Τρίτη 10 Μάρτη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποίηση αγροτών στην Εφορία Τρικάλων

Κινητοποίηση έξω από τα τοπικά γραφεία της Εφορίας, στα Τρίκαλα, οργάνωσε, χτες, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη», καταγγέλλοντας τη φορομπηχτική επιδρομή σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς. Η Ομοσπονδία διαμαρτύρεται για τη φορολόγηση των αγροτών με 13% συντελεστή από το πρώτο ευρώ, για τον ΕΝΦΙΑ στα σπίτια, στις αποθήκες, στα οικόπεδα και τα χωράφια, επισημαίνοντας ότι «η νέα συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που προέκυψε από τις εκλογές του Γενάρη, παρά τις όποιες εξαγγελίες για δήθεν στήριξη της αγροτικής παραγωγής, συνεχίζει την ίδια αντιλαϊκή - αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ που εφάρμοζαν οι προκάτοχοί της, οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ».

Σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «οι βιολιτζήδες μπορεί να άλλαξαν, αλλά ο χαβάς παραμένει ο ίδιος», τονίζει πως «ο μόνος δρόμος που μας απομένει είναι ο δρόμος της συνέχισης του αγώνα να αποτρέψουμε οτιδήποτε μας καταστρέφει, να διεκδικήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας, που θα δώσουν ανάσα στην επιβίωσή μας».

Αύριο σε Κοζάνη και Ζίτσα

Παράσταση διαμαρτυρίας στα Γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Κοζάνη, αύριο Τετάρτη στις 11 το πρωί, οργανώνουν οι αγροτικοί Σύλλογοι Κοζάνης, Καστοριάς, Φλώρινας, που συμμετέχουν στην ΠΑΣΥ. Καλούν τους μικρομεσαίους αγρότες να συμμετάσχουν μαζικά.

Σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΟΠΕΚΕΠΕ στα Ιωάννινα προχωρά, για τον ίδιο λόγο, ο Αγροτικός Σύλλογος Ζίτσας αύριο, Τετάρτη, στις 12 το μεσημέρι.

Σε σύσκεψη, με θέμα την αντιπλημμυρική προστασία, την προστασία της αγροτικής παραγωγής και τις διεκδικήσεις του αγροτικού κινήματος, καλούν οι αγροτικοί σύλλογοι Μακρακώμης, Στυλίδας - Εχιναίων, Πελασγίας και ο Ενωτικός Αγροτικός Σύλλογος Λοκρίδας, αύριο, Τετάρτη, στις 7 μ.μ. στο Τεχνικό Επιμελητήριο Λαμίας.

Σήμερα σε Χανιά

Σε παράσταση διαμαρτυρίας σήμερα, Τρίτη, στις 11 π.μ. στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και στις 12.30 το μεσημέρι στην αντιπεριφέρεια Χανίων, αντιδρώντας στη μεταφορά των διαθέσιμων του ΟΠΕΚΕΠΕ στην Τράπεζα της Ελλάδας. Η Ομοσπονδία έχει ακόμα αποφασίσει να διοργανώσει εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου της εξέγερσης του Κιλελέρ, την Πέμπτη 19 Μάρτη, στις 8 μ.μ., στο Εργατικό Κέντρο Χανίων.

ΜΗΛΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Ζητούν μέτρα για την αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος

Κατατέθηκε η σχετική Αναφορά από το ΚΚΕ στη Βουλή

Ψήφισμα με το οποίο ζητούν από την κυβέρνηση να ληφθούν μέτρα για την άμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στο εμπάργκο της ΕΕ στη Ρωσία, υιοθέτησαν οι μηλοπαραγωγοί, στη συγκέντρωση που έκαναν την περασμένη Πέμπτη, στην Αγιά Λάρισας. Στο ψήφισμά τους, το οποίο κατέθεσαν με Αναφορά στον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης οι βουλευτές του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, οι μηλοπαραγωγοί ζητούν: Αμεση αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος που οφείλεται στο εμπάργκο και για το οποίο δεν ευθύνονται οι αγρότες. Να γίνει αναπλήρωση του εισοδήματος, όπως έγινε και με τα ροδάκινα. Η ελληνική συγκυβέρνηση να υλοποιήσει την προεκλογική της δέσμευση και να διαχωρίσει τη θέση της στην ΕΕ για το εμπάργκο στη Ρωσία.

