Σάββατο 10 Απρίλη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο «Καλλικράτης» και η προπαγάνδα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Οποιος παρακολουθεί τον Τύπο, αναφορικά με τον «Καλλικράτη», θα διαπιστώσει ότι - τουλάχιστον το τελευταίο διάστημα - ξεδιπλώνεται μια προκλητική συμπαιγνία του υπουργείου Εσωτερικών και μερίδας των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με σκοπό τον πλήρη αποπροσανατολισμό του λαού. Non paper και άλλα σχετικά έγγραφα προπαγανδιστικού χαρακτήρα, που σκοπό έχουν να εξωραΐζουν το ...καλλικράτειο κυβερνητικό εγχείρημα, όλο αυτό το διάστημα αποστέλλονται από το υπουργείο Εσωτερικών προς συγκεκριμένα ΜΜΕ και από εκεί αναπαράγονται με δημοσιεύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα δημοσιεύματα των εφημερίδων της Παρασκευής για την εφαρμογή της μεταρρύθμισης στο νησιωτικό χώρο της χώρας.

Ορισμένοι τίτλοι είναι ενδεικτικοί: «Κάθε νησί και δήμος» έγραφε το «ΒΗΜΑ». «Κάθε νησί αποκτά δική του "κυβέρνηση"», ήταν ο τίτλος του ρεπορτάζ της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ». «"Καλλικράτης" ο... θαλασσινός», τιτλοφορούσαν το δικό τους ρεπορτάζ τα «ΝΕΑ» κ.ο.κ. Κοινή συνισταμένη όλων των ρεπορτάζ ήταν η ...διαπίστωση ότι ο «Καλλικράτης» θα αλλάξει το τοπίο στα ελληνικά νησιά δίνοντας αυξημένες αρμοδιότητες στους νησιωτικούς δήμους που θα δημιουργηθούν. Αυτό ακριβώς ήταν και το περιεχόμενο του non paper που «διέρρευσε» από το υπουργείο Εσωτερικών.

Η ουσία όμως της μεταρρύθμισης είναι διαφορετική. Η δημιουργία μεγάλων αυτοδιοικητικών ενοτήτων, με σκοπό την εξυπηρέτηση των επιχειρηματικών συμφερόντων μέσω της δημιουργίας μεγάλων τοπικών αγορών, αποσιωπάται επιμελώς. Το ερώτημα «για ποιον σε τελευταία ανάλυση γίνεται ο "Καλλικράτης";», ούτε καν τίθεται. Ο κατακερματισμός και η υποβάθμιση καίριων κοινωνικών υπηρεσιών, όπως η Υγεία και η Παιδεία (με τη μεταβίβαση των σχετικών αρμοδιοτήτων στους δήμους), με αποτέλεσμα να ανοίγονται τεράστιες ευκαιρίες για τα ιδιωτικά συμφέροντα ούτε καν θίγονται. Το γεγονός ότι μαζί με τον «Καλλικράτη» έρχονται χιλιάδες απολύσεις εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στο Δημόσιο περνάει στα ψιλά ή όπου γράφεται - χωρίς να αναπαράγεται στη συνέχεια - γράφεται για να γράφεται και δικαιολογείται με την επίκληση επιχειρημάτων ότι ο δημόσιος τομέας είναι υπερδιογκωμένος και πρέπει να συρρικνωθεί για να εκσυγχρονιστεί η χώρα και να βγούμε από την κρίση. Πιστή δηλαδή αναπαραγωγή των απαιτήσεων του ΔΝΤ και της ΕΕ.

Οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα, που καλούνται να πληρώσουν το μάρμαρο, οφείλουν να ξέρουν την αλήθεια. Πάνω απ' όλα, οφείλουν να οργανώσουν την αντίδρασή τους. Ο,τι καλό έχει ο «Καλλικράτης» δεν είναι γι' αυτούς, δε φτιάχθηκε γι' αυτούς, είναι αντίθετο με τα συμφέροντά τους.

