Κυριακή 10 Μάη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σοσιαλδημοκρατικές παραδόσεις...

«Υπήρξε για ένα διάστημα μια παραλυτική θεωρία αναμεταξύ μας που έλεγε ότι δεν έχουμε ιδιαίτερες σκοπιμότητες να χτυπήσουμε τη Χρυσή Αυγή, γιατί έκοβε ψήφους ή έκοβε επιρροή από το μεγάλο κομμάτι της δεξιάς, από τη ΝΔ του Σαμαρά...». Στη «θεωρία» αυτή που κυκλοφορεί στον ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε, μιλώντας σε εκδήλωσή του για τη δίκη της Χρυσής Αυγής, το στέλεχός του Αντώνης Νταβανέλλος, τον περασμένο μήνα. Ομολογεί δηλαδή ότι τμήμα του ΣΥΡΙΖΑ φλερτάρει με την ιδέα της ανοχής στη ναζιστική οργάνωση επειδή αυτή κόβει ψήφους από τη ΝΔ κι αυτό τον βολεύει, γιατί έτσι εξασφαλίζει τον κυβερνητικό του θώκο. Δεν είναι πρωτόγνωρη «θεωρία». Τα ίδια δεν έκανε το ΠΑΣΟΚ, όταν χάιδευε το εθνικιστικό - αντικομμουνιστικό ΛΑ.Ο.Σ., επειδή αφαιρούσε επιρροή από τη ΝΔ; Τα ίδια δεν κάνει παραδοσιακά η σοσιαλδημοκρατία με τις φασιστικές δυνάμεις; Μήπως η στάση «ουδετερότητας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου μετά και την επίθεση του υπόδικου ναζιστή βουλευτή στην Λιάνα Κανέλλη, δεν συνηγορεί στο ότι η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ουσιαστική διάθεση για ξήλωμα της εγκληματικής οργάνωσης; Αποδεικνύεται για άλλη μια φορά ότι ο λαός δεν πρέπει να αναθέσει τη συντριβή της εγκληματικής φασιστικής οργάνωσης σε δυνάμεις που διαχειρίζονται τη μήτρα του φασισμού: Τον καπιταλισμό και το κράτος του.

Πολυφωνία ή μήπως όχι;

«Oποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να είναι συμβατή με το πρόγραμμά μας, διαφορετικά θα υπάρξουν αντιδράσεις», δήλωσε την Παρασκευή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Λαπαβίτσας.

«Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους λεγόμενους θεσμούς - δεν ξέρω αν ο όρος είναι δόκιμος - η οποία θα είναι απόλυτα συμβατή με το πρόγραμμα της κυβέρνησης και τις κυβερνητικές προγραμματικές εξαγγελίες», δήλωνε την ίδια στιγμή ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Π. Λαφαζάνης.

«Πλησιάζουμε σε συμφωνία... Αν τα καταφέρουμε, η συμφωνία θα θυμίζει πινακίδα που αναγράφει: "Η ενόχληση είναι προσωρινή, το έργο μένει"», δήλωνε συγχρόνως ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος...

Τους βολεύει μια χαρά η σκοπίμως ασαφής πολυφωνία στην κυβέρνηση και στον ΣΥΡΙΖΑ, που αγγίζει - όπως στην περίπτωση Χρυσόγονου - τα όρια του προκλητικά εκχυδαϊσμένου λόγου απέναντι σε ένα λαό που μια πενταετία τώρα «αιμορραγεί». Στην πραγματικότητα, βεβαίως, όλοι υπερασπίζονται το ίδιο πράγμα. Γιατί ακόμα κι αν δεν έχουμε στα χέρια μας τη συμφωνία που μαγειρεύει η κυβέρνηση με την ΕΕ για να αποφανθούμε αν είναι ή όχι συμβατή με το πρόγραμμά της, με βεβαιότητα μπορούμε να πούμε πως το πρόγραμμα αυτό δεν είναι συμβατό με τις ανάγκες της εργατικής - λαϊκής οικογένειας. Περιλαμβάνει ορισμένα ψίχουλα για όσους βουλιάζουν στην ακραία φτώχεια, την ίδια στιγμή που πριμοδοτεί γενναιόδωρα το μεγάλο κεφάλαιο.

