Παρασκευή 1 Ιούλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αθλιότητες ΣΥΡΙΖΑ

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν το είχαμε δει, αλλά το είδαμε κι αυτό. Σε ορισμένες Συριζαίικες ιστοσελίδες, όπως η ΕΟΣ, έχουν αναρτήσει βίντεο που ξεπερνά κάθε όριο διαστρέβλωσης και κοπτοραπτικής σε βάρος του ΠΑΜΕ. Συγκεκριμένα εμφανίζει πλάνα τη στιγμή που η κεφαλή της πορείας του ΠΑΜΕ εισέρχεται στην πλατεία Συντάγματος το βράδυ της Τρίτης 28/6, δείχνοντας κάποιους που το χειροκροτούν και κλείνει με πλάνα που δείχνουν το ΠΑΜΕ να αποχωρεί συντεταγμένα κάτω από βρισιές και γιουχαΐσματα ορισμένων. Αυτά τα συνοδεύουν και με αντίστοιχα υβριστικά σχόλια.

Οι Συριζαίοι έχουν αφαιρέσει εντελώς τα πλάνα από το τι μεσολάβησε, ενώ έχουν κόψει και ράψει και από την είσοδο και από τη συντεταγμένη και ψύχραιμη αποχώρηση. Θα ρωτούσαμε γιατί, αλλά είναι ολοφάνερο γιατί κρύβουν τις ακροδεξιές, εθνικιστικές, τραμπούκικες ομάδες αλλά και ορισμένες λεγόμενες αριστερές που μπήκαν μπροστά με βρισιές, απειλές, ξύλα και πέτρες απαιτώντας να κατέβουν οι σημαίες, να σταματήσουν τα συνθήματα, να φύγουν «οι κομματικοί» και άλλα απερίγραπτα. Τώρα τι είναι πιο άθλιο; Αυτό που συνέβη εναντίον του ΠΑΜΕ ή αυτοί που το κρύβουν και διαστρεβλώνουν την πραγματικότητα; Οι προκλήσεις των «ακομμάτιστων ομάδων» ή το βίντεο των Συριζαίων; Αλλά τι να περιμένεις από αυτούς που αλλάζουν προσωπείο ανάλογα με το πού φυσάνε τον άνεμο οι γνωστοί μηχανισμοί του συστήματος. Από αυτούς που το Δεκέμβρη του 2008 βάφτιζαν εξέγερση τη δράση των 500 με τις κουκούλες, τις μολότοφ και τις λεηλασίες. Τώρα δεν έχουν κανένα πρόβλημα να κρύψουν και να συμπλεύσουν στο όνομα του «ακομμάτιστου» με τις ακροδεξιές - εθνικιστικές ομάδες, τους φουσκωτούς και ανθρώπους της νύχτας που έχουν σήμα τη μούντζα, το σύνθημα «κλέφτες - ψεύτες» και «να καεί το μπ... η βουλή». Αυτοί αποτελούν τώρα στοιχείο της άμεσης δημοκρατίας! Ο πυρήνας του οπορτουνισμού σε όλες τις εκφράσεις του, είναι ίδιος. Εχθρός το οργανωμένο ταξικό κίνημα, φίλος όποιος το μισεί, το προβοκάρει, του στήνει παγίδες. Το βίντεο είναι μόνο ένα στοιχείο της αθλιότητας ή της γελοιότητας κατά του ΠΑΜΕ.

