Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θα πληρώσουν όλους τους φόρους

«Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει καταθέσει μια δικιά του συγκεκριμένη πρόταση απέναντι σε αυτό. Εχουμε πει ότι χρειάζεται να υπάρξουν ρυθμίσεις, οι οποίες να λαμβάνουν υπόψη το διαθέσιμο εισόδημα του κάθε οφειλέτη αλλά και το σύνολο των υποχρεώσεών τους σε ασφαλιστικά ταμεία, δάνεια και εφορία. Διότι δεν είναι απλώς και μόνο το να κάνεις δόσεις, αν δεν ξέρεις τι συνολικά χρωστάει κάποιος (...) Με αυτή την έννοια, χρειάζεται να γίνει μια πολύ εμπεριστατωμένη κατά περίπτωση επεξεργασία. Να φτιαχτούν και ειδικές γραμματείες σε κάθε εφορία, σε κάθε περιφέρεια για να δούμε εξατομικευμένα πώς μπαίνει κάποιος στη ρύθμιση και πόσες είναι οι δόσεις. Γιατί το λέμε αυτό; Για να μπορεί έτσι να κινείται το χρήμα στα ταμεία ή τα ληξιπρόθεσμα που έχουν φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη».

Η δήλωση αυτή θα μπορούσε να ανήκει σε έναν, οποιονδήποτε, κυβερνητικό παράγοντα. Ανήκει στον εκπρόσωπο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Π. Σκουρλέτη, που για πολλοστή φορά χτες (ρ/σ «Αλφα») επιβεβαίωσε ότι το κόμμα του δεν έχει καμία πρόθεση να άρει κανένα, ούτε το πιο μικρό, απ' τα βάρη που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού, τα οποία κατά καιρούς κατακεραύνωνε. «Χρήμα στα ταμεία» θέλει για να στηρίζει το κεφάλαιο και θα το εξασφαλίσει με το γνωστό τρόπο, κλιμακώνοντας τη φοροεπιδρομή στο λαό.

Δώστε λεφτά στα μονοπώλια!

Στην Ερώτησή του προς τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο Δ. Παπαδημούλης αναφέρεται στο δημοσίευμα του περιοδικού «Der Spiegel», όπου ο Β. Σόιμπλε «απορρίπτει με κατηγορηματικό τρόπο την πρόταση που κατέθεσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Γιούνκερ, για τη χρήση 100 δισ. ευρώ που λιμνάζουν στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM), ως εγγυήσεων προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για τη χρηματοδότηση επενδύσεων». Ζητά κατ' αρχάς από τον Γιούνκερ να σχολιάσει «τη διαφαινόμενη άρνηση της γερμανικής κυβέρνησης να συναινέσει στην αξιοποίηση των αδρανών κεφαλαίων του ESM προς όφελος των επενδύσεων, της ανάπτυξης και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας», να τον ενημερώσει αν «διαθέτει η Επιτροπή εναλλακτικό σχέδιο για την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων για την ενίσχυση των επενδύσεων στην ΕΕ» και ρωτά αν ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών διαθέτει δικαίωμα βέτο στα πλαίσια του ESM και της αξιοποίησης των κεφαλαίων του. Μεγάλο ντόρο κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ όχι για να διατεθούν λεφτά για επιδόματα ανεργίας, άλλα προνοιακά επιδόματα, Ασφάλιση, Υγεία κλπ., δηλαδή για λαϊκές ανάγκες, αλλά για ενίσχυση των μονοπωλιακών ομίλων για επενδύσεις. Οσο για το παραμύθι ότι οι επενδύσεις θα φέρουν και τις νέες θέσεις εργασίας, για να τσιμπήσουν οι εργαζόμενοι, είναι παλιό και χιλιοπαιγμένο...

Ολα στους εφοπλιστές...