Οσο για τη ρήση Χρυσόγονου, ο λαός να θυμάται ότι «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού»!...

Σα να μη συνέβη...

Εξι εργάτες έγιναν παρανάλωμα στα Ελληνικά Πετρέλαια το πρωινό της Παρασκευής. Απ' την πρώτη στιγμή, ήταν εμφανής η προσπάθεια να μην ακουστεί καν το όνομα της επιχείρησης. Απ' το μεσημέρι και μετά άρχισε και το σβήσιμο αυτής καθ' αυτής της είδησης. Το απόγευμα είχε υποβιβαστεί σε αναφορά δευτερολέπτων μετά τα «κοσμικά» (πρώτα έπαιζαν «ρεπορτάζ» για ένα ανύπαρκτο θέμα - το αν η γυναίκα του Βαρουφάκη ήταν η «μούσα» ενός τραγουδιστή όταν ήταν ακόμα φοιτήτρια - «θέμα» που είχε ήδη διαψευστεί πριν από δύο μέρες) και κοντά στο κλείσιμο του δελτίου διάβαζαν και τη δήλωση Λαφαζάνη ότι θα διερευνηθούν τα αίτια της έκρηξης στο διυλιστήριο. Τι κι αν κοντά 3.000 εργάτες είχαν βγει ήδη στο δρόμο καταγγέλλοντας τον ένοχο. Τι κι αν έξι παλικάρια έδιναν τη μάχη με το θάνατο. Ο,τι δε στηρίζει την εξουσία της αστικής τάξης, ό,τι αποκαλύπτει τη βαρβαρότητα αυτού του συστήματος δεν υπάρχει για τα αστικά μέσα ενημέρωσης.

Στον ίδιο δρόμο του ταξικού διαχωρισμού

Στη συζήτηση στη Βουλή σχετικά με το νομοσχέδιο για την Παιδεία ακούστηκαν πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα. Ανάμεσα σε αυτά είναι και η σαφέστατη τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Τάσου Κουράκη στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων για τη σημασία της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στην πραγματικότητα, υπεραμύνθηκε του διαχωρισμού των Λυκείων σε Τεχνικά και Γενικά και ομολόγησε ότι αυτόν τον ταξικό διαχωρισμό έχουν σκοπό να τον ενισχύσουν: «Το 70% των αποφοίτων στην Ευρώπη, στρέφονται στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση. Βεβαίως, αυτό κάνουμε», είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Ο στόχος της ενίσχυσης του ταξικού διαχωρισμού των σχολείων και του σπρωξίματος πολύ μεγαλύτερου ποσοστού παιδιών εκτός γενικής παιδείας από τα 15 τους χρόνια, τίθεται από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις εδώ και πάνω από δεκαπέντε χρόνια. Και η παρούσα κυβέρνηση, λοιπόν, συνεχίζει στο υπουργείο Παιδείας στον ίδιο δρόμο του Αρσένη, της Γιαννάκου, της Διαμαντοπούλου, του Αρβανιτόπουλου κ.λπ.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1267 Η Εκκλησία της Βιέννης διατάζει όλους τους Εβραίους να φορούν ένα διακριτικό σήμα.

1801 Οι πειρατές της Μπαρμπαριάς κηρύσσουν πόλεμο εναντίον των ΗΠΑ. Ο πόλεμος κράτησε 4 χρόνια και έληξε με νίκη των ΗΠΑ.

1878 Γεννιέται ο ζωγράφος Κωνσταντίνος Παρθένης.

1905 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Μάρκος Βαμβακάρης.

1910 Οι σιγαροποιοί του Πειραιά κατέρχονται σε απεργία. Πιστεύοντας ότι η εισαγωγή των μηχανών στη σιγαροβιομηχανία ευθύνεται για τα προβλήματά τους, οι απεργοί προβαίνουν σε καταστροφές μηχανολογικού υλικού.