Σχέδια από και υπέρ των μονοπωλίων

Η πρόταση Σαρκοζί για το ελληνικό χρέος, που έσπευσαν να χειροκροτήσουν ως σωτήρια κάμποσοι από τους κυβερνώντες προβάλλοντάς την μάλιστα ως απόδειξη της αλληλεγγύης των εταίρων στην ΕΕ, το μόνο που διασφαλίζει είναι ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ελληνικά ομόλογα και μάλιστα με το αζημίωτο. Τον πολύπλοκο μηχανισμό μέσω του οποίου θα επιτευχθεί αυτός ο στόχος τον αποκαλύπτουν στο χτεσινό κύριο άρθρο τους οι «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», αναλύοντας το γαλλικό σχέδιο για μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες. Ελάχιστη σημασία έχουν οι δυσνόητες τεχνικές λεπτομέρειες. Το πολιτικό συμπέρασμα, όμως, όπως το συνοψίζει η ναυαρχίδα του χρηματιστικού κεφαλαίου, είναι το εξής: «Εάν, όμως, κοιτάξει κάποιος πίσω από τις γραμμές αυτού του σχεδίου, θα δει ότι υπάρχουν προβλήματα. Η δομή του ειδικού αυτού ταμείου φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί περισσότερο για να βοηθήσει τις τράπεζες να ξεφορτωθούν τις επικίνδυνες τοποθετήσεις από τους ισολογισμούς τους, παρά για να συμβάλει στη δημιουργία μίας βιώσιμης κατάστασης για την Ελλάδα». Σε κάθε περίπτωση, είτε το γαλλικό σχέδιο εφαρμοστεί είτε οποιοδήποτε άλλο, ως μοναδικό μέλημα θα έχει τη διάσωση των «ιδιωτών επενδυτών» και τραπεζών, διογκώνοντας ταυτόχρονα το χρέος, που ποτέ δεν πρόκειται να μειωθεί, ακριβώς γιατί την ίδια στιγμή παραμένει ανέπαφη η πολιτική που το προκάλεσε. Ο λαός δεν πρέπει να έχει αυταπάτες. Στο πλαίσιο του καπιταλισμού δεν υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος. Μόνο με αποδέσμευση από την ΕΕ και λαϊκή εξουσία θα πάρει τις τύχες στα χέρια του.

Θέλουν «γενικό ξεπούλημα»!

Μπορεί να ψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία το «Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα», με το οποίο ξεπουλιέται μέχρι το 2015 ένα πολύ μεγάλο μέρος της δημόσιας περιουσίας για 50 δισ. ευρώ, αλλά σε κάποιους φαίνεται πως αυτό δεν είναι αρκετό.

Αποκαλυπτικό το δημοσίευμα των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς» στις 29 Ιούνη 2011, δηλαδή την παραμονή της ψήφισης του «Μεσοπρόθεσμου». Υποστηρίζουν πως «ο στόχος για την άντληση 50 δισ. ευρώ δεν είναι και τόσο εφικτός», ενισχύοντας την άποψη αυτή και με σχετική έρευνα του ινστιτούτου «Privatization Barometer». Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, «από τα 50 δισ. ευρώ, τα πιο "ώριμα" περιουσιακά στοιχεία προς πώληση αντιστοιχούν μόλις σε ποσό περί τα 13,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 6,5 δισ. ευρώ αντιστοιχούν σε συμμετοχές σε εισηγμένες στο Χρηματιστήριο δημόσιες επιχειρήσεις, ενώ τα υπόλοιπα σε περιουσιακά στοιχεία που είναι ακόμη πιο δύσκολο να εκτιμηθούν».

Ουσιαστικά η εφημερίδα διατυμπανίζει απευθυνόμενη προς την ελληνική κυβέρνηση: «Δώστε κι άλλη δημόσια γη. Κι άλλα ακίνητα ή πολιτιστική κληρονομιά θα πρέπει να προστεθούν στο πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων των 50 δισ. ευρώ, προκειμένου να βγει το πρόγραμμα, γιατί αλλιώς δε βγαίνει»!

Ανοιξε, λοιπόν, η όρεξη στο μεγάλο κεφάλαιο και ουσιαστικά ζητά το γενικό ξεπούλημα όλης της δημόσιας περιουσίας και των μνημείων της χώρας. Να βγει, δηλαδή, όλη η περιουσία του λαού «στο σφυρί»...

