Παρασκευή 10 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Καμιά ασπιρίνη

Της Φρεντερίκ Γκρος, από την έκθεση γελοιογράφων που ανοίγει τη Δευτέρα στο Ζάππειο
Της Φρεντερίκ Γκρος, από την έκθεση γελοιογράφων που ανοίγει τη Δευτέρα στο Ζάππειο
Ηταν, είναι και θα είναι ένα το «φάντασμα» που τους τρομάζει.

Κι αυτήν ακριβώς την ώρα της κρίσης τους, φροντίζουν να κάνουν καθαρό, όχι μόνο τι είναι αυτό που φοβούνται περισσότερο, αλλά κι ότι, για να το αντιμετωπίσουν, ενώνουν όλες τις δυνάμεις τους. Γι' αυτό φροντίζουν να μην αφήνουν ρωγμές προς τα εκεί που πάντα κοιτάνε οι εργάτες: Την πλήρη κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εκμετάλλευσης.

Με αναλύσεις, που συσκοτίζουν την αιτία και εμφανίζουν τα συμπτώματα ως αιτία, και με παιδαριώδη αντικομμουνισμό τού τύπου «τον είδαμε τον κρατισμό να φέρνει δυστυχία», κάνουν καθαρό πως αυτήν ακριβώς την ώρα κρίσιμο παραμένει η εκμετάλλευση των συνεπειών της αντεπανάστασης ως απόδειξη ότι η λύση δε βρίσκεται στην κατάργηση του ίδιου του καπιταλιστικού συστήματος, αλλά στη διόρθωσή του.

Αυτό δηλώνει το θράσος του αρθρογράφου, που από τη χώρα του «βερουσφερμπότεν», της απαγόρευσης, δηλαδή, εργασίας λόγω πολιτικών φρονημάτων, μιλά για δημοκρατία! Από μια χώρα με την πιο σκληρή ταξική εκμετάλλευση, μιλάει για κοινωνικό κράτος!

Σε ορισμένα πράγματα αρκεί ένα «άι σιχτίρ». Δεν το κάνεις, καθώς σκέφτεσαι πως ο βλάκας δε θα καταλάβει, έτσι κι αλλιώς, τίποτα. Απευθύνεσαι, λοιπόν, στους άλλους, αυτούς που διαβάζουν και εξακολουθούν να πιστεύουν πως είναι «αντιεξουσιαστική» η λάσπη στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε. Και τους δείχνεις τη μία μετά την άλλη τις αντιφάσεις στο κείμενο του βλάκα: Ναι, γράφει, είχαν δουλειά, αλλά θέλανε καλύτερη, ναι είχαν σπίτι, αλλά θέλανε καλύτερο. Για να καταλήξει πως ο κρατισμός (τόσο νογάει, έτσι βλέπει το σοσιαλισμό) ήταν αιτία της αντεπανάστασης, που ο ίδιος θεωρεί δρόμο προς την ελευθερία! Ούτε που του περνάει απ' το μυαλό - κάνει πως δεν ξέρει - πως κι αυτό ακόμα που ονομάζει κοινωνικό κράτος δεν είναι άλλο από αντανάκλαση των κατακτήσεων στο σοσιαλισμό. Και που ακριβώς με την επικράτηση της αντεπανάστασης άρχισε να ξηλώνεται.

Επειδή ο αντικομμουνισμός έχει κοντά ποδάρια, ισχυρότερο όπλο αναδεικνύεται ο ίδιος ο τρόμος (το γνωστό, όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος). Αυτόν ακριβώς καλλιεργούν. Για να περάσουν ως σωτήρες οι δήμιοι, δε φτάνει η ανεργία, δε φτάνει το μεροκάματο της πείνας. Πρέπει να νιώθεις τρομαγμένος για τα πάντα. Ετσι σκύβεις περισσότερο.

Τουλάχιστον, δεν κρύβουν λόγια. Δε μιλάνε για άλλο σχέδιο. Λένε ευθέως ότι αυτή η κρίση θα έχει θύματα κι ότι χρειάζεται ισχυρή κυβέρνηση, που θα πάρει αντιδημοφιλή μέτρα. Τι σημαίνει ισχυρή κυβέρνηση; Ευρύτερες συναινέσεις. Αυτό ψάχνουν.

Ας μην τους αφήσουμε χώρο να σταθούν. «Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή», ήταν το σύνθημα και παραμένει. Αλλά κι αυτό πια δε φτάνει.

