Τρίτη 1 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Χωρίς ντροπή

Συνεχίζει τις προκλητικές δηλώσεις ο υπουργός Εργασίας για να δικαιολογήσει το αισχρό αντεργατικό νομοσχέδιο, που όχι μόνο καταργεί στην πράξη το δικαίωμα της απεργίας αλλά φτάνει στο σημείο να καλύπτει πλήρως τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για απεργοσπασία. «Προβλέπουμε ότι η παρεμπόδιση προσέλευσης εργαζομένων σε εργασία από απεργούς ή συνδικαλιστές είναι λόγος ακύρωσης απεργίας, γιατί όπως υπάρχει το ιερό δικαίωμα στην απεργία, υπάρχει και το ιερό δικαίωμα στην εργασία», ισχυριζόταν χωρίς ντροπή την περασμένη Παρασκευή σε συνέντευξή του. Να υποθέσουμε λοιπόν ότι αυτό το «ιερό δικαίωμα στην εργασία» πάει να θωρακίσει η κυβέρνηση, διευκολύνοντας ακόμα περισσότερο τις απολύσεις, με τον νόμο που ετοιμάζεται να φέρει; Για να μη μιλήσουμε για την επιβολή του 10ωρου, που θα επιδράσει άμεσα και στην αύξηση της ανεργίας, πετώντας εκτός δουλειάς τους «περισσευούμενους» εργαζόμενους και αφήνοντας στο περιθώριο χιλιάδες ανέργους. Τα ψέματά τους είναι αισχρά και φανερώνουν τη δυσκολία τους να υπερασπιστούν το νομοσχέδιο - έκτρωμα, που απορρίπτεται καθολικά από τους εργαζόμενους και τα συνδικάτα, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι ότι το δικαίωμα στην απεργία βρίσκεται σταθερά στο στόχαστρο κράτους και εργοδοσίας. Γι' αυτό κάθε κυβέρνηση συμπληρώνει τους νόμους της προηγούμενης, κάνοντας ακόμα πιο αντιδραστικό το θεσμικό πλαίσιο απέναντι στην απεργία, είτε δυσκολεύοντας την κήρυξή της είτε διευκολύνοντας την καταστολή από τα δικαστήρια. Απόδειξη εξάλλου των πραγματικών προθέσεων της κυβέρνησης είναι ότι λίγες ώρες αργότερα, από άλλη τηλεοπτική εκπομπή, ο Χατζηδάκης ανακοίνωνε ότι θα φέρει ρύθμιση ώστε απεργία που κρίνεται παράνομη από τα δικαστήρια να μην επανακηρύσσεται με κάλυψη από τον παραπάνω συνδικαλιστικό φορέα. Για τέτοια ...ιερότητα του απεργιακού δικαιώματος μιλάμε.

Ο «ανθός»...

Κροκοδείλια δάκρυα για τον ...«ανθό της χώρας», τους νέους και τις νέες που δεν καταφέρνουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους στο πανεπιστήμιο και «χαραμίζουν» τα πιο παραγωγικά τους χρόνια, χύνουν δημοσιεύματα στον Τύπο, για να στηρίξουν την επιβολή ελάχιστης βάσης εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με όσα γράφουν, ένα 30% των φοιτητών καταγράφεται ως «διαρροή», ενώ υπάρχουν σχολές όπου τα ποσοστά αποφοίτησης είναι μονοψήφια. Ποια είναι η «λύση» που προτείνουν; Να «μεταρρυθμιστεί» η Εκπαίδευση, ώστε λιγότεροι να φτάνουν στα πανεπιστήμια, τάχα για να μην περνάει τζάμπα ο χρόνος και να μην επιβαρύνονται οι γονείς με αχρείαστα έξοδα! Ομολογούν μάλιστα ότι η θέσπιση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής θα έχει ως άμεσο αποτέλεσμα το «κόψιμο» 20.000 μαθητών από την Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, κάτι που τον επόμενο χρόνο θα διευκολύνει τη συγχώνευση και το κλείσιμο τμημάτων και πανεπιστημίων, ώστε να μειώνονται και τα κρατικά έξοδα για τη συντήρησή τους.

