Σάββατο 10 Μάη 2014 - 2η έκδοση
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Διαμαρτυρία για τη διάλυση της Ειδικής Αγωγής

Την αντίθεσή τους στην περαιτέρω υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής δήλωσαν εκπαιδευτικοί Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε παράσταση διαμαρτυρίας, χτες το μεσημέρι, στο υπουργείο Παιδείας. Μετά από κάλεσμα έξι Συλλόγων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αττικής, οι εκπαιδευτικοί ζήτησαν απόσυρση του νομοσχεδίου και μέτρα για αναβαθμισμένη, αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Ειδική Αγωγή.

Αντιπροσωπεία των Συλλόγων και μελών του ΔΣ της ΔΟΕ συναντήθηκε με τον επικεφαλής της Διεύθυνσης Ειδικής Αγωγής του υπουργείου. Σύμφωνα με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών, προέκυψε ότι το νομοσχέδιο δεν θα κατατεθεί άμεσα αλλά μετά τις εκλογές και ότι υπήρξαν πολλές παρατηρήσεις κατά τη διαβούλευση. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου άκουσε τους εκπαιδευτικούς, ωστόσο ούτε για διορισμούς, ούτε για μονιμοποίηση των εργαζομένων στην Ειδική Αγωγή δεσμεύτηκε, ενώ δήλωσε πως δεν γνωρίζει παιδιά που δεν έχουν πρόσβαση στην Ειδική Αγωγή.

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ
48ωρη απεργία τις ερχόμενες Τρίτη και Τετάρτη

Απεργία για την Τρίτη 13 και την Τετάρτη 14 Μάη έχει προκηρύξει η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΟΔΠΤΕ), με αφορμή τη λήξη του οκτάμηνου της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων 8 πανεπιστημίων της χώρας. Κεντρικά αιτήματα είναι να υλοποιηθούν από πλευράς υπουργείου Παιδείας οι δεσμεύσεις των προηγούμενων συναντήσεων, δηλαδή η άμεση υλοποίηση της διαδικασίας της κινητικότητας, η διασφάλιση επανένταξης όλων των διοικητικών υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθώς κι εκείνων που ο κλάδος καταργείται και να παρθεί πίσω το σύστημα «αξιολόγησης».

Με τη νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (11/4/2014) καθορίζεται ότι 776 διοικητικοί υπάλληλοι από 6 ιδρύματα (ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Πατρών και ΕΜΠ) μπαίνουν σε καθεστώς διαθεσιμότητας, η οποία θα ισχύει από την ημερομηνία έκδοσης της νέας ΚΥΑ, ενώ στην Απόφαση δεν περιλαμβάνονται το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΟΠΑ) και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων με άμεσο κίνδυνο οι εργαζόμενοι αυτών των ιδρυμάτων να απολυθούν στις 24 Μάη οπότε λήγει το οκτάμηνο διαθεσιμότητας, στην οποία είχαν τεθεί με την προηγούμενη ΚΥΑ.

Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης προχτές στο ΕΚΠΑ, οι εργαζόμενοι του ιδρύματος αποφάσισαν το καθολικό κλείσιμο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου στις 13 και 14 Μάη, επισημαίνοντας ότι στις 24 Μάη οδηγούνται στην απόλυση οι πρώτοι διοικητικοί υπάλληλοι από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.

Το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών και η περαιτέρω συρρίκνωση της χρηματοδότησης απασχόλησαν μεταξύ άλλων και την προχτεσινή συνεδρίαση του διευρυμένου Συντονιστικού της Συνόδου των Πρυτάνεων, το οποίο θα δώσει έκτακτη συνέντευξη Τύπου τη Δευτέρα, ενώ με αφορμή αυτές τις εξελίξεις οι πρυτάνεις του ΟΠΑ και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων είχαν στα μέσα της βδομάδας συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κ. Παπούλια, εκθέτοντάς του το πρόβλημα.

Στο μεταξύ, η έλλειψη εργαζομένων στα ιδρύματα είναι εμφανής στις καθημερινές τους λειτουργίες. Χτες ανακοινώθηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ότι η Γραμματεία της Κοσμητείας της Σχολής Θετικών Επιστημών «θα παραμείνει κλειστή επ' αόριστον λόγω έλλειψης προσωπικού, καθώς δεν ανανεώθηκαν οι συμβάσεις των δύο μοναδικών εργολαβικών υπαλλήλων της».