Ποιον φοβούνται και γιατί

Τρίτη και Τετάρτη στις συγκεντρώσεις στο Σύνταγμα, εν μέσω 48ωρης σκληρής απεργιακής μάχης, (ξανα)αποκαλύφτηκε πώς και από ποιους στήνονται προβοκάτσιες, με στόχο το λαϊκό κίνημα, την οργανωμένη πρωτοπορία του, το ΠΑΜΕ. Με ευθύνη της κυβέρνησης, σε διατεταγμένη υπηρεσία φασιστοειδή, κουκουλοφόροι και ΜΑΤ στράφηκαν με αγριότητα κατά της λαϊκής κινητοποίησης έξω από τη Βουλή, όχι απλά για να διαλυθεί μια συγκέντρωση, αλλά για να τρομοκρατήσουν το λαό, γιατί τον θέλουν ηττημένο, σκυμμένο να υποστεί τον αντιλαϊκό οδοστρωτήρα των μέτρων κυβέρνησης, ΕΕ, των κομμάτων του ευρωμονόδρομου και του μεγάλου κεφαλαίου.

Διόλου τυχαία μέρες πολλές μαζεύονταν οι αυτοαποκαλούμενοι αγανακτισμένοι στο Σύνταγμα, μα τα πρώτα επεισόδια στην πλατεία (αυτή την περίοδο) τα είχαμε στην πρώτη απεργία, 15/6. Οταν φασιστοειδή νωρίς το πρωί, με εμετικά συνθήματα κατά συνολικά των πολιτικών και τραμπουκισμούς, έριξαν κιγκλιδώματα της αστυνομίας, έδωσαν πρόσχημα στα ΜΑΤ να παραταχθούν μπρος στους συγκεντρωμένους. Ηρθαν αργότερα οι «κουκουλοφόροι» να παραδώσουν αντάμα με τα ΜΑΤ την Αθήνα στο χάος.

Διόλου τυχαία ενώ τις επόμενες μέρες οι συγκεντρώσεις αγανακτισμένων συνεχίστηκαν «αναίμακτα», επεισόδια είχαμε πάλι μέρα απεργίας, Τρίτη 28/6, πάλι με την βρωμερή δράση που αναπτύσσεται στο τρίπτυχο «εθνικιστές» - κουκουλοφόροι - ΜΑΤ, όταν οι δεύτεροι επιτέθηκαν σε ομάδα των πρώτων, οι δε αστυνομικοί βρήκαν πάτημα στα μεταξύ τους μικροεπεισόδια για να χτυπήσουν το σύνολο των διαδηλωτών. Φυσικά, πρώτα απεγκλώβισαν τους «εθνικιστές», προσφέροντάς τους άσυλο στη Βουλή!

Διόλου τυχαία απόγευμα της ίδιας μέρας, ενώ το ΠΑΜΕ (μόνο αυτό) έκανε οργανωμένη διαδήλωση προς το Σύνταγμα, φασιστοειδή, χούλιγκαν γηπέδων, «αντιεξουσιαστές», αριστεριστές κινήθηκαν ενάντια στην πορεία, «απαίτησαν» να σταματήσει, να πάψουν τα συνθήματα, να μαζευτούν πανό και σημαίες του ΠΑΜΕ, ξεστόμισαν βρισιές και προβοκατόρικα συνθήματα κατά του ΚΚΕ, προκαλώντας ρίψη χημικών από τα ΜΑΤ.

Τέλος, διόλου τυχαία το μεσημέρι της Τετάρτης, δεύτερης μέρας της απεργίας, λίγη ώρα πριν ξεκινήσουν τα επεισόδια στο Σύνταγμα - πρόβα τζενεράλε της καταστολής του λαϊκού κινήματος για να εφαρμοστεί το «Μεσοπρόθεσμο», με μοιρασμένους ρόλους ανάμεσα σε ένστολους και κουκουλοφόρους προβοκάτορες «αντιεξουσιαστές» και ακροδεξιούς - ομάδες τραμπούκων των γηπέδων και της νύχτας συζητούσαν να χτυπήσουν το συγκεντρωμένο στην Πανεπιστημίου ΠΑΜΕ.