Η αδιαφορία συνεχίζεται...

Πριν δύο μήνες η υπουργός Περιβάλλοντος Τ. Μπιρμπίλη είχε επισκεφτεί τα Οινόφυτα και ανακοίνωσε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης από τη μόλυνση του Ασωπού σε συνεργασία με τους ...βιομήχανους, δηλαδή με αυτούς που ευθύνονται για το τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα.

Δύο μήνες μετά όλες οι υποσχέσεις - ακόμη και τα αυτονόητα μέτρα - βρίσκονται ακόμη στο «θα». Συγκεκριμένα, όπως προκύπτει από χτεσινή ανακοίνωση του υπουργείου:

  • Οι κάτοικοι ακόμη δεν μπορούν να πιουν καθαρό νερό, αφού σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ ακόμη διερευνάται το ζήτημα και η λύση που έχει επιλεγεί, αφού απορρίφθηκε το αίτημα των κατοίκων για κεντρικό διυλιστήριο, την επόμενη βδομάδα.
  • Ακόμη βρίσκονται στα σκαριά οι νομοθετικές ρυθμίσεις με τις οποίες θα καταργηθεί η χουντική υπουργική απόφαση του 1969 που καθιερώνει τον Ασωπό ως αποδέκτη βιομηχανικών αποβλήτων, θα εκσυγχρονίζεται η διάταξη του 1965 για την αδειοδότηση των βιομηχανιών και θα καθιερώνονται αυστηρότερα όρια για την περιεκτικότητα εξασθενούς χρωμίου και άλλων επικίνδυνων ουσιών στο πόσιμο νερό.
  • Ακόμη δεν έχει συγκροτηθεί καν το Γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος Οινοφύτων και βέβαια δεν έγινε καμία κίνηση για τη διακρίβωση της κατάστασης της υγείας των κατοίκων και η λήψη μέτρων από κρατικό φορέα.

Θυμίζουμε ότι η υπουργός κατά την επίσκεψή της στα Οινόφυτα είχε δηλώσει πως η πολιτεία επέδειξε αδιαφορία για το πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά το 2007. Τελικά, φαίνεται πως η αδιαφορία δεκαετιών από τις κυβερνήσεις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ απλά συνεχίζεται...

Οικονομία και στο φωτισμό..;

Ηταν 12.30 το μεσημέρι που συντάκτης του «Ρ» χρειάστηκε να ανέβει απ' τον τέταρτο στον όγδοο όροφο του «Ευαγγελισμού» για να επισκεφτεί άρρωστο συγγενή του.

Επειδή το ασανσέρ δε δούλευε προτίμησε τις σκάλες. Και αίφνης έσβησαν τα φώτα στο διάδρομο και τις σκάλες. «Θα σκοτωθούμε στα τυφλά», φώναξε κάποιος δίπλα.

Ολοι υπολόγισαν ότι ήταν μια πρόσκαιρη διακοπή του ρεύματος. Ομως, λίγο αργότερα αποκαλύφθηκε ότι η διακοπή του ρεύματος στους κοινόχρηστους χώρους γίνεται με προφορική εντολή της νέας διοίκησης του «Ευαγγελισμού». «Οταν, λέει η εντολή, υπάρχει πολύ φως με ευθύνη της προϊσταμένης κάθε τμήματος θα κατεβαίνει ο διακόπτης και θα ανεβαίνει μόλις νυχτώσει για καλά».

Πέρα απ' όλα τα άλλα, δε σκέφτηκαν πώς θα μεταφέρονται φορεία με αρρώστους στους σκοτεινούς διαδρόμους, οι οποίοι ενίοτε μετατρέπονται και σε χώρους νοσηλείας με τα ράντζα; Φαίνεται πως δεν υπολογίζουν τίποτε, μπροστά στην απόφασή τους «να μας αλλάξουν τα φώτα» - αν τους το επιτρέψουμε βέβαια.