... της υποκρισίας

Αυτός είναι λοιπόν ο πραγματικός καημός τους, όπως και να βαθύνει η λειτουργία της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, που οδηγεί σε πανεπιστήμια πολλών ταχυτήτων και σε περαιτέρω κατηγοριοποίηση των πτυχίων. Αν το κράτος νοιαζόταν για τη φοιτητική διαρροή, θα έπαιρνε ουσιαστικά μέτρα στήριξης των φοιτητών από τα λαϊκά στρώματα και των οικογενειών τους, με δωρεάν σίτιση, στέγαση, συγγράμματα. Θα στήριζε τους εργαζόμενους φοιτητές που δεν έχουν άλλη διέξοδο και τελικά αναγκάζονται να μην ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Και, βέβαια, ως εδώ η κοροϊδία με τον «ανθό της χώρας»! Γιατί ακόμα και οι νέοι/νέες που καταφέρουν να αποφοιτήσουν από το πανεπιστήμιο, έχοντας περάσει «των παθών τους τον τάραχο», βρίσκονται αντιμέτωποι με την ανεργία, την εργασιακή περιπλάνηση, τη μετανάστευση, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τους μισθούς πείνας, όπως ακριβώς κάνει και το αντεργατικό νομοσχέδιο που η κυβέρνηση ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή.

Εκσυγχρονισμοί

«Εις τα γραφεία της Ομοσπονδίας Επισιτισμού ελήφθη τηλεγράφημα εκ Κέρκυρας, δι' ου γνωρίζεται ότι οι εκεί εργοδόται κατόπιν εφαρμογής του νόμου περί εβδομαδιαίας αναπαύσεως απολύουν αυθαιρέτως από τας επιχειρήσεις των εργάτας επισιτισμού με σκοπό να εκβιάσουν τούτους να εργάζωνται όλας τας ημέρας της εβδομάδος». Η είδηση αυτή δημοσιεύτηκε την 1/1/1926 στην αστική εφημερίδα «Αθήναι» και την ανασύραμε από το αρχείο του Επιμορφωτικού Κέντρου «Χαρίλαος Φλωράκης». Είναι μια αποκαλυπτική ματιά στην ιστορία της εργοδοτικής αυθαιρεσίας και ταυτόχρονα μια απάντηση στην κυβέρνηση που παρουσιάζει την 7ήμερη δουλειά ως «πρόοδο» και «εκσυγχρονισμό»... «Εκσυγχρονισμός» με νόμο που ικανοποιεί εργοδοτικές αξιώσεις από το ...1926!

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1265 Γεννιέται ο Φλωρεντιανός ποιητής Ντάντε Αλιγκιέρι (Δάντης), που θεωρείται από τους σημαντικότερους Ιταλούς ποιητές, καθώς και «πατέρας» της ιταλικής γλώσσας.

1780 Γεννιέται ο Πρώσος στρατιωτικός και θεωρητικός του πολέμου Καρλ Φίλιπ Γκότφριντ φον Κλάουζεβιτς, διάσημος για τη ρήση του «Ο πόλεμος είναι η συνέχεια της πολιτικής με άλλα μέσα».

1848 Εκδίδεται το πρώτο φύλλο της «Νέας Εφημερίδας του Ρήνου», με αρχισυντάκτη τον Καρλ Μαρξ.

1919 Σε πλατιά σύσκεψη της Πανρωσικής Κεντρικής Εκτελεστικής Επιτροπής επικυρώνεται το διάταγμα για την ένωση των Σοβιετικών Δημοκρατιών της Ρωσίας, της Ουκρανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και της Λευκορωσίας στον αγώνα κατά της ένοπλης ιμπεριαλιστικής επέμβασης.

1940 Γεννιέται η ποιήτρια και ηθοποιός Κατερίνα Γώγου.

1943 Τη νύχτα της 1ης προς 2α Ιουνίου, τμήμα καταστροφών του ΕΛΑΣ του Αρχηγείου Ρούμελης ανατινάζει τη σιδηροδρομική σήραγγα του Κουρνόβου. Σκοτώνονται περίπου 600 Ιταλοί αξιωματικοί και στρατιώτες, ενώ η συγκοινωνία διακόπτεται για αρκετές μέρες.