Ολοι αυτοί βρίσκονται στην υπηρεσία κυβέρνησης και πλουτοκρατίας, για τρομοκράτηση του λαού και του λαϊκού κινήματος, συμπληρώνοντας με την καταστολή όσους εκβιασμούς θέτουν στους εργάτες. Βέβαια, το γεγονός ότι τα σχέδιά τους μπαίνουν σε εφαρμογή όποτε βγαίνει μπρος τους το ΠΑΜΕ και το ΚΚΕ, αποδεικνύει ποιον φοβάται η άρχουσα τάξη. Και πώς αλλιώς, αφού η πετυχημένη απεργία επιβεβαίωσε ότι το ΠΑΜΕ αναδεικνύεται σε πραγματικό εκφραστή των συμφερόντων των εργαζομένων, κόντρα στον κυβερνητικό και εργοδοτικό συνδικαλισμό, στη μάχη που δόθηκε σε εργοστάσια, λιμάνια, γραφεία, όπου διεξάγεται η ταξική πάλη, όπου συγκρούεται τάξη με τάξη. Με καθαρή ταξική γραμμή κόντρα στο κεφάλαιο και την πολιτική του και καθαρό το πρόταγμα για συγκρότηση πλατιάς λαϊκής συμμαχίας, να διεκδικήσει ο λαός όλο τον πλούτο που παράγει, να βάλει πλώρη για την εξουσία του. Σε αυτό το πλαίσιο μόνη απάντηση στον κλιμακούμενο αυταρχισμό, στην άγρια επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα, είναι η λαϊκή οργάνωση και οργανωμένη αντεπίθεση, η συμπόρευση με το ΚΚΕ.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Κυνική κοροϊδία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΠΩΣ ΘΑ ΑΠΟΚΑΛΟΥΣΑΤΕ κάποιον που θέτει το εξής ερώτημα: «Δρα μυστικά η αστυνομία;» ή το ερώτημα: «αν δρούσε μυστικά και είχε προβοκάτορες δεν θα είχε ακουστεί;».

Προφανώς σκεφθήκατε πολλές απαντήσεις και εξίσου προφανώς καμιά κολακευτική για αυτόν που θα διατύπωνε τέτοιες ερωτήσεις.

Το πρόβλημα είναι πως ο ερωτών τυγχάνει να κατέχει τον τελευταίο χρόνο την θέση του υπουργού Προστασίας (λέμε τώρα) του Πολίτη, και πως αυτά τα ...ερωτήματα τα διατύπωσε μέσα στη Βουλή.

Μιλάμε για τον ίδιο άνθρωπο που του έχει καταγγελθεί με αποδείξεις η παρουσία ασφαλιτών σε συγκεντρώσεις, οι σχέσεις «χρυσαυγιτών» και συναφών ειδών με την αστυνομία και τόσα άλλα.

Μιλάμε επίσης για κάποιον που υπήρξε πρόεδρος της ΕΦΕΕ άρα έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Αρα μάλλον έχει πλήρη συνείδηση του τι ακριβώς ισχυρίζεται.

ΕΙΝΑΙ ΑΓΝΩΣΤΟ (και μάλλον θα παραμείνει) το ποιοι ασχολήθηκαν με την συνολική επικοινωνιακή διαχείριση του επίμαχου βίντεο με τους ροπαλοκρατούντες. Πάντως αν θεωρούν ότι τα κατάφεραν καλά, μάλλον αυταπατώνται.

Γιατί εκεί που πήγαν να αποδείξουν ότι τα ΜΑΤ δεν συνεργάζονται με προβοκάτορες, το μόνο που κατάφεραν είναι να αποδείξουν ότι τα ΜΑΤ συνεργάζονται στα σίγουρα, με ...ακροδεξιούς προβοκάτορες.

ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΛΟ χαμό εμφανίστηκε και ο ...δήμαρχος Αθηναίων προκειμένου να υποστηρίξει ότι τα δακρυγόνα δημιουργούν περιβαλλοντικό πρόβλημα και οι κινητοποιήσεις προκαλούν τους κουκουλοφόρους που με τη σειρά τους προκαλούν καταστροφές.