Επικίνδυνη αδιαφορία

Σε μια περίοδο που όλα τα στοιχεία συγκλίνουν υπέρ της επιδείνωσης του κοινωνικού προβλήματος της τοξικοεξάρτησης στη χώρα μας, η απαίτηση για τη λήψη ουσιαστικών μέτρων αντιμετώπισής του γίνεται πιο έντονη και επιτακτική. Αντί, όμως, να προωθηθούν και να επεκταθούν τα «στεγνά» προγράμματα απεξάρτησης, τα οποία έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητά τους, αντί να παρθούν τα απαραίτητα μέτρα που θα προσφέρουν ουσιαστική βοήθεια στους χρήστες, τους απεξαρτημένους και τις οικογένειές τους, οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου - ακολουθώντας πιστά το γράμμα της ΕΕ - προωθούν τη διαχείριση του προβλήματος με την πριμοδότηση των προγραμμάτων υποκατάστασης, στο πλαίσιο της πολιτικής της μείωσης της βλάβης.

Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της σημερινής κυβέρνησης να επιβάλει, στο όνομα της κρίσης, οικονομικό στραγγαλισμό, να υποχρηματοδοτήσει τα δημόσια και δωρεάν «στεγνά» προγράμματα του ΚΕΘΕΑ («στεγνά» προγράμματα σημαίνει ότι δεν περιλαμβάνεται χορήγηση υποκατάστατων όπως μεθαδόνη και βουπρενορφίνη ή άλλων φαρμάκων και έχει στόχο την πλήρη και οριστική αποχή από τις ουσίες και την παραβατικότητα, καθώς και την επανένταξη του ατόμου στην κοινωνία), με συνέπειες στη δράση και στο έργο ζωής που κάνουν με αυτοθυσία οι εργαζόμενοι σε αυτό, με επιπτώσεις στη μάχη ζωής που δίνουν οι θεραπευόμενοι.

Στόχος είναι σταδιακά ο ελληνικός λαός να μάθει να ζει με το πρόβλημα, να αποδεχτεί την αντιεπιστημονική και ιδεαλιστική προσέγγιση του προβλήματος των ναρκωτικών που το ιατρικοποιεί και το θέλει ως... «αυτοπροκαλούμενη χρόνια υποτροπιάζουσα νόσο» (πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής - 2008, το οποίο ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ). Γιατί έτσι το σύστημα αθωώνεται, το κράτος απαλλάσσεται από κάθε ευθύνη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, καθώς: Είναι «νόσος», δεν υπάρχει λόγος για δωρεάν περίθαλψη. Είναι «αυτοπροκαλούμενη», άρα ευθύνεται ο ίδιος ο χρήστης. Είναι «χρόνια», άρα δεν υπάρχει λόγος για μόνιμη θεραπεία, πάρτε υποκατάστατα. Είναι «υποτροπιάζουσα», άρα ποια... κοινωνική επανένταξη και ποιο... δικαίωμα στη δουλειά σε αυτόν που ανά πάσα στιγμή μπορεί να «ξανακυλήσει»...

Τα παραπάνω ιδεολογήματα έχουν καταρριφθεί από την πραγματικότητα και την επιστήμη. Ο μύθος του «ασθενούς» έχει καταρριφθεί εδώ και τρεις δεκαετίες από τα «στεγνά» προγράμματα, που έχουν ποσοστό επιτυχίας στην απεξάρτηση περίπου 70% και αυτό το ποσοστό απεξαρτημένων πέντε χρόνια μετά συνεχίζουν να απέχουν από τη χρήση οποιασδήποτε παράνομης ουσίας (στοιχεία ΚΕΘΕΑ). Αυτός είναι και ο λόγος που φορείς απ' όλο και περισσότερες περιοχές διεκδικούν τη δημιουργία «στεγνών» προγραμμάτων σε κάθε νομό της Ελλάδας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το ΕΣΥΝ Βοιωτίας, που διεκδικεί εδώ και τρία χρόνια δημιουργία «στεγνού» προγράμματος του ΚΕΘΕΑ στο νομό.