Απεργούν στις 14 Μάη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί

Απεργούν οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί την Τετάρτη 14 Μάη ενάντια στα νέα χτυπήματα που δέχονται τα εργασιακά δικαιώματά τους. Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ τους καλεί να απαντήσουν στην πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ που, μέσα από μια σειρά ρυθμίσεις στο «πολυνομοσχέδιο» και στο νομοσχέδιο για τις λαϊκές αγορές, δίνουν συντριπτικό χτύπημα στα δικαιώματα των εργαζομένων στην ιδιωτική εκπαίδευση.

«Κυβέρνηση και ΕΕ δίνουν "γην και ύδωρ" στους σχολάρχες. Τους απαλλάσσουν από χρέη, τους ανοίγουν νέα πεδία κερδοφορίας, με απελευθέρωση των απολύσεων, κατάργηση των αποζημιώσεων και των όποιων περιορισμών υπήρχαν στην εκπαιδευτική διαδικασία και στο καθεστώς λειτουργίας. Τη στιγμή που οι εργαζόμενοι του κλάδου καλούμαστε να δουλέψουμε χωρίς δικαιώματα, με ατομικές συμβάσεις εργασίας και πετσοκομμένους μισθούς», τονίζουν, μεταξύ άλλων, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, καλώντας σε αναμέτρηση με την εργοδοσία, σε συσπείρωση στα ταξικά σωματεία. Τους καλούν να παλέψουν για να μην εφαρμοστούν τα νέα μέτρα, να παλέψουν για: Να υπογραφεί εδώ και τώρα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Εκτακτο επίδομα ένα μισθό για όλους τους ανέργους. Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα. Μονιμοποίηση εδώ και τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μαζικούς διορισμούς τώρα για την κάλυψη όλων των κενών. Ενάντια σε κάθε επιχειρηματική δράση στην Εκπαίδευση, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία.

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ν. ΦΙΛΑΔΕΛΦΕΙΑΣ
Αντιμέτωπο με την απειλή «έξωσης»

Αντιμέτωποι με απειλή «έξωσης» από το σχολείο τους βρίσκονται οι μαθητές του 3ου Γυμνασίου Ν. Φιλαδέλφειας. Μόλις πριν από λίγες μέρες, έμαθαν ότι έκθεση της Πολεοδομίας (Δεκέμβρης 2013) θέτει πρόβλημα ακαταλληλότητας του σχολείου μετά από έναν πρώτο έλεγχο. Δεύτερη φάση ελέγχου δεν υπήρξε. Τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με το σενάριο τα 220 παιδιά του Γυμνασίου να στοιβαχτούν σε κτίριο του γειτονικού 3ου Λυκείου.

Το γεγονός προκάλεσε αναστάτωση σε γονείς και μαθητές, σε συνδυασμό μάλιστα με την παραφιλολογία ότι τάχα «δεν χρειάζεται τόσα σχολεία η περιοχή» και προτάσεις που «ζυμώνονται» για δημιουργία αθλητικών χώρων στη θέση των σχολείων! Με αφορμή τα παραπάνω, την Τετάρτη έγινε πορεία από το σχολείο προς το Δημαρχείο Ν. Φιλαδέλφειας και στη συνέχεια στις υπηρεσίες του Δήμου στη Ν. Χαλκηδόνα. Γονείς και μαθητές ζήτησαν απαντήσεις για τη στάση της δημοτικής αρχής, η οποία στο διάστημα που μεσολάβησε από την έκθεση της Πολεοδομίας επέδειξε αδιαφορία.

Από την πλευρά της, η δήμαρχος Ε. Γαϊτανά - Αποστολάκη, αφού πρώτα κάλεσε την Αστυνομία (!), κάτω από την πίεση της κινητοποίησης δεσμεύτηκε ότι θα γίνει νέος έλεγχος στο σχολείο από τις τεχνικές υπηρεσίες του Δήμου.

Σημειώνεται ότι από το 2012 υπάρχει άδεια ανέγερσης νέου σχολικού κτιρίου σε παρακείμενο στο σχολείο οικόπεδο που ανήκει στον ΟΣΚ (στην περιοχή του «Εσπέρου») για τον οποίο, ωστόσο, πλασάρεται από διάφορες δημοτικές παρατάξεις η πρόταση να γίνει χώρος αθλητικών εγκαταστάσεων και όχι σχολείο.