Ολα αυτά - όπως μας είπε - δημιουργούν προβλήματα «στη ζωή της πόλης».

Φυσικά προβλήματα στη «ζωή της πόλης» δε δημιουργεί το «μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα» που ψηφίστηκε ή τουλάχιστον δεν τα διαπίστωσε ο δήμαρχος.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Φαίνεται πως ούτε τα λουκέτα στα μαγαζιά τον ενοχλούν ιδιαιτέρως, ούτε η ανέχεια του κόσμου, ούτε οι φόροι στο λαό της Αθήνας ούτε τίποτε άλλο.

Πύραυλος... η ευελιξία

Γρηγοριάδης Κώστας

Η επιδείνωση της θέσης των εργαζομένων επιβεβαιώνεται κάθε μέρα. Δεν είναι μόνο η ανεργία που τσακίζει στην κυριολεξία την εργατική τάξη. Για το 2011 πλάι στην αύξηση της ανεργίας, που το πρώτο τρίμηνο έφτασε το 16% και τον αριθμό των ανέργων στις 800.000, τα νέα στοιχεία του ΣΕΠΕ για τους πρώτους πέντε μήνες δείχνουν δραματική αύξηση των ευέλικτων μορφών απασχόλησης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, στις νέες συμβάσεις που έγιναν και έτσι και αλλιώς μειώνονται, 4 στις 10 είναι μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασία, όταν δύο χρόνια πριν ήταν 2 στις 10. Δηλαδή, έχουμε διπλάσιο ποσοστό ευελιξίας σε σχέση με το 2009. Ταυτόχρονα, παλιές συμβάσεις πλήρους απασχόλησης μετατρέπονται σε «ευέλικτες». Ετσι, φέτος, σε σχέση με το 2010, οι συμβάσεις πλήρους απασχόλησης που μετατράπηκαν σε μερικής απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 165,5%, σε εκ περιτροπής με «συμφωνία» του εργαζόμενου αυξήθηκαν κατά 667,6% ενώ μονομερώς από τον εργοδότη αυξήθηκαν κατά 5.071%! Ειδικά το τελευταίο στοιχείο επιβεβαιώνει περίτρανα τους τρομερούς εκβιασμούς σε βάρος των εργαζομένων εκ μέρους των εργοδοτών, οι οποίοι έχοντας στα χέρια τους το νέο αντεργατικό οπλοστάσιο που ψήφισε η κυβέρνηση, ουσιαστικά έχουν μετατραπεί σε σατράπηδες και, έχοντας λυμένα τα χέρια τους από κάθε περιορισμό, φορτώνουν εξολοκλήρου τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες των εργαζομένων περιφρουρώντας τα συμφέροντά τους.

Κραυγαλέα ομολογία ενοχής

«Κουκουλοφόροι. Πολλοί είναι εκείνοι οι οποίοι επιχειρούν με κάθε τρόπο να χρεώσουν τους κουκουλοφόρους γενικώς στην Αστυνομία. Βέβαια, εγώ αναρωτιέμαι τι θα χρειάζονταν οι κουκουλοφόροι στην Αστυνομία;». Από μόνη της η προσποιητή αφέλεια του υπουργού Δημόσιας Τάξης κατά τη χτεσινή παρέμβασή του στη Βουλή «κραυγάζει» ότι η κυβέρνηση είναι αυτή που βρίσκεται πίσω από την οργανωμένη προβοκάτσια, με στόχο το χτύπημα του οργανωμένου λαϊκού κινήματος. Οταν εδώ και πολλά χρόνια έχει αποδειχθεί πλειστάκις ότι οι κουκουλοφόροι είναι το «άτυπο», αλλά αναπόσπαστο τμήμα των δυνάμεων καταστολής και περιλαμβάνονται σε όλα τα «επιχειρησιακά» σχέδια για την εξόντωση του λαϊκών αγώνων, η παραπάνω προκλητική «αφέλεια» του Χρ. Παπουτσή αποτελεί από μόνη της καραμπινάτη ομολογία ενοχής της κυβέρνησης. Και σαν να μη έφτανε αυτό, επανήλθε, διαβεβαιώνοντας ότι «με αυτή την κυβέρνηση και με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου, προβοκάτορες στην Ελληνική Αστυνομία δεν πρόκειται να δράσουν». Και προκειμένου να μην αφήσει την παραμικρή αμφιβολία για το ποιος οργανώνει τις προβοκάτσιες, συμπλήρωσε ότι «θα είναι ο πρώτος που θα οδηγήσει στη Δικαιοσύνη όποιον προβοκάτορα της Αστυνομίας συλληφθεί»(!). Το οργανωμένο λαϊκό κίνημα, που βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο της προβοκάτσιας των μηχανισμών καταστολής, δεν τρέφει αυταπάτες και γνωρίζει πολύ καλά πώς θα περιφρουρεί τους αγώνες του και να εξουδετερώνει τους κουκουλοφόρους και κυρίως να κατευθύνει την πάλη του κατευθείαν στην «καρδιά» του ταξικού αντίπαλου, στην ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων.