«Το ελκυστικό φορολογικό περιβάλλον, η υιοθέτηση παγκόσμιων κανόνων που προστατεύουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής ναυτιλίας, η ναυτική εκπαίδευση και ο νέος ρόλος των ελληνικών λιμένων είναι κάποια από τα σημεία που οφείλουμε να επικεντρωθούμε. Η μεγάλη δύναμη της ελληνικής ναυτιλίας είναι οι επιτυχημένοι επιχειρηματίες της θάλασσας». Αυτά είπε, ανάμεσα σε άλλα, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, μιλώντας στο συνέδριο του Ιδρύματος «Μαρία Τσάκος» και του forum capital link για το ρόλο της ελληνικής ναυτιλίας τον 21ο αιώνα. Είπε ακόμη: «Λειτουργώ ως εκπρόσωπος των εθνικών συμφερόντων της ναυτιλίας, του εθνικού μας κεφαλαίου, και ας δέχομαι έντονη κριτική». Καυχιέται ότι η κυβέρνηση φοροαπαλλάσσει πολλαπλά τους εφοπλιστές (56 φοροαπαλλαγές), φοροληστεύοντας το λαό. Καταργεί τις Συλλογικές Συμβάσεις των ναυτεργατών. Εφαρμόζει την άρση του καμποτάζ, καταργώντας τα δικαιώματα των ναυτεργατών και την ασφάλεια στη θάλασσα. Ωθεί τους Ελληνες ναυτεργάτες στην ανεργία (πάνω από 15.000). Παραδίδει τη ναυτική εκπαίδευση στους εφοπλιστές, ιδιωτικοποιεί τα λιμάνια. Αυτά είναι τα «εθνικά συμφέροντα», που δίνουν κέρδη και σε περίοδο κρίσης στους εφοπλιστές, εξαθλίωση στους ναυτεργάτες.

... εξαθλίωση στους ναυτεργάτες

Η Ελληνες εφοπλιστές είναι πρώτοι παγκοσμίως σε ιδιοκτησία πλοίων με συνολική χωρητικότητα 164 εκατ. κ.ο.χ. (κόροι ολικής χωρητικότητας) σε 4.894 πλοία, έναντι της Ιαπωνίας, με 157 εκατ. κ.ο.χ. σε 8.537 πλοία, σύμφωνα με τον οίκο «Clarkson». Οι Ελληνες εφοπλιστές επένδυσαν 18,1 δισ. δολάρια μόνο το 2013, σε 690 πλοία, 319 νέες ναυπηγήσεις και 371 αγορές από δεύτερο χέρι, ενώ το πρώτο 3μηνο του 2014 προχώρησαν σε νέες επενδύσεις 5 δισ. δολαρίων. Αλλά δεν ναυπήγησαν ούτε ένα πλοίο στα 5 ναυπηγεία της χώρας μας. Από το 2012, η φορολογία των ναυτεργατών έχει αυξηθεί κατά 300% και το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. Μειώθηκαν οι συντάξεις πάνω από 50%. Από τους 15.000 ανέργους, το επίδομα ανεργίας των 294 ευρώ το παίρνουν μόλις οι 887, δηλαδή το 17,35%.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1731 Γεννιέται ο Βρετανός επιστήμονας Χένρι Κάβεντις.

1813 Γεννιέται ο Ιταλός συνθέτης Τζουζέπε Βέρντι.

1862 Υπό το βάρος της εξέγερσης του λαού και τμημάτων του στρατού η μοναρχία του Οθωνα καταλύεται και την εξουσία αναλαμβάνει η τριανδρία των Δημητρίου Βούλγαρη, Κωνσταντίνου Κανάρη και Μπενιζέλου Ρούφου (η λεγόμενη μεσοβασιλεία).

1911 Ξεσπά η εξέγερση του Οτσάν, που πυροδοτεί την επανάσταση του 1911 - 1913 στην Κίνα, η οποία κατέληξε στην εκθρόνιση της δυναστείας των Τσινγκ και την εγκαθίδρυση της Δημοκρατίας της Κίνας.

1916 Η Αντάντ επιδίδει Διακοίνωση προς την ελληνική κυβέρνηση του βασιλιά Κωνσταντίνου με την απαίτηση του ελέγχου των σιδηροδρομικών γραμμών, της παράδοσης του Πολεμικού Ναυτικού και της αποστρατιωτικοποίησης της Σαλαμίνας και του Πειραιά. Λίγες βδομάδες αργότερα γαλλικά στρατεύματα θα αποβιβαστούν και θα καταλάβουν τον Πειραιά.