Και επειδή δε νοείται θεραπεία χωρίς κοινωνική επανένταξη, είναι επιπρόσθετη ευθύνη το κράτος να αναλάβει την ψυχολογική στήριξη του θεραπευόμενου, την εξεύρεση εργασίας, την εξάλειψη του κοινωνικού ρατσισμού. Είναι καθήκον όλων μας ο αγώνας για μόνιμη και σταθερή δουλειά για κάθε νέο. Είναι καθήκον όλων η διεκδίκηση τόσων «στεγνών» θεραπευτικών προγραμμάτων όσων έχει ανάγκη η χώρα. Γιατί «η ζωή ολόκληρη και όχι με δόσεις» είναι δικαίωμα.


Ελένη ΤΖΙΒΡΑ

Οικονομία των καπιταλιστών και λαϊκή οικονομία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΟΚΙΩΝ δανεισμού δεν αντικατοπτρίζει την κατάσταση της Ελληνικής Οικονομίας, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό Γ. Παπακωνσταντίνου που «βγαίνει παραπονούμενος» για τη στάση της διεθνούς κοινότητας...

Εμείς μιαν απλή ερώτηση έχουμε: Το ύψος του κατώτερου μισθού και της κατώτερης σύνταξης αντικατοπτρίζει την κατάστασή της ή όχι; Γιατί δεν είδαμε να δίνει καμία σημασία σε αυτούς τους δείκτες...

Αλλά ξεχάσαμε, αυτοί ...δεν είναι δείκτες. Ουδείς τους μετράει και ουδείς τους υπολογίζει. Ούτε οι κυβερνήσεις, ούτε η ΕΕ, ούτε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ούτε οι «διεθνείς οίκοι»!

Καλά επιτόκια να υπάρχουν, ώστε να μπορούν να δανείζονται φθηνό χρήμα οι επιχειρήσεις και τα υπόλοιπα ...βολεύονται. Με τους μισθούς και τις συντάξεις θα «καθίσουν να σκάσουν» τώρα;

Εδώ έχουμε κρίση σημαντική και η «οικονομία» βρίσκεται σε μια δύσκολη καμπή. Απαντες την επιβουλεύονται, θέλουν να την υπονομεύσουν και να την καταστρέψουν.

Μόνο που αυτά συμβαίνουν με την ... οικονομία τους, όχι με την οικονομία των Ελλήνων μισθωτών, συνταξιούχων, αγροτών και μικρομεσαίων. Αυτή είναι ... άλλη!

ΑΧΑ, ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙ την εσωστρέφεια στη Νέα Δημοκρατία ο Αντώνης Σαμαράς. Θέλει, λέει, να ανασυγκροτηθεί η παράταξη για το καλό της χώρας. Οχι να τσακώνονται για τη «νομή της εσωκομματικής εξουσίας».

Καλά ακούγονται όλα αυτά, αλλά ...δεν το ξανασκέφτεται λιγάκι; Μήπως είναι καλύτερα για τη ΝΔ να το ρίξει στην εσωστρέφεια και όλοι να ασχολούνται με την κόντρα Σαμαρά - Μπακογιάννη;

Γιατί αν επιδείξει αυτό το κόμμα ...εξωστρέφεια, πρέπει να δηλώσει στον κόσμο τι γνώμη έχει για την προφανώς αντιλαϊκή πολιτική του ΠΑΣΟΚ. Κι εδώ τα ...«μασάει».

Γιατί - όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς και οι ίδιοι ομολογούν - συμφωνεί στην ουσία και στον τύπο αυτής της πολιτικής.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οπότε - το ξαναλέμε - μήπως είναι καλύτερα να ασχοληθούν με τα εσωκομματικά τους, που έχουν και μπόλικο ιντριγκαδόρικο ενδιαφέρον;

Οσο για τη χώρα ...θα μπορέσει για λίγο χωρίς αυτούς.