Μετά από κάλεσμα της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), στο συλλαλητήριο πήραν μέρος οι Αγροτικοί Σύλλογοι και Συνεταιρισμοί Αγιάς, ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας Ημαθίας, ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας», η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Μπλόκων Ν. Πέλλας και Αγροτικών Συλλόγων Ζαγοράς.

Στο ψήφισμά τους οι αγρότες αναφέρουν: «Η ρωσική αγορά αποτελούσε τον προορισμό του 51% των προϊόντων που εξάγει η χώρα μας, ανάμεσα στα οποία το 80% της συνολικής παραγωγής πράσινου μήλου. Εξαιτίας του εμπάργκο, όχι μόνο χάθηκε η μεγαλύτερη αγορά για τα προϊόντα μας, αλλά υπάρχει και αθρόα εισαγωγή μήλων από άλλες χώρες, με συνέπεια τα ελληνικά μήλα παρά την εγνωσμένη ποιότητά τους να παραμένουν απούλητα. Την ίδια στιγμή, τα έξοδα επιβίωσης των οικογενειών μας "τρέχουν" αυξημένα, δεν έχουμε χρήματα να καλύψουμε τις καλλιεργητικές ανάγκες των χωραφιών μας, καλούμαστε να πληρώσουμε κάθε είδους χαράτσια, υπέρογκες αυξήσεις και τιμές στο ρεύμα, το πετρέλαιο, τα μέσα και τα εφόδια. Θεωρούμε απαράδεκτη την απόφαση της συγκυβέρνησης, όπως εκφράστηκε από τον κ. Σγουρίδη, για να υπάρξει άρση του εμπάργκο από την πλευρά της Ρωσίας μόνο για 3 ελληνικά προϊόντα. Αναρωτιόμαστε με ποιο κριτήριο διαχωρίζονται τα προϊόντα και οι Ελληνες αγρότες και τι συμφέροντα εξυπηρετεί η συγκεκριμένη πρόταση».

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Προγραμματίζουν τη δράση τους οι Λαϊκές Επιτροπές

Το πρόγραμμα της δράσης τους για το επόμενο διάστημα αποφάσισαν, μέσα από μαζικές λαϊκές συνελεύσεις, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης και Τούμπας Θεσσαλονίκης. Διαπιστώθηκε ότι και με τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ τα μνημόνια, η τρόικα, η σκληρή επιτήρηση, η λιτότητα είναι ακόμα εδώ, όπως κι αν βαφτίζονται. Για το λόγο αυτό το επόμενο διάστημα, αντί για ανακούφιση, θα έρθουν καινούριοι αντιλαϊκοί νόμοι και θα συνεχιστεί πάνω - κάτω η ίδια πολιτική.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση ο λαός πρέπει να αντιδράσει, να παλέψει για τα άμεσα προβλήματα με βάση το πλαίσιο αιτημάτων που έχει επεξεργαστεί το ΠΑΜΕ, και να δέσει αυτόν τον αγώνα με την πάλη για την πραγματική κατάργηση των μνημονίων, των εφαρμοστικών νόμων, των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων και την ανάκτηση των απωλειών.

Στο πλαίσιο αυτό, οι Λαϊκές Επιτροπές Πολίχνης και Τούμπας αποφάσισαν τη συμμετοχή των συνταξιούχων της περιοχής στη σύσκεψη των συνταξιουχικών σωματείων αύριο Τετάρτη 11 Μάρτη στο ΕΚΘ. Ακόμη, συμμετοχή στο συλλαλητήριο που διοργανώνει η ΠΑΣΥ στο Κιλελέρ στις 15 Μάρτη.

Επιπλέον, η Λαϊκή Επιτροπή Πολίχνης προγραμματίζει:

-- Πλατιά εξόρμηση ενημέρωσης στις γειτονιές της Πολίχνης και των Μετεώρων από 16 Μάρτη έως 3 Απρίλη με συγκεντρώσεις σε Λόφο Καρατάσου, Εργατικές Κατοικίες, περιοχή Ψυχιατρείου, Παλιό Τέρμα, νεόκτιστα Ελπίδος, Ανω και Κάτω Μετέωρα.

-- Συνδιοργάνωση, μαζί με συλλόγους και σωματεία, τοπικού συλλαλητηρίου για το δικαίωμα στην Παιδεία και την Υγεία, αμέσως μετά το Πάσχα.

