Κυριακή 10 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΝΑΣΚΟΠΗΣΗ ΒΔΟΜΑΔΑΣ
Κανένας εφησυχασμός, οργάνωση της αντεπίθεσης

Κανονικά και με το δεξί μπήκε για την αστική τάξη το 2016. Το χειροκρότημα του ΣΕΒ για τα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που εμφανίζεται ως Μεσσίας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου αντηχεί ακόμα. Το γιορτινό κλίμα χάλασαν στο τέλος της βδομάδας τα συνθήματα των διαδηλωτών του ΠΑΜΕ που έφτασαν ως το Μέγαρο Μαξίμου κάνοντας καθαρό πως η εργατική τάξη δε σκοπεύει να δηλώσει «σφάξε μ' αγά μου ν' αγιάσω».

Από την πλευρά της η κυβέρνηση -δια του υπουργού Εργασίας- χωρίς να κρατά ούτε τα προσχήματα βάφτισε ως υπεύθυνη στάση τη στάση της μεγαλοεργοδοσίας, δηλαδή αυτών που έχουν φορτώσει την κρίση στις πλάτες του λαού, που έχουν καταληστέψει τα Ταμεία, αυτών που σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία έχουν αφήσει απλήρωτους πάνω από ένα εκατομμύριο εργαζόμενους, που έχουν μαύρη ανασφάλιστη εργασία πάνω από 25%, που έχουν τσακίσει τους μισθούς και τους έχουν καθηλωμένους στα άθλια επίπεδα των 300 και των 400 ευρώ, αυτών που ακονίζουν τα νύχια τους πάνω στα αποκαΐδια του Ασφαλιστικού.

Η κυβερνητική στάση δεν προκαλεί έκπληξη. Εχει ήδη κάνει καθαρό με τον πιο τρανταχτό τρόπο για ποιους νομοθετεί και ποιους εξυπηρετεί, όπως με το νέο Ασφαλιστικό. Εχει κάνει καθαρό ότι όποια ανάπτυξη προσμένουν έχει ως στόχο μεγαλύτερα κέρδη για το κεφάλαιο και γι' αυτό θα πατήσει πάνω στα συντρίμμια των εργατικών λαϊκών δικαιωμάτων.

Απόλυτη ταύτιση

Η κυβερνητική πολιτική ευθυγραμμίζεται απόλυτα με τις αξιώσεις των βιομηχάνων που δήλωσαν ήδη ότι η αποκατάσταση της κερδοφορίας του κεφαλαίου θα απαιτήσει σειρά νέων αντιλαϊκών παρεμβάσεων, νέα μόνιμα μέτρα, «μια ριζικά διαφορετική προσέγγιση ενθάρρυνσης των επενδύσεων», «προσέλκυση ξένων επενδύσεων», η οποία θα πρέπει βέβαια να «στοχεύει στην οριζόντια ενθάρρυνση των οικονομικά αποδοτικών επενδύσεων», αυτών δηλαδή που υπόσχονται την ανάκαμψη και διεύρυνση της μάζας των επιχειρηματικών κερδών, την ανάπτυξη τομέων της οικονομίας με μεγάλη προστιθέμενη αξία, όπως λένε, μεγάλη παραγωγικότητα, ανταγωνιστικότητα και εξωστρέφεια, δηλαδή δυνατότητα εξαγωγών.

Αιτία πολέμου

Σ' αυτό το πλαίσιο αναδιαρθρώσεων εντάσσονται οι προοπτικές για τη διεύρυνση των επαγγελματικών Ταμείων και της ιδιωτικής Ασφάλισης που θα προκύψουν περίπου σαν φυσική εξέλιξη, αφού το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει και τα κοράκια καραδοκούν. Το κυβερνητικό σχέδιο - αιτία πολέμου για την εργατική τάξη, προβλέπει ήδη: Νέα μείωση των συντάξεων, μέσω του υπολογισμού τους με ακόμα πιο δυσμενείς όρους. Επέκταση των μειώσεων και στις ήδη αποδιδόμενες συντάξεις, μέσω του επανυπολογισμού τους με τους ίδιους όρους. Κατακόρυφη αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για αγρότες και ελευθεροεπαγγελματίες. Αύξηση των εισφορών των εργαζομένων και για τις επικουρικές συντάξεις. Νέες ενοποιήσεις Ταμείων, με παραπέρα συρρίκνωση των παροχών για όλους. Κατάργηση του ΕΚΑΣ, εξαΰλωση των εφάπαξ που απέμειναν. Κι αυτά, σύμφωνα με τις κυβερνητικές δηλώσεις, είναι μόνο η αρχή, ένα μέρος της «δομικής μεταρρύθμισης» όπως λένε, σχεδιάζουν για τα επόμενα χρόνια, που σημαίνει ότι παραμένει ορθάνοιχτος ο δρόμος για παραπέρα ανατροπές.