1910 Ολοκληρώνεται στο Βελιγράδι η πρώτη Βαλκανική Σοσιαλιστική Συνδιάσκεψη. Ηταν η πρώτη απόπειρα του νεαρού τότε σοσιαλιστικού κινήματος στα Βαλκάνια για συντονισμό δράσης στις χώρες της περιοχής.

1923 Ο σοβιετικός διπλωμάτης Β. Βορόφσκι δολοφονείται στη Λοζάνη της Ελβετίας, όπου μετέβη για να συμμετάσχει στη Συνδιάσκεψη για τον τερματισμό του πολέμου με την Τουρκία.

1940 Αρχίζει η επίθεση της ναζιστικής Γερμανίας στο δυτικό μέτωπο. Τα γερμανικά στρατεύματα εισβάλλουν σε Ολλανδία, Βέλγιο και εν συνεχεία στη Γαλλία. Η Ολλανδία συνθηκολογεί μετά από μόλις 4 μέρες, ενώ το Βέλγιο μετά από 2 εβδομάδες.

1940 Στη Μ. Βρετανία παραιτείται η κυβέρνηση Τσάμπερλεν και στη θέση της συγκροτείται κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής τον Ου. Τσόρτσιλ.

1941 Απεργία των εργατών της βιομηχανικής περιοχής της Λιέγης στο κατεχόμενο από τους Ναζί Βέλγιο.

1943 Εκτελείται στην Καισαριανή ο Κώστας Λαζαρίδης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του Εργατικού ΕΑΜ. Οταν οι Γερμανοί του πρότειναν να τον εξαγοράσουν και να σώσει τη ζωή του, εκείνος τους απάντησε: «Πέστε στα κτήνη ότι οι κομμουνιστές δεν πουλιούνται, μα πεθαίνουν για το Κόμμα τους και το λαό τους».

1944 Εκτελούνται 92 κομμουνιστές (μεταξύ αυτών και πολλοί παλιοί εξόριστοι που η μεταξική δικτατορία είχε παραδώσει στους κατακτητές) στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής, εκ των οποίων οι 10 ήταν γυναίκες.

1945 Παρά την άγρια τρομοκρατία, εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι τιμούν την Πρωτομαγιά (που μεταφέρθηκε για τις 10/5) με γενική πανελλαδική απεργία, στην οποία κυριαρχούν τα συνθήματα «Ψωμί, τιμαριθμικό μεροκάματο, συνδικαλιστικές και πολιτικές ελευθερίες, δημοκρατία».

1947 Το Κογκρέσο των ΗΠΑ εγκρίνει το σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Χάρι Τρούμαν για παροχή βοήθειας σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιράν, προκειμένου να «αντιμετωπίσουν τον κομμουνιστικό κίνδυνο».

1956 Οι Βρετανοί ιμπεριαλιστές εκτελούν δι' απαγχονισμού τα στελέχη του κυπριακού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα Μιχάλη Καραολή και Ανδρέα Δημητρίου. Γενική απεργία στην Κύπρο.

1980 Ο Γεώργιος Ράλλης ορκίζεται πρωθυπουργός, διαδεχόμενος τον Κωνσταντίνο Καραμανλή που έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

1982 Πεθαίνει ο Γερμανός θεατρικός συγγραφέας Πέτερ Βάις.

1981 Ο ηγέτης του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Γαλλίας, Φρανσουά Μιτεράν, εκλέγεται Πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας.

1994 Ο Νέλσον Μαντέλα ορκίζεται Πρόεδρος της Νοτίου Αφρικής.

1994 Στην Ιταλία, ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι ορκίζεται πρωθυπουργός της κυβέρνησης συμμαχίας, στην οποία συμμετέχουν και οι νεοφασίστες της «Εθνικής Συμμαχίας», για πρώτη φορά μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