-- Μεγάλη αντιφασιστική συναυλία στην πλατεία Μετεώρων την Πέμπτη 30 Απρίλη.

-- Μαζική συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση της Πρωτομαγιάς με το ΠΑΜΕ.

Η Λαϊκή Επιτροπή Τούμπας προγραμματίζει:

-- Προβολή ταινίας την Τετάρτη 18/3 και θεατρικό για παιδιά το Σάββατο 28/3 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας, από την πολιτιστική ομάδα της Λαϊκής Επιτροπής.

-- Τακτική παρουσία της Επιτροπής Ανέργων στον ΟΑΕΔ.

-- Πλατιά εξόρμηση με υλικό της Λαϊκής Επιτροπής τις επόμενες βδομάδες στην περιοχή.

-- Ετοιμότητα για περιπτώσεις άμεσης παρέμβασης σε ΔΕΗ, ΟΑΣΘ, κ.λπ. για διακανονισμούς, ακύρωση προστίμων, επανασυνδέσεις ρεύματος, κ.ο.κ.

-- Συνέχιση των μαθημάτων λαϊκής αλληλεγγύης.

-- Προσφορά αλληλεγγύης σε οικογένειες ανέργων, πολύ χαμηλών εισοδημάτων, με ρούχα, σχολικά είδη, τρόφιμα, κ.λπ.

-- Κάλεσμα συντονισμού και κοινών πρωτοβουλιών στις Λαϊκές Επιτροπές και τις Επιτροπές Ανέργων του πολεοδομικού συγκροτήματος το επόμενο διάστημα, μπροστά στη συζήτηση στη Βουλή για την επέκταση των μνημονίων, των δανειακών συμβάσεων, των εφαρμοστικών νόμων και της αντιλαϊκής πολιτικής. Αντίστοιχα για τα προβλήματα της ανεργίας, της Παιδείας και της Υγείας.

Από τη Λάρισα

Το Εργατικό Κέντρο Νομού Λάρισας (ΕΚΝΛ) καλεί τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στην αγωνιστική συγκέντρωση του Κιλελέρ, την Κυριακή 15 Μάρτη.

Για το σκοπό αυτό το ΕΚΝΛ θα μισθώσει δωρεάν λεωφορείο που θα ξεκινήσει στις 10.30 π.μ., από την Πλατεία Λαού για το Κιλελέρ.

Κάλεσμα Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής Μπλόκων για το Κιλελέρ

Κάλεσμα απευθύνει στους αγρότες και κτηνοτρόφους όλης της χώρας να πάρουν μαζικά μέρος στο μεγάλο συλλαλητήριο για το Κιλελέρ, που οργανώνει, την Κυριακή 15 Μάρτη, στις 12 το μεσημέρι, στον τόπο της θυσίας των Θεσσαλών κολίγων, η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων.

Στην ανακοίνωση - κάλεσμα, αναφέρει: «Τιμάμε αγωνιστικά την 105η επέτειο του ΚΙΛΕΛΕΡ, συνεχίζοντας με μεγαλύτερο πείσμα και αποφασιστικότητα τον αγώνα των κολίγων.

Η αλλαγή της κυβερνητικής διαχείρισης δεν σημαίνει ότι τα προβλήματα μειώθηκαν. Οξύνονται καθημερινά, μας οδηγούν σε αδιέξοδα, στη φτώχεια, την εξαθλίωση, τον αφανισμό.

Καμιά επανάπαυση, καμιά αναμονή, γιατί η προηγούμενη κυβέρνηση έφυγε, αλλά είναι εδώ η ΕΕ, οι τράπεζες, οι βιομήχανοι και οι έμποροι που μας έχουν χειροδέσει.

Η ΚΑΠ μειώνει μέχρι 45% τις ενισχύσεις έως το 2019, η άγρια φορολόγηση με 13% από το πρώτο ευρώ, οι καθυστερήσεις σε πληρωμές που δικαιούνται οι αγρότες οδηγούν στην αδυναμία καλλιέργειας της γης, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παράγουμε.

Τα χαράτσια, το υπέρογκο κόστος παραγωγής, οι χαμηλές και απλήρωτες παραγωγές, το εμπάργκο στη Ρωσία οδηγούν σε αδιέξοδο χιλιάδες παραγωγούς.