Δια της σαλαμοποίησης η κυβέρνηση επιδιώκει να καθησυχάσει τους μισούς απέναντι στους υπόλοιπους. Ομως το αντιασφαλιστικό σχέδιό της πλήττει παλιούς και νέους συνταξιούχους. Με τον επανυπολογισμό των συντάξεων και την εφαρμογή ενιαίων κριτηρίων για όλους, θα μειωθούν κι άλλο οι αποδοχές των συνταξιούχων, πρόσθετα στις τεράστιες μειώσεις που έχουν ήδη υποστεί. Αυτή είναι, άλλωστε, και μια από τις μεγαλύτερες προσφορές του ΣΥΡΙΖΑ στην εργοδοσία και το σύστημα: Με τη μεταρρύθμιση που προωθεί, νομιμοποιεί τις περικοπές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια και κλείνει κάθε συζήτηση από τη σκοπιά του κεφαλαίου και του κράτους για ανάκτηση των αιματηρών απωλειών που είχαν οι συνταξιούχοι από το 2009.

Συντριπτικό είναι το χτύπημα και για τους αγρότες, καθώς το κυβερνητικό σχέδιο προβλέπει δραματική αύξηση των εισφορών τους που φτάνει μέχρι και στον τριπλασιασμό, σταδιακά μέχρι το 2019. Τα νέα χαράτσια στο Ασφαλιστικό, συνδυαστικά με αυτά που αφορούν τη φορολογία, επιταχύνουν το ξεκλήρισμά τους. Αυτονόητος ο επείγον χαρακτήρας που παίρνει η αντίδρασή τους: Συντονίζονται πανελλαδικά για μπλόκα στο δεύτερο δεκαήμερο του Γενάρη (ήδη στην Καρδίτσα έβγαλαν τα τρακτέρ στις πλατείες, τέτοια απόφαση έχουν στα Φάρσαλα, στα Τρίκαλα, ενώ ανάλογες αποφάσεις αναμένονται και σε μια σειρά άλλες περιοχές της χώρας.

Κάλπικη αντιπαράθεση

Αυτοί που «δεν παίζονται» είναι όσοι από τις πολιτικές δυνάμεις έχουν ήδη ψηφίσει τα μνημόνια και προσπαθούν σήμερα να εμφανιστούν ως αντιπολίτευση. Για να αντιπαρατεθούν στην κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ υπερασπίζονται τα δικά τους «μεταρρυθμιστικά» σχέδια. Η ΝΔ «ξεθάβει» το λεγόμενο «mail Χαρδούβελη», με τον ισχυρισμό ότι προέβλεπε μειώσεις μόνο στις επικουρικές συντάξεις μέσα από τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος». Αντίστοιχα, το ΠΑΣΟΚ υπερασπίζεται το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη, ο οποίος, όπως λέει, αν εφαρμοζόταν, θα οδηγούσε σε μικρότερες μειώσεις των συντάξεων από αυτές που φέρνει τώρα το σχέδιο της κυβέρνησης, αν βέβαια μείνει ως έχει μετά τη διαπραγμάτευση με το κουαρτέτο. Ομως κυβέρνηση, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ έχει ο καθένας το δικό του μερίδιο στην εξολόθρευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Η τωρινή τους αντιπαράθεση δεν είναι τίποτε άλλο από μια προσπάθεια να αποπροσανατολίσουν το λαό, να τον μπερδέψουν και, τελικά, να τον βάλουν να σκεφτεί με τη λογική του μικρότερου κακού, που διευκολύνει αντικειμενικά τη νομιμοποίηση όλων των προηγούμενων μέτρων, όσο και την αποδοχή των επόμενων.