Τώρα, είναι η ώρα να διατυπώνεται ολόκληρη η πρόταση εξουσίας που προβάλλει το ΚΚΕ. Ετσι που να μην μπορεί να σταθεί ως εναλλακτική λύση καμιά «ΕΕ της κοινωνικής ανάπτυξης»! Που ήταν πάντα ανάπτυξη των καπιταλιστικών κερδών.

Κι επειδή αυτή η πρόταση του ΚΚΕ μπορεί σήμερα να γίνεται πιο εύκολα κατανοητή από πλατιές λαϊκές μάζες, εντείνεται η προσπάθεια των αστών να προβάλουν το επιμέρους της κρίσης ως αιτία, ακριβώς για να μη φανεί η αιτία στο ίδιο το σύστημα και, άρα, να μην τεθεί θέμα ανατροπής.

Αναλύσεις, όπως ότι το πρόβλημα είναι η ανίκανη αυτορρύθμιση, η έλλειψη ελέγχου και η μείωση της φορολογίας, περιορίζουν τη σκέψη στο διά ταύτα: Ορίζουν ως λύση κάποια αόριστη αλλαγή στη δομή του συστήματος - όχι αλλαγή του ίδιου του συστήματος - και αναδεικνύουν ως κλειδί όλο κι όλο το να μπουν στην άκρη οι κερδοσκόποι τραπεζίτες.

Κι όμως, γνωρίζουν ότι η κρίση εμφανίζεται στις τράπεζες, αλλά δεν προέρχεται από αυτές. Η κρίση υπάρχει στην παραγωγή, στην υπερπαραγωγή για την ακρίβεια, που δεν μπορεί να απορροφηθεί λόγω φτώχειας και εξαθλίωσης, γι' αυτό και μιλάνε για μέτρα τόνωσης της ζήτησης. Αυτές τις κρίσεις το σύστημα τις ξεπερνά, καταστρέφοντας παραγωγικές δυνάμεις. Αυτή η καταστροφή σταματά μόνο καταργώντας την καπιταλιστική ιδιοκτησία, το ίδιο το σύστημα. Αυτήν τη συνείδηση θέλουν να αποτρέψουν όσοι προσφέρουν ασπιρίνες.

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ - ΞΕΣΗΚΩΜΟΣ για τα κλεμμένα από τα Ταμεία και τις λαϊκές ανάγκες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Μέτρα - σοκ δεν ηρεμούν τις αγορές

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΜΕΡΕΣ ΤΟΥ '29 ξαναζεί ο κόσμος

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 15 κλειδιά για να ασφαλίσετε τα χρήματά σας

ΤΟ ΒΗΜΑ: Η μείωση των επιτοκίων δημιουργεί ελπίδες για ανάκαμψη

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: ΔΕΝ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ η ελληνική οικονομία

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Επιστράτευση για την κρίση

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ συνταγές σωτηρίας

ΤΑ ΝΕΑ: Παγκόσμιο SOS για δάνεια, καταθέσεις

Η ΑΥΓΗ: Παγκόσμιο ντόμινο

ΑΥΡΙΑΝΗ: «ΔΕΝ ΘΑ ΧΑΣΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΤΕΣ»

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΝΑΣΑ για τους δανειολήπτες

Η ΧΩΡΑ: Cash is the King

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΑΚΕ ΠΡΟΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ, ΔΙΩΞΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΤΥΧΗΜΕΝΟΥΣ

Ο ΛΟΓΟΣ: «ΣΩΣΙΒΙΟ» με μείωση επιτοκίων 0,50%

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το «φάντασμα» τούς τρομάζει ακόμα...

«Το οικονομικό σύστημα της Γερμανίας είναι μεικτό και ονομάζεται κοινωνική οικονομία της αγοράς. Ακόμη και τα κεντροδεξιά κόμματα, όπως οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Χριστιανοκοινωνικοί της Βαυαρίας, είναι υπέρ της παρέμβασης του κράτους, εκεί όμως που χρειάζεται (...) είναι δηλαδή πιο κοντά στο σοσιαλδημοκρατικό μοντέλο (...) πού οδήγησε ο κρατισμός όλοι ξέρουμε (...) σε μια σκληρή δικτατορία, σε μια χρεοκοπημένη οικονομία, σε λαούς που ζούσαν στα όρια της εξαθλίωσης και της μιζέριας και σε ένα περιβάλλον διαλυμένο» (ο Π. Βαλασόπουλος στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