Η κυβέρνηση παίρνει ως «εσωτερικό δανεισμό» τα αποθεματικά ακόμα και από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, κρύβοντας ότι στα ταμειακά διαθέσιμα του ΟΠΕΚΕΠΕ περιλαμβάνονται απλήρωτες ενισχύσεις, δηλαδή δικά μας χρήματα. Και αυτό, τη στιγμή που είναι ακόμη απλήρωτοι οι αγροτοκτηνοτρόφοι για την Εξισωτική αποζημίωση, για τη συνδεδεμένη ενίσχυση στο Βαμβάκι, δεν έχουν πάρει την επιστροφή του φόρου πετρελαίου, δεν έχουν πληρωθεί για τα Προγράμματα Βιολογικής Γεωργίας, για την Απονιτροποίηση και ένα σωρό άλλες εκκρεμότητες για Σχέδια Βελτίωσης, Νέους Αγρότες, κ.λπ.

Συνάδελφοι αγρότες - κτηνοτρόφοι,

Εμείς που βγήκαμε στους δρόμους τα προηγούμενα χρόνια, ξέρουμε ότι η επανάπαυση και η αναμονή είναι χάσιμο χρόνου. Οι κατακτήσεις που είχαμε ήταν αποτέλεσμα μαζικών - μαχητικών αγώνων και σκληρών συγκρούσεων. Η ελπίδα για την επιβίωσή μας βρίσκεται στην παραπέρα οργάνωση και δική μας δράση.

Οι αγώνες δεν μετριούνται μόνο με το τι παίρνεις στο χέρι κάθε φορά, αλλά και αν βάζουν εμπόδια στην αντιαγροτική πολιτική που βιώνουμε, ανακόπτουν την επίθεση στο εισόδημα και τη ζωή μας, προετοιμάζουν τους νέους αγώνες ώστε με καλύτερες προϋποθέσεις να διεκδικήσουμε και να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα επιβίωσής μας.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι η καλύτερη πιο αποτελεσματική οργάνωση της πάλης μας. Ο συντονισμός, η κοινή δράση, η διεκδίκηση καλύτερων όρων ζωής μαζί με τους συμμάχους μας, τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους των πόλεων, τις γυναίκες και την νεολαία των λαϊκών οικογενειών.

Οπλο μας η οργάνωση του αγροτικού κινήματος με δυνατούς, μαζικούς, μαχητικούς Αγροτικούς Συλλόγους σε κάθε Νομό, σε κάθε περιοχή, σε κάθε χωριό ή ομάδες χωριών. Αγροτικοί Σύλλογοι που θα λειτουργούν, θα παίρνουν πρωτοβουλίες, θα ενημερώνουν και θα συσπειρώνουν τη συντριπτική πλειοψηφία της μικρομεσαίας αγροτιάς, θα οργανώνουν τις διεκδικήσεις και θα οδηγούν σε νίκες.

Γι' αυτό, δεν συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, διεκδικούμε τις απώλειες των τελευταίων ετών και βάζουμε προοπτική να αποτινάξουμε τους εκμεταλλευτές μας που μας απομυζούν, την ΕΕ των μονοπωλίων που ξεκληρίζει την μικρομεσαία αγροτιά, συγκεντρώνει την παραγωγή στους λίγους, κάνει ακριβή τη διατροφή του λαού για το κέρδος του καπιταλιστή.

Για αυτό είναι επίκαιρο το μήνυμα του Κιλελέρ:

ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟΣΤΟ ΚΙΛΕΛΕΡ, ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΜΑΡΤΗ στις 12 το μεσημέρι.

Καλούμε τους αγρότες και κτηνοτρόφους να βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα, στον νέο κύκλο κινητοποιήσεων που ξεκινάει, διεκδικώντας άμεσες λύσεις στα αιτήματα επιβίωσής μας όπως αυτά αποφασίστηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των μπλόκων.

ΣΤΗΝ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΜΑΣ Η ΔΥΝΑΜΗ - ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ Η ΕΛΠΙΔΑ»

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
«8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα»

Με επιτυχία η μεγάλη εκδήλωση για την Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας

Με μια μεγάλη εκδήλωση, στην κατάμεστη αίθουσα «Μελίνα Μερκούρη» του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, το απόγευμα της Κυριακής, τίμησε η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας την 8η Μάρτη. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, ο πρέσβης της Κούβας, Οσβάλντο Μαρτίνεζ, αντιπροσωπεία της πρεσβείας της Παλαιστίνης, οι δήμαρχοι Καισαριανής, Ηλίας Σταμέλος και Χαϊδαρίου, Μιχάλης Σελέκος. Το «παρών» έδωσαν αντιπροσωπείες της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της ΕΕΔΥΕ, της ΕΕΔΔΑ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ και της ΠΕΚΑΜ, καθώς και πολλών σωματείων.