Προκαλεί ύπουλα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Θάλαμο νοσηλείας υψηλών προσώπων διατάχτηκε να έχει το νοσοκομείο "Αγιος Δημήτριος" της Θεσσαλονίκης, στις 20 Μαρτίου, όταν στην πόλη πραγματοποιήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, και το προσυνέδριο της Νέας Δημοκρατίας. Την ίδια μέρα στη Θεσσαλονίκη και η Αλέκα Παπαρήγα. Το νοσοκομείο είχε δύο θαλάμους. Δεν είχε όμως, ούτε έχει, αξονικό τομογράφο». Αυτά έγραφε προχτές σε ρεπορτάζ η «Ελευθεροτυπία». Αλλά γιατί μπερδεύει στη «διαταγή» για τη δημιουργία θαλάμου υψηλών προσώπων και το ΚΚΕ σε συνδυασμό και με την έλλειψη αξονικού τομογράφου; Διαταγές ανάλογες τα νοσοκομεία παίρνουν από τις κυβερνήσεις και τα κυβερνητικά κόμματα. Η δική τους πολιτική κατάντησε τα δημόσια νοσοκομεία να μην μπορούν να παρέχουν ολοκληρωμένες υπηρεσίες Υγείας και μάλιστα δωρεάν σε όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους. Τι θέλει λοιπόν να πει ο δημοσιογράφος και η γνωστή για το ρόλο της εφημερίδα; Να δημιουργήσει συνειρμούς ότι τάχα και το ΚΚΕ δε διαφέρει από τα κυβερνητικά κόμματα σ' αυτό το ευαίσθητο ζήτημα; Μα αυτό είναι, το λιγότερο, μη τίμια στάση. Γιατί είναι γνωστό στην ίδια ότι πρόσφατα το ΚΚΕ τοποθετήθηκε σ' αυτά τα ζητήματα με ανακοίνωση του Πολιτικού Γραφείου, καλώντας σε ενιαίο μέτωπο πάλης εργάτες, φτωχούς αγρότες και ΕΒΕ, μαζί με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων και σε κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της Υγείας. Και αν δεν το θυμόταν, προχτές ο «Ριζοσπάστης» είχε πρωτοσέλιδο σχόλιο για το ίδιο ζήτημα. Αλλά πού να γράψει τέτοια πράγματα η εφημερίδα της κυβέρνησης και των καπιταλιστών...

Το φρούτο των σπρεντ...

Μεγάλη η συζήτηση που γίνεται για τα περιβόητα spreads (σπρεντ) των ελληνικών ομολόγων και ο περισσότερος κόσμος αναρωτιέται «τι είναι αυτό το φρούτο», που εισέβαλε στην καθημερινότητά μας.

Δε χρειάζεται να μασάμε, ούτε να νιώθουμε υποχρεωμένοι να ξέρουμε οπωσδήποτε την ακριβή σημασία και πολύ περισσότερο τον τρόπο που λειτουργούν στις χρηματαγορές οι διάφοροι δείκτες αξιολόγησης, όπως ο συγκεκριμένος. Η μεγάλη πλειοψηφία όλων αυτών που κλείνουν σε όλες τις πτώσεις τα περί spreads, είναι απόλυτα βέβαιο ότι την ύπαρξή τους την πρωτοάκουσαν τους τελευταίους μήνες και ακόμα ψάχνονται να συνειδητοποιήσουν τι ακριβώς σημαίνουν και το πώς διαμορφώνονται οι διακυμάνσεις τους.

