Πέμπτη 10 Απρίλη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Συγκέντρωση αύριο στο υπουργείο Παιδείας

Σε συγκέντρωση στο υπουργείο Παιδείας ενάντια στην αξιολόγηση, προχωρούν αύριο, Παρασκευή, εκπαιδευτικοί πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς Παρασκευή και Σαββατοκύριακο θα διεξαχθεί και άλλο σεμινάριο πάνω στην αξιολόγηση για Σχολικούς Συμβούλους, καθώς και Προϊστάμενους Επιστημονικής και Παιδαγωγικής Καθοδήγησης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Η ΔΟΕ καλεί σε συγκέντρωση αύριο στις 2 το μεσημέρι και κηρύσσει τρίωρη στάση εργασίας. Η πλειοψηφία του ΔΣ της - σπέρνοντας αυταπάτες για το ρόλο των στελεχών εκπαίδευσης - καλεί τους Συλλόγους να κηρύξουν στάση εργασίας για του σχολικούς συμβούλους, προκειμένου να καλυφτούν και να μη συμμετάσχουν στο σεμινάριο. Οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο ΔΣ της Ομοσπονδίας έχουν ασκήσει κριτική στην πλειοψηφία για τη στάση της αυτή αλλά και για την άρνησή της να συζητήσει και να πάρει θέση μέχρι τώρα στην πρόταση των ταξικών δυνάμεων για διαγραφή των στελεχών εκπαίδευσης από τα σωματεία.

Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΕΙ Λαμίας

Υποψήφιοι των περιφερειακών και δημοτικών συνδυασμών της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στη Φθιώτιδα, μαζί με το ΔΣ του Συλλόγου Σπουδαστών του ΤΕΙ Λαμίας έκαναν προχτές παράσταση διαμαρτυρίας στο ΤΕΙ, με αφορμή την τραμπούκικη επίθεση της ΔΑΠ στον Κ. Μπασδέκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Φθιώτιδας, που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα.

Οι υποψήφιοι και οι σπουδαστές συναντήθηκαν με τον Πρόεδρο και καθηγητές του ΤΕΙ και, αφού καταδίκασαν τη δράση της ΔΑΠ, ζήτησαν τη λήψη μέτρων από μέρους του ΤΕΙ, ώστε να σταματήσουν αυτά τα φαινόμενα. Ο πρόεδρος του ΤΕΙ κ. Αναστασίου, θύμα και αυτός φραστικής επίθεσης στο ίδιο επεισόδιο, καταδίκασε ως απαράδεκτες τέτοιες ενέργειες που εμποδίζουν την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών στο χώρο του Ιδρύματος, ενημέρωσε ότι έχει επιληφθεί ο εισαγγελέας και δήλωσε ότι ο ίδιος και το προσωπικό θα κάνουν, από μέρους τους, κάθε απαραίτητη ενέργεια που θα βάλει τέρμα στις έκνομες ενέργειες και συμπεριφορές.

Εντείνονται οι αντιδράσεις για την «τράπεζα θεμάτων»

Eurokinissi

Την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει τις αναδιαρθρώσεις στο λύκειο πάση θυσία, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει τη μετατροπή των μαθητών σε «πειραματόζωα», μαρτυρά η επιμονή στην εφαρμογή της «τράπεζας θεμάτων». Της προαγωγής δηλαδή των μαθητών της φετινής Α' Λυκείου με εξετάσεις σε θέματα τα οποία θα αντλούνται από μία «τράπεζα» κοινή πανελλαδικά.

Το μέτρο που εισήγαγε ο νόμος για το «νέο λύκειο» αποτελεί αντιδραστική στροφή, καθώς οδηγεί στο κυνήγι της κάλυψης της ύλης, στη μετατροπή των προαγωγικών εξετάσεων σε πανελλαδικού τύπου, σε αποθάρρυνση από το να συνεχίσουν το σχολείο όσων μαθητών δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους νέους εξεταστικούς φραγμούς.