«8 του Μάρτη, σύμβολο αγώνα, θα μας οδηγεί και τούτο τον αιώνα». Με αυτό το σύνθημα υποδέχθηκαν στο βήμα την πρόεδρο της ΟΓΕ, Μαιρήνη Στεφανίδη, για την κεντρική ομιλία εκατοντάδες γυναίκες, εργαζόμενες και άνεργες, σπουδάστριες και μητέρες που γέμισαν την αίθουσα, ανταποκρινόμενες στο κάλεσμα της ΟΓΕ να διεκδικήσουν τη ζωή που τους αξίζει και τους στερούν ΕΕ και κυβερνήσεις. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με πολιτιστικό δρώμενο και τραγούδια που γράφτηκαν για εργατικούς αγώνες, που τραγουδήθηκαν από γυναίκες εργάτριες, απεργούς, εξόριστες και φυλακισμένες.

Στην ομιλία της, η Μαιρήνη Στεφανίδη, μεταξύ άλλων ανέφερε: «Εχουμε σκληρή πείρα πώς εννοούν η ΕΕ, οι κυβερνήσεις, οι εκμεταλλευτές μας την "ισότητα των φύλων". Την αξιοποίησαν για να καταργήσουν εργασιακά, ασφαλιστικά, κοινωνικά δικαιώματα που ήταν προς όφελος των γυναικών, με τις ιδιαίτερες ανάγκες που έχουμε λόγω της αναπαραγωγής, της μητρότητας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν η κατάργηση των περιορισμών στη νυχτερινή εργασία των εργατριών στη βιομηχανία και στη βιοτεχνία. Οταν θέλουν να περάσουν αντιλαϊκά, αντιδραστικά μέτρα εις βάρος μας χωρίς να συναντήσουν αντιδράσεις από το εργατικό, λαϊκό κίνημα, τα ντύνουν με ανάλογο "μανδύα". Αξιοποίησαν τις δυσκολίες να συνδυάσουμε τη δουλειά με τις ανάγκες φροντίδας του νοικοκυριού, των παιδιών, των ηλικιωμένων, για να περάσουν τη μερική απασχόληση, που σημαίνει για τις εργαζόμενες μισή δουλειά, μισά δικαιώματα, μισή ζωή».

Κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας

Η Μ. Στεφανίδη υπογράμμισε τη σημασία της ενίσχυσης των γραμμών της ΟΓΕ με νέους συλλόγους και ομάδες γυναικών, περισσότερες γυναίκες από τις εργατικές, λαϊκές οικογένειες, στο πλευρό της Κοινωνικής Συμμαχίας: «Σε αυτόν το δρόμο δεν είμαστε μόνες μας. Είμαστε κομμάτι της Κοινωνικής Συμμαχίας. Το ΠΑΜΕ, στο οποίο συσπειρώνονται εκατοντάδες σωματεία, Ομοσπονδίες, Εργατικά Κέντρα, οι Σύλλογοι και οι Ομάδες Γυναικών της ΟΓΕ, η ΠΑΣΕΒΕ, που συσπειρώνει συλλόγους αυτοαπασχολούμενων, επαγγελματικών, επιτροπές αγώνα, η ΠΑΣΥ, με τους αγροτικούς συλλόγους, το ΜΑΣ, με τους φοιτητικούς συλλόγους και τις επιτροπές αγώνα σε σχολές ΑΕΙ - ΤΕΙ, μπορούν σήμερα να εμπνεύσουν αισιοδοξία στις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, στην πάλη του λαού μας.

Μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματά μας, εμπλουτισμένα με τα ιδιαίτερα αιτήματα που αφορούν τις εργάτριες, τις αυτοαπασχολούμενες, τις γυναίκες της υπαίθρου, τις μετανάστριες, τις νέες γυναίκες, τις νέες μητέρες. Διεκδικούμε συλλογικά κάθε λαϊκό αίτημα που μπορεί να καλυτερέψει τη ζωή μας και να μας φέρει σε ένα μέλλον χωρίς εκμετάλλευση, όπου μπαίνουν οι προϋποθέσεις για τη γυναικεία ισοτιμία και χειραφέτηση. Με τον πλούτο στα χέρια του λαού, με αποδέσμευση από την ΕΕ. Αυτό είναι το δικό μας μεράδι στην ανάπτυξη του εργατικού, λαϊκού κινήματος, με νέες αγωνίστριες, "οξυγόνο" για τους αγώνες της Κοινωνικής Συμμαχίας με βάση τις σύγχρονες ανάγκες μας. Η δική μας αξιοπρέπεια είναι ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!».

Εκδήλωση αφιερωμένη στην ανάπηρη γυναίκα και στη γυναίκα με ανάπηρο παιδί

Αφιερωμένη στην ανάπηρη γυναίκα και στη γυναίκα με ανάπηρο παιδί ήταν η εκδήλωση που διοργάνωσε την Κυριακή το μεσημέρι ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, στο Εκθεσιακό Κέντρο στο Περιστέρι. Οι οικογένειες που πήραν μέρος διασκέδασαν σε ένα γλέντι που ετοίμασαν με την ανιδιοτελή προσφορά τους τα μέλη και οι φίλοι του Συλλόγου. Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα που πλαισίωσε την εκδήλωση συμμετείχαν ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Σταμάτης Χατζηευσταθίου με το συγκρότημά τους, ο Φίλιππος Πλακιάς, το συγκρότημα «Ρωμιοσύνη», ο Κώστας Καντζιλιέρης και το συγκρότημα της ΣΕΑΑΝ.

«Δυναμώνουμε τον Ενιαίο Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων ΑμΕΑ, τη ΣΕΑΑΝ, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, αναλαμβάνουμε όλο και περισσότεροι ευθύνη στην οργάνωση του αγώνα στην κοινή μας υπόθεση. Είναι δύσκολος αυτός ο αγώνας αλλά είναι ο μόνος αποτελεσματικός δρόμος για τα δικαιώματα των παιδιών μας, των οικογενειών μας», σημείωσε, ανάμεσα σε άλλα, ο πρόεδρος του Συλλόγου Γιάννης Βουτσινάς.

Η Ντίνα Μπόμπου, στην ομιλία της, εκ μέρους της ΣΕΑΑΝ, ανέφερε: «Η κάθε ανάπηρη γυναίκα, Ελληνίδα ή μετανάστρια, εργαζόμενη ή άνεργη, μάνα ή μάνα ανάπηρου παιδιού, έχει να παλέψει όχι μόνο για την ισοτιμία, την απελευθέρωσή της μέσα στην κοινωνία, αλλά με τις κάθε λογής δυσκολίες που απορρέουν από την αναπηρία και από εχθρική αντιαναπηρική πολική παλιών και νέων κυβερνήσεων που ακολουθούν πιστά τις οδηγίες ευρωπαϊκών οργανισμών και κάθε λογής εμπόρων της Υγείας και της αναπηρίας. Εχουμε συνείδηση ότι η ίδια μήτρα που αναπαράγει την ανισοτιμία τρέφει και αναπαράγει τη βάρβαρη αντιλαϊκή αντιαναπηρική πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου».

Πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα

Το πανό που ανάρτησαν οι Σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά
Το πανό που ανάρτησαν οι Σύλλογοι Γυναικών του Πειραιά
Με πλούσια μαζική δραστηριότητα, συζητήσεις και πολιτιστικές πρωτοβουλίες τίμησαν την 8η Μάρτη οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη τη χώρα.

Οι Σύλλογοι και οι Ομάδες στη Θεσσαλονίκη, από κοινού με τα ταξικά σωματεία του ΠΑΜΕ, περιόδευσαν όλη την περασμένη βδομάδα στη Βιομηχανική Περιοχή της Σίνδου, σε εργοστάσια και χώρους που δουλεύουν κυρίως γυναίκες. Επισκέφτηκαν τα νοσοκομεία της πόλης, το κεντρικό κατάστημα του ΙΚΑ και τα κατά τόπους παραρτήματα. Επίσης, εξορμήσεις έγιναν στην ΕΥΑΘ, στον ΟΤΕ, σε κέντρα κινητής τηλεφωνίας, σε μεγάλα ξενοδοχεία και σούπερ μάρκετ της πόλης, καθώς επίσης και στο ΑΠΘ και στο ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, όπου μίλησαν στις αίθουσες διδασκαλίας, σε συσκέψεις με εργαζόμενους και φοιτητές. Αντίστοιχες δράσεις ανέπτυξαν οι Σύλλογοι και οι Ομάδες της ΟΓΕ σε όλη την κεντρική Μακεδονία.