1919 Ο Κόκκινος Στρατός περνά στην αντεπίθεση εναντίον των αντεπαναστατικών δυνάμεων του Ντενίκιν στο νότιο μέτωπο και σύντομα τις συντρίβει.

1919 Το Ανώτατο Συμβούλιο της Αντάντ αποφασίζει την επίσημη κήρυξη οικονομικού αποκλεισμού κατά της Σοβιετικής Ρωσίας.

1923 Στη Σαξονία και τη Θουριγγία της Γερμανίας συγκροτούνται εργατικές κυβερνήσεις από κομμουνιστές και σοσιαλδημοκράτες. Ο σοσιαλδημοκράτης Πρόεδρος της Γερμανίας, Φρ. Εμπερτ, κινητοποιεί το στρατό εναντίον τους και τις καταλύει. Το ΚΚ Γερμανίας τίθεται εκτός νόμου.

1930 Γεννιέται ο Βρετανός συγγραφέας και θεατρικός σκηνοθέτης Χάρολντ Πίντερ.

1941 Το Εθνικό Απελευθερωτικό Μέτωπο (ΕΑΜ) απευθύνει το πρώτο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό, με το οποίο τον καλεί να ενώσει τις δυνάμεις του και να αγωνιστεί για την εθνική απελευθέρωση, για την επιβίωσή του και την κατοχύρωση της λαϊκής κυριαρχίας μετά τον πόλεμο.

1944 Σκληρές μάχες του ΕΛΑΣ με τους ταγματασφαλίτες διεξάγονται στο χωριό Κρύα Βρύση και το Μυστρά. Με την παράδοση των ταγματασφαλιτών στο Μυστρά ολοκληρώνεται η απελευθέρωση της Πελοποννήσου.

1950 Συνέρχεται στη Ρουμανία η 3ηΣυνδιάσκεψη του ΚΚΕ (10 - 14/10/1950). Η 3η Συνδιάσκεψη αποτελεί το σημαντικότερο Σώμα του Κόμματος μετά το 7ο Συνέδριό του (1945). Στην 3η Συνδιάσκεψη επιχειρήθηκε μια συνολική εκτίμηση της δράσης του στη δεκαετία του 1940, κατά την οποία το Κόμμα ηγήθηκε δύο ένοπλων αγώνων, του ΕΑΜ - ΕΛΑΣ (1941 - 1944) και του ΔΣΕ (1946 - 1949).

1951 Συνέρχεται η 2η Ολομέλεια της ΚΕ του ΚΚΕ, που μεταξύ άλλων αποφάσισε τη μετάφραση και έκδοση στα ελληνικά του «Κεφαλαίου» του Μαρξ και των Απάντων των Λένιν και Στάλιν. Η Ολομέλεια καθαίρεσε τον Μήτσο Παρτσαλίδη από μέλος της ΚΕ.

1973 Σε συνέντευξη Τύπου στο Λονδίνο ο Α' Γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ, Χ. Φλωράκης, τοποθετούμενος για τη δήθεν «πολιτικοποίηση» της χούντας και τις «προγραμματικές δηλώσεις» του Μαρκεζίνη, τονίζει πως «το πρόβλημα που απασχολεί τον ελληνικό λαό δεν είναι η επιλογή της μορφής της τυραννίας και των υπηρετών της, αλλά η συσπείρωση της δράσης όλων των αντιπάλων του νεοφασιστικού καθεστώτος για ν' απαλλαγεί το γρηγορότερο από τη χουντική τυραννία».

1981 Πάνω από 300.000 άτομα συγκεντρώνονται στη Βόννη, συμμετέχοντας στη μεγαλύτερη διαδήλωση στη Δυτική Γερμανία μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο κατά της εγκατάστασης 572 αμερικανικών πυραύλων «Πέρσινγκ ΙΙ» στη Δυτική Γερμανία και άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