Μαύρα μαντάτα για την καπιταλιστική οικονομία

Την ώρα που η ελληνική κυβέρνηση υπόσχεται ανάκαμψη με ένταση των αντεργατικών μέτρων, διάφοροι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί υποβαθμίζουν τις εκτιμήσεις τους συνολικά ως προς τους ρυθμούς της καπιταλιστικής ανάκαμψης για το 2016. Η Παγκόσμια Τράπεζα υποβάθμισε τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, με αφορμή τις «απογοητευτικές» επιδόσεις των ισχυρών «αναδυόμενων χωρών», όπως η Κίνα και η Βραζιλία. Εκτιμά ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα καταγράψει άνοδο μόλις 2,9%, από 3,3% που εκτιμούσε σε προηγούμενη πρόβλεψη. Μέγα θέμα, φαίνεται να είναι η περίπτωση της Κίνας όπου η πτώση στα χρηματιστήριά της συμπαρέσυρε και τα χρηματιστήρια άλλων χωρών, αντανακλώντας τη συνολική εικόνα της καπιταλιστικής οικονομίας και τις δυσκολίες να ανακάμψει από τη συγχρονισμένη κρίση που διαρκεί ήδη 7 χρόνια σε πολλούς κλάδους και βεβαίως εμπεριέχει και κινήσεις τακτικής και «μετρήματος» αντιδράσεων στην έναρξη μιας νέας χρονιάς. Από τη μια η κατώτερη του προβλεπόμενου ανάπτυξη του 6,7% στην Κίνα (η χαμηλότερη από το 1990, καθώς «έτρεχε» με διψήφιο ρυθμό ανάπτυξης), αναιμική ανάπτυξη του 1,7% στην Ευρωζώνη (που σημαίνει βεβαίως μεγάλη ανισομετρία και σε πολλές περιπτώσεις ύφεση και στασιμότητα), επίσης οι αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης σε μεγάλες χώρες όπως η Ρωσία -4,5% και Βραζιλία στο -2,5%, ενώ και οι ΗΠΑ, που βρίσκονται σε ανάκαμψη, καταγράφουν σχετικά χαμηλό ρυθμό 2,4%.

Επικίνδυνες εξελίξεις στη γειτονιά μας

Στη γειτονιά μας κλιμακώνεται η προκλητικότητα της τουρκικής αστικής τάξης στο Αιγαίο, με την επιδίωξή της για «γκριζάρισμά» του να γίνεται όλο και πιο φανερή, με τις «πλάτες» μάλιστα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε συνθήκες όξυνσης των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών στην ευρύτερη περιοχή. Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση μένει έκθετη καθώς συνεχίζει να προβάλλει την απατηλή εικόνα της Ελλάδας ως «όασης σταθερότητας», την ίδια ώρα που συνυπογράφει τις αποφάσεις ΕΕ και ΝΑΤΟ που αναβαθμίζουν τη θέση της τουρκικής αστικής τάξης, την ίδια ώρα που εμπλέκει τη χώρα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των λυκοσυμμαχιών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ και στους εντεινόμενους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, στα Βαλκάνια και αλλού.

Το ΚΚΕ εξέφρασε - στη διάρκεια συνάντησης του Δ. Κουτσούμπα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Π. Παυλόπουλο - την ανησυχία του Κόμματος για την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, το Αιγαίο και τους κινδύνους μεγαλύτερης εμπλοκής της χώρας μας στις συγκρούσεις στη Συρία, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή. Ιδιαίτερα, επεσήμανε την ανησυχία που δημιουργεί η τουρκική επεκτατική πολιτική στο Αιγαίο, με την παραβίαση κυριαρχικών δικαιωμάτων, με αφορμή τη ΝΟΤΑΜ της προηγούμενης εβδομάδας, για ουσιαστικά περιορισμό της κυριαρχίας σε όλο το Αιγαίο, από το Βορρά μέχρι το Νότο για ένα χρόνο, πράγμα που εξάλλου το έχει κάνει και στο παρελθόν, αλλά μέσα σε αυτές τις συνθήκες της όξυνσης των προβλημάτων και των ανταγωνισμών στην περιοχή, δημιουργεί μεγαλύτερους κινδύνους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία για το Κυπριακό με τις διαπραγματεύσεις και τα προβλήματα που δημιουργεί η πολιτική, όχι μόνο της Τουρκίας αλλά γενικότερα και άλλων μεγάλων δυνάμεων στην περιοχή, με την προσπάθεια δημιουργίας ενός ουσιαστικά νέου σχεδίου Ανάν, σε ακόμα χειρότερη κατεύθυνση.

***

Για την εργατική τάξη το σύνολο των εξελίξεων δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού κι απ' αυτήν την άποψη είναι στοιχείο αισιοδοξίας οι αποφάσεις που ήδη παίρνονται για την επόμενη απεργιακή κινητοποίηση. Οπως στοιχείο αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι οι αγώνες που οργανώνονται δεν μένουν μόνο στον άμεσο στόχο. Δείχνουν να έχουν και στόχευση το σύνολο του εκμεταλλευτικού συστήματος που δημιουργεί συνεχώς κρίσεις, φτώχεια, ανεργία και πολέμους.

Στην Πάτρα ο Δ. Κουτσούμπας

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας θα επισκεφθεί την Πάτρα, σήμερα Κυριακή.

-- Στις 12.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Πάτρας, Κώστα Πελετίδη, και την πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου, Κατερίνα Γεροπαναγιώτη - Θεοδωρακοπούλου, στο δημαρχείο.

-- Στις 20.00 θα παρακολουθήσει την παράσταση «H Ζωή του Γαλιλαίου», του Μπ. Μπρεχτ, στο ΔΗΠΕΘΕ και θα συναντηθεί με τον καλλιτεχνικό διευθυντή του θεάτρου και πρωταγωνιστή της παράστασης, Κώστα Καζάκο.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