Η ΟΛΜΕ, με προχτεσινή της ανακοίνωση, ζητά να μην εφαρμοστεί φέτος η «τράπεζα θεμάτων» και να καταργηθεί ο νέος νόμος για το λύκειο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η εμμονή στην ίδρυση και λειτουργία μιας «τράπεζας θεμάτων» και, μάλιστα, λίγες μέρες πριν τις εξετάσεις, «μόνο αρνητικές συνέπειες θα έχει στην εκπαιδευτική διαδικασία, ενώ ταυτόχρονα θα αυξήσει το άγχος και την αβεβαιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, με δεδομένο μάλιστα ότι ο βαθμός προαγωγής των μαθητών της Α' Λυκείου θα συνυπολογίζεται στην εισαγωγή τους στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ». Η Ομοσπονδία των καθηγητών αναφέρεται μεταξύ άλλων στα σοβαρά κενά σε εκπαιδευτικό προσωπικό και ειδικά στα ΕΠΑΛ και ΕΠΑΣ μετά τις διαθεσιμότητες - απολύσεις, που είχαν ως αποτέλεσμα «πλημμελή κάλυψη της ύλης με αποτέλεσμα να εμφανίζονται μεγάλες διαφορές από περιοχή σε περιοχή, με τα πιο μεγάλα προβλήματα να εντοπίζονται σε υποβαθμισμένες, απομονωμένες και δυσπρόσιτες περιοχές της χώρας».

Να μην εφαρμοστεί η «τράπεζα θεμάτων» έχει ζητήσει και με ερώτηση στη Βουλή το ΚΚΕ. Απαντώντας, την περασμένη Παρασκευή, ο υφυπουργός Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι ο ίδιος είχε «κάποιους ενδοιασμούς για την εφαρμογή του θεσμού της "τράπεζας θεμάτων" από φέτος, με την έννοια του αν είμαστε έτοιμοι, ώστε να εφαρμοστεί σωστά για να μην αδικηθεί ούτε ένα παιδί (...) Από τη στιγμή, όμως, που το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, μας έδωσε τα εχέγγυα ότι μπορούμε να είμαστε έτοιμοι από φέτος, βάλαμε μπροστά, ώστε να γίνουν αυτές οι εξετάσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας την προχειρότητα στην πρακτική εφαρμογή του μέτρου, πέρα από την αντιδραστική ουσία του.

Δίκη μαθητών στο Βόλο

Στο πλαίσιο της πολιτικής ποινικοποίησης των μαθητικών αγώνων και για τρομοκράτηση όσων αντιδρούν αγωνιστικά στην εφαρμοζόμενη αντιεκπαιδευτική πολιτική, δικάζονται, σήμερα Πέμπτη, 8 μαθητές για τη συμμετοχή τους στη κατάληψη του σχολείου τους, του 1ου ΓΕΛ Νέας Ιωνίας Βόλου. Η δικαστική δίωξη των μαθητών για «παρεμπόδιση και διακοπή της ομαλής λειτουργίας δημόσιων σχολείων», βασίστηκε σε ανώνυμες καταγγελίες «αγανακτισμένων» γονέων στην Εισαγγελία Βόλου.

Σε συγκέντρωση συμπαράστασης των διωκόμενων μαθητών, στις 10 π.μ., στα δικαστήρια, καλούν το 15μελές Μαθητικό Συμβούλιο του σχολείου, η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ και η Λαϊκή Επιτροπή Νέας Ιωνίας Βόλου, ενώ η ΕΛΜΕ Μαγνησίας κήρυξε τρίωρη στάση εργασίας, από τις 11 π.μ. μέχρι τις 2 μ.μ. προκειμένου οι εκπαιδευτικοί να εκφράσουν, με την παρουσία τους στο δικαστήριο, τη συμπαράστασή τους στους μαθητές.

Προσπάθεια τρομοκράτησης σπουδαστών

Σε δίκη στα τέλη Μάη οδηγούνται τέσσερις σπουδαστές του ΤΕΙ Σερρών - μεταξύ αυτών κι ενός σπουδαστή που συσπειρώνεται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών - με την κατηγορία της «παρακώλυσης συγκοινωνιών», επειδή συμμετείχαν πέρυσι στον αποκλεισμό δρόμου, στα πλαίσια των σπουδαστικών κινητοποιήσεων ενάντια στο σχέδιο «ΑΘΗΝΑ».