Στην Κοζάνη, έγινε μαχητική συγκέντρωση και πορεία, που διοργάνωσαν η Αγωνιστική Κίνηση Γυναικών Κοζάνης (μέλος της ΟΓΕ), το ΠΑΜΕ, το ΜΑΣ, η ΠΑΣΕΒΕ και η ΠΑΣΥ. Στις Σέρρες, με μαζική συμμετοχή πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση του Συλλόγου Γυναικών Σερρών στην αίθουσα ΚΕΔΗΣ.

Εκδηλώσεις έγιναν και από τους Συλλόγους της ΟΓΕ στη Θεσσαλία, σε Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα και Βόλο.

Στην Πάτρα, εκδήλωση διοργάνωσε ο Σύλλογος Γυναικών Πάτρας, στην οποία μίλησε η πρόεδρός του, εκπρόσωπος της Γραμματείας Αχαΐας του ΠΑΜΕ και εργαζόμενη μετανάστρια από το χώρο του Εμπορίου - Υπηρεσιών.

Η Ομάδα Λοκρών της ΟΓΕ, την Κυριακή το πρωί προχώρησε σε εκδήλωση - συζήτηση. Ανάμεσα στις γυναίκες που πήραν το λόγο βρέθηκαν και εργαζόμενες στην επιχείρηση «Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες», που το προηγούμενο διάστημα έδωσαν μια σημαντική απεργιακή μάχη. Μίλησαν για τις συνθήκες εργασίας, τις επιπτώσεις που έχουν στην υγεία τους, αλλά και για τη δύναμη που απέκτησαν παλεύοντας μέσα από το κλαδικό σωματείο.

Στη Δραπετσώνα, οι Γυναικείοι Σύλλογοι του Πειραιά ανάρτησαν πανό, διεκδικώντας στο χώρο τη δημιουργία Παιδιατρικού Νοσοκομείου στην περιοχή τους. Γύρω από το αίτημα αυτό, οι Σύλλογοι έχουν μαζέψει χιλιάδες υπογραφές από τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών.

Συνεχίζονται οι εκδηλώσεις

Το Σωματείο Εργαζομένων της «ΠΑΚΟ» και η Ομάδα Γυναικών Λαμίας της ΟΓΕ, καλούν σε εκδήλωση - συζήτηση, το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα του πρώην Δημοτικού Σχολείου Πελασγίας.

Η Ομάδα Γυναικών Θησείου - Πετραλώνων διοργανώνει εκδήλωση - συζήτηση το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 6.30 μ.μ., στα γραφεία της Πανελλήνιας Ενωσης Κρατουμένων Αγωνιστών Μακρονήσου (Αγίων Ασωμάτων 31).

Ο Σύλλογος της ΟΓΕ στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί εκδήλωση το Σάββατο 14 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο 6ο Δημοτικό σχολείο (Σουλίου και Μπουμπουλίνας).

Την Κυριακή, 15 Μάρτη, στις 7 μ.μ., στο δημοτικό Θέατρο Επανομής ο Σύλλογος Γυναικών Δήμου Θερμαϊκού πραγματοποιεί εκδήλωση. Θα παρουσιαστεί μουσικό αφιέρωμα σε Ελληνες και ξένους συνθέτες και ποιητές και θα παρουσιαστούν ποιήματα από τη Λέσχη Ανάγνωσης του συλλόγου και χοροί από το χορευτικό συγκρότημα του Πολιτιστικού Συλλόγου Επανομής.

Αγώνας για την ισοτιμία σε ρήξη με την ΕΕ

Από την εκδήλωση της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδας στο ΣΕΦ, ο Γενικός Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, δήλωσε για την 8η Μάρτη:

«Ο αγώνας για την ισοτιμία και τη χειραφέτηση των γυναικών πάει μαζί με τον αγώνα ενάντια στην καπιταλιστική εκμετάλλευση, σε ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ενωση, το κεφάλαιο και την εξουσία τους, για το σοσιαλισμό».Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