1945 Πραγματοποιείται συνεδρίαση του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ με θέμα «Η εσωτερική κατάσταση και εξέλιξη». Στη συνεδρίαση αυτή παίρνει μέρος και ο Νίκος Ζαχαριάδης, πρώτη φορά ύστερα από 9 χρόνια στις φυλακές της 4ης Αυγούστου και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Νταχάου.

1955 Ο υφυπουργός Εσωτερικών Ευάγγελος Καλαντζής ανακοινώνει στον Τύπο τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Γιώργη Ερυθριάδη (Πετρή), Ελλης Ερυθριάδου, Κώστα Φιλίνη κ.ά.

1959 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους (1 οκά = 1.282 γραμμάρια).

...και σαν χτες

1809 Πεθαίνει ο Αυστριακός συνθέτης της κλασικής μουσικής Γιόζεφ Χάιδν.

1819 Γεννιέται ο Αμερικανός ποιητής Γουόλτ Γουίτμαν.

1902 Τελειώνει ο Δεύτερος Πόλεμος των Μπόερς. Πρόκειται για πόλεμο μεταξύ της Βρετανίας και των Ολλανδών αποίκων της Νότιας Αφρικής, στην οποία είχαν ιδρύσει δύο ανεξάρτητα κράτη (το Ελεύθερο Κράτος της Οράγγης και το Τρανσβάαλ). Ο βρετανικός ιμπεριαλισμός ήθελε να βάλει χέρι σε αυτές τις περιοχές λόγω των πλούσιων κοιτασμάτων χρυσού και διαμαντιών. Ο πόλεμος έληξε με νίκη των Βρετανών και ενσωμάτωση των δύο κρατών των Μπόερς στις υπάρχουσες βρετανικές κτήσεις της Νότιας Αφρικής.

1905 Ο πρωθυπουργός Θεόδωρος Δηλιγιάννης κατά την προσέλευσή του στη Βουλή δολοφονείται από τον χαρτοπαίκτη και θαμώνα χαρτοπαικτικών λεσχών, Αντώνιο Γερακάρη, επειδή είχε απαγορεύσει τη λειτουργία τους.

1919 Συνέρχεται το Εθνικό Συμβούλιο του ΣΕΚΕ (31/5-5/6), το οποίο αποφασίζει την αποχώρηση του Κόμματος από τη 2η Διεθνή και την προετοιμασία προσχώρησής του στην 3η Διεθνή.

1949 Γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον κορυφαίο κομμουνιστή ποιητή Πωλ Ελυάρ καταφθάνει στην Ελεύθερη Ελλάδα.

1956 Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της φοιτητικής εφημερίδας «Πανσπουδαστική», που εκδόθηκε από την παράνομη ΕΠΟΝ.

1957 Ο στρατηγός του ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ και βουλευτής της ΕΔΑ Στέφανος Σαράφης σκοτώνεται στη Λεωφόρο Αλίμου από αυτοκίνητο της αμερικανικής στρατιωτικής αποστολής, που οδηγούσε ο Αμερικανός σμηνίας Μάριο Μουζάλι.

1962 Εκτελείται δι' απαγχονισμού στο Ισραήλ ο Αντολφ Αϊχμαν, αντισυνταγματάρχης των SS και από τους βασικούς παράγοντες του Ολοκαυτώματος των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.

1974 Επειτα από μήνες συγκρούσεων, το Ισραήλ και η Συρία υπογράφουν συμφωνία για την απομάκρυνση των δυνάμεών τους από τα Υψίπεδα του Γκολάν στα σύνορα των δύο χωρών.

1975 Συνάντηση Καραμανλή - Ντεμιρέλ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες. Οι δύο πρωθυπουργοί συμφωνούν για παραπομπή του θέματος της υφαλοκρηπίδας του Αιγαίου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

1977 Πεθαίνει ο κομμουνιστής λογοτέχνης, θεατρικός συγγραφέας και μεταφραστής, εμπνευστής και ψυχή του «θεάτρου του βουνού», Βασίλης Ρώτας.
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org