Ανάλογα με τις επιδιώξεις εκείνων που προσπαθούν να βγάζουν κέρδη δανείζοντας τα διάφορα κράτη, τις επιδιώξεις, δηλαδή, των μεγάλων πολυεθνικών τραπεζικών συγκροτημάτων, στην επιφάνεια βγαίνουν, κατά καιρούς, διάφοροι δείκτες και ορολογίες, τις οποίες μέχρι πριν λίγα χρόνια, τις γνώριζαν μόνο ελάχιστοι, ακόμα και ανάμεσα στους ειδικούς των χρηματοοικονομικών παιχνιδιών. Οταν άρχισε να εξαπλώνεται η αγοραπωλησία κρατικών ομολόγων, μας μίλαγαν απλά για τα «επιτόκια». Στη συνέχεια, έκαναν «παιχνίδι» με τις «τιμές αγοράς» των ομολόγων, αργότερα μετά με τις «αποκλίσεις από την τιμή βάσης», τώρα προτάσσουν τα spreads. Αυτή είναι η δουλειά τους. Να εμφανίζουν ονομασίες και όρους, με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένοι οι εργαζόμενοι, ώστε ευκολότερα να πέφτουν στην παγίδα και να τρομοκρατούνται από τα πολεμικά ανακοινωθέντα τους.

... και η ουσία

Με δυο λόγια, πάντως, και εντελώς απλοϊκά, spread (σπρεντ) είναι τα επίπεδα της διαφοράς του επιτοκίου που αξιώνουν οι τραπεζίτες από κάποιον πελάτη-χώρα σε σχέση με τα αντίστοιχα επιτόκια των γερμανικών ομολόγων. Τα γερμανικά επιτόκια, με δυο λόγια, αποτελούν την τιμή αναφοράς και από εκεί και πέρα, ανάλογα με τις αξιολογήσεις που κάνουν οι ίδιες οι τράπεζες και τα μονοπώλια των χρηματαγορών, «χτίζονται» τα επιτόκια για τα ομόλογα των διαφόρων χωρών.

Η ουσία όμως βρίσκεται αλλού. Ειδικότερα στο γεγονός ότι το καπιταλιστικό κράτος, στην προσπάθειά του να στηρίξει τους εκπροσώπους του κεφαλαίου, δημιουργεί ελλείμματα στα οικονομικά του Δημοσίου κι αυτά καλύπτονται με δανεισμό τον οποίο πληρώνουν οι εργαζόμενοι. Είτε με τη μείωση των εισοδημάτων τους, είτε με την αύξηση των φόρων που πληρώνουν, είτε με την κατάργηση των λεγόμενων κοινωνικών παροχών που κάποτε υπήρχαν, είτε με όλους αυτούς τους τρόπους μαζί.

Κάθε διαπραγμάτευση για κάπως χαμηλότερα, ή λίγο υψηλότερα επιτόκια, είναι μια διαδικασία, η οποία στην ουσία δεν αφορά τους εργαζόμενους, αφού το ζητούμενο στην πραγματικότητα, για τους καπιταλιστές και τις κυβερνήσεις τους, δεν είναι πώς θα εξασφαλιστούν πόροι για να δοθούν στους εργαζόμενους, αλλά ο τρόπος που θα γίνει η μοιρασιά του πλούτου που κλέβουν από αυτούς, ανάμεσα στις διάφορες ομάδες του κεφαλαίου.

Λύση για τους εργαζόμενους δεν είναι να απαλλαγούν από τα όποια υψηλά επιτόκια, αλλά να απελευθερωθούν από την πολιτική που τους λεηλατεί για να πλουτίζουν όλο και περισσότερο οι κεφαλαιοκράτες. Κοντολογίς, να απαλλαγούν από τους ίδιους τους κεφαλαιοκράτες και την εξουσία τους.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Διευθετήσεις με ιμπεριαλιστική πυξίδα

Μια συντονισμένη επιχείρηση, για να βγει στην επιφάνεια ένας εφ' όλης της ύλης ελληνοτουρκικός διάλογος και να δρομολογηθούν οι διευθετήσεις επί των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων στο Αιγαίο, που φέρουν τη σφραγίδα του ΝΑΤΟ, έχει στηθεί, αξιοποιώντας τον κουρνιαχτό της καπιταλιστικής κρίσης και της γενικευμένης επίθεσης στα εργατικά δικαιώματα και τις κατακτήσεις. Κάτω από τη σκιά μιας ευρείας ελληνοτουρκικής συνεργασίας, με κριτήριο πάντα τους σχεδιασμούς, τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και μακριά από τις ανάγκες των δυο λαών, η κυβέρνηση προωθεί διευθετήσεις στο Αιγαίο στη βάση της ΝΑΤΟικής στρατηγικής και των νέων ιμπεριαλιστικών δογμάτων.