«Σκληροί διαπραγματευτές» για γέλια

Το μύθο του δήθεν «σκληρού διαπραγματευτή» με την τρόικα καλλιεργεί συστηματικά για τον ίδιο και το κόμμα του ο πρόεδρος της ΝΔ, αφήνοντας να διαφανεί ότι αυτό θα αποτελέσει το «ισχυρό χαρτί» στις εκλογές, όποτε και αν γίνουν. Εμφανίζει, λοιπόν, την κυβέρνηση να μην έχει δική της γνώμη και να κάνει ό,τι της λέει η τρόικα, σε αντίθεση με τον ίδιο που ήδη έχει ξεκινήσει σκληρές διαπραγματεύσεις με την τρόικα «για ένα διαφορετικό δρόμο διεξόδου από την κρίση». Ιδού τι είπε χαρακτηριστικά στη χτεσινή ομιλία του στη Βουλή, επικρίνοντας την κυβέρνηση γιατί δε διαπραγματεύεται με την τρόικα τη μείωση των φόρων, εννοώντας φυσικά τη νέα μεγάλη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα επιχειρηματικά κέρδη και μερίσματα και τις εργοδοτικές εισφορές. «Η κυβέρνησή σας δεν έχει δική της γνώμη. Ο,τι πει η τρόικα! Εμείς θέλουμε αυτό να αλλάξει. Για να δυναμώσει η διαπραγματευτική θέση της χώρας(...) Εχετε τόσο χαμηλό βαθμό αντίστασης που δεν πείθετε κανένα, ούτε καν για εκείνα που θα μπορούσε, ίσως, να πειστεί...». Και συνέχισε στο ίδιο ύφος: «Μη μας λέτε την άποψη της τρόικας. Αυτή την ξέρουμε. Τη δική σας να μας πείτε. Εχετε; (!). Μην εμφανίζεστε ως "επιτήδειοι ουδέτεροι" ή ως "τρίτοι", "αμέτοχοι παρατηρητές"». Ούτε μικρά παιδιά δεν μπορούν να πιστέψουν το παραμύθι του προέδρου της ΝΔ, που την ίδια στιγμή στηρίζει με όλες τις δυνάμεις του τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα, τα οποία όμως σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να τα βάλει στην ατζέντα της «διαπραγμάτευσης» με την τρόικα.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ωρα μεγάλης ευθύνης

Ο προκλητικός τρόπος με τον οποίο η πλουτοκρατία, τα κόμματά της και οι σύμμαχοι της κυβέρνησης στο εξωτερικό πανηγυρίζουν για την ψήφιση του «Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος» και του εφαρμοστικού νόμου, αποτελεί έναν επιπλέον λόγο να πεισμώσει ο λαός, να οργιστεί, να τους πολεμήσει οργανωμένα και ταξικά. Τα πανηγύρια στη λυκοσυμμαχία της ΕΕ δεν έχουν να κάνουν με την αγωνία τους να σωθεί η Ελλάδα και το ευρώ, όπως διατυμπανίζουν στις δηλώσεις τους, αλλά με την επιδίωξη και την επιθυμία τους να γονατίσει το λαϊκό κίνημα. Σε κάθε εκβιασμό βλέπουν και μια μοναδική ευκαιρία να υποχρεώσουν το λαό να σκύψει το κεφάλι, να βάλει στη ναφθαλίνη τις διεκδικήσεις του, να ενσωματωθεί στο μονόδρομο της πλουτοκρατίας.

