάλυπτη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων της κυβέρνησης της Μισέλ Μπατσελέτ, μαθητές, φοιτητές και εκπαιδευτικοί πραγματοποίησαν και χτες νέα διαμαρτυρία ενάντια στο επίμαχο νομοσχέδιο για τη «μεταρρύθμιση της Παιδείας», που σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα καταγγέλλει πως αυξάνει την ανισότητα και τον ταξικό διαχωρισμό, ενώ, παράλληλα, απαιτεί την κατοχύρωση της Δημόσιας Δωρεάν Παιδείας.
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org