Στο πλευρό γονιών και μαθητών βρέθηκε η υποψήφια δήμαρχος Ν. Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δανάη Γκούμα, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της και δηλώνοντας: «Στηρίζουμε το αίτημα των γονιών και μαθητών να φτιαχτεί το νέο σχολείο με βάση τα σχέδια του ΟΣΚ και να ξεκινήσουν άμεσα οι εργασίες ανέγερσής του. Λέμε ξεκάθαρο όχι στα όποια σχέδια εξυφαίνονται για εξοβελισμό των σχολείων από την περιοχή. Ζητάμε να γίνει αμέσως ο έλεγχος και να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες αποκατάστασης των προβλημάτων του 3ου Γυμνασίου μέσα στο καλοκαίρι».

Στόχος η ενσωμάτωση της νεολαίας

Αλλη μια φιέστα για την ενσωμάτωση της νεολαίας, το λεγόμενο European Youth Event, διοργανώνει η ΕΕ από χτες μέχρι και αύριο, συγκεντρώνοντας περίπου 6.000 νέους από διάφορες χώρες της Ευρώπης στο Στρασβούργο.

Την περασμένη Τρίτη, εκπρόσωποι του Γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου στην Ελλάδα, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Οικονομικού Πανεπιστημίου και μιας σειράς επιχειρήσεων, πραγματοποίησαν εκδήλωση με αφορμή την ελληνική συμμετοχή στο forum. Από τις τοποθετήσεις περίσσεψε το «ενδιαφέρον» για τη νεολαία, για το ότι ένας στους τέσσερις νέους δεν βρίσκεται στην αγορά εργασίας, ένας στους τρεις απειλείται από τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό, το 57% των νέων στην ΕΕ θεωρούν ότι είναι αποκλεισμένοι από τις οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές διαδικασίες, σύμφωνα πάντα με στοιχεία της ΕΕ. Η οποία αφού βυθίζει λαούς στην εξαθλίωση, παράλληλα ανησυχεί και για τη διατάραξη της «κοινωνικής συνοχής».

Τα παραπάνω είναι αποτελέσματα της πολιτικής της ΕΕ που το 2014, σε μία εποχή τεράστιας προόδου της επιστήμης και των δυνατοτήτων της ανθρωπότητας, έχει κάνει τους νέους ανθρώπους να προσπαθούν να μορφωθούν, να δουλέψουν, να ζήσουν με όρους χειρότερους από αυτούς των γονιών τους, προκειμένου να εξασφαλιστεί η «ανταγωνιστικότητα» των ευρωπαϊκών μονοπωλίων. Ωστόσο, η ΕΕ εμφανίζεται σαν «σωτήρας», με διάθεση να αφουγκραστεί τους νέους και στο πλαίσιο αυτό πλασάρεται και το European Youth Event. Οι πέντε θεματικές ενότητές του, στις οποίες βέβαια θα συμμετάσχουν και στελέχη επιχειρήσεων, είναι: Ανεργία των νέων, «ψηφιακή επανάσταση», το μέλλον της ΕΕ, «αειφόρος ανάπτυξη» και «ευρωπαϊκές αξίες». Οι ανησυχίες δηλαδή της νεολαίας πρέπει να χωρέσουν στην «ατζέντα» των μονοπωλίων της ΕΕ η οποία ταυτίζεται με τους παραπάνω τίτλους...

Τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Χιλιάδες φοιτητές και σπουδαστές ανέδειξαν την Πανσπουδαστική ΚΣ δεύτερη δύναμη πανελλαδικά στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ. Η Πανσπουδαστική πέτυχε αξιόλογη άνοδο (στα ΤΕΙ για τρίτη συνεχόμενη χρονιά) σε ποσοστά και ψήφους, 37 πρωτιές σε φοιτητικούς και σπουδαστικούς συλλόγους, μεταξύ αυτών σημαντικές αυτοδυναμίες. Συγκεκριμένα, στα ΤΕΙ το ποσοστό της διαμορφώθηκε στο 22% και στα πανεπιστήμια στο 19%. Μήνυμα αποδοκιμασίας της βάρβαρης πολιτικής που υλοποιείται πήραν οι κυβερνητικές παρατάξεις, που φέτος μετρούν σχεδόν 8.000 ψηφοφόρους λιγότερους από πέρυσι (ΔΑΠ 4.298 ψήφους λιγότερες και ΠΑΣΠ 3.666), ενώ οι συνιστώσες του καιροσκοπισμού και της «κυβερνώσας αριστεράς», ΕΑΑΚ και ΑΡΕΝ, έχασαν σε ψήφους και είδαν για άλλη μια χρονιά τα χαμηλά ποσοστά τους καθηλωμένα.

Στο χτεσινό φύλλο εκ παραδρομής δημοσιεύτηκαν τα αποτελέσματα του Πανεπιστημίου Πατρών στον πίνακα που αφορούσε το ΑΠΘ.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org