Την προσπάθεια τρομοκράτησης των σπουδαστών καταγγέλλουν με ανακοίνωσή τους οι Επιτροπές Αγώνα ΤΕΙ Σερρών του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών, απευθύνοντας κάλεσμα ενάντια στην καταστολή και υπογραμμίζοντας ότι «η κυβέρνηση, στην προσπάθειά της να καθυποτάξει το λαό και να τον κάνει να δεχτεί τη βάρβαρη πολιτική της, χρησιμοποιεί τόσο το καρότο όσο και το μαστίγιο. Από τη μια καλλιεργεί ψεύτικες προσδοκίες λέγοντας πως τα δύσκολα για το λαό πέρασαν, πως έρχεται η οικονομική ανάκαμψη και η ανακούφιση του λαού(...) Από την άλλη εντείνει την καταστολή. Απεργίες βγαίνουν παράνομες, κινητοποιήσεις αντιμετωπίζονται με αστυνομική βία, συνδικαλιστές διώκονται, εργαζόμενοι, μαθητές και σπουδαστές που αγωνίζονται σέρνονται στα δικαστήρια».

Καλούν τους σπουδαστές να μην παρασυρθούν από τα ψέματα της κυβέρνησης, καθώς η όποια ανάκαμψη έρθει θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια του λαϊκού εισοδήματος, να μην υποκύψουν στην καταστολή, να καταδικάσουν τη στάση της ΔΑΠ, «η οποία αρχικά δεν έμπαινε σε Δ.Σ. να καταδικάσει τη καταστολή της κυβέρνησης αλλά και αφότου κάλεσε (σ.σ. ΔΣ), μετά από πίεση, οι τοποθετήσεις τους αθώωναν την καταστολή, ίσα-ίσα ζητούσαν να ενταθεί η καταστολή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ με την ίδρυση πανεπιστημιακής αστυνομίας».

Οι Επιτροπές Αγώνα καλούν κάθε σπουδαστικό σύλλογο, κάθε λαϊκό φορέα να καταδικάσει απερίφραστα τις διώξεις των σπουδαστών.

Πρόληψη και απεξάρτηση δεν ξεφεύγουν από την καταστροφική πολιτική της ΕΕ

Σε μπλόκο στο «μνημόνιο των μνημονίων», τη μήτρα όλων των μέτρων που παίρνονται, δηλαδή την ίδια την ΕΕ, καλούν η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην Πρόληψη & την Απεξάρτηση και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) εργαζόμενους και φορείς, καθώς η κατάσταση που διαμορφώνεται και στο χώρο των δομών που αφορούν την τοξικοεξάρτηση είναι δυσοίωνη.

Την ώρα που εκτυλίσσεται η διάλυση της - ούτως ή άλλως διαχρονικά υποτιμημένης απ' όλες τις κυβερνήσεις - Πρόληψης και η απαξίωση των «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης με την πριμοδότηση της υποκατάστασης ως κύριου μοντέλου «θεραπείας»... Την ώρα που και αυτή ακόμα την υποκατάσταση την υποτάσσουν στην προοπτική κατάργησης των προγραμμάτων του ΟΚΑΝΑ και της απευθείας συνταγογράφησης των υποκαταστάτων από τους γιατρούς (και της πώλησής τους από τα φαρμακεία - προσεχώς και από τα σούπερ μάρκετ), που η κοινωνική επανένταξη ως αναπόσπαστο μέρος της πορείας της απεξάρτησης γίνεται «άθλος» για τους ανθρώπους που ολοκληρώνουν την κύρια φάση της απεξάρτησης και που η υποτροπή καιροφυλακτεί, που ο ιδιωτικός τομέας στην αντιμετώπιση των εξαρτήσεων, εκμεταλλευόμενος τις δυνατότητες που πλέον του δίνει ο νόμος, βρίσκεται σε άνθιση, ενώ οι ΜΚΟ εισβάλλουν τόσο στην απεξάρτηση όσο και στην πρόληψη... «Η κυβέρνηση, σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και την τρόικα, κατεδαφίζει ό,τι απέμεινε από τις κατακτήσεις των εργαζομένων τα προηγούμενα χρόνια», σημειώνει η Επιτροπή Αγώνα.

  • Τη Δευτέρα 14 Απρίλη η Επιτροπή Αγώνα εργαζομένων του ΠΑΜΕ στην Πρόληψη και την Απεξάρτηση και η Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων ΚΕΘΕΑ καλούν εργαζόμενους, γονείς και φορείς σε μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, στις 12 το μεσημέρι, στο υπουργείο Εσωτερικών και διεκδικούν την άμεση υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης των Κέντρων Πρόληψης. Η Επιτροπή Αγώνα καλεί τα σωματεία να αποφασίσουν στάσεις εργασίας στις 14 Απρίλη και να οργανώσουν τη συμμετοχή τους στην κινητοποίηση.Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org