...γι' αυτό σπέρνουν τρόμο

«Τι θα γίνει; Τι μου ξημερώνει αύριο; Ποιο το μέλλον των παιδιών μου; Πώς θα καταφέρουμε να ζήσουμε; (...) η δήθεν ενημέρωση καλλιεργεί ασύστολα την ανημποριά, το μούδιασμα, την αλλοφροσύνη (...) τίποτα πιο καταστροφικό από τη συστηματική καλλιέργεια μιας ψυχολογίας φόβου και πανικού. (...) η ειρωνεία της ιστορίας: Η παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα έκρυβε τελικά στο σεντούκι της το δώρο της καταστροφής! Ο πλούτος έκρυβε την ανέχεια. Το πλεόνασμα, τη φτώχεια (...) ο φόβος της οικονομικής κρίσης πάει να δώσει τη θέση του σε έναν πολύ πιο ύπουλο εχθρό, τον τρόμο (...) όσο για την εξουσία; Τι το καλύτερο γι' αυτήν. Τα έντρομα άτομα ήσαν πάντα της αρεσκείας της. Τα έντρομα άτομα δεν έχουν ραχοκοκαλιά (...) αφεντικό του δούλου είναι ο φόβος. Μόνος κερδισμένος εκείνος που αξιοποιεί τον φόβο εκείνου που φοβάται. Τι να γίνει; ας είμαστε διαυγείς. Εξάσκηση στη σπανιότητα της σωφροσύνης και στις δυσκολίες του ορθού λόγου! (...) η διαύγεια είναι το κεφάλαιό μας. Κι αυτό το κεφάλαιο είναι πέρα για πέρα εγγυημένο.!!! Από κανένα κραχ δεν κινδυνεύει» (η Φωτεινή Τσαλίκογλου στα ΝΕΑ).

ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΜΕΝΗ ΣΥΓΚΑΛΥΨΗ

ΑΝΤΙΔΗΜΟΦΙΛΗ ΜΕΤΡΑ ΖΗΤΑΝΕ ΙΣΧΥΡΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ: «Μια μεγάλη περίοδος οικονομικής ύφεσης είναι μπροστά μας, μ' ό,τι σημαίνει αυτό. Προφανώς θα πλήξει και τη χώρα μας (...) οι κυβερνώντες παρουσιάζουν μεγάλο "ηθικό έλλειμμα" που είναι αρνητικό στοιχείο για να αντιμετωπίσει κανείς μια κρίση και να μπορέσει να πείσει τον κόσμο, σε μια σειρά πράγματα, ενδεχομένως καθόλου δημοφιλή, που όμως πρέπει να γίνουν (...) πώς με αυτά τα δεδομένα αντιμετωπίζεται η κρίση που έρχεται; (...) Εκλογές; Σύμφωνοι. Θα βγάλουν όμως ισχυρή κυβέρνηση; (...) τα "κουκιά" και το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα απαιτούν ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες και συνεργασίες (...) το διακύβευμα των συνεργασιών ποιοι και με ποιους είναι αναπόφευκτο» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΓΙΑ ΝΑ ΟΡΘΟΠΟΔΗΣΕΙ ΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ: «Ποιες ήταν οι αιτίες που προκάλεσαν αυτό το τεράστιο τσουνάμι, που σαρώνει τράπεζες και χρηματιστήρια σ' ολόκληρο τον πλανήτη; (...) α) η αυτορρύθμιση του συστήματος, που αποδείχτηκε ότι δε λειτουργεί, β) η λειτουργία της παγκοσμιοποιημένης αγοράς χωρίς καμιά παρέμβαση ελέγχου και γ) η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, που προκάλεσε κοινωνική ανισότητα, αλλά και υπερκέρδη, τα οποία δεν επενδύθηκαν στην παραγωγή, αλλά σε φούσκες των χρηματιστηρίων (...) αναζητείται τώρα κάτι περισσότερο από ένας Κέινς. Αναζητούνται πολιτικές ηγεσίες, που θα προχωρήσουν σε βαθιές αλλαγές στις δομές του συστήματος, αλλά και θα πάρουν το πάνω χέρι στη διακυβέρνηση του πλανήτη, παραμερίζοντας τους κερδοσκόπους τραπεζίτες» (από το κύριο άρθρο στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«ΠΑΡΩΝ», ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΜΑΝΩΛΙΟΣ ΠΟΥ ΒΑΖΕΙ ΤΑ ΡΟΥΧΑ ΤΟΥ ΑΛΛΙΩΣ: «Αυτή την ώρα το Σύμφωνο Σταθερότητας της ΕΕ έχει μετατραπεί σε "κουρελόχαρτο" και πρέπει να αντικατασταθεί από ένα νέο Σύμφωνο για την ανάπτυξη, την πλήρη απασχόληση, την κοινωνική προστασία και την προστασία του περιβάλλοντος» (από τις θέσεις του ΣΥΝ για το ξεπέρασμα της κρίσης / ΑΥΓΗ).



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