Οι συνομιλίες που είχε την Πέμπτη στην Αγκυρα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας με τον Τούρκο ομόλογό του Α. Νταβούτογλου και η αναγγελία της επιτάχυνσης των εξελίξεων, με ορίζοντα την επίσκεψη του πρωθυπουργού της Τουρκίας Τ. Ερνογάν στην Αθήνα, η οποία επισπεύδεται για τα μέσα Μάη, αποκαλύπτουν ότι μπούσουλας των διευθετήσεων, που σε μεγάλο βαθμό έχουν συμφωνηθεί ανάμεσα στις δύο κυβερνήσεις, είναι οι επιδιώξεις του αμερικανοΝΑΤΟικού παράγοντα να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό του το Αιγαίο, ώστε ανεμπόδιστα να ξεδιπλώσει τα σχέδιά του. Οπως και οι ανάγκες των καπιταλιστικών αγορών, δηλαδή η διευκόλυνση της εκατέρωθεν διείσδυσης των επιχειρηματικών συμφερόντων και η κοινή τους δράση στην ευρύτερη περιοχή.

Τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, σε συνθήκες ιμπεριαλισμού, αντιμετωπίζονται από τα επιτελεία της άρχουσας τάξης σαν κατάλοιπα του παρελθόντος, σαν εμπόδια στη διαδικασία εφαρμογής της πιο βαθιάς και οργανικής πρόσδεσης της Ελλάδας στην ιμπεριαλιστική στρατηγική. Δεν είναι τυχαίο ότι βρίσκονται σε μια πορεία διαρκούς διολίσθησης και απαξίωσης. Αλλωστε, αυτές είναι στρατηγικές επιλογές των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, που εφαρμόζονται είτε ενσωματώνοντας τη χώρα στα νέα ιμπεριαλιστικά δόγματα, είτε εγκαταλείποντας σταδιακά κυριαρχικά δικαιώματα, είτε εκχωρώντας τα στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Το ζητούμενο για αυτούς, για την αστική τάξη, είναι η εξασφάλιση μιας καλύτερης θέσης στον παγκόσμιο ιμπεριαλιστικό καταμερισμό για πιο επωφελή πραγματοποίηση των συμφερόντων της. Κινητήριος μοχλός είναι οι οξυμένοι πολιτικοστρατιωτικοί και οικονομικοί ανταγωνισμοί για τους ενεργειακούς δρόμους, τις νέες αγορές και τη γεωστρατηγική επιρροή στην ευρύτερη περιοχή.

Ολα αυτά κατευθύνουν τις εξελίξεις, με τις ελληνικές κυβερνήσεις να εμπλέκουν το λαό σε επικίνδυνα παιχνίδια, για λογαριασμό της αστικής τάξης και των συμφερόντων της. Ετσι τα όσα ανακοινώθηκαν στην Αγκυρα και πολύ περισσότερο όσα αναμένεται να ανακοινωθούν στην Αθήνα κατά την επίσκεψη του Ρ. Ερντογάν, ακόμα κι αν περιβάλλονται το μανδύα της ειρήνης, καμία σχέση δεν έχουν με την ειρηνική συνύπαρξη των δύο λαών και τη συνεργασία των δύο χωρών στη βάση του αμοιβαίου οφέλους. Οποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης κι αν συμφωνήσουν, αυτά δε θα είναι τίποτα άλλο παρά το έδαφος πάνω στο οποίο θα εγκατασταθεί η πλήρης ΝΑΤΟποίηση του Αιγαίου και το εφαλτήριο για νέες οξύνσεις στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων των δύο χωρών για νέες εντάσεις μεταξύ τους.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