Το ίδιο ισχύει για τις αστικές δυνάμεις και στην Ελλάδα. Ακόμα και τα κόμματα εκείνα που δεν ψήφισαν το «Μεσοπρόθεσμο» ή το σύνολο του εφαρμοστικού νόμου, έχουν τη δική τους καθοριστική συμβολή στην αναπαραγωγή των ίδιων εκβιαστικών ψευτοδιλημμάτων περί χρέους και χρεοκοπίας, που κατασκευάζουν τα επιτελεία των αστών, για να αποσπάσουν τη συναίνεση του λαού στη σφαγή του. Κρύβουν όλοι μαζί τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, την παραποιούν σε «κρίση χρέους» και πάνω σ' αυτό το ιδεολόγημα αραδιάζουν τις όποιες διαχειριστικές διαφοροποιήσεις τους, θεωρώντας όμως όλοι ιερή και απαραβίαστη την ατομική ιδιοκτησία στα μέσα παραγωγής, την ΕΕ σαν καπιταλιστική συμμαχία και το αστικό πολιτικό σύστημα σαν κορωνίδα που πρέπει να διαφυλαχτεί, έστω και αναμορφωμένη.

Από αυτή τη σκοπιά, η αποστολή των αστικών κομμάτων και των επιτελείων τους ενάντια στο λαό, ούτε ξεκίνησε, ούτε βέβαια τερματίζεται με το «Μεσοπρόθεσμο» και την ψήφιση του εφαρμοστικού. Ηδη, η κυρίαρχη προπαγάνδα ετοιμάζει το κλίμα για ένα νέο γύρο εκβιασμών το φθινόπωρο, όταν θα κρίνονται οι επόμενες δόσεις των δανείων και οι νέες δανειακές συμβάσεις με την τρόικα. Νέα βάρβαρα μέτρα και καταστολή θα συνοδεύουν τις συμφωνίες της πλουτοκρατίας με τους δανειστές της κυβέρνησης. Το σκηνικό θα συμπληρώνει η αναπόφευκτη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού σε πιο αντιδραστική κατεύθυνση. Απέναντι στα χειρότερα, ο λαός πρέπει τώρα να πάρει τα μέτρα του. Να βάλει σε κίνηση την πείρα του.

Μόνο ένα κίνημα σαν αυτό για το οποίο παλεύει το ΠΑΜΕ, οργανωμένο, ταξικά προσανατολισμένο, με διάρκεια και συνέχεια, επιμονή και υπομονή, με στρατηγικό στόχο και την ικανότητα να εναλλάσσει μορφές στην πάλη του, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους, τους φτωχούς αγρότες, τις γυναίκες και τη νεολαία των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, είναι ικανό να πρωτοστατήσει στην οργάνωση της άμυνας και της αντεπίθεσης του λαού, επειδή ακριβώς μπορεί να «διαβάζει» τη στρατηγική της αστικής τάξης και στρατηγικά να την αντιπαλεύει. Μόνο ένα κόμμα σαν το ΚΚΕ μπορεί σήμερα μαζί με το λαό να παίξει το ρόλο του αντίπαλου δέους στην κλιμακούμενη επίθεση της πλουτοκρατίας και των πολιτικών της εκπροσώπων, να οδηγήσει τα λαϊκά στρώματα στην απαλλαγή από την αστική βαρβαρότητα. Ο λαός αναλαμβάνει τώρα μεγαλύτερες ευθύνες. Από την αποφασιστικότητά του θα κριθούν οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα.Εκλογές Ιούνη 2023
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